মন্ত্রীমন্দল
কেবিনেৎনা লুপা করোর Rs.2277.397 গী আওতলেগা কোন্নবা দি.এস.আর. স্কীম “কেপাসিতী বিল্দিং এন্দ হ্যুমেন রিসোর্স দিভেলপমেন্ত” গী অয়াবা পীখ্রে
24 SEP 2025 3:25PM by PIB Imphal
ঙসি প্রাধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌরম মপু ওইদুনা পাংথোকখিবা কেবিনেৎনা 2021-22 দগী 2025-26 ফাওবগী ওইবা তরামঙাশুবা ফাইনান্দিএল কম্মিসন সাইকলগী মতমগী ওইনা লুপা করোর Rs.2277.397 গী আওতলেগা কোন্নবা দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিসর্চ/কাওন্সিল ওফ সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিসর্চ দি.এস.আর./সি.এস.আই.আর. গী “কেপাসিতী বিল্দিং এন্দ হ্যুমেন রিসোর্স দিভেলপমেন্ত” গী অয়াবা পীখ্রে।
স্কীম অসি সি.এস.আই.আর. না আর.&দি. গী ইন্সতিত্যুসন, নেস্নেল লেবোরেতরী, ইন্সতিত্যুত ওফ নেস্নেল ইম্পোর্তেন্স, ইন্সতিত্যুত্স ওফ ইমিনেন্স অমসুং লৈবাক অসিদা লৈরিবা য়ুনিভর্সিতী খুদিংমক কোনশিনগনি। থৌরাং অসিনা মশাগী কেরিয়র শেম্নবা য়ুনিভর্সিতীশিংদা রিসর্চ তৌরিবা থৱায় য়াওবা নহাশিং, ইন্দস্ত্রী, নেস্নেল আর. &দি. লেবোরেতরী অমসুং মহৈ লোয়শঙশিংদা অচৌবা প্লেৎফোর্ম অমা ফংহনল্লগনি। মতিক চারবা সাইন্তিস্তঅমদি প্রোফেসরশিংনা লমজিং লাক্তাক্তুনা স্কীম অসিনা সাইন্স, তেক্নোলোজজী & ইজ্ঞীনিয়রিং, মেদিকেল অমসুং মেথমেতিকেল সাইন্সেস(এস.তি.ই.এম.এম.) অসি খংচাও চাউখৎহল্লগনি।
দি কেপাসিতী বিল্দিং এন্দ হ্যুমেন রিসোর্স দিভেলপমেন্ত সোসাইতী স্কীম অসিনা মী মশিং মিলিয়ন কয়াদা রিসর্চর মশিং হেনগৎহন্দুনা ভারত্তা লৈরিবা এস.&তি. সেক্তরদা সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত গোল্দস(এস.দি.জি.এস.)গী পান্দমশিং মায় পাকহনবদা অচৌবা রোল অমা লৌই। স্কীম অসিনা এস&তি. সেক্তরদা হাই ক্বালিতী হ্যুমেন রিসোর্স পুল অমা শেমগত্তুনা মহাক্্কী মরি লৈনবশিং অদুসু উত্তুনা তাকখ্রে।
হৌখিবা চহী তরাসিদা ভারত সরকারনা সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী(এস. &তি.)কী রিসর্স এন্দ দিভেলপমেন্ত(আর. &দি.) দা কন্না হোৎনদুনা লাকখিবনি। ভারত্তা ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা মীৎয়েং মখাদা তুংদা লাক্কদবা অনকপা মতমসিদা মখা তানা চাওখৎলক্লগদবা ৱর্ল্দ ইন্তলেকচুএল প্রোপর্তী ওর্গানাইজেসন(দব্লিয়ু.আই.পি.ও.) রেঙ্কিংগী ওইনা 2024 দা 39 শুবা রেঙ্ক তাখ্রবা গ্লোবেল ইন্নোবেসন ইন্দক্স(জি.আই.আই.)দা থাক অসি হায়গৎলকপা ঙমখ্রে। ভারত সরকারনা আর. &দি.দা শৌগৎপগী মহৈনা ভারত অসি হৌজিক এন.এস.এফ, য়ু.এস.এ. দেতাগী মতুং ইন্না সাইন্তিফিক পেপর পব্লিকেসন্দা মকোক থংবা অহুমগী মনুংদা অমা ওইরে। দি.এস.আই.আর.গী স্কীম অসিনা ভারতকী এস. &তি. মায় পাকপা থবকশিংদা অখন্ননা থৌদাং লৌখ্রবা রিসর্স স্কোলর লিশি কয়া কয়াবু শৌগৎলি।
অয়াবা পীবা অসিনা স্কীমশিং থবক্তা ওন্থোকপগী য়ুখল মখাদা ইন্দিয়ন সাইন্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিসর্সকী চহী 84 সর্ভিস তৌবগী মায় পাকপগী খুদমগী পুৱারী অমা শেমখ্রে। মসিনা হৌজিক্কী ওইবা অমসুং নক্না তুংদা লাক্কদৌরবা মতমদা লৈবাক অসিগী আর.নদি. অসি খংচাও চাওখৎহল্লগনি। সি.এস.আই.আর. গী য়ুখলগী মখাদা লৈবা “কেপাসিতী বিল্দিং এন্দ হ্যুমেন রিসোর্স দিভেলপমেন্ত”(সি.বি.ঐচ.আর.দি.) স্কীমগী সব-স্কীম মরি লৈ, মদুদিঃ
1. দোক্তরেল এন্দ পোস্ত দোক্তরেল ফেলোশিপ
2. দি এক্সত্রাম্যুরেল রিসর্স স্কীম, দি এমেরিতস সাইন্তিস্ত স্কীম অমসুং ভত্নাগর ফেলোশিপশ প্রোগ্রাম
3. প্মোসন এন্দ রিকগনিসন ওফ এক্সেলেন্স থ্রু এৱার্দস স্কীম অমসুং
4. প্রমোতিং নোলেজ শেয়রিং থ্রু দি ত্রেবেল এন্দ সিম্পোজিয়া গ্রান্ত স্কীম
থৌরাং অসিনা 21 শুবা চহীচাদা গ্লেবেল লিদরশিপকীদমক্তা ইনোবেসন ইকোসিস্তেম অমসুং ইন্দিয়ন সাইন্স শেমগৎনবনা পুদুনা চৎলিবা আর. &দি অসি খংচাও চাওখৎহনবগী ৱাশক অদু ঙাকপা ঙম্নবগী মমি তাহল্লি।

Cabinet
Cabinet approves DSIR Scheme “Capacity Building and Human Resource Development” with an outlay of Rs.2277.397 crore
24 SEP 2025 3:25PM by PIB Delhi
The Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the Department of Scientific and Industrial Research / Council of Scientific and Industrial Research (DSIR/CSIR) Scheme on “Capacity Building and Human Resource Development” with a total outlay of Rs.2277.397 crore for the period of the Fifteenth Finance Commission Cycle 2021-22 to 2025-26.
The scheme is implemented by the CSIR and will cover all R&D institutions, national laboratories, Institutes of National Importance, Institutes of Eminence, and Universities across the country. The initiative provides a wide platform for young, enthusiastic researchers aspiring to build careers in universities, industry, national R&D laboratories, and academic institutions. Guided by eminent scientists and professors, the scheme will foster growth in Science, Technology & Engineering, Medical, and Mathematical Sciences (STEMM).
The Capacity Building and Human Resource Development Scheme plays an important role in the achievement of the Sustainable Development Goals (SDGs) for the S&T sector in India by increasing the researchers per million population. The Scheme has demonstrated its relevance by building capacity and expanding the pool of high-quality human resources in the S&T sector.
Concerted efforts put in Research and Development (R&D) in Science and Technology (S&T) by the Government of India during last decade, India has improved its position in the Global Innovation Index (GII) to 39th rank in 2024 as per the World Intellectual Property Organisation (WIPO) ranking which will further improve in near future under the visionary guidance of the Prime Minister of India. As a result of support to R&D by the Government, India is now among the top three in terms of scientific paper publications as per NSF, USA data. DSIR's scheme is supporting thousands of research scholars and scientists whose outputs have contributed significantly to India’s S&T achievements.
This approval creates a historical milestone in CSIR on its 84 years of service to Indian scientific and industrial research, through the umbrella scheme implementation, which accelerates the country’s R&D progress in the present and future generations. CSIR umbrella scheme “Capacity Building and Human Resource Development (CBHRD) which has four sub-schemes such as (i) Doctoral and Postdoctoral Fellowships (ii) the Extramural Research Scheme, the Emeritus Scientist Scheme, and the Bhatnagar Fellowship programme; (iii) Promotion and Recognition of Excellence through the Award Scheme; and (iv) Promoting knowledge sharing through the Travel and Symposia Grant Scheme.
This initiative reflects the Government’s commitment towards building a robust R&D driven innovation ecosystem and preparing Indian science for global leadership in the 21st century.