ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜୁରାଟର ରାଜକୋଟରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
25 FEB 2024 7:45PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ମଞ୍ଚରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି ଗୁଜରାଟର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଭାଇ ପଟେଲ, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ମୋର ସହଯୋଗୀ ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭିଆ, ଗୁଜରାଟର ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ସଭାପତି, ଏବଂ ମୋର ସଂସଦୀୟ ସହଯୋଗୀ ସି.ଆର. ପାଟିଲ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ରାଜକୋଟର ମୋର ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ, ନମସ୍କାର!
ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟରୁ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ମଧ୍ୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ମାନ୍ୟବର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ, ରାଜ୍ୟପାଳ, ବିଧାୟକ, ସାଂସଦ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମ ସହିତ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି, ଏବଂ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟର ସହିତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ପ୍ରମୁଖ ଜାତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବଳ ଦିଲ୍ଲୀରେ ସୀମିତ ଥିଲା। ତଥାପି, ମୁଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ବିକେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ କରିଛି, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ପହଞ୍ଚାଇଛି, ଆଜିର ରାଜକୋଟରେ ସମାବେଶ ସମେତ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏକ ନୂତନ ପରମ୍ପରାକୁ ସୂଚିତ କରେ ଯେଉଁଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ସହରରେ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ ଉତ୍ସବ ଏକକାଳୀନ ହୋଇଥାଏ। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ, ମୁଁ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରେ ଥିଲି, ଜମ୍ମୁରୁ ଏକକାଳୀନ ଆଇଆଇଟି ଭିଲାଇ, ଆଇଆଇଟି ତିରୁପତି, ଆଇଆଇଆଇଟି ଡ଼ିଏମ କୁର୍ଣ୍ଣୁଲ, ଆଇଆଇଏମ ବୋଧଗୟା, ଆଇଆଇଏମ ଜମ୍ମୁ, ଆଇଆଇଏମ ବିଶାଖାପାଟଣା, ଏବଂ ଆଇଆଇଏସ କାନପୁରର ବିଭିନ୍ନ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ କ୍ୟାମ୍ପସ ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲି, ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ, ରାଜକୋଟରୁ, ଆମେ ଏକକାଳୀନ
ଏଆଇଆଇଏମଏସ ରାଜକୋଟ, ଏଆଇଆଇଏମଏସ ରାୟବରେଲି, ଏଆଇଆଇଏମଏସ ମଙ୍ଗଳାଗିରି, ଏଆଇଆଇଏମଏସ ବାଠିଣ୍ଡା, ଏଆଇଆଇଏମଏସକଲ୍ୟାଣୀ ଉଦଘାଟନ କରୁଛୁ, ଯାହା ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ ଏବଂ ଭାରତର ବିକାଶ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ରାଜକୋଟରେ ରହିବା ଅନେକ ସ୍ମୃତିକୁ ଫେରାଇ ଆଣେ। ଗତକାଲି ମୋ ଜୀବନରେ ଏକ ବିଶେଷ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଥିଲା। ମୋର ରାଜନୈତିକ ଯାତ୍ରାରେ ରାଜକୋଟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, କାରଣ ୨୨ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ୨୪ ଫେବୃଆରୀରେ, ସହର ମୋତେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବିଧାୟକ ଭାବରେ ନିର୍ବାଚିତ କରି ମୋତେ ଆଶୀର୍ବାଦ କରିଥିଲା। ୨୫ ଫେବୃଆରୀରେ, ମୁଁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗାନ୍ଧୀନଗର ବିଧାନସଭାରେ ରାଜକୋଟରୁ ବିଧାୟକ ଭାବରେ ଶପଥ ଗ୍ରହଣ କଲି। ରାଜକୋଟର ଲୋକଙ୍କ ଅତୁଟ ପ୍ରେମ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ ପାଇଁ ମୁଁ ଗଭୀର ଭାବରେ ଋଣୀ। ୨୨ ବର୍ଷ ପରେ, ମୁଁ ଗର୍ବର ସହିତ କହିପାରିବି ଯେ ମୁଁ ମୋର ସର୍ବୋତ୍ତମ କ୍ଷମତା ଅନୁଯାୟୀ ସେହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ସମ୍ମାନ ଦେବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଛି।
ଆଜି, ସମଗ୍ର ଦେଶ ଅପାର ପ୍ରେମ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, ଏବଂ ରାଜକୋଟ ଏହି ସ୍ୱୀକୃତିରେ ଯଥାର୍ଥ ଭାବରେ ଅଂଶୀଦାର। ଏହି ଅବସରରେ, 'ଅବକି ବାର ୪୦୦ ପାର' ପ୍ରତି ଅଭୂତପୂର୍ବ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଏନଡିଏ ସରକାର ଲଗାତାର ତୃତୀୟ ଥର ପାଇଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ସମର୍ଥନ ପାଇବାରୁ, ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜକୋଟ ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ବିନମ୍ରତାର ସହ ମୋର କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଯେ ପିଢ଼ି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇପାରେ, ମୋଦିଙ୍କ ପ୍ରତି ସ୍ନେହ ସମସ୍ତ ବୟସର ପ୍ରତିବନ୍ଧକକୁ ଅତିକ୍ରମ କରେ। ମୁଁ ଏହି ସମର୍ଥନକୁ ଏକ ଋଣ ଭାବରେ ଦେଖେ, ଯାହାକୁ ମୁଁ ଆମର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ସୁଧ ସହିତ ପରିଶୋଧ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ବିଳମ୍ବ ହେବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ମାନ୍ୟବର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆନ୍ତରିକ ଭାବରେ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁଛି, ଯାହା ଫଳରେ ଆପଣମାନେ ଅପେକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ତଥାପି, ଦ୍ୱାରକା ଗସ୍ତ ଯୋଗୁଁ ଏହି ବିଳମ୍ବ ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ମୁଁ ଭଗବାନ ଦ୍ୱାରକାଧୀଶଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଲୋଡ଼ିଥିଲି ଏବଂ ଦ୍ୱାରକାରୁ ବେତ ଦ୍ୱାରକାକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ସୁଦର୍ଶନ ସେତୁର ଉଦଘାଟନ କରିଥିଲି। ଏହି ଗସ୍ତ ମୋତେ କେବଳ ଦ୍ୱାରକାର ସେବା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିନଥିଲା ବରଂ ଏକ ଗଭୀର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଅଭିଜ୍ଞତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। ଭଗବାନ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିବା ବିଶ୍ୱାସ କରାଯାଉଥିବା ଦ୍ୱାରକା ଏବେ ସମୁଦ୍ର ତଳେ ବୁଡ଼ି ରହିଛି। ଆଜି, ମୁଁ ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ସହରର ଅବଶେଷକୁ ପାଣି ଭିତରେ ଦେଖିବା, ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଦେବା ଏବଂ କିଛି ସମୟ ପାଇଁ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀକୃଷ୍ଣଙ୍କ ପୂଜାରେ ନିଜକୁ ବୁଡ଼ାଇବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇଲି। ମୋର ଏହି ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଇଚ୍ଛା ଶେଷରେ ପୂରଣ ହୋଇଛି। ପ୍ରାଚୀନ ଶାସ୍ତ୍ର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ନତାତ୍ତ୍ୱିକ ଆବିଷ୍କାରରୁ ଦ୍ୱାରକା ବିଷୟରେ ଶିଖିବା ମୋତେ ସର୍ବଦା ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟରେ ଭରି ଦେଇଛି। ଏହାକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଅନୁଭବ କରିବା, ସମୁଦ୍ରରେ ବୁଡ଼ି ରହିବା ଏବଂ ଏହାର ପବିତ୍ର ଭୂମିକୁ ସ୍ପର୍ଶ କରିବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଭାବପ୍ରବଣ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା। ପୂଜା ବ୍ୟତୀତ, ମୁଁ ସେଠାରେ ମୟୂର ପର ମଧ୍ୟ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲିମୁଁ ନିଜକୁ ବୁଡ଼ାଇ ଦେବା ସମୟରେ, ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟ ଏବଂ ବିକାଶର ଏହାର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯାତ୍ରା ଉପରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହେଲି। ସମୁଦ୍ରରୁ ବାହାରି ମୁଁ କେବଳ ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ନୁହେଁ ବରଂ ଦ୍ୱାରକାରୁ ନୂତନ ପ୍ରେରଣା ମଧ୍ୟ ବହନ କରିଥିଲି। ଆଜି, ଐତିହ୍ୟର ବିକାଶ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରତି ମୋର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପୁନର୍ଜୀବିତ ହୋଇଛି, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଦିବ୍ୟ ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ସଂଗୃହିତ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଆପଣ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଉଭୟ ୪୮ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ଦେଖିଛନ୍ତି। ନୂତନ ମୁନ୍ଦ୍ରା-ପାଣିପତ ପାଇପଲାଇନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ପାଇପଲାଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ଗୁଜରାଟରୁ ହରିୟାଣାର ରିଫାଇନାରୀକୁ ଅଶୋଧିତ ତୈଳର ସିଧାସଳଖ ପରିବହନକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ। ଆଜି, ରାଜକୋଟ ସମେତ ସମଗ୍ର ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଅଞ୍ଚଳକୁ ଅନେକ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ରାସ୍ତା, ସେତୁ, ରେଳ ଲାଇନ ଦୋହରୀକରଣ, ବିଦ୍ୟୁତ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ଶିକ୍ଷା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦରର ଉଦଘାଟନ ପରେ, ରାଜକୋଟ ଏବେ ଏମ୍ସକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି, ଯାହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ରାଜକୋଟ, ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ଆଜି ଯେଉଁ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏମ୍ସ ସୁବିଧା ସମର୍ପିତ ହେଉଛି ସେହି ଅଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି କେବଳ ରାଜକୋଟ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ। ବିଶ୍ୱର ପଞ୍ଚମ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତିର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର କିପରି ହେବା ଉଚିତ ତାହାର ଏକ ଝଲକ ଆମେ ଦେଖୁଛୁ, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧା ପାଇଁ ଏକ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରୁଛି। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ୫୦ ବର୍ଷ ଧରି ଦିଲ୍ଲୀରେ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଏମ୍ସ ଥିଲା, ଏବଂ ଅନୁମୋଦନ ସତ୍ତ୍ୱେ, ତାହା ମଧ୍ୟ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଲା। ତଥାପି, କେବଳ ଗତ ଦଶ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ସାତଟି ନୂତନ ଏମ୍ସର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିଛୁ। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ବାରମ୍ବାର କହୁଛି ଯେ ଆମେ ଗତ ୬-୭ ଦଶନ୍ଧି ଅପେକ୍ଷା ଦେଶକୁ ବହୁ ଗୁଣ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକାଶ କରୁଛୁ ଏବଂ ଦେଶର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଆଜି, ୨୩ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ୨୦୦ ରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କିମ୍ବା ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ହସ୍ପିଟାଲର ସାଟେଲାଇଟ୍ କେନ୍ଦ୍ର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯାହା ଗୁରୁତର ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ସେବା ଯୋଗାଇଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଉପରେ ଦେଶର ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣରୁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଏମ୍ସ ସୁବିଧାର ଉଦଘାଟନ ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିର ପ୍ରମାଣ ସ୍ୱରୂପ। ତିନି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ମୁଁ ରାଜକୋଟକୁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରି ଏହାର ପ୍ରଥମ ଏମ୍ସ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଥିଲି, ଏବଂ ଆଜି, ମୁଁ ସେହି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିଛି। ସେହିପରି, ମୁଁ ପଞ୍ଜାବ ପାଇଁ ଏମ୍ସ ସୁବିଧାର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦେଇଥିଲି, ବଠିଣ୍ଡା ଏମ୍ସ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲି, ଯାହା ଏବେ ଉଦଘାଟନ ହୋଇଛି। ଆପଣଙ୍କ ସେବକ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପୂରଣ କରିଥିଲେ। ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଦେଇଥିବା ଆଉ ଏକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରି ୟୁପିର ରାୟବରେଲି ଏହାର ଏମ୍ସ ପାଇଥିଲା। କଂଗ୍ରେସର ରାଜପରିବାର କେବଳ ରାୟବରେଲିରେ ରାଜନୀତି କରିଥିଲା ​​କିନ୍ତୁ ମୋଦି ପ୍ରକୃତ କାମ କରିଥିଲେ। ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର କଲ୍ୟାଣୀ ଏମ୍ସ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ମଙ୍ଗଳଗିରି ଏମ୍ସ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା, ଆମର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପାଳନ କରି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ୧୬ ଫେବୃଆରୀରେ, ହରିୟାଣାର ରେୱାଡି ଏମ୍ସ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଥିଲା, ଆଉ ଏକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ ହୋଇଥିଲା। ବିଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ଆମ ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ଦଶଟି ନୂତନ ଏମ୍ସକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି, ଯାହା ଆଧୁନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧାକୁ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟତର କରିଛି। କେତେକ ସମୟରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ଲୋକମାନେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କଠାରୁ ଏମ୍ସ ଦାବି କରି କ୍ଳାନ୍ତ ହୋଇଯାଉଥିଲେ। ଆଜି ଦେଶରେ ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଏଆଇଆଇଏମଏସ ଭଳି ଅନେକ ଆଧୁନିକ ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଖୋଲାଯାଉଛି। ଏହି ଟ୍ରାକ୍ ରେକର୍ଡ ଏହି ବିଶ୍ୱାସକୁ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରେ ଯେ ଯେଉଁଠାରେ ଅନ୍ୟମାନେ ଝୁଣ୍ଟି ପଡ଼ନ୍ତି, ସେଠାରେ ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିଦ୍ୟମାନ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ବିଶ୍ୱ ଆଲୋଚନା ଭାରତ କିପରି କରୋନା ମହାମାରୀକୁ ପରାସ୍ତ କଲା ତାହା ଉପରେ ଘୂରି ବୁଲୁଛି। ଏହି ସଫଳତା ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଶ୍ରେୟ ଦିଆଯାଇଛି। ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ, ଏଆଇଆଇଏମଏସ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚିକିତ୍ସା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଏକ ଅତୁଳନୀୟ ପ୍ରସାରଣ ହୋଇଛି। ଆମେ ଛୋଟ ଛୋଟ ରୋଗର ସମାଧାନ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ୧.୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଆରୋଗ୍ୟ ମନ୍ଦିର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛୁ, ଯାହା ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲମ୍ଫ। ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୩୮୦-୩୯୦ ରୁ ୭୦୬ କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି, ଏମବିବିଏସସିଟ୍ ପ୍ରାୟ ୫୦ ହଜାରରୁ ୧ ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେହିପରି, ଏହି ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ନାତକୋତ୍ତର ମେଡିକାଲ ସିଟ୍ ପ୍ରାୟ ୩୦ ହଜାରରୁ ୭୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ହୋଇଛି। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତରେ ଯୁବ ଡାକ୍ତରଙ୍କ ଆଗମନ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ୭୦ ବର୍ଷରେ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସଂଗୃହିତ ସଂଖ୍ୟାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଯିବ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଦେଶରେ ୬୪ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଶନ ଚାଲିଛି। ଆଜି, ଆମେ ଅନେକ ମେଡିକାଲ କଲେଜ, ହସ୍ପିଟାଲ, ଯକ୍ଷ୍ମା ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର, ପିଜିଆଇର ସାଟେଲାଇଟ୍ କେନ୍ଦ୍ର, କ୍ରିଟିକାଲ୍ କେୟାର ବ୍ଲକ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିଛୁ। ଏହା ସହିତ, ଅନେକ ଇଏସଆଇସି ହସ୍ପିଟାଲ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସରକାରଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ରୋଗ ନିବାରଣ ଏବଂ ରୋଗ-ଲଢ଼େଇ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାରିତ। ଆମେ ପାରମ୍ପରିକ ଭାରତୀୟ ଔଷଧ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଔଷଧ ଉଭୟକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ରୋଗ ନିବାରଣ ପାଇଁ ପୁଷ୍ଟିସାର, ଯୋଗ-ଆୟୁଷ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ। ଆଜି, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ହରିୟାଣାରେ ଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଗୁଜରାଟରେ ପାରମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଜଡିତ ଆଗାମୀ WHO ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ର ରହିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଉଭୟ ସେମାନଙ୍କର ସଞ୍ଚୟକୁ ହ୍ରାସ ନକରି ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପାଇବା। ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ, ଗରିବମାନଙ୍କୁ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଖର୍ଚ୍ଚରୁ ବଞ୍ଚାଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ୮୦% ରିହାତିରେ ଔଷଧ ପାଇବା ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗଙ୍କୁ ୩୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାରୁ ରକ୍ଷା କରିଛି। ଏହା ସୂଚିତ କରେ ଯେ ସରକାର କେବଳ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରିନାହାଁନ୍ତି ବରଂ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ବର୍ଗ ଉପରେ ଆର୍ଥିକ ବୋଝ ମଧ୍ୟ ମୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଉଜ୍ଜ୍ୱଳା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ, ଗରିବ ପରିବାରମାନେ ସାମୂହିକ ଭାବରେ ୭୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି। ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୁଲଭ ଡାଟା ଯୋଗାଣ ଯୋଗୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୋବାଇଲ୍ ବ୍ୟବହାରକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ମାସିକ ପ୍ରାୟ ୪୦୦୦ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି। ଟିକସ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସଂସ୍କାର ମଧ୍ୟ କରଦାତାଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୨.୫ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସରକାର ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଅନେକ ପରିବାରର ସଞ୍ଚୟକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନ କରିଛି। ଆମେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିବାର ପାଇଁ ଏକକାଳୀନ ଆୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହିତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିଲ୍ ଶୂନ୍ୟକୁ ହ୍ରାସ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ଘର ଯୋଜନା, ଏକ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ, ଆମେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସଞ୍ଚୟ ଏବଂ ରୋଜଗାର କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ। ଏହି ଯୋଜନାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ୩୦୦ ୟୁନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପାଇବେ, ଏବଂ ସରକାର ଯେକୌଣସି ଅତିରିକ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ କିଣିବେ ଏବଂ ସେହି ଅନୁସାରେ ପରିବାରକୁ କ୍ଷତିପୂରଣ ଦେବେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରକୁ ସୌରଶକ୍ତିର ଉତ୍ପାଦକ ହେବା ପାଇଁ ସଶକ୍ତ କରୁଥିବା ବେଳେ, ଆମେ ବଡ଼ ଧରଣର ସୌର ଏବଂ ପବନ ଶକ୍ତି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପନ କରୁଛୁ। ଆଜି, ଆମେ କଚ୍ଛରେ ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ସୌର ପ୍ରକଳ୍ପ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ପବନ ଶକ୍ତି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ, ଯାହା ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନରେ ଗୁଜରାଟର କ୍ଷମତାକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ଶ୍ରମିକ ଏବଂ କାରିଗରଙ୍କ ସହର ରାଜକୋଟ ଏକ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତ ଗଠନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ। ପୂର୍ବରୁ ଅବହେଳିତ ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକଙ୍କୁ ମୋଦିଙ୍କ ଶାସନ କାଳରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସ୍ୱୀକୃତି ଏବଂ ସମର୍ଥନ ଦିଆଯାଉଛି। ଦେଶର ଇତିହାସରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଆମର ବିଶ୍ୱକର୍ମା ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାରେ ନାମ ଲେଖାଇଛନ୍ତି, ଯାହାର ପରିମାଣ ୧୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ସେମାନଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରେ। କେବଳ ଗୁଜରାଟରେ, ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୨୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟକ୍ତି ତାଲିମ ନେଇଛନ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ୧୫,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହାୟତା ମିଳିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ରାଜକୋଟରେ ସୋନାର (ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣକାର) ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ଜାଣନ୍ତି। ଏହି ବୃତ୍ତି ସହିତ ଜଡିତ ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଯୋଜନାରେ ଲାଭବାନ ହୋଇଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ଆମର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ରାସ୍ତା ବିକ୍ରେତାଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଏଠାରେ ଗୁଜରାଟରେ, ରାସ୍ତା ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାୟ ୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସହାୟତା ମିଳିଛି। ଆପଣ ବୁଝିପାରିବେ ଯେ ବିଜେପି ଏହି ରାସ୍ତା ବିକ୍ରେତାମାନଙ୍କୁ କିପରି ସମ୍ମାନିତ କରୁଛି ଯେଉଁମାନେ ପୂର୍ବରୁ ସୀମାନ୍ତରେ ଥିଲେ। କେବଳ ରାଜକୋଟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱନିଧି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୩୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଋଣ ବଣ୍ଟନ କରାଯାଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମିଶନକୁ ମଜବୁତ କରେ। ଯେତେବେଳେ ମୋଦି ଭାରତକୁ ତୃତୀୟ ବୃହତ ଆର୍ଥିକ ମହାଶକ୍ତିର ମାନ୍ୟତା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରତିଜ୍ଞା କରନ୍ତି, ତାଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ଆଜି ସାରା ଦେଶରେ ଉଦଘାଟନ ହୋଇଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ, ଏବଂ ଏହି ଆକାଂକ୍ଷା ସହିତ ଆମେ ବିମାନବନ୍ଦରରୁ ଆପଣଙ୍କଠାରୁ ଏତେ ଉଷ୍ମ ସ୍ୱାଗତ ପାଇଲୁ। ଅନେକ ବର୍ଷ ପରେ ଆଜି ଆମକୁ ଅନେକ ପୁରୁଣା ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ସ୍ୱାଗତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା, ଯାହା ପ୍ରକୃତରେ ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ ଥିଲା। ମୁଁ ରାଜକୋଟରେ ବିଜେପି ସହକର୍ମୀଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଏକାଠି ଏପରି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବା ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ। ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏକାଠି କହିବା - ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ! ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ! ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ!
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various projects in Rajkot, Gujarat
25 FEB 2024 7:45PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Present on the stage are the popular Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, Union Minister my colleague Mansukh Mandaviya, Gujarat's Bharatiya Janata Party President, and my Parliamentary colleague C.R. Patil, along with other dignitaries and my brothers and sisters of Rajkot, Namaskar!
A considerable number of individuals from various states across the country have also participated in today's event. Honourable Chief Ministers, Governors, MLAs, MPs, and Union Ministers have all joined us via video conferencing, and I extend my heartfelt greetings to each one of them.
There was a time when major national events were confined to Delhi. However, I have decentralised the Government of India's activities, bringing them to every corner of the nation, including today's gathering in Rajkot. This event signifies a new tradition where the inauguration and foundation stone laying ceremonies for development projects in multiple cities occur simultaneously. Just a few days ago, I was in Jammu and Kashmir, inaugurating various educational campuses of IIT Bhilai, IIT Tirupati, IIIT DM Kurnool, IIM Bodhgaya, IIM Jammu, IIM Visakhapatnam, and IIS Kanpur simultaneously from Jammu, and now, from Rajkot, we're inaugurating AIIMS Rajkot, AIIMS Rae Bareli, AIIMS Mangalagiri, AIIMS Bathinda, AIIMS Kalyani simultaneously, reflecting our commitment to fast-paced development and the development of Bharat.
Friends,
Being in Rajkot today brings back many memories. Yesterday marked a special milestone in my life. Rajkot holds significant importance in my political journey, as 22 years ago, on 24th February, the city blessed me by electing me as its MLA for the first time. On 25th February, I took oath as an MLA from Rajkot in the Gandhinagar Assembly for the first time. I am deeply indebted to the people of Rajkot for their unwavering love and trust. After 22 years, I can proudly say that I have strived to honour that trust to the best of my abilities.
Today, the entire nation is bestowing immense love and blessings, and Rajkot rightfully shares in this recognition. On this occasion, as the NDA government receives nationwide endorsement for the third consecutive term, with an unprecedented level of trust in 'Abki Baar 400 Paar', I humbly express my gratitude to every Rajkot resident. It's evident that while generations may change, the affection for Modi transcends all age barriers. I view this support as a debt, one that I endeavour to repay with interest through our developmental efforts.
Friends,
I extend my sincere apologies to all of you, as well as to the honourable Chief Ministers and citizens across different states, for my delay in arriving here today, causing you to wait. However, the delay was due to my visit to Dwarka, where I sought the blessings of Bhagwan Dwarkadhish and inaugurated the Sudarshan Bridge connecting Dwarka to Bet Dwarka. This visit not only helped me to serve Dwarka but also provided me with a profound spiritual experience. Dwarka, believed to have been founded by Lord Shri Krishna himself, now lies submerged under the sea. Today, I had the privilege of witnessing this ancient city's remnants underwater, paying homage, and briefly immersing myself in the worship of Lord Shri Krishna. This longstanding desire of mine has finally been fulfilled. Learning about Dwarka from ancient scriptures and archaeological discoveries has always filled me with awe. Experiencing it firsthand, submerged in the sea, and touching its sacred grounds was an immensely emotional moment for me. Besides the worship, I also offered peacock feathers there. As I immersed myself, I reflected on Bharat's rich heritage and its remarkable journey of development. Emerging from the sea, I carried not only the blessings of Lord Krishna but also newfound inspiration from Dwarka. Today, my commitment to development and preservation of heritage has been revitalized, infused with divine faith towards achieving a developed Bharat.
Friends,
Today, both you and the entire country have witnessed projects worth over Rs. 48 thousand crores. The foundation stone for the New Mundra-Panipat Pipeline Project has been laid, enabling direct transportation of crude oil from Gujarat to Haryana's refinery via pipelines. Today, numerous facilities have been provided to the entire Saurashtra region, including Rajkot, encompassing roads, bridges, railway line doubling, electricity, healthcare, and education. Following the inauguration of the International Airport, Rajkot now welcomes AIIMS, marking a significant milestone. Congratulations to Rajkot, Saurashtra, and entire Gujarat, and all citizens in areas where AIIMS facilities are being dedicated today.
Friends,
Today marks a historic milestone not only for Rajkot and Gujarat but for the entire nation. We're witnessing a glimpse of what the health sector of the world's 5th largest economy should resemble, setting a benchmark for healthcare facilities in a developed Bharat. For 50 years post-independence, there was only one AIIMS in Delhi, and despite approvals, even those remained incomplete. Yet, within the past ten days alone, we've laid the foundation stones and inaugurated seven new AIIMS. That is why I keep saying that we are developing the country many times faster than the last 6-7 decades and are committed to the people of the country. Today, more than 200 healthcare infrastructure projects have had their foundation stones laid or been inaugurated in 23 states and union territories, including medical colleges and satellite centres of major hospitals, catering to treatment of serious illnesses.
Friends,
The country's confidence in Modi's guarantee stems from the fulfillment of promises. The inauguration of AIIMS facilities serves as a testament to this guarantee. Three years ago, I promised Rajkot its first AIIMS by laying the foundation stone, and today, I've fulfilled that promise. Similarly, I guaranteed AIIMS facilities for Punjab, laying the foundation stone for Bathinda AIIMS, which is now inaugurated. Your servant fulfilled the guarantee. Rae Bareli in UP received its AIIMS, fulfilling another commitment made five years ago. The royal family of Congress only engaged in politics in Rae Bareli but Modi did the actual work. Kalyani AIIMS in West Bengal and Mangalagiri AIIMS in Andhra Pradesh were also inaugurated, keeping true to our promises. Just a few days ago, on 16th February, the foundation stone for Rewari AIIMS in Haryana was laid, another promise fulfilled. Over the past decade, our government has approved ten new AIIMS across the country, bringing modern healthcare facilities closer to the people. Sometimes the people of the states used to get tired of demanding AIIMS from the Central Government. Today, a number of modern hospitals and medical colleges like AIIMS are opening in the country one after the other. This track record reaffirms the belief that where others falter, Modi's guarantee prevails.
Friends,
The global discourse today revolves around how Bharat conquered the Corona pandemic. This achievement is attributed to the comprehensive transformation of Bharat's healthcare system over the past decade. During this time, there has been an unparalleled expansion of AIIMS, medical colleges, and critical care infrastructure. We have established over 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs in every village to address minor ailments, a significant leap from a decade ago. 10 years ago, the number of medical colleges has surged from around 380-390 to 706, with MBBS seats increasing from around 50 thousand to over 1 lakh. Similarly, postgraduate medical seats have risen from around 30 thousand to over 70 thousand during these 10 years. The influx of young doctors in Bharat in the coming years surpasses the cumulative number created in the 70 years post-independence. Presently, the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission, valued at Rs 64 thousand crores, is underway in the country. Today, we laid the foundation stones and inaugurated numerous medical colleges, hospitals, research centres for TB treatment, satellite centers of PGI, critical care blocks, and various other projects. Additionally, several ESIC hospitals have been handed over to the states.
Friends,
Our government's focus also extends to disease prevention and enhancing disease-fighting capabilities. We've emphasized nutrition, Yoga-Ayush, and cleanliness to prevent diseases, promoting both traditional Indian medicine and modern medicine. Today, two significant hospitals and research centres dedicated to Yoga and Naturopathy have been inaugurated in Maharashtra and Haryana. Furthermore, Gujarat is home to the forthcoming WHO global centre related to traditional medical systems.
Friends,
Our government's ongoing endeavour is to ensure that both the poor and the middle class receive improved healthcare without depleting their savings. Thanks to the Ayushman Bharat scheme, the poor have been spared an expenditure of Rs 1 lakh crore. Additionally, access to medicines at an 80% discount through Jan Aushadhi Kendras has saved the poor and middle class from spending Rs 30 thousand crores. This indicates that the government has not only preserved lives but also relieved the financial burden on the poor and middle class. Furthermore, under the Ujjwala Yojana, poor families have collectively saved over Rs 70 thousand crore. The provision of affordable data by our government has led to monthly savings of around Rs 4000 for every mobile user. Tax-related reforms have also resulted in savings of approximately Rs 2.5 lakh crore for taxpayers.
Friends,
Our government has now introduced another scheme aimed at further augmenting the savings of many families in the years to come. We are striving to reduce electricity bills to zero while simultaneously generating income for households through electricity production. Through the PM Surya Ghar scheme, a free electricity scheme, we aim to assist people across the country in saving and earning. Participants in this scheme will receive free electricity up to 300 units, and the government will purchase any additional electricity and compensate the households accordingly.
Friends,
While we empower every family to become a producer of solar energy, we are also establishing large-scale solar and wind energy plants. Today, we have laid the foundation stones for two major solar projects and one wind energy project in Kutch, further enhancing Gujarat's capacity in renewable energy production.
Friends,
Rajkot, our city of entrepreneurs, labourers, and artisans, plays a significant role in building a self-reliant Bharat. Many of these individuals who were neglected before are being acknowledged and supported for the first time under Modi's regime. For the first time in the nation's history, a nationwide scheme has been devised for our Vishwakarma friends. Thus far, lakhs of people have enrolled in the PM Vishwakarma scheme, amounting to Rs 13 thousand crore. This initiative aids in enhancing their skills and advancing their businesses. In Gujarat alone, over 20 thousand individuals have undergone training under this scheme, with each Vishwakarma beneficiary receiving assistance of up to Rs 15,000.
Friends,
You are aware of the significant role of the sonar (goldsmith) community in Rajkot. Those involved in this profession have also benefitted from the Vishwakarma Scheme.
Friends,
For the first time, the PM SVANidhi scheme has been introduced for lakhs of our street vendors. So far, assistance worth approximately Rs 10 thousand crore has been provided to these individuals under this scheme. Here in Gujarat, street vendors have also received assistance amounting to around Rs 800 crore. You can understand how the BJP is honouring these street vendors who were previously marginalized. In Rajkot alone, more than 30 thousand loans have been disbursed under the PM SVANidhi Yojana.
Friends,
Empowering these individuals strengthens the mission of a developed Bharat. When Modi pledges to elevate Bharat to the rank of the third-largest economic superpower, his aim is to ensure health and prosperity for all. These projects inaugurated today across the country will bolster our commitment, and it is with this aspiration that we received such a warm welcome from you right from the Airport. We had the opportunity to greet many old colleagues today after several years, which was truly heartening. I extend my heartfelt congratulations to the BJP colleagues in Rajkot. Let us continue to progress together to organize such significant programmes and realize the vision of a developed Bharat. Congratulations to all of you. Let us all say together – Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.