প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী রাজকোত্তা প্রোজেক্ত কয়া হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোল
25 FEB 2024 7:45PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
গুজরাতকী মমিং চৎলবা মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্রভাই পতেল, ঐহাক্কী মরুপ অমসুং কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী মনশুখ মন্দাবিয়া, গুজরাতকী ভাজপাগী প্রসিদেন্ত, অমসুং ঐহাক্কী পার্লিয়ামেন্তকী মরুপ, শ্রী সি. আর. পাতিল অমদি অতোপ্পা মীথুংলেন কয়াগা লোয়ননা ঐহাক্কী রাজকোতকী নুংশিজরবা ইচিল ইনাওশিংনা ঙসিদি ফম্বাক অসিদা লেংশিনবীরি। নমস্কার!
লৈবাক পুম্বগী রাজ্যশিংগী মীওই কয়া অমনা ঙসিগী থৌরমদা শরুক য়াবীরি। ইকায়খুম্ননীংঙাই ওইরবা মুখ্য মন্ত্রী, রাজ্যপাল, এম.এল.এ., এম.পি. অমসুং কেন্দ্র মন্ত্রী কয়ানা ঐখোয়গা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা পুল্লি, অমসুং ঐহাক্না মখোয় খুদিংগী মফমদা থাগৎচবা ফোংদোকচরি।
লৈবাক্কী ওইবা মরু ওইবা থৌরমশিং অসি দিল্লী খক্তদা পাংথোকপা মতম অমা লৈরম্মি। অদুবু, ঐহাক্না ভারত সরকারগী থবকশিংবু দিসেন্ত্রেলাইজ তৌদুনা ঙসি রাজকোত্তা পাংথোক্লিবা থৌরম অসি য়াওনা লৈবাক্কী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা পাংথোকপগী চৎনবী হৌদোকখি। তোঙান-তোঙানবা শহর কয়াগী চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংবু শঙ্গাবা অমসুং উরেপ উয়ুং তম্বগী থৌরম কয়াবু মতম অমত্তদা পাংথোকপগী অনৌবা চৎনবী অমা ঙসিগী থৌরম্না মশক তাক্লি। ঐহাক্না নুমিৎ খরনিগী মমাংদা জম্মু অমসুং কশ্মিরদা চৎখি, IIT ভিল্লাই, IIT তিরুপতি, IIIT DM কুরনুল, IIM বোধ গায়া, IIM বিশাখাপত্নম অমসুং IIS কানপুরগুম্বা মহৈ মশিং তম্বগী কেম্পস কয়া জম্মুদগী মতম অমত্তদা শঙ্গাখি, অদুগা, হৌজিক্না এমস রাজকোত, এমস রাই বরেলী, এমস মঙ্গলগিরী, এমস বতিন্দা, এমস কলয়ানিবু রাজকোত্তগী অমুক্তা শঙ্গারি। থৌওং অসিনা ঐখোয়না ভারতকী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা খোঙজেল য়াঙনা থবক পায়খৎপগী খোঙফম চেৎপগী মতৌ উৎলি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না ঙসি রাজকোত্তা লাকপসিদা মমাংগী থৌদোক কয়া অমা নীংশিংলক্লি। ঙরাংগী নুমিৎ অসিদা ঐহাক্কী পুন্সিগী মশক থোকপা থৌদোক অমা থোকখি। রাজকোত শহর অসিনা চহি 22গী মমাংদা, ফেব্রুৱারী 24দা ঐহাকপু থৌজানবীদুনা মখোয়গী এম.এল.এ. ওইনা অহানবা ওইনা খনবীখিদুনা ঐহাক্কী রাজনীতিগী পুন্সিগী মরু ওইরবা মিৎকুপ পীবিখিবনি। ঐহাক্না ফেব্রুৱারী 25তা গান্ধীনগর এসেমব্লীদা রাজকোতকী এম.এল.এ. অমা ওইনা খ্বাইদগী ইহান হান্না ৱাশক লৌখি। মসিগুম্বা মীনুংশি অমসুং থৌজালগীদমক্তা ঐহাক্না রাজকোতকী মীয়ামদা শিংবা ঙম্লরোইদবা লমন অমা তোনশিল্লবনি। চহি 22গী মতুংসিদা ঐহাক্না অদোমগী থাজবশিংবু ইকায় খুম্নবা ঙম্লে হায়না ঐহাক্না চাউথোক্কনা হায়জবা ঙম্লে।
ঙসি, লৈবাক অপুনবনা মখোয়গী মীনুংশি অমসুং থৌজাল পীনবিরি, অমসুং রাজকোত্না মসিগুম্বা শকখঙবা অসি ফংবগী মতিক চাবা হক লৈ। ঙসিগী থৌরমসিদা, NDA সরকারনা মখোয়গী অহুমশুবা তর্মগীদমক্তা লৈবা পুম্বনা শৌগৎলিবা, ‘অব কি বার 400 পার’ হায়বসিদা মমাংদা লৈরমদবা মওংদা থাজবা থম্লিবা অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না রাজকোতকী মীপুম খুদিংগী মফমদা তৌবীমল খঙবা উৎচদুনা থাগৎচরি। চারোন শারোন কয়ানা হোংবা নাইরবসু, মোদীদা থম্বা থাজবদি কৈদৌনুংদা হোংলোই হায়বসি ময়েক লারে। মসিগুম্না শৌগৎপীরিবা অসিদা ঐহাক্না শেল তোনবনি খল্লি, অদুগা মসিবু ঐহাক্না চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিংনা শিংগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না মফমসিদা য়ৌরকপদা খরা থেংখিবগীদমক্তা ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা মুখ্য মন্ত্রী অমসুং অতোপ্পা মীথুংলেন কয়াগী মফমদা ঙাকপীনবা হায়জরি। ঐহাক্না দ্বার্কাদা চত্তুনা ভগ্বান দ্বার্কাধিসকী থৌজাল লৌদুনা দ্বার্কাবু বেত দ্বার্কাগা শম্নহহনবা সুদর্শন থোং শঙ্গাবদা মতম খরা চঙখিবদগী মফমসিদা য়ৌরকপদা খরা থেংখিবনি। মসিগী খোঙচৎ অসিনা দ্বার্কাগী সেবা তৌবদা তেংবাংবখক নত্তনা চাউরবা স্পিরিচুএল এক্সপেরিএন্স অমসু ফংজরে। ভগ্বান কৃষ্ণ মশামক্না হৌদোক্লম্বা দ্বার্কা অসি ঙসিদি সমুদ্রগী ইরোলনুংদা লুপখ্রে। ঈশিংদা লৈরিবা লিরবা শহর অসিগী লেমহৌরিবা কয়া উজবা, মদুবু ইকায় খুম্নদুনা ভগ্বান কৃষ্ণগী মফমদা ঙৈহাক্তং খুরুমজবগী খুদোংচাবা ঐহাক্না ফংজখি। ঐহাক্কী মতম কুইনা মঙলক্লবা মসিগী মঙলান অসি ঙসিদি মঙফাওনরে। অরিবা স্ক্রিপচর অমসুং আর্কিওলোজীনা ফংবা পোৎলম কয়াদগী দ্বার্কাগী মতাংদা খঙজবদা ঐহাক্না অঙকপা অমসুং নুংঙাইবা ফাওই। সমুদ্রদা লুপ্তুনা, মখোয়শিংবু ইমিৎমক্না উবা, ইখুৎমক্না শোকপা ফংবনা ঐহাক্কী পুন্সিগী কাওবা ঙম্লরোইদবা মীৎকুপ অমা ওইখি। ঐহাক্না লাইশোন শোনবখক নত্তনা ৱাহোং মতুসু মফমসিদা কৎচখি। ঐহাক্না ঈশিংদা লুপ্লিঙৈদা ভারতকী নীংথিরবা হেরিতেজ অমসুং চাউখৎ থৌরাংগী মশক নাইরবা খোঙচৎপু নীংশিংজখি। ঐহাক্না সমুদ্রদগী কাখৎলকপদা ভগ্বান কৃষ্ণগী থৌজাল লোয়নরকপদা লোয়ননা দ্বার্কাদগী চাউরবা ইথিল অমসু ফংলকখি। ঙসিদি, হেরিতেজ অসিবু ঙাক শেনবা অমসুং চাউখৎহন্নবা লৈরিবা ঐহাক্কী খোঙফম হান্নদগী হেন্না চেৎশিল্লে, চাউখৎপা ভারত অমা ফংনবা অনৌবা থাজবা অমসু ফংজরে।
মরুপশিং,
ঙসিদি অদোম অমসুং লৈবাক পুম্বনা লুপা করোর লিশিং 48 হেনবগী প্রোজেক্ত উরে। মুন্দ্র-পনিপত পাইপ্লাইন প্রোজেক্তকী উরেপ উয়ুং তমখ্রে, মসিনা পাইপ্লাইনগী খুত্থাংদা গুজরাত্তগী হরিয়ানাদা ক্রুদ ওইল পুহল্লগনি। ঙসি, রাজকোত য়াওনা সাউরাস্ত্রগী অপুনবা লমদমদা শোরোক, থোং, রেলৱে লাইন দব্লিং তৌবা, ইলেক্ত্রিসিতী, হেল্থকেয়র অমসুং এজুকেসনগী খুদোংচাবা কয়া ফংহল্লে। রাজকোতকী ইন্তর্নেস্নেল এয়রপোর্ত শঙ্গাখিবগা লোয়ননা হৌজিক এমস লৈরগনি। রাজকোত, সাউরাস্ত্রা অমসুং গুজরাত অমসুং ঙসিদগী হৌনা এমসকী খুদোংচাবা ফংবা হৌরিবা মফমগী মীয়াম খুদিংবু থাগৎলি।
মরুপশিং,
ঙসিদি রাজকোত অমসুং গুজরাতখক নত্তনা লৈবাক পুম্বগী পুৱারী ওইবা নুমিৎনি। মালেমগী খ্বাইদগী মঙাশুবা চাউবা শেন্মিৎলোনগী হেল্থ সেক্তর অসি করি মতৌ ওইগদগে হায়বা ঐখোয়না ঙসি উরে, চাউখৎপা ভারতকী হেল্থকেয়র ফেসিলিতীগী অনৌবা বেঞ্চমার্ক অমা শেম্লে। নিংতম্বা ফংলবা মতুং চহি 50দা লৈবাক অসিদা শুপ্নগী এমস অমখক দিল্লীদা লৈরম্মি, অয়াবা কয়া পীরবসু অতোপ্পা এমস অমত্তা লোইশিন্দনা লৈরম্মি। অদুবু ঐখোয়না মমাংগী নুমিৎ তরাখকসিদা ঐখোয়না উরেপ উয়ুং তম্বগা লোয়ননা এমস তরেৎ শঙ্গাখ্রে। অদুনা ঐখোয়না লৈবাক অসিবু মমাংগী দিকেদ 6-7তগী হেন্না হৌজিক চাউখৎহল্লি অমসুং লৈবাক্কীদমক্তা চাউখৎ থৌরাং অসি লেপ্তনা পাংথোক্কনি হায়না কয়ারক হন্না হায়রিবনি। ঙসিদি, রাজ্য 23 অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংদা হেল্থকেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত 200 হেনবগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে, শঙ্গাখ্রে। মসিদা মেদিকেল কোলেজ অমসুং মরু ওইবা অচৌবা হোস্পিতালশিংগী সেতিলাইত সেন্তর কয়া য়াওরি অমসুং মখোয়না অরুবা লাইনা কয়া লাইয়েংলি।
মরুপশিং,
লৈবাক্না মোদীগী গেরেন্তীদা থাজবা থম্লিবা অসি ঐখোয়না ৱাশক কয়া ঙকখিবদগীনি। এমস ফেসিলিতী শঙ্গারিবা অসিসু মসিগী খুদম্নি। ঐহাক্না চহি অহুমগী মমাংদা রাজকোত্তা অহানবা এমস লৈহনগনি হায়না ৱাশকখি, উরেপ উয়ুং তমখি। ঙসিদি ৱাশক অদু ঐহাক্না ঙাক্লে। মান্নবা মতৌ ওইনা, ভতিন্দা এমস্কী উরেপ উয়ুং তমদুনা পঞ্জাবতসু এমস ফেসিলিতী লৈহনগনি ৱাশকখিবা অদুসু ঙসি শঙ্গাদুনা ঙাক্লে। অদোমগী মনাই ওইরিবা ঐহাক্না ৱাশক পুম্নমক ঙাক্লি। চহি মঙাগী মমাংদা শকখিবা ৱাশক ঙাকপা ওইনা য়ু.পি.গী রাই বরেলীদা এমস লৈহল্লে। কংগ্রেস্তি রাজনীতি তৌবনি, মোদীনা থবক তৌবনি। নোংচুপ বেঙ্গলগী কলয়ানী এমস অমসুং আন্ধ্র প্রদেশকী মঙ্গলগিরী এমস শঙ্গারে। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা, ফেব্রুৱারী 16দা, রেৱারী এমস্কী উরেপ উয়ুং তমখি। মসিসু অতোপ্পা ৱাশক অমা ঙাক্লিবনি। মসিদা নত্তনা, এমসকা ফেসিলিতী মান্নবা মতমগা চুনবা হোস্পিতাল অমসুং মেদিকেল কোলেজ কয়া অমসু লৈবাক অসিদা হাংদোক্লে। মসিগুম্বা থৌওংশিং অসিনা অতোপ্পনা ঙমদবা থবক মোদীগী গেরেন্তীনা ঙম্মি হায়বগী ম্যেক লারবা খুদম অমা ওইরি।
মরুপশিং,
ভারতনা কোরোনাবু মতৌ করম্বা মায়থীবা পীখিবগে হায়না মালেম্না ৱারী শানরি। মসিদি ভারতকী হেল্থকেয়র পথাপ্পু হৌখিবা দিকেদতা শেমদোকখিবগী মহৈনি। মতমসিগী মনুংদা ঐখোয়না এমস, মেদিকেল কোলেজ অমসুং ক্রিতিকেল কেয়র ইনফ্রাস্ত্রকচর পাক চাউনা চাউথোকখি। থোইদোক্না লুদাব লাইনা লাইয়েংবা ঙম্নবা ঐখোয়না অয়ুশমান আরোগ্যা মন্দির লাক্ষ 1.5 হেন্না হাংদোকখি, মসিসু দিকেদ অমগী মমাংগা চাংদম্নবদা চাউরবা মায় পাকপা অমা ওইরিবনি। মেদিকেল কোলেজ খক্তা নত্তনা মেদিকেল সীত কয়াসু ঐখোয়না হেনগৎহনখি। ঐখোয়না ঙসি মশিং থীঙমদ্রবা মেদিকেল কোলেজ, হোস্পিতাল, রিসর্চ সেন্তর (TB লাইয়েংনবা), PGIগী সেতিলাইত সেন্তরম ক্রিতিকেল কেয়র ব্লোক অমসুং অতোপ্পা প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গারে, উরেপ উয়ুং তম্লে। মসিদা নত্তনা, রাজ্য কয়াগী মফমদা ESIC হোস্পিতাল কয়া খুৎশিন্নরে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা লাইনা ঙাকথোকপা অমসুং লাইনা মাইয়োক্নবা ঙম্বগী মতিক হেনগৎহনবদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি। ঐখোয়না ন্যুত্রিসন, য়োগ-আয়ুশ অমসুং লু-নান্না লৈবদা মিৎয়েং চঙদুনা লাইনা লৈতনবা হোৎনরি, মসিদা ভারতকী নাৎকী হিদাক লাংথক অমসুং মোদর্ন মেদিসিন অনিমক খুমাং চাউশিনহল্লি। ঙসিদি, য়োগ অমসুং নেচ্যুরোপেথীগী মশক নাইরবা হোস্পিতাল অমসুং রিসর্চ সেন্তর অনিবু মহারাস্ত্রা অমসুং হরিয়ানাদা শঙ্গাখ্রে। মখা তারকপদা, WHO গ্লোবেল সেন্তর, ত্রেদিস্নেল মেদিসিন অসিসু গুজরাত্তা লৈরবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা অতোপ্পা স্কিম অমা হৌদোক্লে। মসিনা ইমুং কয়াদা লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা শেল তুংশিলহনবা ঙমগনি। ঐখোয়না ইলেক্ত্রিসিতী বিল জিরো ওইহন্নবা অমসুং সোলরদগী মৈ পুথোকহন্দুনা চাগা চাংবগী খোঙথাং পায়খৎলি। ইলেক্ত্রিসিতী লেম্না পীবগী স্কিম ওইরিবা, পি.এম. সুর্য়া ঘর স্কিম চলায়দুনা লৈবাক্কী মীয়াম্না য়ুনিৎ 300 ফাওবগী ফ্রী ইলেক্ত্রিসিতী ফংহনবা, অদুগা অহেনবা মৈ পুথোক্লিবা অদুবুনা লৈশিনবগী থৌরাং পায়খৎলি।
মরুপশিং,
ইমুং খুদিংবু সোলর ইনর্জী পুথোকপা ঙমহন্নবা মপাঙ্গল হাপ্লিবা অসিগী মথক্তা, ঐখোয়না সোলর অমসুং নুংশিৎকী ইনর্জী প্লান্ত অচৌবা কয়া অমসু শেমগৎলি। ঐখোয়না কৎচতা ঙসি অচৌবা সোলর প্রোজেক্ত অনি অমসুং ৱিন্দ ইনর্জী প্রোজেক্ত অমগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে, মসিনা গুজরাতনা রিন্যুএবল ইনর্জী পুথোকপগী থৌওংদা অহেনবা পাঙ্গল হাপকনি।
মরুপশিং,
ওন্তোপ্রিনর, শিন্মী অমসুং আর্তিসানশিংগী শহর, ঐখোয়গী রাজকোতনা মরমদোম লেপচবা ঙম্বা ভারত অমা শেম্বদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। মিৎয়েং চঙলমদবা কয়াবুসু হৌজিক মিৎয়েং চঙলে, মসি মোদীগী মতমদা অহানবা ওইনা পাংথোক্লিবনি। লৈবাক্কী পুৱারীদা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা ঐখোয়গী বিশ্বকর্মা মরুপশিংগী স্কিম অমা শেম্লে। হৌজিক ফাওবদা, মীওই লাক্ষ কয়ানা স্কিম অসিদা মিং চনখ্রে। ঐখোয়না স্কিম অসিগীদমক্তা হৌজিক ফাওবদা লুপা করোর লাক্ষ 13 কাইথখ্রে। গুজরাত খক্তগী ওইনা, মীওই লিশিং 20 হেনবনা স্কিম অসিগী মখাদা ত্রেনিং তৌরি, অমসুং বিশ্বকর্মা বেনেফিশরী অমমনা লুপা 15,000 ফাওবগী শেলগী তেংবাং ফংলি।
মরুপশিং,
রাজকোতকী শনা শাবা মীওইশিংগী খুন্নাইনা অচৌবা থৌদাং য়াই হায়বসু অদোম খঙলমগনি। শিনফম অসি পায়জরিবা মীওইশিংনা বিশ্বকর্মা স্কিমগী কান্নবসু ফংলিবনি।
মরুপশিং, ঐখোয়গী স্ত্রীত ভেন্দরশিংগীদমক্তা পি.এম. স্বনিধী স্কিম হৌদোকখ্রে। হৌজিক ফাওবদা, লুপা করোর লিশিং তরাগী শেলগী তেংবাং স্কিম অসিগী মখাদা পীখ্রবনি। গুজরাতকী ওইনসু, মফমসিগী স্ত্রীত ভেন্দরশিংনা লুপা করোর 800কী তেংবাং ফংনখ্রে। ভাজপানা স্ত্রীত ভেন্দরশিংবু কয়া য়াম্না লুনা লৌবগে হায়বসি থৌওংসিদগী অদোম্না খঙগনি। রাজকোতখক্তগী ওইনা, স্কিম অসিগী মখাদা লোন লিশিং 30 হেন্না পীখ্রবনি।
মরুপশিং,
মীওইশিং অসিবু মপাঙ্গল হাপ্পনা মোদীগী চাউখৎপা ভারতকী মিসনগী মপাঙ্গল হাপ্লিবনি। মোদীনা ভারতপু মালেমগী খ্বাইদগী অহুমশুবা মপাঙ্গল লৈবা শেন্মিৎলোন ওইহনগনি ৱাশকখিবদা, মহাক্কী পান্দম্না মীপুম খুদিংগী হকশেল ফবা অমসুং নুংঙাই য়াইফবা হায়বসিনা ওইরিবনি। ঙসি শঙ্গারিবা প্রোজেক্তশিং অসিনা ঐখোয়গী পান্দম্বু হেন্না নকশিনহনগনি। ঙসিদি, ঐহাক্কী চহি কয়া থেংনরুদ্রবা অরিবা মরুপ কয়া অমা উন্নজরে। ঐহাক্না রাজকোতকী ভাজপাগী মরুপশিংবু থম্মোই শেংনা থাগৎচরি। মসিগুম্বা মশক নাইবা থৌরমশিংগা লোয়ননা চাউখৎ থৌরাংবু খুমাং চাউশিলহনসি, অমসুং চাউখৎপা ভারতকী মঙলান ফংমিন্নসি। পুম্নমকপু থাগৎচরি। ঐহাক্কা পুন্না অমুক্তা লাওমিন্নসি – ভারত ইমানা য়াইফরে, ভারত ইমানা য়াইফরে।
থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of various projects in Rajkot, Gujarat
25 FEB 2024 7:45PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Present on the stage are the popular Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendrabhai Patel, Union Minister my colleague Mansukh Mandaviya, Gujarat's Bharatiya Janata Party President, and my Parliamentary colleague C.R. Patil, along with other dignitaries and my brothers and sisters of Rajkot, Namaskar!
A considerable number of individuals from various states across the country have also participated in today's event. Honourable Chief Ministers, Governors, MLAs, MPs, and Union Ministers have all joined us via video conferencing, and I extend my heartfelt greetings to each one of them.
There was a time when major national events were confined to Delhi. However, I have decentralised the Government of India's activities, bringing them to every corner of the nation, including today's gathering in Rajkot. This event signifies a new tradition where the inauguration and foundation stone laying ceremonies for development projects in multiple cities occur simultaneously. Just a few days ago, I was in Jammu and Kashmir, inaugurating various educational campuses of IIT Bhilai, IIT Tirupati, IIIT DM Kurnool, IIM Bodhgaya, IIM Jammu, IIM Visakhapatnam, and IIS Kanpur simultaneously from Jammu, and now, from Rajkot, we're inaugurating AIIMS Rajkot, AIIMS Rae Bareli, AIIMS Mangalagiri, AIIMS Bathinda, AIIMS Kalyani simultaneously, reflecting our commitment to fast-paced development and the development of Bharat.
Friends,
Being in Rajkot today brings back many memories. Yesterday marked a special milestone in my life. Rajkot holds significant importance in my political journey, as 22 years ago, on 24th February, the city blessed me by electing me as its MLA for the first time. On 25th February, I took oath as an MLA from Rajkot in the Gandhinagar Assembly for the first time. I am deeply indebted to the people of Rajkot for their unwavering love and trust. After 22 years, I can proudly say that I have strived to honour that trust to the best of my abilities.
Today, the entire nation is bestowing immense love and blessings, and Rajkot rightfully shares in this recognition. On this occasion, as the NDA government receives nationwide endorsement for the third consecutive term, with an unprecedented level of trust in 'Abki Baar 400 Paar', I humbly express my gratitude to every Rajkot resident. It's evident that while generations may change, the affection for Modi transcends all age barriers. I view this support as a debt, one that I endeavour to repay with interest through our developmental efforts.
Friends,
I extend my sincere apologies to all of you, as well as to the honourable Chief Ministers and citizens across different states, for my delay in arriving here today, causing you to wait. However, the delay was due to my visit to Dwarka, where I sought the blessings of Bhagwan Dwarkadhish and inaugurated the Sudarshan Bridge connecting Dwarka to Bet Dwarka. This visit not only helped me to serve Dwarka but also provided me with a profound spiritual experience. Dwarka, believed to have been founded by Lord Shri Krishna himself, now lies submerged under the sea. Today, I had the privilege of witnessing this ancient city's remnants underwater, paying homage, and briefly immersing myself in the worship of Lord Shri Krishna. This longstanding desire of mine has finally been fulfilled. Learning about Dwarka from ancient scriptures and archaeological discoveries has always filled me with awe. Experiencing it firsthand, submerged in the sea, and touching its sacred grounds was an immensely emotional moment for me. Besides the worship, I also offered peacock feathers there. As I immersed myself, I reflected on Bharat's rich heritage and its remarkable journey of development. Emerging from the sea, I carried not only the blessings of Lord Krishna but also newfound inspiration from Dwarka. Today, my commitment to development and preservation of heritage has been revitalized, infused with divine faith towards achieving a developed Bharat.
Friends,
Today, both you and the entire country have witnessed projects worth over Rs. 48 thousand crores. The foundation stone for the New Mundra-Panipat Pipeline Project has been laid, enabling direct transportation of crude oil from Gujarat to Haryana's refinery via pipelines. Today, numerous facilities have been provided to the entire Saurashtra region, including Rajkot, encompassing roads, bridges, railway line doubling, electricity, healthcare, and education. Following the inauguration of the International Airport, Rajkot now welcomes AIIMS, marking a significant milestone. Congratulations to Rajkot, Saurashtra, and entire Gujarat, and all citizens in areas where AIIMS facilities are being dedicated today.
Friends,
Today marks a historic milestone not only for Rajkot and Gujarat but for the entire nation. We're witnessing a glimpse of what the health sector of the world's 5th largest economy should resemble, setting a benchmark for healthcare facilities in a developed Bharat. For 50 years post-independence, there was only one AIIMS in Delhi, and despite approvals, even those remained incomplete. Yet, within the past ten days alone, we've laid the foundation stones and inaugurated seven new AIIMS. That is why I keep saying that we are developing the country many times faster than the last 6-7 decades and are committed to the people of the country. Today, more than 200 healthcare infrastructure projects have had their foundation stones laid or been inaugurated in 23 states and union territories, including medical colleges and satellite centres of major hospitals, catering to treatment of serious illnesses.
Friends,
The country's confidence in Modi's guarantee stems from the fulfillment of promises. The inauguration of AIIMS facilities serves as a testament to this guarantee. Three years ago, I promised Rajkot its first AIIMS by laying the foundation stone, and today, I've fulfilled that promise. Similarly, I guaranteed AIIMS facilities for Punjab, laying the foundation stone for Bathinda AIIMS, which is now inaugurated. Your servant fulfilled the guarantee. Rae Bareli in UP received its AIIMS, fulfilling another commitment made five years ago. The royal family of Congress only engaged in politics in Rae Bareli but Modi did the actual work. Kalyani AIIMS in West Bengal and Mangalagiri AIIMS in Andhra Pradesh were also inaugurated, keeping true to our promises. Just a few days ago, on 16th February, the foundation stone for Rewari AIIMS in Haryana was laid, another promise fulfilled. Over the past decade, our government has approved ten new AIIMS across the country, bringing modern healthcare facilities closer to the people. Sometimes the people of the states used to get tired of demanding AIIMS from the Central Government. Today, a number of modern hospitals and medical colleges like AIIMS are opening in the country one after the other. This track record reaffirms the belief that where others falter, Modi's guarantee prevails.
Friends,
The global discourse today revolves around how Bharat conquered the Corona pandemic. This achievement is attributed to the comprehensive transformation of Bharat's healthcare system over the past decade. During this time, there has been an unparalleled expansion of AIIMS, medical colleges, and critical care infrastructure. We have established over 1.5 lakh Ayushman Arogya Mandirs in every village to address minor ailments, a significant leap from a decade ago. 10 years ago, the number of medical colleges has surged from around 380-390 to 706, with MBBS seats increasing from around 50 thousand to over 1 lakh. Similarly, postgraduate medical seats have risen from around 30 thousand to over 70 thousand during these 10 years. The influx of young doctors in Bharat in the coming years surpasses the cumulative number created in the 70 years post-independence. Presently, the Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission, valued at Rs 64 thousand crores, is underway in the country. Today, we laid the foundation stones and inaugurated numerous medical colleges, hospitals, research centres for TB treatment, satellite centers of PGI, critical care blocks, and various other projects. Additionally, several ESIC hospitals have been handed over to the states.
Friends,
Our government's focus also extends to disease prevention and enhancing disease-fighting capabilities. We've emphasized nutrition, Yoga-Ayush, and cleanliness to prevent diseases, promoting both traditional Indian medicine and modern medicine. Today, two significant hospitals and research centres dedicated to Yoga and Naturopathy have been inaugurated in Maharashtra and Haryana. Furthermore, Gujarat is home to the forthcoming WHO global centre related to traditional medical systems.
Friends,
Our government's ongoing endeavour is to ensure that both the poor and the middle class receive improved healthcare without depleting their savings. Thanks to the Ayushman Bharat scheme, the poor have been spared an expenditure of Rs 1 lakh crore. Additionally, access to medicines at an 80% discount through Jan Aushadhi Kendras has saved the poor and middle class from spending Rs 30 thousand crores. This indicates that the government has not only preserved lives but also relieved the financial burden on the poor and middle class. Furthermore, under the Ujjwala Yojana, poor families have collectively saved over Rs 70 thousand crore. The provision of affordable data by our government has led to monthly savings of around Rs 4000 for every mobile user. Tax-related reforms have also resulted in savings of approximately Rs 2.5 lakh crore for taxpayers.
Friends,
Our government has now introduced another scheme aimed at further augmenting the savings of many families in the years to come. We are striving to reduce electricity bills to zero while simultaneously generating income for households through electricity production. Through the PM Surya Ghar scheme, a free electricity scheme, we aim to assist people across the country in saving and earning. Participants in this scheme will receive free electricity up to 300 units, and the government will purchase any additional electricity and compensate the households accordingly.
Friends,
While we empower every family to become a producer of solar energy, we are also establishing large-scale solar and wind energy plants. Today, we have laid the foundation stones for two major solar projects and one wind energy project in Kutch, further enhancing Gujarat's capacity in renewable energy production.
Friends,
Rajkot, our city of entrepreneurs, labourers, and artisans, plays a significant role in building a self-reliant Bharat. Many of these individuals who were neglected before are being acknowledged and supported for the first time under Modi's regime. For the first time in the nation's history, a nationwide scheme has been devised for our Vishwakarma friends. Thus far, lakhs of people have enrolled in the PM Vishwakarma scheme, amounting to Rs 13 thousand crore. This initiative aids in enhancing their skills and advancing their businesses. In Gujarat alone, over 20 thousand individuals have undergone training under this scheme, with each Vishwakarma beneficiary receiving assistance of up to Rs 15,000.
Friends,
You are aware of the significant role of the sonar (goldsmith) community in Rajkot. Those involved in this profession have also benefitted from the Vishwakarma Scheme.
Friends,
For the first time, the PM SVANidhi scheme has been introduced for lakhs of our street vendors. So far, assistance worth approximately Rs 10 thousand crore has been provided to these individuals under this scheme. Here in Gujarat, street vendors have also received assistance amounting to around Rs 800 crore. You can understand how the BJP is honouring these street vendors who were previously marginalized. In Rajkot alone, more than 30 thousand loans have been disbursed under the PM SVANidhi Yojana.
Friends,
Empowering these individuals strengthens the mission of a developed Bharat. When Modi pledges to elevate Bharat to the rank of the third-largest economic superpower, his aim is to ensure health and prosperity for all. These projects inaugurated today across the country will bolster our commitment, and it is with this aspiration that we received such a warm welcome from you right from the Airport. We had the opportunity to greet many old colleagues today after several years, which was truly heartening. I extend my heartfelt congratulations to the BJP colleagues in Rajkot. Let us continue to progress together to organize such significant programmes and realize the vision of a developed Bharat. Congratulations to all of you. Let us all say together – Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai! Bharat Mata ki Jai!
Thank you very much!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.