প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
‘পরিক্ষা পে চর্চা ২০২৫’কী থৌরমদা মহৈরোইশিংগা লোয়ননা পি.এম.না ৱারী শাখিবগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
10 FEB 2025 4:18PM by PIB Imphal
মহৈরোই: ঐখোয়না পরিক্ষা পে চর্চাগীদমক য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই!
খুশী: ঙসিদি, ঐহাক্না মঙগুম্না ফাওই।
ভৈবব: থৌরম অসিগীদমক অঙাং কয়া অমা রেজিস্তর তৌখিবা অদু য়াম্না চাউবা ইকাই খুম্নবা অমনি, অমসুং ঐখোয়না মখোয়শিং অদুগী মরক্তা য়াওখি।
সাই শাস্ত্রা: ঐহাক্না ওদিতোরিয়ম অমদা পাংথোকখিবা মমাংগী পরিক্ষা পে চর্চা প্রোগ্রাম য়েংখি। ঐনা খনখি মদুদি মসিসু চপ মান্নগনি।
ইরা শর্মা: অদুবু হন্দক্তি, মসি মপুং ফানা খেন্নরে। ফোর্মেৎ অসি মপুং ফানা হোংখ্রে।
অক্ষরা: চহি অসিদা, প্রোগ্রাম অসি সুন্দর নর্সররী কৌবা ওপন স্পেস অমদা পাংথোক্লি।
এদ্রিয়েল গুরুং: ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই! ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। ঐহাক য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই!
অদ্বিতীয়া সাদুখান: মতম কুইনদগী ঙাইদুনা লাক্লবা নুমিৎ অদু লাক্লে! ঐখোয়না প্রধান মন্ত্রীগা হকথেংননা উন্নবা ফংলে!
এদ্রিয়েল গুরুং: ঙসি, ঐহাক্না মফম অসি ৱারী শারগনি –
লোপোংসাই লাৱাই: ভারতকী প্রধান মন্ত্রীগা!
অক্ষরা জে. নায়র: পি.এম. মোদীজী লাকপা মতমদা, মীপুম খুদিংমক পোজিতিবিতীনা থল্লি।
মহৈরোই পুম্নমক: খুরুমজরি, সর!
প্রধান মন্ত্রী: খুরুমজরি! নখোয় পুম্নমকপু তোঙান-তোঙানবা মফমদা ফমরা?
মহৈরোই: ফমদে, সর!
রিতুরাজ নাথ: ঐখোয়না অদোমবু উবা মতমদা, মীপুম খুদিংমক্না পোজিতিব ইনর্জীগী ইথিল অমা ফাওখি।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না মীওই কয়াবু অদোমগী য়ুমদা কৌব্রো?
মহৈরোই: সর, মীপুম খুদিংমক শোইদনা কৌগনি!
প্রধান মন্ত্রী: ও, অদোম্না কৌগদ্রা? অদোম্না ঙল্লিঙৈদা কৌগদবনি!
অঙ্কশা অশোক: মহাক অসি থোইদোক হেন্দোক্না ফবা অমসুং কেরিসমেতিক ওই!
প্রধান মন্ত্রী: মকর সঙ্ক্রান্তীগী নুমিৎতা অদোম্না করি চাবগে?
মহৈরোই পুম্নমক: (তিল-গুদ) সেসম অমসুং জগরি!
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না অমা খক্তমক চাবা য়াগনি হায়বগী চৎন-কাঙলোন অমত্তা লৈতে। মসি পামজবশিংনা মখোয়না পাম্লিবমখৈ চাবা য়াই!
মহৈরোই: পি.এম. সরনা মশামক্না ঐখোয়দা 'তিল নারু' পীখিবা মতমদা, ঐহাক য়াম্না নুংঙাইখি!
প্রধান মন্ত্রী: অদুদি, হায়নরিবা অসি করিনো? তিল গুদ গিয়া, নি গোদ-গোদ বোল্লা!
মহৈরোই: তিল গুদ গিয়া, নি গোদ-গোদ বোল্লা!
প্রধান মন্ত্রী: য়াম্না ফৈ!
অনন্যা য়ু: ঐখোয়গী য়ুমদা গেস্ত অমা লাকপা মতমদা, ঐখোয়না মখোয়দা করিগুম্বা খরা পীজৈ। মসিগা মান্ননা, মহাক্না ঐখোয়দা (তিল-নারু) পীখি!
প্রধান মন্ত্রী: মদু কেরলাদা করি কৌবগে?
মহৈরোই: মসিবু তিল লাদু কৌই।
প্রধান মন্ত্রী: অদুনা, মখোয়না মসিবু তিল লাদু কৌই।
মহৈরোই: মদু মফম অদুদা য়াম্না তাংনা ফংই।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না মসি য়াম্না তোইনা ফংদবরা?
মহৈরোই: ফংদে, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ফরে!
মহৈরোই: কনাগুম্বা অমনা ঐখোয়গী মতাংদসু খল্লকই হায়না খল্লি।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না অতোপ্পা মীওই অমগীদমক খরা লৌবা পাম্বিবরা?
মহৈরোই: সর, অমা নত্রগা অনিখক!
প্রধান মন্ত্রী: হোয়, মদু য়াম্না ফবা ৱাখল্লোন অমনি।
মহৈরোই: ঐহাক্না মসি য়াম্না পামখি, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ফরে! অদোমগী মফমদা ফম্মু। হৌজিক ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, তিল (সেসম) অমসুং জগরী চানবা খ্বাইদগী ফবা মতম অসি করিনো?
মহৈরোই: নোংজুগী মতমনি!
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা অদোম্না মসি করিগীদমক চাবগে?
মহৈরোই: মসিনা হকচাংবু শাহল্লি।
প্রধান মন্ত্রী: মদু চুম্মি! মসিনা হকচাংবু শাহল্লি, নখোয় পুম্নমক্না ন্যুত্রিসনগী মরমদা করি খঙবগে?
মহৈরোই: সর, হকচাংদা তঙাইফদবা মিনরেল কয়া মথৌ তাই
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা অদোম্না মসিগী মরমদা খঙদ্রবদি, অদোম করি তৌগনি?
মহৈরোই: তশেংনমক্কীদি, ভারতনা মিল্লেৎপু প্রমোৎ তৌরি মরমদি মসি মচি য়াম্না ওই।
প্রধান মন্ত্রী: নখোয়গী মরক্তগী কনাগুম্বনা মেল্লেৎ চারব্রা? মীপুম খুদিংমক্না, খংদ্রবসু অদোম্না চারমগনি।
মহৈরোই: বজরা, রাগী অমসুং জোৱরগুম্বা মিল্লেৎশিং!
প্রধান মন্ত্রী: মীপুম খুদিংমক্না মখোয়শিং অসি শিজিন্নৈ। মালেমগী থাক্তা মিল্লেৎশিংনা করি থাক্তা লৈবগে হায়বা অদোম্না খঙব্রা?
মহৈরোই: ভারত অসি মিল্লেৎশিং পুথোকপা অমসুং শিজিন্নবা খ্বাইদগী চাওবা লৈবাক অমনি।
প্রধান মন্ত্রী: চুম্মি! ২০২৩দা, য়ুনাইতেদ নেসন্সনা মসি ইন্তর্নেস্নেল ইয়ার ওফ মিল্লেৎ হায়না লাউথোকখি অমসুং মালেম শীনবা থুংনা প্রমোৎ তৌখি। মসি ভারতকী প্রপোজেলনি। ভারত সরকারনা মওং চুম্বা ন্যুত্রিসনগী খুত্থাংদা লায়না কয়া অমা থীংবা ঙম্মী মরম্না ন্যুত্রিসনগী মতাংদা হেন্না খঙহন্নবা অকনবা ৱাফম থম্লি। মিল্লেৎশিং অসি সুপরফুদনি হায়না খঙনৈ। নখোয়গী মরক্তগী কয়ানা চহি চুপ্পদা অদোমগী য়ুমদা মিল্লেৎ মখল খরা চাব্রা?
মহৈরোই: সর, ঐখোয়না গেহু, জোৱর অমসুং বজরা অসি ঐখোয়গী য়ামদা পুশিল্লি!
প্রধান মন্ত্রী: ঐখোয়গী চৎনবীদা ঐখোয়না থৌরম খরবু ইনকোর্পোরেৎ তৌবা অসি অদোম্না উবা ফংলব্রা? অনৌবা কুম অমগী মহৈ-মরোংশিংবু ইহান হানবা ওইনা ঈশ্বরদা কৎন্নৈ।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা ঐখোয়না থৌরম অসি পাংথোকই, তৌদবরা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মসি মফম খুদিংমক্তা থোকই।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা ঐখোয়না মসিবু প্রসাদ ওইনা চান্নৈ।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মসিগী ৱাহন্থোক্তি ঈশ্বরনসু কুমগী মহৈ-মরোংশিং অসি ইহান হান্না ফংই, মরম অদুনা মীওইবা ওইনা, ঐখোয়না কুমগী মহৈ-মরোংশিং অসিসু চাগদবনি হায়বনি।
মহৈরোই: হোয়, সর! ঐখোয়না মসি চাগদবনি!
প্রধান মন্ত্রী: নখোয়গী মরক্তগী কনানা কুম অসিগী গাজর চারবগে? নখোয় পুম্নমক্না গাজর কা হালৱাদি শোইদনা চারমগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: নখোয়না কারত জ্যুকসু থক্লমগনি। হকচাং ফনা থম্নবগীদমক্তা অখন্নবা চিঞ্জাকশিং চাবা হায়বসি য়াম্না মরু ওই হায়না নখোয়না থাজবরা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগী ৱাখল্লোন্দা, অখন্নবা চিঞ্জাক খরদি ককপা অসিসু মরু ওই হায়না অদোম্না খল্লবরা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ঐখোয়না করি চারোইদবগে?
মহৈরোই: জাঙ্ক ফুদ!
প্রধান মন্ত্রী: জাঙ্ক ফুদ!
মহৈরোই: ওইল অমসুং রিফাইন ফ্লর-বেজ চিঞ্জাকশিংদি ব্লদ সুগর লেবেলশিং হেনগৎহল্লি মরম অসিনা মখোয় অসি চারোইদবনি।
প্রধান মন্ত্রী: হোয়! ফরে, করিগুম্বা মতমদা ঐখোয়না করি চাগদগে অমসুং করি চারোইগদগে হায়বা খঙই, অদুবু ঐখোয়না মতৌ করম্না চাগদগে হায়বদু খঙব্রা? ঐখোয়গী য়া কয়া পানবগে?
মহৈরোই: ৩২! প্রধান মন্ত্রী: ৩২! স্কুলদা ওজাশিংনা ঐখোয়দা হায়, অমসুং য়ুমগী ইমা-ইপাশিংনা ঐখোয়দা নীংশিংহল্লি, ঐখোয়দা য়া ৩২ পানবনা, ঐখোয়না ঐখোয়গী চিঞ্জাক অসি য়ামদ্রবদা ৩২রক শাইগদবনি।
মহৈরোই: হোয়, সর! নীংথিনা শাইগদবনি।
প্রধান মন্ত্রী: অদুনা মতৌ করম্না চিঞ্জাক চাবগে হায়বদু খঙবা অসিসু য়াম্না মরু ওই।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: হৌজিক, নখোয়গী মরক্তগী কয়ানা পোস্ত ওফিসতা চিথী অমা থাবপগুম্না, থৌশাদনা য়োৎশিনবগে? নত্রগা, করিগুম্বা মরুপ অমনা নহাক্কা লোইননা চাবা তারবদি, নহাক্না করিগুম্বা, 'মহাক্না ঐঙোন্দগী হেন্না চাখ্রববদি করি তৌগনি?' খনবা য়াওখ্রব্রা?
মহৈরোই: মদু অচুম্বনি! চুম্মি, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা নখোয়গী মরক্তগী কয়ানা তশেংনমক ঈশিং থকপদা মদুগী মহাও লৌবগে? হায়বদি ঐহাক্না মদুগী মহাও লৌরগা থকই। নখোয়গী মরক্তগী কয়ানা মসি তৌবগে?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুবু নখোয়গী মরক্তগী অয়াম্বনা মসি খঙদে! নহাক স্কুল চৎনবা য়াম্না থুনা চেনগদৌরিবনি।
মহৈরোই: নত্তে, সর! নত্তে, সর!
প্রধান মন্ত্রী: নত্তে, মফমসিদা অচুম্বা ৱা ঙাংবিয়ু।
মহৈরোই: তশেংনা, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ঐখোয়না চা তপ্না তপ্না থকপগুম্না, ঐখোয়না ঈশিংসু চপ মান্ননা থক্নবা হোৎনগদবনি। ঐখোয়না তশেংনা মদুগী মহাও লৌগদবনি। অদুনা, ঐখোয়না করম্না অমসুং করম্বা চিঞ্জাক চাবগে হায়বদু খন্নখ্রে। অহুমশুবা মরুওইবা ৱাফমদি করম্বা মতমদা চাগদগে হায়বসিনি।
মহৈরোই: সর, নুমিদাংৱাইরমদা আচার নৎত্রগা সালাদশিং চারোইদবনি। অয়ুক্তা সালাদ চাবা অসি য়াম্না হেন্না ফৈ।
মহৈরোই: ঐখোয়না নুংথিলগী পুং ৭গী মমাংদা চাগদবনি। মসিগী থৌওং অসি জৈন কম্ম্যুনিতীদসু পাক-শন্না চৎনৈ, মরমদি মসিনা দাইজেসনদা মতেং পাংই।
প্রধান মন্ত্রী: ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা, লৌমীশিংনা মহৌশানা করম্বা মতমদা চাই? মহৈরোই: নুংথিলগী মতমদা, সর! প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না খঙবা ঙমজরিবদি, লৌমীশিংনা লৌফমদা চঙদ্রিঙৈ মমাংদা অয়ুক্কী পুং ৮ নত্রগা ৮:৩০ রোম তাবদা চাই। মখোয়না নুমিৎ চুপ্পা থবক তৌই, অমসুং মখোয়না চোকথরবদি, মখোয়না লৌবুক্তা ফংলিবা পুম্নমক চা‌ই। নুমিদাংৱাইরম পুং ৫ নৎত্রগা পুং ৬ রোম তাবদা য়ুমদা হল্লকই অমসুং নুমিৎ তাদ্রিঙৈগী মমাংদা নুমিদাংগী চাক চাই।
অদুম ওইনমক, ময়াম পুম্নমক্না হায়গনি, "ঐহাক্না হৌজিক শান্নবা চৎকদবনি নত্রগা ঐহাক্না টিভি শো অমা য়েংবা তাই নত্রগা ঐহাক্না ঐহাক্কী ফোন চেক তৌগদবনি!" নহাক্কী ইমানা, "হৌজিক নত্তে, ইমা! ঐহাক্না হৌজিক চাক লামদ্রি!"
মহৈরোই: লৈতে, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না নীংশিংগদবদি, অনাবা লৈতবা হায়বসিনা ঐখোয়না হকচাং ফনা লৈরে হায়বা তাকপদি নত্তে। ঐখোয়না ঐখোয়গী য়াইফ-থৌরাং অসি ৱেলনেসকী স্কেলদা য়েংশিনগদবনি। ঐখোয়গী তুম্বগী মওং অসি ঐখোয়গী ন্যুত্রিসনগা মরী লৈনৈ।
মহৈরোই: সর, একজামগী মতমদা, মরু ওইনা একজামগী শেম-শাবা মতমদা, ঐখোয়না হেন্না তুমনীংবা ফাওই।
প্রধান মন্ত্রী: অদু ওইরবদি, মতম অদুদা অদোম্না তুম্নীংবা ফাওই।
মহৈরোই: হোয়, সর! অমসুং চাংয়েংশিং লোইরবা মতুংদা, তুমনীংবা অসি মপুং ফানা মাংখি!
প্রধান মন্ত্রী: নুত্রিসন, ৱেলনেস অমসুং অপুনবা ফিৎনেসতা তুম্বনা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌই। হৌজিক মেদিকেল সাইন্সকী লম পুম্নমক্না মীৎয়েং চঙলি- মীওই অমনা মতৌ করম্না তুম্বগে, মখোয়না পুং কয়া পোত্থাবগে- হায়রিবা হীরমশিং অসি য়াম্না কুপ্না নৈনরি। অদুবু ঐহাক্না থাজৈ মদুদি নখোয়গী মরক্তগী কয়া অমনা, 'প্রধান মন্ত্রীনা ঐখোয়বু করিগীদমক্তা তুম্বগী মতাংদা হায়রিবনো?' হায়না খনবা য়াই।
নুমিৎ খুদিংগী নুমিৎকী মঙালদা নখোয়গী মরক্তগী কয়ানা নুমিৎকী মঙালগী মফংনবা মপানদা থোকপগে?
মহৈরোই: সর, ঐখোয়না স্কুলগী এসেমব্লীগী মতমদা নুমিৎকী মঙালদা থোকই...
প্রধান মন্ত্রী: অরুনাচলগী মীওই অমত্তনা হাপচিন্নবা ৱাফম লৈব্রা?
মহৈরোই: অরুনাচল অসি লেন্দ ওফ দি রাইজিং সননি, মরম অদুনা ঐখোয়না নুমিৎ খুদিংগী অয়ুক্তা নুংশা য়াই!
প্রধান মন্ত্রী: মীপুম খুদিংমক্না অয়ুক্কী অঙনবা মতমগী নুমিৎকী মঙালদা মিনিত খরা লৈবগী হৈনবী অমা শেমগদবনি, খুদোংচাবা মতমদা মিনিত ২, ৫ নৎত্রগা ৭ ফাওবা নুমিৎকী মঙালদা হকচাংগী শরুক মঙাল হকথেংননা য়ৈহনগদবনি। মসি স্কুলদা চৎপদা নুমিৎ য়েংবদা নত্তে। মসি খঙনা অমসুং পান্দম অমগা লোয়ননা তৌগদবনি।
নুমিৎ থোক্লবা মতুংদা নখোয়গী মনুংদগী কনাগুম্বনা উ অমগী মখাদা লেপতুনা য়ামদ্রবদা শ্বর শাংনা ১০রক হোনবা য়াওব্রা? অদোম্না য়ারিবমখৈ শ্বর শাংনা হোন্দুনা অদোম পোখাইগদবা মানবা য়াওব্রা – মসিগী থৌওং অসি তৌবা য়াওব্রা?
মহৈরোই: সর, শ্বর শাংনা হোনবদি নত্তে, অদুবু য়াম্না নুংঙাইবদি পোকহল্লি।
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না হায়নিংলিবদি, করিগুম্বা নহাক্না পুন্সিদা খুমাং চাওশিল্লকপা পাম্লবদি, ন্যুত্রিসন অসি তঙাইফদে। নহাক্না করি, করম্বা মতমদা, করম্না অমসুং করিগীদমক্তা চিঞ্জাক অসি চাবগে হায়বসিনা মরু ওই।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না ইমুং অমদা চাবা লাকখিবা অদু নীংশিংলি। মখোয়গী মচানুপা অমনা গেহু নৎত্রগা মিল্লেৎ চাও য়াখিদে। করিগুম্বা ওজা অমনা মহাকপু হায়রম্বা য়াই - নত্ত্রগা করিগুম্বা মফম অমদা মহাক্না তারম্বা য়াই - মদুদি করিগুম্বা মহাক্না গেহু নত্ত্রগা মিল্লেৎকী রোতিশিং চাবা তারবদি মহাক্কী কুচু অদু মুশিল্লকনি মরম অদুনা, মহাক্না চাক খক্তমক চাই।
অদুম ওইনমক মসি অসুম্না ওইরোইদবনি। নুমিৎ খুদিংগী করি চাগদগে হায়বদু লেপ্পদা অদোম্না - গুগল গুরু - দা থাজবা থম্লোই হায়না ঐনা আশা তৌই!
মহৈরোই: তৌদে, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না মসি তৌদে, তৌদবরা?
মহৈরোই: তৌদে, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ফরে, ঐহাক মতম কুইনা ৱা ঙাংদুনা লাক্লি। ময়াম পুম্নমক্না করি হায়বা পাম্বিবগে?
মহৈরোই: খুরুমজরি সর! ঐগী মিং অসি অকঙ্কশা কৌই, অমসুং ঐহাক কেরলাদগীনি। ঐগী ৱাহংদি...
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না হিন্দী য়াম্না ফজনা ঙাংই! মসি করম্না তৌবনো?
মহৈরোই: মরমদি ঐনা হিন্দী পাম্মি, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না হিন্দী তম্বদা করিগীদমক য়াম্না নুংঙাইরিবনো হায়না খনবা য়াওব্রা?
মহৈরোই: খন্দে, অদুবু ঐনা শৈরেং ই।
প্রধান মন্ত্রী: ওহ, ৱাও! অদু ওইরবদি, ঐহাক্না অহানবদা অদোমগী শৈরেং অমখক্তং তাবা পাম্মি।
মহৈরোই: করিগুম্বা ঐহাক্না অমবু নীংশিংলবদি, ঐহাক্না অদোমগীদমক্তা থীজগে।
প্রধান মন্ত্রী: মদু ফৈ! নহাক্না নীংশিংবা অদু নহাক্না থীবা য়াগনি। ঐহাক্তি মহৌশানা করিগুম্বা অমত্তা নীংশিংগন্দে।
মহৈরোয়:
("কৈথেল অসি য়াম্না লাংই,
লম্বী-সোরোক অসি য়াম্না লাংই,
নহাক্না করিগীদমক কলম অমা পাইদুনা গজল ইরিবনো?
লাইরিক অদুগী লমাইদা নহাক্না করি ইগে থৌরাংলিবনো?
অদোমগী ৱাখলদা করিনা থলহনবগে, ৱাহং কয়ানা থল্লি?
অদুবু মুক অসিনা মদুগী পাউখুম ইজরি।
অদু ওইরবদি নহাক্না অতিয়াদা করিগী য়েংলিবনো?
অদোম্না থৱানমিচাকশিংদা করি পাউখোন চল্লিবনো?
অদোমগী ৱাখলদা লৈরিবা অদু করিনো?")
প্রধান মন্ত্রী: ৱাও! ৱাও! মসি য়াম্না ফজৈ!
মহৈরোই: ইন্তরেক্সন অসি য়াম্না নুংঙাই - মসি ঐখোয়গী অহলশিংগা ৱারী শানবগা মান্নৈ।
প্রধান মন্ত্রী: অদুদি, অদোমনা ৱারী অদু করিনো?
মহৈরোই: সর, একজামগী প্রেসর। করিগুম্বা ঐখোয়না অফবা মার্কশিং ফংদ্রবদি, ঐখোয়না ইশাদা ফজনা পাংথোক্কদবনি হায়না হায়জরি, মরমদি মদু নৎত্রবদি ঐখোয়গী তুংলমচৎ অসি মাংগনি।
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা মদুগী পাউখুম করিনো হায়না অদোম্না খল্লি?
মহৈরোই: সর, মার্কশিংনা ঐখোয়গী তুংলমচৎপু মশক তাক্তে!
প্রধান মন্ত্রী: অদু ওইরবদি, মার্কশিং অদু করিসু কান্নদে হায়না অদোম্না খল্লিবরা?
মহৈরোই: তশেংনা মরু ওইরিবসি লৌশিংনি।
প্রধান মন্ত্রী: ও, অদোম্না হায়রিবদি ত্যুসন অমসুং একজামশিং অসি কান্নদে হায়রিরা?
মহৈরোই: লৈতে, সর! ঐনা থাজৈ মদুদি একজামশিং অসি ঐখোয়গী খোঙচৎকী শরুক অমনি, ঐখোয়গী দেস্তিনেসনদি নত্তে।
প্রধান মন্ত্রী: অদুবু প্রোব্লেমদি, অদোম পুম্নমক্না মসি খঙলবসু, অদোমগী ইমুং-মনুংনা মসি মতম পুম্নমক্তা অদোম্না উরিবা অদুগা চপ মান্ননা উদে।
প্রধান মন্ত্রী: অদুদি, অদোম্না মসিগী মতাংদা করি তৌগদগে?
মহৈরোই: সর, ঐখোয়না কন্না হোৎনবদা মীৎয়েং থমগদবনি অমসুং লেমহৌরিবা অদু ঈশ্বরদা থাদোক্কনি।
প্রধান মন্ত্রী: অকঙ্কশা, অদোম্না হায়রিবা অদু চুম্মি। লাইবক থীবদি, ঐখোয়গী খুন্নাইদা ৱাখল্লোন অমা চুশিন্দুনা লৈ মদুদি করিগুম্বা মহৈরোই অমনা স্কুলদা অখন্নবা স্কোর অমা ফংদ্রবদি, মহাক্কী ১০শুবা নত্ত্রগা ১২শুবা একজামিনেসনদা ফজনা পাংথোক্ত্রবদি, মহাক্কী পুন্সি পুম্বা মাংগনি হায়না খল্লি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা মসিগীদমক্তা, য়ুমদা প্রেসর য়াম্না লৈরি, ইমুংদা প্রেসর লৈরি, লেপ্পা লৈতনা তেন্সন লৈহল্লি!
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না হায়রিবা অসি অদোম্না অদোমগী ইমা-ইপাশিংবু ৱাখল তাহনবা ঙমদ্রে অসিরা? অদোমগী একজামিনেসন পাংথোক্কদবা থা অনি খক্তমক লৈরি, অদুগা অদোমগী ইমা অদুনা অদোমদা পাউতাক পীবা হৌরক্লবদি, 'ইমা, লেকচর অমা অমুক তৌরক্লগনু!' হায়নীংই! অদুম ওইনমক অদোম্না মসি হায়বা য়াদে, য়াব্রা? অদোম্না শেম-শাবা মথৌ তাই।
মসিনা তাক্লিবদি নহাক্কী অকোয়বদা লৈরিবা মীওই খুদিংমক্না, মসি তৌরো! মদু তৌবিয়ু! হায়না অদোমদা প্রেজর পী, অদোমগী ৱাখলদসু অসুম্না ফাওব্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: নখোয়গী মরক্তগী কয়ানা টি.ভি.দা মেৎচ অমা লৈবগা ক্রিকেৎ য়েংবগে? অদোমগী মরক্তা কয়া য়াওবগে?
মহৈরোই: সর, ঐখোয় পুম্নমক! হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না উরমগনি মদুদি মেৎচ অমা শান্নবা মতমদা, স্তেদিয়ম অদুদা মখোলনা নিল্লি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না করম্বা মখলগী মখোল তাব ফংবগে?
মহৈরোই: সর, মীপুম খুদিংমক্না থৌগৎপগী মখোল তাবা ফংই!
প্রধান মন্ত্রী: কনাগুম্বা খরনা সিক্সর, সিক্সর হায়! অদুগা অতোপ্পশিংনা ফোর হায়না লাওই!
মহৈরোই: হোয়, সর! কনাগুম্বা খরনা সিক্সর হায়না লাওই!
প্রধান মন্ত্রী: হৌজিক, ঐঙোন্দা হায়বিয়ু, বেৎসমেননা করি তৌবগে? মহাক্না মীয়াম্না লাওরিবা অদু তাব্রা নৎত্রগা বোল অদুদা মীৎয়েং থমব্রা?
মহৈরোই: মহাক্না বোল অদুদা মীৎয়েং থম্মী।
প্রধান মন্ত্রী: চুম্মি! করিগুম্বা মহাক্না, 'ওহ, মখোয়না সিক্সর লাওরি, ঐহাক্না সিক্স য়ৈনবগীদমক শান্নগদবনি!' হায়না খনবা হৌরবদি করি থোক্কনি?
মহৈরোই: মহাক ৱিকেৎ মাংহনগনি!
প্রধান মন্ত্রী: মদু চুম্মি! মসিনা তাক্লিবদি বেৎসমেন অদুনা প্রেসর অদুনা মঙোন্দা অকাইবা পীহনদে।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মহাক্কী মীৎয়েং পুম্নমক বোল অদুদা থম্মী। অদুমকপু, করিগুম্বা নহাক্না প্রেসরনা নহাকপু শোকহন্দ্রবদি অমসুং নহাক্কী মহৈ তম্বা খক্তদা পুক্নিং চংবীরবদি - 'ঙসিদি, ঐহাক্না মসি পাবগে হায়না ৱারেপ লৌরে, অমসুং ঐহাক্না মসি ঙাক্না চৎকনি!' – অদু ওইরবদি নহাক্না প্রেসর অদুদগী লায়না থোরকপা ঙমগনি।
মহৈরোই: সরনা ঐখোয়গী ৱাহংশিং অদু ফজনা পাউখুম পীখি! মহাক্না ঐখোয়দা মতৌ করম্না একজাম স্ত্রেস লৈরোইদগে তাকপীখি অমসুং ঐখোয়দা কয়া অমা তাকপীখি।
মহৈরোই: করিগুম্বা অদোমগী পান্দম অদু ময়েক শেংনা খঙলবদি, করিগুম্বা অমত্তনা অদোমবু থিংবা ঙম্লোই। অদোম্না মতম পুম্নমক্তা ইশানা ইশাদা পুক্নিং থৌগৎচগদবনি।
মহৈরোই: মহাক্না হায়খি, স্ত্রেস অদু ওইনীংবা ওইরবসু, মদু থম্মোয় শেংনা লৌবিয়ু, অদুবু মদুদা নীনদা তৌগনু!
প্রধান মন্ত্রী: মীওই অমনা মতম পুম্নমক্তা মশানা থৌদাং লৌজবা তাই।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মীওই অমনা মশাদা লেপ্পা লৈতনা চেলেঞ্জ তৌজগদবনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মমাংদা নহাক্না মার্ক ৩০ ফংলবদি, হন্দক্তি ৩৫ ফংনবা পান্দম থম্মু। নহাক নশাবু চেলেঞ্জ তৌবীয়ু! মীওই কয়ানা মখোয় মশাগী লানফমদা লান্থেংনদে। অদোম্না অদোমগী লান্থেংশিং অদোম্না ইশামক্না লান্থেংননবা ৱারেপ লৌখ্রবরা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: করিগুম্বা নহাক্না ইশাদা চেলেঞ্জ অমা তৌবা পাম্লবদি, নহাক্না অহানবদা নহাক নশাবু খঙগদবনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না ইশানা ইশাদা হংখ্রবরা, "ঐহাক পুন্সিদা করি ওইবা য়াবগে? ঐনা করি তৌবা ঙম্বগে? করিনা ঐঙোন্দা তশেংনা নুংঙাইবা ফংহনবগে?" অদোম্না ইশাদা অসিগুম্বা ৱাহংশিং অসি তোইনা হংজগদবনি।
মসি অয়ুক্তা পাউচেদা করিগুম্বা খরা পারগা মসিদি য়াম্না নুংঙাইনা হায়না খনবা অঞসুং মথংগী নুমিৎতা তি.ভি.দা করিগুম্বা খরা উরগা অমুক খনবা, মসিদি য়াম্না ফজৈ। নখোয়না পান্দম অমদা অদোমগী ৱাখল অদু তপ্না-তপ্না ফিক্স তৌগদবনি।
মী অয়াম্বনা লায়না দিস্ত্রেক্ত তৌই, অমসুং মখোয়গী ৱাখলশিং অদু ককঙাওন্দুনা লৈ।
মহৈরোই: মদুনা মাং-তাকহনবগী মরম ওইগনি।
প্রধান মন্ত্রী: চুম্মি! অদোম্না ক্লিয়রিতী অমা লৈরবা মতম খক্তদা অদোম্না মথংদা করম্বা শিংনবদু লৌখৎকদগে হায়বা লেপথোকপা ঙম্মী। অদোম্না হোৎনগদ্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
মহৈরোই: পি.এম. সর, ঐহাক্না অদোমদা ৱাহং অমা হংজগে! নহাক অসি মালেমগী মমিং লৈরবা লুচিংবা অমনি, অমসুং নহাক্না মরুওইবা পোজিসন কয়া অমা পাইখ্রে। ঐখোয়না পুন্সিদা মাংলোমদা চংশিল্লকপদা ঐখোয়গী অঙাংশিংগীদমক মমল য়াম্বা লুচিংবগী থৌদাং লৌবগী মতাংদা ৱাফম অনি নত্রগা অহুম শেয়র তৌবা য়াগদ্রা?
প্রধান মন্ত্রী: ভিরাজ!
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: বিহারদগী লাকপা নুপা মচা অমনা রাজনিতীগী মতাংদা ৱাহং অমত্তা হংদবা হায়বসি ওইথোক্তে! বিহারগী মীওইশিং অসি অখন্নবা মওংদা হৈশিংবা মীওইশিংনি। লুচিংবগী হীরমগী মতাংদা অতোপ্পা মীওই অমত্তনা খন্দব্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর! ঐহাকসু মদুগী মতাংদা খল্লি। অদুবু ঐনা মসি করম্না শন্দোক্না তাক্কদগে?
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না পাম্বা মওংদা শন্দোক্না তাকপীয়ু। মহৈরোই: করিগুম্বা মতমদা, ওজা অদুনা ঐখোয়বু ক্লাস মোনিতর ওইনা খনবা নত্ত্রগা দিসিপ্লিন ঙাক্না চৎনবা ঐখোয়দা এসাইন তৌবা মতমদা, মহৈরোইশিংনা মতম পুম্বদা তাদে। মখোয়বু খংহন্নবা পাম্বৈ অমা লৈরমগনি। ঐখোয়না মখোয়বু ফমনবা য়াথং পীবা য়ারোই! নফমদা ফম্মু! নত্ত্রগা মখোয়গী মিং ইগনি হায়না কিহনবা খক্তনা য়ারোই। মসিনা মখোয়বু হেন্না লাংহনগনি। মরম অদুনা, মখোয়বু ঙাংবা তাহন্নবা দিসিপ্লিন ঙাক্না চৎনহন্নবা হেন্না ফবা পাম্বৈ অমা লৈব্রা?
প্রধান মন্ত্রী: অদোম হরিয়ানাদগীরা?
মহৈরোই: নত্তে, সর! ঐ পঞ্জাব-চান্দিগরদগীনি!
প্রধান মন্ত্রী: চান্দিগর!
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: লুচিংবা হায়বসি কুর্তা-পাইজামা শেৎপা, জেকেৎ অমা লিৎপা, অমসুং অচৌবা স্তেজশিংদা অচৌবা ৱা ঙাংবদা নত্তে। অদোমগুম্বা কাংলুপ অমদা, নখোয়গী মরক্তগী মীওই খরদি মহৌশানা লুচিংবশিং ওইনা থোক্লকই। কনাগুম্বা অমত্তনা মখোয়বু ফোর্মেল ওইনা খল্লুদে, অদুম ওইনমক মখোয়না 'ঐখোয় চৎসি' হায়না হায়রকপা মতমদা, অতোপ্পশিংনা মখোয়গী মতুং ইন্নৈ। লিদরশিপ অসি ওর্গানিক ওইনা থোকই।
মসি অতোপ্পশিংবু চুমথোকপদা নত্তে, অদোম ইশামক্না খুদম অমা থম্বা অদুনি।
খুদম ওইনা হায়রবদা, করিগুম্বা নহাক অসি মোনিতর অমা ওইরবদি অমসুং নহাক অসি মতম চানা য়ৌদবা অদুগা অতোপ্পআ পুম্নমক্না মতম চানা য়ৌরগনি হায়না আশা তৌরবদি, মখোয়না নহাক্না হায়বা অদু লৌগদ্রা?
মহৈরোই: লৌরোই, সর!
প্রধান মন্ত্রী: করিগুম্বা হোমৱার্ক লোইশিনবা মথৌ তারবদি অমসুং মোনিতরনা হোমৱার্ক লোইশিল্লবদি, অতোপ্পশিংদা ইথিল পীগনি। করিগুম্বা মোনিতর অদুনা ক্লাসমেৎ অমদা 'অদোমগী হোমৱার্ক লোইদ্রিবা? ফরে, ঐহাক্না অদোমবু মতেং পাংগনি!' হায়রবদি মসি খুদম অমনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ওজা অদুনা কনাগুম্বা অমবু চৈহনবগী মহুত্তা, মতেং পাংশিনবিয়ু। করিগুম্বা নহাক্না অতোপ্পদা মতেং পাংবা অমসুং মখোয়গী অৱাবা অদু খঙবা মতমদা - নহাক্না কনাগুম্বা অমদা, ‘হে নহাক নশা ঙমদবা, নহাক লাইহৌ তৌব্রা? ঙরাং নুমিদাং নঙনা ফজনা তুমদব্রা?' হায়না হংবদা – মখোয়না শুপ্নগী রুলশিং ঙাকপা খক্তা নত্তনা মখোয়গীদমক তশেংনা মোনিতরনা খনবি হায়না ফাওগনি।
নহাক্না ইকাই খুম্নবা অসি দিমান্দ তৌবা য়াদে…
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ...ঐহাক্না কমান্দ তৌগদবনি!
মহৈরোই: হোয়, সর! হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুবু মদু করম্না ফংগদগে?
মহৈরোই: অহানবদা ইশাদা অহোংবা পুরক্তুনা!
প্রধান মন্ত্রী: চুম্মি! ঐখোয়না ঐখোয় ইশামক হোংদোক্কদবনি।
মহৈরোই: মীশিংনা ঐখোয়গী লমচৎ-শাজৎনা শকখঙগনি।
প্রধান মন্ত্রী: চুম্মি! অদোমগী লমচৎ-শাজৎনা অতোপ্পশিংদা ইথিল পীগনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: লুচিংবা হায়বসি ইম্পোজ তৌবা য়াদে। অদোমগী অকোইবদা লৈরিবা মীওইশিংনা অদোমবু এসেপ্ত তৌব্রা? করিগুম্বা নহাক্না মখোয়দা লৌশিং উৎশিল্লবদি, মখোয়না য়ারক্লোই। মীশিংনা অদোমবু অদোমগী ৱাহৈ খক্তদা নত্তনা অদোমগী থৌওংশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা এসেপ্ত তৌগনি।
খুদম ওইনা হায়রবদা, করিগুম্বা নহাক্না লুনানবগী মতাংদা ৱা ঙাংলবা অদুবু নহাক নশামক্না মসি পাংথোক্তবা তারবদি...
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ... অদু ওইরবদি অদোম লুচিংবা অমা ওইবা য়ারোই।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: লুচিংবা অমা ওইনবগীদমক্তা, নহাক্না তীম ৱার্ক তম্বা তাই। পেসেন্ত অসি তঙাইফদবা অমনি। কনাগুম্বা অমদা থবক পীবদা মখোয়না মদু পাংথোকপা ঙমদবা তারবদি, ঐখোয়না অশাওবা উৎলি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ঐখোয়না মখোয়দা হংই, "অদোম্না মসি করিগীদমক্তা তৌখিদবনো?" অমসুং লুচিংবা ওইবগী থৌওং অসি অসুম্না তৌদে।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা থবক অমা পাংথোকপা ঙমদবা তারবদি, মখোয়গী অৱাবা অদু খঙবিয়ু। করিগুম্বা মফম অমদা রিসোর্সশিং লৈত্রবদি, অশেংবা লুচিংবা অমনা মখোয় অদু মথৌ তাবা মফমদা ফংহনগনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: লুচিংবা অমা ওইনা, নহাক্না মতম পুম্নমক্তা নহাক্কী তীমগীদমক লেপকদবনি। করিগুম্বা মখোয়না প্রোব্লেম অমা থেংনরবদি, নহাক্না মখোয়গা ইহান হানবা ওইনা পাউ ফাওনগদবনি। মসি পাংথোক্লবদি, অদোমদা মখোয়গী থাজবা হেনগৎলগনি। তুংদা, অদোম্না মখোয়দা চাদা ৮০গী মতেং পাংখ্রবসু, মখোয়না মখোয় মশা-মশানা পাংথোক্লে হায়না মখোয়না খল্লগনি।
মহৈরোই: হোয়, সর! প্রধান মন্ত্রী: অদুবু 'ঐহাক্না মসি পাংথোকখি' হায়বা ৱাখল্লোন অসিনা মখোয়গী থাজবা হেনগৎহনগনি অমসুং থাজবা অসিনা অদোমগী লুচিংবা ওইবগী থৌনা অদু মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
নহাক্না অঙাং ওইরিঙৈগী ৱারী অসি তারম্বা য়াই - অঙাং অমগা মহাক্কী মপাগা মেলা অমদা চৎলম্মি। মপা অদুনা মচানুপাদুদা হায়খি, ঐগী খুৎসে শম্মু! অদুবু অঙাং অদুনা হায়খি, "নত্তে, নহাক্না ঐগী খুৎ ওইনা শম্মু!
অহানবদা, কনাগুম্বনা, মপাগী মখুৎ পাইবগী মহুত্তা ওন্না তৈনবা তৌরিবা অসিগুম্বা মচা অসি করিনো হায়না খনবা য়াই। অদুবু মতুংদা অঙাং অদুনা শন্দোক্না হায়খি:
বাবা, ঐহাক্না অদোমগী খুৎ পাইরবদি, মদু নান্থোকখিবা য়াই... অদুবু করিগুম্বা অদোম্না ঐহাক্কী খুৎ পাইরবদি, অদোম্না কৈদৌনুংদা থাদোক্লোই হায়বা ঐহাক্না খঙই।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: থাজবা অসি, অচেৎপা থাজবা অসি লুচিংবগী খ্বাইদগী চাউবা মপাঙ্গল অমনি, চুম্ব্রা?
মহৈরোই: ঐহাক প্রীতম দাস ঐহাক পি.এম.সি. আরিয়া হায়র সেকেন্দরী স্কুল, ত্রিপুরাগী ক্লাস ১২গী মহৈরোই অমনি...
প্রধান মন্ত্রী: কদাইদগীনো?
মহৈরোই: বেলোনিয়া, খা ত্রিপুরা জিলা!
প্রধান মন্ত্রী: অদুদি, অদোম মফম অসিদা করম্না লাকখিবনো?
মহৈরোই: মসি ঐগী অপাম্বনি, সর। ঐহাক্না অদোমগা উন্নবা পাম্মি, করিগুম্বা খরা তম্বা পাম্মি, করিগুম্বা খরা খঙবা পাম্মি - মসিমক্নি!
প্রধান মন্ত্রী: অদোমবু করম্না খনখি? অদোম্না ব্রাইব তৌখিব্রা?
মহৈরোই: নত্তে, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুদি মসি মতৌ করম্না থোকখিবগে?
মহৈরোই: সর, ত্রিপুরাদা ব্রাইবরী লৈতে।
প্রধান মন্ত্রী: লৈতে হায়বা?
মহৈরোই: ঐহাক মফমসিদা ঐহাক্কী রাজ্যগী মহুৎ শিন্দুনা লাক্লি অমসুং ঐহাক্কী ৱাখল্লোনশিং অদোমদা ফোংদোকচরি।
প্রধান মন্ত্রী: ফরে, ঐহাক্না ঐহাক্কী ৱাখলদা লৈরিবা অদু শন্দোক্না তাক্কনি অমসুং অদোম্না অদোমগী থম্মোয়দগী ঙাংবা য়াগনি।
মহৈরোই: সর, ঐহাক্না অদোমদা ৱাহং অমা হংজনীংই। ঐখোয়গী বোর্দকী চহিশিংদা, ১০শুবা ক্লাস নত্ত্রগা ১২শুবা ক্লাসদা, ঐখোয়না পামজবা শান্ন-খোৎনবশিং নৎত্রগা এক্সত্রাকরিকুলর এক্তিবিতীশিং হায়বদি জগোয় শাবা, লৈকোল শেম্বগী থবক নৎত্রগা পেন্তিং তৌবা অসি ঐখোয়গী ইমুং-মনুংশিংনা পুক্নিং থৌগৎতে। মখোয়না হায়রি মদুদি মসিগী থবকশিং অসিনা কান্নবা অমত্তা ফংহল্লোই। বোর্দ একজামগী মতুংদা ফাওবা, মখোয়না ঐখোয়না মহৈ তম্বদা অমসুং ঐখোয়গী কেরিয়রদা খক্তা মীৎয়েং চংবা তাই হায়না মখোয়না হায়নৈ। মখোয়না থাজৈ মদুদি হায়রিবা থবকশিং অসিদা তুংলমচৎ অমত্তা লৈতে অমসুং মায় পাক্নবগী অমত্তা ঙাইরবা পাম্বৈদি একাদেমিকশিং অসিনি।
প্রধান মন্ত্রী: অদুদি, অদোম্না জগোয় শাবা হৈব্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর! অদুম ওইনমক, ঐহাক অঙাং ওইরিঙৈদগী তম্বীখিদে মরমদি ঐখোয়গী খুঙ্গংদা, নুপানা জগোয় শাবা মতমদা, মীওইশিংনা মসি তোঙানবা মওংদা ৱাহন্থোক পী।
প্রধান মন্ত্রী: মদু করম্না শাবগে হায়বদু ঐঙোন্দা উৎলু!
মহৈরোই: অসুম্না... অমসুং অসুম্না! মসিগা লোয়ননা বেঙ্গালী 'ধনুচি'গী জগোয়সু লৈ, মসি অসুম্না তৌই... অদুগা অতোপ্পা জগোয় অমা অসুম্না তৌই।
প্রধান মন্ত্রী: অদুদি, নহাক্না জগোয় শাবা মতমদা করি ফাওবগে?
মহৈরোই: মসিনা ঐঙোন্দা নুংঙাইবা অমসুং অপেনবা পোকহল্লি।
প্রধান মন্ত্রী: মদুগী মতুংদা অদোম্না অৱাবা ফাওব্রা, নৎত্রগা মসিনা অদোমগী অৱাবদু কোকনব্রা?
মহৈরোই: নত্তে, সর, অৱাবা মাংখি।
প্রধান মন্ত্রী: হায়বদি অদোম্না অদোমগী ইমা-ইপাদা তাকপীগদবনি অমসুং মখোয়দা হংবীগদবনি মদুদি করিগুম্বা মীওই অমনা নুমিৎ খুদিংগী ৱাখল ৱাদুনা লৈরবদি, মখোয়না নুংঙাইবা নুমিৎ অদু অফবা ওইগদ্রা?
মহৈরোই: ওইরোই, সর। প্রধান মন্ত্রী: ঐখোয়না পোত্থানবা মতম খরা কাইথোক্কদবনি হায়না অদোম্না খনদ্রা? অদোম্না য়াম্না নুংশিবা অমসুং অঙাং ওইরিঙৈদগী শেন্নরক্লবা পোৎশক অমা অদোমগী য়ুমদা হুই অমা লৈরে হায়না খল্লু। হৌজিক, নহাক ১০শুবা ক্লাস য়ৌরকপা মতমদা, অদোমগী ইমা-ইপাশিংনা খুদক্তা অদোমদা হায়রে, হুইদুগা লৈদুমা মতম মাংহল্লনু। ঐখোয়না মাবু য়েংশিনগনি, অমসুং নহাক্না নহাক্কী মহৈ-মশিং তম্বদা মীৎয়েং চংগদবনি। মসিনা অদোমগীদমক্তা লায়রিক পাবা হেন্না লায়থোকহনগদ্রা নৎত্রগা অদোমবু নুংঙাইতবা পোকহনগদ্রা?
মহৈরোই: মসিনা ঐহাকপু নুংঙাইতবা ফাওহনগনি।
প্রধান মন্ত্রী: চুম্মি! মরম অদুনা, ঐখোয়না রোবোতশিংগুম্না হিংবা য়ারোই হায়না তাকপীগদবনি। ঐখোয় মীওইবা ঙাক্তনি। তশেংনমক ঐখোয়না করিগীদমক্তা লাইরিক তম্মিবনো? পুন্সিগী মথংগী তাঙ্ককতা মাংদা চংশিনগদবনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ঐখোয়না থাক খুদিংমক্তা ঐখোয়গী অপুনবা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক নৈনরি। অদোম্না শিশু মন্দিরদা লৈরিঙৈদা, অদোম্না তোঙান তোঙানবা থবক থৌরম কয়া পাংথোক্কনি। মতম অদুদা, করিগীদমক মখোয়না ঐখোয়বু অসিগুম্না থবক কন্না তৌহনবনো হায়না অদোম্না হংলকপা য়াই। মখোয়না ঐখোয়বু করিগীদমক লৈশিং অসিগী মরমদা তাকপীরিবনো? ঐহাক্না গার্দেনর অমা ওইনিংদে!
মসিনা মরম ওইদুনা ঐহাক্না মহৈরোইশিং, মখোয়গী ইমুং-মনুংশিং, অমসুং মখোয়গী ওজাশিংদা মতম পুম্নমক্তা হায়জরি মদুদি করিগুম্বা নহাক্না অঙাংশিংবু ফক্লাং মরিগী মনুংদা থম্লবদি অমসুং মখোয়বু লাইরিকশিংগা লোইননা জেলদা থম্লবদি, মখোয়না তশেংনা চাউখপা ঙমলোই। মখোয়না অহাংবা অতিয়া মথৌ তাই। মখোয়না মখোয়গী অপাম্বশিং থিদোক্নবা মফম অমা মথৌ তাই। করিগুম্বা মখোয়না মখোয়গী অপাম্বশিং অদু মপুং ফানা পাংথোক্লবদি, মখোয়না মহৈ তম্বদা মগুন লৈগনি। একজামিনেসন হায়বসি পুন্সিদা পুম্নমক নত্তে। অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা হিংলোইদবনি। করিগুম্বা অদোম্না মসি খঙবা ঙম্লবদি, ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি অদোমগী ইমুং মনুং অমসুং অদোমগী ওজাশিং ফাওবা থাজহনবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রী: বৈভব, অদোমগী এক্সপরিয়েন্স করিনো?
মহৈরোই: সর, অদোম্না হায়রিবা অদু চুম্মি। করিগুম্বা মীওইশিং অসি মহৈ তম্বদা নমদুনা পুক্নিং চংহল্লবদি, মখোয়দা মদুদা পুক্নিং চংনীংলক্তে। অদুবু ঐখোয়দা...
প্রধান মন্ত্রী: হোয়।
মহৈরোই: করিগুম্বা অদোম লাইরিক হৈবা ওইরবদি, অদোম্না পুন্সিগী তশেংনা এক্সপরিয়েন্স ফংলোই!
প্রধান মন্ত্রী: অদুদি, ঐখোয়না লাইরিক নত্তবসু তৌগদ্রা?
মহৈরোই: ঐখোয়না লাইরিকশিং পাবা তাই মরমদি মখোয়দা লৌশিং য়াম্না য়াওরি, অদুবু ঐখোয় ইশাগীদমক্তসু মতম কাইথোকপা তাই।
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না মীওই অমনা লাইরিকশিং লাইরিক তম্বা তৌরোইদবনি হায়দে। মদুগী ওন্ন-তৈনবদা, মীওই অমনা য়াম্না কুপ্না লাইরিক পাবা অমসুং য়ারিবমখৈ লৌশিং তানশিনবা মথৌ তাই। অদুম ওইনমক, একজামিনেসনদি পুম্নমক নত্তে। লৌশিং অমসুং একজামিনেসন অসি তোঙান তোঙানবা পোৎশক অনিনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মখোয় অসি মপুং ফানা তোঙান-তোঙান্না লৈ।
মহৈরোই: মহাক্না ঐখোয়দা পুন্সিগী মরমদা কয়া অমা তম্বীরম্মি। মহাক্না ঐখোয়দা মতৌ করম্না একজামগী ৱাখল ৱাবা কোকহনগদগে, প্রেসর অসি মতৌ করম্না লৈহল্লোইদগে, অমসুং অচুম্বা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা একজামদা করম্না চঙগদগে হায়বদু তাকপীখি। মহাক্না ঐখোয়বু হিরম খুদিংমক্তা লমজিংলি।
মহৈরোই: মহাক য়াম্না পোজিতিব ওই, অমসুং মহাক্না ঐখোয়দা পোজিতিবিতী অসিসু পোকহল্লি।
মহৈরোই: মহাক্না জেনরেসন খুদিংমক্তা শক্তি পীরি।
মহৈরোই: ঙসি মহাক্না ঐখোয়দা হায়খিবা পুম্নমক ঐহাক্না ঐহাক্কী পুন্সিদা শিজিন্ননবা হোৎনগনি!
প্রধান মন্ত্রী: ফমবিয়ু! হোয়, হোয়! মথংগী মহৈরোইনা মাগী ৱাহং হংনবা মাংলোমদা থোকপীরকউ।
মহৈরোই: খুরুমজরি, সর! ঐগী মিং অসি প্রীতি বিসৱাল কৌই। ঐহাক্না ঐগী ক্লাসতা য়াম্না হৈ-শিংলবা অমসুং কন্না হোৎনজবা মহৈরোই কয়া লৈ হায়বা উখি, অদুবু মখোয়না ফংফম থোকপা মায় পাকপা অদু ফংখিদে। নহাক্না মখোয়দা করি পাউতাক পীগনি?
প্রধান মন্ত্রী: পাউতাক অসি ইরাই লায়না পীবা য়ারোই।
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না অদোমদা পাউতাক অমা পীরবদি, অদোম্না খনবা হৌরকপা য়াই, "মহাক্না ঐঙোন্দা মসি করিগীদমক্তা হায়রিবনো? মহাক্কী ৱাহন্থোক করিনো? মহাক্না ঐঙোন্দা অশোয়বা অমা উব্রা?"
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মসিগী ৱাহন্থোক্তি মীওই অমগী ৱাখল্লোন অসি 'অরুবা ওইরকপা' হায়বসিনি। মসিনা পার্তনর অমবু তশেংনা মতেং পাংবদা অরুবা ওইহল্লি। অশোয়বা অদুদা মীৎয়েং চংবগী মহুত্তা, মখোয়গী অফবা মগুনশিং অদু খঙদোকপা হেন্না কান্নৈ। করিগুম্বা নহাক্না মীওই অমবু নুমিৎ মঙাদগী তরেৎ ফাওবা য়েংশিল্লবদি, নহাক্না করিগুম্বা পোজিতিব ওইবা খরা উবা ফংগনি - মহাক্না নীংথিনা ঈশৈ শকপা, ফিরোল লুনান্না শেৎপা, নৎত্রগা অফবা অতোপ্পা মগুন অমা য়াওবা য়াই। করিগুম্বা অদোম্না মসি খঙলবদি, মদুগী মতাংদা খন্ন-নৈননবা হৌবিয়ু। নহাক্না মখোয়গী মগুনশিংবু খঙবা মতমদা, নহাক্না মখোয়দা তশেংনা পুক্নিং চংই অমসুং মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিংবু থাগৎলি হায়না মখোয়না খনগনি।
অদুগা, করিগুম্বা অদোম্না হায়রবদি, "ঐগী মরুপ, অদোম্না য়াম্না কন্না হোৎনৈ, অদুবু একজামিনেসনগী মতমদা করি তৌবগে? করিগীদমক্তা অদোম্না ৱারিবনো?" হায়না হংবদা, মখোয়না পাউখুম পীবা য়াই, "ঐহাক মসি হৈতে। মসি করিগীদমক থোক্লিবনো হায়বা ঐ খঙদে।"
মতম অদুদা, নহাক্না মখোয়বু অসুম্না পুক্নিং থৌগৎপা য়াই: "ঐগী য়ুমদা লাকউ; ঐখোয় পুন্না নৈনসি।"
অদোম্না খঙলমগনি মদুদি ওজা অয়াম্বনা চহি চুপ্পা তাকপীরি, অদুবু একজামগী মতম য়ৌরকপা মতমদা, মখোয়না মহৈরোইশিংদা ৱাহং অমসুং পাউখুমগী সেতশিং ইনবা হায়।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্না মতম পুম্নমক্তা থাজবা থম্লি মদুদি নহাক শুনিংবা চহি শুরবসু, নহাক্না ইবগী হৈনবী অদু শেমগৎকদবনি। বিরাজ অমসুং অকেনক্ষানা মখোয়গী শৈরেংশিং অদু করম্না ইবগে হায়বদুগুম্না শৈরেং ইবা মীওইশিংনা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অদু লৌশিনবা অমসুং মওং-মরিল নাইহনবা ঙম্মি। ঐহাক্না অহমদাবাদতা স্কুলগী ওথোরিতীশিংগা উনখিবা অদু নীংশিংলি। অঙাং অমগী মমা-মপাশিংনা ঐঙোন্দা মখোয়গী অঙাং অদু স্কুলদগী তান্থোক্লে হায়না ইদুনা পাউ অমা পীরম্মি। ঐনা মখোয়দা হংখি, "নখোয়না মহাকপু করিগীদমক্তা তান্থোক্লিবনো?" মখোয়না অঙাং অদুনা পুক্নিং চংখিদে হায়না পাউখুম পীরকখি। য়াম্না নুংঙাইবা ৱাফমদি, স্কুল অদুনা তুংদা তিঙ্করিং লেবোরেতরী অমা হৌদোকখি, অমসুং য়াম্না অঙকপা ওইনা, হায়রিবা অঙাং অদু তিঙ্করিং লেবোরেতরী অদুদা মহাক্না অয়াম্বা মতমদা লৈখি। রোবোতিক্সকী কম্পিতিসন অমা পাংথোকখি, অমসুং স্কুলগী তীমনা অহানবা তারকখি। করিগীনো? মরমদি অঙাং অদুনা রোবোত অদু শাখিবনি! মখোয়না তান্থোকলুরবা অঙাং অদু রোবোতিক্সতা খ্বাইদগী ফবা অমা ওইখি। মসিনা তাক্লিবদি মহাক্কী অখন্নবা তেলেন্ত অমা লৈ। ওজা অমগী থবক্তি তেলেন্ত অদু মশক খঙদোকপা অমসুং শেমগৎপনি। ঐহাক্না অদোমগা এক্সপেরিমেন্ত অমা শেয়র তৌবা পাম্মি। অদোম্না মসি ঙসি পাংথোক্কদ্রা?
মহৈরোইশিং: হোয়, ঐখোয়না তৌগনি! শোইদনা তৌগনি!
প্রধান মন্ত্রী: নহাক্কী অঙাং ওইরিঙৈদগী হৌরগা হৌজিক ফাওবা নহাক্কী মরুপশিং খল্লু - মখোয় অদুগী মনুংদা চাউরাক্না ২৫দগী ৩০ ফাওবা লৈরি। মখোয়গী মপাগী মমিং য়াওনা মখোয়গী মমিং মপুং ফানা ইনবা হোৎনৌ। করিগুম্বা নহাক্না ১০ পাংথোকপা ঙম্লবদি মতুংদা, মখোয়গী মপাশিং, মমাশিং অমসুং অতোপ্পা ইমুং মনুংগী মীওইশিংগী মমিংশিং ইবিয়ু। মশীং অসি হেন্না হন্থরকপা অদোম্না থেংনগনি। মসিনা উৎলি মদুদি অদোম্না মরুপ-মপাং ওইনা লৌরিবা মীওইশিং অসিগা লোইননা, অদোম্না মখোয়গী মরমদা করিগুম্বা খরা খংই। পুম্নমক অসি মপুং ফাবা নত্তে। হৌজিক নশাদা মরুওইবা ৱাহং অমা হংবীয়ু: "ঐহাক্না বৈভগা পুন্না নুমিৎ অহুমনি লৈরি, অদুবু ঐহাক্না মহাক্কী অখন্নবা অফবা মগুন অমা হায়বা ঙমগদ্রা?" করিগুম্বা নহাক্না মসিগী হৈনবী অসি শেমগৎলবদি, নহাক্না মহৌশানা পুম্নমক্তা অফবা শরুকশিং উবা হৌরগনি। মসিনা অদোমদা কান্নবা পীগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মহৈরোই: সর, ঐহাক্কী ৱাহংদি: পরিক্ষা লাকপগা লোয়ননা মহৈরোইশিংনা য়ারিবমখৈ হেন্না তম্নবা অমসুং খ্বাইদগী ফবা ওইনবা হোৎনবগী প্রেসর ফাওবা ফংই। হায়রিবা ফেজ অসিদা, চাবা, তুম্বা, অমসুং নুমিৎ খুদিংগী রুতিনশিং অসি কাইথরকই। সর, অদোম্না অদোমগী নুমিৎ অসি য়াম্না কান্নবা মওংদা মেনেজ তৌই। সর, নহাক্না মহৈরোইশিংদা মখোয়গী নোংমগী থবক অমসুং মহৈ তম্বগী থৌওংবু মতিক চানা পাংথোক্নবা করি পাউতাক পীগনি?
প্রধান মন্ত্রী: অহানবদা, মীপুম খুদিংমক্কী পুং ২৪ লৈ, চুম্ব্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না মসি খঙলে, চুম্ব্রা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মীওই খরনা পুং ২৪গী মনুংদা অঙকপা থবক পাংথোকই, অদুগা অতোপ্পশিংনা মখোয়না নোংমগী মতম কাইথোক্লবসু করিসু পাংথোকপা ঙমদে হায়না ফাওই।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মরুওইবা ৱাফমদি মখোয়না মতিক চাবা মেনেজমেন্ত অমসুং মখোয়গী মতম মতৌ করম্না শিজিন্নগদগে হায়বদু খঙদবা অসিনি।
মহৈরোই: চুম্মি!
প্রধান মন্ত্রী: করিগুম্বা মরুপ-মপাং অমা লাক্লবদি, মখোয়না ৱারী শানবদা মতম মাঙহল্লি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: করিগুম্বা ফোন কোল অমা লাক্লবদি, মখোয়গী মতম মতিক চানা শীজিন্নবগী ৱাখল্লোন অমত্তা লৈতনা মখোয়না মদুদা নপতুনা লৈথোকই। ঐখোয়না তৌগদবা অহানবসি ঐখোয়গী মতমগী মরমদা খনবা অসিনি। ঐখোয়না মদুবু মতৌ করম্না খ্বাইদগী ফবা মওংদা শিজিন্নবা য়াগনি? ঐহাক্না মতমগী মতাংদা মতম পুম্নমক্তা চেকশিন্না লৈবা তাই, অমসুং মতমদু মাংহল্লোইদবনি। মসিগী ৱাহন্থোক্তি ঐহাক্না থবক অমদগী অমদা লেপ্তনা তৌরি হায়বদু নত্তে। ঐহাক্না ঐগী থবকশিং অদু পেপরদা মতম মেনেজমেন্তকী মতুং ইন্না থৌরাং তৌই অমসুং মদুগী মতুংদা ঐহাক্না থবকশিং অদু পাংথোকপা ঙম্লব্রা নৎত্রগা ঙমদব্রা হায়বদু য়েংশিল্লি। নহাক্না হয়েং তৌবা পাম্বা থবক অহুমগী লিস্ত অমা শেম্মু। য়ারিবা মখৈ থবক অহুম অসি পাংথোকউ। মতুংদা, মথংগী নুমিত্তা, নহাক্না মখোয়শিং অসি পাংথোক্লব্রা নৎত্রগা পাংথোক্লরোইদ্রা হায়বদু য়েংবিয়ু। তোইনা থোক্লিবা অসিদি ঐখোয়না পামজবা হীরমশিংদা মতম হেন্না কাইথোকই অমসুং ঐখোয়না পামদবা হীরমশিংবুদি মরু ওইনা লৌনদে।
মহৈরোই: হোয়, সর! মসি অচুম্বনি!
প্রধান মন্ত্রী: অহানবদা, অদোম্না মসিগী থৌওং অসি হোংদোক্কদবনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোম ইশাদা চেলেঞ্জ তৌবীয়ু। "মসিগী জিওগ্রাফি অসি করিনো? করিগীদমক্তা মসিনা ঐঙোন্দা কোওপরেৎ তৌদবনি? ঐহাক্না মসিবু মাইথিবা পীগনি।" মদুবু মায়থিবা পীনবা ৱারেপ লৌ। মেথমেতিক্স ওইগবসু - ঐনা মসি থেংননবা শেম-শারে, থেংননবা লৈরে। মাইপাকপগী ৱাখল্লোন অমা শেমগৎপা - কৈদৌঙৈদা মাইথিরে নত্ত্রগা থাদোক্লগে খল্লোইদবনি।
মহৈরোই: মীপুম খুদিংমক্কী পুং ২৪লৈ, অদুবু মীওই খরদি য়াম্না প্রদক্তিব ওই অদুগা অতোপ্পশিংনা অদোম্না হায়খিবা অদুগুম্না ৱারী শাদুনা মতম মাঙহল্লি। মরম অদুনা ঐখোয়না থবকশিং মতম চানা লোইশিনবা অমসুং নুমিৎ খুদিংগী মহৈ ফংবা ঙম্নবগীদমক্তা মতম চানা মেনেজমেন্ত তৌবা মথৌ তাই।
মহৈরোই: সর, অহানবদা, অদোম্না অচৌবা পাউখুম অমা পীরকপদগী, ঐখোয়না অদোমগীদমক খুবাক খুজরি, অদুবু "ফ্লাৱর ক্লেপ্পিং" কৌবা মওং অমদা খুজরি।
প্রধান মন্ত্রী: মসি করিগীদমক্তা তৌরিবনো খঙব্রা?
মহৈরোই: সর, মসিদি তাবা ঙমদবা মীওইশিংগীদমক্তনি।
প্রধান মন্ত্রী: মখোয়না খুৎ হায়দুনা মতৌ অসুম্না মখোয়গী থাগৎপা ফোঙদোকই।
মহৈরোই: সর, ৱাখল্লোন, ওইথোকপা য়াবা অমসুং ৱাহং কয়া অমা ঐখোয়গী ৱাখলদা লাক্লি। মসিনা একজামিনেসনগী মতমদা দিস্ত্রেক্সন তৌই। অসুম্না সর, অসিগুম্বা ফিভম অসিদা ঐখোয়না ঐখোয়গী ৱাখলশিং অসি মতৌ করম্না ফাথগনি?
প্রধান মন্ত্রী: য়েংঙু, ঐহাক্না নখোয়দা দিসতর্ব তৌই হায়রিবা অদু থাজবা ঙমদে।
মহৈরোই: সর, খরা থোকই, মরমদি...
প্রধান মন্ত্রী: অদোম তশেংনা দিসতর্ব ওই হায়বা অসি ঐনা থাজদে।
মহৈরোই: সর, খরা খরা দিস্ত্রেক্সনশিং থোকই।
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগী থাজবগী থাক অদু ঐনা উবা ফংই। ঙসি অয়ুক ঐহাক্না অদোমবু উরকপা মতমদগী, অদোমগী কনফিদেন্স অসি শীংথনীংঙাই ওই।
মহৈরোই: অদুম ওইনমক, সর, করিগুম্বা অমা থাজবা লৈ মদুদি একজামিনেসন অসি অরুবা অমনি...
প্রধান মন্ত্রী: মসিনা তাক্লিবদি অদোম্না ইশা-ইশাগী মরমদা মপুং ফানা খঙদে। মরুপ-মপাংশিংগী মমাংদা, "হায়, মসি য়াম্না অরুবা অমনি" হায়না হায়বনা হেন্না ফগনি হায়না অদোম্না খনবা য়াই। ১০শুবা গ্রেদকী মহৈরোয়শিংনা অশুম্না হায়নৈ, "ঐহাক্না ঙরাং লাইরিক পাবা ঙমখিদে, ঐহাক য়াম্না তুমনিংই" নত্রগা "ঐহাক্কী মুদ অদু ঙরাং য়াম্না নুংঙাইতে।" মখোয়না মরুপশিংগা তেলিফোন্দা ৱারি শানবদা অসিগুম্বা ৱাফমশিং ফাওবা হায়নৈ।
মহৈরোই: হোয়!
প্রধান মন্ত্রী: অদুদি মতৌ করম্না নহাক্না মীৎয়েং চংবগে?
প্রধান মন্ত্রী: খ্বাইদগী মমল য়াম্বা পোৎশক অদু করিনো?
মহৈরোই: হৌজিক, মীকুপ অসি!
প্রধান মন্ত্রী: করিগুম্বা হৌজিক্কী মতম অসি হৌখ্রবদি, মসি হৌখ্রবা মতম ওইগনি, মসি অদোমগী খুৎতা লৈররোই। অদুবু অদোম্না তশেংনা হিংলবদি...
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুদগী মদু অদোমগী পুন্সিগী শরুক অমা ওইরকই। অদুম ওইনমক কদাইদা নহাক্না মসি হিংবা ঙমগনি? য়েংবিয়ু, নুংশিৎ অসি হৌজিক য়াম্না ফজনা শিৎলি। অদুবু অদোম্না মসি খঙলব্রা? ফজবা ফাউন্তেন অমসু লৈ। ঐহাক্না মসি পল্লকপা মতমদা, অদোম্না খংহৌদনা, "ও হোয়নে" হায়গনি...
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ঙসাইসু নুংশিৎ অদু শিৎলম্মি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুবু অদোম্না মসি খঙদে।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগী ৱাখলদি মফম অমদা লৈ।
মহৈরোই: হোয়, সর!
মহৈরোই: ঐহাক্কী ৱাহংদি, সর, হৌজিক্কী মতমসিদা মহৈরোইশিংনা মহৈ তম্বদা দিপ্রেসন অমসুং এনজাইতী য়াম্না থেংনৈ। ঐখোয়না মসিবু করম্না মায়োক্নগনি, সর?
প্রধান মন্ত্রী: খুদোংচাদবা অসি কদাইদগী হৌবগে? তপ্না-তপ্না, নহাক্না অহোংবা উবা ফংলক্কনি - য়ুমদা ৱারী শানবদা নুংঙাইতবা হৌরক্কনি। মমাংদদি নহাক্কী ননাওনুপা অদুগা নহাক্না য়াম্না ৱারী শানরম্মি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: হৌজিক মহাক্না অদোমবু বোরিং চুহনগনি -"চৎখ্রো ঐ ইথন্তা লৈগে” হায়। মমাংদদি, নহাক্না স্কুলদগী হল্লকপগা হরাওনা নহাক্কী ইমাদা স্কুলদা থোকখিবা পুম্নমক পাউদম্মী।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা হৌজিক্তি নহাক্না নহাক্কী ইমাদা করিগুম্বা অমত্তা শেয়র তৌদ্রে, "য়ারে তোক্লো" হায়রে। নহাক য়ুমদা হল্লক্কনি, মতম খরা লাইরিক অমা পাইগনি, অদুগা মদু থনমগনি। অসিগুম্বা লমচৎ-শাজৎ অসিনা নহাকপু তপ্না তপ্না তোখাইনা তাহলকই। তপ্না-তপ্না, নহাক অসি নহাক্কী ৱাখল পীকশিল্লকই, অমসুং অকোনবদা, মসিনা দিপ্রেসন ওইহল্লি। অদোম্না অদোমগী ৱাখলদা লৈরিবা চিংনবশিং নৎত্রগা পুক্নিং নুংঙাইতবশিং অদু ওপন ওইনা ফোংদোক্নবা হোৎনগদবনি। করিগুম্বা নহাক্না মখোয়বু ফোংদোক্ত্রবদি অমসুং অদোম্না পুম্নমকপু মনুংদগী ফুমদুনা থম্লবদি, মসিনা অচৌবা এক্সপ্লোজন অমা থোকহনগনি। মমাংদা, ঐখোয়গী খুন্নাইগী ওইবা মওং-মতৌ অসি য়াম্না কান্নরম্মি। ইমুং অসিমক য়ুনিভর্সিতী অমগুম্না লৈ। করিগুম্বা মতমদা নহাক্কী ইধৌগা, করিগুম্বা মতমদা নহাক্কী অবোক্কা, করিগুম্বা মতমদা নহাক্কী কাকা, ইনে, ইচে-ইয়াম্বা, নৎত্রগা ইনম্মা ফাওবা নহাক্না হকথেংননা ৱারী শান্ননবা কনাগুম্বা অমদি লৈ। মসি প্রেসর কুকর অমগী হুইশেনগুম্বনি...
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: প্রেসর কুকরদি পোখাইদে।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মসিগা মান্ননা, মসি অদোম্না ফাওরিবা প্রেসর অদুগা মান্নৈ।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা, অদোমগী ইধৌনা, "নত্তে, ইশু, মদু তৌগনু।"
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা ঐখোয়না ফরে হায়না খল্লি অমসুং খল্লি, "হোয়, ঐহাক্না মসি তৌরোই।" অদুগা নহাক্কী ইধৌ নৎত্রগা নহাক্কী কাকা অদুনা হায়রকপা য়াই, "চেকশিল্লু, নঙ তাগনি", অমসুং মসিদা থাজবা পোকহনবগুম্না ফাওই।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: কিয়র অমসুং এতেন্সন পাম্বা হায়বসি মীওইবগী মহৌশানি। ঐহাক্না মফমসিদা লাক্লগা ৱা শাংনা ঙাংলক্লবদি, "প্রধান মন্ত্রী অসিনা মহাক মশা অসি কনানে হায়না খনজরিবনো?" হায়না অদোম্না খল্লমগনি। অদুবু মদুগী মহুত্তা, ঐহাক্না অদোমগী ঈশৈশিং, অদোমগী ৱাখল্লোনশিং, অমসুং অদোমগী খুঙ্গং অদুগী মরমদা তাবা পাম্মি। মসিনা অদোমবু, "মহাক অসি ঐখোয়গুম্বনি. ঐখোয় ৱারী শারসি" হায়না ফাওগনি। অদুগা মদুদগীদি প্রেসর লৈরোই, চুমদ্রা? দিপ্রেসন থোকহল্লিবা খ্বাইদগী চাউবা মরমশিংগী মনুংদা অমা হায়রগদি অশেংবা কেয়র লৈতবা অসিনি। অনিশুবদা, মমাংঙৈগী মতমদা, ওজাশিংনা মহৈরোইশিংদা য়াম্না মীৎয়েং চংলমখি। ঐহাক্না নীংশিংলি মদুদি ঐহাক মহৈরোই অমা ওইরিঙৈদা, ঐহাক্কী খুৎই অসি ফজদে ঐহাক্কী ওজাশিংনা ঐহাক্কীদমক য়াম্না হোৎনখি। মখোয়না মসি ফগৎহন্নবা তশেংনা হোৎনখি। মখোয়না ঐঙোন্দগী হেন্না মখোয়গী খুৎইনা হেন্না ফজহনগনি! অদুবু মখোয়গী হোৎনরিবশিং অদুনা ঐগী থম্মোয় পেলহনখি। মখোয়না তশেংনা খনবীখি।
মহৈরোই: সর, ঐহাক্কী অরোইবা ৱাহং অমা লৈ।
প্রধান মন্ত্রী: হোয়, মখা চত্থৌ!
মহৈরোই: ইমা-ইপাগী প্রেসরনা মরম ওইদুনা মহৈরোই কয়ানা মখোয়না পামদবা কেরিয়র নৎত্রগা স্ত্রিমশিংদা চৎলি। অসিগুম্বা মহৈরোইশিংনা মখোয়গী মমা-মপাদা থৱায় নুংঙাইতবা পোকহন্দনা মখোয়গী অপাম্বা লম্বী অসি মতৌ করম্না চৎপা ঙমগনি?
প্রধান মন্ত্রী: মমা-মপাশিংনা অয়াম্বা মতমদা অকক্নবা এক্সপেক্সনশিং লৈ, অদুবু মখোয়শিং অদু ফংদ্রবদি মখোয়না মতম চুপ্পগী ওইনা থম্মোয় শোক্কনি হায়বা লৈতে। মখোয়গী আশাশিং অসি মহৌশানা মখোয়গী অঙাংশিংবু অফবা ওইহন্নবা মখোয়না পামজবা অদুদগী লাকই। করিগুম্বা মতমদা, মখোয়না মখোয়গী অঙাংশিংবু অতোপ্পশিংগা চাংদম্নবদা মখোয় মশামক্কী ৱাখল্লোনসু য়াওদে। খুদম ওইনা, "ঐগী ইচিল-ইনাওগী মচানা য়া,্না মায় পাক্লে; ঐগী ইচানা করিগীদমক্তা মসি তৌদবনো?"
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মখোয়গী সোসিএল স্তেতস অসি মখোয়গীদমক অয়াম্বা মতমদা খুদোংচাদবা অমা ওইরকই।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মরম অদুনা, মমা-মপাশিংদা ঐহাক্না পীনিংবা পাউজেলদি মসিনি মদুদি অদোমগী অঙাং অদু মফম পুম্নমক্তা উৎনবগীদমক মোদেল অমা ওইহনগনু। নহাক্কী অঙাং অদুবু মখোয়না মতৌ অদুদা নুংশিবিয়ু অমসুং মখোয়গী তোপ তোপ্পা মপাঙ্গলশিংবু এসেপ তৌ। মালেম অসিদা অখন্নবা হৈশিংবা য়াওদবা মীওই অমত্তা লৈতে। ঐহাক্না মমাংদা হায়খিবগুম্না, স্কুলদগী তানথোক্লম্বা অঙাং অদু রোবোত শাবদা মকোক ওইখি। অঙাং খরদি একাদমিক্কী মহুত্তা স্পোর্তসতা হেন্না হৈথোই-শিংথোইনৈ। ক্রিকেৎতা খ্বাইদগী মমিং লৈরবা মীওইশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা শচীন তেন্দুলকরবু খল্লু। মহাক মশামক্না মহৈ তম্বদা থৱায় য়াওদে হায়না য়াজখি। অদুবু মহাক্কী মমা-মপা অমসুং ওজাশিংনা মহাক্কী ওইথোকপা য়াবশিং অদু খঙখি, অমসুং মসিনা মহাক্কী পুন্সিদা অহোংবা পুরকখি। কনাগুম্বা অমনা ঐঙোন্দা হংখি, "নহাক্না প্রাইম মিনিস্তর নৎত্রগা মিনিস্তর ওইরবদি, অমসুং দিপার্তমেন্ত অমা খনগৎনবা হায়রবদি, অদোম্না করি খনগনি?" ঐনা হায়খি, "ঐনা স্কিল দিভেলপমেন্ত দিপার্তমেন্ত খনগনি।"
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: হৈশিংবা অসি য়াম্না শক্তি লৈ। ঐখোয়না হৈশিংবা হেনগৎহনবদা মীৎয়েং থমগদবনি। করিগুম্বা অঙাং অমনা মহৈ-মশিং তম্বদা মগুন লৈত্রবদি, মহাক্না অতোপ্পা লম অমদা মগুন লৈগনি। মমা-মপাশিংনা মদু খঙদোকপা অমসুং মখোয়গী অঙাংশিংবু মদুগী মতুং ইন্না লমজিংবা মথৌ তাই। মসিনা কান্নদবা প্রেসর হন্থহনগনি।
মহৈরোই: পি.এম. মোদীনা মমা-মপাশিংদা মরুওইবা পাউজেল অমসু পীখি মদুদি মখোয়না মখোয়গী অঙাংশিংবু প্রেসর পীরোইদবনি। অঙাংশিংনা মখোয়গী মমা-মপাশিংদগী তমগদবনি, অমসুং মমা-মপাশিংনা মখোয়গী অঙাংশিংবু খঙগদবনি। অমনা অমবু খঙমিন্নবা তঙাই ফদে।
প্রধান মন্ত্রী: ঐখোয় অমগা অমগা নকশিন্নরসি। ময়াম পুম্নমক্না য়াম্না লাপ্না ফম্মি। ঐখোয়না মেদিতেসন খরা তৌরসি। মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: ইচম চম্না শন্দোক্না হায়রবদা, ঐখোয়গী লোলদা অদোম্না মেদিতেসনবু করি হায়গনি?
মহৈরোই: ৱাখল খনবা।
প্রধান মন্ত্রী: চুম্মি। হৌজিক ফাউন্তেন অদুগী মখোল অদু তাবীয়ু। অদোম্না মসিদা মেলোদী অমা ফাওবা ঙমব্রা?
মহৈরোই: ঐঙোন্দা য়াম্না পুক্নিং চিংশিনখিবা অদুদি পি.এম. সরনা ঐখোয়বু মেদিতেসনগী খুত্থাংদা লমজিং-লমতাকপীখিবা অদুনি। মসি তশেংনা কান্নবা ওইখি।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না উচেকশিংদুগী ঈশৈ তাবরা?
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: করি ফাওবগে?
মহৈরোই: মসি য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই, সর!
প্রধান মন্ত্রী: মতম অমত্তদা তোঙান তোঙানবা মখোল মঙা তারমগনি। করম্বা মখোল অদু কদাইদগী লাকপা অমসুং করম্বা উচেকদগী লাকপা হায়বদু মশক খঙদোক্নবা হোৎনখ্রবরা? মদু পাংথোক্লবদি, নহাক্কী মীৎয়েং অদু মহৌশানা হেন্না ফগৎলগনি। অদোম্না অদোমগী ইশাবু মখোলশিংদুগী মপাঙ্গলগা শম্নহনগনি। বৈভানা ঐঙোন্দা অহানবদা ঐঙোন্দা এনজাইতিগী মতাংদা হংখিবা অদু অসিগী সোলুসন অসি করি ওইগনি? শ্বর হোনবা!
মহৈরোই: সর, প্রনায়ম! প্রধান মন্ত্রী: চুম্মি!
প্রধান মন্ত্রী: হোয়, প্রানায়াম অসি তশেংনা ইফেক্তিব ওইরি। মসিনা তোঙানবা মখলগী ইনর্জী পুথোকই। নহাক্না শ্বর হোনবা মতমদা, নহাক্কী হকচাংদা অইংবা নুংশিৎ চংলকপনি অমসুং অশাবা নুংশিৎ থোকখিবনি খল্লু। নহাক্না শ্বর হোল্লিবা অদু করম্বা নাতোনননো হায়বদু য়েংব্রা?
মহৈরোই: চুম্মি!
প্রধান মন্ত্রী: নাকন অনিমক মতম অমত্তদা এক্তিব ওইদে। অমদি মথৌ তৌদবা য়াই! করিগুম্বা নহাক্না য়েৎতগী ওইদা হোংবা পাম্লবদি, অদোম্না মসি হোংনবা কম্মান্দ তৌবা য়াব্রা?
মহৈরোই: য়াদে!
প্রধান মন্ত্রী: মসিগীদমক তেক্নিক অমা লৈ। করিগুম্বা নহাক্কী য়েৎ থংবা নাতোন অদু এক্তিব ওইরবদি ওইথংবা অদু খজিক্তগী চিকশিল্লু, নহাক্কী য়েৎ থংবা খজাইদা অদোমগী খুৎশানা নম্মু। নহাক্না উবা ফংগনি মদুদি তপ্না তপ্না, শ্বর হোনবা অসি ওই থংবা নাকলদা হোংই।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: সেকেন্দ মঙাগী মনুংদা, অদোম্না অদোমগী হকচাং অদু লাকশিনবা ঙমগনি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: নাতোন অনিমক চপ মান্ননা বেলেন্স তৌগদবনি। স্কুলদা ওজাশিংনা নহাকপু খুৎ অনি লোন্নদুনা ফম্নবা হায়বা মতমদসু মসি তৌবীয়ু অমসুং শ্বর হোন্নবা হোৎনৌ - নহাক্কী নাতোন অনিমক এক্তিব ওইরকপা উগনি।
মহৈরোই: হোয়, সর! শোইদনা তৌগনি! প্রধান মন্ত্রী: ঐনা হায়রিবদি মসি মথৌ তৌই, অমসুং অদোম্না মসি তশেংনা থেংনগনি!
মহৈরোই: হোয়, সর, মসি তশেংনা মথৌ তৌরি!
মহৈরোই: সরনা ঐখোয়দা মেদিতেসন তৌবা অমসুং ঐখোয়গী শ্বর হোনবা লাকশিনবা তাকপীখি। ঐখোয়না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওখি অমসুং হৌজিক ঐখোয়গী স্ত্রেস পুম্নমক মাংখ্রে।
মহৈরোই: মহাক্না ঐখোয়দা মেদিতেসন করম্না তৌগদগে হায়বদু তাকপীখি। মসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়না ঐখোয়গী ৱাখলবু স্ত্রেসতগী লাপথোকহল্লি। মহাক্না ঐখোয়দা শ্বর হোনবদা মতৌ করম্না লাকশিনগদগে হায়নসু তাকখি। ঐখোয়না হেন্না স্ত্রেস লৈহন্দবা তাই, অমসুং ঐখোয়দা স্ত্রেস লৈরবসু, ঐখোয়না অহেনবা ৱাখল খঞ্জিনবা তৌদনা পুন্সিবু নুংঙাইথোক্কদবনি।
প্রধান মন্ত্রী: মসি য়াম্না ফৈ! মীপুম খুদিংমক্কী নকশিন্নৌ! ঙসিদি, মসি ঐখোয়গী গুরুকুলনি!
মহৈরোই: সর, ঐখোয়না অয়ুক্তা লফতর থেরাপীসু পাংথোকখি।
প্রধান মন্ত্রী: ওহ, ৱাও! কনানা খ্বাইদগী য়াম্না নোকখি?
মহৈরোই: সর, ঐখোয় পুম্নমক!
প্রধান মন্ত্রী: মখোয়না করি তাকপীবগে? মতৌ করম্না অদোম্না মসি পাংথোকখিবনো ঐঙোন্দা উৎলু!
মহৈরোই: হা-হা! হো-হো! হা হা! হো-হো! হা হা! হো-হো! হা হা! হো-হো!
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না য়ুমদা হল্লক্লগা অদোমগী ইমুং-মনুংবু মসি তৌহল্লকপা মতমদা, মখোয়না করি হায়গনি? অদোম্না মফম অসিদা লাকপদগী ঙাওরে হায়না মখোয়না হায়গনি! অদুবু করিগুম্বা অমা তৌবিয়ু মীপুম খুদিংমকপু পুনশিন্দুনা মখোয়বু অমত্তা ওইনা তৌহল্লু। মসিগী নুংঙাইবা অসিদা তোপ তোপ্পা শক্তি অমা লৈ। নুমিৎ অহুমগী মনুংদা অহোংবা অমা উবা ফংলগনি; য়ুমদা লৈরিবা ফীভম পুম্নমক হোংলগনি।
মহৈরোই: ঐখোয়না মসি মমাংগী মতমগুম্না ওইগনি হায়না খল্লি, মদুদা প্রধান মন্ত্রী সরনা স্তেজতা লৈগনি, অদুগা ঐখোয় পুম্নমক্না মখাদা লৈগনি। অদুবু ঙসিদি, মসি তশেংনমক্কী ওইখিদে। মহাক্না মরুপ অমগুম্না ঙাংখি। ঐখোয়না ইন্দিয়াগী প্রধান মন্ত্রী অসি মফম অসিদা লৈরে হায়না খল্লুদে।
মহৈরোই: ঐহাক্কী মিং য়ুকতা মুখীনি, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোম কদাইদগী লাকপগে?
মহৈরোই: ছত্তিসগরদগীনি!
প্রধান মন্ত্রী: ছত্তিসগর!
মহৈরোই: সর, ঐহাক্না অদোমদা হংনীংবদি ঐখোয়না করম্না অপীকপা মাইপাকপশিং অদুদা পেন্থোক্কদগে হায়বসিনি। ঐহাক্না করিগুম্বা অমত্তা খল্লুবদা য়াম্না নেগেতিব ওইবা মওংদা খল্লি।
প্রধান মন্ত্রী: মসি অদোম্না ইশাগী ওইবা নেগেতিব ওইবা ৱাখল্লোন লৈবনা নৎত্রগা অতোপ্পশিংনা অদোমবু ৱাখল অসি ফাওহনবদগী ওইবরা?
মহৈরোই: ঐহাক্না ঐগী ১০শুবা ক্লাসকী পরিক্ষাদা ৯৫% ফংলগনি হায়না খল্লি অদুবু ৯৩% ফংলে। ঐহাক্না ২%গী মার্কশিং অদু ফংদবদা য়াম্না নুংঙাইতবা ফাওখি।
প্রধান মন্ত্রী: য়েংবীয়ু, ঐহাক্না মসি মাই পাকপা অমনি হায়না লৌই। নহাক্কী মীৎয়েং অসি নহাক্না ফংবা ঙমগদবা মফম অদুদা ওইগদবনি অদুবু নহাক্না লাম্বা ঙম্বা মফমগী ৱাংমদা ওইগদবনি। অহানবদা, অদোম্না অদোমগী অশেংবা স্কোরদগী পোইন্ত ২ হেন্না ৱাংখৎনবা পান্দম থম্লিবা অসিদা ঐহাক্না অদোমবু থাগৎচরি। মসি ফত্তবা নত্তে। করিগুম্বা নহাক্না মথংগী ওইনা ৯৭কী পান্দম থম্লবদি অমসুং ৯৫ ফংলবদি নহাক্না চাউথোকচবা য়াই। মরুওইবা ৱাফমদি, নহাক্না ৯৭, ৯৯ নত্ত্রগা ১০০গী মহুত্তা ৯৫দা পান্দম থমদুনা নহাক্কী নশাদা থাজবা থম্বা হায়বসিনি। অদোম্না মতম পুম্নমক্তা মান্নবা ফিভমদুবু তোঙানবা অমসুং পোজিতিব ওইবা মওংদা য়েংনবা খনবা য়াই।
মহৈরোই: সর, একজামিনেসনগী মতমদা, মহৈরোই কয়ানা বোর্দ একজামিনেসনগীদমক অকিবা ফাওই, অমসুং মদুগী মতুংদা মখোয়না মখোয়গী হকশেলগীদা মীৎয়েং চংদে।
প্রধান মন্ত্রী: মসিগী মরুওইবা মরম অসি মহৈরোইশিংদা নত্তনা মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংদা লৈ। অঙাং অমনা আর্তিস্ত অমা ওইবা পাম্বা য়াই মরমদি মহাক্না লাই য়েকপা য়াম্না হৈ, অদুবু ইমুং অদুনা মহাকপু নমদুনা ইঞ্জিনীয়র অমা নৎত্রগা দোক্তর অমা ওইনবা হায়দুনা লৈ। মহৈরোই: হোয়, সর।
প্রধান মন্ত্রী: মসিনা অঙাং অদুবু লেপ্পা লৈতনা স্ত্রেস পীরি। মমা-মপাশিংদা ঐহাক্না অহানবদা হায়জনীংবদি মখোয়গী অঙাংশিং, মখোয়গী অপাম্বশিং অমসুং মখোয়গী তৌবা ঙম্বশিং খঙনবা হোৎনবা হায়বসিনি। মখোয়গী তৌবা ঙম্বগী মতুং ইন্না মখোয়না করি তৌবগে হায়বদু য়েংবিয়ু। য়ারবদি, মখোয়বু মতেং পাংবীয়ু। করিগুম্বা নহাক্কী অঙাং অদুনা শান্ন-খোৎনবদা পুক্নিং চংলবদি, মহাকপু গেম অমা য়েংবা পুবীয়ু; মসিনা মহাকপু পুক্নিং থৌগৎকনি। অনিশুবদা, ওজাশিংনা মহৈশঙশিংদা লাইরিক হৈবা মহৈরোইশিং খক্তদা মীৎয়েং চংবা অমসুং থৌগৎলিবা মফম অমা শেম্মী। লেমহৌরিবা মীওইশিংবু ইগনোর তৌই নত্রগা মখোয়বু মনিংদা ফমহল্লি, মসিনা মখোয়বু নুংঙাইতবা ফাওহল্লি। ঐহাক্না ওজাশিংদা হায়জনীংবদি মহৈরোইশিংগী মরক্তা চাংদম্নবা তৌরোইদবনি। মহৈরোইশিংগী মরক্তা মহাকপু ক্রিতিসাইজ তৌরোইদবনি। করিগুম্বা অদোম্না করিগুম্বা খরা হায়নীংলবদি, মহাকপু তোঙান্না কৌথোকউ। মখোয় অমমমবু পোজিতিব ওইবা মওংদা মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা পুক্নিং থৌগৎপীয়ু। নহাক অসি য়াম্না হৈথোই-শিংথোইবা মীওইনি। অদোম্না হোৎনরিবশিং অসি অফবনি। অদুবু অদোম্না মসিদা মীৎয়েং চংবা মথৌ তাই। মহৈরোয়শিংনা মসি খনবা মথৌ তাই, "ঐহাক্না কন্না হোৎনগনি, ঐহাক্কী লৌশিং ফগৎহল্লগনি, অমসুং মমাংগী মতমদগী হেন্না ফগনি। ঐহাক্না ঐহাক্কী মরুপশিংদগী হেন্না ফবা ওইনবা হোৎনগনি।" অদুবু নীংশিংবীয়ু, একজামশিং অসি পুম্নমক নত্তে। ঐনা অদোমবু শুম য়েংবনি, অদোম অসি অদোমগী ইশাগী ৱাখল অমদা তাওবগুম তৌই। অদোম্না ওপন ওইনা অমসুং থম্মোয় শেংনা কন্নেক্ত তৌদ্রে।
মহৈরোই: ঐগী স্কুলগী সেনিয়র মহৈরোই অমা ওইনা, ঐনা ঐগী জুনিয়র মহৈরোইশিংবু মখোয়গী একজাম নত্ত্রগা কলচর অমসুং লিটরেচরগী কম্পিতিসনকীদমক্তা য়াম্না তোয়না পুক্নিং থৌগৎলি। অদুবু করিগুম্বা মতমদা, ঐহাক ইশানা পুক্নিং থৌগৎপা ঙমদে।
প্রধান মন্ত্রী: কনাগুম্বা অমদগী লাপথোক্তুনা লৈরোইদবনি নৎত্রগা অদোম ইশা ইথন্তা য়াম্না খঞ্জল্লোইদবনি। অদোম্না অদোমগী মরমদা য়াম্না খল্লমগনি অদুবু অদোমগী ৱাখল্লোনশিং অদু কনা অমত্তগা শেয়র তৌদে। নহাকপু পুক্নিং থৌগৎকদবা মীওই অমা মথৌ তাই। নহাক্কী ইমুং-মনুংগী মীওই অমা নৎত্রগা সিনিয়র অমা ওইবা য়াই। অপীকপা পান্দমশিংসু থম্বগা লোয়ননা নশাবু চেলেঞ্জে তৌজৌ। খুদম ওইনা, ঙসি ঐহাক্না কিলোমীতর ১০ সাইকলদা চৎনবা ৱারেপ লৌখি। অরুনাচল প্রদেশকী চীংশিংগী মরক্তা ওইরবসু, মদু লোইরবা মতুংদা, নুমিৎ অদু মপুং ফানা, "মসি য়েংবিয়ু, ঙসি ঐহাক্না মসি পাংথোক্লে" হায়বা ৱাখল্লোন অসিদা নুংঙাইনা লৈবিয়ু। অসিগুম্বা নহাক্কী ইশাদা তৌগদবা অপীকপা এক্সপরিমেন্তশিং অসিনা নহাক্কী ইশাদা থাজবা হেনগৎহনবদা মতেং পাংই। মতম পুম্নমক্তা নহাক্কী পাস্ত অদু নশানা মায়থীবা পীনবা হোৎনবিয়ু। হৌজিক্কী মতমদা মপুং ফানা হিংবিয়ু মদুদি নহাক্কী মমাংগী মতম অসি লোইখ্রে হায়না খল্লগনি।
মহৈরোই: মহাক্না ইশাগী পান্দম থম্বা অসি য়াম্না মরু ওই হায়না মহাক্না হায়খি। নহাক্না মোতিভেতেদ ওইনা লৈগদবনি, অমসুং মসি পাংথোক্নবগী পাম্বৈ কয়া অমা লৈ। খুদম ওইনা হায়রবদা, অদোম্না ফংবা অপিকপা পান্দমশিং অদু ফংলবা মতমদা ইশা-ইশাবু মতম পুম্নমক্তা থাগৎপা ফোংদোকউ। মসিগী থৌওং অসিনা ঐহাকপু মওং কয়া অমদা পুক্নিং থৌগৎখি।
মহৈরোই: সর, অদোমগী পুক্নিং থৌগৎপীরিবা মীওই অদু কনানো?
প্রধান মন্ত্রী: ঐহাক্কী পুক্নিং থৌগৎপীরিবশিং অসি নখোয় পুম্নমক্নি। খুদম ওইনা, অজয়না পরিক্ষা পে চর্চাগী মতাংদা ঈশৈ অমা ইখি। ঐহাক্না লাইরিক অসি ইজরবসু, অজয়গুম্বা মীওই অমা লৈরি, খুঙ্গংদা লৈদুনা শৈরেংগী খুত্থাংদা ফোংদোক্লি। মসিনা ঐহাকপু হেন্না তৌবা ঙম্নবা পুক্নিং থৌগৎলি। ঐখোয়না ঐখোয়গী অকোইবদা য়েংবীরবদি, পুক্নিং থৌগৎপগী হৌরকফম কয়া অমা লৈ।
মহৈরোই: করিগুম্বা অমবু তাবদা, খঙবদা, অমসুং তশেংনা মদু ইন্তর্নেলাইজ তৌবদা - মসিদা দীপ রিফ্লেক্সন অমসুং এসিলিমেসন য়াওরি। অদুম ওইনমক, ঐহাক্না মসি পাংথোকপা ঙমদে।
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না করিগুম্বা খরা তারে, মদুগী মতুংদা মদুগী মরমদা খল্লি - অদোম্না তশেংনা করিগী মরমদা খল্লি? মখোয়গী ৱাহৈশিং, মখোয়গী পাউজেলদা? খুদম ওইনা, করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা নহাকপু ঙন্না হৌগৎনবা হায়রবদি, ঙন্না হৌগৎপগী কান্নবশিংগী মরমদা খল্লু। অদুবু, করিগুম্বা নহাক্না মদু তৌদনা অমুক হন্না তুমশিল্লবদি, নহাক্না তশেংনা পাউতাক অদু লৌশিনবরা? ইন্তর্নেলাইজেসন অসি অদোম্না অদোমবু লেবোরেতরী অমা ওইনা লৌবা অমসুং অদোমগী হৈনবীবু অমুক হন্না শেমদোক্নবা হোৎনবদা খক্তদা ওইথোকই। মীওই অয়াম্বনা মখোয় মশাগা চাংদম্নদে, মখোয়না অতোপ্পশিংগা চাংদম্নৈ, অয়াম্বা মতমদা মখোয়দগী হেন্না শোৎথরবশিংগা, অমসুং অরানবা সেতিস্ফেক্সন ফংই। মখোয়না হায়, "মহাক্না মার্ক ৩০ ফংখি; মহাক্না কন্না হোৎনখি, অমসুং ঐহাক্না ৩৫ ফংখি!" অদুবু মখোয় মশানা মশাগা চাংদম্নবশিংদি কনফিদেন্স মাংহন্দে।
মহৈরোই: মালেমগী লমজিং মৈরা অমা ওইরকখিবা মীওই অমা লৈরি। মহাক্কী লান্থেংবু শক্তিদা ওন্থোকপা অমসুং অতোপ্পগী য়াইফনবগীদমক্তা অয়ুক অমসুং নুমিদাং লেপ্তনা থবক তৌরিবা মীওই অমা লৈ। ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রী অমা ওইনা ঐখোয়দা ইথিল পীরকপা, ঐখোয়দা পাউতাক পীরকপা, অমসুং মহাক্কী ৱারী ৱাতাইগী খুত্থাংদা ঐখোয়দা নুংঙাইবা পীরকপা মীওই অমা লৈরি। নুংশিজরবা মীওই অদু শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীনি। থাগৎচরি, সর!
প্রধান মন্ত্রী: থাগৎচরি, ইচাশা! ময়ামবু থাগৎচরি!
মহৈরোই: সর, ঐহাক্কী ৱাহংদি, ঐহাক্না পরিক্ষা অমা থারকপা মতমদা, ঐহাক্না ইরিঙৈদা করিগুম্বা ঐহাক অশোয়বা য়াওরবদি, মদুগী মহৈ অদু করি ওইগনি হায়বগী ৱাখল ৱাই। মাইপাকপা ঙম্লরোই হায়না খল্লকপদগী ঐখোয়না করম্না ঙাকথোকপা ঙমগনি?
প্রধান মন্ত্রী: স্কুলদা, ১০শুবা নত্রগা ১২শুবা ক্লাসতা, মহৈরোইশিংগী চাদা ৩০-৪০দি মায়থীবা নংই। মখোয়শিং অদুদা করি থোকপগে?
মহৈরোই: মখোয়না অমুক হন্না হোৎনখি।
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা করিগুম্বা মখোয়না অমুক হন্না মাইথিবা নালবদি করি তৌগনি?
প্রধান মন্ত্রী: য়েংবিয়ু, পুন্সি অসি মসিদদি লোইদ্রি। নহাক্না একজামিনেসনদা মাইপাকপা পাম্বিবরা নৎত্রগা পুন্সিদা মায়পাকপা পাম্বিবরা হায়বসি নহাক্না লেপচগদবনি। পুন্সিদা মাই পাক্নবগী পাম্বৈ অমা হায়রগদি নহাক্কী অশোয়বা অদু নহাক্কী ওজা ওইহনবা হায়বসিনি। ক্রিকেৎ মেৎচতা শান্নরোয়শিংনা নুমিৎ অদুগী ফুতেজ অদু য়েংদুনা, মখোয়গী অশোয়বা অদু য়েংদুনা, অমসুং করি ফগৎহনগদগে হায়বদু লেপ্পি। অদোম্না অদোমগী অশোইবশিং অদু মসিগুম্না তৌদুনা মখোয়দগী তম্বা ঙমগদ্রা? অনীশুবদা, পুন্সি অসি একজামিনেসন খক্তদা য়ুম্ফম ওইদে। মসি মপুং ফানা উবা তাই। দিব্যাং (মীমান্নদ্রবা) মীওইশিংগী পুন্সিদা কুপ্না য়েংবিয়ু। ঈশ্বরনা মখোয়দা করিগুম্বা খরা পীরমদ্রবসু, ঈশ্বরনা অয়াম্বা মতমদা মখোয়বু মখোয়গী শক্তি ওইহন্নবগীদমক্তা অখন্নবা তৌবা ঙম্বশিং পীরদুনা শোয়দনা মতেং পাংই। মসিগা মান্ননা, ঐখোয় পুম্নমক্কী মনুংদা ঈশ্বরনা অশোয়বা অমসুং অখন্নবা মগুনশিং পীরি।
মহৈরোই: হোয়, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদোমগী মনুংগী তোপ তোপ্পা মগুনশিং অদু মতৌ করম্না হেনগৎহনগদগে হায়বদুদা মীৎয়েং থম্বা। মতুংদা, কনাগুম্বা অমত্তনা নহাক্কী দিগ্রী, নহাক্না করম্বা মফমদা মহৈ তম্বগে, নত্ত্রগা নহাক্না ক্লাস ১০দা মার্ক কয়া ফংবগে হায়বদু হংলোই। করিনা মরু ওইগনি নহাক্কী মার্কশিং নৎত্রগা নহাক্কী পুন্সি?
মহৈরোই: পুন্সি, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুনা, পুন্সিনা মরু ওইগনি।
মহৈরোই: ঐহাক অরোহী মোদেল সেনিয়র সেকেন্দরী স্কুলদগী অজয়নি। ঙসিগী মতমদা তেক্নোলোজী অসি য়াম্না খুমাং চাউশিল্লে, অদুবু করিগুম্বা মতমদা ঐখোয়না মদুবু কা হেন্না শিজিন্নৈ। সর, ঐখোয়না তেক্নোলোজীবু মতৌ করম্না খ্বাইদগী ফবা মওংদা শিজিন্নগদগে হায়বগী মতাংদা ঐহাক্না অদোমগী লমজিং-লমতাক পাম্মি।
প্রধান মন্ত্রী: অহানবদা, ঐখোয় পুম্নমক য়াম্না লাইবক ফৈ, অমসুং নখোয়না হেন্না লাইবক ফৈ মরমদি তেক্নোলোজী অসি য়াম্না পাক শন্না, ইম্পেক্ত পীবা ঙম্বা অমসুং কান্নবা ওইরবা মতম অসিদা অদোম চাউরক্লি। তেক্নোলোজীদগী লাপথোকপগী তঙাইফদবা লৈতে। অদুম ওইনমক, অদোম্না ৱারেপ লৌবা তাই - অদোম্না লমজিং-লমতাকপা য়াওদনা লোইনাইদ্রবা রিলশিং য়েংলিৱ্রা নত্রগা অদোম্না তশেংনা করিগুম্বা অমদা পুক্নিং চংলিৱ্রা? অদু ওইরবদি, অদোম্না মদুবু হেন্না কুপ্না নৈনৌ অমসুং এনলাইসিস তৌ। অদু ওইরবদি তেক্নোলোজী অসি অকিবা পোকফম থোক্তে, শক্তি ওইগনি। মসি অদোমবু মাংহনগদবা সাইক্লোন নত্তে। রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসন তৌরিবা মীওইশিংগী মরমদা খল্লু। মখোয়না অদোমবু হেন্না ফগৎহন্নবা হোৎনরি। ঐখোয়গী পান্দমদি তেক্নোলোজীবু খংনবা, তম্নবা অমসুং খ্বাইদগী ফবা মওংদা শীজিন্নবা ওইগদবনি।
মহৈরোই: সর, ঐঙোন্দা ৱাহং অমা লৈ। ঐখোয়না পাংথোক্লিবা থবক অমহেক্তদা খ্বাইদগী ফবা মওংদা করম্না পাংথোকপা য়াগনি?
প্রধান মন্ত্রী: ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা খ্বাইদগী ফবা তৌনবা হোৎনবা তাই, অমসুং খ্বাইদগী ফবা তৌবগী অহানবা কাংলোনদি ঙরাংদগী হেন্না ফবা তৌবনি।
মহৈরোই: সর, ঐখোয়গী ইমুং-মনুংশিংনা ঐখোয়না করি তৌগদগে হায়বদু তত্তনা খংহল্লি, খুদম ওইনা করম্বা স্ত্রিম খনগদগে নৎত্রগা করম্বা হীরমদা চংশিনগদগে হায়বদু। ঐখোয়না মখোয়গী পাউতাকশিংদু ইকাই খুম্নগদ্রা নৎত্রগা ঐখোয় ইশাবু ইকাই খুম্নগদ্রা?
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না মখোয়গী ৱারোলশিং অসি তাগদবনি অমসুং মতুংদা মখোয়বু থাজহনগদবনি। মখোয়না করিগুম্বা খরা খল্লকপা মতমদা, মখোয়বু ইকায় খুম্নবা উৎতুনা য়াবীয়ু অমসুং মখোয়না করম্না পাংথোক্কদগে, করম্বা মফমদগী ইনফোর্মেসন লৌগদগে অমসুং মখোয়না করি মতেং পাংবা য়াবগে হায়বদু হংবীয়ু। মতুংদা, নহাক্কী ৱাখল্লোন অদু মখোয়দা নীংথিনা হায়য়ু। তপ্না তপ্না, মখোয়নসু মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং শিজিন্নবা হৌরগনি অমসুং নহাক্কী মীৎয়েং খঙবা হৌরগনি।
মহৈরোই: ঐগী ৱাহংদু তাবিবা, মদুগী পাউখুম পীবিরকপা অমসুং পুক্নিং ফাথনা অমসুং পোজিতিব ওইদুনা লৈবগী মমল য়াম্লবা পাউতাক কয়া ঐঙোন্দা তাকপীবগীদমক অদোমদা থাগৎপা ফোংদোকচরি। মসি য়াম্না নুংঙাইবা এক্সপরিয়েন্স অমনি। হন্না-হন্না থাগৎচরি!
মহৈরোই: হৌজিক্কী মতমসিদা মহৈরোই কয়ানা চাংয়েং পাংথোক্লিঙৈদা মখোয়গী পেপর মতম চানা লোইশিনবা ঙমদবগী খুদোংচাদবা মায়োক্নরি, মসিনা স্ত্রেস অমসুং প্রেসর থোকহল্লি। সর, অসিগুম্বা প্রেসর অমসুং ফিভমশিং অসি মখোয়না করম্না মায়োক্নবগে?
প্রধান মন্ত্রী: অহানবা সোলুসনদি মমাংগী একজামিনেসন পেপরশিংগা লোয়ননা মপুং ফানা নৈনবা হায়বসিনি। করিগুম্বা নহাক্না নীংথিনা নৈনরবদি, নহাক্না মতম মাংহন্দনা, ময়েক শেংনা পাউখুম পীবা ঙমগনি। মদুগী মতুংদা, পরিক্ষাগী মনুংদা ৱাহংশিং অদু প্রাইওরিতাইস তৌ। অহানবদা, নহাক্না নীংথিনা খংলিবশিংদা মীৎয়েং চংবীয়ু, মতুংদা মোদরেৎ ওইনা খঙবশিংদা চংশিনবীয়ু, অমসুং অরোইবদা, অরুবশিং অদু ইনবা হোৎনবীয়ু। করিগুম্বা ৱাহং অমা খুম্বা ঙমদ্রবদি, মদু থাদোকপা য়াগনি। মহৈরোয়শিংনা তোইনা তৌরিবা অশোয়বা অমা হায়রগদি মখোয়না খঙদবা ৱাহংশিংদা মতম য়াম্না মাংহনবা অমসুং খঙলবা ৱাহংশিংদা মতম ফংদবা অসিনি। করিগুম্বা মতমদা, করিগুম্বা মখোয়না পাউখুম অদু খঙলবদি, মখোয়না য়াম্না শাংবা পাউখুম অমা ইবা হৌই অমসুং মতম য়াম্না চঙই। মসিগী প্রোব্লেম অসিগী সোলুসনদি হেন্না প্রেক্টিস তৌবা হায়বসিনি।
মহৈরোই: ঐহাক পি.ভি.আর. বালিকা অঙ্গতী পাঠশালাদা ক্লাস ১০গী মহৈরোই অমনি। ঐনা অন্ধ্র প্রদেশতগীনি। মসিগী ফজরবা মফম অসিদা অদোমগা লোয়ননা লৈমিন্নবা অসি ঐখোয়গী য়াম্না চাউথোকচনীংঙাই ওই। ঐহাক্না অদোমদা ৱাহং অমা হংজগে: ঐখোয়না ঐখোয়গী লাইরিকশিংদা অহোংবা লাক্লিবা ক্লাইমেৎকী ফিভমগী মতাংদা ইরি। মসিদা ঐখোয়না করি তৌবা য়াবগে?
প্রধান মন্ত্রী: অদোম্না য়াম্না ফবা ৱাহং অমা হংখ্রে, অমসুং ঐহাক্না লৈবাক অসিগী অঙাংশিংনসু ক্লাইমেৎকী মতাংদা খনবা উবদা নুংঙাইবা ফাওই। মালেমগী শরুক অয়াম্বদা, চাউখৎ-থৌরাংনা কঞ্জুমরসিজমগী চৎনবী অমা ওইহল্লি। মী অমগী নুংঙাইবা ফংনবগীদমক্তা পুম্নমক লৈ হায়না খনবগী ৱাখল্লোন অমা। করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা ফজবা ফ্যুল অমা পাম্লবদি, মখোয়না চহি ২০০শুরবা উ অমা ককপদা থোইদোক্না খনবা তৌদে। করিগুম্বা মখোয়না লেপ্পা লৈতনা ইলেক্ত্রিসিতী পাম্লবদি, মখোয়না মৈ অদু পুং ২৪ চুপ্না থান্নবা কোইল অদু মৈ থাদোক্কনি। মসিনা মহৌশাগী মফম কয়াদা মাং-তাকহনখি। ঐখোয়গী চৎনবী অসি মহৌশাগী ফিভমবু লান্না শীজিন্নবা নত্তে।
ঐহাক্কী লাইফ – লাইফস্তাইল ফোর এনভাইর্নমেন্ত কৌবা মিসন অমা লৈ। ঐখোয়গী পুন্সি মহিংনা মহৌশাগী ফিভমবু ঙাক-শেন্দুনা চাউখৎহনগদবনি হায়না ঐনা অকনবা ৱাফম থম্লি। ঐখোয়গী চৎনবীদা, মমা-মপাশিংনা মখোয়গী অঙাংশিংবু অয়ুক খুদিংগী লৈমায়দা খোঙ থাদ্রিঙৈদা মহাক্কী মফমদা ঙাকপীনবা হায়জনবা তাকপী। ঐখোয়না উশিংবু খুরুমজৈ, মখোয়গী অকোইবদা কুমহৈ পাংথোকই, অমসুং তুরেলশিংবু ইমা ওইনা লৌই। হায়রিবা মগুনশিং অসিনা ঐখোয়দা চাউথোকচবা পোকহনগদবনি। ভারতনা হৌজিক্কী ওইনা 'এক পেদ মা কে নাম' কৌবা মরুওইবা কেম্পেন অমা চত্থরি। মসিদা মমা অনিবু ইকায় খুম্নবা উৎলি: অমনা ঐখোয়বু পোকপা অমসুং অতোপ্পা অমনা ঐখোয়বু পুন্সি পীরিবা। নহাক্কী ইমাগী নিংশিংবা ওইনা মহাক্কী মমিংদা উ অমা থাবা। হায়রিবা উ অসি চাউহনগদবনি। ঐখোয়না মসিবু য়েংশিনগদবনি। করি থোক্কনি? মীশিংনা পাক-শন্না উ পাম্বী থারগনি। থৌদাং লৌবগী অমসুং মপু ওইবগী ৱাখল্লোন অসিনা অচৌবা থাক্তা মহৌশাগী ফিভম ঙাকপদা মতেং পাংগনি।
মহৈরোই: মহৌশা অসি ঐখোয়গী পুন্সিগী মরুওইবা শরুক অমনি। মখোয়না ঐখোয়দা হীরম কয়াদা কান্নবা পীবগুম্না ঐখোয়না উশিংগা মরী লৈনগদবনি। ঐখোয়না মহৌশাগী ফিভমবু শৌগৎকদবনি।
প্রধান মন্ত্রী: মীপুম খুদিংমক্না মখোয়গী পাম্বীশিং থানবা শেম শাদুনা লৈরে হায়না খল্লি! মখা চত্থরো অমসুং মখোয়শিং অদু থারো। ঐহাক্না নখোয়দা ঈশিং চাইনবগীদমক্তা তিপ অমা পীজগে। নহাক্না উ অদুগী মনাক্তা ঈশিং য়াওবা ক্লেগী চফু অমা থম্বা য়াই। অসুম্না, নহাক্না থা অমদা অমুক্তং ঈশিং হৈবগী মথৌ তাই, অমসুং উ অদুনা ঈশিং খজিক্তং শিজিন্নরগা ফজনা চাউখৎলগনি। মসি মফম অমহেক্তদা শীজিন্নবা য়াবা প্রাক্টিকেল মেথদ অমনি। পুম্নমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি!
মহৈরোই: থাগৎচরি, সর!
মহৈরোই: সর, মফম অসিদা লাকপগীদমক অমসুং মসিগী নুংঙাইরবা খুদোংচাবা অসি পীরকপগীদমক অদোমবু থাগৎচরি।
প্রধান মন্ত্রী: অদুদি, ঙসি নখোয়গীদমক খ্বাইদগী মরুওইবা করি ওইখি?
মহৈরোই: অকোইবগী ফিভমগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা অদু, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অকোইবগী ফিভমগী হীরম!
মহৈরোই: হোয়, সর! অদোম্না ঐখোয়দা তশেংনা ইথিল পীরি। ঙসিগী নুমিৎ অসি ঐখোয়না নীংশিংদুনা লৈহৌরগনি, অমসুং একজামিনেসন্না ঐখোয়দা স্ত্রেস লৈররোই।
প্রধান মন্ত্রী: করিগুম্বা মার্কশিং অসি হন্থরবসু, পরিক্ষাগী মতাংদা অহেনবা ৱাখলৱাবা লৈরোইদ্রা?
মহৈরোই: অদোম্না হায়রিবা অদু চুম্মি, সর - পুন্সিদা মায় পাকপা হায়বসি তশেংনা মরু ওই।
মহৈরোই: সর, হৌজিক চাংয়েংশিংনা ঐখোয়বু ওইনা কিবা হৌরগনি!
প্রধান মন্ত্রী: ফজৈ! ময়াম পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি!
মহৈরোই: থাগৎচরি, সর!
প্রধান মন্ত্রী: অদুগা হৌজিক্তি, য়ুমদা বোস তৌবা হৌগনুকো। নীংশিংবীয়ু, হৌজিক ঐখোয়গা হকথেংননা শম্নরে! অদোমগী ওজাশিংবুসু কিহনবা তৌগনু।
মহৈরোই: নত্তে, সর! অদোমবু নুংঙাইবা ফোংদোকচরি!
খঙহঞ্জবা: মসি পি.এম.গা মহৈরোইশিংগা ৱারী শাবগী চাউরাকপা ৱাহন্থোক্নি। তশেংবা ৱারী শাখিবদি হিন্দী লোলদনি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's interaction with Students at “Pariskha Pe Charcha 2025” program
10 FEB 2025 4:18PM by PIB Delhi
Student: We are very excited for Pariksha Pe Charcha!
Khushi: Today, it feels as if I am living a dream.
Vaibhav: It is an immense privilege that so many children registered for the event, and we were among them.
Sai Shashtra: I watched the previous Pariksha Pe Charcha programme, which was held in an auditorium. I assumed it would be the same this time.
Ira Sharma: But this time, it’s completely different—the format has totally changed.
Akshara: This year, the programme is being held in an open space called Sunder Nursery.
Adriel Gurung: I am excited! I feel absolutely cheerful—I am very excited!
Advitiya Sadukhan: The long-awaited day has finally arrived—we get to meet the Prime Minister face-to-face!
Adriel Gurung: Today, I am here to interact with—
Lopongshai Lawai: The Prime Minister of India!
Akshara J. Nair: When PM Modi Ji arrived, everyone was filled with positivity.
All students: Namaste, Sir!
Prime Minister: Namaste! Have you all been seated separately?
Student: No, Sir!
Rituraj Nath: The moment we saw him, everyone felt a surge of positive energy.
Prime Minister: How many of these people do you recognize?
Student: Sir, almost everyone!
Prime Minister: So, did you invite them all to your home?
Student: Sir, I will definitely invite everyone!
Prime Minister: Oh, will you? You should have already invited earlier!
Akanksha Ashok: He was incredibly charming and charismatic!
Prime Minister: What do you eat on Makar Sankranti?
All students: (Til-Gud) Sesame and jaggery!
Prime Minister: There’s no rule that you can have only one—those who love it can enjoy as much as they like!
Student: When PM Sir personally handed us 'til naaru', I was delighted!
Prime Minister: So, what's the saying? Til Gud ghya, ni god-god bola!
Student: Til Gud ghya, ni god-god bola!
Prime Minister: Great!
Ananya U: When a guest visits our home, we offer them something to eat. In the same way, he offered us (the til-naaru)!
Prime Minister: What is it called in Kerala?
Student: It is called til laddu.
Prime Minister: So, they call it til laddu.
Student: It is rarely available there.
Prime Minister: Do you not get it often?
Student: No, Sir!
Prime Minister: Alright!
Student: It felt as if someone was thinking about us too.
Prime Minister: Do you feel like taking some for someone else?
Student: Sir, just one or two!
Prime Minister: Yes, that’s very thoughtful.
Student: I really liked it, Sir!
Prime Minister: Good! Take your seat. Now, tell me—which season is best for eating til (sesame) and jaggery?
Student: Winter season!
Prime Minister: And why do you eat it?
Student: It keeps the body warm.
Prime Minister: That’s right! It keeps the body warm, what do you all know about nutrition?
Student: Sir, the body requires various essential minerals
Prime Minister: But if you don’t have knowledge about it, what will you do?
Student: Actually, India is promoting millets because they are highly nutritious.
Prime Minister: How many of you have eaten millets? Almost everyone must have, even if you don’t realise it.
Student: Millets like Bajra, Ragi and Jowar!
Prime Minister: Everyone consumes them. Do you know what global status millets have received?
Student: India is the largest producer and consumer of millets.
Prime Minister: Correct! In 2023, the United Nations declared it the International Year of Millets and promoted them worldwide—this was Bharat's proposal. The Government of India strongly advocates for increased awareness about nutrition, as many diseases can be prevented through proper nutrition. Millets are referred to as superfood. So, how many of you have some form of millet in your home throughout the year?
Student: Sir, we mix wheat, jowar, and bajra into our flour!
Prime Minister: Have you noticed that we have incorporated certain rituals into our traditions? Fresh fruit of a new season is first offered to God.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: And we celebrate it, don’t we?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: This happens everywhere.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: And then we consume it as Prasad.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: This means that even God consumes seasonal fruits first, so as human beings, shouldn’t we also eat seasonal fruits?
Student: Yes, Sir! We must eat it!
Prime Minister: How many of you eat raw carrots during this season? I’m sure you all enjoy gajar ka halwa too.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: You must also be consuming carrot juice. DO you believe that eating certain foods is important for good nutrition?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Do you think that it is also important to avoid certain foods?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: What should we avoid eating?
Student: Junk food!
Prime Minister: Junk food!
Student: Oily and refined flour-based foods should be avoided as they increase blood sugar levels.
Prime Minister: Yes! Well, at times, we know what to eat and what not to eat, but do we know how to eat? How many teeth do we have?
Student: 32!
Prime Minister: 32! Teachers at school often tell us, and parents at home remind us, that since we have 32 teeth, we should chew our food at least 32 times.
Student: Yes, Sir! It should be properly chewed.
Prime Minister: So, knowing how to eat is just as important.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Now, how many of you eat your food without paying attention—just gulping it down, as if posting a letter in the post office? Or, if a friend is eating with you, do you ever think, 'What if he eats more than me?'
Student: That’s true! Right, Sir!
Prime Minister: And how many of you have actually tasted water while drinking it? I mean, I truly savoured its taste and enjoyed it. How many of you do this?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: But most of you don’t! You must be in such a rush to get to school.
Student: No, Sir! No, Sir!
Prime Minister: No, be honest—tell the truth here.
Student: Really, Sir!
Prime Minister: Just as we take small sips and savour tea, we should try drinking water in the same way. We should truly taste it. So, we have discussed how to eat and what to eat. The third important thing is when to eat.
Student: Sir, one should avoid eating pickles or salads in the evening. It is much better to eat salad in the morning.
Student: We should ideally have our meals before 7 PM. This practice is widely followed in the Jain community as well, as it aids digestion.
Prime Minister: In our country, when do farmers usually eat?
Student: In the afternoon, Sir!
Prime Minister: As far as I know, farmers eat a hearty meal at around 8 or 8:30 in the morning before heading to the fields. They work throughout the day, and if they feel hungry, they eat whatever is available in the fields. They return home around 5 or 6 in the evening and have their dinner before sunset.
But you all probably say,"I need to go play now or I have a TV show to watch or I need to check my phone!" Probably you tell your mother, "Not now, Mum! I’m not hungry yet!"
Student: No, Sir!
Prime Minister: Remember, the absence of illness does not necessarily mean we are healthy. We should assess our well-being on the scale of wellness. Our sleep patterns are also linked to our nutrition—whether we get enough sleep or, sometimes, too much of it.
Student: Sir, during exams, we tend to feel sleepier, especially when preparing for them.
Prime Minister: So, you feel drowsy during that time?
Student: Yes, Sir! And once the exams are over, sleep just disappears completely!
Prime Minister: Sleep plays a crucial role in nutrition, wellness, and overall fitness. The entire field of medical science is now focusing on sleep—how well a person sleeps, how many hours of rest they get—all these aspects are being studied in great depth. But I am sure many of you must be thinking, 'Why is the Prime Minister telling us to sleep?'
How many of you go out in the sun daily and take in natural sunlight?
Student: Sir, we soak ourselves in sunlight during the school assembly…
Prime Minister: Does anyone from Arunachal have something to add?
Student: Arunachal is the Land of the Rising Sun, so we bask in the morning sunlight every day!
Prime Minister: Everyone should make it a habit to spend a few minutes in the early morning sun—whatever time is convenient—exposing as much of the body as possible to direct sunlight for 2, 5, or even 7 minutes. It’s not just about looking at the sun on your way to school; it should be done deliberately and with purpose.
How many of you have ever tried taking at least 10 deep breaths after sunrise while standing under a tree? Breathe in as deeply as you can, to the point where you feel like you might burst—do any of you practise this regularly?
Student: Sir, not deep breathing exactly, but it does feel very relaxing.
Prime Minister: What I mean is, if you want to progress in life, nutrition is essential. What you eat, when you eat, how you eat, and why you eat—all of these matter.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: I remember visiting a family for a meal. One of their sons refused to eat wheat or millet. Perhaps a teacher had once told him—or he had heard somewhere—that if he ate millet or wheat rotis, his skin colour would darken. So, he only ate rice.
But it shouldn’t be like that—I hope you don't rely on ‘Google Guru’ to decide what to eat every day!
Student: No, Sir!
Prime Minister: You don’t do that, do you?
Student: No, Sir!
Prime Minister: Alright, I have been speaking for quite some time. What would you all like to say?
Student: Namaskaram, Sir! My name is Akanksha, and I am from Kerala. My question is…
Prime Minister: You speak such fluent Hindi! How is that?
Student: Because I love Hindi, Sir!
Prime Minister: Have you ever thought about why you enjoy learning Hindi so much?
Student: No, but I write poetry.
Prime Minister: Oh, wow! In that case, I must hear one of your poems first.
Student: If I remember one, I will recite it for you.
Prime Minister: That’s alright! Whatever you remember you can recite. I usually don’t remember anything at all.
Student:
इतना शोर है इन बाजारों में,
इतना शोर है इन गलियों में,
क्यों तू अपनी कलम लेकर बैठा है फिर एक गजल लिखने,
फिर उस किताब के पन्नों पर तू लिखना क्या चाहता है, ऐसा क्या है तेरे मन में,
सवालों भरे तेरे मन में एक स्याही शायद जवाब लिख रही है,
फिर क्यों तू आसमान देखता है,
ऐसा क्या है इन सितारों में, ऐसा क्या है तेरे मन में!
("There is so much noise in these markets,
There is so much noise in these streets,
Why do you sit with your pen, writing a ghazal?
What do you wish to write on the pages of that book?
What thoughts fill your mind, full of endless questions?
Perhaps the ink itself is writing the answers.
Then why do you gaze at the sky?
What do you seek in these stars?
What is it that lingers in your thoughts?")
Prime Minister: Wow! Wow! That was amazing!
Student: The interaction felt so warm and friendly—it was just like talking to our elders.
Prime Minister: So, what worries you?
Student: The pressure of exams, Sir. If we don’t score good marks, we keep telling ourselves that we must do well, because otherwise, our future will be ruined.
Prime Minister: And what do you think is the answer to that?
Student: Marks don’t define our future, Sir!
Prime Minister: So, marks don’t matter?
Student: Knowledge is what truly matters.
Prime Minister: Oh, so you are saying tuition and exams are pointless?
Student: No, Sir! I believe that exams are just a part of our journey, not our destination.
Prime Minister: But the problem is, while you all understand this, your families don’t always see it the same way.
Prime Minister: So, what will you do about it?
Student: Sir, we should focus on working hard and leave the rest to God.
Prime Minister: Akanksha, you are absolutely right. Unfortunately, this mindset has become deeply ingrained in our society that if a student doesn’t achieve a certain score in school, doesn’t do well in their 10th or 12th exams, it feels as though their entire life is at stake.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: And because of this, there is so much pressure—pressure in the home, pressure in the family—constant tension!
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: So, you’re saying you can’t make your parents understand? There are only two months left until your exams, and if your mother starts giving you advice, you feel like telling her, 'Mum, not another lecture!' But you can’t say that, can you? You have to prepare yourself.
This means there is pressure on you—everyone around you keeps saying, Do this! Do that! Does it feel that way?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: How many of you watch cricket on TV whenever there’s a match? How many of you?
Student: Sir, all of us! Yes, Sir!
Prime Minister: You must have noticed that whenever a match is being played, the stadium erupts with noise.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: What sounds do you hear?
Student: Sir, the entire crowd cheers!
Prime Minister: Some shout Sixer! Sixer! while others call out Four!
Student: Yes, Sir! Some call for a six!
Prime Minister: Now, tell me, what does the batsman do? Does he listen to the crowd, or does he focus on the ball?
Student: He focuses on the ball.
Prime Minister: Exactly! If he starts thinking, 'Oh, they’re shouting for a six, I should hit a six!'—what will happen?
Student: He’ll lose his wicket!
Prime Minister: That’s right! This means the batsman does not let the pressure affect him.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: His entire focus remains on the ball. Similarly, if you don’t let pressure get to you and concentrate solely on your studies—'Today, I have decided to study this much, and I will stick to it!'—then you will easily free yourself from that pressure.
Student: Sir answered our questions so well! He explained to us how not to take exam stress and taught us so much.
Student: If you are clear about your goal, then no distractions or obstacles can stop you. You should always stay self-motivated.
Student: He said, Whatever the stress may be, just embrace it openly—but don’t dwell on it!
Prime Minister: One must always hold oneself accountable.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: One should keep challenging oneself constantly.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: If you scored 30 marks last time, aim for 35 this time. Challenge yourself! Many people don’t fight their own battles. Have you ever made up your mind to fight your own battles?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: If you want to challenge yourself, you must first get to know yourself.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Have you ever asked yourself, "What can I become in life? What am I capable of doing? What would truly bring me satisfaction?" You should ask yourself these questions frequently.
It shouldn’t be like reading something in the newspaper one morning and deciding, Oh, this seems interesting!—and then the next day, seeing something on TV and thinking, That looks good too! You must gradually fix your mind on a goal.
Most people tend to get distracted easily, and their minds keep wandering.
Student: That leads to destruction.
Prime Minister: Exactly! Only when you have clarity can you decide what challenge to take on next. Will you try?
Student: Yes, Sir!
Student: PM Sir, I have a question for you! You are such a prominent global leader, and you have held many important positions. Could you share two or three leadership lessons that would be valuable for us children as we move forward in life?
Prime Minister: Viraj!
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: It’s impossible for a boy from Bihar not to have any questions about politics! People from Bihar are exceptionally intelligent. Does anyone else think about the topic of leadership?
Student: Yes, Sir! I think about it too. But how do I explain it?
Prime Minister: Explain it however you like.
Student: Sometimes, when the teacher appoints us as class monitors or assigns us to maintain discipline, the students don’t always listen. There has to be a way to make them understand. We can’t just order them to Sit down! Sit down! or threaten to write their names down. That would only make them even noisier. So, is there a better way to get them to listen and maintain discipline?
Prime Minister: Are you from Haryana?
Student: No, Sir! I’m from Punjab—Chandigarh!
Prime Minister: Chandigarh!
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Leadership is not about wearing a kurta-pyjama, putting on a jacket, and delivering grand speeches on big stages. In a group like yours, some of you naturally emerge as leaders. No one formally appoints them, yet when they say 'Let’s go', others follow. Leadership happens organically.
It’s not about correcting others—it’s about setting an example yourself.
For instance, if you are a monitor and you arrive late but expect everyone else to be on time, will they listen to you?
Student: No, Sir!
Prime Minister: If homework needs to be completed and the monitor has already done theirs, others will feel motivated. If the monitor tells a classmate, 'Your homework isn’t done? Alright, let me help you—come on!', that sets an example.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Instead of letting the teacher scold someone, step in and offer help. When you support others and understand their difficulties—when you ask someone, 'Hey, you look unwell today. Do you have a fever? Didn’t you sleep well last night?'—they start feeling that the monitor genuinely cares for them, rather than just enforcing rules.
You cannot demand respect…
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: …Will have to command you!
Student: Yes, Sir! Yes, Sir!
Prime Minister: But how does one achieve that?
Student: By changing oneself first!
Prime Minister: Absolutely! We must change ourselves.
Student: People will recognise it through our behaviour.
Prime Minister: Correct! Your behaviour will naturally influence others.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Leadership cannot be imposed. Are the people around you accepting you? If you merely bombard them with knowledge, they won’t. People accept you based on your actions, not just your words.
For example, if you give a speech on cleanliness but don’t practise it yourself…
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: …Then you cannot become a leader.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: To be a leader, you must learn teamwork. Patience is essential. Often, when we delegate a task and someone fails to complete it, we immediately react harshly.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: We end up questioning them—Why didn’t you do it?—and that’s not how leadership works.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: If someone struggles with a task, understand their difficulties. If resources are lacking somewhere, a true leader ensures they are provided where needed.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: As a leader, you must always be there for your team. If they face a problem, you should be the first to reach out. By doing so, their confidence in you will grow. Eventually, they will feel that they did it on their own—even if, in reality, you helped them 80%.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: But that feeling of 'I did it' will boost their confidence, and this confidence strengthens your leadership.
You might have heard this childhood story—A child and his father were at a fair. The father told the child, Hold my hand! But the child replied, No, you hold my hand!
At first, one might think, What kind of son is this, asking his father to hold his hand instead of the other way around? But then the child explained:
Father, if I hold your hand, it might slip away at any moment… but if you hold mine, I know you’ll never let go.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: That trust—that unwavering faith—is one of the greatest strengths of leadership, isn’t it?
Student: I am Pritam Das, a class 12 student from PMC Arya Higher Secondary School, Tripura…
Prime Minister: From where?
Student: Belonia, South Tripura District!
Prime Minister: So, how did you get here?
Student: It was my passion, Sir. I wanted to meet you, to learn something, to understand something—that's all!
Prime Minister: How were you selected? Did you have to pay a bribe?
Student: No, Sir!
Prime Minister: Then how did it happen?
Student: Sir, bribery doesn’t work in Tripura.
Prime Minister: It doesn’t?
Student: I have come here to represent my state and to express my thoughts to you.
Prime Minister: Alright, I will share what’s on my mind, and you can speak from your heart.
Student: Sir, I have a question for you. During our board years, in 10th class or 12th class, whatever hobbies or extracurricular activities we enjoy—such as dancing, gardening, or painting—our families often discourage them. They say these pursuits won’t be of any use. Even after the board exams, they insist that we must focus only on studies and our careers. They believe there is no future in these activities and that the only way to succeed is through academics.
Prime Minister: So, you know how to dance?
Student: Yes, Sir! However, I wasn’t taught from childhood because in our village, when boys dance, people interpret it differently.
Prime Minister: Show me how it’s done!
Student: Like this… and this! There’s also the Bengali 'Dhunuchi' dance, which goes like this… and then another one like this.
Prime Minister: Well, how do you feel when you dance?
Student: It brings me inner happiness and satisfaction.
Prime Minister: Do you feel exhausted afterwards, or does it take away your fatigue?
Student: No, Sir, the tiredness disappears.
Prime Minister: That means you should explain to your parents and ask them that if someone remains stressed all day, will they have a good day?
Student: No, Sir.
Prime Minister: Don’t you think we should take some time to relax? Imagine you have a pet dog at home—one you love dearly and have raised since childhood. Now, when you reach 10th class, your parents suddenly tell you, Don’t spend time with the dog anymore. We’ll take care of it, and you should focus on your studies. Would that make studying easier for you, or would it leave you restless?
Student: It would make me restless.
Prime Minister: Exactly! So, you are absolutely right—it should be explained that we cannot live like robots. We are human beings. After all, why do we study? To move forward to the next stage in life.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: We study for our overall development at every level. When you were in Shishu Mandir, you must have been given various activities. At that time, you might have wondered, Why are they making us work so hard? Why are they teaching us about flowers? I don’t want to become a gardener!
This is why I always tell students, their families, and their teachers that if you confine children within four walls and imprison them with books, they will never truly grow. They need the open sky. They need space to explore their interests. If they pursue their passions wholeheartedly, they will also excel in their studies.
Exams are not everything in life. One shouldn’t live with that mindset. If you can understand this, I’m sure you can convince your family and even your teachers.
Prime Minister: Vaibhav, what is your experience?
Student: Sir, you’re right. When people are forced to focus only on studies, they lose interest. But in us…
Prime Minister: Yes?
Student: If you become a bookworm, you won’t truly experience life!
Prime Minister: So, should we move beyond just books?
Student: We should read books because they contain vast knowledge, but we must also make time for ourselves.
Prime Minister: I am not saying that one shouldn’t read books. On the contrary, one should read extensively and gain as much knowledge as possible. However, exams are not everything. Knowledge and exams are two different things.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: They are completely separate.
Student: He has taught us so much—so much about life. He has shown us how to handle exam stress, how to keep pressure at bay, and how to approach exams with the right mindset. He has guided us in all these aspects.
Student: He is incredibly positive, and he has instilled that positivity in us as well.
Student: He is empowering every generation.
Student: Everything he has told us today—I will try my best to apply it in my life!
Prime Minister: Sit down! Yes, yes—let the next student come forward and ask their question.
Student: Namaskar, Sir! My name is Preeti Biswal. I have observed in my class that there are many students who are extremely talented and hardworking, yet they do not achieve the success they deserve. What advice would you give them?
Prime Minister: Advice shouldn’t simply be given—please sit down!
Prime Minister: If I give you advice, you might immediately start thinking,"Why did he say this to me? What did he mean? Does he see a flaw in me?"
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: This means that a person's mentality becomes 'difficulty oriented' which makes it difficult to truly support a partner. Instead, rather than focusing on shortcomings, it is far more effective to identify the good qualities in them.
If you observe someone for five to seven days, you will surely notice something positive—perhaps they sing well, dress neatly, or have some other admirable trait. Once you recognise this, start a conversation about it. When you acknowledge their strengths, they will feel that you genuinely take an interest in them and appreciate their abilities.
Then, if you say, "My friend, you work so hard, but what happens during the exam? Why do you struggle?", they might respond, "I’m not good at it. I don’t know why that happens".
At that moment, you can encourage them: "Come to my house; let’s study together".
Also, you must have noticed that most teachers teach throughout the year, but when exam time approaches, they simply tell students to write down the question-and-answer sets.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: My belief has always been that no matter what age you are, you should develop the habit of writing. Those who write poems, like how Viraj and Akanksha recited their poems, are actually capturing and structuring their thoughts. I remember meeting some school authorities in Ahmedabad. A child's parents had written a letter to me, saying their child was being expelled from school. I asked them, "Why are you expelling him?" They replied that the child wasn’t paying attention. Interestingly, the school started a tinkering lab later, and surprisingly, that same child spent most of his time in the tinkering lab. There was a robotics competition, and the school team won first place. Why? Because that child built the robot! The very child they were about to expel turned out to be the best in robotics. This means he had a special talent. A teacher’s job is to identify and nurture that talent. Let me share an experiment with you—will you do it today, for sure?
Students: Yes, we will! Definitely!
Prime Minister: Think about all your friends from childhood until now—about 25 to 30 of them. Try to write down their full names, including their fathers’ names. Maybe you'll manage 10. Then, write down their fathers', mothers', and other family members' names. You may realize the number gets even smaller. This shows that even with people you consider good friends, you know very little about them. Everything is just superficial. Now ask yourself an important question: "I’ve been with Vaibhav for three days, but can I list a specific good quality about him?" If you develop this habit, you’ll naturally start finding positive aspects in everything. I believe this will be beneficial to you.
Student: Sir, my question is this: as exams approach, students start feeling the pressure to study as much as possible and perform their best. In that phase, eating, sleeping, and daily routines get disturbed. Sir, you manage your day so productively. Sir, what advice would you give students on managing their entire day and studies efficiently?
Prime Minister: First of all, everyone has 24 hours, right?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: You know that, right?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Some people do amazing work within 24 hours, while others feel they've accomplished nothing despite spending the entire day.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: The main issue is that they lack proper management and understanding of how to use their time.
Student: Right!
Prime Minister: If a friend drops by, they waste time chatting.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: If a phone call comes, they're glued to it, without any idea of how to utilize their time efficiently. The first thing to do is to think about our time—how can we make the best use of it? I am always vigilant about my time and never let it go to waste. This doesn’t mean I'm constantly running from one task to the next. I plan my tasks on paper according to time management and then review whether I accomplished them or not. Make a list of three things you want to complete tomorrow—do those three things no matter what. Then, the next day, check whether you did them or not. What often happens is that we spend more time on subjects we like and completely ignore the ones we dislike.
Student: Yes, Sir! That's true!
Prime Minister: First, you should reverse this approach.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Challenge yourself. Think, "What's with this geography? Why isn't it cooperating with me? I'll defeat it." Develop a determination to conquer it. Be it mathematics—"Come on, let's have a face-off. I'm ready for the battle." Foster a winning mindset—never give up or bow down.
Student: Everyone has 24 hours, but some people are very productive while others waste it chatting, as you said. So we need proper time management to complete tasks on time and remain productive throughout the day.
Student: Sir, first of all, since you gave a great answer, we would like to clap for you, but with a twist called "flower clapping."
Prime Minister: Do you know why this is done?
Student: Sir, this is for disabled people who can't hear.
Prime Minister: They immediately show their appreciation like this by waving their hands.
Student: Sir, many ideas, possibilities, and questions keep coming to our minds. These cause distractions during exams. So Sir, how can we calm our minds in such situations?
Prime Minister: See, I don’t believe you get disturbed.
Student: Sir, a little bit happens, because...
Prime Minister: I don’t think you get truly disturbed.
Student: Sir, distractions do happen a little.
Prime Minister: I can see your confidence level. Ever since I’ve observed you this morning, your confidence has been remarkable.
Student: But still, Sir, one thing is for sure that exams are tough...
Prime Minister: That means you don’t fully know yourself. Maybe you just feel it’s better to say in front of friends, "Yeah, it’s tough." Tenth-grade students often talk like this with each other—"I couldn’t study yesterday, I felt sleepy," or "My mood wasn’t right yesterday." They even say such things over the phone with friends.
Student: Yes!
Prime Minister: Then how will you focus?
Prime Minister: What’s the most valuable thing?
Student: Right now, the present moment!
Prime Minister: If the present moment passes, it becomes the past, which is no longer in your hands. But if you truly live it...
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Then it becomes part of your life. But when can you live it? Look, the breeze is blowing so nicely right now. But did you even notice it? There’s a beautiful fountain too. When I mention it, you might suddenly realize, "Oh yeah..."
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: The breeze was there earlier too.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: But you didn’t notice it.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Your mind was somewhere else.
Student: Yes, Sir!
Student: My question is, Sir, that these days students often experience depression and anxiety while studying. How can we overcome this, Sir?
Prime Minister: Where does this problem start? Gradually, you'll notice changes—you don't enjoy conversations at home. Earlier, you used to chat a lot with your younger brother.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Now it feels like he's bothering you—"Go away, leave me alone." Earlier, you'd come running back from school and excitedly tell your mom everything that happened at school.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: And now you don’t share things with your mom—just dismiss it, "Forget it." You come home, pick up a book for a while, then leave it. This kind of behaviour gradually isolates you. Slowly, you shrink into yourself, and eventually, this can lead to depression. You should try to openly share the doubts or dilemmas in your mind without hesitation. If you don’t express them and keep bottling everything inside, it will eventually lead to a big explosion. Earlier, our social structure had a great advantage. The family itself was like a university. Sometimes you would openly talk to your grandfather, sometimes to your grandmother, sometimes your uncle, aunt, elder siblings, or even a sister-in-law—there was always someone to share with. It's like the whistle of a pressure cooker...
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: The pressure cooker doesn’t explode.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Similarly, this is like the pressure you feel.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: And then, while talking casually, your grandfather would say, "No, son, don't do that."
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: And we'd feel okay and think, "Yeah, I won't do that." Then your grandfather or uncle might say, "Careful, you'll fall," and it felt reassuring.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: It is human nature to seek care and attention. If I just came here and delivered a long speech, you'd probably think, "Who does this Prime Minister think he is?" But instead, I genuinely want to hear your songs, your thoughts, and learn about your village. That makes you feel, "He's just like us. Let's have a conversation." And then there's no pressure, right? One of the biggest causes of depression is the lack of genuine care. Secondly, in earlier times, teachers were deeply invested in students. I remember when I was a student, my teachers worked so hard for me, even though my handwriting was terrible. They genuinely tried to improve it. They probably ended up improving their handwriting more than mine! (laughs) But their efforts touched my heart—they truly cared.
Student: Sir, I have one last question.
Prime Minister: Yes, go ahead!
Student: Due to parental pressure, many students are forced into careers or streams they have no interest in. How can such students pursue their passions without hurting their parents' feelings?
Prime Minister: Parents often have certain expectations, but it's not like they will be permanently hurt if those aren't met. Their hopes usually come from a desire to see their child excel. Sometimes, it's not even their own thoughts—they compare their children with others. For instance, "My nephew has achieved so much; why isn't my child doing the same?"
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Their social status often becomes a hurdle for them.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: So, my advice to parents is this—please don’t turn your child into a model to showcase everywhere. Love your child for who they are and accept their unique strengths. There's no person in the world without a special talent. As I mentioned earlier, the child who was almost expelled from school ended up becoming number one in building robots. Some children excel in sports rather than academics. Take Sachin Tendulkar, one of the biggest names in cricket. He himself has admitted that studies were never his interest. But his parents and teachers recognized his potential, and that changed his life. Someone once asked me, "If you weren't the Prime Minister, or even a Minister, and were asked to choose a department, which one would you prefer?" I answered, "I would choose the Skill Development Department."
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Skills have immense power. We should focus on developing skills. If a child isn't excelling in studies, they will surely have strength in some other area. Parents need to identify that and guide their children accordingly. That will reduce unnecessary pressure.
Student: PM Modi also gave an important message to parents that they should not pressurise their children. Children should learn from their parents, and parents should understand their children. There should be mutual understanding.
Prime Minister: Let's move closer; you're all sitting quite far apart. We'll do a little meditation.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: In simple terms, what would you call meditation in our language?
Student: Concentrating your mind.
Prime Minister: Exactly. Now listen to the sound of that fountain for a moment. Can you hear any melody in it?
Student: What struck me the most was when PM Sir guided us through meditation, especially when he asked us to observe the fountain and reflect on our thoughts. That was truly insightful.
Prime Minister: Did you hear the birds chirping?
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: How did it feel?
Student: It felt amazing, Sir!
Prime Minister: There must have been five different sounds at the same time. Did you ever try to identify which sound came from where and from which bird? If you did that, your focus would naturally sharpen. You would connect yourself with the strength of those sounds. Just like Vaibhav asked me earlier about anxiety—what’s the solution? Breathing!
Student: Sir, Pranayam!
Prime Minister: Exactly!
Prime Minister: Yes, Pranayam is really effective. It generates a different type of energy. When you breathe, imagine cool air entering your body and warm air exiting. Have you ever checked which nostril you are breathing through?
Student: Right!
Prime Minister: Both nostrils aren’t always active at the same time. One might feel left out! Suppose you want to switch from the right nostril to the left—can you simply command it to switch?
Student: No!
Prime Minister: There's a technique for that. If your right nostril is active, bite lightly on your left side and press gently on your right cheek with your finger. You'll notice that gradually, breathing shifts to the left nostril.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Within five seconds, you gain control over your body.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Ideally, both nostrils should be balanced. Even when teachers at school tell you to sit properly with your hands folded, do this and try breathing—you'll notice both nostrils becoming active.
Student: Yes, Sir! Absolutely!
Prime Minister: I'm saying this works, and you're experiencing it for real!
Student: Yes, Sir, it's truly working!
Student: Sir taught us how to meditate and control our breathing. We felt very good and all our stress is over now.
Student: He taught us how to meditate? As a result, we keep our mind stress-free. He also told us how can we control our breathing. We should not take too much stress, and whatever stress we have, we should enjoy life without overthinking it.
Prime Minister: That’s great! Come closer, everyone! Today, this is our own Gurukul!
Student: Sir, we also did laughter therapy in the morning.
Prime Minister: Oh, wow! Who laughed the most?
Student: Sir, all of us!
Prime Minister: What did they teach? Show me how you did it!
Student: Ha-ha! Ho-ho! Ha-ha! Ho-ho! Ha-ha! Ho-ho! Ha-ha! Ho-ho!
Prime Minister: When you go back home and make your family do this, what will they say — that you've gone crazy after coming here! But do one thing — gather everyone and make them do it together. There’s a unique power in this joy. You'll see a difference in just three days; the whole atmosphere at home will change.
Student: We thought it would be like last time, where Prime Minister Sir would be on the stage, and the rest of us would be sitting below. But today, it wasn’t like that at all. He was talking just like a friend. We didn’t feel like the Prime Minister of India was here at all.
Student: My name is Yukta Mukhi, Sir!
Prime Minister: Where are you from, dear?
Student: Chhattisgarh!
Prime Minister: Chhattisgarh!
Student: Sir, I want to ask how we can stay happy with small victories. I tend to become very negative about everything.
Prime Minister: Is it because you think negatively yourself, or do others make you feel that way?
Student: I expected 95% in my 10th grade exams but got 93%. I became very depressed over those 2% marks.
Prime Minister: Look, dear, I consider that a success. Your target should be within reach but just beyond your grasp. First, I congratulate you for setting a target 2 points higher than your actual score. That’s not a bad thing. If you set a target of 97 next time and score 95, you should be proud. The key is that you believed in yourself by setting that target at 95 instead of 97, 99, or 100. You can always choose to see the same situation differently and positively.
Student: Sir, during examination time, many students feel scared of board exams, and they don't take care of their health afterward.
Prime Minister: The main reason for this problem lies less with students and more with their families. A child may want to be an artist because he is good at drawing, but the family insists he must become an engineer or a doctor.
Student: Yes, Sir.
Prime Minister: This keeps the child in constant stress. My first request to parents is to try to understand their children, their interests, and capabilities. Monitor what they do according to their capabilities. If possible, support them. If your child shows an interest in sports, take them to watch a game; he will get motivated. Second, teachers often create an environment in schools where only the top students get attention and praise. The rest are ignored or told to sit at the back, which makes them feel depressed. My request to teachers is to avoid comparisons between students. Don’t criticise him among the students. If you want to say something, take him aside. Encourage each one individually with positive reinforcement. “You are very good. You put in good efforts. But you need to concentrate on this.” Students also need to think, "I’ll work hard, improve my results, and do better than last time. I will try to do better than my friends." But remember, exams are not everything. Since I’ve been observing you, it seems like you're lost in your own world. You are not opening up and connecting freely!
Student: As a senior student in my school, I often motivate my juniors for their exams or cultural and literary competitions. But sometimes, I feel unable to motivate myself.
Prime Minister: Never isolate yourself or over think on your own. It seems you think a lot about yourself but don't share your feelings with anyone. You need someone to motivate you—maybe a family member or a senior. Also, challenge yourself with small goals. For example, I decided to cycle 10 kilometers today. Even if it's through the mountains of Arunachal Pradesh, once you complete it, spend the entire day enjoying the thought, "Look, I accomplished this today." Such small experiments with yourself help build self-confidence. Always work on defeating your past self—live in the present so fully that your past feels outdone.
Student: He mentioned that having self-goals is very important. You must stay motivated, and there are many ways to do that. For instance, set small, achievable goals for yourself, and when you achieve them, always reward yourself. This approach motivated me in many ways.
Student: Sir, who is your motivator?
Prime Minister: My motivators are all of you. For instance, Ajay wrote a song about Pariksha Pe Charcha. Even though I wrote the book, there's someone like Ajay, sitting in his village, expressing it through poetry. That inspires me to do even more. If we look around us, there are so many sources of motivation.
Student: It involves deep reflection and assimilation — listening to something, understanding it, and truly internalizing it. However, I am unable to do it.
Prime Minister: You heard something, then reflected on it—what exactly did you reflect upon? On their words, their message? For example, if someone advises you to wake up early in the morning, you may think about the benefits of waking up early. But then, if you go back to sleep without implementing it, have you truly internalized the advice? Internalization happens only when you treat yourself like a laboratory and try to reshape your habits. Most people don’t compete with them, they compete with others, often those weaker than themselves, and derive false satisfaction. They say, “Look, he got 30 marks; he worked hard, and I got 35!” But those who compete with themselves never lose confidence.
Student: There is a person who has become a guiding light for the world. There is a person who turns his struggles into strength and tirelessly works day and night for the happiness of others. There is a person who, as our Prime Minister, inspires us, advises us, and fills us with joy through his interactions. That beloved person is none other than Shri Narendra Modi ji. Thank you, Sir!
Prime Minister: Thank you, dear! Thank you!
Student: Sir, my question is, whenever I go to take an exam, I always worry while writing that if I fail, what will the consequences be? How can we avoid the fear of failure?
Prime Minister: In school, in 10th or 12th grade, about 30-40% of students fail. What happens to them?
Student: They try again.
Prime Minister: And what if they fail again?
Prime Minister: See, life doesn't stop there. You have to decide whether you want to succeed only in exams or succeed in life. One way to succeed in life is to make your failures your teacher. You know how in cricket matches, players review the entire day's footage, watch their mistakes, and decide what improvements to make? Can you do the same with your failures and learn from them? Secondly, life is not just about exams. It should be seen in its totality. Observe the lives of ‘Divyang’ (differently-abled) individuals closely. God may not have given them certain things, but God often compensates by granting them extraordinary abilities that become their strength. Similarly, within all of us, God has placed both shortcomings and unique qualities.
Student: Yes, Sir!
Prime Minister: Focus on how to enhance those unique qualities within you. Then, no one will ask about your degree, where you studied, or how many marks you scored in the tenth grade. What should matter — that your marks speak or your life speaks?
Student: Life, sir!
Prime Minister: So, life should speak.
Student: I am Ajay from Arohi Model Senior Secondary School. Technology has advanced a lot these days, but sometimes we overuse it. Sir, I would like your guidance on how we can make the best use of technology.
Prime Minister: First of all, we are all fortunate, and you are especially fortunate because you are growing up in an era where technology is so widespread, impactful, and useful. There's no need to run away from technology. However, you need to decide — are you just watching endless reels without direction, or are you genuinely interested in something? If so, delve deeper into it and analyse it. Then technology will become a strength, not a storm to fear. It is not a cyclone which will uproot you. Think of the people doing research and innovation — they are working for your betterment. Our goal should be to understand, learn, and make optimal use of technology.
Student: Sir, I have a question. How can we give our best to any task?
Prime Minister: We must consistently strive to do our best, and the first rule of giving our best is doing better than yesterday.
Student: Sir, our families often suggest what we should do, like which stream to choose or what subject to pursue. Should we follow their advice or listen to ourselves?
Prime Minister: You should listen to them and then convince them. When they suggest something, agree respectfully and ask them how to proceed, where to get the required information, and what help they can provide. Then, gently share your thoughts and ideas. Gradually, they will also start applying their minds and understand your perspective.
Student: Thank you so much for listening to my question, answering it, and teaching me many valuable lessons, such as staying calm and maintaining positivity without letting negative thoughts enter the mind. It was a wonderful experience. Thank you so much!
Student: Nowadays, many students face a problem during exams where they can't complete their paper on time, leading to stress and pressure. Sir, how can they deal with such pressure and situations?
Prime Minister: The first solution is to practice thoroughly with previous exam papers. If you practice well, you'll learn to write concise answers, saving time. Then, prioritize the questions during the exam. Initially, focus on the ones you know well, then move to moderate ones, and finally, attempt the challenging ones. If a question doesn't work out, it's okay to skip it. One mistake students often make is spending too much time on what they don't know, leaving less time for the ones they do. Sometimes, if they know the answer, they write a very long answer and spend considerable time. The solution to this problem is to do more practice.
Student: I am a tenth-grade student at PVR Balika Angati Pathshala. I am from Andhra Pradesh. It is a matter of great fortune for us to be in this beautiful area with you. I would like to ask you a question: We have been reading in our books about the changing climatic conditions. What can we do about it?
Prime Minister: You have asked a very good question, and I am pleased to see that the children of my country are also concerned about the climate. In most parts of the world, development has led to a culture of consumerism — a mindset that everything exists for one’s personal pleasure. If someone wants good furniture, they won't hesitate to cut down a 200-year-old tree. If they desire constant electricity, they will burn as much coal as necessary to keep the lights on 24/7. This has caused massive destruction of nature. Our culture is not about exploiting nature.
I have a mission called LiFE - Lifestyle for Environment. I emphasize that our lifestyle should protect and nurture nature. In our culture, parents teach their children to apologize to Mother Earth before stepping on the ground in the morning, acknowledging the disturbance caused to her. We worship trees, celebrate festivals around them, and consider rivers as mothers. These values should fill us with pride. India is currently running a significant campaign called ‘Ek Ped Maa ke Naam’ — a tribute to two mothers: one who gave us birth and the other who provides us with life. Plant a tree in your mother's memory and care for it as a living reminder of her. This tree should grow at any cost. We should care for it. What will happen? People will plant trees on a large scale. This sense of responsibility and ownership will help protect nature on a large scale.
Student: Nature is an important part of our lives. We should engage with trees, as they benefit us in many ways. We must promote nature.
Prime Minister: Looks like everyone is ready to plant their trees! Go ahead and plant them. Let me share a tip for watering trees. You can place a clay pot filled with water next to the tree. This way, you only need to refill it once a month, and the tree will grow well with minimal water usage. It's a practical method that can be applied anywhere. Congratulations to everyone!
Student: Thank you, Sir!
Student: Sir, thank you so much for being here and giving us this wonderful opportunity.
Prime Minister: So, what stood out the most for you today?
Student: The discussion about the environment, Sir!
Prime Minister: The environment topic!
Student: Yes, Sir! You truly inspire us. This entire day will remain memorable, and exams no longer seem stressful to us.
Prime Minister: No stress about exams anymore, even if the marks turn out to be lower?
Student: You've said it right, Sir — being successful in life is what truly matters.
Student: Sir, now exams will start fearing us instead!
Prime Minister: Great! Thank you all very much!
Student: Thank you, Sir!
Prime Minister: And now, don't start bossing around at home. Remember, we have a direct connection now! Don't scare your teachers either!
Student: No, Sir! Bye, Sir!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s interaction with students, Original interaction was in Hindi.