ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ET Now ବିଶ୍ୱ ବ୍ୟବସାୟ ସମ୍ମିଳନୀ ୧୦୨୪ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
09 FEB 2024 11:09PM by PIB Bhubaneswar
ଗୟାନାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ, ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ମାର୍କ ଫିଲିପ୍ସ, ଶ୍ରୀଯୁକ୍ତ ବିନୀତ ଜୈନ ଜୀ, ଶିଳ୍ପ ନେତା, ସିଇଓ, ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ମହିଳା ଏବଂ ସଜ୍ଜନଗଣ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ, ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ବିଜନେସ୍ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଦଳ ଏହି ବର୍ଷର ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଷୟବସ୍ତୁ ବାଛିଛନ୍ତି। ମୁଁ ଭାବୁଛି ଏହି ବିଷୟବସ୍ତୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆଜିର ଯୁଗରେ ବିଘ୍ନ, ବିକାଶ ଏବଂ ବିବିଧତା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ସମୟରେ, ସମସ୍ତେ ଏକମତ ହୁଅନ୍ତି ଯେ ଏହା ଭାରତର ସମୟ - ଏହା ଭାରତର ସମୟ। ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱାସ ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଆମେ ଡାଭୋସରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ପ୍ରତି ଅଭୂତପୂର୍ବ ଉତ୍ସାହ ଦେଖିଛୁ, ଯାହା କୁମ୍ଭ ମହୋତ୍ସବର ଏକ ସମାଗମ ପରି। ସେଠାରେ ଅନ୍ୟ କିଛି ପ୍ରବାହିତ ହେଉଛି, ଗଙ୍ଗାର ଜଳ ନୁହେଁ। ଡାଭୋସରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ପ୍ରତି ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଉତ୍ସାହ ଦେଖାଯାଇଥିଲା। କେହି ଜଣେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଆର୍ଥିକ ସଫଳତାର କାହାଣୀ। ଡାଭୋସରେ ଯାହା କୁହାଯାଇଥିଲା ତାହା ବିଶ୍ୱର ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେଉଥିଲା। କେହି ଜଣେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ୍ ଏବଂ ଭୌତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏକ ରେକର୍ଡ ଉଚ୍ଚତାରେ ଅଛି। ଜଣେ ପ୍ରବୀଣ ବ୍ୟକ୍ତି କହିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ଦୁନିଆରେ ଏପରି କୌଣସି ସ୍ଥାନ ନାହିଁ ଯେଉଁଠାରେ
ଭାରତର ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଅନୁଭବ କରାଯାଉନାହିଁ। ଜଣେ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଭାରତର କ୍ଷମତାକୁ 'କ୍ରୋଧିତ ଷଣ୍ଢ' ସହିତ ତୁଳନା ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଆଜି ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିକାଶ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଗୋଷ୍ଠୀରେ ଏକ ବିତର୍କ ଚାଲିଛି ଯେ ଭାରତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି ଏବଂ ବିନୀତ ଜୀ ମଧ୍ୟ ଅନେକ କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏହି ଆଲୋଚନାଗୁଡ଼ିକ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଭାରତ ଉପରେ କେତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି। ଭାରତର କ୍ଷମତା ସମ୍ପର୍କରେ ବିଶ୍ୱରେ ଏତେ ସକାରାତ୍ମକ ଭାବନା କେବେ ହୋଇନାହିଁ। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଲାଲକିଲ୍ଲାରୁ କହିଲି - "ଏହା ହେଉଛି ସମୟ, ସଠିକ୍ ସମୟ"।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେକୌଣସି ଦେଶର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଏପରି ଏକ ସମୟ ଆସେ ଯେତେବେଳେ ସମସ୍ତ ପରିସ୍ଥିତି ତା'ର ଅନୁକୂଳ ହୁଏ, ଯେତେବେଳେ ସେହି ଦେଶ ଆଗାମୀ ଅନେକ ଶତାବ୍ଦୀ ପାଇଁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଯାଏ। ଆଜି, ମୁଁ ଭାରତ ପାଇଁ ସେହି ସମୟ ଦେଖୁଛି। ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ହଜାର ବର୍ଷ ବିଷୟରେ କଥା ହୁଏ, ମୁଁ ଏହାକୁ ବହୁତ ବୁଦ୍ଧିମାନ ଭାବରେ କରେ। ଏହା ସତ୍ୟ ଯେ ଯଦି କେହି କେବେ ହଜାର ଶବ୍ଦ ଶୁଣିନାହିଁ, ଯଦି ସେ ହଜାର ଦିନ ଶୁଣିନାହିଁ, ତେବେ ହଜାର ବର୍ଷ ତାକୁ ବହୁତ ଲମ୍ବା ମନେହୁଏ, କିନ୍ତୁ କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଦେଖିପାରିବେ। ଏହି ସମୟ ଅବଧି - ଏହି ଯୁଗ - ପ୍ରକୃତରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ। ଏକ ପ୍ରକାରେ, 'ସଦ୍ଭାବନା ଚକ୍ର' ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହା ସେହି ସମୟ ଯେତେବେଳେ ଆମର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ନିରନ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ଆମର ଆର୍ଥିକ ନିଅଣ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଉଛି। ଏହି ସମୟ ଯେତେବେଳେ ଆମର ରପ୍ତାନି ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ଚଳନ୍ତି ଖାତା ନିଅଣ୍ଟ ହ୍ରାସ ପାଉଛି। ଏହି ସମୟ ଯେତେବେଳେ ଆମର ଉତ୍ପାଦକ ନିବେଶ ରେକର୍ଡ ଉଚ୍ଚରେ ଅଛି ଏବଂ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ଅଛି। ଏହି ସମୟ ଯେତେବେଳେ ସୁଯୋଗ ଏବଂ ଆୟ ଉଭୟ ବଢ଼ୁଛି ଏବଂ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଉଛି। ଏହି ସମୟ ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ କର୍ପୋରେଟ୍ ଲାଭ ଉଭୟ ବଢ଼ୁଛି, ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କ ଏନପିଏରେ ରେକର୍ଡ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି। ଏହି ସମୟ ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଉତ୍ପାଦକତା ଉଭୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି ଏବଂ ଏହି ସମୟ ହେଉଛି ଯେତେବେଳେ ଆମର ସମାଲୋଚକମାନେ ସର୍ବକାଳୀନ ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ତରରେ ଅଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଥର, ଆମର ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀକାଳୀନ ବଜେଟ୍ ବିଶେଷଜ୍ଞ ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ଥିବା ଆମର ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କଠାରୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା ପାଇଛି। ଅନେକ ବିଶ୍ଳେଷକ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି, କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଏକ ଲୋକପ୍ରିୟ ବଜେଟ୍ ନୁହେଁ, ଏବଂ ଏହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶଂସାର ଏକ କାରଣ। ମୁଁ ଏହି ସମୀକ୍ଷା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନରେ ଆହୁରି କିଛି ପଏଣ୍ଟ ଯୋଡିବାକୁ ଚାହୁଁଛି... ମୁଁ କିଛି ମୌଳିକ ଦିଗଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଯଦି ଆପଣ ଆମର ବଜେଟ୍ କିମ୍ବା ସାମଗ୍ରିକ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଏଥିରେ କିଛି ପ୍ରଥମ ନୀତି ଦେଖିବେ ଏବଂ ସେହି ପ୍ରଥମ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି - ସ୍ଥିରତା, ସ୍ଥିରତା, ନିରନ୍ତରତା, ଏବଂ ଏହି ବଜେଟ୍ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଏକ ବିସ୍ତାର।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ କାହାର ପରୀକ୍ଷା କରିବାକୁ ପଡ଼େ, ସେତେବେଳେ କେବଳ କଷ୍ଟକର କିମ୍ବା ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜିଂ ସମୟରେ ହିଁ ତାହାର ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇପାରିବ। କୋଭିଡି -୧୯ମହାମାରୀ ଏବଂ ତାପରର ସମୟ ସାରା ବିଶ୍ୱର ସରକାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପରୀକ୍ଷା ହୋଇଗଲା। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଅର୍ଥନୀତିର ଦ୍ୱୈତ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମୁକାବିଲା କିପରି କରାଯିବ ତାହା କାହାକୁ ଜଣା ନଥିଲା। ସେହି ସମୟରେ ... ସେହି ଦିନଗୁଡ଼ିକୁ ମନେ ରଖନ୍ତୁ, ମୁଁ ଟେଲିଭିଜନରେ ଦେଶ ସହିତ ନିରନ୍ତର ଯୋଗାଯୋଗ କରୁଥିଲି। ସେହି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଠିଆ ହୋଇଥିଲି। ସେହି ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଦିନଗୁଡ଼ିକରେ, ମୁଁ ଜୀବନ ରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ବିଷୟରେ କଥା ହୋଇଥିଲି ଏବଂ ଆମେ କହିଥିଲୁ, "ଯଦି ଜୀବନ ଅଛି, ତେବେ ବିଶ୍ୱ ଅଛି।" ତୁମେ ମନେ ରଖିଥିବ। ଆମେ ଜୀବନ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ସମ୍ବଳ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଆମର ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲୁ। ସରକାର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ୍ ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିଲେ। ଆମେ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଟୀକା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲୁ। ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲୁ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଖରେ ଟୀକା ଶୀଘ୍ର ପହଞ୍ଚିବ। ଏହି ଅଭିଯାନ ଗତି ପାଇବା ମାତ୍ରେ ... ଆମେ କହିଲୁ, "ଜୀବନ ଅଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଅଛି।"
ଆମେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଜୀବିକା ଉଭୟର ଚାହିଦାକୁ ଏକକାଳୀନ ସମାଧାନ କରିଥିଲୁ। ସରକାର ମହିଳାମାନଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସିଧାସଳଖ ଟଙ୍କା ପଠାଇଥିଲେ... ଆମେ ରାସ୍ତା ବିକ୍ରେତା, କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଚାଷରେ କୌଣସି ସମସ୍ୟା ନହେବା ପାଇଁ ସବୁକିଛି କରିଥିଲୁ। ଆମେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟକୁ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଥିଲୁ। ମୋର ଗଣମାଧ୍ୟମ ସହକର୍ମୀମାନେ ସେହି ସମୟର ଖବରକାଗଜଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍କ୍ରିନିଂ କରିପାରିବେ... ସେତେବେଳେ, ଅନେକ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ମତ ଥିଲା ଟଙ୍କା ଛାପିବା, ମୁଦ୍ରା ନୋଟ୍ ଜାରି କରିବା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଏ ଏବଂ ବଡ଼ ବ୍ୟବସାୟଗୁଡ଼ିକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରାଯାଏ। ମୁଁ କରିପାରିବି ଶିଳ୍ପ ଘରର ଲୋକମାନେ ମୋତେ ପ୍ରଭାବିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି ତାହା ବୁଝନ୍ତୁ ଏବଂ ସେମାନେ ଆଜି ମଧ୍ୟ କରିବେ। ନୋବେଲ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନେ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ସମାନ କଥା କହୁଥିଲେ, ସବୁଠି ଏହି ଧାରା ଥିଲା। ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହି ପଥ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପରୁ କିଛି ଭଲ ବାହାରି ନଥିଲା। ତଥାପି, ଆମେ ଆମ ଦେଶର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ନିଜ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଅନୁସାରେ ଚଳାଇ ପାରିଲୁ ଏବଂ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ଆଣିଲୁ। ସେହି ଦେଶଗୁଡ଼ିକର ଅବସ୍ଥା ଏପରି ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିପାରିଲେ ନାହିଁ। ସେମାନେ ଯେଉଁ ପଥ ବାଛିଥିଲେ ତାହାର ପାର୍ଶ୍ୱପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଏବେ ବି ରହିଛି। ଆମ ଉପରେ ଚାପ ପକାଇବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା। ବିଶ୍ୱ କଣ କହୁଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱ କଣ କରୁଛି ତାହା ଅନୁସରଣ କରିବା ଆମ ପାଇଁ ଏକ ଅତି ସହଜ ପଦକ୍ଷେପ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ ଆମେ ବାସ୍ତବତାକୁ ଜାଣିଥିଲୁ... ଆମେ ବୁଝିଥିଲୁ... ଆମର ଅଭିଜ୍ଞତା ଆଧାରରେ, ଆମେ ଆମର ବିଚକ୍ଷଣତା ସହିତ କିଛି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲୁ। ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ବିଶ୍ୱ ଆଜି ଆମର ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି। ବିଶ୍ୱ ଏହାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି। ଯେଉଁ ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଶ୍ନ କରାଯାଉଥିଲା ତାହା ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ହୋଇଥିଲା। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଭାରତର ଅର୍ଥନୀତି ଆଜି ଏତେ ଦୃଢ଼ ସ୍ଥିତିରେ ଅଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଏକ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର। ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବା, ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନର ଗୁଣବତ୍ତା ଉନ୍ନତ କରିବା ଆମର ପ୍ରାଥମିକତା। ଆମେ ନୂତନ ଯୋଜନା ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ, କିନ୍ତୁ ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛୁ ଯେ ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ଲାଭ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ।
ଆମେ କେବଳ ବର୍ତ୍ତମାନ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନିବେଶ କରିଛୁ। ଯଦି ଆପଣ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବଜେଟରେ ଚାରୋଟି ମୁଖ୍ୟ କାରଣ ଦେଖିବେ। ପ୍ରଥମ - ପୁଞ୍ଜି ଖର୍ଚ୍ଚ ଆକାରରେ ଉତ୍ପାଦନଶୀଳ ଖର୍ଚ୍ଚ ରେକର୍ଡ କରିବା, ଦ୍ୱିତୀୟ - କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ନିବେଶ, ତୃତୀୟ - ଅପବ୍ୟୟ ଖର୍ଚ୍ଚ ଉପରେ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ, ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ - ଆର୍ଥିକ ଶୃଙ୍ଖଳା। ଆମେ ଏହି ଚାରୋଟି ଦିଗକୁ ସନ୍ତୁଳିତ କରିଛୁ, ଏବଂ ସେସବୁରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛୁ। କିଛି ଲୋକ ଆଜି ଆମକୁ ପଚାରନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଏହା କିପରି କରିପାରିଲୁ। ମୁଁ ଏହି ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଅନେକ ଉପାୟରେ ଦେଇପାରିବି, ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦ୍ଧତି ହେଉଛି "ସଞ୍ଚିତ ଟଙ୍କା ହେଉଛି ଅର୍ଜିତ ଟଙ୍କା"ର ମନ୍ତ୍ର। ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଶୀଘ୍ର ଏବଂ ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ସମାପ୍ତ କରି, ଆମେ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିମାଣର ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛୁ। ସମୟସୀମା ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ଆମ ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରମୁଖ ପରିଚୟ ପାଲଟିଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେବି। ପୂର୍ବ ସମର୍ପିତ ମାଲ ପରିବହନ କରିଡର ୨୦୦୮ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଯଦି ପୂର୍ବ ସରକାର ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରିଥାନ୍ତେ, ତେବେ ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ୧୬,୫୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ହୋଇଥାନ୍ତା। କିନ୍ତୁ, ଏହା ଗତ ବର୍ଷ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ସେତେବେଳକୁ ଏହାର ମୂଲ୍ୟ ୫୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ସେହିପରି, ଆପଣ ଆସାମର ବୋଗିବିଲ ସେତୁ ସହିତ ପରିଚିତ। ଏହା ୧୯୯୮ ରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ୧୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚରେ ସମାପ୍ତ ହେବାର ଥିଲା। ସେଠାରେ କ'ଣ ହେଲା ତାହା ଜାଣି ଆପଣ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ; ଅନେକ ବର୍ଷ ପରେ, ଯେତେବେଳେ ଆମେ (ସତ୍ତାକୁ) ଆସିଲୁ, ଆମେ ଏହାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କଲୁ। ଏହା ୧୯୯୮ ରୁ ଲମ୍ବା ଥିଲା। ଆମେ ଏହାକୁ ୨୦୧୮ ରେ ସମାପ୍ତ କରିଥିଲୁ। ତଥାପି, ୧୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହା ଥିଲା ତାହା ୫୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଲା! ମୁଁ ଏପରି ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗଣିପାରିବେ । ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ଟଙ୍କା ନଷ୍ଟ ହେଉଥିଲା, ତାହା କାହାର ଟଙ୍କା ଥିଲା? ସେହି ଟଙ୍କା କୌଣସି ରାଜନେତାଙ୍କ ପକେଟରୁ ଆସୁନଥିଲା; ଏହା ଦେଶର ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଏହା କରଦାତାଙ୍କ ଟଙ୍କା ଥିଲା, ଏହା ଆପଣଙ୍କ ଟଙ୍କା ଥିଲା। ଆମେ କରଦାତାଙ୍କ ଟଙ୍କା ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ଦେଖାଇଲୁ ଏବଂ ଆମେ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ପ୍ରୟୋଗ କଲୁ। ଦେଖନ୍ତୁ ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ କେତେ ଶୀଘ୍ର ନିର୍ମାଣ ହେଲା। କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥ ହେଉ କିମ୍ବା ମୁମ୍ବାଇର ଅଟଳ ସେତୁ, ଦେଶ ଏହାର ନିର୍ମାଣର ଗତି ଦେଖିଛି। ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ଦେଶ କହୁଛି - ମୋଦି ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରନ୍ତି ଏବଂ ମୋଦି ଏହାକୁ ଉଦଘାଟନ ମଧ୍ୟ କରନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ସରକାର ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣି ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରି ଦେଶର ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛି। ଆପଣ କଳ୍ପନା କରିପାରିବେ... କଂଗ୍ରେସ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରୁ, କାଗଜପତ୍ରରେ ୧୦ କୋଟି ନକଲି ହିତାଧିକାରୀ ଥିଲେ... ଆପଣ ଶୁଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ୧୦ କୋଟି ଏପରି ନାମ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଜାରି ରହିଥିଲା, ଯେଉଁମାନେ ଠକ ହିତାଧିକାରୀ ଥିଲେ... ଏପରି ହିତାଧିକାରୀ ଯେଉଁମାନେ କେବେ ଜନ୍ମ ହୋଇନଥିଲେ! ଏପରି ବିଧବା ଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ କେବେ ଜନ୍ମ ହୋଇନଥିଲେ। ଦଶ କୋଟି! ଆମେ ରେକର୍ଡରୁ ଏପରି ୧୦ କୋଟି ନକଲି ନାମ ହଟାଇ ଦେଇଥିଲୁ। ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଆମେ ଟଙ୍କାର ଲିକେଜ୍ ବନ୍ଦ କରିଥିଲୁ। ଜଣେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଥରେ କହିଥିଲେ, ଯଦି ୧ଟଙ୍କା (କେନ୍ଦ୍ରରୁ) ମୁକ୍ତି ଦିଆଯାଏ, ତେବେ କେବଳ ୧୫ ଟଙ୍କା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚେ। ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଆଜି ଯଦି ୧ ଟଙ୍କା (କେନ୍ଦ୍ର ଦ୍ୱାରା) ମୁକ୍ତି ଦିଆଯାଏ, ତେବେ ୧୦୦ ଟଙ୍କା (ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚେ), ୯୯ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟ ନୁହେଁ। ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଲାଭ ହସ୍ତାନ୍ତର ଯୋଜନାର ଫଳାଫଳ ହେଉଛି ଯେ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୩୩ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଭୁଲ ହାତରେ ଯିବାରୁ ବଞ୍ଚିଛି। ସରକାରୀ କ୍ରୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଆଣିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ସରକାରୀ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ୍ (GeM) ପୋର୍ଟାଲ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। GeM କେବଳ ସମୟ ବଞ୍ଚାଇ ନାହିଁ ବରଂ କ୍ରୟର ଗୁଣବତ୍ତା ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତ କରିଛି। ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଆଜି ଅନେକ ଲୋକ ଯୋଗାଣକାରୀ ହୋଇଛନ୍ତି। GeM ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରାୟ ୬୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି। ୬୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି! ଆମେ ତୈଳ କ୍ରୟକୁ ବିବିଧ କରିଛୁ, ଯାହା ଫଳରେ ୨୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହେଉଛି। ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଦିନ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତିରୁ ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି। ଗତ ବର୍ଷ, ଆମେ କେବଳ ପେଟ୍ରୋଲରେ ଇଥାନଲ୍ ମିଶ୍ରଣ କରି ୨୪,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିଛୁ। କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ, କିଛି ଲୋକ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବିଷୟରେ ଯେଉଁ 'ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ' (ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ) କଥା କହୁଛନ୍ତି ତାହାର ମଜା ଉଡ଼ାନ୍ତି। ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ, ସରକାରୀ କୋଠାରେ ସଫେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା। ଏବଂ ମୁଁ ସେହି ସରକାରୀ କୋଠାରୁ ସ୍କ୍ରାପ୍ ବିକ୍ରୟ କରି ୧୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିଛି।
ଏବଂ ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ଆମର ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ଏପରି ଭାବରେ ଗଠନ କରିଛୁ ଯେ ଦେଶର ନାଗରିକମାନେ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିପାରିବେ। ଆଜି ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଯୋଗୁଁ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ପାଇବା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ସେମାନଙ୍କର ରୋଗ ଉପରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ପାଇଛି। ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଦେଶର ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ୧ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାରୁ ବଞ୍ଚାଇଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଚିକିତ୍ସା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ଔଷଧ ଉପରେ ୮୦% ରିହାତି ସହିତ, ଏବଂ ଆମ ଦେଶରେ ରିହାତି ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଦୋକାନ କିମ୍ବା ଉତ୍ପାଦ ଯେତେ ଭଲ ହେଉ ନା କାହିଁକି, ଯଦି ପାଖରେ ୧୦% ରିହାତି ଥାଏ, ତେବେ ସମସ୍ତ ମହିଳା ସେଠାକୁ ଯିବେ। ୮୦% ରିହାତି ସହିତ, ଆମେ ଦେଶର ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଏବଂ ଗରିବ ପରିବାରକୁ ଔଷଧ ଯୋଗାଇଥାଉ। ୮୦% ରିହାତି ଫଳରେ, ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରୁ ଔଷଧ କିଣିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ୩୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ ହୋଇଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ କେବଳ ବର୍ତ୍ତମାନର ପିଢ଼ି ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଆଗାମୀ ଅନେକ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଦାୟୀ। ମୁଁ କେବଳ ମୋର ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନ ବଞ୍ଚିବାକୁ ଚାହୁଁନାହିଁ; ମୁଁ ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ କିଛି ଅତିରିକ୍ତ ଭୋଟ ପାଇବା ପାଇଁ ରାଜକୋଷ ଖାଲି କରିବାର ରାଜନୀତିଠାରୁ ବହୁତ ଦୂରରେ ରହେ। ତେଣୁ, ଆମେ ଆମର ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ଆର୍ଥିକ ପରିଚାଳନାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛୁ। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଛୋଟ ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି। ଆପଣ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ସମ୍ପର୍କରେ କିଛି ରାଜନୈତିକ ଦଳର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ବିଷୟରେ ଜାଣନ୍ତି। ସେହି ଆଭିମୁଖ୍ୟ ଦେଶର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଭୁଶୁଡ଼ି ପକାଇବ। ମୋର ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସେମାନଙ୍କଠାରୁ ଭିନ୍ନ। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଆମ ସରକାର ଏକ କୋଟି ପରିବାର ପାଇଁ ଛାତ ଉପରେ ସୌର ଯୋଜନା ପ୍ରଣୟନ କରିଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା, ଲୋକମାନେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିପାରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିଲ୍ ଶୂନ୍ୟକୁ ହ୍ରାସ କରିପାରିବେ, ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିକ୍ରୟ କରି ମଧ୍ୟ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିପାରିବେ। ଉଜାଲା (ଉନ୍ନତ ଜ୍ୟୋତି ଦ୍ୱାରା ଅଫର୍ଡେବଲ୍ LEDs ଫର୍ ଅଲ୍) ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି, ଆମେ ଶସ୍ତା LED ବଲ୍ବ ଯୋଗାଇଛୁ... ଯେତେବେଳେ ପୂର୍ବ ସରକାର କ୍ଷମତାରେ ଥିଲା, LED ବଲ୍ବ ୪୦୦ ଟଙ୍କାରେ ଉପଲବ୍ଧ ଥିଲା। ଯେତେବେଳେ ଆମେ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିଲୁ, ପରିସ୍ଥିତି ବଦଳିଗଲା, ଏବଂ ସମାନ ଗୁଣବତ୍ତା ସହିତ ଏବଂ ସମାନ କମ୍ପାନୀରୁ ୪୦-୫୦ ଟଙ୍କାରେ LED ବଲ୍ବ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଆରମ୍ଭ ହେଲା। LED ବଲ୍ବ ଯୋଗୁଁ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ବିଦ୍ୟୁତ୍ ବିଲ୍ ରେ ପ୍ରାୟ ୨୦,୦୦୦ କୋଟି ସଞ୍ଚୟ କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଠାରେ ଅନେକ ଅଭିଜ୍ଞ ସାମ୍ବାଦିକ ଅଛନ୍ତି। ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ସାତ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆମ ଦେଶରେ 'ଗରିବୀ ହଟାଓ' (ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ)ର ସ୍ଲୋଗାନ ଦିନରାତି ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହୋଇ ଆସୁଛି। ଏହି ସ୍ଲୋଗାନ ମଧ୍ୟରେ, ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ହୋଇପାରିନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେବାର ଏକ ଶିଳ୍ପ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ଏଥିରୁ ରୋଜଗାର କରିଥିଲେ। ସେମାନେ ପରାମର୍ଶ ସେବା ଯୋଗାଇବାରେ ଉଦ୍ୟମ କରିଥିଲେ। ଏହି ଶିଳ୍ପର ଲୋକମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ପାଇଁ ନୂତନ ଫର୍ମୁଲା ପରାମର୍ଶ ଦେଇ ଚାଲିଥିଲେ, ନିଜେ କୋଟିପତି ହୋଇଯାଇଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଦେଶ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂର କରିପାରି ନଥିଲା। ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି, ବାତାନୁକୂଳିତ କୋଠରୀରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ଫର୍ମୁଲା ଉପରେ ବିତର୍କ ହେଉଥିଲା, ମଦ ଏବଂ ପନିର ସହିତ, ଗରିବମାନେ ଗରିବ ହୋଇ ରହିଥିଲେ। କିନ୍ତୁ, ୨୦୧୪ ପରେ, ଯେତେବେଳେ ଗରିବଙ୍କ ପୁଅ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହେଲେ, ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ନାମରେ ଚାଲୁଥିବା ଏହି ଶିଳ୍ପ ବନ୍ଦ ହୋଇଗଲା। ମୁଁ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ଉଠି ଏଠାରେ ପହଞ୍ଚିଛି, ତେଣୁ ମୁଁ ଜାଣେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼େଇ କିପରି ଲଢ଼ାଯାଏ। ଆମ ସରକାର ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଏକ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ କାମ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ, ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟରୁ ବାହାରି ଆସିଛନ୍ତି। ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଠିକ୍ ଏବଂ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଦିଗଦର୍ଶନ ଠିକ୍। ଏହି ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଆମେ ଦେଶରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ହ୍ରାସ କରିବୁ ଏବଂ ଆମ ଦେଶକୁ ବିକଶିତ କରିବୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଶାସନ ମଡେଲ ଏକକାଳୀନ ଦୁଇଟି ମୋର୍ଚ୍ଚାରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଗୋଟିଏ ପଟେ, ଆମେ ୨୦ ଶତାବ୍ଦୀର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ମୁକାବିଲା କରୁଛୁ, ଯାହା ଆମକୁ ଉତ୍ତରାଧିକାରୀ ଭାବରେ ମିଳିଛି। ଅନ୍ୟପଟେ, ଆମେ ୨୧ ଶତାବ୍ଦୀର ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଆମେ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଛୋଟ ଭାବିନାହୁଁ। ବିପରୀତରେ, ଆମେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ମଧ୍ୟ ମୁକାବିଲା କରିଛୁ ଏବଂ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛୁ। ଯଦି ଆମ ସରକାର ୧୧ କୋଟି ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରିଛି, ତେବେ ଆମେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ। ଯଦି ଆମ ସରକାର ଗରିବଙ୍କୁ ୪ କୋଟି ଘର ଯୋଗାଇଛି, ଆମେ ୧୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛୁ। ଯଦି ଆମ ସରକାର ୩୦୦ ରୁ ଅଧିକ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ କରିଛି, ତେବେ ମାଲ ପରିବହନ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡର ଉପରେ ମଧ୍ୟ କାମ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। ଯଦି ଆମ ସରକାର ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ତେବେ ଆମେ ଦିଲ୍ଲୀ ସମେତ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସହରରେ ପ୍ରାୟ ୧୦,୦୦୦ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ମଧ୍ୟ ଚଳାଇଛୁ। ଆମର ସରକାର କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ସେବା ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥିବା ବେଳେ, ଆମେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଫିନଟେକ୍ ସେବା ମାଧ୍ୟମରେ ସୁବିଧାର ସେତୁ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ହଲରେ ସାରା ଦେଶରୁ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ଚିନ୍ତକମାନେ, ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟ ଜଗତର ପ୍ରସିଦ୍ଧ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଅଛନ୍ତି। ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କିପରି ସ୍ଥିର କରନ୍ତି, ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ସଫଳତାର ପରିଭାଷା କ? ଅନେକ ଲୋକ କହିବେ ଯେ ସେମାନେ ଗତ ବର୍ଷ କେଉଁଠାରେ ଥିଲେ ତାହା ଉପରେ ଆଧାର କରି ସେମାନଙ୍କର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର କରନ୍ତି, ୧୦ ରୁ ୧୨ ,୧୩ , କିମ୍ବା ୧୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି। ଯଦି ୫-୧୦ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହୁଏ, ତେବେ ଏହାକୁ ପ୍ରାୟତଃ ଭଲ ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ମୁଁ କହିବି ଯେ ଏହା "ବର୍ଦ୍ଧିତ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଅଭିଶାପ"। ଏହା ଭୁଲ କାରଣ ଆପଣ ନିଜକୁ ସୀମିତ କରୁଛନ୍ତି। କାରଣ ଆପଣ ନିଜ କ୍ଷମତା ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖି ନିଜକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉ ନାହାଁନ୍ତି। ମୁଁ ମନେ ରଖିଛି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ସରକାର ଗଠନ କରିଥିଲି; ଆମର ଅମଲାତନ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟ ଏହି ମାନସିକତାରେ ଫସି ଯାଇଥିଲା। ମୁଁ ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାରୁ ଅମଲାତନ୍ତ୍ରକୁ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲି ଯାହାଦ୍ୱାରା ଦେଶ ଏକ ନୂତନ ମାନସିକତା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବ। ମୁଁ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ତୁଳନାରେ ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଏବଂ ବହୁତ ବଡ଼ ସ୍ତରରେ କାମ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲି। ଏବଂ ଆଜି, ବିଶ୍ୱ ଏହି ପଦ୍ଧତିର ଫଳାଫଳ ଦେଖୁଛି। ଏପରି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ର ଅଛି ଯେଉଁଠାରେ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷରେ ଏତେ କାମ ହୋଇଛି ଯାହା ପୂର୍ବ ୭୦ ବର୍ଷରେ ହୋଇନଥିଲା। ଅର୍ଥାତ୍, ଯଦି ଆପଣ ୭ ଦଶନ୍ଧି ସହିତ ୧ ଦଶନ୍ଧିର ତୁଳନା କରନ୍ତି... ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସାତ ଦଶନ୍ଧିରେ ପ୍ରାୟ ୨୦,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ରେଳ ଲାଇନ ପାଇଁ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରାଯାଇଥିଲା। ସାତ ଦଶନ୍ଧିରେ ୨୦,୦୦୦ କିଲୋମିଟର! ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଶାସନର ୧୦ ବର୍ଷରେ, ଆମେ ୪୦,୦୦୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଲାଇନର ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ କରିଛୁ। ଏବେ, ମୋତେ କୁହନ୍ତୁ, ଣ କୌଣସି ତୁଳନା ଅଛି କି? ମୁଁ ମେ ମାସ ବିଷୟରେ କହୁନାହିଁ (କାରଣ ସେତେବେଳେ ନିର୍ବାଚନ ହେବ)। ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସାତ ଦଶନ୍ଧିରେ ପ୍ରାୟ ୧୮,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ଚାରି ଲେନ୍ କିମ୍ବା ତାଠାରୁ ଅଧିକ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା। କେବଳ ୧୮,୦୦୦ କିଲୋମିଟର! ଆମ ସରକାରଙ୍କ ୧୦ ବର୍ଷର ଶାସନରେ ଆମେ ପ୍ରାୟ ୩୦,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ। ୭୦ ବର୍ଷରେ, ୧୮,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ଏବଂ ୧୦ ବର୍ଷରେ, ୩୦,୦୦୦ କିଲୋମିଟର! ଯଦି ମୁଁ କ୍ରମିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ କାମ କରିଥାଆନ୍ତି, ତେବେ ମୁଁ କେଉଁଠି ପହଞ୍ଚିଥାନ୍ତି?
ବନ୍ଧୁଗଣ,
୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସାତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତରେ ୨୫୦ କିଲୋମିଟରରୁ କମ୍ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ଥିଲା। ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ୬୫୦ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଏକ ନୂତନ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ। ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସାତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ୩.୫ କୋଟି ପରିବାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଇପ୍ ଜଳ ସଂଯୋଗ ପହଞ୍ଚିଛି... ପ୍ରାୟ ୩.୫ କୋଟି! ଆମେ ୨୦୧୯ରେ ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। କେବଳ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାରକୁ ପାଇପ୍ ଜଳ ଯୋଗାଇଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
୨୦୧୪ ପୂର୍ବର ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଦେଶ ବାସ୍ତବରେ ଏହାର ନୀତି ସହିତ ଆର୍ଥିକ ଧ୍ୱଂସ ଆଡକୁ ଗତି କରୁଥିଲା। ଆମେ ସଂସଦର ଏହି ଅଧିବେଶନରେ ଭାରତର ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ଏକ ଶ୍ୱେତପତ୍ର ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଛୁ। ଆଜି ଏହା ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା ଚାଲିଛି। ଏବଂ ଆଜି ଏଠାରେ ଏତେ ବଡ଼ ଦର୍ଶକ ଥିବାରୁ, ମୁଁ ମୋର ଚିନ୍ତାଧାରା ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରୁଛି। ମୁଁ ଆଜି ଆଣିଥିବା ଏହି ଶ୍ୱେତପତ୍ର, ମୁଁ ଏହାକୁ ୨୦୧୪ରେ ମଧ୍ୟ ଆଣିପାରିଥାନ୍ତି। ଯଦି ମୋତେ ରାଜନୈତିକ ଲାଭ କରିବାକୁ ପଡ଼ିଥାନ୍ତା, ତେବେ ମୁଁ ସେହି ସଂଖ୍ୟାଗୁଡ଼ିକୁ ୧୦ ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିପାରିଥାନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ୨୦୧୪ରେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବାସ୍ତବତାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲି, ମୁଁ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯାଇଥିଲି। ଅର୍ଥନୀତି ସମସ୍ତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ବହୁତ ଗମ୍ଭୀର ଅବସ୍ଥାରେ ଥିଲା। ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ନୀତି ପକ୍ଷାଘାତ ଯୋଗୁଁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ନିବେଶକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗଭୀର ନିରାଶା ଥିଲା। ଯଦି ମୁଁ ସେହି ସମୟରେ ସେହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରକାଶ କରିଥାନ୍ତୁ, ତେବେ ସାମାନ୍ୟ ଭୁଲ ସଙ୍କେତ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଭାଙ୍ଗି ଦେଇଥାନ୍ତା। ଲୋକମାନେ ଆଶା ହରାଇଥାନ୍ତେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱାସ କରିଥାନ୍ତେ ଯେ ଆରୋଗ୍ୟ ଅସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ଯେପରି ଜଣେ ରୋଗୀ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କର ଏକ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗ ଅଛି, ସେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାଙ୍ଗି ପଡ଼ିଯାଏ। ଦେଶ ସହିତ ମଧ୍ୟ ସେହିପରି ଘଟିଥାନ୍ତା।
ସବୁକିଛି ପ୍ରକାଶ କରିବା ପାଇଁ ମୋତେ ରାଜନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ହୋଇଥାନ୍ତା। ରାଜନୀତି ମୋତେ ଏହା କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ, କିନ୍ତୁ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥ ମୋତେ ଏହା କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଏ ନାହିଁ। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ରାଜନୀତିର ପଥ ଛାଡ଼ି ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥର ପଥ ବାଛିଲି। ଏବଂ ଗତ ୧୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ପରିସ୍ଥିତି ଅଧିକ ମଜବୁତ ହୋଇଛି, ଏବଂ ଆମେ ଯେକୌଣସି ଆକ୍ରମଣର ମୁକାବିଲା କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ, ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ମୁଁ ଦେଶକୁ ସତ୍ୟ କହିବା ଉଚିତ। ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଗତକାଲି ସଂସଦରେ ଶ୍ୱେତପତ୍ର ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲି। ଯଦି ଆପଣ ଏହାକୁ ଦେଖନ୍ତି, ତେବେ ଆପଣ ଜାଣିପାରିବେ ଯେ ଆମେ କେଉଁଠି ଥିଲୁ ଏବଂ ଅନେକ କଷ୍ଟକର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପାର କରି ଆଜି ଆମେ ଏଠାରେ କିପରି ପହଞ୍ଚିଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଆପଣମାନେ ଭାରତରେ ପ୍ରଗତିର ଏକ ନୂତନ ଶିଖର ଦେଖୁଛନ୍ତି। ଆମର ସରକାର ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି, ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖିଲି ଯେ ବିନୀତ ଜୀ ବାରମ୍ବାର ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ଅର୍ଥନୀତି ଭାବରେ (ଶୀଘ୍ର) ଉଲ୍ଲେଖ କରୁଥିଲେ। ଏବଂ ଏଥିରେ କାହାକୁ କୌଣସି ସନ୍ଦେହ ନାହିଁ। ବିନୀତ ଜୀ ବହୁତ ନମ୍ରତାର ସହିତ କଥା ହୁଅନ୍ତି, ସେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମୃଦୁଭାଷୀ। କିନ୍ତୁ ତଥାପି, ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କର ଏଥିରେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି। ହଁ, ଆମେ ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିବୁ, କାହିଁକି? ମୁଁ ତାଙ୍କ ପାଖରେ ବସିଥିଲି। ଏବଂ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି, ଆମର ଦେଶ ଆମର ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିରେ ଶୀର୍ଷ ୩ ରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଏବଂ ବନ୍ଧୁଗଣ, ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରୁହନ୍ତୁ, ମୁଁ କିଛି ଲୁଚାଇ ରଖେ ନାହିଁ। ମୁଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାର ସୁଯୋଗ ଦିଏ। କିନ୍ତୁ ଲୋକମାନେ ଯାହା ଭାବନ୍ତି ତାହା ହେଉଛି ଯେ ମୁଁ ଜଣେ ରାଜନେତା ହୋଇଥିବାରୁ, ମୁଁ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଚାଲିଛି। କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁଁ ଅଭିଜ୍ଞତା ହାସଲ କରିଛି, ମୁଁ କାରଣ ବିନା କହୁନାହିଁ। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ କହୁଛି ଯେ ତୃତୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଆହୁରି ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଆସୁଛି।
ଭାରତରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂର କରିବା ଏବଂ ଦେଶର ବିକାଶକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଗତ ଦେଢ଼ ବର୍ଷ ଧରି ନୂତନ ଯୋଜନା ଉପରେ କାମ କରୁଛି। ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ କିପରି କାମ କରିବି ଏବଂ ଦେଶକୁ କେଉଁଠାକୁ ନେଇଯିବି ତାହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛି। ମୋତେ ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ ୧୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ପରାମର୍ଶ ମିଳିଛି। ମୁଁ ୧୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଉପରେ ନିରନ୍ତର କାମ କରୁଛି। ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ କେବେ ଏ ବିଷୟରେ ପ୍ରେସ୍ ନୋଟ୍ ଜାରି କରିନାହିଁ; ଏହା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ମୁଁ ଏହା ଉଲ୍ଲେଖ କରୁଛି। କାମ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ଏବଂ ଏହା ଆଗାମୀ ୨୦-୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଏହାର ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ରୂପ ମଧ୍ୟ ନେବ। 'ନୟା ଭାରତ' (ନୂତନ ଭାରତ) ଏହିପରି ଅତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାମ କରିବ... ଏବଂ ଏହା ମୋଦିଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି। ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ଯେ ଏହି ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ସକାରାତ୍ମକ ଆଲୋଚନା ହେବ। ଅନେକ ଭଲ ପରାମର୍ଶ ଆସିବ, ଯାହା ଆମକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିବା ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ପୁଣି ଥରେ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅସ୍ୱୀକାର: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at ET Now Global Business Summit 2024
09 FEB 2024 11:09PM by PIB Delhi
Prime Minister of Guyana, Mr. Mark Phillips, Shri Vineet Jain ji, leaders of the industry, CEOs, other dignitaries, ladies and gentlemen,
Friends, the team of the Global Business Summit has chosen a very important theme for this year's summit. I think the theme itself is very significant. Disruption, Development, and Diversification are highly discussed terms in today's era. While discussing disruption, development, and diversification, everyone agrees that this is Bharat’s time – This is India’s time. The belief in Bharat across the world is continuously growing. We have just seen unprecedented enthusiasm towards Bharat even at Davos, which is somewhat like a congregation of Kumbh festival. Something else flows there, not the waters of the Ganges. Even in Davos, an unprecedented enthusiasm towards Bharat was witnessed. Someone said that Bharat is an unprecedented economic success story. What was said at Davos was being echoed by policymakers around the world. Someone said that Bharat’s digital and physical infrastructure is at a record high. A stalwart said that there is no place in the world now where Bharat’s dominance is not felt. A senior official even compared Bharat’s capabilities to that of a 'raging bull'. Today, there is a debate in every development expert group in the world that Bharat has transformed in 10 years. And Vineet ji also mentioned many things. These discussions show how much confidence the world has in Bharat today. There has never been such a positive sentiment in the world regarding Bharat’s capabilities. That's why I said from the Red Fort – “This is the time, the right time”.
Friends,
There comes a time in the development journey of any country when all circumstances are in its favour, when that country becomes strong for many centuries to come. Today, I see that time for Bharat. And when I talk about a thousand years, I do it very wisely. It is true that if someone has never heard a thousand words, if he has not heard a thousand days, then a thousand years seem very long to him, but there are some people who can see. This time period - this era - is truly unprecedented. In a way, the 'Virtuous Cycle' has begun. This is the time when our growth rate is consistently increasing and our fiscal deficit is decreasing. This is the time when our exports are increasing and the current account deficit is decreasing. This is the time when our productive investment is at a record high and inflation is under control. This is the time when opportunities and income are both increasing and poverty is decreasing. This is the time when consumption and corporate profitability are both increasing, and there has been a record reduction in bank NPAs. This is the time when production and productivity are both increasing and... This is the time when our critics are at an all-time low.
Friends,
This time, our interim budget has also received great praise from experts and our friends in the media. Many analysts have also applauded it, saying that it is not a populist budget, and this is also a reason for the praise. I thank them for this review. But I also want to add some more points to their assessment... I want to draw attention to some fundamental aspects. If you discuss our budget or overall policy-making, you will notice some first principles in it. And those first principles are -- stability, consistency, continuity, and this budget is also an extension of the same.
Friends,
When someone has to be examined, he can only be examined during difficult or challenging times. The COVID-19 pandemic and the period that followed it became a major test for governments worldwide. No one had any idea how to deal with the dual challenge of health and economy. During that time … Remember those days, I was continuously communicating with the nation on television. And I stood with the people every moment during that crisis. In those initial days, I talked about prioritizing saving lives. And we said, "If there's life, there's the world." You would remember. We put all our efforts into gathering resources to save lives and raising awareness among people. The government provided free rations to the poor. We focused on Made in India vaccines. We also ensured that the vaccines reached every Indian quickly. As soon as this campaign gained momentum... We said, "There is life and there is world too."
We addressed the demands of both health and livelihood simultaneously. The government sent money directly to women's bank accounts... We provided financial assistance to street vendors, small entrepreneurs, and did everything to ensure that there were no problems in farming. We resolved to turn disaster into opportunity. My media colleagues can screen the newspapers from that time... At that time, the opinion of many top experts was to print money, to issue currency notes, so that demand increases and big businesses are helped. I can understand the people of industrial houses trying to influence me and they will do so even today. Even Nobel Prize winners were telling me the same thing, this was the trend everywhere. Many governments around the world had adopted this path too. But nothing good came out of this step. However, we were able to run our country's economy according to our own decisions and brought the inflation under control. The condition of those countries is such that even today they are not able to control inflation. The side effects of the path they chose are still there. Many efforts were made to put pressure on us too. It was also a very easy step for us to follow what the world is saying and what the world is doing. But we knew the ground realities... We understood... Based on our experience, we made some decisions with our discretion. And the result of that is the world is praising our steps today. The world is applauding it. The policies that were being questioned turned out to be effective. And that's why Bharat’s economy is in such a strong position today.
Friends,
We are a welfare state. Making the life of the common man easy, improving their quality of life is our priority. We created new schemes, but we also ensured that the benefits of these schemes reach every eligible beneficiary.
We have invested not only in the present but also in the future of the country. If you pay attention, you will notice four main factors in every budget of our government. First - Record productive expenditure in the form of Capital Expenditure, second - Unprecedented investment in welfare schemes, third - Control over wasteful expenditure, and fourth - Financial discipline. We have balanced these four aspects, and have achieved the goals in all of them. Some people ask us today how we managed to do it. I can respond to this question in many ways, and one important method has been the mantra of "money saved is money earned". By completing projects quickly and timely, we have saved a significant amount of money for the country. Completing projects in a time-bound manner has become the hallmark of our government. I'll give you an example. The Eastern Dedicated Freight Corridor was initiated in 2008. If the previous government had worked swiftly, its cost would have been 16,500 crore rupees. However, it was completed last year, and by then, its cost had escalated to over 50,000 crore rupees. Similarly, you are familiar with the Bogibeel Bridge in Assam. It was started in 1998 and was supposed to be completed with a cost of 1100 crore rupees. You would be surprised to know what happened there; many years later, when we came (to power), we expedited it. It was dragging since 1998. We completed it in 2018. Still, what was an 1100 crore rupees project ended up costing over 5000 crore rupees! I can count many such projects. The money that was being wasted earlier, whose money was it? That money wasn't coming from the pocket of any politician; it was the country's money, it was the taxpayers' money, it was your money. We showed regard for taxpayers' money, and we exerted full force to complete projects on time. Look at how quickly the new Parliament building was constructed. Be it the Kartavya Path or the Atal Setu of Mumbai, the nation has witnessed the pace of their construction. That's why today the country says - Modi lays the foundation stone of the project and Modi also inaugurates it.
Friends,
Our government has saved the country's money by bringing transparency in the system and using technology. You can imagine... from the time of the Congress government, there were 10 crore fake beneficiaries in the papers... You would be surprised to hear that 10 crore such names continued for years, who were fraudulent beneficiaries... Beneficiaries who were never born! There were widows who were never born. Ten crore! We removed such 10 crore fake names from the records. We started the Direct Benefit Transfer Scheme. We stopped the leakage of money. A Prime Minister once said, if 1 rupee is released (from the Centre), only 15 paise reaches the beneficiary. We implemented Direct Transfer and today if 1 rupee is released (by the Centre), 100 paise reach (the beneficiaries), not even 99 (paise). The result of the Direct Benefit Transfer Scheme is that nearly 3 lakh crore rupees have been saved from going into the wrong hands in the country. Our government has initiated the Government e-Marketplace (GeM) portal to bring transparency in government procurement. GeM has not only saved time but also improved the quality of procurement. Many people have become suppliers today through it. Approximately 65,000 crore rupees have been saved through GeM. A saving of 65,000 crore rupees! We have also diversified oil procurement, resulting in savings of 25,000 crore rupees. You are also benefiting from this decision every day. In the past year, we have saved 24,000 crore rupees simply by blending ethanol in petrol. And not only that, some people make fun of the ‘Swachhta Abhiyan’ (cleanliness campaign) that the Prime Minister of the country keeps talking about cleanliness. Under the cleanliness campaign, the cleaning work was carried out in government buildings. And I have earned 1100 crore rupees by selling the scrap from those government buildings.
And friends,
We have also structured our schemes in such a way that the citizens of the country save money. Today, it has become possible for the poor to have access to clean drinking water due to the Jal Jeevan Mission. As a result, their expenses on illnesses have come down. The Ayushman Bharat scheme has saved the country's poor from spending 1 lakh crore rupees and their treatment has been provided. With an 80% discount on medicines in the PM Jan Aushadhi Kendras, and discounts matter a lot in our country. No matter how good the store or the product, if there's a 10% discount next door, all women will go there. With an 80% discount, we provide medicines to the middle class and poor families of the country. As a result of the 80% discount, 30,000 crore rupees has been saved by those who have purchased medicines from Jan Aushadhi Kendras.
Friends,
I am accountable not only to the current generation but also to the many generations to come. I do not want to just live my daily life; I want to secure the future of the generations to come.
Friends,
I stay far away from the politics of emptying the treasury to gain a few extra votes. Therefore, we have prioritized financial management in our policies and decisions. Let me give you a small example. You are aware of the approach of some political parties regarding electricity. That approach will lead to the collapse of the country's electricity system. My approach is different from theirs. You know that our government has introduced the rooftop solar scheme for one crore households. With this scheme, people can generate electricity and reduce their electricity bills to zero, and even earn money by selling excess electricity. By implementing the UJALA (Unnat Jyoti by Affordable LEDs for All) scheme, we have provided cheap LED bulbs... When the previous government was in power, LED bulbs were available for 400 rupees. When we came to power, the situation changed, and LED bulbs started to be available for 40-50 rupees, with the same quality and from the same company. People have saved nearly 20,000 crores in their electricity bills due to LED bulbs.
Friends,
There are so many seasoned journalists here. You know slogans of ‘Garibi Hatao’ (poverty alleviation) have been echoed in our country day and night for seven decades. Amidst these slogans, poverty was not alleviated, but previous governments did create an industry of giving advice on poverty alleviation. They earned from it. They ventured into providing consultancy services. People from this industry kept suggesting new formulas to alleviate poverty each time, becoming millionaires themselves, but the country couldn't alleviate poverty. For years, debates on poverty alleviation formulas were held in air-conditioned rooms, accompanied by wine and cheese, while the poor continued to remain poor. However, after 2014, when the son of the poor became the Prime Minister, this industry operating in the name of poverty alleviation was shut down. I have risen from poverty to reach here, so I know how the battle against poverty is fought. Our government initiated a campaign against poverty. We started working in every direction, and the result is that in the last 10 years, 25 crore people have come out of poverty. This shows that our government's policies are right and our government's direction is right. Moving forward in this direction, we will reduce poverty in the country and make our nation developed.
Friends,
Our governance model is moving forward on two fronts simultaneously. On one hand, we are addressing the challenges of the 20th century, which have been inherited by us. On the other hand, we are committed to fulfilling the aspirations of the 21st century. We have not considered any task too small. On the contrary, we have confronted even the biggest challenges and achieved ambitious goals. If our government has built 11 crore toilets, we have also created new possibilities in the space sector. If our government has provided 4 crore houses to the poor, we have also established more than 10,000 Atal Tinkering Labs. If our government has built more than 300 medical colleges, then work on freight and defence corridors is also progressing rapidly. If our government has launched Vande Bharat trains, we have also operated close to 10,000 electric buses in cities across the country, including Delhi. While our government has connected crores of Indians to banking services, we have also built bridges of convenience through Digital India and FinTech services.
Friends,
There are esteemed thinkers from across the country, as well as renowned figures from the international community and the business world in this hall. How do you set targets for your institution, and what is your definition of success? Many people will say that they set their targets based on where they were last year, aiming to go from 10 to 12, 13, or 15. If there is a growth of 5-10 per cent, it is often considered good. I would say that this is "the curse of incremental thinking." This is wrong because you are limiting yourself. Because you are not pushing yourself forward with confidence in your abilities. I remember when I formed the government; our bureaucracy was also trapped in this mindset. I decided to break the bureaucracy free from this thinking so that the country could move forward with a new mindset. I decided to work at a much faster pace and on a much larger scale than previous governments. And today, the world is witnessing the results of this approach. There are several sectors where as much work has been done in the past 10 years as was not done in the previous 70 years. That is, if you compare 7 decades to 1 decade... Until 2014, electrification was done for nearly 20,000 kilometers of railway lines in seven decades. 20,000 kms in seven decades! In the 10 years of our government's rule, we have electrified more than 40,000 kilometers of railway lines. Now, tell me, is there any comparison? I'm not talking about the month of May (because elections will be held then). Until 2014, approximately 18,000 kilometers of national highways with four lanes or more were built in the seven decades. Only 18,000 kms! We have constructed nearly 30,000 kilometers of highways in our government's 10 years’ rule. In 70 years, 18,000 kilometers and in 10 years, 30,000 kilometers! If I had worked with incremental thinking, where would I have reached?
Friends,
Until 2014, Bharat had a metro rail network of less than 250 kilometers in seven decades. In the past 10 years, we have built a new metro rail network of over 650 kilometers. Until 2014, piped water connections reached up to around 3.5 crore families in Bharat in seven decades... Around 3.5 crore! We launched the Jal Jeevan Mission in 2019. In the past 5 years alone, we have provided piped water to more than 10 crore households in rural areas.
Friends,
In the 10 years before 2014, the country was truly heading towards economic ruin with the policies it pursued. We have also presented a White Paper on Bharat’s economic situation in this very session of Parliament. Today, discussions are ongoing about it. And since there is such a large audience here today, let me also express my thoughts. This White Paper that I have brought today, I could have brought it in 2014 as well. If I had to make political gains, I could have presented those figures before the nation 10 years ago. But when I was confronted with the reality in 2014, I was shocked. The economy was in a very serious condition from all angles. There was profound disillusionment among investors worldwide due to corruption and policy paralysis. If I had exposed those things at that time, even a slight wrong signal could have shattered the country's confidence. People would have lost hope and would believe that recovery was not impossible. Just like when a patient realizes he has a serious illness, he becomes completely shattered. The same would have happened to the country.
It would have suited me politically to expose everything. Politics instigates me to do it, but national interest does not allow me to do so. And that's why I left the path of politics and chose the path of national interest. And in the last 10 years, when the situation across the board has become stronger, and we are geared to withstand any attack, I felt that I should tell the truth to the nation. That's why I presented the White Paper in Parliament yesterday. If you look at it, you will know where we were and how we have reached here today after overcoming many difficult situations.
Friends,
Today, you are witnessing a new height of progress in Bharat. Our government has undertaken numerous initiatives, and I noticed that Vineet ji was repeatedly referring to Bharat as the world's third-largest economy (soon). And nobody has any doubt about it. Vineet ji speaks very humbly, he is extremely soft-spoken. But still, you all have trust in it. Yes, we will reach the third position, why? I was sitting beside him. And I assure you, our country will reach the top 3 in the world economy in our third term. And friends, be prepared for this, I don't hide anything. I give everyone the opportunity to prepare. But what people think is that since I am a politician, I keep talking. But now that I have gained experience, I don't speak without reason. And that's why I say there are even bigger decisions coming in the third term.
I have been working on new schemes for the past one and a half years to eradicate poverty in Bharat and to accelerate the development of the country. I am charting out the entire roadmap of how I will work in each direction and where I will take the country to. I have got suggestions from more than 15 lakhs people in various ways. I am continuously working on the suggestions of more than 15 lakh people. I have never issued a press note about it before; this is the first time I am mentioning it. The work is progressing, and it will also take its final form within the next 20-30 days. The ‘Naya Bharat’ (new India) will work at super speed like this... and this is Modi's guarantee. I hope there will be positive discussions in this summit. Many good suggestions will emerge, which will also help us in the roadmap that is being prepared. Once again, my best wishes to everyone for this event.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.