Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, lays the foundation stone for the building of 'Shri Parasmal Bohra College for the Visually Impaired' and a hostel for students in Jodhpur, Rajasthan
Prime Minister Shri Narendra Modi changed the world’s perspective towards specially-abled people by calling them ‘Divyang’
By introducing the word ‘Divyang,’ Modi Ji awakened a sense of new self-respect, new identity, and the dream of becoming self-reliant among all persons with disabilities
When society begins to see persons with disabilities not as objects of pity but as symbols of divinity, then true work for their welfare begins
Shri Parasmal Bohra Blind College has been continuously inspiring people to accept persons with disabilities and to recognize and advance the unique strength they possess
Modi government has worked to recognize the skills of Divyangs and provide them with the right platforms
If society, the governments, and voluntary organizations work together for the welfare of Divyangs, then nothing is impossible
Under the Sugamya Bharat Abhiyan, Modi government made 1,314 central government buildings and 90 airports accessible to persons with disabilities
From independence till 2014, only 7 lakh people had been provided with artificial aids by the central government, whereas in just 10 years, Modi government has provided artificial assistive devices to more than 31 lakh people
21 SEP 2025 7:27PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today laid the foundation stone for the building of 'Shri Parasmal Bohra College for the Visually Impaired' and a hostel for students in Jodhpur, Rajasthan. Rajasthan Chief Minister Shri Bhajanlal Sharma, Union Minister Shri Gajendra Singh Shekhawat along with several distinguished guests, was present on the occasion.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that when a person dedicates their life to service, especially for the differently-abled, that life inspires countless others. He said that God has bestowed unique strengths upon the differently-abled, and by recognizing these strengths, the effort to simplify their lives has been embraced by thousands through the life of Sushila ji.
Shri Amit Shah said that three projects, worth approximately Rs. 15 crore, had their foundation stones laid today. He expressed confidence that, based on the institution's track record, all three projects would be completed on time, bringing new light to the lives of hundreds of children. He highlighted that Sushila ji has spread the light of knowledge and vision in the lives of hundreds of visually impaired students through five schools, two colleges, free hostels, meals, audio books, recorded lectures, a Braille printing press, screen readers, a computer lab, and a library.
Shri Amit Shah said that Parasmal Bohra College for the Visually Impaired became Rajasthan's first college for the visually impaired in 2022. He emphasized that true work for the differently-abled begins when they are seen not as objects of pity but as symbols of divinity. He mentioned that Prime Minister Shri Narendra Modi was the first to use the term "Divyang" instead of "disabled" for the entire country in 2015. He said this term itself signifies that a single decision by Prime Minister Modi has transformed the perspective of the people of India, all state governments, and the central government toward the differently-abled. He added that Prime Minister Modi has instilled new self-respect, identity, and the aspiration for self-reliance in all differently-abled individuals across the country through the term "Divyang."
Union Home Minister said that the Modi government has provided a platform for the sporting talents inherent in all differently-abled individuals across the country. He said that the Paralympic Games began globally in 1960, and until 2012, India had won only 8 medals in all Paralympic Games combined. He highlighted that in the last three Paralympic Games, India secured 52 medals, which has inspired our athletes to strive for greater achievements. Shri Shah emphasized that when society, government, and voluntary organizations work together for the welfare of the differently-abled, nothing is impossible. He said that winning 52 medals in the Paralympics demonstrates that our differently-abled individuals can achieve anything, provided they are given support, their inner strengths are recognized, and they are provided with the right platform.
Shri Amit Shah further stated that Prime Minister Shri Narendra Modi has increased the budget for the Department of Empowerment of Persons with Disabilities from Ra. 338 crore in 2014 to Rs. 1,313 crore today. He added that the Modi government has made numerous facilities available for the differently-abled. Under the Sugamya Bharat Abhiyan, Rs. 563 crore were spent to make 1,314 central government buildings accessible for the differently-abled. Furthermore, 1,748 other buildings have also been made accessible. He mentioned that 35 international airports and 55 domestic airports have been made accessible for the differently-abled. Shri Shah said that before Prime Minister Modi assumed office, the central government had provided artificial assistive devices to only 7 lakh people, but in the last 10 years of the Modi government, 18,000 camps were organized to provide artificial assistive devices to 31 lakh people.

গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে ৰাজস্থানৰ যোধপুৰত 'শ্ৰী পৰশমল বোহৰা কলেজ অব ভিজুৱেলী ইম্পায়াৰড 'ৰ ভৱনৰ লগতে শিক্ষাৰ্থীৰ বাবে হোষ্টেল নিৰ্মাণৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিশেষভাৱে সক্ষম লোকসকলক ‘ দিব্যাংগ ’ আখ্যা দি বিশ্বৰ দৃষ্টিভংগী সলনি কৰিলে।
‘ দিব্যাংগ ’ শব্দৰ প্ৰৱৰ্তন কৰি মোদীজীয়ে সকলো বিশেষভাৱে সক্ষম ব্যক্তিৰ মাজত আত্মসন্মান, নতুন পৰিচয়, আত্মনিৰ্ভৰশীল হোৱাৰ সপোনক জাগ্ৰত কৰিলে
যেতিয়া সমাজে বিশেষভাৱে সক্ষম ব্যক্তিসকলক কৰুণাৰ পাত্ৰ হিচাপে নহয়, ঈশ্বৰত্বৰ প্ৰতীক হিচাপে চাবলৈ আৰম্ভ কৰে, তেতিয়াই তেওঁলোকৰ কল্যাণৰ বাবে প্ৰকৃত কাম আৰম্ভ হয়
শ্ৰী পৰশমল বোহৰা অন্ধ মহাবিদ্যালয়ে বিশেষভাৱে সক্ষম ব্যক্তিক গ্ৰহণ কৰি আৰু তেওঁলোকৰ ভিতৰত থকা অনন্য শক্তিক চিনাক্তকৰণেৰে তেওঁলোকক আগুৱাই নিয়াত মানুহক নিৰন্তৰভাৱে অনুপ্ৰাণিত কৰি আহিছে
মোদী চৰকাৰে ‘ দিব্যাংগ ’ৰ দক্ষতাক স্বীকৃতি দি সঠিক মঞ্চ প্ৰদানৰ বাবে কাম কৰিছে
যদি সমাজ, চৰকাৰ, স্বেচ্ছাসেৱী সংগঠনসমূহে দিব্যাংগসকলৰ কল্যাণৰ বাবে একেলগে কাম কৰে, তেন্তে একোৱেই অসম্ভৱ নহয়
সুগম্য ভাৰত অভিযানৰ অধীনত মোদী চৰকাৰে ১৩১৪টা কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ ভৱন আৰু ৯০টা বিমানবন্দৰ বিশেষভাৱে সক্ষম লোকৰ বাবে উপলব্ধ কৰিছে
স্বাধীনতাৰ লাভৰ পিছত ২০১৪ চনলৈকে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে মাত্
21 SEP 2025 7:27PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি ৰাজস্থানৰ যোধপুৰত 'শ্ৰী পৰশমল বোহৰা কলেজ অব ভিজুৱেলী ইম্পায়াৰড 'ৰ ভৱনৰ লগতে শিক্ষাৰ্থীৰ বাবে হোষ্টেলৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
। এই উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত ৰাজস্থানৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভজনলাল শৰ্মা, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱতৰ লগতে কেইবাগৰাকীও বিশিষ্ট অতিথি উপস্থিত থাকে।
ভাষণ প্ৰসংগত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে কয় যে যেতিয়া এজন ব্যক্তিয়ে সেৱাৰ বাবে নিজৰ জীৱন উৎসৰ্গা কৰে, বিশেষকৈ বিশেষভাবে সক্ষম লোকৰ বাবে, তেতিয়া সেই জীৱনে আন অগণন লোকক অনুপ্ৰাণিত কৰে। তেওঁ কয় যে ঈশ্বৰে বিশেষভাবে সক্ষম লোকসকলক অনন্য শক্তি প্ৰদান কৰিছে আৰু এই শক্তিসমূহক চিনি পাই তেওঁলোকৰ জীৱন সৰল কৰাৰ প্ৰচেষ্টাক সুশীলা জীৰ জীৱনৰ জৰিয়তে হাজাৰ হাজাৰ লোকে আঁকোৱালি লৈছে।CR5_0617.JPG
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে তিনিটা প্ৰকল্প, যাৰ মূল্য প্ৰায় ১৫ কোটি টকা, আজি সেইবোৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হয়। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে প্ৰতিষ্ঠানটোৰ ট্ৰেক ৰেকৰ্ডৰ ভিত্তিত তিনিওটা প্ৰকল্প সময়মতে সম্পূৰ্ণ হ’ব, যাৰ ফলত শ শ শিশুৰ জীৱনলৈ নতুন পোহৰ আহিব। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে সুশীলা জীয়ে পাঁচখন বিদ্যালয়, দুখন মহাবিদ্যালয়, বিনামূলীয়া হোষ্টেল, খাদ্য, অডিঅ’ বুক, ৰেকৰ্ডিং কৰা বক্তৃতা, ব্ৰেইল প্ৰিণ্টিং প্ৰেছ, স্ক্ৰীণ ৰিডাৰ, কম্পিউটাৰ লেব আৰু পুথিভঁৰালৰ জৰিয়তে শ শ দৃষ্টিশক্তিহীন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ জীৱনত জ্ঞান আৰু দৃষ্টিশক্তিৰ পোহৰ বিয়পাইছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ২০২২ চনত দৃষ্টিহীন লোকৰ বাবে 'শ্ৰী পৰশমল বোহৰা কলেজ অব ভিজুৱেলী ইম্পায়াৰড ৰাজস্থানৰ প্ৰথমখন মহাবিদ্যালয় হিচাপে পৰিগণিত হৈছে।তেওঁ কয় যে বিশেষভাবে সক্ষম লোকসকলৰ বাবে প্ৰকৃত কাম আৰম্ভ হয় তেতিয়া, যেতিয়া তেওঁলোকক কৰুণাৰ পাত্ৰ হিচাপে নহয়, বৰঞ্চ ঈশ্বৰত্বৰ প্ৰতীক হিচাপে চোৱা হয় । তেওঁ উল্লেখ কৰে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০১৫ চনত সমগ্ৰ দেশৰ বাবে প্ৰথমে "দিব্যাংগ" শব্দটো "অক্ষম" শব্দটোৰ ঠাইত ব্যৱহাৰ কৰিছিল।তেওঁ কয় যে এই শব্দটোৱে নিজেই বুজায় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ একক সিদ্ধান্তই ভাৰতৰ জনসাধাৰণৰ, সকলো ৰাজ্য চৰকাৰৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ বিশেষভাবে সক্ষম লোকসকলৰ প্ৰতি থকা দৃষ্টিভংগীৰ পৰিৱৰ্তন ঘটাইছে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে “দিব্যাংগ” শব্দটোৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশৰ সকলো বিভিন্ন বিশেষভাবে সক্ষম ব্যক্তিৰ মাজত নতুন আত্মসন্মান, পৰিচয় আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ আকাংক্ষা জগাই তুলিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মোদী চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশৰ সকলো বিশেষভাবে সক্ষম ব্যক্তিৰ মাজত নিহিত হৈ থকা ক্ৰীড়া প্ৰতিভাৰ বিকাশৰ বাবে এক মঞ্চ প্ৰদান কৰিছে। তেওঁ কয় যে ১৯৬০ চনত বিশ্বজুৰি পেৰা অলিম্পিক গেমছ আৰম্ভ হৈছিল আৰু ২০১২ চনলৈকে ভাৰতে সকলো পেৰা অলিম্পিক গেমছত সৰ্বমুঠ ৮টা পদকহে লাভ কৰিছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে যোৱা তিনিখন পেৰা অলিম্পিক গেমছত ভাৰতে ৫২টা পদক লাভ কৰিছে, যিয়ে আমাৰ খেলুৱৈসকলক অধিক কৃতিত্ব লাভৰ বাবে চেষ্টা কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে এই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে যেতিয়া সমাজ, চৰকাৰ আৰু স্বেচ্ছাসেৱী সংগঠনে একেলগে বিশেষভাবে সক্ষম লোকৰ কল্যাণৰ বাবে কাম কৰে, তেতিয়া একোৱেই অসম্ভৱ নহয়। তেওঁ কয় যে পেৰা অলিম্পিকত ৫২টা পদক লাভ কৰাটোৱে প্ৰমাণ কৰে যে আমাৰ বিশেষভাবে সক্ষম ব্যক্তিসকলে যিকোনো কামত জয়ী হ’ব পাৰে, যদিহে তেওঁলোকক সমৰ্থন দিয়া হয়, তেওঁলোকৰ আভ্যন্তৰীণ শক্তিক স্বীকৃতি দিয়া হয়আৰু তেওঁলোকক সঠিক মঞ্চ প্ৰদান কৰা হয়।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে লগতে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বিশেষভাৱে সক্ষম ব্যক্তিৰ সবলীকৰণ বিভাগৰ বাজেটত ২০১৪ চনত ৩৩৮ কোটি টকা আবণ্টনৰ বিপৰীতে আজি সেয়া ১,৩১৩ কোটি টকা হৈছে । তেওঁ লগতে কয় যে মোদী চৰকাৰে বিশেষভাবে সক্ষম ব্যক্তি সকলোৰ বাবে অসংখ্য সা-সুবিধা উপলব্ধ কৰিছে। সুগম্য ভাৰত অভিযানৰ অধীনত ৫৬৩ কোটি টকা ব্যয় কৰি ১,৩১৪টা কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰী ভৱন বিশেষভাবে সক্ষম লোকৰ বাবে সুলভ কৰি তোলা হৈছে। একেদৰে আন ১৭৪৮টা অট্টালিকাও সুলভ কৰি তোলা হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ৩৫টা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰ আৰু ৫৫টা ঘৰুৱা বিমানবন্দৰ বিশেষভাবে সক্ষম ব্যক্তিসকলৰ বাবে সুলভ কৰি তোলা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ পূৰ্বে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে মাত্ৰ ৭ লাখ লোকক কৃত্ৰিম সহায়ক সঁজুলি যোগান ধৰিছিল যদিও মোদী চৰকাৰৰ দিনত বিগত ১০ বছৰত ৩১ লাখ লোকক কৃত্ৰিম সহায়ক সঁজুলি যোগান ধৰিবলৈ ১৮ হাজাৰ শিবিৰৰ আয়োজন কৰা হৈছে।