କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା 'ଜାତୀୟ କୃଷି ସମ୍ମିଳନୀ-ରବି ଅଭିଯାନ ୨୦୨୫’ ଉଦଘାଟିତ
15 SEP 2025 8:56PM by PIB Bhubaneswar
ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ: 'ଗୋଟିଏ ରାଷ୍ଟ୍ର - ଗୋଟିଏ କୃଷି - ଗୋଟିଏ ଦଳ'
ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମରେ ଦୁଇ ଦିନିଆ ରବି ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜିତ
"ଦେଶରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବାର ଅଭାବ ରହିବ ନାହିଁ; ଆମେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଖାଦ୍ୟ ଭଣ୍ଡାରରେ ପରିଣତ କରିବୁ" - ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
"କୃଷକ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ ନୀତି ଯୋଗୁଁ, ଦେଶରେ କୃଷି ୩.୭ ପ୍ରତିଶତ ହାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବାଧିକ" - ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
"ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଏକ; ଆମେ ଆମର ଦେଶ, ଆମ ଲୋକଙ୍କ ଏବଂ ଆମ କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବୁ" - ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
"ନକଲି ସାର, ବିହନ ଏବଂ କୀଟନାଶକ ମାମଲାରେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ; ସମସ୍ତ ମାନଦଣ୍ଡ ପୂରଣ କରୁଥିବା କେବଳ ଜୈବ ଷ୍ଟିମୁଲାଣ୍ଟ ଗୁଡ଼ିକୁ ବିକ୍ରୟ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ" - ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ସାରା ଦେଶର ବରିଷ୍ଠ କୃଷି ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ମତ ବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି
"ଅଧିକାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟରେ ମୂଲ୍ୟ ଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ; ଆମର ଚିନ୍ତା କୃଷକ ଏବଂ ଚାଷ ସହିତ ଅଛି, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବୁ"-ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଦୁଇ ଦିନିଆ 'ଜାତୀୟ କୃଷି ସମ୍ମିଳନୀ-ରବି ଅଭିଯାନ ୨୦୨୫’ ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ପୁସାଠାରେ ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଛି। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ବିଷୟବସ୍ତୁ-, “ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର-ଏକ କୃଷି-ଏକ ଦଳ" -କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମନ୍ୱିତ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ଭାଗିଦାରୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଦୁଇ ଦିନିଆ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାବେ ରବି ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, ଫଳ କିମ୍ବା ପନିପରିବାର କୌଣସି ଅଭାବ ରହିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଖାଦ୍ୟ ଭଣ୍ଡାରରେ ପରିଣତ ହେବ। ସାରା ଦେଶର ବରିଷ୍ଠ କୃଷି ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା ସମୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲେ।
ସମ୍ମିଳନୀର ପ୍ରଥମ ଦିନରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷିମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆମ କୃଷକ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସରକାରଙ୍କ କୃଷକ-ଅନୁକୂଳ ନୀତି ଯୋଗୁଁ ଦେଶରେ କୃଷି ୩.୭ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବାଧିକ। ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଏକତାବଦ୍ଧ, ଏବଂ ଆମ ଦେଶ, ଆମ ଜନତା ଏବଂ ଆମ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ, ଆମେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ ଏକାଠି କାମ କରିବୁ କାରଣ ସେମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ସର୍ବୋପରି। "ଆମେ ଭାରତର କୃଷି ପରିଦୃଶ୍ୟକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ପାଇଥିବାରୁ ଭାଗ୍ୟବାନ। ଆମେ ସାଧାରଣ ଲୋକ ନୁହଁ, ଆମେ ଦେଶର ଅଧା ଜନସଂଖ୍ୟାର ଭାଗ୍ୟ ଗଠନ କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି। ଆମକୁ ବହୁତ ପରିଶ୍ରମର ସହିତ କାମ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆମର ପ୍ରକୃତ ଚିନ୍ତା ହେଉଛି ଚାଷୀ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଉନ୍ନତି," ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି।
ନକଲି ସାର, ବିହନ ଏବଂ କୀଟନାଶକ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ କଠୋର କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ଏବଂ କେବଳ ସମସ୍ତ ମାନଦଣ୍ଡ ଏବଂ ମାନଦଣ୍ଡ ପୂରଣ କରୁଥିବା ବାୟୋଷ୍ଟିମୁଲାଣ୍ଟ (ଉଦ୍ଭିଦ ବୃଦ୍ଧି ବର୍ଦ୍ଧକ) କୁ ବିକ୍ରୟ ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ। "ଆମେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଶୋଷଣ ହେବାକୁ ଦେବୁ ନାହିଁ। କୃଷି ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ; କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ସହିତ, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ କୃଷି ବିଭାଗ, କୃଷି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, କୃଷି ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ସମସ୍ତ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସଂଗଠନଗୁଡିକ ଦୃଢ଼ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏବଂ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଅଧିକାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟରେ ମୂଲ୍ୟ ଯୋଗ କରିବା ଉଚିତ। ଆମେ କେବଳ କୃଷି ଏବଂ କୃଷକଙ୍କ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରୁଛୁ, ଯେଉଁଥିପାଇଁ ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବୁ। ଏହି ଭାବନା ସହିତ ରବି ସମ୍ମିଳନୀ ବିଚାରବିମର୍ଶ କରିବ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି।
ଶିବରାଜ ସିଂହ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପାଣିପାଗ ଆଉ ପୂର୍ବାନୁମାନଯୋଗ୍ୟ ନୁହେଁ, ତେଣୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କୃଷକଙ୍କୁ ଫସଲ ବୀମା ଅଧୀନରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଅଧିକାରୀମାନେ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଉଚିତ। "ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଫସଲ ବୀମା ଯୋଜନାକୁ ପ୍ରଭାବୀ ଢଙ୍ଗରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ, ଯାହାଦ୍ୱାରା କୃଷକମାନେ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ପାଇବେ। କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ମିଳିତ ଭାଗିଦାରୀରେ ଅକ୍ଟୋବର ମାସରେ ‘‘ବିବିଧ କୃଷି ସଂକଳ୍ପ ଅଭିଯାନ" ପୁଣି ଥରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ। ଏବେ କୃଷି ଗବେଷଣା କେବଳ କାଗଜ ପ୍ରକାଶନ ଉପରେ ନୁହେଁ, ବରଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା ଉଚିତ। ବନ୍ୟା ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ, ସମଗ୍ର ପ୍ରଶାସନ ରିଲିଫ ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଛନ୍ତି।
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ, ଭାରତୀୟ କୃଷି ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ଆଇସିଏଆର)ର ବୈଜ୍ଞାନିକ, କୃଷି ବିଶେଷଜ୍ଞ, କୃଷକ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି। ଏହି ମଞ୍ଚ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ରବି ୨୦୨୫-୨୬ ଋତୁ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି, ଉତ୍ପାଦନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ରଣନୀତି ଉପରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ପ୍ରାରମ୍ଭରେ, କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଦେବେଶ ଚତୁର୍ବେଦୀ ଏବଂ ଆଇସିଏଆରର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଡକ୍ଟର ଏମ୍. ଏଲ୍. ଜାଟ୍ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କର ମତାମତ ରଖିଥିଲେ। ରାଜସ୍ଥାନ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର କିରୋଡି ଲାଲ୍ ମୀନା ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନୀ ଅଧିବେଶନରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଉଦଘାଟନୀ ଭାଷଣରେ ଡ. ଦେବେଶ ଚତୁର୍ବେଦୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ, ଏହି ସମ୍ମିଳନୀର ଅଂଶବିଶେଷ ଭାବେ ଛଅଟି ସମାନ୍ତରାଳ ବ୍ରେକଆଉଟ୍ ଅଧିବେଶନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
‘National Agriculture Conference – Rabi Abhiyan 2025’ begins in New Delhi
“With the hard work of farmers and scientists, and the policies of the government, agriculture in the country is growing at 3.7 percent, the highest in the world” – Union Minister Shri Shivraj Singh
“There will be no shortage of food grains, fruits, and vegetables in the country; we will make India the food basket of the world”, Says Shri Chouhan
“Strict action will be taken on cases of spurious fertilisers, seeds, and pesticides; only bio-stimulants that meet all benchmarks will be allowed to be sold” – Shivraj Singh
Union Minister Shivraj Singh interacts with senior agriculture officials from across the country
15 SEP 2025 8:56PM by PIB Delhi
The two-day ‘National Agriculture Conference – Rabi Abhiyan 2025’, organised by the Union Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare began today at Pusa, New Delhi. The theme of the conference — ‘One Nation – One Agriculture – One Team’ — is a significant step towards promoting coordinated efforts and partnerships in the agricultural sector. The Rabi Conference is being organised as a two-day event for the first time on the initiative of Union Agriculture Minister Shri Shivraj Singh Chouhan. Addressing the conference on the first day, Shri Shivraj Singh said that there will be no shortage of food grains, fruits, or vegetables in the country and that India will be made the food basket of the world. The Union Minister offered guidance in his interaction with senior agriculture officials from across the country.
Shri Chouhan said that agriculture in the country is growing at 3.7 percent, the highest in the world, thanks to the hard work of our farmers and scientists, and the government’s farmer-friendly policies. Shivraj Singh emphasised that the Centre and the states are united, and for our nation, our people, and our farmers, we will continue working together with full strength as their welfare is paramount. “We are fortunate to have the responsibility of transforming India’s agricultural landscape. We are not ordinary people; we are those who shape the destiny of half of the nation’s population. We must work with great diligence. Our true concern is the farmer and their upliftment,” he said.
Speaking on the issue of spurious fertilisers, seeds, and pesticides, Shivraj Singh said that strict action will be taken against the culprits and added that that only bio stimulants (plant growth enhancers) that meet all standards and benchmarks will now be allowed for sale. “We will not allow farmers to be exploited. Agricultural extension work is extremely important; together with the Central Government, all state agriculture departments, agricultural universities, Krishi Vigyan Kendras, and all related organisations must prepare concrete programmes and strategies and work rapidly at the ground level. Officers should add value to their work. We are only concerned about agriculture and the farmer, for which we will work with our full dedication. With this spirit, the Rabi Conference will deliberate and work to improve the situation of farmers,” the Minister said.
Shivraj Singh further said that weather is no longer predictable, hence more and more farmers should be covered under crop insurance, and officers should make efforts to ensure that. “The Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana must be implemented effectively so that farmers get relief. The ‘Viksit Krishi Sankalp Abhiyan’ will again be carried out in October with joint participation of the Centre and states. Now agricultural research must focus on solving farmers’ problems, not merely on publishing papers. In flood-affected areas, the entire administration should work swiftly to provide relief,” Shri Chouhan said.
In his inaugural speech, Dr. Devesh Chaturvedi, Secretary, Union Ministry of Agriculture, informed that six parallel breakout sessions are being organised as part of the conference. ICAR Director General Dr. M. L. Jat also shared their views. Rajasthan Agriculture Minister Dr. Kirodi Lal Meena was present in the inaugural event.
The conference is being attended by senior officials of the Centre and states, scientists from the Indian Council of Agricultural Research (ICAR), agricultural experts, farmer representatives, and other stakeholders. This platform is providing an opportunity for policymakers, scientists, and state representatives to deliberate comprehensively on preparations, production targets, and strategies for the Rabi 2025-26 season.