প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মনিপুরগী চুরাচান্দপুরদা তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং উরেপ-উয়ুং তম্বদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা ৱারোল
13 SEP 2025 2:34PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
রাজ্যপাল শ্রী অজয় ভাল্লা জি, রাজ্য সরকারগী অতোপ্পা ওফিসারশিং অমসুং থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা মনিপুরগী ঐগী ইনাওশিং অমসুং ইচলশিং, খুরুমজরি।
মনিপুর অসি থৌনা ফবগী লমদম অমনি অমসুং চীঙশিং অসি মহৌশাগী মমল য়াম্লবা খুদোল অমনি অমসুং চীঙশিং অসি অদোম থবক কন্না শুবগী খুদমসু ওইরি। ঐনা মনিপুরগী থৌনা ইকায়খুম্নবা উৎচরি। নোং য়াম্না কন্না চুরবসু অদোম মশিং য়াম্না মফম অসিদা তিল্লি। মসিগীদমক ঐনা অদোমগী মফমদা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। নোং কন্না চুবদগী ঐগী হেলিকোপ্তর পাইরকপা ঙমদ্রে, মরম অদুনা ঐ লম্বীদা লাকপনি। ঙসি লম্বীদা ঐনা ফজরবা মফম কয়া উরে, ঙসি ঐ হেলিকোপ্তরদা লাক্তবা অসি য়াম্না ফৈ হায়না ঐনা খল্লি। ঐনা লম্বীদা লাকপদা, নহারোলশিং অমসুং অহলশিংনা মখোয়গী মখুত্ত মচু অহুমগী ফিরালশিং পায়দুনা ওকখিবা অদু ঐগী পুন্সিদা কৈদৌঙৈদা কাউবা ঙম্লোই। ঐনা মনিপুরগী মীয়ামদা কোক নোঞ্জরি অমসুং ইকায়খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
লমদম অসিগী নাৎ অমসুং চৎনবী মখল কয়া অসি ভারতকী মপাঙ্গল অমনি। মনিপুর মসিগী মমিং অসিমক্না মনি অমনি। মনি অসিনা তুংদা অৱাং-নোংপোক শীনবা থুংনা মঙাল পীগনি। মনিপুর য়াংনা চাউখৎপগী লম্বীদা লাক্নবা ভারত সরকারনা লেপ্তনা হোৎনরি। হিরম অসিগীদমক ঙসি ঐ অদোমগী নাক্ত লাকপনি। ঙাইহাক্কী মমাঙদা, ফম্বাক অসিদঘী লুপা করোর লিশিং ৭ হেনবগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। হায়রিবা প্রোজেকশিং অসিনা মনিপুরগী মীয়াম, চীঙদা লৈরিবা ত্রাইবেল মীয়ামগী পুন্সি হেন্না নুংঙাইহনগনি। প্রোজেকশিং অসিনা হকশেল অমসুং লাইরিক-লাইশুগী অনৌবা খুদোংচাবশিং পীগনি। প্রোজেকশিং অসিগীদমক ঐনা চুরাচান্দপুরগী মীয়ামদা হরাওবা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
মনিপুর ঙমখৈদা লৈবা রাজ্য অমনি। রাজ্য অসিদা লম্বী-থোংগী অচৌবা খুদোংচাদবা অমা মায়োক্নরি। অফবা লম্বীশিং লৈতবদগী অদোম্না মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং ঐ খঙলে। মরম অদুনা, ঐনা ২০১৪ দগী মনিপুরগী লম্বী-থোং ফগৎনবা থবকশিং পায়খৎতুনা লাক্লি। মসিগীদমক ভারত সরকারনা থাক অনিদা থবক পায়খৎলি। অহানবদা, ঐখোয়না মনিপুরদা রেল অমসুং লম্বীগী বজেতশিং কয়ারক হেনগৎলে অমসুং অনিশুবদা, খুঙ্গংশিংদা লম্বীশিং শেমগৎনবা থবকশিং পায়খৎলে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহিশিংদা রাজ্য অসিগী নেসনেল হায়ৱেশিংগীদমক লুপা করোর ৩৭০০ চাদিং তৌখ্রে। মমাঙদা খুঙ্গংশিংদা চৎপদা অদোম কয়া য়াম্না ৱাবগে হায়বা অদোম খঙলমগনি। হৌজিক খুঙ্গং চা কয়াগী লম্বীশিং লৈরে। চীঙগী মীয়াম অমসুং ত্রাইবেলগী খুঙ্গংশিং হৌজিক মসিদগী কান্নবা ফংলে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকার মনুংদা মনিপুরদা রেল শেমগৎপগী থবক পাকথোক-চাউথোক্লে। জিরিবাম-ইম্ফাল রেলৱে লাইন্না অথুবা মতমদা রাজ্যগী কোনুং ইম্ফালগা লৈবাক অসিগী রেলৱে নেতৱার্ককা শম্নরগনি। মসিগীদমক সরকারনা লুপা করোর ২২,০০০ চাদিং তৌরে। লুপা করোর ৪০০ চঙনা পায়খৎলিবা অনৌবা ইম্ফাল এয়রপোর্ত অসিনা মথক্ত চৎথোক-চৎশিন তৌবা অনৌবা থাকশিংদা পুখৎলে। এয়রপোর্ত অসিদগী রাজ্য অসিগী অতোপ্পা মফমশিংদা হেলিকোপ্তর পাইবা হৌরে। চৎথোক-চৎশিনগী খুদোংচাবা হেনগৎলকপা অসিনা রাজ্য অসিগী নহারোলশিংদা অনৌবা থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং পীরে।
মরুপশিং,
ঙসি ভারত য়াম্না য়াংনা চাউখৎলি। ঐখোয় অথুবা মতমদা মালেমদা অহুমসুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরগনি। চাউখৎপগী কান্নবশিং লৈবাক অসিগী মফম খুদিংমক্ত য়ৌহনবা হায়বসি ঐগী থৌদাংনি। মতম অমদা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং দিল্লিদগী লাউথোক্লমখি অমসুং রাজ্য অসি য়ৌরকপদা চহি কয়া চঙখি। ঙসিদি ঐখোয়গী চুরাচান্দপুর, ঐখোয়গী মনিপুরসু লৈবাক অসিগী অতৈ মফমশিংগা লোয়ননা চাউখৎলে। হৌজিক লৈবাক শীনবা থুংনা লায়রবশিংগী পাক্কাগী য়ুমশিং শানবা ঐখোয়না স্কিম পায়খৎলে। মনিপুরগী ইমুং লিশিং কয়া স্কিম অসিগী কান্নবা ফংলে। রাজ্য অসিদা য়ুম ৬০,০০০ রোম শাখ্রে। মমাঙদা রাজ্য অসিদা ইলেক্ত্রিসিতি ফংদবগী অৱাবা মায়োক্নরমখি। ঐখোয়গী সরকারনা মৈগী অৱাবা কোকহন্নবা ৱাশকখি। মসিগী ফল ওইনা, মনিপুরদা ইমুং লাখ ১ হেন্না লেম্না মৈ ফংহল্লে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং ইচলশিং ঈশিং ফংদবগী অৱাবা মায়োক্নখি। মসিগীদমক, ইমুং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহন্নবা স্কিম অমা ঐখোয়না পায়খৎলে। হৌখিবা চহি খর অসিদা, লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৫ হেন্না তোতি ঈশিং ফংখ্রে। মনিপুরদা হৌখিবা চহি ৭-৮ অসিদা ইমুং লিশিং ২৫-৩০ খক্ত তোতি ঈশিং ফংখি। অদুবু ঙসিদি রাজ্য অসিগী ইমুং লাখ ৩.৫ হেন্না তোতি ঈশিং ফংলে। অথুবা মতমদা মনিপুরগী ইমুং খুদিংমক তোতি ঈশিং ফংলগনি হায়না ঐনা থাজৈ।
মরুপশিং,
মমাংঙৈগী চীঙশিং অমসুং ত্রাইবেলশিংগী লমদমদা, অফবা স্কুলশিং, কোলেজশিং , অফবা হোস্পিতালশিং অসি মঙলান অমা ওইরমখি। কনাগুম্বা অনা মশা ঙমদ্রবদি, অনাবা অদু হোস্পিতাল ফাওবা পুবদা মতম য়াম্না থেংখি। ঙসিদি, ভারত সরকারগী থবকশিংনা মরম ওইদুনা ফিবম অদু হোংলে। চুরাচান্দপুরা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ অমা লৈরে, মফম অসিদা নৌবা দোক্তরশিং ত্রেনিং পীরে অমসুং হকশেলগী খুদোংচাবশিংসু ফগৎলক্লি। খন্দুনা য়েংউ, নিংতম্বা ফংলবা চহি কয়াগী মতুংদা, মনিপুরগী চীঙগী জিলা অমদতা মেদিকেল কোলেজ অমতা লৈরমদে, ঐখোয়গী সরকারনা কোলেজ অসি লৈহল্লে।
পি.এম দিভাইন স্কিমগী মখাদা ঐখোয়গী সরকারনা চীঙগী জিলা মঙাদা অনৌবা হকশেলগী খুদোংচাবশিং শেমগৎলে। অয়ুস্মান ভারত স্কিমগী মখাদা, ভারত সরকারনা লায়রবশিংদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়য়েংবগী খুদোংচাবা পীরে। স্কিম অসিগী মখাদা মনিপুরগী অনাবা লাখ ২.৫ রোম লেম্না লায়য়েংবগী খুদোংচাবা ফংলে। লেম্না লায়য়েংবা অসি খক নত্তে, ঐগী লায়রবা ইনাওশিং অমসুং ইচলশিংগী লায়য়েংবদা চঙগদবা লুপা করোর ৩৫০ গী শেনফম কনবা ঙম্লে। শেনফম অসি ভারত সরকারনা পুথোকপনি। মসিনা মরম ওইদুনা লায়রবশিং পুক্নিং-ৱাখল ৱাবা কোকহনবা হায়বসি ঐখোয়গী পান্দমনি।
মরুপশিং,
মনিপুর অসি থাজবগী লমদম অমনি। লাইবক থিবদি, অঙকপা লমদম অসি মীহাৎ-মীপুন্না থল্লে। ঙাইহাক্কী মমাঙদা, ঐনা কেম্পশিংদা লৈরিবা মীওইশিংগা উনখ্রে। মখোয়গা ৱারি শান্নরবা মতুংদা, ঐনা হায়রি মদুদি অনৌবা থাজবগী মঙাল অমনা মনিপুরগী থোঙজিলদা থিল্লরে।
মরুপশিং,
মফম অমা চাউখৎনবগীদমক শান্তি লৈহনবা হায়বসি য়াম্না মরুওই। হৌখিবা চহি ১১ অসিদা, অৱাং-নোংপোক লমদমদা চহি কয়া লৈরম্বা য়ানদবশিং অমসুং মুক্নবশিং লোইশিনখ্রে। মীয়াম্না শান্তিগী লম্বীদা চৎলে, চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং মরুওইনা লৌরে। হন্দক চীঙ অমসুং তম্পাক্কী তোঙান তোঙানবা কাংবুগা ৱারি শানবা হৌখিবা অসিদা ঐ অপেনবা ফাওই। ৱারি শানবা, ইকায়খুম্নবা অমসুং অমনা অমবু মশক খঙদুনা শান্তি পুরক্নবা পায়খৎলিবা থবকশিং অসি ভারত সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিংগী শরুক অমনি। তুংলমচত্ত মখোয়গী অঙাংশিংগী য়াইফনবা শান্তিগী লম্বীদা লাক্নবা অমসুং মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙম্নবা লুপ খুদিংমক্ত ঐনা হায়জরি। ভারত সরকারনা অদোমগীদমক, মনিপুরগীদমক লৈরি হায়না ঙসি ঐনা অদোমগী মফমদা ৱাশক্লি।
মরুপশিং,
মনিপুর মহৌশাগী লম্বীদা লাক্নবা ভারত সরকারনা পায়খৎপা য়াবা থবক খুদিংমক পায়খৎলি। য়ুম লৈত্রবা ইমুংশিংগী অনৌবা য়ুম লিশিং ৭ শানবা ঐখোয়গী সরকারনা মতেং পাংলে। হন্দক লুপা করোর লিশিং ৩ রোমগী অখন্নবা পেকেজ অমা অয়াবা পীখ্রে। ময়ুম লৈত্রবশিংগী মতেং পাংনবা লুপা করোর ৫০০ গী অখন্নবা প্রোবিজন অমা লৈরে।
মরুপশিং,
মনিপুরগী ত্রাইবেল নহারোলশিংগী মঙলানশিং অমসুং অৱাবশিং ঐ ফজনা খঙলে। অদোমগী খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা তোঙান তোঙানবা থবকশিং পায়খৎলে। লোকেল বোদিশিংগী লৈঙাক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা সরকারনা হোৎনরি অমসুং মখোয়গী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক ফন্দশিং মতিক চানা থৌরাং তৌরে।
মরুপশিং,
ঙসিদি, ত্রাইবেল ফুরুপ খুদিংমক চাউখৎহনবা হায়বসি ঐখোয়গী মরুওইবনি। অহানবা ওইনা, ত্রাইবেলশিংগী মফমশিং চাউখৎনবা ধর্তি অবা জনজাতি গ্রাম উতকার্স অভিয়ান পায়খৎলে। মসিগী মখাদা, মনিপুরগী ত্রাইবেলশিংগী খুঙ্গং ৫০০ হেনবদা থবকশিং পায়খৎলে। ত্রাইবেলশিংগী লমদমদা এক্লব্য মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুলশিং লিংখৎলে। রাজ্য অসিগী চীঙগী জিলাশিংদা স্কুলশিং, কোলেজশিং মতমগা চুনবা মওংদা শেমগৎলে।
মরুপশিং,
নুপীশিংদা শক্তি পীবগী চৎনবী অমা মনিপুরদা লৈরি। ঐখোয়গী সরকারসু নুপীশিংদা শক্তি পীনবা থবক পায়খৎলে। সরকারনা নুপীশিংগী হোষ্টেলশিং শেমগৎলে অমসুং মসিনা মনিপুরগী ইচানুপীশিং মতেং পাংবা ঙম্লে।
মরুপশিং,
মনিপুর শান্তি, চাউখৎপা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবগী খুদম অমা ওইনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলি। মনিপুর চাউখৎনবা, লাঞ্জেন্নরিবা মীওইশিং চুনবা মফমদা লৈনবা, শান্তি পুরক্নবা ভারত সরকারনা মখা তানা মনিপুর সরকারগী মতেং পাংগনি হায়না ঐনা থাজবা পীরি। চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং অমসুং অদোম্না উৎখিবা নুংশিবা অমসুং ইকায়খুম্নবা অদুগীদমক ঐনা অমুক হন্না অদোমগী মফমদা হরাওবা ফোঙদোকচরি। ঐনা মনিপুরগী মীয়ামদা থম্মোয় শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। ঐগা লোয়ননা হায়মিন্নসি-
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
ভারত মাতা কি জয়!
থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone of various development works at Churachandpur, Manipur
13 SEP 2025 2:34PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata ki Jai, Bharat Mata ki Jai! The Governor, Shri Ajay Bhalla ji, other officials of the state administration, and my brothers and sisters from Manipur present at this event, a warm Namaskar to all of you!
This land of Manipur is a land of courage and determination. These hills are a precious gift of nature, and at the same time, these hills are also a symbol of the continuous hard work of all of you. I salute the spirit of the people of Manipur. I express my gratitude for your love that you have come here in such large numbers even in this heavy rain. My helicopter couldn't arrive due to the heavy rain, so I decided to travel by road. And the scenes I saw on the road today, my heart says that God did well that my helicopter didn't fly today. I came by road, and I saw the love and affection shown by everyone, from young to old, holding the Tricolour on the way. I can never forget this moment in my life. I bow my head to the people of Manipur.
Friends,
The culture and traditions of this region, its diversity and vibrancy, represent a significant strength of Bharat. Even the name ‘Manipur’ contains the word ‘mani’ (jewel). This is a jewel that will add to the brilliance of the entire North-East in the times to come. The Government of Bharat has always strived to advance Manipur swiftly on the path to development. In this very spirit, I have come here among all of you today. Just a short while ago, projects worth nearly seven thousand crore rupees have been inaugurated from this very stage. These projects will further improve the lives of the people of Manipur and the tribal communities residing in the hills. These projects will establish new health and education facilities for you all. I extend my sincere congratulations to all the people of Manipur, and to everyone in Churachandpur, for these projects.
Friends,
Manipur is a state situated along the border. Connectivity here has always been a major challenge. I fully understand the difficulties you have faced due to the lack of good roads. That is why, I have placed strong emphasis on consistently working to improve Manipur’s connectivity since 2014. The Government of Bharat has undertaken efforts at two levels to achieve this. First, we have increased the budget for railways and roads in Manipur several times over, and second, we have focused on extending roads not only to the cities but also to the villages.
Friends,
In recent years, 3,700 crore rupees have been spent on National Highways here, and work on new highways is progressing rapidly with an investment of 8,700 crore rupees. You are well aware of how difficult it once was to reach villages here. Now, hundreds of villages in this region have been provided with road connectivity. This has greatly benefited the people living in the hills and the tribal villages.
Friends,
Rail connectivity in Manipur has been expanding during our government’s tenure. The Jiribam–Imphal railway line will soon connect the capital city, Imphal, to the national rail network. The government is investing 22,000 crore rupees in this project. The newly constructed Imphal Airport, built at a cost of 400 crore rupees, is taking air connectivity to new heights. Helicopter services have also been started to other parts of the country from this airport. This growing connectivity is enhancing conveniences for all the people of Manipur and creating new employment opportunities for the youth here.
Friends,
Bharat is developing at a rapid pace today. Very soon, we are set to become the world’s third largest economy. My constant endeavour is to ensure that the benefits of development reach every corner of the country. There was a time when announcements made in Delhi would take decades to be implemented here. Today, our Churachandpur, our Manipur, are progressing along with the rest of the nation. For example, we launched a scheme to build permanent houses for the poor across the country. Thousands of families in Manipur have benefited from this initiative and nearly sixty thousand houses have been constructed here. Similarly, this region earlier faced numerous challenges with electricity supply. Our government has also pledged to free you from these difficulties, and as a result, more than one lakh families in Manipur have received free electricity connections.
Friends,
Our mothers and sisters used to face many difficulties in obtaining water. Therefore, we launched the ‘Har Ghar Nal Se Jal’ (Tap Water to Every Household) scheme to address this issue. In recent years, more than 15 crore citizens across the country have gained access to tap water. In Manipur, only 25,000 to 30,000 households had piped water connections just 7-8 years ago. Today, more than 350,000 households here have access to tap water. I am confident that every family in Manipur will receive piped water in their homes very soon.
Friends,
In earlier times, good schools, colleges, and hospitals in the hill and tribal areas were mere dreams. If someone fell ill, it would often be too late by the time the patient reached a hospital. Today, the situation is changing due to the efforts of the Government of Bharat. The medical college in Churachandpur is now ready, producing new doctors and improving healthcare facilities. Just imagine, for many decades after independence, there was no medical college in the hill areas of Manipur; this achievement has been made by our government. Under the Prime Minister’s Divine Scheme, our government is developing modern health services in five hill districts. Through the Ayushman Bharat scheme, the government provides free treatment up to 5 lakh rupees for the poor. Nearly two and a half lakh patients in Manipur have received free treatment under this scheme. Without this facility, my poor brothers and sisters here would have had to spend more than 350 crore rupees from their own pockets for medical treatment. But the entire expense has been borne by the Government of Bharat because addressing the concerns of every poor person is our priority.
Friends,
The land and region of Manipur is a land of hope and promise. Unfortunately, violence had gripped this magnificent area. A little while ago, I met the affected people who are living in camps. After speaking with them, I can say that a new dawn of hope and confidence is awaiting Manipur.
Friends,
Establishing peace is essential for development anywhere. In the past eleven years, many long-standing disputes and conflicts in the North East have been resolved. People have chosen the path of peace and given priority to development. I am pleased that recently dialogues have begun with different groups in the hills and valleys for reaching agreements. These efforts are part of the Government of Bharat’s commitment to establishing peace through dialogue, respect, and mutual understanding. I urge all organizations to move forward on the path of peace, fulfil their dreams, and secure the future of their children. Today, I assure you that I am with you, the Government of Bharat is with you, and with the people of Manipur.
Friends,
The Government of Bharat is making every possible effort to restore normalcy in Manipur. Our government is providing assistance to construct seven thousand new homes for families that have been displaced. Recently, a special package of nearly three thousand crore rupees has also been approved. Additionally, a special provision of 500 crore rupees has been made for helping the displaced persons.
Friends,
I am well aware of the dreams and struggles of the tribal youth of Manipur. To address your concerns, various solutions are being worked upon. The government is committed to strengthening the local governance bodies and ensuring the proper allocation of funds for their development.
Friends,
The development of every tribal community today is a priority for the country. For the first time, the 'Dharti Aaba Janjatiya Gram Utkarsh Abhiyan' is underway to promote development in tribal areas. Under this initiative, development works are being carried out in over 500 villages of Manipur. The number of Eklavya Model Residential Schools is also being increased in tribal areas. In Manipur too, 18 such Eklavya Model Residential Schools are being constructed. The modernization of schools and colleges is set to significantly enhance educational facilities in the hill districts here.
Friends,
The culture of Manipur has always promoted ‘Nari Shakti’ (women’s empowerment). Our government is also actively engaged in empowering women. The government is also constructing working women’s hostels to support the daughters of Manipur.
Friends,
We are moving forward with the goal of making Manipur a symbol of peace, prosperity, and progress. I assure you that the Government of Bharat, along with the Government of Manipur, will continue to cooperate in Manipur’s development, in resettling the displaced people at appropriate locations as soon as possible, and in establishing peace. Once again, I congratulate all of you on the development projects, and I express my heartfelt gratitude to the people of Manipur for the love and respect you have shown. Let us all say together:
Bharat Mata Ki Jai,
Bharat Mata Ki Jai,
Bharat Mata Ki Jai,
Thank you very much.