ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ଦେଶର ପଞ୍ଚଦଶ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭା ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଶପଥ ଗ୍ରହଣ କଲେ ଶ୍ରୀ ସି.ପି. ରାଧାକୃଷ୍ଣନ୍
12 SEP 2025 1:13PM by PIB Bhubaneswar
ଶ୍ରୀ ସି.ପି. ରାଧାକୃଷ୍ଣନ୍ ଆଜି ଦେଶର ପଞ୍ଚଦଶ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏବଂ ରାଜ୍ୟସଭା ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଶପଥ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ଶପଥ ଗ୍ରହଣ ସମାରୋହରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଶ୍ରୀ ସି.ପି. ରାଧାକୃଷ୍ଣନଙ୍କୁ ଶପଥ ପାଠ କରାଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ରାଧାକୃଷ୍ଣନ୍ ପୂର୍ବରୁ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଥିଲେ।
ଶପଥ ଗ୍ରହଣ ପରେ, ଶ୍ରୀ ସି.ପି. ରାଧାକୃଷ୍ଣନ୍ ରାଜଘାଟ ଯାଇ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ସେ ମଧ୍ୟ ସଦୈବ ଅଟଳ ଠାରେ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କୁ, ଦୀନ ଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟ ମାର୍ଗରେ ଥିବା ସ୍ମାରକୀରେ ପଣ୍ଡିତ ଦୀନଦୟାଲ ଉପାଧ୍ୟାୟଙ୍କୁ ଏବଂ କିଷାନ ଘାଟରେ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚୌଧୁରୀ ଚରଣ ସିଂହଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ସି.ପି. ରାଧାକୃଷ୍ଣନଙ୍କ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ପରିଚୟ
୧. ଶିକ୍ଷାଗତ ଏବଂ ବୃତ୍ତିଗତ ପୃଷ୍ଠଭୂମି
୪ ମଇ ୧୯୫୭ରେ ତାମିଲନାଡୁର ତିରୁପ୍ପୁରରେ ଜନ୍ମଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରପୁରମ୍ ପୋନ୍ନୁସାମି ରାଧାକୃଷ୍ଣନ୍‌ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରଶାସନରେ ସ୍ନାତକ ଡିଗ୍ରୀ ହାସଲ କରିଥିଲେ। ଜଣେ ଆରଏସଏସ ସ୍ୱୟଂସେବକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରି, ସେ ୧୯୭୪ ମସିହାରେ ଭାରତୀୟ ଜନସଂଘର ରାଜ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ସମିତି ସଦସ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ। ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନରେ ପ୍ରବେଶ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ଜଣେ ବୟନ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନିକାରୀ ଭାବରେ ଶ୍ରୀ ରାଧାକୃଷ୍ଣନଙ୍କର ଏକ ଦୀର୍ଘ ଏବଂ ସଫଳ କ୍ୟାରିଅର୍ ରହିଥିଲା।
୨. ସଂସଦୀୟ ଏବଂ ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନ
୧୯୯୬ ମସିହାରେ, ଶ୍ରୀ ସି.ପି. ରାଧାକୃଷ୍ଣନ୍‌ଙ୍କୁ ତାମିଲନାଡୁରେ ବିଜେପି ସମ୍ପାଦକ ଭାବରେ ଦାୟିତ୍ୱ ଅର୍ପଣ କରାଯାଇଥିଲା। ୧୯୯୮ ମସିହାରେ ସେ କୋଏମ୍ବାଟୁରରୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଲୋକସଭାକୁ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ୧୯୯୯ ମସିହାରେ ପୁନଃନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିଲେ। ସାଂସଦ ଭାବରେ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ, ସେ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ସଂସଦୀୟ ସ୍ଥାୟୀ କମିଟିର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ସେ ରାଷ୍ଟ୍ରାୟତ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗ (ପିଏସୟୁ)ଗୁଡ଼ିକର ସଂସଦୀୟ ସମିତି ଏବଂ ଅର୍ଥ ପରାମର୍ଶଦାତା ସମିତିର ସଦସ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଥିଲେ। ଏହାସହିତ ଷ୍ଟକ୍ ଏକ୍ସଚେଞ୍ଜ ଦୁର୍ନୀତିର ତଦନ୍ତ କରୁଥିବା ସଂସଦୀୟ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କମିଟିରେ ମଧ୍ୟ ସେ ସଦସ୍ୟ ଥିଲେ।
୨୦୦୪ ମସିହାରେ ଶ୍ରୀ ରାଧାକୃଷ୍ଣନ ସଂସଦୀୟ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳରେ ଭାଗ ନେଇ ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ସଭାରେ ଭାଷଣ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ତାଇୱାନକୁ ଯାଇଥିବା ପ୍ରଥମ ସଂସଦୀୟ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳର ସଦସ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଥିଲେ।
୨୦୦୪ ରୁ ୨୦୦୭ ମଧ୍ୟରେ, ଶ୍ରୀ ରାଧାକୃଷ୍ଣନ ତାମିଲନାଡୁରେ ବିଜେପିର ରାଜ୍ୟ ସଭାପତି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଏହି ଭୂମିକାରେ, ସେ ୯୩ ଦିନ ଧରି ୧୯,୦୦୦ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ‘ରଥ ଯାତ୍ରା’ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ। ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟ ନଦୀକୁ ସଂଯୋଗ କରିବା, ଆତଙ୍କବାଦର ଉନ୍ମୁଳନ, ସମାନ ନାଗରିକ ସଂହିତା ଲାଗୁ କରିବା, ଅସ୍ପୃଶ୍ୟତା ଦୂରୀକରଣ ଏବଂ ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟର ବିପଦକୁ ମୁକାବିଲା କରିବା ଦାବିରେ ଏହି ଯାତ୍ରା ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେଇ ଦୁଇଟି ଅତିରିକ୍ତ ପଦଯାତ୍ରାର ମଧ୍ୟ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ।
୨୦୧୬ ମସିହାରେ, ଶ୍ରୀ ରାଧାକୃଷ୍ଣନଙ୍କୁ କୋଚି କୟର୍ ବୋର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ପଦବୀରେ ସେ ଚାରି ବର୍ଷ ଧରି ରହିଥିଲେ। ତାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଭାରତରୁ କତା ରପ୍ତାନି ୨,୫୩୨ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସର୍ବକାଳୀନ ସର୍ବାଧିକ ପରିମାଣରେ ପହଞ୍ଚିଥିଲା। ୨୦୨୦ ରୁ ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସେ କେରଳରେ ବିଜେପିର ଅଖିଳ ଭାରତୀୟ ପ୍ରଭାରୀ ଦାୟିତ୍ୱ ନିର୍ବାହ କରିଥିଲେ।
୧୮ ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୩ରେ, ଶ୍ରୀ ରାଧାକୃଷ୍ଣନଙ୍କୁ ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡର ରାଜ୍ୟପାଳ ଭାବରେ ନିଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା। ତାଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଚାରି ମାସ ମଧ୍ୟରେ, ସେ ରାଜ୍ୟର ସମସ୍ତ ୨୪ଟି ଜିଲ୍ଲା ଭ୍ରମଣ କରି ନାଗରିକ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ଅଧିକାରୀଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ। ସେ ତେଲଙ୍ଗାନାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଏବଂ ପୁଡୁଚେରୀର ଉପରାଜ୍ୟପାଳ ଭାବରେ ଅତିରିକ୍ତ ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ରାଜ୍ୟପାଳ ଭାବରେ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପରଠାରୁ, ଶ୍ରୀ ରାଧାକୃଷ୍ଣନ ରାଜ୍ୟବ୍ୟାପୀ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ଯାତ୍ରା କରି ଲୋକପ୍ରତିନିଧି, ଅଧିକାରୀ, ବ୍ୟବସାୟୀ ଏବଂ ସମାଜର ବିଭିନ୍ନ ବର୍ଗଙ୍କ ସହିତ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି।
୩. ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ବିବରଣୀ
ନାମ: ଶ୍ରୀ ଚନ୍ଦ୍ରପୁରମ ପୋନ୍ନୁସାମି (ସି.ପି.) ରାଧାକୃଷ୍ଣନ
ପିତାଙ୍କ ନାମ: ଶ୍ରୀ ପୋନ୍ନୁସାମି
ମାତାଙ୍କ ନାମ: ଶ୍ରୀମତୀ ସି.ପି. ଜାନକୀ
ଜନ୍ମ ତାରିଖ: ୪ ମଇ ୧୯୫୭
ଜନ୍ମସ୍ଥାନ: ତିରୁପ୍ପୁର, ତାମିଲନାଡୁ
ବିବାହ ତାରିଖ: ୨୫ ନଭେମ୍ବର ୧୯୮୫
ପତ୍ନୀଙ୍କ ନାମ: ଶ୍ରୀମତୀ ସୁମତି ଆର.
ସନ୍ତାନ: ଗୋଟିଏ ପୁଅ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଝିଅ
ଶ୍ରୀ ରାଧାକୃଷ୍ଣନ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲାଗି ଗଭୀର ଭାବେ ଆଗ୍ରହୀ। ସେ ଜନଜାତିଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାରେ ସେମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇଥିଲେ। ସେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ୨୯ଟି ରାଜ୍ୟ ଅନୁଦାନପ୍ରାପ୍ତ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର କୁଳପତିଙ୍କ ସହିତ ‘ସ୍କୁଲ୍ କନେକ୍ଟ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରଗତି ଉପରେ କଡ଼ା ନଜର ରଖିଥିଲେ। ଜନଜାତି ଝିଅ ଏବଂ ପୁଅମାନଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ପାଇଁ ସେ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।
ଜଣେ ଉତ୍ସାହୀ କ୍ରୀଡାବିତ୍ ରୂପେ ଶ୍ରୀ ରାଧାକୃଷ୍ଣନ ଟେବୁଲ ଟେନିସରେ କଲେଜ ଚାମ୍ପିଅନ୍ ଏବଂ ଦୂର ଧାବକ ଥିଲେ। ସେ କ୍ରିକେଟ୍ ଏବଂ ଭଲିବଲ୍ ମଧ୍ୟ ଉପଭୋଗ କରିଥା’ନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ରାଧାକୃଷ୍ଣନ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ସ୍ଥାନ ଭ୍ରମଣ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆମେରିକା, ବ୍ରିଟେନ, ଫ୍ରାନ୍ସ, ଜର୍ମାନୀ, ଇଟାଲୀ, ସ୍ପେନ, ପର୍ତ୍ତୁଗାଲ, ନରୱେ, ଡେନମାର୍କ, ସ୍ୱିଡେନ, ଫିନଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ବେଲଜିୟମ, ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ତୁର୍କୀ, ଚୀନ, ମାଲେସିଆ, ସିଙ୍ଗାପୁର, ତାଇୱାନ, ଥାଇଲ୍ୟାଣ୍ଡ, ଇଜିପ୍ଟ, ୟୁଏଇ, ବାଂଲାଦେଶ, ଇଣ୍ଡୋନେସିଆ ଏବଂ ଜାପାନ ଗସ୍ତ କରିଛନ୍ତି।

Vice President's Secretariat
Shri C.P. Radhakrishnan sworn in as the 15th Vice President of India and Chairman of Rajya Sabha
12 SEP 2025 1:13PM by PIB Delhi
Shri C.P. Radhakrishnan took oath today as the fifteenth Vice President of India and Chairman of the Rajya Sabha. Shri C.P. Radhakrishnan, was administered the oath by the President of India, Smt. Droupadi Murmu, at a swearing-in ceremony held at Rashtrapati Bhavan. Shri Radhakrishnan was formerly the Governor of Maharashtra.
After the swearing-in, Shri C.P. Radhakrishnan visited Rajghat to pay homage to Mahatma Gandhi Ji. He also paid tributes to former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee at Sadaiv Atal, to Pandit Deendayal Upadhyaya at his memorial at Deen Dayal Upadhyay Marg and to former Prime Minister Chaudhary Charan Singh at Kisan Ghat.
Brief Profile of Shri C.P. Radhakrishnan
1. Educational and Professional Background
Born on 4th May 1957 in Tiruppur, Tamil Nadu, Shri Chandrapuram Ponnusami Radhakrishnan earned a Bachelor’s degree in Business Administration. Starting as an RSS Swayamsevak, he became a State Executive Committee Member of the Bharatiya Janasangh in 1974. Before entering public life, Shri Radhakrishnan had a long and successful career as a garment exporter.
2. Parliamentary and Public Life
In 1996, Shri C.P. Radhakrishnan was appointed Secretary of the BJP in Tamil Nadu. He was elected to the Lok Sabha for the first time from Coimbatore in 1998 and re-elected in 1999. During his tenure as an MP, he served as Chairman of the Parliamentary Standing Committee on Textiles. He was also a member of the Parliamentary Committee on Public Sector Undertakings (PSUs) and the Consultative Committee on Finance. Additionally, he was a member of the Parliamentary Special Committee investigating the Stock Exchange Scam.
In 2004, Shri Radhakrishnan addressed the UN General Assembly as part of the Parliamentary Delegation. He was also a member of the first Parliamentary Delegation to Taiwan.
Between 2004 and 2007, Shri Radhakrishnan served as the State President of the BJP in Tamil Nadu. In this role, he undertook a 19,000 km 'Ratha Yatra' that lasted 93 days. The Yatra was organised to highlight his demands for linking all Indian rivers, eradicating terrorism, implementing a uniform civil code, removing untouchability, and combating the menace of narcotic drugs. He also led two additional Padayatras for different causes.
In 2016, Shri Radhakrishnan was appointed Chairman of the Coir Board, Kochi, a position he held for four years. Under his leadership, coir exports from India reached an all-time high of Rs. 2,532 crores. From 2020 to 2022, he was the All India In-Charge of the BJP for Kerala.
On 18th February 2023, Shri Radhakrishnan was appointed Governor of Jharkhand. Within his first four months, he travelled to all 24 districts of the state, interacting with citizens and district officials. He also held additional charge as Governor of Telangana and as Lieutenant Governor of Puducherry.
Since taking charge as Governor of Maharashtra, Shri Radhakrishnan has travelled extensively across the state, interacting with people’s representatives, officials, business leaders, and various sections of society.
3. Personal Details
• Name: Shri Chandrapuram Ponnusami (C.P.) Radhakrishnan
• Father’s Name: Shri Ponnusami
• Mother’s Name: Smt C P Janaki
• Date of Birth: 4 May 1957
• Place of Birth: Tiruppur, Tamil Nadu
• Marital Status: 25 November 1985
• Spouse’s Name: Smt Sumathi R.
• Children: A Son and a daughter
Shri Radhakrishnan has taken a keen interest in enhancing the quality of and access to higher education. He initiated several steps in the field of tribal welfare, focusing on improving their participation in higher education. He closely monitored the progress of the 'School Connect' programme with Vice-Chancellors of 29 state-funded universities in Maharashtra, encouraging tribal girls and boys to pursue higher education.
An avid sportsperson, Shri Radhakrishnan was a college champion in table tennis and a long-distance runner. He also enjoyed cricket and volleyball.
Widely travelled, Shri Radhakrishnan has visited the USA, UK, France, Germany, Italy, Spain, Portugal, Norway, Denmark, Sweden, Finland, Belgium, Holland, Turkey, China, Malaysia, Singapore, Taiwan, Thailand, Egypt, UAE, Bangladesh, Indonesia, and Japan.