Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the birth centenary celebrations of former Chief Minister of Assam Golap Borbora, in Guwahati
Golap Borbora ji protected the dignity of the Constitution by becoming the voice of the exploited and deprived class throughout his life
Golaap Borbora ji got the infiltrators out of Assam by conducting a thorough investigation of the voter list
Golaap Borbora ji dedicated his entire life to the progress of workers, poor and backward people
Today, when the Election Commission is rectifying the voter list, some political parties are taking out yatras in defense of infiltrators to strengthen their vote bank
The voter list of the country is the heart of democracy, foreign citizens should not get a place in it
Modi ji has announced a high-power demographic mission, which will prove to be important in making the country infiltrator-free
It is our resolve to make Assam and the entire country infiltrator-free, we will definitely fulfill it
During the rule of the main opposition party, its Prime Minister honored only his family, while Modi ji is honoring great men
The Home Minister appreciated the work of the Assam government for freeing lakhs of acres of land occupied by infiltrators
Union Home Minister released the book based on the life of Golap Borbora
29 AUG 2025 8:32PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addressed the birth centenary celebrations of former Chief Minister of the Assam Shri Golap Borbora, in Guwahati. Many dignitaries including Chief Minister of Assam Shri Himanta Biswa Sarma, Union Minister for Ports, Shipping and Waterways Shri Sarbananda Sonowal and Minister of State for External Affairs Shri Pabitra Margherita were present on the occasion.
Remembering the former Chief Minister of Assam, the Union Home Minister Shri Amit Shah said that Shri Golap Borbora translated into reality in Assam all the noble aspects of socialist ideology, the freedom movement, and the movement to safeguard democracy after independence. Referring to the quote of the famous Assamese singer Bhupen Hazarika, who was awarded the Bharat Ratna – ‘Human is for human and life is for life’ – Shri Shah said that Golap Borbora embodied this philosophy throughout his life. He said Borbora remained the voice of the oppressed and deprived, protected the sanctity of the Constitution, raised a banner against authoritarianism and corruption, and worked to awaken not only Assam’s unique identity but also the soul of India residing in Assam.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that when Golap Borbora Ji became the Chief Minister of Assam in 1978, it was the beginning of a major change in the political history of Assam. After independence, till 1978, no Chief Minister from any party other than the then ruling party had taken office in Assam. He said that Golap Borbora left an indelible mark as Chief Minister in a short tenure of just 17 months. Shri Shah said that Golap Borbora led the workers in the historic railway strike in 1974. He strongly opposed the then Prime Minister during the Emergency and Golap Borbora became the voice of Assam in the movement led by Jayaprakash Narayan. He was elected to the Rajya Sabha from Assam by a margin of just one vote — the deciding vote being that of Bhupen Hazarika, who played a crucial role in sending Borbora to the Upper House.
Shri Amit Shah said that during the rule of the main opposition party, schemes were launched, memorials built, and centenary celebrations held in the names of their own leaders. In a vast nation where diverse cultures coexist and many individuals contributed significantly to advancing the country and taking it to new heights, many such people neither received due respect nor any platform. Our public life, he said, became narrow-minded, showing respect only to our own and not to others. Whoever came to power honored only their own party and ideology.
The Union Home Minister said that under the opposition’s rule, the contribution of Sardar Vallabhbhai Patel was completely ignored. Only after Prime Minister Shri Narendra Modi had the Statue of Unity built did they remember Patel’s contribution. Shri Shah further said that until Modi Ji installed the statue of Netaji Subhas Chandra Bose on Kartavya Path, that great leader, revered as ‘Netaji’ by the people, had no dignified place in the corridors of Delhi’s power. Similarly, Gopinath Bordoloi was awarded the Bharat Ratna only when the opposition party was not in power — despite Bordoloi himself belonging to that party.
Shri Amit Shah said that Golap Borbora Ji had no connection with the ideology of his party, but whoever did good work in public life by rising above party politics and self-interest, his contribution should always be made known to the youth of the state and the country. He appreciated that the Assam government has done this noble work.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that qualities like patriotism, socialism and sensitivity towards the poor did not come to Golap Borbora by chance. Shri Shah said that Golap Borbora, the third generation of Komol Borbora, who led Assam's first industrial strike, dedicated his entire life to the progress of the workers, poor and backward people of Assam and the country by following socialist principles. From 1950 to 1960, Golap Borbora emerged as a key face of Assam's socialist movement. Golap Borbora clearly said that Northeast India is not outside the country, but is an integral part of nation’s heart. During the Emergency, he was among the first to be imprisoned and the last to be released, spending a total of 19 months in jail. After independence, he was jailed nine times.
Shri Amit Shah said that Golap Borbora Ji, in his short tenure as Chief Minister, took decisions that will be remembered by the people of Assam for years. He made education up to 10th standard free in Assam and established more than 200 educational institutions in a year. Shri Shah said that Golap Borbora Ji permanently waived off the land tax of all those farmers who had land up to 10 bighas. He also opened tea garden farming for farmers by bringing the policy of small tea gardens. For the first time, he established the Banking Services Recruitment Board and the Railway Recruitment Board in Assam, thereby introducing skill-based employment opportunities in the state.
The Union Home and Cooperation Minister said he firmly believes that not a single infiltrator should remain in this country. He said that Golap Borbora was the first to raise awareness against infiltration in Assam by cleansing the electoral rolls. During his tenure as Chief Minister, voter lists were scrutinized, and despite limited resources and the absence of computerization, Borbora succeeded in removing 36,780 illegal infiltrators from the rolls. He said that if one were to trace the roots of the Assam Movement, they would find them in this voter list purification.
Shri Amit Shah said that today, the Election Commission is carrying out purification of electoral rolls through Special Intensive Revision (SIR), but some political parties are taking out marches in defense of infiltrators. He said that a country’s voter list is the heart of democracy, and foreign nationals should find no place in it. Sadly, moral decline in public life has grown to such an extent that, for the sake of vote-bank politics and capturing power at any cost, removal of infiltrators from voter lists is opposed. If Golap Borbora were alive today, he would certainly have opposed this.
Union Home Minister praised the Assam Government for freeing 1.26 lakh acres of land from infiltrators. He said that not only Kaziranga’s forests and wildlife areas were freed from encroachment, but also thousands of acres of land associated with saints Shankaradeva and Madhavdeva were reclaimed. He added that on 15th August 2025, Prime Minister Shri Narendra Modi announced the formation of a High-Power Demographic Changes Mission based on Golap Borbora’s principles. This mission will study demographic changes across the country, identify infiltrators, and work toward making the nation free of illegal infiltration. He commended Assam Government’s drive against encroachment, citing recovery of 49,500 bighas in Sonitpur, 17,095 bighas in Darrang, 13,438 bighas in Lakhimpur, 10,749 bighas in Hojai, and 8,280 bighas in Goalpara. He asserted that the resolve to make Assam and the entire country free of infiltrators will surely be achieved, and no better occasion than Golap Borbora’s centenary year could mark this commitment.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that the Assam Government has named an important rural development institution after Golap Borbora. He added that spreading awareness of Borbora’s life, work, and ideas in every tehsil and district throughout the year will undoubtedly brighten Assam’s future.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆସାମର ପୂର୍ବତନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋଲାପ ବୋରବୋରାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
29 AUG 2025 8:32PM by PIB Bhubaneswar
ଗୋଲାପ ବୋରବୋରା ଜୀ ସାରା ଜୀବନ ଶୋଷିତ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗର ସ୍ୱର ହୋଇ ସମ୍ବିଧାନର ମର୍ଯ୍ୟାଦାକୁ ରକ୍ଷା କରିଥିଲେ
ଗୋଲାପ ବୋରବୋରା ଜୀ ଭୋଟର ତାଲିକାର ପୁଙ୍ଖାନୁପୁଙ୍ଖ ଯାଞ୍ଚ କରି ଆସାମରୁ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ବାହାର କରିଥିଲେ
ଗୋଲାପ ବୋରବୋରା ଜୀ ନିଜର ସମଗ୍ର ଜୀବନ ଶ୍ରମିକ, ଗରିବ ଏବଂ ପଛୁଆ ବର୍ଗର ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ଭୋଟର ତାଲିକାରେ ସଂଶୋଧନ କରୁଛନ୍ତି, କିଛି ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ସୁରକ୍ଷାରେ ନିଜର ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କକୁ ମଜବୁତ ପାଇଁ ଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି
ଦେଶର ଭୋଟର ତାଲିକା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ହୃଦୟ, ଏଥିରେ ବିଦେଶୀ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସ୍ଥାନ ମିଳିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ
ମୋଦୀ ଜୀ ଏକ ଉଚ୍ଚ କ୍ଷମତା ସମ୍ପନ୍ନ ଜନସଂଖୀୟ ମିଶନ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଦେଶକୁ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀ ମୁକ୍ତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ
ଆସାମ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀ ମୁକ୍ତ କରିବା ଆମର ସଂକଳ୍ପ, ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଏହାକୁ ପୂରଣ କରିବୁ
ମୁଖ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳର ଶାସନ କାଳରେ ଏହାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କେବଳ ନିଜ ପରିବାରକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ କି ମୋଦୀ ଜୀ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଛନ୍ତି
ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅଧିକୃତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଏକର ଜମିକୁ ମୁକ୍ତ କରିଥିବାରୁ ଆସାମ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି
ଗୋଲାପ ବୋରବୋରାଙ୍କ ଜୀବନୀ ଉପରେ ଆଧାରିତ ପୁସ୍ତକର ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଗୌହାଟୀରେ ଆସାମର ପୂର୍ବତନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗୋଲାପ ବୋରବୋରାଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଆସାମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ହିମନ୍ତ ବିଶ୍ୱ ଶର୍ମା, କେନ୍ଦ୍ର ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ ଏବଂ ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପବିତ୍ର ମାର୍ଘେରିତାଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଆସାମର ପୂର୍ବତନ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସ୍ମରଣ କରି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରୀ ଗୋଲାପ ବୋରବୋରା ସମାଜବାଦୀ ବିଚାରଧାରା, ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ଏବଂ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଆନ୍ଦୋଳନର ସମସ୍ତ ମହାନ ଦିଗକୁ ଆସାମରେ ବାସ୍ତବ ରୂପ ଦେଇଛନ୍ତି। ଭାରତ ରତ୍ନ ପୁରସ୍କାର ପାଇଥିବା ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଆସାମୀ ଗାୟକ ଭୁପେନ୍ ହଜାରିକାଙ୍କ ଉକ୍ତି- ‘‘ମଣିଷ ପାଇଁ ମଣିଷ ଏବଂ ଜୀବନ ପାଇଁ ଜୀବନ" ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୋଲାପ ବୋରବୋରା ତାଙ୍କ ଜୀବନସାରା ଏହି ଦର୍ଶନକୁ ଧାରଣ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବୋରବୋରା ଉତ୍ପୀଡ଼ିତ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତଙ୍କ ସ୍ୱର ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି, ସମ୍ବିଧାନର ପବିତ୍ରତା ରକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି, ଏକଛତ୍ରବାଦ ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତି ବିରୋଧରେ ବ୍ୟାନର ଉତ୍ତୋଳନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କେବଳ ଆସାମର ଅନନ୍ୟ ପରିଚୟ ନୁହେଁ ବରଂ ଆସାମରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଭାରତର ଆତ୍ମାକୁ ମଧ୍ୟ ଜାଗ୍ରତ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ୧୯୭୮ ମସିହାରେ ଗୋଲାପ ବୋରବୋରା ଜୀ ଆସାମର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଏହା ଆସାମର ରାଜନୈତିକ ଇତିହାସରେ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆରମ୍ଭ ଥିଲା। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ୧୯୭୮ ମସିହା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆସାମରେ ତତ୍କାଳୀନ ଶାସକ ଦଳ ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ଦଳର କେହି ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଦାୟିତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିନଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୋଲାପ ବୋରବୋରା ମାତ୍ର ୧୭ ମାସର ସ୍ୱଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ଏକ ଅବିସ୍ମରଣୀୟ ଛାପ ଛାଡ଼ିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୭୪ ମସିହାରେ ହୋଇଥିବା ଐତିହାସିକ ରେଳ ଧର୍ମଘଟରେ ଗୋଲାପ ବୋରବୋରା ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିଲେ। ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ ସେ ତତ୍କାଳୀନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଦୃଢ଼ ବିରୋଧ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଜୟପ୍ରକାଶ ନାରାୟଣଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଗୋଲାପ ବୋରବୋରା ଆସାମର ସ୍ୱର ପାଲଟିଥିଲେ। ସେ ଆସାମରୁ ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ଭୋଟ୍ ବ୍ୟବଧାନରେ ରାଜ୍ୟସଭାକୁ ନିର୍ବାଚିତ ହୋଇଥିଲେ-ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭୋଟ୍ ଥିଲା ଭୁପେନ୍ ହଜାରିକାଙ୍କ, ଯିଏ ବୋରବୋରାଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟସଭାକୁ ପଠାଇବାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁଖ୍ୟ ବିରୋଧୀ ଦଳର ଶାସନ କାଳରେ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ସ୍ମାରକୀ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ନିଜ ନିଜ ନେତାଙ୍କ ନାମରେ ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏକ ବିଶାଳ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଯେଉଁଠାରେ ବିବିଧ ସଂସ୍କୃତି ସହାବସ୍ଥାନ କରେ ଏବଂ ଅନେକ ବ୍ୟକ୍ତି ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ଏବଂ ଏହାକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ଦେଇଥିଲେ, ଏହିପରି ଅନେକ ଲୋକଙ୍କୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସମ୍ମାନ କିମ୍ବା କୌଣସି ମଞ୍ଚ ମିଳିନଥିଲା ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନ ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ଚିନ୍ତାଧାରାର ହୋଇଗଲା, ଯାହା କେବଳ ନିଜ ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କଲା, ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ନୁହେଁ। ଯିଏ କ୍ଷମତାକୁ ଆସିଲେ, ସେ କେବଳ ନିଜ ଦଳ ଏବଂ ବିଚାରଧାରାକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀଙ୍କ ଶାସନ କାଳରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ଅଣଦେଖା କରାଯାଇଥିଲା। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଷ୍ଟାଚ୍ୟୁ ଅଫ୍ ୟୁନିଟି ନିର୍ମାଣ କରିବା ପରେ ହିଁ ସେମାନେ ପଟେଲଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ଜୀ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପଥରେ ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପନ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସେହି ମହାନ ନେତା, ଯାହାଙ୍କୁ ଲୋକମାନେ ‘‘ନେତାଜୀ" ଭାବେ ସମ୍ମାନ କରୁଥିଲେ, ଦିଲ୍ଲୀର କ୍ଷମତାର କରିଡରରେ ତାଙ୍କର କୌଣସି ସମ୍ମାନଜନକ ସ୍ଥାନ ନଥିଲା। ସେହିଭଳି, ଗୋପୀନାଥ ବୋରଦୋଲୋଇଙ୍କୁ ସେତେବେଳେ ଭାରତ ରତ୍ନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ଯେତେବେଳେ ବିରୋଧୀ ଦଳ କ୍ଷମତାରେ ନଥିଲା-ଯଦିଓ ବୋରଦୋଲୋଇ ନିଜେ ସେହି ଦଳର ଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୋଲାପ ବୋରବୋରା ଜୀଙ୍କର ତାଙ୍କ ଦଳର ବିଚାରଧାରା ସହିତ କୌଣସି ସମ୍ପର୍କ ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ଯିଏ ଦଳଗତ ରାଜନୀତି ଏବଂ ସ୍ୱାର୍ଥରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ବକୁ ଉଠି ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନରେ ଭଲ କାମ କରିଛନ୍ତି, ତାଙ୍କ ଅବଦାନ ସର୍ବଦା ରାଜ୍ୟ ତଥା ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପରିଚିତ ହେବା ଉଚିତ। ସେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ଯେ ଆସାମ ସରକାର ଏହି ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶପ୍ରେମ, ସମାଜବାଦ ଏବଂ ଗରିବଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଭଳି ଗୁଣ ଗୋଲାପ ବୋରବୋରାଙ୍କ ପାଖରେ ଆକସ୍ମିକ ଭାବେ ଆସିନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆସାମର ପ୍ରଥମ ଶିଳ୍ପ ଧର୍ମଘଟରେ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଥିବା କୋମୋଲ ବୋରବୋରାଙ୍କ ତୃତୀୟ ପିଢ଼ି ଗୋଲାପ ବୋରବୋରା ସମାଜବାଦ ନୀତି ଅନୁସରଣ କରି ଆସାମ ଏବଂ ଦେଶର ଶ୍ରମିକ, ଗରିବ ଏବଂ ପଛୁଆ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ନିଜର ସମଗ୍ର ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ୧୯୫୦ ରୁ ୧୯୬୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଗୋଲାପ ବୋରବୋରା ଆସାମର ସମାଜବାଦୀ ଆନ୍ଦୋଳନର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଚେହେରା ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଥିଲେ। ଗୋଲାପ ବୋରବୋରା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଭାରତ ଦେଶ ବାହାରେ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହା ରାଷ୍ଟ୍ରର ହୃଦୟର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ। ଜରୁରୀକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ସମୟରେ, ସେ ପ୍ରଥମେ କାରାରୁଦ୍ଧ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଶେଷରେ ମୁକ୍ତ ହୋଇଥିଲେ, ମୋଟ ୧୯ ମାସ ଜେଲରେ ବିତାଇଥିଲେ। ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ସେ ନଅ ଥର ଜେଲ୍ ଯାଇଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ନିଜର ସ୍ୱଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଗୋଲାପ ବୋରବୋରା ଜୀ ଏଭଳି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ ଯାହା ଆସାମର ଲୋକମାନେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ମନେ ରଖିବେ। ସେ ଆସାମରେ ଦଶମ ଶ୍ରେଣୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଶିକ୍ଷାକୁ ମାଗଣା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷରେ ୨୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୋଲାପ ବୋରବୋରା ଜୀ ସେହି ସମସ୍ତ କୃଷକଙ୍କ ଜମି ଟିକସକୁ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବେ ଛାଡ଼ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ୧୦ ବିଘା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜମି ଥିଲା। ସେ ଛୋଟ ଛୋଟ ଚା 'ବଗିଚା ନୀତି ଆଣି କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଚା' ଚାଷର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସେ ଆସାମରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସେବା ନିଯୁକ୍ତି ବୋର୍ଡ ଏବଂ ରେଳବାଇ ନିଯୁକ୍ତି ବୋର୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ରାଜ୍ୟରେ ଦକ୍ଷତା ଭିତ୍ତିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ତାଙ୍କର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଏହି ଦେଶରେ ଜଣେ ହେଲେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀ ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୋଲାପ ବୋରବୋରା ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରଥମ ବ୍ୟକ୍ତି ଯିଏକି ଭୋଟର ତାଲିକାକୁ ସ୍ବଚ୍ଛ କରି ଆସାମରେ ଅନୁପ୍ରବେଶ ବିରୋଧରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ। ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବେ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ସମୟରେ, ଭୋଟର ତାଲିକା ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ସୀମିତ ସମ୍ବଳ ଏବଂ କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣର ଅନୁପସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ, ବୋରବୋରା ୩୬,୭୮୦ ବେଆଇନ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ତାଲିକାରୁ ହଟାଇବାରେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯଦି କେହି ଆସାମ ଆନ୍ଦୋଳନର ମୂଳକୁ ଖୋଜି ବାହାର କରିବେ, ତେବେ ସେମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ଏହି ସଂଶୋଧିତ ଭୋଟର ତାଲିକାରେ ପାଇବେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବ୍ୟାପକ ସଂଶୋଧନ (ଏସ୍. ଆଇ. ଆର୍.) ଜରିଆରେ ଭୋଟର ତାଲିକାର ଶୁଦ୍ଧିକରଣ କରୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ କେତେକ ରାଜନୈତିକ ଦଳ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦେବା ପାଇଁ ପଦଯାତ୍ରା କରୁଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ଦେଶର ଭୋଟର ତାଲିକା ହେଉଛି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ହୃଦୟ, ଏବଂ ବିଦେଶୀ ନାଗରିକମାନେ ଏଥିରେ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ପାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ। ଦୁଃଖର ବିଷୟ ଯେ, ସାର୍ବଜନୀନ ଜୀବନରେ ନୈତିକ ଅବନତି ଏତେ ମାତ୍ରାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଯେ, ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତି ଏବଂ ଯେକୌଣସି ମୂଲ୍ୟରେ କ୍ଷମତା ଦଖଲ ପାଇଁ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ଭୋଟର ତାଲିକାରୁ ହଟାଇବାକୁ ବିରୋଧ କରାଯାଉଛି। ଯଦି ଗୋଲାପ ବୋରବୋରା ଆଜି ଜୀବିତ ଥାଆନ୍ତେ, ତେବେ ସେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଏହାକୁ ବିରୋଧ କରିଥାନ୍ତେ।
୧.୨୬ ଲକ୍ଷ ଏକର ଜମିକୁ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ କବଳରୁ ମୁକ୍ତ କରିଥିବାରୁ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆସାମ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେବଳ କାଜିରଙ୍ଗାର ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ବନ୍ୟପ୍ରାଣୀ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଜବରଦଖଲରୁ ମୁକ୍ତ କରାଯାଇନାହିଁ, ବରଂ ସନ୍ଥ ଶଙ୍କରଦେବ ଏବଂ ମାଧବଦେବଙ୍କ ସହ ଜଡ଼ିତ ହଜାର ହଜାର ଏକର ଜମିକୁ ମଧ୍ୟ ପୁନରୁଦ୍ଧାର କରାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୫ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦୨୫ ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଗୋଲାପ ବୋରବୋରାଙ୍କ ନୀତି ଉପରେ ଆଧାର କରି ଏକ ଉଚ୍ଚ-ଶକ୍ତି ଜନସଂଖୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମିଶନ ଗଠନ କରିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ। ଏହି ମିଶନ ସାରା ଦେଶରେ ଜନସଂଖ୍ୟା ପରିବର୍ତ୍ତନର ଅଧ୍ୟୟନ କରିବ, ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବ ଏବଂ ଦେଶକୁ ବେଆଇନ ଅନୁପ୍ରବେଶରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ସୋନିତପୁରରେ ୪୯,୫୦୦ ବିଘା, ଦାରଙ୍ଗରେ ୧୭,୦୯୫ ବିଘା, କ୍ଷ୍ମୀପୁରରେ ୧୩,୪୩୮ ବିଘା, ହୋଜାଇରେ ୧୦,୭୪୯ ବିଘା ଏବଂ ଗୋଲପାରାରେ ୮୨୮୦ ବିଘା ଉଦ୍ଧାର ହୋଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ ଆସାମ ସରକାରଙ୍କ ଜବରଦଖଲ ବିରୋଧରେ ଅଭିଯାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ଦୃଢ଼ତାର ସହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆସାମ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀ ମୁକ୍ତ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ହାସଲ ହେବ ଏବଂ ଗୋଲାପ ବୋରବୋରାଙ୍କ ଶତବାର୍ଷିକୀ ଠାରୁ ଆଉ କୌଣସି ଭଲ ଅବସର ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଚିହ୍ନିତ କରିପାରିବ ନାହିଁ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆସାମ ସରକାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଅନୁଷ୍ଠାନର ନାମ ଗୋଲାପ ବୋରବୋରାଙ୍କ ନାମରେ ନାମିତ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ଷସାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ତହସିଲ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲାରେ ବୋରବୋରାଙ୍କ ଜୀବନ, କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ବିଚାର ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ନିଃସନ୍ଦେହରେ ଆସାମର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରିବ।