कृषि मन्त्रालय र किसान कल्याण
केन्द्रिय कृषि एवं किसान कल्याण मन्त्री श्री शिवराजसिंह चौहानद्वारा ग्वालियरमा 64 औं अखिल भारतीय गहूँ एवं जौं अनुसन्धान कार्यकर्ता गोष्ठीलाई सम्बोधित
लागत घटाउँदै गहूँ अनि जौंको उत्पादन बढाउन आवश्यक : श्री चौहान
27 AUG 2025 9:07AM by PIB Gangtok
केन्द्रिय कृषि एवं किसान कल्याण मन्त्री श्री शिवराजसिंह चौहानले भारत आज गहूँ अनि धानको उत्पादनमा आत्मनिर्भर भए तापनि खेतीलाई लाभकारी बनाउन उत्पादन बढाउनका साथसाथै लागत घटाउन त्यति नै जरुरी रहेको बताए। ग्वालियरस्थित राजमाता विजयाराजे सिन्धिया कृषि विश्वविद्यालयमा आयोजित 64 औं अखिल भारतीय गहूँ एवं जौं अनुसन्धान कार्यकर्ता गोष्ठीमा मुख्य अतिथिका रूपमा उनले सम्बोधित गरिरहेका थिए। गोष्ठीको शुरुवातमा कृषि वैज्ञानिक डा. एमएस स्वामीनाथनको शताब्दी वर्षको स्मरण गर्दै उनले श्रद्धाञ्जलि अर्पित गरे र देशमा खाद्यान्न आत्मनिर्भरतामा उनको योगदान अविस्मरणीय रहेको बताए। किसानहरूको मेहनतलाई नमन गर्दै उनले किसानहरूको परिश्रम र वैज्ञानिकहरूको शोधको बलमा भारत आज वैश्विक स्तरमा सुदृढ कृषि राष्ट्रका रूपमा खडा हुनसकेको बताए।
बितेको 10-11 वर्षमा गहूँको उत्पादन 86.5 मिलियन टनबाट बढेर 117.5 मिलियन टन पुगेको र यो करिब 44 प्रतिशतको वृद्धि रहेको कृषि मन्त्रीले बताए. यो उपलब्धि उल्लेखनीय भए तापनि अझै प्रति हेक्टर उत्पादनलाई वैश्विक औसतको बराबरमा ल्याउने दिशामा काम गर्नुपर्ने उनले बताए। गहूँ अनि धानको पर्याप्त उत्पादन भइसकेको तर आयातमाथि निर्भरता घटाउन अब दाल अनि तेलदानाको उत्पादकता बढाउनुपर्ने समयको माग रहेको उनले बताए। जौं जस्तो परम्परागत अनाजको औषधीय महत्त्व रहेको हुँदा यसको प्रोत्साहनमाथि पनि ध्यान दिन आवश्यक रहेको कुरामाथि उनले बल दिए।
बायोफोर्टिफाइड गहूँ विकसित गर्नका साथै असन्तुलित मलको उपयोगबाट माटोको गुणस्तरमा पर्ने दुष्प्रभावलाई रोक्ने दिशामा काम गर्न उनले वैज्ञानिकहरूलाई आग्रह गरे। यसका साथै परालको प्रबन्धन अनि किसानहरूलाई आधुनिक तकनिकी अपनाउनका लागि शिक्षित गर्न पनि त्यति नै आवश्यक रहेको उनले बताए। केन्द्र सरकारले किसानहरूलाई नकली मल अनि कीटनाशकबाट जोगाउन कडा कदम उठाइरहेको पनि उनले जानकारी दिए। जुन कम्पनीको उत्पादले फसललाई क्षति भएको छ, तिनीहरूको लाइसेन्स रद्द गर्न थालिएको र दोषीहरूमाथि पनि कडा कार्वाही हुने उनले स्पष्ट पारे।
लघु एवं सीमान्त किसानहरूका लागि एकिकृत खेती नै लाभकारी बाटो रहेको उल्लेख गर्दै यसमा खेतीका साथसाथै पशुपालन, मौरी पालन, मत्स्य पालन अनि बागवानी जोड्नुपर्ने कृषि मन्त्री श्री चौहानले बताए। सबै नागरिकलाई दैनिक जीवनमा स्वदेशी वस्तुहरूको उपयोग गरी देशको अर्थव्यवस्थालाई सुदृढ बनाउनका लागि सहयोग गर्न पनि उनले अपील गरे। यो सम्मेलन औपचारिकता मात्र नभएर यहाँबाट निक्लिएका सुझाउ अनि निष्कर्षहरूमाथि ठोस मार्गचित्र तयार गरी त्यसलाई लागू गरिने पनि उनले बताए।
“ल्याब टु ल्याण्ड”को लक्ष्य पूरा गर्नका लागि आफ्नो अनुसन्धानलाई किसानहरूसम्म पुऱ्याउन पनि उनले वैज्ञानिकहरूलाई आह्वान जनाए।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Union Agriculture and Farmers’ Welfare Minister Shri Shivraj Singh Chouhan addresses 64th All India Wheat and Barley Research Workers Workshop in Gwalior
“Increasing wheat and barley production and reducing costs is essential”: Shri Shivraj Singh Chouhan
27 AUG 2025 9:07AM by PIB Delhi
Union Agriculture and Farmers’ Welfare Minister Shri Shivraj Singh Chouhan said that while India today is self-reliant in the production of wheat and rice, it is equally important to reduce agricultural costs so that farming becomes more profitable. He made the statement while addressing the 64th All India Wheat and Barley Research Workers’ Workshop as the chief guest at Rajmata Vijayaraje Scindia Agricultural University, Gwalior today.
Shri Chouhan paid tribute to agricultural scientist Dr. M.S. Swaminathan in his centenary year, recalling his unforgettable contribution to the nation’s food self-sufficiency. Saluting the hard work of farmers, he said that India today stands tall as a strong agricultural nation at the global stage due to their hard work and our scientists’ research.
The Minister highlighted that in the past 10–11 years, the production of wheat has increased from 86.5 million tonnes to 117.5 million tonnes — a rise of about 44%. He said that while this achievement is remarkable, we must continue our efforts to bring per-hectare productivity at par with the global average. While wheat and rice production is already adequate, the current priority is to increase the productivity of pulses and oilseeds to reduce dependence on imports. He also underlined the medicinal value of traditional grains like barley, which require greater promotion.
Shri Chouhan urged scientists to develop bio-fortified wheat and to work on preventing the harmful impact of the use of imbalanced fertiliser on the quality of soil. He emphasised the importance of stubble management and educating farmers to adopt modern technologies. Shri Chouhan said the Central Government is taking strict action to protect farmers from counterfeit fertilisers and pesticides. Licenses of companies whose products have damaged crops are being cancelled, and strict action is being taken against offenders.
The Minister said that integrated farming is the most beneficial path for small and marginal farmers — combining agriculture with animal husbandry, beekeeping, fisheries, and horticulture. He appealed to all citizens to use indigenous products in our daily life and contribute to strengthening the country’s economy. He stressed that this conference is not just a formality, but a platform from which actionable suggestions and conclusions will be converted into a concrete roadmap.
Finally, Shri Chouhan urged scientists to ensure that their research reaches farmers directly so that the goal of ‘Lab to Land’ can truly be achieved.