ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ମରିସସ୍ ମିଳିତ ପ୍ରେସ୍ ବିବୃତ୍ତି ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
12 MAR 2025 3:03PM by PIB Bhubaneshwar
ମହାମହିମ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ନବୀନଚନ୍ଦ୍ର ରାମଗୁଲାମ,
ଉଭୟ ଦେଶର ପ୍ରତିନିଧିଗଣ,
ସମସ୍ତ ଗଣମାଧ୍ୟମ ବନ୍ଧୁମାନେ,
ନମସ୍କାର, ବୋଞ୍ଜୁର!
୧୪୦ କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ, ମୁଁ ମରିସସର ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଜାତୀୟ ଦିବସରେ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଏହା ମୋ ପାଇଁ ବହୁତ ସୌଭାଗ୍ୟର କଥା ଯେ ମୁଁ ମରିସସ୍ର ଜାତୀୟ ଦିବସରେ ପୁଣି ଥରେ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ପାଉଛି। ତେଣୁ, ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନବୀନଚନ୍ଦ୍ର ରାମଗୁଲାମ ଏବଂ ମରିସସ୍ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏବଂ ମରିସସ୍ କେବଳ ଭାରତ ମହାସାଗର ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପର୍କିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆମର ସମାନ ସଂସ୍କୃତି, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଜଡିତ। ଆମେ ପରସ୍ପରର ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ପ୍ରଗତି ପଥରେ ଅଂଶୀଦାର ମଧ୍ୟ । ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ହେଉ କିମ୍ବା କୋଭିଡ୍ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ, ଆମେ ସର୍ବଦା ପରସ୍ପରକୁ ସମର୍ଥନ କରିଛୁ। ପ୍ରତିରକ୍ଷା ହେଉ କିମ୍ବା ଶିକ୍ଷା, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କିମ୍ବା ମହାକାଶ, ଆମେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଚାଲିଛୁ। ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ଆମର ସମ୍ପର୍କରେ ଅନେକ ନୂତନ ଦିଗ ଯୋଡ଼ିଛୁ। ବିକାଶ ସହଯୋଗ ଏବଂ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣରେ ଆମେ ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିଛୁ। ମରିସସ୍ରେ ଗତି ପାଇଁ ମେଟ୍ରୋ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍, ନ୍ୟାୟ ପାଇଁ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟ ଭବନ, ସୁଖଦ ରହଣି ପାଇଁ ସାମାଜିକ ଗୃହ, ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଇଏନଟି ହସ୍ପିଟାଲ, ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ୟୁପିଆଇ ଏବଂ ରୂପେ କାର୍ଡ; ସୁଲଭ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଗୁଣବତ୍ତା ଔଷଧ ପାଇଁ ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର, ଏପରି ଅନେକ ଲୋକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ପଦକ୍ଷେପ ଅଛି ଯାହାକୁ ଆମେ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସମାପ୍ତ କରିଛୁ। 'ଆଗାଲେଗା'ରେ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଘୂର୍ଣ୍ଣିଝଡ଼ 'ଚିଡୋ' ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ଲୋକଙ୍କୁ ମାନବୀୟ ସହାୟତାର ଦ୍ରୁତ ବିତରଣକୁ ସକ୍ଷମ କରିଥିଲା। ଏହା ଅନେକଙ୍କ ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇଛି। ଆମେ 'କାପ୍ ମାଲେରେ' କ୍ଷେତ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ କୋଡ଼ିଏଟି ସାମୁଦାୟିକ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ କରିଛୁ। କିଛି ସମୟ ପରେ, ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ "ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଜନସେବା ଏବଂ ନବସୃଜନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ"କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପାଇବି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନବୀନ ଚନ୍ଦ୍ର ରାମଗୁଲାମ ଏବଂ ମୁଁ ଭାରତ ମରିସସ୍ ସହଭାଗୀତାକୁ 'ଉନ୍ନତ ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତା'ର ମାନ୍ୟତା ଦେବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ । ଆମେ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛୁ ଯେ ଭାରତ ମରିସସ୍ରେ ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନ ନିର୍ମାଣରେ ସହଯୋଗ କରିବ। ଏହା ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମାତାଙ୍କଠାରୁ ମରିସସ୍କୁ ଏକ ଉପହାର ହେବ। ମରିସସ୍ରେ ୧୦୦ କିଲୋମିଟର ଲମ୍ବା ଜଳ ପାଇପଲାଇନକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯିବ। ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ୫୦୦ ନିୟୁତ ମରିସସ୍ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ନୂତନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହେବ। ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ମରିସସ୍ର ୫୦୦ ଜଣ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଭାରତରେ ତାଲିମ ଦିଆଯିବ। ଆମେ ସ୍ଥାନୀୟ ମୁଦ୍ରାରେ ପାରସ୍ପରିକ ବାଣିଜ୍ୟ ସମାଧାନ କରିବାକୁ ମଧ୍ୟ ରାଜି ହୋଇଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ମୁଁ ସହମତ ଯେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଆମର ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଅଟେ । ଏକ ମୁକ୍ତ, ଖୋଲା, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ନିରାପଦ ଭାରତ ମହାସାଗର ଆମର ମିଳିତ ପ୍ରାଥମିକତା। ଆମେ ମରିସସ୍ର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅର୍ଥନୈତିକ କ୍ଷେତ୍ରର ସୁରକ୍ଷାରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ତଟରକ୍ଷୀ ବାହିନୀର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ସାହାଯ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ଭାରତ ମରିସସ୍ରେ ଏକ ପୋଲିସ ଏକାଡେମୀ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୂଚନା ଅଂଶୀଦାର କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠାରେ ସହଯୋଗ କରିବ। ଧଳା ପରିବହନ, ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ଏବଂ ଜଳଗ୍ରାଫି ଉପରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରାଯିବ। ଚାଗୋସ୍ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ଆମେ ମରିସସ୍ର ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ମାନ ଦେଉଛୁ। ଆମେ କଲମ୍ବୋ ସୁରକ୍ଷା କନକ୍ଲେଭ, ଭାରତ ମହାସାଗର ରିମ୍ ଆସୋସିଏସନ୍ ଏବଂ ଭାରତ ମହାସାଗର ସମ୍ମିଳନୀ ଭଳି ମଞ୍ଚ ଅଧୀନରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ ଆମର ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରେ। ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଆୟୁଷ କେନ୍ଦ୍ର, ସ୍କୁଲ ଶିକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଗତିଶୀଳତାରେ ସହଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ। ଆମେ ମାନବ ବିକାଶରେ ଏଆଇ ଏବଂ ଡିପିଆଇ ଅର୍ଥାତ୍ ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବୁ। ମରିସସ୍ର ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ, ଭାରତରେ ଚାରିଧାମ ଯାତ୍ରା ଏବଂ ରାମାୟଣ ଟ୍ରେଲ୍ ପାଇଁ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ। ଗିର୍ମିଟ୍ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱ ଦକ୍ଷିଣ ହେଉ କି ଭାରତ ମହାସାଗର ହେଉ କିମ୍ବା ଆଫ୍ରିକା ମହାଦେଶ ହେଉ, ମରିସସ୍ ଆମର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶୀଦାର ଅଟେ । ଦଶ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଭିଜନ ସାଗର, ଅର୍ଥାତ୍ "ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି"ର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ଏଠାରେ ମରିସସ୍ ରେ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା। ଆମେ ଏହି ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରର ସ୍ଥିରତା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସାଗର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛୁ। ଆଜି, ଏହାକୁ ଆଗକୁ ନେଇ, ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଗ୍ଲୋବାଲ ଦକ୍ଷିଣ ପାଇଁ ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ,ସାଗର - ମହାସାଗରଠାରୁ ଆଗକୁ, ଅର୍ଥାତ୍ "କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡିକରେ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଉନ୍ନତି" ହେବ। ଏଥିରେ ବିକାଶ ପାଇଁ ବାଣିଜ୍ୟର ଭାବନା, ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କ୍ଷମତା ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସହଭାଗୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପାରସ୍ପରିକ ସୁରକ୍ଷା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହା ଅଧୀନରେ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଅଂଶୀଦାର, ରିହାତି ଋଣ ଏବଂ ଅନୁଦାନ ମାଧ୍ୟମରେ ସହଯୋଗ କରାଯିବ।
ମହାମହିମ,
ପୁଣି ଥରେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏବଂ ମରିସସର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ମରିସସରେ ଆପଣଙ୍କୁ ମିଳିଥିବା ଉଷ୍ମ ସ୍ୱାଗତ ପାଇଁ ହୃଦୟର ସହିତ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତ ଗସ୍ତ କରିବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି। ଆମେ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତରେ ସ୍ୱାଗତ କରିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛୁ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by Prime Minister during the India - Mauritius Joint Press Statement
12 MAR 2025 3:03PM by PIB Delhi
Your Excellency Prime Minister Dr. Navinchandra Ramgoolam Ji,
Delegates of both countries,
Friends from the Media,
Namaskar, Bonjour!
On behalf of 140 crore Indians, I extend my heartfelt greetings to the people of Mauritius on their National Day. It is a matter of great honour for me to visit Mauritius again for the National Day. I express my sincere gratitude to Prime Minister Navinchandra Ramgoolam ji and the Government of Mauritius for this privilege.
Friends,
The ties between India and Mauritius are not only bound by the Indian Ocean, but also by our shared culture, traditions, and values. We are partners on the journey to economic and social development. Be it a natural disaster or the COVID pandemic, we have always supported each other. Whether its security or education, healthcare or space, we walk shoulder to shoulder in every sector. We’ve added many new dimensions to our relations in the last ten years. We’ve created new records in the field of developmental cooperation and capacity building.
The Metro Express to add speed to Mauritius,
The Supreme Court Building for justice,
Social housing for comfortable living,
ENT Hospital for good health,
UPI and the RuPay Card to boost trade and tourism;
Jan Aushadhi Kendras for affordable and quality medicines,
There are many such people-centric initiatives that we have completed in a time bound manner. Improved connectivity in Agaléga facilitated the swift delivery of humanitarian assistance to those affected by Cyclone Chido. Many lives could be saved due to this. We’ve just inaugurated the Cap Malheureux Area Health Centre along with twenty community development projects. In some time along with the Prime Minister, I will have the honour of inaugurating the "Atal Bihari Vajpayee Institute of Public Service and Innovation” and handing it over to Mauritius.
Friends,
Today, Prime Minister Navinchandra Ramgoolam and I have decided to elevate the India-Mauritius partnership to an 'Enhanced Strategic Partnership’. We’ve decided that India will cooperate in building a new Parliament building in Mauritius. This will be a gift to Mauritius from the Mother of Democracy. Efforts will be made to modernize a 100 km long water pipeline in Mauritius.
In the second phase of community development projects, new projects worth 500 million Mauritian Rupees will be launched. Over the next five years, 500 civil servants from Mauritius shall receive training in India. Additionally, we have reached an agreement for settlement of mutual trade in local currency.
Friends,
The Prime Minister and I agree that Defence Cooperation and Maritime Security are key pillars of our strategic partnership. Free, open, secure, and safe Indian Ocean is our common priority. We are committed to providing our full support for the security of the Exclusive Economic Zone of Mauritius. In this regard, we will extend every possible assistance to meet the needs of the Coast Guard.
India shall also assist in setting up of the Police Academy and National Maritime Information Sharing Centre in Mauritius. Cooperation will be further strengthened in White shipping, Blue economy, and hydrography.
We fully respect the sovereignty of Mauritius with regard to Chagos. We will extend our cooperation through forums such as the Colombo Security Conclave, Indian Ocean Rim Association, and Indian Ocean Conference.
Friends,
People-to-people ties form a strong foundation for our partnership. Cooperation shall be extended in areas like, Digital Health, AYUSH Centre, school education, skilling and mobility. We will work together to utilize AI and DPI, i.e. Digital Public Infrastructure for the development of mankind.
For the People of Mauritius, facilitation will be provided for Char Dham Yatra and Ramayan Trail in India. Emphasis will be given to the preservation and promotion of the Girmitiya Heritage.
Friends,
Be it the Global South, the Indian Ocean or the African Continent, Mauritius is our important partner. Ten years ago, the foundation of Vision SAGAR, which stands for "Security and Growth for All in the Region” was laid here in Mauritius. We’re moving ahead with the SAGAR Vision for the stability and prosperity of this region.
Today, building upon this, I want to say that our vision for Global South will be - going beyond SAGAR - it will be MAHASAGAR, i.e. "Mutual and Holistic Advancement for Security and Growth Across Regions”. It shall encompass the ideas of trade for development, capacity building for sustainable growth, and mutual security for a shared future. Under this, we will extend cooperation through technology sharing, concessional loan and grants.
Excellency,
Once again, I extend my heartfelt gratitude to you, and the people of Mauritius for the warm welcome I have received here. I cordially invite you to visit India. We will eagerly wait to welcome you to India.
Thank you all very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.