Prime Minister's Office
English translation of Press Statement by Prime Minister during the India - Mauritius Joint Press Statement
12 MAR 2025 3:03PM by PIB Delhi
Your Excellency Prime Minister Dr. Navinchandra Ramgoolam Ji,
Delegates of both countries,
Friends from the Media,
Namaskar, Bonjour!
On behalf of 140 crore Indians, I extend my heartfelt greetings to the people of Mauritius on their National Day. It is a matter of great honour for me to visit Mauritius again for the National Day. I express my sincere gratitude to Prime Minister Navinchandra Ramgoolam ji and the Government of Mauritius for this privilege.
Friends,
The ties between India and Mauritius are not only bound by the Indian Ocean, but also by our shared culture, traditions, and values. We are partners on the journey to economic and social development. Be it a natural disaster or the COVID pandemic, we have always supported each other. Whether its security or education, healthcare or space, we walk shoulder to shoulder in every sector. We’ve added many new dimensions to our relations in the last ten years. We’ve created new records in the field of developmental cooperation and capacity building.
The Metro Express to add speed to Mauritius,
The Supreme Court Building for justice,
Social housing for comfortable living,
ENT Hospital for good health,
UPI and the RuPay Card to boost trade and tourism;
Jan Aushadhi Kendras for affordable and quality medicines,
There are many such people-centric initiatives that we have completed in a time bound manner. Improved connectivity in Agaléga facilitated the swift delivery of humanitarian assistance to those affected by Cyclone Chido. Many lives could be saved due to this. We’ve just inaugurated the Cap Malheureux Area Health Centre along with twenty community development projects. In some time along with the Prime Minister, I will have the honour of inaugurating the "Atal Bihari Vajpayee Institute of Public Service and Innovation” and handing it over to Mauritius.
Friends,
Today, Prime Minister Navinchandra Ramgoolam and I have decided to elevate the India-Mauritius partnership to an 'Enhanced Strategic Partnership’. We’ve decided that India will cooperate in building a new Parliament building in Mauritius. This will be a gift to Mauritius from the Mother of Democracy. Efforts will be made to modernize a 100 km long water pipeline in Mauritius.
In the second phase of community development projects, new projects worth 500 million Mauritian Rupees will be launched. Over the next five years, 500 civil servants from Mauritius shall receive training in India. Additionally, we have reached an agreement for settlement of mutual trade in local currency.
Friends,
The Prime Minister and I agree that Defence Cooperation and Maritime Security are key pillars of our strategic partnership. Free, open, secure, and safe Indian Ocean is our common priority. We are committed to providing our full support for the security of the Exclusive Economic Zone of Mauritius. In this regard, we will extend every possible assistance to meet the needs of the Coast Guard.
India shall also assist in setting up of the Police Academy and National Maritime Information Sharing Centre in Mauritius. Cooperation will be further strengthened in White shipping, Blue economy, and hydrography.
We fully respect the sovereignty of Mauritius with regard to Chagos. We will extend our cooperation through forums such as the Colombo Security Conclave, Indian Ocean Rim Association, and Indian Ocean Conference.
Friends,
People-to-people ties form a strong foundation for our partnership. Cooperation shall be extended in areas like, Digital Health, AYUSH Centre, school education, skilling and mobility. We will work together to utilize AI and DPI, i.e. Digital Public Infrastructure for the development of mankind.
For the People of Mauritius, facilitation will be provided for Char Dham Yatra and Ramayan Trail in India. Emphasis will be given to the preservation and promotion of the Girmitiya Heritage.
Friends,
Be it the Global South, the Indian Ocean or the African Continent, Mauritius is our important partner. Ten years ago, the foundation of Vision SAGAR, which stands for "Security and Growth for All in the Region” was laid here in Mauritius. We’re moving ahead with the SAGAR Vision for the stability and prosperity of this region.
Today, building upon this, I want to say that our vision for Global South will be - going beyond SAGAR - it will be MAHASAGAR, i.e. "Mutual and Holistic Advancement for Security and Growth Across Regions”. It shall encompass the ideas of trade for development, capacity building for sustainable growth, and mutual security for a shared future. Under this, we will extend cooperation through technology sharing, concessional loan and grants.
Excellency,
Once again, I extend my heartfelt gratitude to you, and the people of Mauritius for the warm welcome I have received here. I cordially invite you to visit India. We will eagerly wait to welcome you to India.
Thank you all very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত মৰিচাছৰ যুটীয়া প্ৰেছ বিবৃতিৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰেছ বিবৃতিৰ অসমীয়া অনুবাদ
12 MAR 2025 3:03PM by PIB Guwahati
মহামহিম প্ৰধানমন্ত্ৰী ড. নবীনচন্দ্ৰ ৰামগুলাম জী,
দুয়োখন দেশৰ অভ্য়াগতবৃন্দ,
সাংবাদিক বন্ধুসকল,
নমস্কাৰ, বঞ্জোৰ!
১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ হৈ মৰিচাছৰ জনসাধাৰণক তেওঁলোকৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দিৱসত আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছো।
ৰাষ্ট্ৰীয় দিৱসৰ বাবে পুনৰ মৰিচাছ ভ্ৰমণ কৰাটো মোৰ বাবে এক বৃহৎ সন্মানৰ বিষয়। এই সৌভাগ্যৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী নবীনচন্দ্ৰ ৰামগুলম জী আৰু মৰিচাছ চৰকাৰলৈ মোৰ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু মৰিচাছৰ মাজৰ বান্ধোন ভাৰত মহাসাগৰতেই সীমিত নহয়, সেই বান্ধোন বা সম্পৰ্কে আমাৰ উমৈহতীয়া সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য, পৰম্পৰা, আৰু মূল্যবোধৰ মাজত শিপাই আছে।
আমি দুয়োখন দেশ অৰ্থনৈতিক আৰু সামাজিক প্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত অংশীদাৰ। প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনোৱাই হওক বা ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ ওফৰাই পেলোৱাৰ ক্ষেত্ৰতেই হওক, আমি ধাৰাবাহিকভাৱে ইজনে সিজনক সমৰ্থন কৰি আহিছো। নিৰাপত্তা আৰু শিক্ষাৰ পৰা আৰম্ভ কৰি স্বাস্থ্যসেৱা আৰু মহাকাশলৈকে আমি প্ৰতিটো খণ্ডতে সহযোগিতাৰে কাম কৰিছো। বিগত এটা দশকত আমি আমাৰ এই সহযোগিতাৰ পৰিসৰ বৃদ্ধি কৰিছো, উন্নয়নমূলক ক্ষেত্ৰত সহায় আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত নতুন অভিলেখ গঢ়িছো।
মৰিচাছত যাতায়াতৰ ক্ষেত্ৰত সুচলতা আনিব মেট্ৰ’ এক্সপ্ৰেছে,
ন্যায় ব্যৱস্থাৰ বাবে উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ভৱন,
আৰামদায়ক জীৱন-যাপনৰ বাবে সামাজিক গৃহ নিৰ্মাণ,
সুস্বাস্থ্যৰ বাবে এন টি হাস্পতাল,
বাণিজ্য আৰু পৰ্যটন বৃদ্ধিৰ বাবে ইউপিআই আৰু ৰুপে কাৰ্ড;
সুলভ আৰু মানসম্পন্ন ঔষধৰ বাবে জন ঔষধি কেন্দ্ৰ,
আমি নিৰ্দিষ্ট সময়সীমাৰ ভিতৰত যথেষ্ট পৰিমাণৰ জনকেন্দ্ৰিক পদক্ষেপ সফলতাৰে ৰূপায়ণ কৰিছো। আগালেগাত উন্নত যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ যোগেদি ঘূৰ্ণীবতাহ চিডোৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত লোকসকলক মানৱীয় সাহায্য দ্ৰুতভাৱে প্ৰদান কৰাটো নিশ্চিত কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত এই প্ৰক্ৰিয়াত বহু লোকৰ জীৱন ৰক্ষা পৰিছিল। শেহতীয়াকৈ আমি বিশটা সমুদায় উন্নয়ন প্ৰকল্পৰ সমান্তৰালভাৱে কেপ মালহেউৰেক্স এৰিয়া স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ উদ্বোধন কৰিলোঁ। অদূৰ ভৱিষ্যতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে "অটল বিহাৰী বাজপেয়ী ইনষ্টিটিউট অৱ পাব্লিক চাৰ্ভিচ এণ্ড ইনোভেচন" উদ্বোধন কৰি আনুষ্ঠানিকভাৱে মৰিচাছক গতাই দিয়াৰ যো-জা কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আজি প্ৰধানমন্ত্ৰী নবীনচন্দ্ৰ ৰামগুলম আৰু মই ভাৰত-মৰিচাছৰ অংশীদাৰিত্বক "বৰ্ধিত কৌশলগত অংশীদাৰিত্ব"লৈ উন্নীত কৰিবলৈ সন্মত হৈছো।
ইয়াৰ অংশ হিচাপে আমি সিদ্ধান্ত লৈছো যে ভাৰতে মৰিচাছৰ সৈতে সহযোগিতা কৰি নতুন সংসদ ভৱন নিৰ্মাণ কৰিব, যিটো হ’ব গণতন্ত্ৰৰ মাতৃৰ উপহাৰ। ইয়াৰ উপৰিও আমি মৰিচাছত ১০০ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পানীৰ পাইপলাইন আধুনিকীকৰণৰ বাবে একেলগে কাম কৰিম, যাৰ ফলত আমাৰ সম্পৰ্ক আৰু অধিক শক্তিশালী হ’ব।
উল্লেখ্য যে দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ সামূহিক উন্নয়ন প্ৰকল্পত ৫০০ মিলিয়ন মৰিচাছ টকাৰ নতুন পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰা হ’ব। অহা পাঁচ বছৰত মৰিচাছৰ ৫০০ অসামৰিক সেৱাৰ কৰ্মচাৰীয়ে ভাৰতত প্ৰশিক্ষণ লাভ কৰিব। তদুপৰি আমি স্থানীয় মুদ্ৰাত পাৰস্পৰিক বাণিজ্য নিষ্পত্তি কৰাৰ বাবে চুক্তিত উপনীত হৈছো, যাৰ ফলত আমাৰ অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা আৰু অধিক বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিৰক্ষা সহযোগিতা আৰু সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আমাৰ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ অপৰিহাৰ্য স্তম্ভ বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰী আৰু মই সম্পূৰ্ণ একমত।
মুক্ত, সুৰক্ষিত, আৰু নিৰাপদ ভাৰত মহাসাগৰ নিশ্চিত কৰাটো দুয়োখন দেশৰ বাবে এক উমৈহতীয়া অগ্ৰাধিকাৰযোগ্য বিষয়। মৰিচাছৰ একচেটিয়া অৰ্থনৈতিক মণ্ডলৰ নিৰাপত্তা ৰক্ষাৰ বাবে আমি আমাৰ সম্পূৰ্ণ সহায় আগবঢ়াবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ আছো। ইয়াৰ বাবে আমি ক’ষ্ট গাৰ্ডৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে সকলো ধৰণৰ সহায় আগবঢ়াম।
ভাৰতে মৰিচাছত আৰক্ষী একাডেমী আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সামুদ্ৰিক তথ্য বিনিময় কেন্দ্ৰ স্থাপনতো সহায় কৰিব। শ্বেত জাহাজ, নীলা অৰ্থনীতি, আৰু হাইড্ৰ’গ্ৰাফীত সহযোগিতা আৰু অধিক শক্তিশালী কৰা হ’ব।
চাগোছ দ্বীপপুঞ্জৰ ওপৰত মৰিচাছৰ সাৰ্বভৌমত্বক আমি সন্মান কৰো। কলম্বো ছিকিউৰিটি কনক্লেভ, ইণ্ডিয়ান অ’চেন ৰিম এছ’চিয়েশ্যন, ভাৰত মহাসাগৰ সন্মিলনৰ দৰে আঞ্চলিক মঞ্চৰ জৰিয়তে আমাৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে ভাৰতে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ আছে।
বন্ধুসকল,
মানুহৰ মাজৰ সম্পৰ্কই আমাৰ অংশীদাৰিত্বৰ বাবে এক শক্তিশালী ভেটি হিচাপে কাম কৰে।
ডিজিটেল স্বাস্থ্য, আয়ুষ কেন্দ্ৰ, বিদ্যালয় শিক্ষা, দক্ষতা বিকাশ, আৰু গতিশীলতাৰ দৰে ক্ষেত্ৰত আমাৰ সহযোগিতাও সম্প্ৰসাৰিত হ’ব। আমি মানৱতাৰ উন্নতিৰ বাবে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি (ডিপিআই)ৰ লাভ উঠাবলৈ একেলগে কাম কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
মৰিচাছৰ জনসাধাৰণৰ বাবে ভাৰতত চৰ ধাম যাত্ৰা আৰু ৰামায়ণ ট্ৰায়েলৰ বাবে সুবিধা প্ৰদান কৰা হ’ব। গিৰমতীয়া ঐতিহ্য সংৰক্ষণ আৰু প্ৰসাৰতো গুৰুত্ব দিয়া হ’ব।
বন্ধুসকল,
গ্ল’বেল চাউথেই হওক, ভাৰত মহাসাগৰেই হওক বা আফ্ৰিকান মহাদেশেই হওক, মৰিচাছ আমাৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ।
দহ বছৰৰ আগতে ইয়াত মৰিচাছত ভিজন সাগৰৰ ভেটি স্থাপন কৰা হৈছিল, যাৰ অৰ্থ হৈছে "অঞ্চলটোৰ সকলোৰে বাবে নিৰাপত্তা আৰু বৃদ্ধি"।
এই ভেটিৰ ওপৰত নিৰ্মাণ কৰি আজি মই গ্ল'বেল চাউথৰ বাবে আমাৰ বিস্তাৰিত দৃষ্টিভংগীৰ অংশীদাৰ হ'বলৈ পাই গৌৰৱান্বিত হৈছো—সাগৰৰ বাহিৰেও ই হ'ব মহাসাগৰ, যাৰ অৰ্থ হ'ল "অঞ্চলৰ মাজেৰে নিৰাপত্তা আৰু বিকাশৰ বাবে পাৰস্পৰিক আৰু সামগ্ৰিক অগ্ৰগতি"। এই দৃষ্টিভংগীয়ে উন্নয়নৰ বাবে বাণিজ্য, বহনক্ষম বিকাশৰ বাবে সামৰ্থ্য উন্নয়ন, আৰু উমৈহতীয়া ভৱিষ্যতৰ বাবে পাৰস্পৰিক নিৰাপত্তাৰ নীতিসমূহ সামৰি ল’ব। মহাসাগৰৰ অধীনত আমি সামূহিক অগ্ৰগতিৰ পোষকতা কৰিবলৈ প্ৰযুক্তিৰ ভাগ-বতৰা, ৰেহাইমূলক ঋণ, আৰু অনুদানৰ জৰিয়তে আমাৰ সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিম।
মহামহিম,
ইয়াত মোক উষ্ম আদৰণি জনোৱাৰ বাবে আকৌ এবাৰ আপোনালোকলৈ, আৰু মৰিচাছৰ জনসাধাৰণলৈ মোৰ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
ভাৰত ভ্ৰমণৰ বাবে আপোনালোকক আন্তৰিকতাৰে আমন্ত্ৰণ জনাইছো। আপোনালোকক ভাৰতলৈ আদৰিবলৈ আমিও আগ্ৰহেৰে অপেক্ষা কৰিম।
আটাইকে অশেষ ধন্যবাদ!
টোকা - মূল বিবৃতিটো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে হিন্দী ভাষাত প্ৰদান কৰিছিল, আৰু এয়া মূল বিবৃতিৰ অসমীয়া অনুবাদ।