ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ ଟେକ୍ସ 2025 ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ
16 FEB 2025 8:50PM by PIB Bhubaneswar
16.02.2025 : ମୋର କ୍ୟାବିନେଟ୍ ସହକର୍ମୀ, ଶ୍ରୀ ଗିରିରାଜ ସିଂହ ଜୀ ଏବଂ ପବିତ୍ର ମାର୍ଗେରିତା ଜୀ, ବିଭିନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସମ୍ମାନନୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ, ବରିଷ୍ଠ କୂଟନୀତିଜ୍ଞ, କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ଅଧିକାରୀ, ଫ୍ୟାଶନ୍ ଏବଂ ବୟନ ଜଗତର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବ୍ୟକ୍ତି, ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ଛାତ୍ର, ମୋର ପ୍ରିୟ ବୁଣାକାର ଏବଂ କାରିଗର ବନ୍ଧୁ, ମହିଳା ଏବଂ ସଜ୍ଜନଗଣ!
ଆଜି, ଭାରତ ମଣ୍ଡପମ ଭାରତ ଟେକ୍ସର ଦ୍ୱିତୀୟ ସଂସ୍କରଣ ଆୟୋଜନ କରୁଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କେବଳ ଆମର ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରାକୁ ପାଳନ କରେ ନାହିଁ ବରଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ର ଅପାର ସମ୍ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ। ଏହା ଦେଶ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ ଯେ ଆମେ ଯେଉଁ ବୀଜ ରୋପଣ କରିଥିଲୁ ତାହା ଏବେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଏକ ବଟବୃକ୍ଷରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଭାରତ ଟେକ୍ସ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱ ବୟନଶିଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପରିଣତ ହେଉଛି। ଏଥର, ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳର ସମଗ୍ର ସ୍ପେକ୍ଟ୍ରମ୍ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ 12ଟି ସମ୍ପୃକ୍ତ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏକତ୍ର ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ, ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ସାମଗ୍ରୀ, ପୋଷାକ, ଯନ୍ତ୍ରପାତି, ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଏବଂ ରଙ୍ଗ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି। ଭାରତ ଟେକ୍ସ ସାରା ବିଶ୍ୱର ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ସିଇଓ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ନେତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କ, ସହଯୋଗ ଏବଂ ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସଫଳ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରଙ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପ୍ରୟାସ ପ୍ରକୃତରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ, ଏବଂ ମୁଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୋର ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଭାରତ ଟେକ୍ସରେ 120 ରୁ ଅଧିକ ଦେଶ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି - ଯେପରି ଗିରିରାଜ ଜି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, 126 ଦେଶ - ଅର୍ଥାତ୍ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଏହି 120+ ରାଷ୍ଟ୍ର ସହିତ ପରିଚିତ ହେଉଛନ୍ତି। ସେମାନଙ୍କର ବ୍ୟବସାୟ ସ୍ଥାନୀୟ ଠାରୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିସ୍ତାର କରିବାର ସୁଯୋଗ ଅଛି। ନୂତନ ବଜାର ଖୋଜୁଥିବା ଲୋକମାନେ ବିଭିନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସାଂସ୍କୃତିକ ପସନ୍ଦ ବିଷୟରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ଜ୍ଞାନ ଲାଭ କରୁଛନ୍ତି।
ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ କିଛି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଷ୍ଟଲ ପରିଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଥିଲି। ଯଦିଓ ମୁଁ ସବୁକିଛି ଦେଖିପାରି ନଥିଲି - ଯଦି ମୁଁ ଏପରି କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥାନ୍ତି, ତେବେ ମୋତେ ଦୁଇ ଦିନ ଲାଗିଥାନ୍ତା, ଯାହା ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣ ଅନୁମତି ଦେବେ ନାହିଁ - ମୁଁ ଅନେକ ପ୍ରତିନିଧିଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିବାକୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବୁଝିବାକୁ ସଫଳ ହୋଇଥିଲି। ଅନେକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ସେୟାର କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ବର୍ଷ ଭାରତ ଟେକ୍ସରେ ଯୋଗଦେବା ପରେ, ସେମାନେ ବଡ଼ ପରିମାଣରେ ନୂତନ କ୍ରେତାଙ୍କୁ ପାଇଥିଲେ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ବ୍ୟବସାୟକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲା। ଏକ ବିଶେଷ ଆକର୍ଷଣୀୟ ମନ୍ତବ୍ୟ, କିମ୍ବା ଏକ 'ମିଠା ଅଭିଯୋଗ', ମୋ ଦୃଷ୍ଟିକୁ ଅଣାଯାଇଥିଲା। କିଛି ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦର ଚାହିଦା ଏତେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଯେ ସେମାନେ ଏହାକୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ସଂଘର୍ଷ କରୁଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ, କିଛି ଉଦ୍ୟୋଗୀ ମୋତେ ଜଣାଇଥିଲେ ଯେ ଏକ କାରଖାନା ସ୍ଥାପନ ପାଇଁ ସାଧାରଣତଃ 70-75 କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ, ଏବଂ ଏପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୁବିଧା ପ୍ରାୟ 2,000 ଲୋକଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରେ। ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ, ମୁଁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବାକୁ ଚାହେଁ - ଦୟାକରି ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଧ୍ୟାନ ଦିଅନ୍ତୁ, ପ୍ରାଥମିକତା ବୁଝନ୍ତୁ ଏବଂ ସେହି ଅନୁସାରେ ଆପଣଙ୍କର ସମର୍ଥନ ପ୍ରଦାନ କରନ୍ତୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବୟନ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ, ରପ୍ତାନି ଏବଂ ସାମଗ୍ରିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଟେକ୍ସରେ, ଆମର ପୋଷାକ ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ପୂର୍ବରୁ ପଶ୍ଚିମ, ଉତ୍ତରରୁ ଦକ୍ଷିଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମେ ପାରମ୍ପରିକ ପୋଷାକର ଏକ ବିଶାଳ ପରିସର ଉପସ୍ଥାପନ କରୁଛୁ, ପ୍ରତ୍ୟେକଟିର ଅନେକ ବିବିଧତା ଅଛି। ଲକ୍ଷ୍ନୌ ଚିକନ, ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ବନ୍ଧନୀ, ଗୁଜରାଟର ପଟୋଲା, ମୋର କାଶୀର ବନାରସୀ ସିଲ୍କ, ଦକ୍ଷିଣରୁ କାଞ୍ଜିଭରମ୍ ସିଲ୍କ ଏବଂ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରର ପଶ୍ମିନା - ଏହିପରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆମର ସମୃଦ୍ଧ ଐତିହ୍ୟକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାର ଏହା ଏକ ଉତ୍ତମ ସୁଯୋଗ। ଆମର ବିବିଧତା ଏବଂ ଅନନ୍ୟ କାରିଗରୀ ବସ୍ତ୍ର ଶିଳ୍ପର ପ୍ରସାର ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ଶକ୍ତି ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଉଚିତ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ବର୍ଷ, ମୁଁ ବସ୍ତ୍ର ଶିଳ୍ପରେ ପାଞ୍ଚଟି 'ଏଫ' କାରକ - ଫାର୍ମ, ଫାଇବର, ଫାବ୍ରିକ୍, ଫ୍ୟାଶନ ଏବଂ ଫରେନ୍ ବିଷୟରେ କହିଥିଲି। ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବେ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ମିଶନରେ ପରିଣତ ହେଉଛି, ଯାହା ଚାଷୀ, ବୁଣାକାର, ଡିଜାଇନର ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ନୂତନ ପଥ ଖୋଲିବାରେ ଲାଗିଛି। ଗତ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତର ବସ୍ତ୍ର ଏବଂ ପୋଷାକ ରପ୍ତାନି 7 ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏବେ, ଆପଣ କ'ଣ କେବଳ 7 ପ୍ରତିଶତ ପାଇଁ ପ୍ରଶଂସା କରିବେ? ଆସନ୍ତୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ 17 ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିବୁ ସେତେବେଳେ ପ୍ରଶଂସା କରିବା! ଆଜି, ଆମେ ବିଶ୍ୱର ଷଷ୍ଠ ସର୍ବବୃହତ ବସ୍ତ୍ର ଏବଂ ପୋଷାକ ରପ୍ତାନିକାରୀ, ଆମର ବସ୍ତ୍ର ରପ୍ତାନି 3 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ପହଞ୍ଚିଛି। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବେ 2030 ସୁଦ୍ଧା ଏହାକୁ 9 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା। ତଥାପି, ମୁଁ 2030 କଥା କହୁଛି, ଆଜି ମୁଁ ଏଠାରେ ଯେଉଁ ଉତ୍ସାହ ଦେଖିଛି, ତାହା ଦେଖି, ମୁଁ ସନ୍ଦେହ କରୁଛି ଯେ ଆପଣ ମୋର ଆକଳନକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆହୁରି ଶୀଘ୍ର ହାସଲ କରିପାରିବେ!
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ସଫଳତା ଏକ ଦଶନ୍ଧିର ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ସ୍ଥିର ନୀତିର ଫଳାଫଳ। ଏହି ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଯୋଗୁଁ ଗତ ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ବସ୍ତ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଦେଶୀ ନିବେଶ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି। ଆଜି, କିଛି ବନ୍ଧୁ ମୋ ସହିତ ସେୟାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ବିଦେଶୀ କମ୍ପାନୀ ଭାରତରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ। ସେମାନଙ୍କୁ, ମୁଁ କହିଲି - ଆପଣମାନେ ଆମର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ! ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଭାରତର ସୁଯୋଗ ବିଷୟରେ କଥା ହୁଅନ୍ତି, ଲୋକମାନେ ତୁରନ୍ତ ତାହା ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି। ଯଦି ସରକାର କିଛି କୁହନ୍ତି, ସେମାନେ ଏହାକୁ ଯାଞ୍ଚ କରିପାରନ୍ତି, ତଥ୍ୟ ଯାଞ୍ଚ କରିପାରନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ଉପରେ ବିଚାର ବିମର୍ଶ କରିପାରନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଯେତେବେଳେ ସମାନ ଶିଳ୍ପର ଜଣେ ସହବ୍ୟବସାୟୀ କୁହନ୍ତି, ଅନ୍ୟମାନେ ସେମାନଙ୍କ କଥାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି ଏବଂ ବିନା ଦ୍ୱିଧାରେ ସୁଯୋଗକୁ ହାତଛଡ଼ା କରନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ଆମ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ଯାହା ବ୍ୟାପକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ। ଏହି ଶିଳ୍ପ ଭାରତର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷେତ୍ରରେ 11% ଅବଦାନ ରଖେ। ଆପଣମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥିବେ ଯେ ଆମେ 'ମିଶନ ମାନୁଫାକ୍ଚରିଂ' ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଛୁ, ଏବଂ ଆପଣ ଏହି ମିଶନର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ। ତେଣୁ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ ପ୍ରବାହିତ ହେବା ଏବଂ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦ୍ରୁତ ହେବା ସହିତ, କୋଟି କୋଟି ବୟନ ଶ୍ରମିକ ଏହାର ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ହେଉଛି ଭାରତର ବୟନ କ୍ଷେତ୍ରର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜଗୁଡ଼ିକୁ ସମାଧାନ କରିବା ଏବଂ ନୂତନ ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ଅନଲକ୍ କରିବା। ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ରଣନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛୁ। ଆମର ପ୍ରୟାସର ପ୍ରତିଫଳନ ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ ଦେଖାଯାଇପାରିବ। ଶିଳ୍ପର ପ୍ରମୁଖ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି, ଆମେ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ କପା ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, ଭାରତୀୟ କପାକୁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିବା ଏବଂ ଆମର ସମଗ୍ର ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ, ଆମେ 'କପା ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ମିଶନ' ଘୋଷଣା କରିଛୁ। ଏହା ସହିତ, ଆମେ ବୈଷୟିକ ବୟନ ଭଳି ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଉଛୁ। ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ମୋର ସମୟକୁ ମନେ ପକାଉଛି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବୟନ ଶିଳ୍ପର ଲୋକଙ୍କ ସହିତ ଯୋଗାଯୋଗ କରୁଥିଲି। ସେତେବେଳେ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ବୈଷୟିକ ବୟନ ବିଷୟରେ କହୁଥିଲି, ସେମାନେ ମୋତେ ପଚାରିଥିଲେ ଯେ ମୁଁ କ'ଣ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ଆଜି, ଭାରତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜକୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରୁଥିବା ଦେଖି ମୁଁ ଖୁସି। ଆମେ ସ୍ୱଦେଶୀ କାର୍ବନ ଫାଇବର ଏବଂ ଏହାର ଡେରିଭେଟିଭ୍ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ, ଏବଂ ଭାରତ ଉଚ୍ଚ-ଗ୍ରେଡ୍ କାର୍ବନ ଫାଇବର ଉତ୍ପାଦନରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି। ଏହି ପ୍ରୟାସ ବ୍ୟତୀତ, ଆମେ ବୟନ ଶିଳ୍ପକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୀତିଗତ ନିଷ୍ପତ୍ତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛୁ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଏହି ବର୍ଷର ବଜେଟରେ, ଏମଏସଏମଇ ପାଇଁ ବର୍ଗୀକରଣ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ସଂଶୋଧିତ ଏବଂ ବିସ୍ତାର କରାଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ, ଋଣ ଉପଲବ୍ଧତା ବୃଦ୍ଧି କରାଯାଇଛି। ଏମଏସଏମଇ ଗୁଡ଼ିକ ଆମର ବୟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ 80% ଅବଦାନ ରଖୁଥିବାରୁ, ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ବହୁତ ଲାଭ ଆଣିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେକୌଣସି କ୍ଷେତ୍ର କେବଳ ସେତେବେଳେ ଉନ୍ନତି କରିପାରିବ ଯେତେବେଳେ ଏହାର ପାଖରେ ଏକ ଦକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସୁବିଧା ଥାଏ। ବୟନ ଶିଳ୍ପରେ, ଦକ୍ଷତା ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରେ। ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ବିଶେଷ ଭାବରେ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ରତିଭା ପୁଲ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରୁଛୁ। ଆମର 'ଦକ୍ଷିଣ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର' ଏହି ପଦକ୍ଷେପରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି, ଯେତେବେଳେ 'ସମର୍ଥ ଯୋଜନା' ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଦକ୍ଷତା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି। ଆଜି ପୂର୍ବରୁ, ମୁଁ 'ସମର୍ଥ' ଅଧୀନରେ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ଅନେକ ମହିଳାଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି। ଗତ ପାଞ୍ଚ, ସାତ କିମ୍ବା ଦଶ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଗତି ବିଷୟରେ ଶୁଣି ମୋତେ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ ହେଲା। ସେହି ସମୟରେ, ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ଏହି ଯୁଗରେ, ପାରମ୍ପରିକ ହସ୍ତତନ୍ତ ଏବଂ ହସ୍ତଶିଳ୍ପ କୌଶଳକୁ ଯଥୋଚିତ ଗୁରୁତ୍ୱ ମିଳିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ହସ୍ତତନ୍ତ କାରିଗରଙ୍କ କାରିଗରୀକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚାଇବା, ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା। ଆମେ ଏହି ଦିଗରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ। ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ, ହସ୍ତତନ୍ତକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ 2,400 ରୁ ଅଧିକ ପ୍ରମୁଖ ମାର୍କେଟିଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି - 2,400 ରୁ ଅଧିକ! ଏହା ସହିତ, ହସ୍ତତନ୍ତ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ଅନଲାଇନ୍ ମାର୍କେଟିଂକୁ ସୁବିଧା ଦେବା ପାଇଁ 'ଇଣ୍ଡିଆ-ହ୍ୟାଣ୍ଡମେଡ୍' ନାମକ ଏକ ଇ-କମର୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ହଜାର ହଜାର ହସ୍ତତନ୍ତ ବ୍ରାଣ୍ଡ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇସାରିଛନ୍ତି, ଏବଂ ସେମାନେ ହସ୍ତତନ୍ତ ଉତ୍ପାଦର ଜିଆଇ ଟ୍ୟାଗିଂରୁ ବହୁତ ଲାଭ ପାଉଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯୁବ ମନରୁ ବୟନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅଭିନବ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଗତ ବର୍ଷର ଭାରତ ଟେକ୍ସ ଇଭେଣ୍ଟ ସମୟରେ 'ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ସ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ' ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା। ଦେଶ ସାରାର ଯୁବକମାନେ ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜରେ ବହୁତ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଏହି ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଏଠାରେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଛି, ଏବଂ ସେମାନେ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ, ଏହି ଯୁବ ଉଦ୍ଭାବକମାନଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ ଏବଂ ପୋଷଣ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ସକୁ ମଧ୍ୟ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆଇଆଇଟି ମାଡ୍ରାସ, ଅଟଳ ଇନୋଭେସନ୍ ମିଶନ୍ ଏବଂ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ଘରୋଇ ବୟନ ସଂଗଠନ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥନ କରାଯାଉଛି। ଏପରି ପିଚ୍ ଫେଷ୍ଟ୍ ଦେଶରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
ମୁଁ ଆମର ଯୁବ ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ନୂତନ ଟେକ୍ନୋ-ଟେକ୍ସଟାଇଲ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଏବଂ ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରା ବିକଶିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି। ଆମର ବୟନ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ମୋର ଏକ ପରାମର୍ଶ ମଧ୍ୟ ଅଛି - ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ନବସୃଜନାତ୍ମକ ଉପକରଣ ବିକଶିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଇଆଇଟି ଭଳି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସହିତ ସହଯୋଗ କରନ୍ତୁ। ଆମେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ଏକ ବଢ଼ୁଥିବା ଧାରା ଦେଖୁଛୁ ଯେଉଁଠାରେ ଯୁବ ପିଢ଼ି ଆଧୁନିକ ଶୈଳୀ ସହିତ ପାରମ୍ପରିକ ପୋଷାକକୁ ଅଧିକ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ପରମ୍ପରା ଏବଂ ନବସୃଜନର ମିଶ୍ରଣ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଯାଇଛି। ଆମକୁ ଆମର ପାରମ୍ପରିକ ପୋଷାକ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଚଳନ କରିବାକୁ ପଡିବ ଯାହା କେବଳ ଯୁବ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ନୁହେଁ ବରଂ ବିଶ୍ୱ ଦର୍ଶକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆକର୍ଷିତ କରେ। ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ହେଉଛି ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ପ୍ରଭାବ। ନୂତନ ଫ୍ୟାଶନ୍ ଧାରା ଚିହ୍ନଟ କରିବାରେ ଏବଂ ଅଭିନବ ଶୈଳୀ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା (ଏଆଇ) ଏକ ବିସ୍ତାରିତ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଏନଆଇଏଫଟି ଷ୍ଟଲକୁ ମୋର ସମ୍ପ୍ରତି ପରିଦର୍ଶନ ସମୟରେ, ମୋତେ ସୂଚନା ଦିଆଯାଇଥିଲା ଯେ 2026 ର ଫ୍ୟାଶନ୍ ଧାରା ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିବା ପାଇଁ ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି। ପୂର୍ବରୁ, ବିଶ୍ୱ ଆମକୁ ଫ୍ୟାଶନ୍ ଧାରା ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଥିଲା - ଆମକୁ କଳା ପୋଷାକ ପିନ୍ଧିବାକୁ କୁହାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ଆମେ ତାହା ପାଳନ କଲୁ। କିନ୍ତୁ ବର୍ତ୍ତମାନ, ଆମେ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଧାରା ସ୍ଥିର କରିବୁ। ଏହି କାରଣରୁ, ଗୋଟିଏ ପଟେ ପାରମ୍ପରିକ ଖଦିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଥିବା ବେଳେ, ଅନ୍ୟପଟେ ଭବିଷ୍ୟତର ଫ୍ୟାଶନ୍ ଧାରା ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିବା ପାଇଁ ଏଆଇ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି।
ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ମୋର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଦିନର ଏକ ଘଟଣା ମନେ ପକାଉଛି, ପ୍ରାୟ 2003 ସମୟରେ। ଗାନ୍ଧୀ ଜୟନ୍ତୀରେ, ମୁଁ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ପୋରବନ୍ଦରରେ ଏକ ଖାଦି ଫ୍ୟାଶନ୍ ଶୋ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲି। ଏନଆଇଏଫଟି ଏବଂ ଏନଆଇଡି ର ଛାତ୍ରମାନେ ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଜୀବନ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ସହଯୋଗ କରିଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ "ବୈଷ୍ଣବ ଜନ ତୋ ତେନେ ରେ କହିୟେ" ଭଜନର ପୃଷ୍ଠଭୂମି ସଙ୍ଗୀତ ସହିତ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା। ସେହି ସମୟରେ, ମୁଁ ବିନୋବା ଭାବେଙ୍କ କିଛି ନିକଟତର ସହଯୋଗୀଙ୍କୁ ଯୋଗଦେବାକୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରିଥିଲି। ଯେହେତୁ ଫ୍ୟାଶନ୍ ଶୋ'ଗୁଡ଼ିକରେ ପ୍ରାୟତଃ ଏପରି ଭାଷା ଏବଂ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ବ୍ୟବହାର କରାଯାଏ ଯାହା ପୁରୁଣା ପିଢ଼ିକୁ ଅପରିଚିତ ଲାଗିପାରେ, ସେମାନେ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଏହି ଧାରଣା ବିଷୟରେ ସନ୍ଦେହ କରୁଥିଲେ। ତଥାପି, ମୁଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କୁ ଆସିବାକୁ ରାଜି କରାଇଥିଲି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦେଖିବା ପରେ, ସେମାନେ ମୋତେ କହିଥିଲେ, "ଯଦି ଆମେ ଖଦିକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁ, ତେବେ ଏହା ହେଉଛି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ରାସ୍ତା।" ଆଜି, ଖଦି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରଗତି କରୁଛି ଏବଂ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରୁଛି। ଆମକୁ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ଏହାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ସମୟରେ, ଖଦି "ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ଖଦି" ର ପ୍ରତୀକ ଥିଲା। ଏବେ, ଏହାକୁ "ଫ୍ୟାଶନ୍ ପାଇଁ ଖଦି" ରେ ବିକଶିତ ହେବାକୁ ପଡିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବରୁ, ଯେପରି ଘୋଷଣାକାରୀ କହିଥିଲେ, ମୁଁ ଏକ ବିଦେଶ ଗସ୍ତରୁ ଫେରିଥିଲି। ମୁଁ ପ୍ୟାରିସରେ ଥିଲି, ଏହି ସହରକୁ ବିଶ୍ୱର ଫ୍ୟାଶନ୍ ରାଜଧାନୀ ଭାବରେ ବହୁଳ ଭାବରେ ବିବେଚନା କରାଯାଏ। ଏହି ଗସ୍ତ ସମୟରେ, ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆମ ଦୁଇ ରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସହଭାଗୀତା ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲା। ଆମର ଆଲୋଚନାର ଏକ ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଥିଲା ପରିବେଶ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ। ଆଜି, ବିଶ୍ୱ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବନଶୈଳୀର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ କ୍ରମଶଃ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି, ଏବଂ ଫ୍ୟାଶନ୍ ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଏହାର ବ୍ୟତିକ୍ରମ ନୁହେଁ। ବିଶ୍ୱ ଫ୍ୟାଶନ୍ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ 'ପରିବେଶ ପାଇଁ ଫ୍ୟାଶନ୍' ଏବଂ 'ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଫ୍ୟାଶନ୍' ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଭାରତ ଆଗେଇ ଆସୁଛି।
ସ୍ଥାୟୀତ୍ବ ସର୍ବଦା ଭାରତର ବୟନ ଐତିହ୍ୟର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ ହୋଇଆସିଛି। ଆମର ଖଦି, ଜନଜାତି ବୟନ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ରଙ୍ଗର ବ୍ୟବହାର ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବନଶୈଳୀ ପ୍ରତି ଆମର ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଉଦାହରଣ ଦିଏ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାର ସମର୍ଥନରେ, ଭାରତର ପାରମ୍ପରିକ ସ୍ଥାୟୀ କୌଶଳଗୁଡ଼ିକ ବିକଶିତ ହେଉଛି, ଯାହା ସିଧାସଳଖ କାରିଗର, ବୁଣାକାର ଏବଂ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ସହିତ ଜଡିତ କୋଟି କୋଟି ମହିଳାଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ଯେ ବୟନ ଶିଳ୍ପକୁ ସମ୍ବଳ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଅପଚୟକୁ କମ କରିବା ନୀତିକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆଜି, ପ୍ରତି ମାସରେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ କୋଟି କୋଟି ପୋଷାକ ପୁରୁଣା ହୋଇଯାଉଛି, ଯାହାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ 'ଦ୍ରୁତ ଫ୍ୟାଶନ୍ ଅପଚୟ' ବର୍ଗରେ ଆସୁଛି। ଏହା କେବଳ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଫ୍ୟାଶନ୍ ଧାରା ଯୋଗୁଁ ପରିତ୍ୟକ୍ତ ପୋଷାକକୁ ବୁଝାଏ। ଏହି ପୋଷାକଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ପକାଯାଉଛି, ଯାହା ପରିବେଶ ଏବଂ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପାଇଁ ଏକ ଗମ୍ଭୀର ବିପଦ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଆକଳନ ଅନୁଯାୟୀ 2030 ସୁଦ୍ଧା ଫ୍ୟାଶନ୍ ଅପଚୟ 148 ନିୟୁତ ଟନ୍ ପହଞ୍ଚିବ। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶରୁ କମ୍ ବୟନ ଅପଚୟ ପୁନଃଚକ୍ରିତ ହେଉଛି। ତଥାପି, ଆମର ବୟନ ଶିଳ୍ପ ଏହି ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜକୁ ଏକ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରିପାରିବ। ଭାରତରେ ବୟନ ପୁନଃଚକ୍ରଣ ଏବଂ ଅପସାଇକ୍ଲିଂର ଏକ ଦୀର୍ଘ ଏବଂ ବିବିଧ ପରମ୍ପରା ଅଛି। ଆପଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ କିପରି ପୁରୁଣା କିମ୍ବା ଅବ୍ୟବହୃତ କପଡ଼ାକୁ ପୁନଃ ଉପଯୋଗ କରୁ। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଭାରତରେ, ପରିତ୍ୟକ୍ତ କପଡ଼ାରୁ କାର୍ପେଟ ତିଆରି କରାଯାଏ, ଏବଂ ବୁଣାକାରମାନେ - ଗୃହିଣୀମାନଙ୍କ ସହିତ - କପଡ଼ା ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶରୁ ମ୍ୟାଟ୍, କାର୍ପେଟ୍ ଏବଂ ଆବରଣ ତିଆରି କରନ୍ତି। ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ, ପୁରୁଣା, ଏପରିକି ଛିଣ୍ଡା କପଡ଼ାରୁ ଗୋଧାଡି ତିଆରି କରିବାର ପାରମ୍ପରିକ କଳା ଏହି ଚତୁରତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ। ଆମେ ଏହି ପୁରୁଣା ଅଭ୍ୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ନବୀକରଣ ଏବଂ ଉନ୍ନତ କରିପାରିବା, ସେଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ ଆଣିପାରିବା।
ବୟନଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପୂର୍ବରୁ 'ସ୍ଥାୟୀ ସମ୍ମିଳନୀର ସାଧାରଣ ଉଦ୍ୟୋଗ' ଏବଂ ଇ-ମାର୍କେଟପ୍ଲେସ ସହିତ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷର କରି ଏହି ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇସାରିଛି ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଅପସାଇକ୍ଲିଂକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇପାରିବ। ଭାରତ ସାରା ଅନେକ ଅପସାଇକ୍ଲିଂକାରୀ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ପଞ୍ଜିକରଣ କରିଛନ୍ତି। ଏହା ସହିତ, ନବୀ ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ବାଙ୍ଗାଲୋର ଭଳି ସହରରେ ଘର ଘର ବୁଲି କପଡ଼ା ଅଳିଆ ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ମୁଁ ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ସକୁ ଏହି ପ୍ରୟାସରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ, ଏହି ଉଦୀୟମାନ ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକୁ ହାସଲ କରିବାକୁ ଏବଂ ଏହି ବିଶାଳ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ପାଦ ସ୍ଥାପନ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛି। ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଭାରତର କପଡ଼ା ପୁନଃଚକ୍ରଣ ବଜାର 400 ନିୟୁତ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ପୁନଃଚକ୍ରଣ ବୟନଶିଳ୍ପ ବଜାର ପ୍ରାୟ 7.5 ବିଲିୟନ ଡଲାରରେ ପହଞ୍ଚିବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ରଣନୈତିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇ, ଭାରତ ଏହି ବଜାରର ଆହୁରି ବଡ଼ ଅଂଶ ହାସଲ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ରଖିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଶତାବ୍ଦୀ ପୂର୍ବରୁ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଆର୍ଥିକ ସମୃଦ୍ଧିର ଶୀର୍ଷରେ ଠିଆ ହୋଇଥିଲା, କପଡ଼ା ଶିଳ୍ପ ସେହି ସଫଳତାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲା। ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏକ ବିକାଶ ଭାରତର ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ, କପଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ର ପୁଣି ଥରେ ଆମ ଦେଶର ପ୍ରଗତିରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ଦେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ। ଭାରତ ଟେକ୍ସ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ବୟନ ଶିଳ୍ପ ପାୱାରହାଉସ୍ ଭାବରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରୁଛି। ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ପ୍ରତି ବର୍ଷ ଅତିବାହିତ ହେବା ସହିତ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଫଳତାର ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପନ କରିବ ଏବଂ ଉଚ୍ଚତାରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଏକ ମହାନ ସଫଳତା ଦେବାରେ ସାମିଲ ଥିବା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୁଁ ମୋର ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ନମସ୍କାର।
ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ : ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭାଷଣର ଓଡ଼ିଆ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at Bharat Tex 2025
16 FEB 2025 8:50PM by PIB Delhi
My Cabinet colleagues, Shri Giriraj Singh Ji and Pabitra Margherita Ji, esteemed ambassadors of various nations, senior diplomats, officials from the central and state governments, distinguished figures from the world of fashion and textiles, entrepreneurs, students, my dear weaver and artisan friends, ladies and gentlemen!
Today, Bharat Mandapam is hosting the second edition of Bharat Tex. This event not only celebrates our rich traditions but also showcases the immense possibilities of a Viksit Bharat (developed India). It is a matter of immense joy for the nation that the seed we planted is now rapidly growing into a banyan tree. Bharat Tex is evolving into a premier global textiles event. This time, the entire spectrum of the value chain is represented, with 12 associated groups participating together. Additionally, accessories, garments, machinery, chemicals, and dyes are on display. Bharat Tex is emerging as a powerful platform for engagement, collaboration, and partnership among policymakers, CEOs, and industry leaders from across the world. The dedicated efforts of all stakeholders in making this event a success are truly commendable, and I extend my heartfelt congratulations to everyone involved.
Friends,
Today, Bharat Tex has participation from over 120 countries— as Giriraj Ji mentioned, 126 countries—meaning that every entrepreneur present here is gaining exposure to these 120+ nations. They have the opportunity to expand their businesses from local to international levels. Those seeking new markets are gaining valuable insights into the cultural preferences of different nations.
Earlier, I had the chance to visit some of the exhibition stalls. Though I could not see everything—had I attempted to do so, it would have taken me two days, which I am sure you would not permit—I did manage to interact with many representatives and understand their perspectives. Several participants shared that after attending Bharat Tex last year, they acquired new buyers on a large scale, significantly expanding their businesses. One particularly interesting comment, or rather a ‘sweet complaint,’ was brought to my attention. Some participants expressed that the demand for their products has surged to such an extent that they are struggling to meet it. Additionally, some entrepreneurs informed me that setting up a factory typically requires an investment of Rs 70–75 crore, and each such facility provides employment to around 2,000 people. To those in the banking sector, I would like to emphasize—please take note of their needs, understand the priorities, and extend your support accordingly.
Friends,
This event is providing a significant boost to investment, exports, and overall growth in the textile sector.
Friends,
At Bharat Tex, our garments beautifully reflect Bharat's cultural diversity. From East to West, North to South, we boast a vast array of traditional garments, each with multiple variations. Lucknowi Chikan, the Bandhani of Rajasthan and Gujarat, the Patola of Gujarat, the Banarasi Silk of my Kashi, Kanjeevaram Silk from the South, and Pashmina from Jammu and Kashmir—this is the perfect opportunity for such events to showcase our rich heritage. Our diversity and unique craftsmanship should serve as a driving force for the expansion of the garment industry.
Friends,
Last year, I spoke about the five ‘F’ factors in the textile industry—Farm, Fibre, Fabric, Fashion, and Foreign. This vision is now evolving into a mission for Bharat, unlocking new avenues of growth for farmers, weavers, designers, and traders alike. Over the past year, Bharat's textile and apparel exports have increased by 7 percent. Now, are you going to applaud for just 7 percent? Let’s save the applause for when we achieve a 17 percent increase next time! Today, we are the sixth-largest exporter of textiles and apparel in the world, with our textile exports reaching Rs 3 lakh crore. Our goal now is to increase this to Rs 9 lakh crore by 2030. However, while I mention 2030, given the enthusiasm I have witnessed here today, I suspect you might surpass my projections and achieve this target even sooner!
Friends,
This success is the result of a decade of relentless effort and consistent policies. It is due to these sustained efforts that foreign investment in our textile sector has doubled over the past ten years. Today, some friends shared with me that many foreign companies are keen to invest in Bharat. To them, I said—You are our greatest ambassadors! When you speak about Bharat's opportunities, people believe it instantly. If the government says something, they may scrutinise it, verify facts, and deliberate over it. But when a fellow businessman from the same industry speaks, others trust their word and seize the opportunity without hesitation.
Friends,
You are all aware that the textile industry is one of the most vital sectors in our country, providing extensive employment opportunities. This industry contributes 11% to Bharat's manufacturing sector. You must have noticed in this year's budget that we have placed a strong emphasis on 'Mission Manufacturing', and you are an integral part of this mission. Therefore, as investment flows into this sector and growth accelerates, crores of textile workers are reaping the benefits.
Friends,
Our commitment is to address the challenges of India's textile sector and unlock new opportunities. To achieve this, we are implementing visionary and long-term strategies. A reflection of our efforts can be seen in this year's budget. Keeping in mind the industry’s key requirements, we are working to ensure a reliable cotton supply within the country, make Indian cotton globally competitive, and strengthen our entire value chain. To this end, we have announced a 'Mission for Cotton Productivity'. Additionally, we are focusing on emerging sectors such as technical textiles. I recall my time as the Chief Minister of Gujarat when I used to interact with people from the textile industry. Back then, when I spoke about technical textiles, they would ask me what I meant. Today, I am pleased to see Bharat establishing itself in this domain. We are actively promoting indigenous carbon fibre and its derivative products, and Bharat is making significant strides in producing high-grade carbon fibre. Alongside these efforts, we are implementing crucial policy decisions to support the textile industry. For example, in this year's budget, the classification criteria for MSMEs have been revised and expanded. Additionally, credit availability has been increased. Given that MSMEs contribute 80% to our textile sector, these reforms will bring tremendous benefits.
Friends,
Any sector can only thrive when it has access to a skilled workforce. In the textile industry, skill plays a defining role. That is why we are working to develop a strong talent pool specifically for this sector. Our 'National Centres of Excellence for Skilling' are playing a crucial role in this initiative, while the 'Samarth Yojana' is helping equip workers with the necessary skills across the value chain. Earlier today, I had the opportunity to speak with several women who have been trained under 'Samarth'. Hearing about their progress over the past five, seven, or even ten years filled me with immense pride. At the same time, we recognise that in this age of technology, traditional handloom and artisanal skills must continue to receive due importance. Our goal is to bring the craftsmanship of handloom artisans to global markets, enhance their capabilities, and create new opportunities for them. We are actively working in this direction. Over the past decade, more than 2,400 major marketing events have been organised to promote handlooms—more than 2,400! Additionally, an e-commerce platform named 'India-Handmade' has been launched to facilitate online marketing of handloom products. Thousands of handloom brands have already registered on the platform, and they are greatly benefiting from the GI tagging of handloom products.
Friends,
The 'Textiles Startup Grand Challenge' was launched during last year’s Bharat Tex event to encourage innovative and sustainable solutions for the textile sector from young minds. Youth from across the country participated in this challenge with great enthusiasm. The winners of this competition have also been invited here today, and they are present among us. Additionally, start-ups keen to support and nurture these young innovators have also been invited. This initiative is being supported by IIT Madras, the Atal Innovation Mission, and several leading private textile organisations. Such pitch fests will significantly boost the start-up culture in the country.
I urge our young entrepreneurs to establish new techno-textile start-ups and develop fresh, groundbreaking ideas. I also have a suggestion for our textile industry—collaborate with institutes like IITs to develop innovative tools for the sector. We are witnessing a growing trend on social media where the younger generation is increasingly embracing traditional attire alongside modern styles. As a result, the fusion of tradition and innovation has become more important than ever. We must introduce products inspired by our traditional clothing that appeal not only to young Indians but also to global audiences. Another crucial aspect is the rising influence of technology. Artificial intelligence (AI) is playing an expanding role in identifying new fashion trends and creating innovative styles. During my recent visit to the NIFT stall, I was informed that AI is now being used to predict the fashion trends of 2026. Previously, the world dictated fashion trends to us—we were told to wear black, and we complied. But now, we will set the trends for the world. This is why, while on one hand, traditional Khadi is being promoted, on the other, AI is being leveraged to analyse future fashion trends.
I recall an event from my early days as Chief Minister, around 2003. On Gandhi Jayanti, I organised a Khadi fashion show in Porbandar, the birthplace of Mahatma Gandhi. Students from NIFT and NID collaborated to bring this vision to life. The show was held to the background music of the bhajan "Vaishnav Jan To Tene Re Kahiye." At the time, I had invited some of Vinoba Bhave’s close associates to attend. Since fashion shows often use language and expressions that the older generation may find unfamiliar, they were initially sceptical about the idea. However, I personally convinced them to come. After witnessing the event, they told me, "If we want to make Khadi popular, this is the way forward." Today, Khadi is making remarkable progress and capturing global attention. We must continue to promote it with renewed vigour. During the freedom movement, Khadi symbolised "Khadi for the Nation." Now, it must evolve into "Khadi for Fashion."
Friends,
A few days ago, as the announcer mentioned, I returned from an overseas visit. I was in Paris, the city widely regarded as the fashion capital of the world. During this visit, significant partnerships were established between our two nations on various key issues. One of the central themes of our discussions was the environment and climate change. Today, the world is increasingly recognising the importance of a sustainable lifestyle, and the fashion industry is no exception. The global fashion community is embracing the vision of 'Fashion for Environment' and 'Fashion for Empowerment'. In this regard, Bharat is leading the way.
Sustainability has always been an integral part of Bharat's textile heritage. Our Khadi, tribal textiles, and the use of natural dyes exemplify our long-standing commitment to a sustainable way of life. Now, with the support of cutting-edge technologies, Bharat's traditional sustainable techniques are evolving, directly benefiting artisans, weavers, and the crores of women associated with the textile industry.
Friends,
I firmly believe that the textile industry must embrace the principles of maximising resource efficiency and minimising waste. Today, crores of garments become obsolete every month worldwide, with a significant portion falling into the category of 'fast fashion waste'. This refers to clothing discarded simply due to changing fashion trends. These garments are dumped in various parts of the world, posing a severe threat to the environment and ecosystems. Estimates suggest that fashion waste will reach 148 million tonnes by 2030. Currently, less than a quarter of textile waste is being recycled. However, our textile industry can transform this challenge into an opportunity. Bharat has a long and diverse tradition of textile recycling and upcycling. Many of you are familiar with how we repurpose old or unused fabrics. For instance, in Bharat, carpets are crafted from discarded textiles, and weavers—along with homemakers—create mats, rugs, and coverings from fabric remnants. In Maharashtra, the traditional art of making Godhadis from old, even torn clothes, showcases this ingenuity. We can innovate and elevate these age-old practices, bringing them to the global market.
The Ministry of Textiles has already taken steps in this direction by signing an MoU with the 'Standing Conference of Public Enterprises' and e-Marketplaces to promote upcycling. Many upcyclers from across India have registered under this initiative. Additionally, pilot projects for door-to-door collection of textile waste are already underway in cities like Navi Mumbai and Bangalore. I encourage our start-ups to actively engage in these efforts, seize these emerging opportunities, and establish a strong foothold in this massive global market. India’s textile recycling market is projected to reach USD 400 million in the coming years, while the global recycled textile market is estimated to reach nearly USD 7.5 billion. By taking strategic steps now, India has the potential to secure an even larger share of this market.
Friends,
Centuries ago, when Bharat stood at the pinnacle of economic prosperity, the textile industry played a crucial role in that success. Today, as we march forward with our vision of a Viksit Bharat, the textile sector is once again poised to make a significant contribution to our nation’s progress. Events like Bharat Tex are reinforcing Bharat's position as a global textile powerhouse. I am confident that with each passing year, this event will set new benchmarks of success and reach greater heights. I extend my heartfelt congratulations to all those involved in making this event a grand success.
Thank you very much.
Namaskar.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.