প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত তেক্স ২০২৫ দা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবা মপুংফাবা ৱারোল
16 FEB 2025 8:50PM by PIB Imphal
ঐগী মন্ত্রীমন্দলগী মরুপ, শ্রী গিরিরাজ সিংহ জি, পবিত্রা মারগারিতা জি, লৈবাক কয়াগী এম্বেসেদরশিং, সেনিয়র দিপ্লোমেতশিং অমসুং কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী ওফিসিএলশিং, ফেসন অমসুং তেক্সতাইলগী তাইবংগী লুচিংবশিং, ওন্ত্রাপ্রেন্যুয়রশিং, মহৈরোয়শিং, ঐগী ফিসাবীশিং অমসুং খুৎহৈবা মরুপশিং, ইবেম্মাশিং অমসুং ইবুংঙোশিং।
ঙসি ভারত মন্দাপমদা অনিশুবা ভারত তেক্স পাংথোক্লি। মসিগা লোয়ননা, ঐখোয়গী চৎনবীশিং, বিকসিত ভারতকী ওইথোকপা য়াবশিংশু উবা ফংলে। ঙসি ঐখোয়না হুল্লিবা মরুশিং য়াংনা চাউখৎলক্তুনা খোঙনাং পাম্বী অমা ওইরক্নবগী লম্বীদা লাকপা অসি লৈবাক অসিগী ওইনা য়াম্না চাউথোকচনিঙাইনি। হন্দক্কী থৌরম অসিদা অপুনবা ভেলু চেন, মসিগা থবক তৌমিন্নরিবা কাংবু ১২ মফম অসিদা পুল্লে। এসেসোরিশিং, ফিরোল, মেছিনশিং, কেমিকেলশিং অমসুং মচুশিং উৎলে। মালেম শীনবা থুংবগী সি.ই.ওশিং অমসুং ইন্দস্ত্রিগী লুচিংবশিং অমসুং থৌশিল শেম্বশিং পুন্নবা অফবা মফম অমা ভারত তেক্সনা ওইরে। থৌরম অসিগীদমক মরীলৈনবা খুদিংমক্কী থবকশিং অসি থাগৎনিঙাইনি। থবক অসিদা শরুক য়ারিবা মীওই খুদিংমক ঐনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি ভারত তেক্সতা লৈবাক ১২০ হেন্না শরুক য়ারি, গিরিরাজনা হায়বগী মতুংইন্না লৈবাক ১২৬ হায়বদি মফম অসিদা লাক্লিবা ওন্ত্রাপ্রেন্যুয়র খুদিংমক্না লৈবাক ১২০ খঙবা ঙম্লে। মখোয়গী ললোন-ইতিক্কী থবকশিং মালেমদগী হৌরগা লমদম অমদা পাংথোক্নবগী খুদোংচাবা অমা ফংলে। অনৌবা কৈথেল থিরিবা ওন্ত্রাপ্রেন্যুয়রশিংনা মফম অসিদগী তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগী নাৎকী দরকার ওইবশিংগী মরমদা খঙবা ঙম্লে। ঙাইহাক্কী মমাঙদা ঐনা একজিবিসনগী স্তোলশিং য়েংবদা, ঐনা লোইনা য়েংবা ঙমখিদে, করিগুম্বা ঐনা লোইবা য়েংবা তারবদি মসি নুমিৎ নিনি চঙগনি অমসুং অসুক য়াম্বা মতম চঙনা য়েংনবা অদোমগী অয়াবা ঐঙোন্দা পীরোই। স্তোলশিং অসিদা ঐনা তোঙান-তোঙানবা মীওইশিংগা ৱারি শানরে, ঐনা পোৎলম কয়া খঙনবা হোৎনখি। হৌখিবা চহিদা ভারত তেক্স শরুক য়ারবা মতুংদা, মখোয়গী পোৎ লৈনবা অনৌবা মীওই কয়া ফংলে, মখোয়গী ললোন-ইতিক পাকথোক চাউথোক্লে হায়না মরুপ কয়ানা হায়খি। মখোয়না হায়খি মদুদি, সার পোৎ লৈগে হায়বা মীওই অশুক্কী মতিক য়াম্লে, ঐখোয়না পীবা ঙমদ্রে হায়না ঐঙোন্দা হায়রকখি। মরুপ খরনা ঐঙোন্দা হায়খি মদুদি করিগুম্বা ঐখোয়না ফেক্তরি অমা লিংখৎপা পাম্লবদি চাংচত্ত লুপা করোর ৭০-৭৫ চঙগনি অমসুং ঐখোয়না মীওই ২০০০ ফাওবা থবক পীগনি। মীওইশিং অসিগী দরকার ওইবশিং খঙনবা অমসুং মদু পীনবা অহানবদা ঐনা বেঙ্কগী মীওইশিংদা হায়জরি।
মরুপশিং,
থৌরম অসিদা তেক্সতাইল সেক্তরদা শেন থাদবা, মপান্দা থাদোকপা অমসুং হিরম খুদিংমক্ত চাউখৎপা হেনগৎহল্লে।
মরুপশিং,
ভারত তেক্সকী থৌরম অসিদা, ঐখোয়গী ফিরোলশিংদা ভারতকী নাৎ অমসুং চৎনবীশিং উৎলে। নোংপোক্তগী নোংচুপ, অৱাংদগী খা ফাওবা, ঐখোয়গী নাৎকী ফিরোল কয়া লৈরি, মখল কয়াগী ফিরোল শীজিন্নরি। লখনৌৱি চিকান, রাজস্থান অমসুং গুজরাতকী বন্ধানি, গুজরাতকী পতোলা অমসুং ঐগী কাসিগী বারানসী সিল্ক, সাউথকী কাঞ্চিপুরম সিল্ক, জম্মু অমসুং কাস্মিরগী পাসমিনা, মসি চপ চারবা মতমনি, অসিগুম্বা থৌরমশিংগী খুৎথাংদা, ঐখোয়গী ফিরোলগী উদ্যোগ চাউখৎনবা ঐখোয়গী খেন্নবা অমসুং তোপ তোপ্পশিং অসি পাম্বৈ অমা ওইগদবনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহিদা ঐনা তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রিগী ‘এফ’ মঙা-ফার্ম, ফাইবর, ফেব্রিক, ফেসন অমসুং ফোরেনগী মরমদা ফোঙদোকখ্রে। মসিগী ফার্ম, ফাইবর, ফেব্রিক, ফেসন অমসুং ফোরেনগী পান্দম অসি হৌজিক ভারতকী মিসন অমা ওইরে। মসিগী মিসন অসিনা লৌমীশিং, ফি শাবশিং, দিজাইন তৌরিবশিং অমসুং ললোনবশিং চাউখৎনবা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরে। হৌখিবা চহিদা ভারতকী তেক্সতাইল অমসুং ফিরোলশিং মপান্দা থাদোকপা চাদা ৭ হেনগৎলে। হৌজিক করিগুম্বা অদোম্না চাদা ওইবগী খুবাক খুরবদি, ঐঙোন্দা করি ওইগনি? মথংদা চাদা ১৭ ওইরবদি, মতম অদুদা ঐখোয় খুবাক খুগনি। ঙসিদি ঐখোয় মালেমদা তেক্সতাইল অমসুং ফিরোল থাদোকপা ৬শুবা খ্বাইদগী চাউবা লৈবাক ওইরে। ঐখোয়না মপান্দা থাদোকপা অসি লুপা করোর লাখ ৩ য়ৌরে। হৌজিক ঐখোয়গী পান্দম অসি ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা লুপা করোর লাখ ৯ ওইরগনি।
মরুপশিং,
মাইপাকপা অসিগী মরুমদা চহি ১০ গী অকনবা থবক, চহি ১০ গী অফবা থৌশিলশিং লৈরি। মরম অদুনা, হৌখিবা চহি ১০ দা ঐখোয়গী তেক্সতাইল সেক্তরদা মপান লৈবাক্তগী শেন থাদরকপা শরুক অনিদা হেনগৎখি। মপান লৈবাক কয়া ভারত্ত শেন থাদবা পাম্লে হায়্যনা ঙসি মরুপ খরনা ঐঙোন্দা হায়খি। ঐনা মখোয়দা হায়খি মদুদি অদোম ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা এম্বেসেদরনি, অদোম্না হায়বা মতমদা, কনাগুম্বা অমনা করিগুম্বা অমা হেক্ত য়ানিংগনি, করিগুম্বা সরকারনা হায়রবদি, মদু অচুম্বরা নত্ত্রগা অরানবরা হায়না মখোয়না থিজিনগনি। চপ মান্নবা হিরমদগী ললোনবা মীওই অমনা হায়বা মতমদা, মখোয়না য়াগনি, মসি খুদোংচাবনি, ঐখোয় থবক ওইনা পায়খৎলসি।
মরুপশিং,
তেক্সতাইল অসি লৈবাক অসিদা থবক ফংনবগী খুদোংচাবশিং পীরিবা য়াম্না মরুওইবা ইন্দস্ত্রিশিংগী মনুংদা অমনি হায়বা অদোম খঙলে। সেক্তর অসিনা ভারতকী মেনুফেকচরিংগী চাদা ১১ মতেং পাংলি। চহি অসিগী বজেত্ত মিসন মেনুফেকচরিংদা ঐখোয়না মীৎয়েং চঙবা অদোম উরম্লগনি, মসিদা অদোমশু য়াওরবনি। মরম অদুনা, সেক্তর অসিদা শেন থাদরকপা মতমদা, চাউখৎলক্কনি, মতম অদুদা তেক্সতাইল শিন্মী করোর কয়া কান্নবা ফংলগনি।
মরুপশিং,
ভারতকী তেক্সতাইল সেক্তরগী খুদোংচাদবশিং কোকহনবা হায়বসি ঐখোয়গী ৱাশক্নি। মসিগীদমক, ঐখোয়না পান্দম অমদা অমসুং মীৎয়েং শানবা অনৌবা ৱাখল্লোনশিংগা লোয়ননা থবক তৌরি। ঐখোয়গী থবকশিংগী চাউরাকপা শক্তম অমা চহি অসিগী বজেত্ত উবা ফংগনি। ইন্দস্ত্রিগী দরকার ওইবশিং খঙদুনা, ঐখোয়গী লৈবাক্ত লশিং মতিক চানা ফংহনগদবনি, ভারতকী লশিং অসি মালেমগী ওইনা চাংদম্নবা ঙমগদবনি, ঐখোয়গী ভেলু চেন মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি। লশিং পুথোক্নবগী মিসন অমা ঐখোয়না হৌদোক্লে। মপান ফগৎলক্লিবা তেক্নিকেল তেক্সতাইলগুম্বা হিরমশিংদশু ঐখোয়না মীৎয়েং চঙলি। ঐনা গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর ওইরিঙৈদা, ঐনা তেক্সতাইলগী মীওইশিংগা উনখিবা অদু ঐ নিংশিংলি অমসুং ঐনা মখোয়দা তেক্নিকেল তেক্সতাইলগী মরমদা ৱারি শানবা মতমদা, মখোয়না ঐঙোন্দা হংখি, অদোম করি পাম্বগে, হিরম অসিদা ভারতনা থবক পায়খৎপদা ঙসি ঐ হরাওই। ঐখোয়না লৈবাক অসিদা কার্বোন ফাইবর য়োকখৎলে অমসুং মসিদগী পোৎথোকশিং পুথোক্লে। অফবা মখলগী কার্বোন ফাইবর পুথোকপগী মাইকৈদা ভারতশু চঙশিল্লি। হায়রিবা থবকশিং অসিগা লোয়ননা, তেক্সতাইল সেক্তরগী দরকার ওইবশিংগীদমক ঐখোয়না ৱারেপ কয়াশু লৌরে। খুদম ওইনা, চহি অসিগী বজেত্ত, এম.এস.এম.ইশিং মখল খায়দোকপগী মতাংদা অহোংবা পুরক্লে অমসুং মসি পাকথোক চাউথোক্লে। মসিগা লোয়ননা, শেন্থং ফংবশু হেনগৎহল্লে। ঐখোয়গী তেক্সতাইল সেক্তরদা, এম.এস.এম.ইশিংনা চাদা ৮০ মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
হৈথোই-শিংথোইবা শিন্মীশিং ফংলবা মতমদা সেক্তর অমা হেক্ত য়াম্না মমিং চৎকনি। তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রিদা, স্কিলনা মরুওইবা থৌদাং লৌরি। মরম অদুনা, তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রিগী হৈথোই-শিংথোইবা শিন্মীশিং শেমগৎনবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলি। হিরম অসিদা ঐখোয়গী নেসনেল সেন্তরস ফোর এক্সলেন্স ফোর স্কিল্লিংনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ভেলু চেনগী দরকার ওইবা স্কিলশিংগীদমক ঐখোয়না সমার্থ য়োজনাদগী মতেং লৌরি। সমার্থনা ত্রেনিং পীরবা ঐখোয়গী ইচলশিং অমসুং চহি ৫, চহি ৭, চহি ১০ অসিদা মখোয়গী ফিবম ফগৎলকপগী মতাংদা ঙসি ৱারি শানরে, মসি তাবদা ঐ য়াম্না চাউথোকচৈ। তেক্নোলোজিগী যুগ অসিদা, ইয়োং অমসুং খুৎকী হৈশিংবা অসিশু চপ মান্না মরুওইরি। ইয়োংগী খুৎহৈবশিংগী স্কিল অসি মালেমগী কৈথেলশিংদা য়ৌহনগনি, মখোয়গী থবক শুবা ঙম্বগী থৌনা হেনগৎহনগদবনি, মখোয়দা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহনগদবনি। মাইকৈ অসিদা ঐখোয়শু থবক পায়খৎলি। ইয়োং য়োকখৎনবা, হৌখিবা চহি ১০ দা, য়োনফমগী মতাংদা অচৌবা থৌরম ২৪০০ হেন্না পাংথোকখ্রে। ইয়োংগী পোৎথোকশিং ওনলাইন্দা য়োনবা পুক্নিং থৌগৎনবা ইন্দিয়া-হেন্দ-মেদ কৌবা ই-কম্মর্স প্লেতফোর্ম অমশু হৌদোক্লে। মসিদা হেন্দলুম ব্রান্দ লিশিং কয়া রেজিস্তার তৌরে। ইয়োংগী পোৎথোকশিং জি.আই তেগ তৌবদগী হায়রিবা ব্রান্দশিং য়াম্লবা কান্নবশিং ফংলে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহিগী ভারত তেক্সতাইল থৌরমদা তেক্সতাইল স্তার্দঅপ গ্রান্ত চেলেঞ্চ হৌদোকখ্রে। মসিদা নহারোলশিংদগী তেক্সতাইল সেক্তরগী অনৌবা তুংকোইনা চৎনবা য়াবা পাম্বৈশিং থিখি। চাংদম্নবা অসিদা লৈবাক শীনবা থুংবগী নহারোলশিং থৱায় য়াওনা শরুক য়াখি। চেলেঞ্চ অদুদা মাইপাক্লবশিং থৌরম অসিদা শরুক য়ারি। মখোয় ঙসি ঐখোয়গী ইরক্ত ফম্লি। ঙসি মফম অসিদা স্তার্দঅপশিংশু শরুক য়ারি, মখোয়না হায়রিবা নহারোলশিং অসি মাঙলোমদা পুখৎপা পাম্লি। অসিগুম্বা ফেস্তশিং অসিদা আই.আই.তি মাদ্রাস, অতল ইন্নোবেসন মিসন অমসুং অচৌবা লনাই তেক্সতাইল ওর্গনাইজেসন কয়ানা শৌগৎলি। মসিনা লৈবাক অসিদা স্তার্দ-অপ কলচর য়োকখৎকনি। ঐখোয়গী নহারোলশিং অনৌবা তেক্নো-তেক্সতাই স্তার্দঅপশিং অমসুং অনৌবা ৱাখল্লোন্দা থবক তৌরকপা ঐনা পাম্মী। ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রিতশু ঐনা পাউতাক অমা পীনিংই। অনৌবা খুৎলায়শিং শেমগৎনবগীদমক ঐখোয়গী তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রিনা আই.আই.তিগুম্বা ইন্দস্ত্রিশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নগদবনি। হৌজিক্কী মীরোলনা মতমগী চৎনবীগা লোয়ননা অরিবা ফিরোলশিং পাম্বগী চৎনবীশিং অমসুং সোসিএল মেদিয়াদা ঐখোয়না উবা ফংলে। মরম অদুনা, মমাংঙৈগী অমসুং অনৌবগা পুনশিনবগী মরুওইবা ঙসিদি য়াম্না হেনগৎলে। ভারত খক নত্তনা মালেম শীনবা থুংবগী নহারোলশিংনা পাম্নবা মমাংঙৈগী ফিরোলশিংনা ইথিল পীবা অসিগুম্বা পোৎথোকশিং ঐখোয়না হৌদোক্কদবনি। অতোপ্পা মরুওইবা ৱাফম অমনা তেক্নোলোজিগী থৌদাং হেনগৎলক্লিবা অসিনি। অনৌবা চৎনবীশিং পুথোকপা অমসুং অনৌবা স্তাইলশিং শেম্বদা এ.আইগুম্বা তেক্নোলোজিগী থৌদা হেনগৎলক্লি। ঐনা নিফ স্তোলদা চৎপা মতমদা, এ.আইগী খুৎথাংদা ২০২৬ গী চৎনবী হৌজিক ঐখোয়না শেমগৎলি হায়না মখোয়না ঐঙোন্দা হায়রকখি। হান্নদি, মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংনা ঐখোয়দা অমুবা শেৎগদবনি, ঐখোয় মসি শেৎগদবনি হায়রমখি, হৌজিক ঐখোয়না মালেমদা মসি শেৎগদবনি হায়রে। মরম অদুনা, ঙসিদি খাদি অসি য়োকখৎলে অমসুং অতোপ্পা অমদা এ.আইগী খুৎথাংদা ফেসনগী চৎনবীশিং অসি নৈনরে। ঐনা গুজরাতকী চীফ মিনিস্তর ওইরকপা ২০০৩ দা গান্ধীজিগী পোক্নফম লমদম পোরবন্দরদা ঐনা খাদিগী ফেসন সো অমা শীনখি। মদুদা নিফ অমসুং এন.আই.দিগী মহৈরোয়শিং শরুক য়াখি। ফেসন সো অদু বৈষ্ণব ভজন তো তেরে কে কাহিয়ে ঈশৈ বেকগ্রাউন্দা খোঙদুনা পাংথোকখি। সো অদুদা ঐনা বিনোভা জিগা নক্নবা মীওই খর শরুক চেবাউ পীখি অমসুং মখোয়গা ঐনা ফম্মিন্নখি অমসুং ফেসন সোদা শীজিন্নরিবা ৱাহৈশিং অদুদা অরিবা মীরোলগী মীওইশিং অঙকপা ফাওখি অমসুং তুংদা মখোয়না হায়খি মদুদি করিগুম্বা ঐখোয়না মতৌ অসুম্না পাংথোক্লবদি খাদি পাম্নবা হেনগৎলক্কনি। ঙসিদি খাদি চাউখৎলক্লি অমসুং মালেমগী মীয়াম্না পাম্নরে। ঐখোয়না মসি য়োকখৎকদবনি। নিংতম লালহৌ মনুংদা খাদি অসি লৈবাক্কী ওইখি, হৌজিক খাদি অসিনা ফেসন ওইগদবনি।
মরুপশিং,
ফোরেন তুর অমগী মতুংদা ঐ হল্লকপনি। ঐ মালেমগী ফেসনগী কোনুং ওইরিবা পেরিসতা চৎলুরে। খোঙচৎ অসিদা, তোঙান তোঙানবা হিরমশিংদা লৈবাক অসিগী মরক্ত থবক তৌমিন্নবা হায়না য়ানরে। ঐখোয় ৱারি শানখিবগী মরুওইবা ৱাফমশিংদি মহৌশা অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জনি। ঙসিগী মালেম্না তুংকোইনা চৎনবা য়াবা পুন্সি মহিংগী মরুওইবা খঙলে। ফেসনগী তাইবং অসি ক্লাইমেত চেঞ্জগী চৈথেং ফংদবনা নত্তে। ঙসিগী মালেম্না ইনভাইরোনমেন্তগীদমক ফেসন অমসুং শক্তি পীনবগীদমক ফেসনগী পান্দম থম্লে। ভারতকী তেক্সতাইলগী চৎনবীশিংদা তুংকোইবা হায়বসি তৎনবা য়াদ্রবা শরুক অমা ওইরি। ঐখোয়গী খাদি, ত্রাইবেলগী তেক্সতাইলশিং অমসুং মহৌশাগী মচুশিং শীজিন্নবা অসি তুংকোইনা চৎনবা য়াবা পুন্সি মহিংনি। হৌজিক ভারতকী অরিবা থবকশিং অসি অনৌবা তেক্নোলোজিশিংনা মতেং পাংলে। মসিনা খুৎহৈবশিং, ফিশাবশিং অমসুং নুপী কয়া হকথেংননা কান্নবা ফংলে।
মরুপশিং,
রিছোর্সশিং মপুংফানা শীজিন্নবা অমসুং অমোৎপা য়াম্না পুথোক্তবা অসি তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রিগী মশক ওইগদবনি। ঙসি মালেমদা ফি মিল্লিয়ন কয়া অমনবা ওইরক্লি। মসিগী অয়াম্বা শরুক ফাস্ত ফেসন ৱেস্ত ওইরক্লি। ফেসনগী অহোংবা লাকপদগী মীয়াম্না ফিরোলশিং লিৎনদে। হায়রিবা ফিশিং অসি মালেমগী মফম কয়াদা হুন্দোক্নরি। মসিনা মহৌশা অমসুং ইকোলোজিদা অচৌবা শিংনবা অমা ওইরি।
২০৩০ ফাওবদা ফেসনগী অমোৎপা অসি তন মিল্লিয়ন ১৪৮ য়ৌগনি হায়না পানরি। তেক্সতাইলগী শরুক অয়াম্বা রিসাইকল তৌদ্রি। মসিগী কান্নবা ঐখোয়গী তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রিনা লৌগদবনি। ঐখোয়গী ওইনা তেক্সতাইল রিসাইকল তৌবগী মমাংঙৈগী লৌশিং লৈজরি। খুদম ওইনা ঐখোয়না অরিবা ফিরোলশিংদগী কার্পেত শারি। ফিশাবশিং অমসুং য়ুমগী নুপীশিংনা অসিগুম্বা অমনবা ফিরোলশিংদগী মেত, রগশিং অমসুং কোভর কয়া শারি। মহারাস্ত্রাদা অমনবা ফিরোলশিংদগী গোধাদিশিং শারি। হৌজিক ভারতকী তেক্সতাইল রিসাইক্লিং মার্কেত অসি দোল্লর বিল্লিয়ন ৪০০ য়ৌরগনি হায়না থাজবা থম্লি। মালেমগী রিসাইকল তেক্সতাইল মার্কেত অসি দোল্লর বিল্লিয়ন ৭.৫ য়ৌরে। ঐখোয়না মাইকৈ অসিদা চঙশিল্লবদি ভারতনা অচৌবা কান্নবা ফংগনি।
মরুপশিং,
চহি চা কয়াগী মমাঙদা ভারতনা মাপন ফরিঙৈদা, ঐখোয়গী নুংঙাই-য়াইফবদা তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রিনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌরমখি। বিকসিত ভারত অমা ওইহন্নবা অমুক হন্না তেক্সতাইল সেক্তরনা অচৌবা থৌদাং অমা লৌনবা ৱাশক অমগা লোয়ননা ঙসি ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিল্লি। ভারত তেক্সগুম্বা থৌরমনা হিরম অসিদা ভারতকী ফিবম ফগৎহনগনি। থৌরম অসিনা চহি খুদিংগী অনৌবা রেকোর্দশিং থমগনি হায়না ঐনা থাজবা থমলি। থৌরম অসিগীদমক ঐনা অমুক হন্না অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
অদোম থাগৎপা ফোঙদোকচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at Bharat Tex 2025
16 FEB 2025 8:50PM by PIB Delhi
My Cabinet colleagues, Shri Giriraj Singh Ji and Pabitra Margherita Ji, esteemed ambassadors of various nations, senior diplomats, officials from the central and state governments, distinguished figures from the world of fashion and textiles, entrepreneurs, students, my dear weaver and artisan friends, ladies and gentlemen!
Today, Bharat Mandapam is hosting the second edition of Bharat Tex. This event not only celebrates our rich traditions but also showcases the immense possibilities of a Viksit Bharat (developed India). It is a matter of immense joy for the nation that the seed we planted is now rapidly growing into a banyan tree. Bharat Tex is evolving into a premier global textiles event. This time, the entire spectrum of the value chain is represented, with 12 associated groups participating together. Additionally, accessories, garments, machinery, chemicals, and dyes are on display. Bharat Tex is emerging as a powerful platform for engagement, collaboration, and partnership among policymakers, CEOs, and industry leaders from across the world. The dedicated efforts of all stakeholders in making this event a success are truly commendable, and I extend my heartfelt congratulations to everyone involved.
Friends,
Today, Bharat Tex has participation from over 120 countries— as Giriraj Ji mentioned, 126 countries—meaning that every entrepreneur present here is gaining exposure to these 120+ nations. They have the opportunity to expand their businesses from local to international levels. Those seeking new markets are gaining valuable insights into the cultural preferences of different nations.
Earlier, I had the chance to visit some of the exhibition stalls. Though I could not see everything—had I attempted to do so, it would have taken me two days, which I am sure you would not permit—I did manage to interact with many representatives and understand their perspectives. Several participants shared that after attending Bharat Tex last year, they acquired new buyers on a large scale, significantly expanding their businesses. One particularly interesting comment, or rather a ‘sweet complaint,’ was brought to my attention. Some participants expressed that the demand for their products has surged to such an extent that they are struggling to meet it. Additionally, some entrepreneurs informed me that setting up a factory typically requires an investment of Rs 70–75 crore, and each such facility provides employment to around 2,000 people. To those in the banking sector, I would like to emphasize—please take note of their needs, understand the priorities, and extend your support accordingly.
Friends,
This event is providing a significant boost to investment, exports, and overall growth in the textile sector.
Friends,
At Bharat Tex, our garments beautifully reflect Bharat's cultural diversity. From East to West, North to South, we boast a vast array of traditional garments, each with multiple variations. Lucknowi Chikan, the Bandhani of Rajasthan and Gujarat, the Patola of Gujarat, the Banarasi Silk of my Kashi, Kanjeevaram Silk from the South, and Pashmina from Jammu and Kashmir—this is the perfect opportunity for such events to showcase our rich heritage. Our diversity and unique craftsmanship should serve as a driving force for the expansion of the garment industry.
Friends,
Last year, I spoke about the five ‘F’ factors in the textile industry—Farm, Fibre, Fabric, Fashion, and Foreign. This vision is now evolving into a mission for Bharat, unlocking new avenues of growth for farmers, weavers, designers, and traders alike. Over the past year, Bharat's textile and apparel exports have increased by 7 percent. Now, are you going to applaud for just 7 percent? Let’s save the applause for when we achieve a 17 percent increase next time! Today, we are the sixth-largest exporter of textiles and apparel in the world, with our textile exports reaching Rs 3 lakh crore. Our goal now is to increase this to Rs 9 lakh crore by 2030. However, while I mention 2030, given the enthusiasm I have witnessed here today, I suspect you might surpass my projections and achieve this target even sooner!
Friends,
This success is the result of a decade of relentless effort and consistent policies. It is due to these sustained efforts that foreign investment in our textile sector has doubled over the past ten years. Today, some friends shared with me that many foreign companies are keen to invest in Bharat. To them, I said—You are our greatest ambassadors! When you speak about Bharat's opportunities, people believe it instantly. If the government says something, they may scrutinise it, verify facts, and deliberate over it. But when a fellow businessman from the same industry speaks, others trust their word and seize the opportunity without hesitation.
Friends,
You are all aware that the textile industry is one of the most vital sectors in our country, providing extensive employment opportunities. This industry contributes 11% to Bharat's manufacturing sector. You must have noticed in this year's budget that we have placed a strong emphasis on 'Mission Manufacturing', and you are an integral part of this mission. Therefore, as investment flows into this sector and growth accelerates, crores of textile workers are reaping the benefits.
Friends,
Our commitment is to address the challenges of India's textile sector and unlock new opportunities. To achieve this, we are implementing visionary and long-term strategies. A reflection of our efforts can be seen in this year's budget. Keeping in mind the industry’s key requirements, we are working to ensure a reliable cotton supply within the country, make Indian cotton globally competitive, and strengthen our entire value chain. To this end, we have announced a 'Mission for Cotton Productivity'. Additionally, we are focusing on emerging sectors such as technical textiles. I recall my time as the Chief Minister of Gujarat when I used to interact with people from the textile industry. Back then, when I spoke about technical textiles, they would ask me what I meant. Today, I am pleased to see Bharat establishing itself in this domain. We are actively promoting indigenous carbon fibre and its derivative products, and Bharat is making significant strides in producing high-grade carbon fibre. Alongside these efforts, we are implementing crucial policy decisions to support the textile industry. For example, in this year's budget, the classification criteria for MSMEs have been revised and expanded. Additionally, credit availability has been increased. Given that MSMEs contribute 80% to our textile sector, these reforms will bring tremendous benefits.
Friends,
Any sector can only thrive when it has access to a skilled workforce. In the textile industry, skill plays a defining role. That is why we are working to develop a strong talent pool specifically for this sector. Our 'National Centres of Excellence for Skilling' are playing a crucial role in this initiative, while the 'Samarth Yojana' is helping equip workers with the necessary skills across the value chain. Earlier today, I had the opportunity to speak with several women who have been trained under 'Samarth'. Hearing about their progress over the past five, seven, or even ten years filled me with immense pride. At the same time, we recognise that in this age of technology, traditional handloom and artisanal skills must continue to receive due importance. Our goal is to bring the craftsmanship of handloom artisans to global markets, enhance their capabilities, and create new opportunities for them. We are actively working in this direction. Over the past decade, more than 2,400 major marketing events have been organised to promote handlooms—more than 2,400! Additionally, an e-commerce platform named 'India-Handmade' has been launched to facilitate online marketing of handloom products. Thousands of handloom brands have already registered on the platform, and they are greatly benefiting from the GI tagging of handloom products.
Friends,
The 'Textiles Startup Grand Challenge' was launched during last year’s Bharat Tex event to encourage innovative and sustainable solutions for the textile sector from young minds. Youth from across the country participated in this challenge with great enthusiasm. The winners of this competition have also been invited here today, and they are present among us. Additionally, start-ups keen to support and nurture these young innovators have also been invited. This initiative is being supported by IIT Madras, the Atal Innovation Mission, and several leading private textile organisations. Such pitch fests will significantly boost the start-up culture in the country.
I urge our young entrepreneurs to establish new techno-textile start-ups and develop fresh, groundbreaking ideas. I also have a suggestion for our textile industry—collaborate with institutes like IITs to develop innovative tools for the sector. We are witnessing a growing trend on social media where the younger generation is increasingly embracing traditional attire alongside modern styles. As a result, the fusion of tradition and innovation has become more important than ever. We must introduce products inspired by our traditional clothing that appeal not only to young Indians but also to global audiences. Another crucial aspect is the rising influence of technology. Artificial intelligence (AI) is playing an expanding role in identifying new fashion trends and creating innovative styles. During my recent visit to the NIFT stall, I was informed that AI is now being used to predict the fashion trends of 2026. Previously, the world dictated fashion trends to us—we were told to wear black, and we complied. But now, we will set the trends for the world. This is why, while on one hand, traditional Khadi is being promoted, on the other, AI is being leveraged to analyse future fashion trends.
I recall an event from my early days as Chief Minister, around 2003. On Gandhi Jayanti, I organised a Khadi fashion show in Porbandar, the birthplace of Mahatma Gandhi. Students from NIFT and NID collaborated to bring this vision to life. The show was held to the background music of the bhajan "Vaishnav Jan To Tene Re Kahiye." At the time, I had invited some of Vinoba Bhave’s close associates to attend. Since fashion shows often use language and expressions that the older generation may find unfamiliar, they were initially sceptical about the idea. However, I personally convinced them to come. After witnessing the event, they told me, "If we want to make Khadi popular, this is the way forward." Today, Khadi is making remarkable progress and capturing global attention. We must continue to promote it with renewed vigour. During the freedom movement, Khadi symbolised "Khadi for the Nation." Now, it must evolve into "Khadi for Fashion."
Friends,
A few days ago, as the announcer mentioned, I returned from an overseas visit. I was in Paris, the city widely regarded as the fashion capital of the world. During this visit, significant partnerships were established between our two nations on various key issues. One of the central themes of our discussions was the environment and climate change. Today, the world is increasingly recognising the importance of a sustainable lifestyle, and the fashion industry is no exception. The global fashion community is embracing the vision of 'Fashion for Environment' and 'Fashion for Empowerment'. In this regard, Bharat is leading the way.
Sustainability has always been an integral part of Bharat's textile heritage. Our Khadi, tribal textiles, and the use of natural dyes exemplify our long-standing commitment to a sustainable way of life. Now, with the support of cutting-edge technologies, Bharat's traditional sustainable techniques are evolving, directly benefiting artisans, weavers, and the crores of women associated with the textile industry.
Friends,
I firmly believe that the textile industry must embrace the principles of maximising resource efficiency and minimising waste. Today, crores of garments become obsolete every month worldwide, with a significant portion falling into the category of 'fast fashion waste'. This refers to clothing discarded simply due to changing fashion trends. These garments are dumped in various parts of the world, posing a severe threat to the environment and ecosystems. Estimates suggest that fashion waste will reach 148 million tonnes by 2030. Currently, less than a quarter of textile waste is being recycled. However, our textile industry can transform this challenge into an opportunity. Bharat has a long and diverse tradition of textile recycling and upcycling. Many of you are familiar with how we repurpose old or unused fabrics. For instance, in Bharat, carpets are crafted from discarded textiles, and weavers—along with homemakers—create mats, rugs, and coverings from fabric remnants. In Maharashtra, the traditional art of making Godhadis from old, even torn clothes, showcases this ingenuity. We can innovate and elevate these age-old practices, bringing them to the global market.
The Ministry of Textiles has already taken steps in this direction by signing an MoU with the 'Standing Conference of Public Enterprises' and e-Marketplaces to promote upcycling. Many upcyclers from across India have registered under this initiative. Additionally, pilot projects for door-to-door collection of textile waste are already underway in cities like Navi Mumbai and Bangalore. I encourage our start-ups to actively engage in these efforts, seize these emerging opportunities, and establish a strong foothold in this massive global market. India’s textile recycling market is projected to reach USD 400 million in the coming years, while the global recycled textile market is estimated to reach nearly USD 7.5 billion. By taking strategic steps now, India has the potential to secure an even larger share of this market.
Friends,
Centuries ago, when Bharat stood at the pinnacle of economic prosperity, the textile industry played a crucial role in that success. Today, as we march forward with our vision of a Viksit Bharat, the textile sector is once again poised to make a significant contribution to our nation’s progress. Events like Bharat Tex are reinforcing Bharat's position as a global textile powerhouse. I am confident that with each passing year, this event will set new benchmarks of success and reach greater heights. I extend my heartfelt congratulations to all those involved in making this event a grand success.
Thank you very much.
Namaskar.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.