প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত টেক্স ২০২৫ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
16 FEB 2025 8:50PM by PIB Guwahati
কেবিনেটত মোৰ সতীৰ্থ শ্ৰীযুত গিৰিৰাজ সিং জী, পবিত্ৰ মাৰ্ঘেৰিটা জী, বিভিন্ন দেশৰ ৰাষ্ট্ৰদূত, জ্যেষ্ঠ ৰাজনীতিবিদ, কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ বিষয়া, ফেশ্বন আৰু বস্ত্ৰ জগতৰ সকলো প্ৰসিদ্ধ, উদ্যোগী, ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, মোৰ শিপিনী আৰু শিল্পকাৰ বন্ধু, ভদ্ৰমহিলা আৰু সজ্জনসকল।
আজি ভাৰত মণ্ডপম, ভাৰত টেক্স (Bharat Tex)ৰ দ্বিতীয় সংস্কৰণৰ সাক্ষী হৈ আছে। ইয়াত আমাৰ পৰম্পৰাৰ সমান্তৰালকৈ বিকশিত ভাৰতৰ সম্ভাৱনীয়তাও দেখিবলৈ পোৱা গৈছে। এয়া দেশৰ বাবে সন্তুষ্টিৰ বিষয় যে আমি যি বীজ ৰোপণ কৰিছিলোঁ, আজি সি বট বৃক্ষ হোৱাৰ পথত দ্ৰুতগতিত বাঢ়িছে। ভাৰত টেক্স এতিয়া এক মেগা গ্ল’বেল টেক্সটাইলছ ইভেণ্টত পৰিণত হৈছে। এইবাৰ মূল্য শৃংখলৰ সমগ্ৰ বৰ্ণালী, ইয়াৰ সৈতে জড়িত ১২টা গোটে ইয়াত একেলগে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। আনুষংগিক সামগ্ৰী, কাপোৰ, যন্ত্ৰপাতি, ৰাসায়নিক পদাৰ্থ আৰু ৰং আদিও প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে। ভাৰত টেক্স সমগ্ৰ বিশ্বৰ নীতি নিৰ্ধাৰক, চিইঅ’, আৰু উদ্যোগৰ নেতাসকলৰ বাবে নিয়োজন, সহযোগিতা, আৰু অংশীদাৰিত্বৰ বাবে এক অতি শক্তিশালী মঞ্চত পৰিণত হৈছে। এই অনুষ্ঠানৰ বাবে সকলো অংশীদাৰৰ প্ৰচেষ্টা অতি প্ৰশংসনীয়, এই কামৰ লগত জড়িত সকলো লোককে আন্তৰিকতাৰে অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰত টেক্সত ১২০খনতকৈও অধিক দেশে অংশগ্ৰহণ কৰিছে, গিৰিৰাজ জীয়ে কোৱাৰ দৰে ১২৬খন দেশ, তাৰ অৰ্থ হ’ল ইয়ালৈ অহা প্ৰতিজন উদ্যোগীয়ে ১২০খন দেশৰ সৈতে এক্সপ’জাৰ পাইছে। তেওঁলোকে নিজৰ ব্যৱসায় স্থানীয়ৰ পৰা বিশ্বব্যাপী কৰি তোলাৰ সুযোগ পাইছে। নতুন বজাৰ বিচাৰি উদ্যমীসকলে ইয়াত বিভিন্ন দেশৰ সাংস্কৃতিক প্ৰয়োজনীয়তাৰ তথ্য লাভ কৰিছে। কিছু সময়ৰ আগতে মই প্ৰদৰ্শনীৰ ষ্টলবোৰ চাই আছিলোঁ, বেছি চাব নোৱাৰিলোঁ, যদি মই গোটেইখিনি চালোঁ হেঁতেন তেন্তে মোক হয়তো দুদিন লাগিলহেঁতেন আৰু আপোনালোকে মোক ইমান সময়ো নিদিব। কিন্তু যিমানখিনি সময় উলিয়াব পাৰিলোঁ, এই সময়ছোৱাত মই এই ষ্টলবোৰৰ বহু প্ৰতিনিধিৰ লগতো বহুত কথা পাতিলোঁ আৰু কথাবোৰ বুজিবলৈ চেষ্টা কৰিলোঁ। বহু বন্ধুৱে কৈ আছিল যে যোৱা বছৰ ভাৰত টেক্সত যোগদান কৰাৰ পিছত তেওঁলোকে বৃহৎ পৰিসৰত নতুন ক্ৰেতা লাভ কৰিছিল আৰু তেওঁলোকৰ ব্যৱসায় সম্প্ৰসাৰিত হৈছিল। আৰু মই দেখি আছিলোঁ যে মোৰ ওচৰলৈ এটা ডাঙৰ, অৰ্থাৎ এটা মধুৰ অভিযোগ আহিছিল, তেওঁলোকে কৈছিল যে ছাৰ, চাহিদা ইমানেই যে আমি তাত উপনীত হ’ব পৰা নাই। আৰু কিছুমান বন্ধুৱে মোক ক’লে যে ছাৰ আমি যদি ফেক্টৰী এটা স্থাপন কৰিব বিচাৰোঁ তেন্তে গড়ে ৭০-৭৫ কোটি টকা খৰচ হয় আৰু আমি ২০০০ মানুহক কৰ্মসংস্থাপন দিওঁ। মই বেংকিং খণ্ডৰ মানুহক সৰ্ব প্ৰথমে ক’ম যে এই সকলোৰে কি দাবী, অগ্ৰাধিকাৰ বুজক আৰু দিয়ক।
বন্ধুসকল,
এই অনুষ্ঠানে বস্ত্ৰ খণ্ডত বিনিয়োগ, ৰপ্তানি আৰু সামগ্ৰিক বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত এক বৃহৎ উত্থান প্ৰদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰত টেক্সৰ এই অনুষ্ঠানত আমাৰ সাজ-পোছাকৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ সাংস্কৃতিক বৈচিত্ৰ্যও দেখা যায়। পূবৰ পৰা পশ্চিমলৈ, উত্তৰৰ পৰা দক্ষিণলৈ, আমাৰ ইয়াত কিমান ধৰণৰ পৰম্পৰাগত সাজ-পোছাক আছে, প্ৰতিটো সাজ-পোছাকৰ কিমানবোৰ প্ৰকাৰ আছে। লক্ষ্ণৌই চিকনকাৰী, ৰাজস্থান আৰু গুজৰাটৰ বান্ধনী, গুজৰাটৰ পাটোলা আৰু মোৰ কাশীৰ বানাৰসী ৰেচম, দক্ষিণৰ কাঞ্চিপুৰম ৰেচম, জম্মু-কাশ্মীৰৰ পশ্মিনা, এইটোৱেই উপযুক্ত সময়, এনেধৰণৰ অনুষ্ঠানৰ জৰিয়তে আমাৰ বৈচিত্ৰ্য আৰু বিশেষত্বও বস্ত্ৰ উদ্যোগৰ সম্প্ৰসাৰণৰ মাধ্যম হ’ব লাগে।
বন্ধুসকল,
যোৱা বছৰ মই বস্ত্ৰ উদ্যোগত ফাৰ্ম, ফাইবাৰ, ফেব্ৰিক, ফেশ্বন আৰু ফৰেইন– এই পাঁচটা ‘এফ’ কাৰকৰ কথা কৈছিলোঁ। ফাৰ্ম, ফাইবাৰ, ফেব্ৰিক, ফেশ্বন আৰু ফৰেইনৰ এই দৃষ্টিভংগী এতিয়া ভাৰতৰ বাবে এক অভিযানত পৰিণত হৈছে। এই অভিযানে সকলোৰে বাবে বৃদ্ধিৰ নতুন পথ মুকলি কৰিছে – কৃষক, বয়নকাৰী, ডিজাইনাৰ আৰু ব্যৱসায়ী। ভাৰতৰ বস্ত্ৰ আৰু পোছাক ৰপ্তানি যোৱা বছৰ ৭ শতাংশ বৃদ্ধি পাইছে। এতিয়া যদি আপোনালোকে ৭ শতাংশৰ বাবে হাত চাপৰি বজায় তেন্তে মোৰ কি হ’ব, অহাবাৰ যদি ১৭ শতাংশ হয় তেন্তে আকৌ হাত চাপৰি। আজি আমি বিশ্বৰ ষষ্ঠ বৃহত্তম বস্ত্ৰ আৰু পোছাক ৰপ্তানিকাৰক। আমাৰ বস্ত্ৰ ৰপ্তানি ৩ লাখ কোটি টকা হৈছেগৈ। এতিয়া আমাৰ লক্ষ্য – ২০৩০ চনৰ ভিতৰত আমি ৯ লাখ কোটি টকালৈ লৈ যাম। যদিও মই ইয়াত ২০৩০ চনৰ কথা কৈছোঁ, কিন্তু আজি তাত মই যি মেজাজ দেখিছোঁ, মই ভাবোঁ যে হয়তো আপোনালোকে মোৰ এই হিচাপ ভুল বুলি প্ৰমাণ কৰিব, আৰু ২০৩০ চনৰ আগতেই কামটো সম্পূৰ্ণ কৰিব।
বন্ধুসকল,
এই সফলতাৰ আঁৰত আছে সম্পূৰ্ণ এটা দশকৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু এটা দশকৰ সামঞ্জস্যপূৰ্ণ নীতি। সেইবাবেই যোৱা দশকত আমাৰ বস্ত্ৰ খণ্ডত বিদেশী বিনিয়োগ দুগুণ বৃদ্ধি পাইছে। আৰু আজি কিছুমান বন্ধুৱে মোক কৈ আছিল যে ছাৰ বহুত বিদেশী কোম্পানীয়ে ভাৰতলৈ আহি বিনিয়োগ কৰিব বিচাৰে, তেতিয়া মই তেওঁলোকক ক’লোঁ যে চাওক আপুনি আমাৰ সবাতোকৈ ডাঙৰ এম্বেছেডৰ, যেতিয়া আপুনি কয় তেতিয়া যিকোনো ব্যক্তিয়ে কথাটোত সন্মতি দিব, যদি চৰকাৰে কয় তেতিয়া তদন্ত কৰিবলৈ যাব, এইটো ঠিক, এইটো ভুল, ঠিকেই আছে, নাই, কিন্তু যেতিয়া একেটা ক্ষেত্ৰৰ ব্যৱসায়ীয়ে যেতিয়া কয় তেতিয়া তেওঁলোকে মানি লয় যে হয় বন্ধু এইটোৱেই সুযোগ, ব’লা।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে জানে যে বস্ত্ৰশিল্প হৈছে অন্যতম গুৰুত্বপূৰ্ণ উদ্যোগ যিয়ে দেশত সৰ্বাধিক কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে। এই খণ্ডই ভাৰতৰ উৎপাদনত ১১ শতাংশ অৰিহণা যোগাইছে। আৰু এইবাৰ আপোনালোকে নিশ্চয় বাজেটত দেখিছে, আমি মিছন মেনুফেকচাৰিঙৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিছোঁ, আপোনালোক সকলোৱেও ইয়াত অন্তৰ্ভুক্ত হৈছে। সেয়ে, যেতিয়া এই খণ্ডত বিনিয়োগ আহি আছে, বৃদ্ধি হৈ আছে, তেন্তে কোটি কোটি বস্ত্ৰশিল্পৰ শ্ৰমিকে ইয়াৰ সুবিধা লাভ কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ বস্ত্ৰ খণ্ডৰ সমস্যা সমাধান আৰু সুযোগ সৃষ্টি কৰাটো আমাৰ সংকল্প। ইয়াৰ বাবে আমি দূৰদৰ্শী আৰু দীৰ্ঘম্যাদী ধাৰণাসমূহৰ ওপৰত কাম কৰি আছোঁ। আমাৰ প্ৰচেষ্টাৰ আভাস এইবাৰৰ বাজেটতো দেখা গৈছে। আমাৰ দেশত কপাহৰ যোগানক নিৰ্ভৰযোগ্য কৰি তুলিবলৈ, ভাৰতীয় কপাহক বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক কৰি তুলিবলৈ, আৰু উদ্যোগটোৰ এনে সকলো প্ৰয়োজনীয়তা মনত ৰাখি আমাৰ মূল্য শৃংখল শক্তিশালী কৰিবলৈ আমি কপাহ উৎপাদনশীলতাৰ বাবে এক অভিযান ঘোষণা কৰিছোঁ। আমাৰ গুৰুত্ব কাৰিকৰী বস্ত্ৰশিল্পৰ দৰে ছান-ৰাইজ ছেক্টৰতো আছে। আৰু মোৰ মনত আছে, গুজৰাটত থাকোঁতে মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ, তেতিয়া আপোনালোকৰ বস্ত্ৰশিল্পৰ লোকসকলক লগ পাইছিলোঁ, আৰু সেই সময়ত যেতিয়া মই তেওঁলোকৰ লগত কাৰিকৰী বস্ত্ৰশিল্পৰ বিষয়ে কথা পাতিছিলোঁ, তেতিয়া তেওঁলোকে মোক সুধিছিল, আপুনি কি বিচাৰে, আজি মই সুখী যে ভাৰতে ইয়াত নিজৰ নাম উজ্বলাইছে। আমি থলুৱা কাৰ্বন ফাইবাৰ আৰু ইয়াৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰ কৰিছোঁ। ভাৰতেও উচ্চমানৰ কাৰ্বন ফাইবাৰ নিৰ্মাণৰ দিশত আগবাঢ়িছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহৰ সমান্তৰালকৈ আমি বস্ত্ৰ খণ্ডৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় নীতিগত সিদ্ধান্তও গ্ৰহণ কৰি আছোঁ। সেই হিচাপে এইবাৰৰ বাজেটত এমএছএমইৰ শ্ৰেণীবিভাজনৰ মাপকাঠী সলনি কৰি ইয়াক সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। লগতে ঋণৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধি কৰা হৈছে। আমাৰ বস্ত্ৰ খণ্ডই, য’ত ৮০ শতাংশ অৱদান আমাৰ এমএছএমইৰ পৰা, ইয়াৰ পৰা বিপুল লাভ হ’বলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
যিকোনো খণ্ডই তেতিয়াহে উৎকৃষ্ট হয়, যেতিয়া ইয়াৰ বাবে দক্ষ কৰ্মশক্তি উপলব্ধ হয়। বস্ত্ৰ উদ্যোগত আটাইতকৈ ডাঙৰ ভূমিকা হ’ল দক্ষতা। সেইবাবেই আমি বস্ত্ৰ উদ্যোগৰ বাবেও এক দক্ষ প্ৰতিভাৰ পুল সৃষ্টিৰ কাম কৰি আছোঁ। আমাৰ নেচনেল চেণ্টাৰ অৱ এক্সেলেন্স ফৰ স্কিলিঙৰ এই দিশত ডাঙৰ ভূমিকা আছে। মূল্য শৃংখলৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় দক্ষতা আহৰণৰ ক্ষেত্ৰত আমি সমৰ্থ যোজনাৰ জৰিয়তে সহায় লাভ কৰিছোঁ। আৰু আজি মই বহু ভগ্নীৰ লগত কথা পাতি আছিলোঁ যিসকলক সমৰ্থৰ প্ৰশিক্ষণ দিয়া হৈছে, আৰু তেওঁলোকে ৫ বছৰ, ৭ বছৰ, ১০ বছৰত যি অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে, সেই কথা শুনি মই গৌৰৱেৰে মন ভৰি গ’ল। প্ৰযুক্তিৰ এই যুগত হস্ত-তাঁতশালৰ প্ৰামাণ্যতা আৰু হাতৰ দক্ষতাক সমানে গুৰুত্ব দিয়াটোও আমাৰ প্ৰয়াস। হস্ততাঁত শিপিনীসকলৰ দক্ষতা বিশ্বৰ বজাৰত উপনীত হ’ব লাগে, তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি হ’ব লাগে আৰু তেওঁলোকে নতুন সুযোগ লাভ কৰিব লাগে। আমিও এই দিশত কাম কৰি আছোঁ। যোৱা ১০ বছৰত হস্ততাঁত সামগ্ৰীৰ প্ৰচাৰৰ বাবে ২৪০০ৰো অধিক ডাঙৰ বিপণন অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰা হৈছে। হস্ততাঁত সামগ্ৰীৰ অনলাইন বিপণন প্ৰচাৰৰ বাবে ইণ্ডিয়া-হেণ্ড-মেড নামৰ এটা ই-কমাৰ্চ প্লেটফৰ্মো সৃষ্টি কৰা হৈছে। ইয়াত হাজাৰ হাজাৰ হেণ্ডলুম ব্ৰেণ্ডেও পঞ্জীয়ন কৰিছে। হেণ্ডলুমৰ সামগ্ৰীৰ জি আই টেগিঙৰ জৰিয়তেও এই ব্ৰেণ্ডসমূহৰ বহুত ডাঙৰ লাভ হৈছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা বছৰ ভাৰত টেক্স অনুষ্ঠানৰ সময়ত টেক্সটাইলছ ষ্টাৰ্টআপ গ্ৰেণ্ড চেলেঞ্জ মুকলি কৰা হৈছিল। তেতিয়া বস্ত্ৰ খণ্ডৰ বাবে যুৱক-যুৱতীসকলৰ পৰা উদ্ভাৱনীমূলক বহনক্ষম সমাধান বিচৰা হৈছিল। এই প্ৰত্যাহ্বানত দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ যুৱক-যুৱতীসকলে উৎসাহেৰে অংশগ্ৰহণ কৰে। এই প্ৰত্যাহ্বানৰ বিজয়ী যুৱক-যুৱতীসকলকো ইয়াত আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছে। তেওঁলোক ইয়াত আমাৰ মাজত বহি আছে। আজি ইয়াত এনে ষ্টাৰ্ট-আপকো আমন্ত্ৰণ জনোৱা হৈছে যিয়ে এই যুৱক-যুৱতীসকলক আগুৱাই নিব বিচাৰে। এনে পিচ ফেষ্টে (pitch fest) আইআইটি মাদ্ৰাজ, অটল ইনোভেচন মিছন আৰু বহুতো বৃহৎ ব্যক্তিগত বস্ত্ৰ সংস্থাৰ সমৰ্থন লাভ কৰিছে। ইয়াৰ দ্বাৰা দেশত ষ্টাৰ্ট-আপ সংস্কৃতিৰ প্ৰসাৰ ঘটিব।
মই বিচাৰিম যে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলে নতুন টেকন’-টেক্সটাইল ষ্টাৰ্ট-আপৰ সৈতে আহি নতুন ধাৰণাৰে কাম কৰক। আমাৰ উদ্যোগটোৰ বাবেও মোৰ এটা পৰামৰ্শ আছে। আমাৰ বস্ত্ৰ উদ্যোগে আইআইটিৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতেও সহযোগিতা কৰি নতুন সঁজুলি প্ৰস্তুত কৰিব পাৰে। আজিকালি আমি ছ’চিয়েল মিডিয়া আৰু ট্ৰেণ্ডত দেখিবলৈ পাইছোঁ, নতুন প্ৰজন্মই এতিয়া আধুনিকতাৰ লগতে পৰম্পৰাগত সাজ-পোছাক ভাল পাইছে। সেয়েহে আজি পৰম্পৰা আৰু উদ্ভাৱনৰ সংযোজনৰ গুৰুত্বও যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। আমি এনে পৰম্পৰাগত সাজ-পোছাকৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ এনে সামগ্ৰী মুকলি কৰা উচিত যিয়ে কেৱল ভাৰততে নহয়, সমগ্ৰ বিশ্বতে নতুন প্ৰজন্মক আকৰ্ষণ কৰিব। আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় হ’ল প্ৰযুক্তিৰ ক্ৰমবৰ্ধমান ভূমিকা। নতুন ধাৰা আৱিষ্কাৰ আৰু নতুন শৈলী সৃষ্টিৰ ক্ষেত্ৰত এআইৰ দৰে প্ৰযুক্তিৰ ভূমিকা ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। মাত্ৰ এতিয়াই যেতিয়া মই NIFT ষ্টললৈ গৈছিলোঁ, তেওঁলোকে মোক কৈছিল যে আমি এতিয়া AI ৰ জৰিয়তে ২০২৬ চনৰ যিটো ট্ৰেণ্ড হ’ব সেইটো প্ৰচাৰ কৰিছোঁ। নহ’লে আগতে পৃথিৱীৰ আন দেশবোৰে আমাক ক’লা পিন্ধিবলৈ কৈছিল, আমি পিন্ধিছিলোঁ, এতিয়া আমি পৃথিৱীখনক ক’ম কি পিন্ধিব লাগে। সেইবাবেই আজি এফালে পৰম্পৰাগত খাদীৰ প্ৰচাৰ আৰু আনফালে ফেশ্বন ট্ৰেণ্ডো এআইৰ জৰিয়তে বিশ্লেষণ কৰা হৈছে।
মোৰ মনত আছে, যেতিয়া মই নতুন নতুন মুখ্যমন্ত্ৰী হৈছিলোঁ, তেতিয়া হয়তো ২০০৩ চনৰ কথা, গান্ধী জয়ন্তীৰ দিনা, গান্ধীজীৰ জন্মস্থান পোৰবন্দৰত মই ফেশ্বন শ্ব’ৰ আয়োজন কৰিছিলোঁ, আৰু খাদীৰ ফেশ্বন শ্ব’। আৰু নিফ্টৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু আমাৰ এনআইডিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে একেলগে সেই কামটো আগুৱাই লৈ গ’ল। আৰু বৈষ্ণৱ ভজন তো তেৰে ৰে কহিয়ে, সেই বেকগ্ৰাউণ্ড মিউজিকৰ সৈতে সেই ফেশ্বন শ্ব’টো হৈছিল। আৰু সেই সময়ত মই বিনোৱা জীৰ ঘনিষ্ঠ সহযোগী কেইজনমানক নিমন্ত্ৰণ কৰিছিলোঁ, গতিকে তেওঁলোকে মোৰ লগত বহিছিল কাৰণ ফেশ্বন শ্ব’ত ব্যৱহাৰ কৰা শব্দবোৰ এনেকুৱা যে পুৰণি প্ৰজন্মৰ মানুহ সজাগ হৈ পৰে যে এই সকলোবোৰ ধুমুহা কি চলি আছে। কিন্তু মই তেওঁলোকক বহুত আহ্বান জনাইছিলোঁ, মই তেওঁলোকক মাতিছিলোঁ, তেওঁলোক আহিছিল আৰু পিছত মোক কৈছিল যে যদি আমি খাদীক জনপ্ৰিয় কৰিব লাগে, তেন্তে এইটোৱেই ৰাস্তা। আৰু মই কওঁ যে আজি খাদীয়ে যিদৰে আগবাঢ়িছে আৰু বিশ্ববাসীক আকৰ্ষণ কৰিছে, আমি ইয়াক আৰু অধিক প্ৰচাৰ কৰা উচিত। আৰু আগতে যেতিয়া স্বাধীনতা আন্দোলন চলি আছিল, তেতিয়া খাদী ফৰ Nation আছিল, এতিয়া খাদী ফৰ Fashion হ'ব লাগে।
বন্ধুসকল,
কেইদিনমানৰ আগতে, ঘোষকে এইমাত্ৰ কোৱাৰ দৰে, মই মাত্ৰ বিদেশ ভ্ৰমণৰ পৰা উভতি আহিছোঁ, পেৰিছত আছিলোঁ, আৰু পেৰিছক বিশ্বৰ ফেশ্বন ৰাজধানী বুলি কোৱা হয়। এই ভ্ৰমণৰ সময়ত দুয়োখন দেশৰ মাজত বিভিন্ন বিষয়ত গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰিত্ব স্থাপন কৰা হয়। আমাৰ আলোচনাৰ মূল কথাবোৰত পৰিৱেশ আৰু জলবায়ু পৰিৱৰ্তন বিষয়টোও সন্নিবিষ্ট কৰা হৈছিল। আজি সমগ্ৰ বিশ্বই বহনক্ষম জীৱনশৈলীৰ গুৰুত্ব বুজি পাইছে। ফেশ্বন জগতখনো ইয়াৰ প্ৰভাৱৰ পৰা অস্পৃশ্য নহয়। আজি বিশ্বই ফেশ্বন ফৰ এনভাইৰনমেণ্ট আৰু ফেশ্বন ফৰ এম্পাৱাৰমেণ্টৰ বাবে এই দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিছে। এই ক্ষেত্ৰত ভাৰতে বিশ্বক বাট দেখুৱাইছে। বহনক্ষমতা সদায় ভাৰতীয় বস্ত্ৰশিল্পৰ পৰম্পৰাৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ হৈ আহিছে। আমাৰ খাদী, জনজাতীয় বস্ত্ৰ, প্ৰাকৃতিক ৰং ব্যৱহাৰ, এই সকলোবোৰ বহনক্ষম জীৱনশৈলীৰ উদাহৰণ। এতিয়া ভাৰতৰ পৰম্পৰাগত বহনক্ষম কৌশলসমূহ অত্যাধুনিক প্ৰযুক্তিৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা উদ্যোগটোৰ সৈতে জড়িত শিপিনী, শিল্পকাৰ আৰু কোটি কোটি মহিলা প্ৰত্যক্ষভাৱে লাভৱান হৈছে।
বন্ধুসকল,
মোৰ বিশ্বাস, সম্পদৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱহাৰ আৰু ন্যূনতম আৱৰ্জনা সৃষ্টি বস্ত্ৰ উদ্যোগৰ পৰিচয় হ’ব লাগে। আজি পৃথিৱীত প্ৰতিমাহে কোটি কোটি কাপোৰ ব্যৱহাৰৰ পৰা বাহিৰ হৈ পৰে। ইয়াৰ এটা বৃহৎ অংশ ‘ফাষ্ট ফেশ্বন ৱেষ্ট’ৰ। অৰ্থাৎ সেই কাপোৰ যিবোৰ মানুহে ফেশ্বন বা ট্ৰেণ্ডৰ পৰিৱৰ্তনৰ বাবে পিন্ধিবলৈ এৰি দিয়ে। এই কাপোৰবোৰ পৃথিৱীৰ বহু ঠাইত পেলাই দিয়া হয়। ইয়াৰ ফলত environment আৰু ecology ৰ প্ৰতিও ডাঙৰ ভাবুকিৰ সৃষ্টি হৈছে।
এটা হিচাপ অনুসৰি, ২০৩০ চনৰ ভিতৰত ফেশ্বনৰ আৱৰ্জনা ১৪.৮ কোটি টন হ’ব। আজি বস্ত্ৰৰ আৱৰ্জনাসমূহৰ এক চতুৰ্থাংশও পুনৰ ব্যৱহাৰ কৰা হোৱা নাই। আমাৰ বস্ত্ৰ উদ্যোগে এই চিন্তাক এটা সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব পাৰে। আপোনালোকৰ বহুতেই জানে যে আমাৰ বস্ত্ৰ পুনঃব্যৱহাৰৰ অতি বৈচিত্ৰ্যময় পৰম্পৰাগত দক্ষতা আছে, আৰু বিশেষকৈ, ভাৰতত আপ-চাইক্লিঙৰ। উদাহৰণস্বৰূপে আমাৰ দেশত পুৰণি বা বাকী থকা কাপোৰৰ পৰা ৰাগ তৈয়াৰ কৰা হয়। শিপিনী, আনকি গৃহিণীসকলেও এনে কাপোৰৰ পৰা বহু ধৰণৰ মেট, ৰাগ আৰু আৱৰণ তৈয়াৰ কৰে। মহাৰাষ্ট্ৰত পুৰণি আনকি ফটা কাপোৰৰ পৰাও সুন্দৰ গোধাদী তৈয়াৰ কৰা হয়। আমি এই পৰম্পৰাগত কলাসমূহত নতুন নতুন উদ্ভাৱন কৰি বিশ্বৰ বজাৰলৈ লৈ যাব পাৰোঁ। টেক্সটাইল মন্ত্ৰালয়ে আপ-চাইক্লিঙক প্ৰসাৰিত কৰাৰ বাবে ষ্টেণ্ডিং কনফাৰেন্স অৱ পাব্লিক এণ্টাৰপ্ৰাইজ আৰু ই-মাৰ্কেটপ্লেচৰ সৈতেও বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰিছে। দেশৰ বহু আপ-চাইক্লাৰেও ইয়াত পঞ্জীয়ন কৰিছে। নৱী মুম্বাই আৰু বাংগালুৰুৰ দৰে চহৰত ঘৰে ঘৰে বস্ত্ৰ আৱৰ্জনা সংগ্ৰহৰ বাবেও পাইলট প্ৰজেক্ট চলোৱা হৈছে। মই বিচাৰোঁ যে আমাৰ ষ্টাৰ্ট-আপসমূহে এই প্ৰচেষ্টাসমূহত যোগদান কৰক, এই সুযোগসমূহ অন্বেষণ কৰক, আৰু প্ৰাৰম্ভিক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি ইমান বৃহৎ বিশ্বব্যাপী বজাৰত আগভাগ লওক। অহা কেইবছৰমানৰ ভিতৰত ভাৰতৰ বস্ত্ৰ পুনঃব্যৱহাৰৰ বজাৰ ৪০ কোটি ডলাৰ হ’ব বুলি আশা কৰা হৈছে। আনহাতে, বিশ্বৰ পুনঃব্যৱহৃত বস্ত্ৰ বজাৰখন প্ৰায় ৭.৫ বিলিয়ন ডলাৰ হ’ব বুলি অনুমান কৰা হৈছে। যদি আমি সঠিক দিশত আগবাঢ়োঁ তেন্তে ভাৰতে ইয়াত আৰু অধিক অংশ লাভ কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
শ শ বছৰৰ আগতে যেতিয়া ভাৰত সমৃদ্ধিৰ শিখৰত আছিল, আমাৰ সেই সমৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত বস্ত্ৰ উদ্যোগে বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিছিল। আজি আমি যেতিয়া বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্প লৈ আগবাঢ়িছোঁ, তেতিয়া আকৌ এবাৰ বস্ত্ৰ খণ্ডই ইয়াত এক বৃহৎ অৱদান আগবঢ়াবলৈ গৈ আছে। ভাৰত টেক্সৰ দৰে ইভেণ্টে এই খণ্ডত ভাৰতৰ স্থিতি শক্তিশালী কৰি তুলিছে। মোৰ বিশ্বাস যে এই অনুষ্ঠানে প্ৰতি বছৰে সফলতাৰ নতুন অভিলেখ সৃষ্টি কৰিব আৰু নতুন উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিব। মই আকৌ এবাৰ এই আয়োজনৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বহুত-বহুত ধন্যবাদ। নমস্কাৰ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at Bharat Tex 2025
16 FEB 2025 8:50PM by PIB Delhi
My Cabinet colleagues, Shri Giriraj Singh Ji and Pabitra Margherita Ji, esteemed ambassadors of various nations, senior diplomats, officials from the central and state governments, distinguished figures from the world of fashion and textiles, entrepreneurs, students, my dear weaver and artisan friends, ladies and gentlemen!
Today, Bharat Mandapam is hosting the second edition of Bharat Tex. This event not only celebrates our rich traditions but also showcases the immense possibilities of a Viksit Bharat (developed India). It is a matter of immense joy for the nation that the seed we planted is now rapidly growing into a banyan tree. Bharat Tex is evolving into a premier global textiles event. This time, the entire spectrum of the value chain is represented, with 12 associated groups participating together. Additionally, accessories, garments, machinery, chemicals, and dyes are on display. Bharat Tex is emerging as a powerful platform for engagement, collaboration, and partnership among policymakers, CEOs, and industry leaders from across the world. The dedicated efforts of all stakeholders in making this event a success are truly commendable, and I extend my heartfelt congratulations to everyone involved.
Friends,
Today, Bharat Tex has participation from over 120 countries— as Giriraj Ji mentioned, 126 countries—meaning that every entrepreneur present here is gaining exposure to these 120+ nations. They have the opportunity to expand their businesses from local to international levels. Those seeking new markets are gaining valuable insights into the cultural preferences of different nations.
Earlier, I had the chance to visit some of the exhibition stalls. Though I could not see everything—had I attempted to do so, it would have taken me two days, which I am sure you would not permit—I did manage to interact with many representatives and understand their perspectives. Several participants shared that after attending Bharat Tex last year, they acquired new buyers on a large scale, significantly expanding their businesses. One particularly interesting comment, or rather a ‘sweet complaint,’ was brought to my attention. Some participants expressed that the demand for their products has surged to such an extent that they are struggling to meet it. Additionally, some entrepreneurs informed me that setting up a factory typically requires an investment of Rs 70–75 crore, and each such facility provides employment to around 2,000 people. To those in the banking sector, I would like to emphasize—please take note of their needs, understand the priorities, and extend your support accordingly.
Friends,
This event is providing a significant boost to investment, exports, and overall growth in the textile sector.
Friends,
At Bharat Tex, our garments beautifully reflect Bharat's cultural diversity. From East to West, North to South, we boast a vast array of traditional garments, each with multiple variations. Lucknowi Chikan, the Bandhani of Rajasthan and Gujarat, the Patola of Gujarat, the Banarasi Silk of my Kashi, Kanjeevaram Silk from the South, and Pashmina from Jammu and Kashmir—this is the perfect opportunity for such events to showcase our rich heritage. Our diversity and unique craftsmanship should serve as a driving force for the expansion of the garment industry.
Friends,
Last year, I spoke about the five ‘F’ factors in the textile industry—Farm, Fibre, Fabric, Fashion, and Foreign. This vision is now evolving into a mission for Bharat, unlocking new avenues of growth for farmers, weavers, designers, and traders alike. Over the past year, Bharat's textile and apparel exports have increased by 7 percent. Now, are you going to applaud for just 7 percent? Let’s save the applause for when we achieve a 17 percent increase next time! Today, we are the sixth-largest exporter of textiles and apparel in the world, with our textile exports reaching Rs 3 lakh crore. Our goal now is to increase this to Rs 9 lakh crore by 2030. However, while I mention 2030, given the enthusiasm I have witnessed here today, I suspect you might surpass my projections and achieve this target even sooner!
Friends,
This success is the result of a decade of relentless effort and consistent policies. It is due to these sustained efforts that foreign investment in our textile sector has doubled over the past ten years. Today, some friends shared with me that many foreign companies are keen to invest in Bharat. To them, I said—You are our greatest ambassadors! When you speak about Bharat's opportunities, people believe it instantly. If the government says something, they may scrutinise it, verify facts, and deliberate over it. But when a fellow businessman from the same industry speaks, others trust their word and seize the opportunity without hesitation.
Friends,
You are all aware that the textile industry is one of the most vital sectors in our country, providing extensive employment opportunities. This industry contributes 11% to Bharat's manufacturing sector. You must have noticed in this year's budget that we have placed a strong emphasis on 'Mission Manufacturing', and you are an integral part of this mission. Therefore, as investment flows into this sector and growth accelerates, crores of textile workers are reaping the benefits.
Friends,
Our commitment is to address the challenges of India's textile sector and unlock new opportunities. To achieve this, we are implementing visionary and long-term strategies. A reflection of our efforts can be seen in this year's budget. Keeping in mind the industry’s key requirements, we are working to ensure a reliable cotton supply within the country, make Indian cotton globally competitive, and strengthen our entire value chain. To this end, we have announced a 'Mission for Cotton Productivity'. Additionally, we are focusing on emerging sectors such as technical textiles. I recall my time as the Chief Minister of Gujarat when I used to interact with people from the textile industry. Back then, when I spoke about technical textiles, they would ask me what I meant. Today, I am pleased to see Bharat establishing itself in this domain. We are actively promoting indigenous carbon fibre and its derivative products, and Bharat is making significant strides in producing high-grade carbon fibre. Alongside these efforts, we are implementing crucial policy decisions to support the textile industry. For example, in this year's budget, the classification criteria for MSMEs have been revised and expanded. Additionally, credit availability has been increased. Given that MSMEs contribute 80% to our textile sector, these reforms will bring tremendous benefits.
Friends,
Any sector can only thrive when it has access to a skilled workforce. In the textile industry, skill plays a defining role. That is why we are working to develop a strong talent pool specifically for this sector. Our 'National Centres of Excellence for Skilling' are playing a crucial role in this initiative, while the 'Samarth Yojana' is helping equip workers with the necessary skills across the value chain. Earlier today, I had the opportunity to speak with several women who have been trained under 'Samarth'. Hearing about their progress over the past five, seven, or even ten years filled me with immense pride. At the same time, we recognise that in this age of technology, traditional handloom and artisanal skills must continue to receive due importance. Our goal is to bring the craftsmanship of handloom artisans to global markets, enhance their capabilities, and create new opportunities for them. We are actively working in this direction. Over the past decade, more than 2,400 major marketing events have been organised to promote handlooms—more than 2,400! Additionally, an e-commerce platform named 'India-Handmade' has been launched to facilitate online marketing of handloom products. Thousands of handloom brands have already registered on the platform, and they are greatly benefiting from the GI tagging of handloom products.
Friends,
The 'Textiles Startup Grand Challenge' was launched during last year’s Bharat Tex event to encourage innovative and sustainable solutions for the textile sector from young minds. Youth from across the country participated in this challenge with great enthusiasm. The winners of this competition have also been invited here today, and they are present among us. Additionally, start-ups keen to support and nurture these young innovators have also been invited. This initiative is being supported by IIT Madras, the Atal Innovation Mission, and several leading private textile organisations. Such pitch fests will significantly boost the start-up culture in the country.
I urge our young entrepreneurs to establish new techno-textile start-ups and develop fresh, groundbreaking ideas. I also have a suggestion for our textile industry—collaborate with institutes like IITs to develop innovative tools for the sector. We are witnessing a growing trend on social media where the younger generation is increasingly embracing traditional attire alongside modern styles. As a result, the fusion of tradition and innovation has become more important than ever. We must introduce products inspired by our traditional clothing that appeal not only to young Indians but also to global audiences. Another crucial aspect is the rising influence of technology. Artificial intelligence (AI) is playing an expanding role in identifying new fashion trends and creating innovative styles. During my recent visit to the NIFT stall, I was informed that AI is now being used to predict the fashion trends of 2026. Previously, the world dictated fashion trends to us—we were told to wear black, and we complied. But now, we will set the trends for the world. This is why, while on one hand, traditional Khadi is being promoted, on the other, AI is being leveraged to analyse future fashion trends.
I recall an event from my early days as Chief Minister, around 2003. On Gandhi Jayanti, I organised a Khadi fashion show in Porbandar, the birthplace of Mahatma Gandhi. Students from NIFT and NID collaborated to bring this vision to life. The show was held to the background music of the bhajan "Vaishnav Jan To Tene Re Kahiye." At the time, I had invited some of Vinoba Bhave’s close associates to attend. Since fashion shows often use language and expressions that the older generation may find unfamiliar, they were initially sceptical about the idea. However, I personally convinced them to come. After witnessing the event, they told me, "If we want to make Khadi popular, this is the way forward." Today, Khadi is making remarkable progress and capturing global attention. We must continue to promote it with renewed vigour. During the freedom movement, Khadi symbolised "Khadi for the Nation." Now, it must evolve into "Khadi for Fashion."
Friends,
A few days ago, as the announcer mentioned, I returned from an overseas visit. I was in Paris, the city widely regarded as the fashion capital of the world. During this visit, significant partnerships were established between our two nations on various key issues. One of the central themes of our discussions was the environment and climate change. Today, the world is increasingly recognising the importance of a sustainable lifestyle, and the fashion industry is no exception. The global fashion community is embracing the vision of 'Fashion for Environment' and 'Fashion for Empowerment'. In this regard, Bharat is leading the way.
Sustainability has always been an integral part of Bharat's textile heritage. Our Khadi, tribal textiles, and the use of natural dyes exemplify our long-standing commitment to a sustainable way of life. Now, with the support of cutting-edge technologies, Bharat's traditional sustainable techniques are evolving, directly benefiting artisans, weavers, and the crores of women associated with the textile industry.
Friends,
I firmly believe that the textile industry must embrace the principles of maximising resource efficiency and minimising waste. Today, crores of garments become obsolete every month worldwide, with a significant portion falling into the category of 'fast fashion waste'. This refers to clothing discarded simply due to changing fashion trends. These garments are dumped in various parts of the world, posing a severe threat to the environment and ecosystems. Estimates suggest that fashion waste will reach 148 million tonnes by 2030. Currently, less than a quarter of textile waste is being recycled. However, our textile industry can transform this challenge into an opportunity. Bharat has a long and diverse tradition of textile recycling and upcycling. Many of you are familiar with how we repurpose old or unused fabrics. For instance, in Bharat, carpets are crafted from discarded textiles, and weavers—along with homemakers—create mats, rugs, and coverings from fabric remnants. In Maharashtra, the traditional art of making Godhadis from old, even torn clothes, showcases this ingenuity. We can innovate and elevate these age-old practices, bringing them to the global market.
The Ministry of Textiles has already taken steps in this direction by signing an MoU with the 'Standing Conference of Public Enterprises' and e-Marketplaces to promote upcycling. Many upcyclers from across India have registered under this initiative. Additionally, pilot projects for door-to-door collection of textile waste are already underway in cities like Navi Mumbai and Bangalore. I encourage our start-ups to actively engage in these efforts, seize these emerging opportunities, and establish a strong foothold in this massive global market. India’s textile recycling market is projected to reach USD 400 million in the coming years, while the global recycled textile market is estimated to reach nearly USD 7.5 billion. By taking strategic steps now, India has the potential to secure an even larger share of this market.
Friends,
Centuries ago, when Bharat stood at the pinnacle of economic prosperity, the textile industry played a crucial role in that success. Today, as we march forward with our vision of a Viksit Bharat, the textile sector is once again poised to make a significant contribution to our nation’s progress. Events like Bharat Tex are reinforcing Bharat's position as a global textile powerhouse. I am confident that with each passing year, this event will set new benchmarks of success and reach greater heights. I extend my heartfelt congratulations to all those involved in making this event a grand success.
Thank you very much.
Namaskar.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.