কেমিকেল্স অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী সেক্রেতরী শ্রী অমিত আগরৱালনা মালেমগী য়াইফনবগীদমক অহোংবা মমলদা হীদাকশিং পুথোকপদা ভারতনা মাংজিল থানবা পি.এম.গী ৱারোল অদু ফোংদোকখ্রে
PLI স্কিমনা রিয়র দিজিস লায়েংবদা চংবা শেনফম অসি করোরদগী লাখতা হন্থহল্লি
সরকারনা ন্যু রিসর্চ এন্দ ইন্নোভেসন স্কিমগী মখাদা রিয়র দিজিসশিং অমসুং ওর্ফান দ্রগশিংদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংগনি
21 AUG 2025 8:50AM by PIB Imphal
কেমিকেল্স অমসুং ফর্তিলাইজরস মন্ত্রালয়গী ফার্মাস্যুতিকেল্স বিভাগকী সেক্রেতরী শ্রী অমিত আগরৱালনা ঙরাং FICCI ওদিতোরিয়মদা পাংথোকখিবা রিয়র দিজিজেস কনফরেন্স 2025গী হৌদোকপগী সেসনদা অখন্নবা ৱারোল পীখি। কনফরেন্স অসি 'মার্কেতিং রিয়র কেয়র পোসিবলঃ এভাইলেবিলিতী, এক্সেসিবিলিতী, এৱারনেস' হায়বা থিমদা পাংথোকখি।
মহাক্কী ৱারোলদা, শ্রী আগরৱালনা পুৱারীগী ওইনা মতিক চাবা মীৎয়েং চংবিদ্রবা মরুওইবা হেনগৎলক্লিবা লম অমদা মীৎয়েং চঙবগীদমক ওর্গানাইজরশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি রিয়র দিজিসশিং অসি মীওইশিংদা থোইনা থেংনদবা ওইরবসু, পুন্না মখোয়না মী 20দা অমদা শোকহল্লি - মীশিং অসিগী চাদা 5 রোম ওইদুনা মরু ওইবা পব্লিক হেল্থকী নুংনাংবা অমা ওইহল্লি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি রিয়র দিজিসকী শিংনবসি মেদিকেল নৎত্রগা তেক্নিকেলগী প্রোব্লেম ওইবা খক্তা নত্তনা মীওইবগী মীৎয়েংদগী য়েংবা তাই অমসুং ইনক্লুজনগী ৱাহং অমা ওইনা উগদবনি।
দিব্যাঙ্গজনগীদমক প্রধান মন্ত্রীগী অপুনবা মীৎয়েং অদু পল্লদুনা, শ্রী আগরৱালনা অনাবশিং অমসুং মখোয়গী শেন্নরিবা মীওইশিংনা মায়োক্নরিবা পোৎলুম মখল কয়া অসি কোকহন্ননবা সরকার, ইন্দস্ত্রী, একাদেমিয়া অমসুং সিবিল সোসাইতীনা থৌদাং লৌনবা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীগী নীংতম নুমিৎকী ৱারোল পল্লদুনা মহাক্না নিংশিংখি: "ঐখোয় অসি মালেমগী ফার্মাসীনি হায়না খঙনরি অদুবু রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ততা শেন থাদবা অসি মতমগী মথৌ তাবা নত্ত্রা? মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবগীদমক খ্বাইদগী ফবা অমসুং মমল হন্থবা হিদাক-লাংথকশিং অসি ঐখোয়না পুথোকফম থোক্তব্রা?”
মরুওইবা পোলিসীগী খোঙথাংশিং অদু পল্লদুনা সেক্রেতরীনা হায়খি মদুদি ফার্মাস্যুতিকেল্সকীদমক প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব (PLI) স্কিমগী মখাদা ফোকস এরিয়া অমা ওইনা রিয়র দিজিজশিং য়াওরি। মসিনা মরম ওইদুনা, গৌচর দিজিজকীদমক ইলিগ্লুস্তেত য়াওনা, রিয়র দিজিজশিংগীদমক্তা হিদাক মখল 8গী তেংবাং পীখ্রে, মসি লায়েংবগী শেনফম অসি চহিগী ওইনা লুপা করোর 1.8–3.6দগী লুপা করোর লাখ 3–6দা হন্থরে। অতোপ্পা সপোর্ত তৌরিবা লাইয়েংশিংগী মনুংদা ৱিল্সন দিজিসকীদমক ত্রিএন্তিন, তাইরোসিনেমিয়া তাইপ 1গীদমক নিতিসিনোন অমসুং লেনোক্স-গেস্তৌত সিন্দ্রোমগীদমক কেনাবিদিওল য়াওরি। মহাক্না হায়খি মদুদি লাইয়েংগী মমলদা অসিগুম্না মশক থোক্না হন্থরকপা অসিনা পান্দম থম্লবা পোলিসী ইন্তরভেন্সনশিংগী ত্রান্সফোর্মেতিব পোতেন্সিএল উৎলি।
সেক্রেতরীনা কোর্পোরেতশিংবু শোকহল্লবা ইমুংশিংদা শেলগী অমসুং পুক্নিংগী ওইবা চৈথেং পীরিবা অসিনা মরম ওইরগা মখোয়গী CSR ইনিসিএতিবশিং অমসুং পেসেন্ত এসিস্তেন্স প্রোগ্রামশিংগী মখাদা রিয়র দিজিজ পেসেন্তশিংবু ফেক্তর তৌনবা পুক্নিং থৌগৎখি। মহাক্না স্তেকহোল্দর পুম্নমক্তা মখোয়গী পোলিসীশিং, রেগুলেসনশিং, ফন্দিং মোদেলশিং অমসুং প্রোগ্রাম দিজাইনশিং অসি ইনক্লুসিবিতীগী মীৎয়েংদগী য়েংনবা হায়খি। মহাক্না রিয়র দিজিস কম্ম্যুনিতীগী অখন্নবা মথৌ তাবশিং কোকহন্নবা অখন্নবা লম্বীশিং নৎত্রগা রেগ্যুলেতরী একজেম্পসননশিং থিদোক্নবা ফোংদোকখি।
শ্রী আগরৱালনা ৱারোল পীবা লোইশিল্লদুনা হায় মদুদি মহাক্না নুমিৎ অসিগী খন্ন-নৈনবশিংদগী রিকম্মেন্দেসনশিং অমসুং পোলিসীগী কান্নবশিং ফংগনি হায়না আশা তৌই অমসুং রিয়র দিজিজশিংগীদমক ভারতকী পোলিসী ফ্রেমৱার্ক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মালেমগী খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিশিংদগী তমশিনবা থৱায় য়াওই ফোংদোকখি।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
Union Secretary Shri Amit Agrawal Highlights PM’s Call for India to Pioneer Affordable Medicines for Global Welfare
PLI Scheme Brings Down Cost of Rare Disease Treatment from Crores to Lakhs
Govt to Prioritize Rare Diseases & Orphan Drugs under New Research and Innovation Scheme
21 AUG 2025 8:50AM by PIB Delhi
Shri Amit Agrawal, Secretary, Department of Pharmaceuticals, Ministry of Chemicals & Fertilizers delivered a special address during the inaugural session of the Rare Diseases Conference 2025 at FICCI Auditorium yesterday. The Conference was organized on the theme “Making Rare Care Possible: Availability, Accessibility, Awareness.”
In his address, Shri Agrawal commended the organisers for bringing focus to an issue of growing significance that has historically not received adequate attention. He underlined that although rare diseases may appear infrequent individually, collectively they affect nearly one in every twenty individuals—around 5% of the population—making them a major public health concern. He emphasized that the rare disease challenge should be seen through a human lens and as a question of inclusion, not merely a medical or technical problem.
Citing the Prime Minister’s inclusive vision of Divyangjan, Shri Agrawal called for a response from government, industry, academia and civil society to address the multifaceted burden faced by patients and caregivers. Referring to the Prime Minister’s Independence Day address, he recalled: “We are known as the pharmacy of the world but isn’t it the need of the hour to invest in research and development? Shouldn’t we be the ones providing the best and most affordable medicines for the welfare of humanity?”
Highlighting significant policy measures, the Secretary informed that Rare Diseases were included as a focus area under the Production Linked Incentive (PLI) Scheme for Pharmaceuticals. As a result, eight drugs for rare conditions have been supported, including Eliglustat for Gaucher’s Disease, where the cost of treatment has come down from ₹1.8–3.6 crore annually to ₹3–6 lakh. Other supported treatments include Trientine for Wilson’s Disease, Nitisinone for Tyrosinemia Type 1 and Cannabidiol for Lennox–Gastaut Syndrome, among others. He noted that such tangible reductions in treatment costs demonstrate the transformative potential of targeted policy interventions.
The Secretary also encouraged corporates to factor in rare disease patients under their CSR initiatives and patient assistance programmes, considering the heavy financial and emotional burden on affected families. He urged all stakeholders to evaluate their policies, regulations, funding models and programme designs through the lens of inclusivity. He suggested exploring special pathways or regulatory exemptions to address the unique needs of the rare disease community.
Shri Agrawal concluded by noting that he looks forward to recommendations and policy insights from the day’s deliberations and expressed keen interest in learning from global best practices to strengthen India’s policy framework for rare diseases.