ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ରାଜସ୍ଥାନର କୋଟା-ବୁନ୍ଦି ଠାରେ ଆନୁମାନିକ ୧୫୦୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଗ୍ରିନ୍ ଫିଲ୍ଡ ବିମାନ ବନ୍ଦର ବିକାଶକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
19 AUG 2025 3:13PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି ଆଜି ରାଜସ୍ଥାନର କୋଟା-ବୁନ୍ଦି ଠାରେ ଏକ ଗ୍ରୀନ୍ ଫିଲ୍ଡ ବିମାନ ବନ୍ଦରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଭାରତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦର ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏଏଆଇ) ର ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛି।
ଚମ୍ବଲ ନଦୀ କୂଳରେ ଅବସ୍ଥିତ କୋଟା ରାଜସ୍ଥାନର ଶିଳ୍ପ ରାଜଧାନୀ ଭାବରେ ବେଶ୍‍ ଜଣାଶୁଣା । ଏହାବ୍ୟତିତ, କୋଟା ଭାରତର କୋଚିଂ ହବ୍‍ ଭାବେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସିଦ୍ଧ।
ରାଜସ୍ଥାନ ସରକାର ଏକ ଗ୍ରୀନ୍ ଫିଲ୍ଡ ବିମାନ ବନ୍ଦର ପାଇଁ ଏଏଆଇକୁ ୪୪୦.୦୬ ହେକ୍ଟର ଜମି ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଏ-୩୨୧ ଶ୍ରେଣୀର ବିମାନ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ହେବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ବାର୍ଷିକ ୨ ନିଯ଼ୁତ ଯାତ୍ରୀ (ଏମ୍.ପି.ପି.ଏ.) କ୍ଷମତା ସହିତ ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ସମୟରେ ୧୦୦୦ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପରିଚାଳନା କରିବା, ୨୦,୦୦୦ ବର୍ଗ ମିଟର ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ଟର୍ମିନାଲ୍ ସୌଧ ନିର୍ମାଣ, ୩୨୦୦ ମିଟର x ୪୫ ମିଟର ଆକାରର ରନଓ୍ବେ, ଏ-୩୨୧ ଶ୍ରେଣିର ବିମାନ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ୭ ପାର୍କିଂ ବେ ସହିତ ଆପ୍ରନ୍, ଦୁଇଟି ଲିଙ୍କ୍ ଟ୍ୟାକ୍ସିଓ୍ବେ, ଏଟିସି ବୈଷୟିକ ବ୍ଲକ୍, ଅଗ୍ନିଶମ କେନ୍ଦ୍ର, କାର୍ ପାର୍କିଂ ଏବଂ ଆନୁସଙ୍ଗିକ କାର୍ଯ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିବ ।
ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ କୋଟାର ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ପରିଣତ କରିଛି, ଯାହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ଆଶାନୁରୂପ ଭିଡ ବୃଦ୍ଧିକୁ ସମାଧାନ କରିବା।
ବର୍ତ୍ତମାନର କୋଟା ବିମାନବନ୍ଦର ଭାରତୀୟ ବିମାନବନ୍ଦର ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏଏଆଇ) ର ମାଲିକାନାରେ ଅଛି। ଏଥିରେ ୧୨୨୦ ମିଟର x ୩୮ ମିଟର ର ଏକ ରନୱେ (୦୮/୨୬), କୋଡ୍ 'ବି' ବିମାନ (ଯେପରିକି ଡିଓ-୨୨୮) ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ, ଏବଂ ଏହିପରି ଦୁଇଟି ବିମାନକୁ ସ୍ଥାନିତ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ଏକ ଆପ୍ରନ୍ ରହିଛି । ୪୦୦ ବର୍ଗ ମିଟର ଅଞ୍ଚଳରେ ଟର୍ମିନାଲ୍ ସୌଧ ଏବଂ ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ସମୟରେ ୫୦ ଜଣ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପରିଚାଳନା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ । ଆବଶ୍ୟକ ଜମି ଉପଲବ୍ଧତା ନହେବା ଏବଂ ବିମାନବନ୍ଦର ଚାରିପାଖରେ ସହରୀକରଣ ହେତୁ ବର୍ତ୍ତମାନର ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ବ୍ୟବସାୟିକ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ବିକଶିତ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves development of Green Field Airport at Kota-Bundi (Rajasthan) at an estimated cost of Rs.1507.00 Crore
19 AUG 2025 3:13PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today has approved the proposal of Airports Authority of India (AAI) for development of Green Field Airport at Kota-Bundi (Rajasthan) at an estimated cost of Rs.1507.00 Crore.
Kota, situated on the banks of the Chambal River, is recognised as the industrial capital of Rajasthan. In addition, Kota is renowned as the Educational Coaching Hub of India.
The Government of Rajasthan has transferred 440.06 hectares of land to AAI for development of a Greenfield Airport, suitable for operation of A-321 type aircraft. The project includes construction of a Terminal Building spanning an area of 20,000 sqm capable of handling 1000 Peak Hour Passengers (PHP) with annual capacity of 2 Million Passengers Per Annum (MPPA), Runway 11/29 of dimensions 3200m x 45m, Apron with 07 parking bays for A-321 type aircraft, two Link Taxiways, ATC cum Technical Block, Fire Station, car park and allied works.
Kota’s prominence in educational and industrial sectors makes the Greenfield Airport a critical infrastructure project, aimed at addressing the anticipated traffic growth in the region.
The existing Kota Airport is under the ownership of Airports Authority of India (AAI). It comprises a runway (08/26) of dimensions 1220 m x 38 m, suitable for Code 'B' aircraft (such as DO-228), and an apron capable of accommodating two such aircraft. The terminal building spans an area of 400 sqm and is capable of handling 50 passengers during peak hours. The existing airport cannot be developed for commercial operations due to inadequate land availability and urbanization around the airport.