आर्थिक मामिलासम्बन्धी मन्त्रिपरिषद् समिति (सीसीईए)
मन्त्रिपरिषद्ले कोटा-बुन्दी (राजस्थान) मा 1507.00 करोड रुपियाँको अनुमानित लागतमा ग्रीन फिल्ड विमानस्थलको विकासलाई मञ्जुरी दियो
19 AUG 2025 3:13PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा आर्थिक मामिला सम्बन्धी मन्त्रिपरिषद् समितिले आज कोटा-बुन्दी (राजस्थान) मा 1507.00 करोड रुपियाँको अनुमानित लागतमा ग्रीन फिल्ड विमानस्थलको विकासको लागि भारतीय विमानस्थल प्राधिकरण (एएआई) को प्रस्तावलाई मञ्जुरी दिएको छ।
चम्बल नदीको किनारमा अवस्थित कोटालाई राजस्थानको औद्योगिक राजधानीको रूपमा मान्यता दिइएको छ। यसका साथै, कोटा भारतको शैक्षिक कोचिङ केन्द्रको रूपमा प्रख्यात छ।
राजस्थान सरकारले ए-321 प्रकारको विमान सञ्चालनको लागि उपयुक्त ग्रीनफिल्ड विमानस्थलको विकासको लागि 440.06 हेक्टर जमिन एएआईलाई हस्तान्तरण गरेको छ। यस परियोजनामा 20,000 वर्ग मिटर क्षेत्रफलमा फैलिएको एक टर्मिनल भवनको निर्माण सामेल छ, 1000 व्यस्त समयका यात्रीहरू (पीएचपी) लाई सम्हाल्नमा सक्षम हुनेछ अनि जसको जसको वार्षिक क्षमता 2 मिलियन प्रति वर्ष (एमपीपीए) हुनेछ। यसमा 3200 मिटर x 45 मिटर आकार भएको रनवे 11/29, ए-321 प्रकारको विमानको लागि 07 पार्किङ बे को साथ एक एप्रन, दुई लिङ्क ट्याक्सीवे, एटीसी तथा टेक्निकल ब्लक, फायर स्टेशन, कार पार्क र सम्बद्ध कार्यहरू सामेल छन्।
कोटाको शैक्षिक र औद्योगिक क्षेत्रहरूमा प्रमुखताले यो ग्रीनफिल्ड विमानस्थललाई एक महत्त्वपूर्ण पूर्वाधार परियोजना बनाउँछ, जसको उद्देश्य यस क्षेत्रमा अनुमानित यातायात विकासलाई सम्बोधन गर्नु हो।
विद्यमान कोटा विमानस्थल भारतीय विमानस्थल प्राधिकरण (एएआई) को स्वामित्वमा छ। यसमा 1220 मिटर x 38 मिटर आकारको एक रनवे (08/26) सामेल छ, जुन कोड ‘बी’ विमान (जस्तै डीओ-228) को लागि उपयुक्त छ र एक एप्रन छ, जसले दुईवटा विमानलाई समायोजन गर्न सक्छ। टर्मिनल भवन 400 वर्ग मिटर क्षेत्रफलमा फैलिएको छ र व्यस्त समयमा 50 जना यात्रुहरूलाई सम्हाल्न सक्षम छ। अपर्याप्त भूमि उपलब्धता र विमानस्थल वरपरको शहरीकरणका कारण विद्यमान विमानस्थललाई व्यावसायिक सञ्चालनको लागि विकसित गर्न सकिँदैन।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves development of Green Field Airport at Kota-Bundi (Rajasthan) at an estimated cost of Rs.1507.00 Crore
19 AUG 2025 3:13PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today has approved the proposal of Airports Authority of India (AAI) for development of Green Field Airport at Kota-Bundi (Rajasthan) at an estimated cost of Rs.1507.00 Crore.
Kota, situated on the banks of the Chambal River, is recognised as the industrial capital of Rajasthan. In addition, Kota is renowned as the Educational Coaching Hub of India.
The Government of Rajasthan has transferred 440.06 hectares of land to AAI for development of a Greenfield Airport, suitable for operation of A-321 type aircraft. The project includes construction of a Terminal Building spanning an area of 20,000 sqm capable of handling 1000 Peak Hour Passengers (PHP) with annual capacity of 2 Million Passengers Per Annum (MPPA), Runway 11/29 of dimensions 3200m x 45m, Apron with 07 parking bays for A-321 type aircraft, two Link Taxiways, ATC cum Technical Block, Fire Station, car park and allied works.
Kota’s prominence in educational and industrial sectors makes the Greenfield Airport a critical infrastructure project, aimed at addressing the anticipated traffic growth in the region.
The existing Kota Airport is under the ownership of Airports Authority of India (AAI). It comprises a runway (08/26) of dimensions 1220 m x 38 m, suitable for Code 'B' aircraft (such as DO-228), and an apron capable of accommodating two such aircraft. The terminal building spans an area of 400 sqm and is capable of handling 50 passengers during peak hours. The existing airport cannot be developed for commercial operations due to inadequate land availability and urbanization around the airport.