ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ : ଚାଷୀମାନେ ଭାରତର ମେରୁଦଣ୍ଡ
15 AUG 2025 12:02PM by PIB Bhubaneswar
15.08.2025 : 79ତମ ସ୍ୱାଧୀନତା ଦିବସରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭାରତର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଭାବପ୍ରବଣ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ନିର୍ଭରଶୀଳତାରୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଯାତ୍ରାର ମେରୁଦଣ୍ଡ ବୋଲି କହିଥିଲେ। ସେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ ଯେ ଉପନିବେଶବାଦୀ ଶାସନ କିପରି ଦେଶକୁ ଗରିବ କରିଦେଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ କୃଷକମାନଙ୍କର ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସ ହିଁ ଭାରତର ଶସ୍ୟଭଣ୍ଡାର ପୂରଣ କରିଥିଲା ଏବଂ ଦେଶର ଖାଦ୍ୟ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିଥିଲା। ତାଙ୍କର ଅଭିଭାଷଣରେ ଭାରତୀୟ କୃଷିର ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ରୋଡମ୍ୟାପ୍ ସହିତ ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
କୃଷକ - ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିର ମେରୁଦଣ୍ଡ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଅର୍ଥନୀତି ସିଧାସଳଖ ଚାଷୀ, ପଶୁପାଳକ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ପହଞ୍ଚାଉଛି। ଆଜି, ଭାରତ ଏହି ସଫଳତା ପାଇଛି:
ଦୁଗ୍ଧ, ଡାଲି ଏବଂ ପାଟ ଉତ୍ପାଦନରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ନମ୍ବର 1
ଚାଉଳ, ଗହମ, କପା, ଫଳ ଏବଂ ପନିପରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନମ୍ବର 2
କୃଷି ରପ୍ତାନି ବର୍ତ୍ତମାନ ଟ.4 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଅତିକ୍ରମ କରିଛି। ଆଞ୍ଚଳିକ ବ୍ୟବଧାନକୁ ଆହୁରି ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୧୦୦ଟି ପଛୁଆ କୃଷି ଜିଲ୍ଲାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧନ୍ୟ ଧାନ୍ୟ କୃଷି ଯୋଜନା ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି।
ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନର୍ବାର ଦୃଢ଼ କରି ସେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି: "କୃଷକ, ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଏବଂ ପଶୁପାଳକଙ୍କ ପାଇଁ, ମୋଦୀ ସର୍ବଦା ସୁରକ୍ଷାର ପ୍ରାଚୀର ଭାବରେ ଠିଆ ହେବେ।"
ସିନ୍ଧୁ ଜଳ ଚୁକ୍ତି - ଭାରତର ସ୍ୱାର୍ଥ ପ୍ରଥମ
ସିନ୍ଧୁ ଜଳ ଚୁକ୍ତିକୁ ଅନ୍ୟାୟ ବୋଲି କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା, ଏହାର ବର୍ତ୍ତମାନର ରୂପରେ, ଭାରତର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ କ୍ଷତି ପହଞ୍ଚାଇଛି। ସେ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଆଉ ଏପରି ଏକପାଖିଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ନିଜ କ୍ଷେତ ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଜଳର ସଠିକ୍ ଅଂଶ ପୁନଃପ୍ରାପ୍ତ କରିବ।
କୃଷି ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀତା - ସାର ଏବଂ ଇନପୁଟ୍
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷାକୁ ଆମଦାନୀ ପାଇଁ ଅସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ଛଡ଼ାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ସେ ସାର ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ଇନପୁଟ୍‌ର ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦନର ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ଭାରତୀୟ ଚାଷୀମାନେ ସଶକ୍ତ ହେବେ ଏବଂ ଭାରତର କୃଷି ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେବ। ଏହା କେବଳ କୃଷକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ଆମର ଯୋଜନା ଯୋଗୁଁ ଅଧିକ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସୀ କୃଷକ:
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କୃଷକଙ୍କ ଶକ୍ତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକ, ପଶୁପାଳକ କିମ୍ବା ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସମସ୍ତେ ଅନେକ ବିକାଶମୂଳକ ଯୋଜନାରେ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କିସାନ ସମ୍ମାନ ନିଧି, ବର୍ଷା ଜଳ ଅମଳ, ଜଳସେଚନ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଗୁଣାତ୍ମକ ବିହନ ବଣ୍ଟନ ଏବଂ ଠିକ୍ ସମୟରେ ସାର ଯୋଗାଣ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ କୃଷକଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ାଇଛି।
କୃଷକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରାଚୀର
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନକୁ ଏକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ସହିତ ସମାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି:
"ଭରତର ଚାଷୀ, ପଶୁପାଳକ ଏବଂ ମତ୍ସ୍ୟଜୀବିଙ୍କ ସହିତ ସମ୍ପର୍କିତ ଯେକୌଣସି ଅହିତକର ନିତୀ ଆଗରେ ମୋଦୀ ପ୍ରାଚୀର ପରି ରହିଛି। ଭାରତ ଏହାର ଚାଷୀଙ୍କ ହିତ ସହିତ କୌଣସି ପ୍ରକାର ବୁଝାମଣା କରିବ ନାହିଁ।‘‘

Prime Minister's Office
PM Modi’s Independence Day Tribute to Farmers: The Backbone of Bharat
15 AUG 2025 12:02PM by PIB Delhi
On the 79th Independence Day, Prime Minister Narendra Modi paid an emotional tribute to India’s farmers, calling them the backbone of the nation’s journey from dependency to self-reliance. He recalled how colonial rule had left the country impoverished, but it was the tireless efforts of farmers that filled Bharat’s granaries and secured the nation’s food sovereignty. His address combined heartfelt gratitude with a clear roadmap for the future of Indian agriculture.
Farmers – The Backbone of Bharat’s Prosperity
PM Modi said India’s growing economy is directly benefiting farmers, livestock rearers, and fishermen. Today, India is ranked:
• No. 1 globally in milk, pulses, and jute production.
• No. 2 in rice, wheat, cotton, fruits, and vegetables.
Agriculture exports have now crossed ₹4 lakh crore. To further bridge regional gaps, the Prime Minister announced the PM Dhanya Dhanya Krishi Yojana, targeting the 100 most backwards farming districts.
Reaffirming his commitment, he declared: “For farmers, fishermen, and livestock rearers, Modi will always stand as a wall of protection.”
Indus Water Treaty – India’s Interests First
Calling the Indus Water Treaty unjust, PM Modi said that the agreement, in its current form, has harmed India’s farmers. He announced that Bharat will no longer accept such a one-sided arrangement and will reclaim its rightful share of water for its own fields and people.
Agricultural Self-Reliance – Fertilisers and Inputs
PM Modi underlined that food security cannot be left vulnerable to imports. He stressed the urgent need for domestic production of fertilisers and key inputs, ensuring that Indian farmers are empowered and that Bharat’s agriculture thrives independently. This, he said, is critical not only for farmers’ welfare but also for strengthening the nation’s economic sovereignty.
More Confident Farmers Due to Our Schemes:
PM Modi praised the farmers’ strength, noting that whether small farmers, cattle rearers, or fishermen, all are benefiting from numerous development schemes.
Initiatives such as PM Kisan Samman Nidhi, rainwater harvesting, irrigation projects, quality seed distribution, and timely fertilizer supply have together boosted farmers’ confidence across the country.
A Wall for Farmers’ Protection
PM Modi concluded this part of his address with a pledge that echoed across the nation:
“Bharat ke kisaano, pashu-paalako aur macchuaro se judi kisi bhi ahitkaari neeti ke aage Modi Deewar ban kar khada hai. Bharat apne kisaano ke hithon ke sath koi samjhota nahi karega.”