প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা নিংতম্বা নুমিত্ত ভারতকী য়াংলেন শরু ওইরিবা লৌমীশিং ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে
15 AUG 2025 12:02PM by PIB Imphal
ভারতকী ৭৯শুবা নিংতম্বা নুমিত্ত, প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারতকী লৌমীশিংদা ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে, মীখা পোল্লম্বদগী মশাগী ওক্নবা পুথোকচবা ফাওবগী ভারতকী খোঙচত্ত মখোয় ভারতকী য়াংলেন শরুনি হায়না ফোঙদোকখ্রে। কমদৌনা লোয়লম লৈঙাক্না লৈবাক অসি ফিবম চাদনা হুন্দোক্লম্বগে হায়বা মহাক্না নিংশিংখি, অদুবু ভারতকী লৌমীশিংনা চোকথবা নাইদনা হোৎনবদগী ভারতকী কৈশিং থনখি অমসুং লৈবাক অসিগী মশাগী ওক্নবা চীঞ্জাক পুথোকখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। ভারতকী লৌউ-শিংউগী তুংগী নাখৈ শেংলবা লম্বী অমা শেম্বগীদমক মহাক্না থম্মোয় শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎখি।
লৌমীশিং: ভারত নুংঙাই য়াইফনবা য়াংলেন শরু
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি ভারতকী শেন-থুমগী ফিবম ফগৎলকপা অসিনা লৌমীশিং, শা-ষন লোইরিবশিং অমসুং ঙামীশিং হকথেংননা কান্নরে। ঙসি, ভারতনা মকোক্ত লৈরে:
• শঙ্গোম, হৱায়শিং অমসুং লিমোন পুথোকপদা মালেমগী মকোক্ত লৈরে
• চেঙ, গেহু, লশিং, উহৈ অমসুং মনা-মশিং পুথোকপদা মালেমগী অনিশুবদা লৈরে
হৌজিক লৌউ-শিংউগী পোৎথোকশিং মপান লৈবাকশিংদা থাদোকপা লুপা করোর লাখ ৪ য়ৌরে। চাউখৎপদা থোং মান্নদবা লৈরিবশিং অসি মেনখৎনবা, লৌউ-শিংউগী লমদা খ্বাইদগী শোৎথরিবা জিলা ১০০ পান্দম থমদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম ধন্য ধন্য কৃষ য়োজনা হৌদোক্লে।
মহাক্না পীখিবা থাজবশিং অমুক হন্না নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি লৌমীশিং, শা-ষন লোইরিবশিং অমসুং ঙামীশিংগীদমক, মোদীনা মতম পুম্নমক্ত ফক্লাং অমগুম্না লেপকনি।
ইন্দস ৱাতর ত্রিতি: ভারতকী য়াইফনবা থবক্না হান্না পাংথোকপা
ইন্দস ৱাতর ত্রিতি অসি অরানবনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি য়ানখিবা অদু হৌজিক ওইরিবা ফিবম অসিদা ভারতকী লৌমীশিংদা শোকহল্লে। অসিগুম্বা নাকল অমতগী ওইবা থৌরাং অসি ভারতনা মখা তানা য়াবা ঙম্লোই অমসুং লৈবাক অসিগী মশাগী লৌবুকশিং অমসুং মীয়ামগীদমক লৈবাক অসিগী ফংফম থোকপা ঈশিংগী চাকথুং অমুক হন্না লৌগনি।
লৌউ-শিংগী হিরমদা মশাগী ওক্নবা পুথোকচবা- হারশিং অমসুং মচাকশিং
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা হায়খি মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লকপা খক্তনা চীঞ্জাক ৱাৎহন্দবা ঙম্লোই। লৈবাক অসিদা হারশিং অমসুং মরুওইবা মচাকশিং পুথোকপগী তঙাইফদবা লৈরে অমসুং মসিনা ভারতকী লৌমীশিংগী ফিবম ফগৎহনগনি অমসুং ভারতকী লৌউ-শিংউ মনিংতম্না চাউখৎপা ঙমগনি। মসি লৌমীশিংগী য়াইফনবা মরুওইবা খক নত্তনা, মসিনা লৈবাক অসিগী শেন-থুমগী ফিবমশু ফগৎহনগনি।
ঐখোয়গী স্কিমশিংনা মরম ওইদুনা লৌমীশিং হেন্না থাজরে:
প্রধান মন্ত্রীনা লৌমীশিংগী থৌনা থাগৎলদুনা হায়খি লায়রবা লৌমীশিং, শা-ষন লোইবশিং নত্ত্রগা ঙামীশিং তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী স্কিমশিংগী কান্নবা ফংলে।
পি.এম কিষান সম্মান নিধি, নোংগী ঈশিং লোকশিনবা, ইথৈ-লৌখোংগী প্রোজেকশিং, অফবা মরুশিং ফংহনবা অমসুং মতম চানা হার ফংহনবা অসিগুম্বা থবকশিংনা লৈবাক শীনবা থুংনা লৌমীশিংগী থাজবা হেনগৎহল্লে।
লৌমীশিং ঙাক-শেন্না ফক্লাং অমা
লৈবাক শীনবা থুংনা খোন্থাং য়ৈখিবা ৱাশক অমগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মহাক্কী ৱারোলগী মতেক অসি লোইশিনখি: “Bharat ke kisaano, pashu-paalako aur macchuaro se judi kisi bhi ahitkaari neeti ke aage Modi Deewar ban kar khada hai. Bharat apne kisaano ke hithon ke sath koi samjhota nahi karega.”

Prime Minister's Office
PM Modi’s Independence Day Tribute to Farmers: The Backbone of Bharat
15 AUG 2025 12:02PM by PIB Delhi
On the 79th Independence Day, Prime Minister Narendra Modi paid an emotional tribute to India’s farmers, calling them the backbone of the nation’s journey from dependency to self-reliance. He recalled how colonial rule had left the country impoverished, but it was the tireless efforts of farmers that filled Bharat’s granaries and secured the nation’s food sovereignty. His address combined heartfelt gratitude with a clear roadmap for the future of Indian agriculture.
Farmers – The Backbone of Bharat’s Prosperity
PM Modi said India’s growing economy is directly benefiting farmers, livestock rearers, and fishermen. Today, India is ranked:
• No. 1 globally in milk, pulses, and jute production.
• No. 2 in rice, wheat, cotton, fruits, and vegetables.
Agriculture exports have now crossed ₹4 lakh crore. To further bridge regional gaps, the Prime Minister announced the PM Dhanya Dhanya Krishi Yojana, targeting the 100 most backwards farming districts.
Reaffirming his commitment, he declared: “For farmers, fishermen, and livestock rearers, Modi will always stand as a wall of protection.”
Indus Water Treaty – India’s Interests First
Calling the Indus Water Treaty unjust, PM Modi said that the agreement, in its current form, has harmed India’s farmers. He announced that Bharat will no longer accept such a one-sided arrangement and will reclaim its rightful share of water for its own fields and people.
Agricultural Self-Reliance – Fertilisers and Inputs
PM Modi underlined that food security cannot be left vulnerable to imports. He stressed the urgent need for domestic production of fertilisers and key inputs, ensuring that Indian farmers are empowered and that Bharat’s agriculture thrives independently. This, he said, is critical not only for farmers’ welfare but also for strengthening the nation’s economic sovereignty.
More Confident Farmers Due to Our Schemes:
PM Modi praised the farmers’ strength, noting that whether small farmers, cattle rearers, or fishermen, all are benefiting from numerous development schemes.
Initiatives such as PM Kisan Samman Nidhi, rainwater harvesting, irrigation projects, quality seed distribution, and timely fertilizer supply have together boosted farmers’ confidence across the country.
A Wall for Farmers’ Protection
PM Modi concluded this part of his address with a pledge that echoed across the nation:
“Bharat ke kisaano, pashu-paalako aur macchuaro se judi kisi bhi ahitkaari neeti ke aage Modi Deewar ban kar khada hai. Bharat apne kisaano ke hithon ke sath koi samjhota nahi karega.”