প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কৃষকলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ স্বাধীনতা দিৱসৰ শ্ৰদ্ধাঞ্জলিঃ ভাৰতৰ মেৰুদণ্ড
15 AUG 2025 12:02PM by PIB Guwahati
৭৯সংখ্যক স্বাধীনতা দিৱসত প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ভাৰতৰ কৃষকসকলক নিৰ্ভৰশীলতাৰ পৰা আত্মনিৰ্ভৰশীল দেশৰ যাত্ৰাৰ মেৰুদণ্ড বুলি অভিহিত কৰি আৱেগিক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনায়। তেওঁ স্মৰণ কৰে যে ঔপনিৱেশিক শাসনে দেশখনক কেনেকৈ দৰিদ্ৰ কৰি তুলিছিল, কিন্তু কৃষকৰ অক্লান্ত প্ৰচেষ্টাই ভাৰতৰ শস্যৰ ভঁৰাল ভৰাই জাতিৰ খাদ্য সাৰ্বভৌমত্ব নিশ্চিত কৰিছিল। তেওঁৰ ভাষণত ভাৰতীয় কৃষিৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে এক স্পষ্ট ৰোডমেপৰ সৈতে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতাৰ সংমিশ্ৰণ ঘটায়।
কৃষক ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ মেৰুদণ্ড
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ ক্ৰমবৰ্ধমান অৰ্থনীতিয়ে কৃষক, পশুপালক আৰু মাছমৰীয়াসকলক প্ৰত্যক্ষভাৱে উপকৃত কৰিছে। আজি ভাৰতৰ স্থান হৈছে:
• গাখীৰ, দালি আৰু পাট উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে ১ নম্বৰ।
• চাউল, ঘেঁহু, কপাহ, ফল-মূল আৰু শাক-পাচলিৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ ভিতৰতে ২ নম্বৰ।
কৃষিজাতীয় সামগ্ৰীৰ ৰপ্তানি এতিয়া ৪ লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে। আঞ্চলিক ব্যৱধান আৰু অধিক দূৰ কৰিবলৈ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ১০০খন অতি পিছপৰা কৃষি জিলাক লক্ষ্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী ধন ধন কৃষি যোজনা ঘোষণা কৰে।
নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰ দৃঢ় কৰি তেওঁ ঘোষণা কৰে, “কৃষক, মাছমৰীয়া, আৰু পশুপালকসকলৰ বাবে মোডীয়ে সদায় সুৰক্ষাৰ প্ৰাচীৰ হিচাপে থিয় দিব।”
সিন্ধুৰ পানী পৰিশোধন ভাৰতৰ স্বাৰ্থ প্ৰথম
সিন্ধু জল সন্ধিক অন্যায় আখ্যা দি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কয় যে এই চুক্তিয়ে বৰ্তমানৰ ৰূপত ভাৰতৰ কৃষকসকলৰ ক্ষতি কৰিছে। তেওঁ ঘোষণা কৰে যে ভাৰতে এনে একপক্ষীয় ব্যৱস্থা আৰু মানি নল’ব আৰু নিজৰ পথাৰ আৰু জনসাধাৰণৰ বাবে নিজৰ উচিত অংশৰ পানী পুনৰ উদ্ধাৰ কৰিব।
কৃষি আত্মনিৰ্ভৰশীলতা সাৰ আৰু ব্যয়
খাদ্য সুৰক্ষাক আমদানিৰ ক্ষেত্ৰত দুৰ্বল কৰি ৰাখিব নোৱাৰি বুলি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে। তেওঁ সাৰ আৰু মূল সামগ্ৰীৰ ঘৰুৱা উৎপাদনৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যাতে ভাৰতীয় কৃষকসকলক সৱলীকৰণ কৰা হয় আৰু ভাৰতৰ কৃষি স্বতন্ত্ৰভাৱে লাভৱান হয়। তেওঁ কয় যে ই কেৱল কৃষকৰ কল্যাণৰ বাবেই নহয়, দেশৰ অৰ্থনৈতিক সাৰ্বভৌমত্ব শক্তিশালী কৰাৰ বাবেও অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
আমাৰ আঁচনিৰ বাবে অধিক আত্মবিশ্বাসী কৃষক:
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কৃষকজনৰ শক্তিৰ প্ৰশংসা কৰি উল্লেখ কৰে যে ক্ষুদ্ৰ কৃষকেই হওক, গৰু পালকেই হওক, বা মাছমৰীয়াই হওক, সকলোৱেই অসংখ্য উন্নয়নমূলক আঁচনিৰ দ্বাৰা উপকৃত হৈছে।
পি এম কিষাণ সন্মান নিধি, বৰষুণৰ পানী সংগ্ৰহ, জলসিঞ্চন প্ৰকল্প, গুণগত বীজ বিতৰণ আৰু সময়মতে সাৰ যোগানৰ দৰে পদক্ষেপে একেলগে সমগ্ৰ দেশতে কৃষকৰ আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি কৰিছে।
কৃষকৰ সুৰক্ষাৰ বাবে এখন প্ৰাচীৰ
সমগ্ৰ দেশতে প্ৰতিধ্বনিত হোৱা প্ৰতিশ্ৰুতিৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে তেওঁৰ ভাষণৰ এই অংশৰ সামৰণি মাৰে-
‘ভাৰতত কৃষক, জীৱ-জন্তুৰ সৈতে জড়িত যিকোনো স্বৈৰাচাৰী নীতিৰ বিৰুদ্ধে মোদীয়ে প্ৰাচীৰ হিচাপে থিয় দিছে।ভাৰতে নিজৰ কৃষকৰ স্বাৰ্থৰ সৈতে আপোচ নকৰে।”

Prime Minister's Office
PM Modi’s Independence Day Tribute to Farmers: The Backbone of Bharat
15 AUG 2025 12:02PM by PIB Delhi
On the 79th Independence Day, Prime Minister Narendra Modi paid an emotional tribute to India’s farmers, calling them the backbone of the nation’s journey from dependency to self-reliance. He recalled how colonial rule had left the country impoverished, but it was the tireless efforts of farmers that filled Bharat’s granaries and secured the nation’s food sovereignty. His address combined heartfelt gratitude with a clear roadmap for the future of Indian agriculture.
Farmers – The Backbone of Bharat’s Prosperity
PM Modi said India’s growing economy is directly benefiting farmers, livestock rearers, and fishermen. Today, India is ranked:
• No. 1 globally in milk, pulses, and jute production.
• No. 2 in rice, wheat, cotton, fruits, and vegetables.
Agriculture exports have now crossed ₹4 lakh crore. To further bridge regional gaps, the Prime Minister announced the PM Dhanya Dhanya Krishi Yojana, targeting the 100 most backwards farming districts.
Reaffirming his commitment, he declared: “For farmers, fishermen, and livestock rearers, Modi will always stand as a wall of protection.”
Indus Water Treaty – India’s Interests First
Calling the Indus Water Treaty unjust, PM Modi said that the agreement, in its current form, has harmed India’s farmers. He announced that Bharat will no longer accept such a one-sided arrangement and will reclaim its rightful share of water for its own fields and people.
Agricultural Self-Reliance – Fertilisers and Inputs
PM Modi underlined that food security cannot be left vulnerable to imports. He stressed the urgent need for domestic production of fertilisers and key inputs, ensuring that Indian farmers are empowered and that Bharat’s agriculture thrives independently. This, he said, is critical not only for farmers’ welfare but also for strengthening the nation’s economic sovereignty.
More Confident Farmers Due to Our Schemes:
PM Modi praised the farmers’ strength, noting that whether small farmers, cattle rearers, or fishermen, all are benefiting from numerous development schemes.
Initiatives such as PM Kisan Samman Nidhi, rainwater harvesting, irrigation projects, quality seed distribution, and timely fertilizer supply have together boosted farmers’ confidence across the country.
A Wall for Farmers’ Protection
PM Modi concluded this part of his address with a pledge that echoed across the nation:
“Bharat ke kisaano, pashu-paalako aur macchuaro se judi kisi bhi ahitkaari neeti ke aage Modi Deewar ban kar khada hai. Bharat apne kisaano ke hithon ke sath koi samjhota nahi karega.”