Prime Minister's Office
Text of PM’s Video Message for the 18th International Olympiad on Astronomy and Astrophysics
12 AUG 2025 6:42PM by PIB Delhi
Honourable Guests, Distinguished Delegates, Teachers, Mentors, And my dear Bright Young Friends, Namaskaar!
It is a joy to connect with more than 300 shining stars from 64 countries. I warmly welcome you to India, for the 18th International Olympiad on Astronomy and Astrophysics. In India: Tradition meets innovation, Spirituality meets science, and curiosity meets creativity. For centuries, Indians have been observing the skies and asking big questions. For example, in the 5th Century, Aryabhatta invented zero. He was also the first to say that the Earth rotates on its axis. Literally, he started from zero and made history!
Today, we host one of the world’s highest Astronomical Observatories in Ladakh. At 4,500 metres above sea level, it is close enough to shake hands with the stars! Our Giant Metrewave Radio Telescope in Pune is one of the world's most sensitive radio telescopes. It is helping us decode the mysteries of pulsars, quasars and galaxies!
India proudly contributes to global mega-science projects like the Square Kilometre Array, and LIGO-India. Two years ago, our Chandrayaan-3 made history. We were the first to successfully land near the Moon’s South Pole. We have also set our sights on the Sun with the Aditya-L1 solar observatory. It keeps an eye on solar flares, storms, and– the Sun’s mood swings! Last month, Group Captain Shubhanshu Shukla completed his historic mission to the International Space Station. It was a proud moment for all Indians, and an inspiration for young explorers like all of you.
Friends,
India is deeply committed to nurturing scientific curiosity and empowering young minds. Over 10 million students are understanding STEM concepts through hands-on experimentation in Atal Tinkering Labs. This is creating a culture of learning and innovation. To make access to knowledge more democratic, we have launched the One Nation One Subscription scheme. It provides access to reputed international journals, free of cost, to millions of students and researchers. You would be happy to know that India is a leading country in the participation of women in STEM domains. Under various initiatives, billions of dollars are being invested in the research ecosystem. We invite young minds like you from across the world to study, research and collaborate in India. Who knows the next big scientific breakthrough may well be born from such partnerships!.
Friends,
In all your efforts, I encourage you to think about how we can work for the benefit of humanity. As we explore the universe, we must also ask how can space science further improve lives of people on Earth? How can farmers be provided even better weather forecasts? Can we predict natural disasters, can we monitor forest fires and melting glaciers? Can we build better communication for remote areas? The future of science is in your hands. It is in solving real world problems with imagination and compassion. I urge you to ask “what is out there?” and also see how it can help us here.
Friends,
India believes in the power of international collaboration. This Olympiad reflects that spirit. I have been told that this edition of the Olympiad is the largest so far. I thank the Homi Bhabha Centre for Science Education and Tata Institute of Fundamental Research for making this event possible. Aim high, Dream Big. And remember, in India, we believe that the sky is not the limit, it's just the beginning!
Thank You.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জ্যোতিৰ্বিজ্ঞান আৰু জ্যোতিৰ্পদাৰ্থ বিজ্ঞানৰ অষ্টাদশ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অলিম্পিয়াডৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ অসমীয়া অনুবাদ
12 AUG 2025 6:42PM by PIB Guwahati
সন্মানীয় অতিথি, বিশিষ্ট প্ৰতিনিধি, শিক্ষক, গুৰু আৰু মোৰ প্ৰিয় যুৱ বন্ধুসকল,
নমস্কাৰ!
৬৪খন দেশৰ তিনি শতাধিক উজ্জ্বল নক্ষত্ৰৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰাটো আনন্দৰ কথা। জ্যোতিৰ্বিজ্ঞান আৰু জ্যোতিৰ্পদাৰ্থ বিজ্ঞানৰ অষ্টাদশ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অলিম্পিয়াডৰ বাবে মই আপোনালোকক ভাৰতলৈ উষ্ম আদৰণি জনাইছো। ভাৰতত পৰম্পৰাই উদ্ভাৱনক, আধ্যাত্মিকতাই বিজ্ঞান আৰু কৌতুহলে সৃষ্টিশীলতাৰ সৈতে সমাযোজন ঘটায়। যুগ যুগ ধৰি ভাৰতীয়সকলে আকাশ পৰ্যবেক্ষণ কৰি ডাঙৰ ডাঙৰ প্ৰশ্ন কৰি আহিছে। উদাহৰণস্বৰূপে, পঞ্চম শতিকাত আৰ্যভট্টই শূন্য আৱিষ্কাৰ কৰিছিল। তেওঁ প্ৰথমে কৈছিল যে পৃথিৱীখন নিজৰ অক্ষত ঘূৰি থাকে। আক্ষৰিক অৰ্থত তেওঁ শূন্যৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ইতিহাস ৰচনা কৰিছিল!
আজি আমি লাডাখৰ বিশ্বৰ অন্যতম সুউচ্চ জ্যোতিৰ্বিজ্ঞান মানৱ নিৰীক্ষণ কেন্দ্ৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰিছো। সমুদ্ৰপৃষ্ঠৰ পৰা ৪৫০০ মিটাৰ উচ্চতাত তৰাবোৰৰ লগত যেন হাতেৰে ঢুকি পাব! পুনেৰ আমাৰ বিশাল মেট্ৰৱেভ ৰেডিঅ' টেলিস্কোপ বিশ্বৰ অন্যতম স্পৰ্শকাতৰ ৰেডিঅ' টেলিস্কোপ। ই আমাক পালছাৰ, কোৱাছাৰ আৰু তাৰকাৰাজ্যৰ ৰহস্য ভেদ কৰাত সহায় কৰিছে!
বৰ্গ কিলোমিটাৰ এৰে, আৰু লিগো-ইণ্ডিয়াৰ দৰে বৈশ্বিক বিশাল বিজ্ঞান প্ৰকল্পত ভাৰতে গৌৰৱেৰে অৰিহণা যোগাইছে। দুবছৰ আগতে আমাৰ চন্দ্ৰযান-৩ য়ে ইতিহাস ৰচনা কৰিছিল। আমি প্ৰথমে চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰুৰ ওচৰত সফলতাৰে অৱতৰণ কৰিলোঁ। আদিত্য-এল১ সৌৰ মানৱ নিৰীক্ষণ কেন্দ্ৰৰ সৈতেও আমি সূৰ্য্যৰ ওপৰত দৃষ্টি নিবদ্ধ কৰিছো। ই সৌৰ জুইকুৰা, ধুমুহা আৰু সূৰ্য্যৰ মেজাজৰ দোলাচলৰ ওপৰত চকু ৰাখিছে! যোৱা মাহত গ্ৰুপ কেপ্তেইন শুভাংশু শুক্লাই আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ কেন্দ্ৰলৈ নিজৰ ঐতিহাসিক অভিযান সম্পূৰ্ণ কৰিছিল। সকলো ভাৰতীয়ৰ বাবে ই আছিল এক গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত আৰু আপোনালোক সকলোৰে দৰে যুৱ মহাকাশচাৰীৰ বাবে এক প্ৰেৰণা।
বন্ধুসকল,
বৈজ্ঞানিক কৌতুহল লালন-পালন আৰু যুৱ মনক সবলীকৰণৰ বাবে ভাৰত গভীৰভাৱে দায়বদ্ধ। অটল টিংকাৰিং লেবত হাতে কামে কৰা পৰীক্ষাৰ জৰিয়তে এক কোটিৰো অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে STEMৰ ধাৰণা বুজি পাইছে। ইয়াৰ ফলত শিক্ষণ আৰু উদ্ভাৱনৰ সংস্কৃতিৰ সৃষ্টি হৈছে। জ্ঞানৰ সুবিধা অধিক গণতান্ত্ৰিক কৰি তুলিবলৈ আমি এক দেশ এক ছাবস্ক্ৰিপচন আঁচনি আৰম্ভ কৰিছো। ই লাখ লাখ ছাত্ৰ আৰু গৱেষকক বিনামূলীয়াকৈ আগশাৰীৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আলোচনীৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে। আপুনি জানি সুখী হ’ব যে ভাৰত STEM ব্যৱস্থাত মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত আগশাৰীৰ দেশ। বিভিন্ন পদক্ষেপৰ অধীনত গৱেষণা পৰিৱেশ তন্ত্ৰত কোটি কোটি টকা বিনিয়োগ কৰা হৈছে। আমি সমগ্ৰ বিশ্বৰ পৰা আপোনাৰ দৰে যুৱ মনক ভাৰতত অধ্যয়ন, গৱেষণা আৰু সহযোগিতা কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো। কোনে জানে পৰৱৰ্তী ডাঙৰ বৈজ্ঞানিক অগ্ৰগতি হয়তো এনে অংশীদাৰিত্বৰ পৰাই জন্ম ল’ব পাৰে!.
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ সকলো প্ৰচেষ্টাত আমি কেনেকৈ মানৱতাৰ স্বাৰ্থত কাম কৰিব পাৰো সেই বিষয়ে চিন্তা কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰিছো। বিশ্বব্ৰহ্মাণ্ডখন অন্বেষণ কৰাৰ সময়ত আমি এইটোও সুধিব লাগিব যে মহাকাশ বিজ্ঞানে কেনেকৈ পৃথিৱীৰ মানুহৰ জীৱন আৰু অধিক উন্নত কৰিব পাৰে? কৃষকসকলক কেনেকৈ আৰু উন্নত বতৰৰ পূৰ্বাভাস প্ৰদান কৰিব পাৰি? আমি প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ ভৱিষ্যদ্বাণী কৰিব পাৰোনে, বনজুই আৰু গলিত হিমবাহৰ ওপৰত দৃষ্টি ৰাখিব পাৰোনে? আমি দূৰৱৰ্তী অঞ্চলৰ বাবে উন্নত যোগাযোগ গঢ়ি তুলিব পাৰোনে? কল্পনা আৰু মমতাৰে বাস্তৱ জগতৰ সমস্যা সমাধান কৰাত বিজ্ঞানৰ ভৱিষ্যত আপোনাৰ হাতত। মই আপোনালোকক আহ্বান জনাইছো যে “বৰ্হিবিশ্বত কি আছে?” আৰু লগতে চাওক ই আমাক ইয়াত কেনেদৰে সহায় কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ শক্তিত ভাৰতে বিশ্বাস কৰে। এই অলিম্পিয়াডে সেই মনোভাৱক প্ৰতিফলিত কৰে। মোক কোৱা হৈছে যে অলিম্পিয়াডৰ এই সংস্কৰণটোৱেই এতিয়ালৈকে আটাইতকৈ ডাঙৰ। এই অনুষ্ঠানটো সুকলমে আয়োজন কৰাৰ বাবে হোমি ভাভা চেণ্টাৰ ফৰ চাইন্স এডুকেচন আৰু টাটা ইনষ্টিটিউট অৱ ফাণ্ডামেণ্টেল ৰিচাৰ্চক ধন্যবাদ জনাইছো। লক্ষ্য উচ্চ ৰাখক, ডাঙৰ সপোন দেখক। আৰু মনত ৰাখিব, ভাৰতত আমি বিশ্বাস কৰোঁ যে আকাশ সীমা নহয়, ই মাথোঁ আৰম্ভণিহে!
ধন্যবাদ।