Prime Minister's Office
Text of PM’s Video Message for the 18th International Olympiad on Astronomy and Astrophysics
12 AUG 2025 6:42PM by PIB Delhi
Honourable Guests, Distinguished Delegates, Teachers, Mentors, And my dear Bright Young Friends, Namaskaar!
It is a joy to connect with more than 300 shining stars from 64 countries. I warmly welcome you to India, for the 18th International Olympiad on Astronomy and Astrophysics. In India: Tradition meets innovation, Spirituality meets science, and curiosity meets creativity. For centuries, Indians have been observing the skies and asking big questions. For example, in the 5th Century, Aryabhatta invented zero. He was also the first to say that the Earth rotates on its axis. Literally, he started from zero and made history!
Today, we host one of the world’s highest Astronomical Observatories in Ladakh. At 4,500 metres above sea level, it is close enough to shake hands with the stars! Our Giant Metrewave Radio Telescope in Pune is one of the world's most sensitive radio telescopes. It is helping us decode the mysteries of pulsars, quasars and galaxies!
India proudly contributes to global mega-science projects like the Square Kilometre Array, and LIGO-India. Two years ago, our Chandrayaan-3 made history. We were the first to successfully land near the Moon’s South Pole. We have also set our sights on the Sun with the Aditya-L1 solar observatory. It keeps an eye on solar flares, storms, and– the Sun’s mood swings! Last month, Group Captain Shubhanshu Shukla completed his historic mission to the International Space Station. It was a proud moment for all Indians, and an inspiration for young explorers like all of you.
Friends,
India is deeply committed to nurturing scientific curiosity and empowering young minds. Over 10 million students are understanding STEM concepts through hands-on experimentation in Atal Tinkering Labs. This is creating a culture of learning and innovation. To make access to knowledge more democratic, we have launched the One Nation One Subscription scheme. It provides access to reputed international journals, free of cost, to millions of students and researchers. You would be happy to know that India is a leading country in the participation of women in STEM domains. Under various initiatives, billions of dollars are being invested in the research ecosystem. We invite young minds like you from across the world to study, research and collaborate in India. Who knows the next big scientific breakthrough may well be born from such partnerships!.
Friends,
In all your efforts, I encourage you to think about how we can work for the benefit of humanity. As we explore the universe, we must also ask how can space science further improve lives of people on Earth? How can farmers be provided even better weather forecasts? Can we predict natural disasters, can we monitor forest fires and melting glaciers? Can we build better communication for remote areas? The future of science is in your hands. It is in solving real world problems with imagination and compassion. I urge you to ask “what is out there?” and also see how it can help us here.
Friends,
India believes in the power of international collaboration. This Olympiad reflects that spirit. I have been told that this edition of the Olympiad is the largest so far. I thank the Homi Bhabha Centre for Science Education and Tata Institute of Fundamental Research for making this event possible. Aim high, Dream Big. And remember, in India, we believe that the sky is not the limit, it's just the beginning!
Thank You.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଆଷ୍ଟ୍ରୋଫିଜିକ୍ସ 18 ତମ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତାର ଅଭିଭାଷଣ
12 AUG 2025 6:42PM by PIB Bhubaneswar
ସମ୍ମାନନୀୟ ଅତିଥିଗଣ, ବିଶିଷ୍ଟ ପ୍ରତିନିଧିଗଣ, ଶିକ୍ଷକଗଣ, ମାର୍ଗଦର୍ଶକଗଣ ଏବଂ ମୋର ପ୍ରିୟ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଯୁବମାନେ, ନମସ୍କାର!
64ଟି ଦେଶର 300ରୁ ଅଧିକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ତାରାଙ୍କ ସହ ଯୋଡ଼ି ହେବା ଏକ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ। ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଆଷ୍ଟ୍ରୋଫିଜିକ୍ସ ଉପରେ 18 ତମ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ହାର୍ଦ୍ଧିକ ;ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି। ଭାରତର ପରମ୍ପରା ନବସୃଜନ, ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ବିଜ୍ଞାନ ସହିତ ଜିଜ୍ଞାସାର ରଚନାତ୍ମକ ଭାବରେ ହୋଇଥାଏ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତୀୟମାନେ ଆକାଶକୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଏବଂ ବଡ଼ ବଡ଼ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରୁଛନ୍ତି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ପଞ୍ଚମ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆର୍ଯ୍ୟଭଟ୍ଟ ଶୂନ୍ୟର ଉଦ୍ଭାବନ କରିଥିଲେ। ସେ ପ୍ରଥମ ବ୍ୟକ୍ତି ଥିଲେ ଯିଏ କହିଥିଲେ ଯେ ପୃଥିବୀ ତା 'ଅକ୍ଷରେ ଘୂରିବୁଲୁଛି। ଆକ୍ଷରିକ ଅର୍ଥରେ, ସେ ଶୂନ୍ୟରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ!
ଆଜି, ଆମେ ଲଦାଖରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଆୟୋଜନ କରିଛୁ। ସମୁଦ୍ର ପୃଷ୍ଠରୁ 4,500 ମିଟର ଉଚ୍ଚତାରେ, ଏହା ତାରାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ହାତ ମିଳାଇବା ପାଇଁ ଯଥେଷ୍ଟ| ପୁଣେରେ ଥିବା ଆମର ବିଶାଳ ମିଟରୱେଭ୍ ରେଡିଓ ଟେଲିସ୍କୋପ୍ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ରେଡିଓ ଟେଲିସ୍କୋପ୍ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଏହା ଆମକୁ ପଲ୍ସର, ଆକାଶଗଙ୍ଗାର ରହସ୍ୟକୁ ସମସ୍ୟା ଦୂର କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି!
ଭରତ ବର୍ଗ କିଲୋମିଟର ARRAY ଏବଂ ଲିଗୋ-ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ବୈଶ୍ୱିକ ବୃହତ୍-ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଗର୍ବର ସହ ଯୋଗଦାନ କରୁଛି। ଦୁଇ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଆମର ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ-3 ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲା। ଚନ୍ଦ୍ରର ଦକ୍ଷିଣ ମେରୁ ନିକଟରେ ସଫଳତାର ସହ ଅବତରଣ କରିବାରେ ଆମେ ପ୍ରଥମ ଥିଲୁ। ଆଦିତ୍ୟ-ଏଲ1 ସୌର ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟି ନିବଦ୍ଧ କରିଛୁ। ଏହା ସୌର ପ୍ରଜ୍ୱଳନ, ଝଡ଼, ଏବଂ-ସୂର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ମନୋବଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେନ ଦୃଷ୍ଟି ରଖିଥାଏନଜର ରଖେ! ଗତ ମାସରେ, ଗ୍ରୁପ୍ କ୍ୟାପଟେନ୍ ଶୁଭାଂଶୁ ଶୁକ୍ଳା ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ପେସ୍ ଷ୍ଟେସନକୁ ତାଙ୍କର ଐତିହାସିକ ମିଶନ ସମାପ୍ତ କରିଥିଲେ। ଏହା ସମସ୍ତ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗର୍ବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଥିଲା, ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ଭଳି ଯୁବ ଅନୁସନ୍ଧାନକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା ଥିଲା।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତ ବୈଜ୍ଞାନିକ କୌତୁହଳକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ପୋଷଣ ଏବଂ ଯୁବ ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବରେ 10 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ପରୀକ୍ଷଣ ମାଧ୍ୟମରେ ଏସଟିଇଏମ ଧାରଣାକୁ ବୁଝୁଛନ୍ତି। ଏହା ଦ୍ଵାରା ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ନବସୃଜନର ଏକ ସଂସ୍କୃତି ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି। ଜ୍ଞାନକୁ ଅଧିକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ କରିବା ପାଇଁ, ଆମେ 'ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏକ ସଦସ୍ୟତା "ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଏହା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଏବଂ ଗବେଷକଙ୍କୁ ବିନା ମୂଲ୍ୟରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଜର୍ଣ୍ଣାଲକୁ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଆପଣମାନେ ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ଏସଟିଇଏମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ମାମଲାରେ ଭାରତ ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ଦେଶ। ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ଗବେଷଣା ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ କୋଟି କୋଟି ଡଲାର ନିବେଶ କରାଯାଉଛି। ଭାରତରେ ଅଧ୍ୟୟନ, ଗବେଷଣା ଏବଂ ସହଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ସାରା ବିଶ୍ୱରୁ ଆପଣଙ୍କ ଭଳି ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛୁ। କିଏ ଜାଣେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବଡ଼ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସଫଳତା ଏହିପରି ଭାଗିଦାରୀରୁ ଜନ୍ମ ହୋଇପାରେ!
ସାଥିମାନେ,
ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତ ପ୍ରୟାସରେ, ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛି ଯେ ଆମେ କିପରି ମାନବତାର ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବା, ସେ ବିଷୟରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ। ଯେତେବେଳେ ଆମେ ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡର ଅନ୍ୱେଷଣ କରୁଛୁ, ଆମକୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ପଚାରିବାକୁ ପଡିବ ଯେ ମହାକାଶ ବିଜ୍ଞାନ କିପରି ପୃଥିବୀରେ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରିପାରିବ? କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଆହୁରି ଭଲ ପାଣିପାଗ ପୂର୍ବାନୁମାନ କିପରି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ? ଆମେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ପୂର୍ବାନୁମାନ କରିପାରିବା କି, ଜଙ୍ଗଲ ନିଆଁ ଏବଂ ତରଳୁଥିବା ହିମବାହ ଉପରେ ନଜର ରଖିପାରିବା କି? ଆମେ ଦୁର୍ଗମ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ କରିପାରିବା କି? ବିଜ୍ଞାନର ଭବିଷ୍ୟତ ଆପଣଙ୍କ ହାତରେ ରହିଛି। ଏହା କଳ୍ପନା ଏବଂ କରୁଣା ସହିତ ବାସ୍ତବ ଦୁନିଆ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବାରେ ଅଛି | ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି ଯେ ସେଠାରେଣ ଅଛି? ଏବଂ ଏହି କଥା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ଵ ଦିଅନ୍ତି ପଚାରନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହା ଏଠାରେ ଆମକୁ କିପରି ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ ତାହା ମଧ୍ୟ ଦେଖନ୍ତୁ।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସହଯୋଗର ଶକ୍ତି ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ। ଏହି ଅଲିମ୍ପିଆଡ୍ ସେହି ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି। ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଅଲିମ୍ପିଆଡର ଏହି ସଂସ୍କରଣ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସବୁଠାରୁ ବିଶାଳକ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସମ୍ଭବ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ହୋମି ଭାଭା ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଟାଟା ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଫଣ୍ଡାମେଣ୍ଟାଲ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚକୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ଉଚ୍ଚ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖନ୍ତୁ, ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖନ୍ତୁ। ଏବଂ ମନେ ରଖନ୍ତୁ, ଭାରତରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ ଆକାଶ କୌଣସି ସୀମା ନୁହେଁ, ଏହା କେବଳ ମାତ୍ର ଆରମ୍ଭ
ଆପଣଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ।