Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone, inauguration of various metro projects in Bengaluru, Karnataka
10 AUG 2025 4:20PM by PIB Delhi
Namaskar.
बेंगळूरु नगरदा आत्मीया नागरिका बंधु-भगिनियरे, निमगेल्ला नन्ना नमस्कारगळु!
Karnataka Governor Shri Thaawar Chand Gehlot Ji, Chief Minister Siddaramaiah Ji, my colleagues at the Centre, Manohar Lal Khattar Ji, HD Kumaraswamy Ji, Ashwini Vaishnav Ji, V Somanna Ji, Ms Shobha Ji, Deputy Chief Minister DK Shivakumar Ji, Minister in Karnataka Government, B Suresh Ji, Leader of Opposition R Ashok Ji, MP Tejasvi Surya Ji, Dr Manjunath Ji, MLA Vijayendra Yediyurappa Ji, and my brothers and sisters of Karnataka,
As soon as we step on the land of Karnataka, we feel a sense of belonging; the culture here, the love of the people here and the sweetness of the Kannada language touches our hearts. First of all, I bow down to the feet of Annamma Tai, the presiding deity of Bengaluru city. Centuries ago, Nada-Prabhu Kempegowda ji laid the foundation of Bengaluru city. He envisioned a city that would be connected to its traditions and at the same time touch new heights of progress. Bengaluru has always lived that spirit and always preserved it. And today, Bengaluru is making that dream a reality.
Friends,
We are seeing Bengaluru emerging as a city that has become a symbol of the rise of New India. A city that has philosophy in its soul and technology in its actions. A city that has hoisted India's flag on the global IT map. If there is anyone behind this success story of Bengaluru, it is the people here, your hard work and your talent.
Friends,
Urban planning and urban infrastructure are a huge requirement for our cities in the 21st century. We also have to prepare cities like Bengaluru for the future. In the past, the Government of India has launched schemes worth thousands of crores of rupees for Bengaluru. Today this campaign is gaining new momentum. The Bengaluru Metro Yellow Line has been inaugurated today. The foundation stone of Metro Phase-3 has also been laid. Also, 3 new Vande Bharat trains have been flagged off for different parts of the country. Vande Bharat service has started between Bengaluru and Belagavi. This will boost the business and tourism of Belagavi. Apart from this, Vande Bharat Express has also started between Nagpur to Pune and Shri Mata Vaishno Devi Katra to Amritsar. This will benefit lakhs of devotees and will boost tourism. I congratulate the people of Bengaluru, Karnataka and the country for all these projects and Vande Bharat trains.
Friends,
Today, I have come to Bengaluru for the first time after Operation Sindoor. The entire world has witnessed this image of the new India through the success of the Indian forces in Operation Sindoor, our ability to destroy terrorist hideouts several kilometers across the border and our ability to bring Pakistan, which came to the rescue of the terrorists, to its knees in a matter of hours. A major reason behind this success of Operation Sindoor is the power of our technology and Make in India in defence. And the youth of Bengaluru and Karnataka have also contributed a lot in this. I congratulate all of you for this too today.
Friends,
Today Bengaluru is identified among the big cities of the world. We have to compete globally, and not only that, we have to lead as well. We will move ahead only when our cities are smart, fast and efficient! That is why we are putting so much emphasis on completing projects for modern infrastructure. Today the Yellow Line has started from RV Road to Bommasandra. This will connect many important areas of Bangalore. From Basavana-Gudi to Electronic City, this journey will also take less time now. This will increase the ease of living and ease of working in the lives of millions of people.
Friends,
Today, along with the inauguration of the Yellow Line, we have also laid the foundation stone of Phase-3 i.e. the Orange Line. When this line becomes operational, it will facilitate 25 lakh passengers daily along with the Yellow Line, 25 lakh passengers. This will give a new strength to Bengaluru's transport system, and give it a new height.
Friends,
Bangalore Metro has also given the country a new model of public infrastructure development. Companies like Infosys Foundation, Biocon and Delta Electronics have done part funding for many important stations of Bangalore Metro. This model of using CSR is a great inspiration. I congratulate the corporate sector for this innovative effort.
Friends,
Today India is the fastest growing major economy in the world. In the last 11 years, our economy has reached the top 5 from the 10th position. We are rapidly moving towards becoming a top-3 economy. How did we get this speed? We have gained this speed from the spirit of Reform-Perform-Transform. We have achieved this speed through clear intentions and honest efforts. Remember, in 2014, the metro was limited to only 5 cities. Now twenty-four cities have a Metro network of more than one thousand kilometers. India has now become the country with the third largest Metro network in the world. Before 2014, approximately Twenty thousand kilometers of railway route was electrified, that is, from the time of independence till 2014, in the last 11 years alone, we have electrified more than Forty thousand kilometers of railway route.
Friends,
Water, land, sky, nothing has been left untouched. Friends, not just land, the flag of the country's achievements is also flying high in the sky. Till 2014, there were only 74 airports in India. Now their number has increased to more than 160. The figures of waterways are equally spectacular as well as the accomplishment of sky and the accomplishment of land. In 2014, only 3 national waterways were operational, now this number has increased to 30.
Friends,
The country has also made a big jump in the health and education sectors. Till 2014, there were only 7 AIIMS and 387 medical colleges in our country. Now 22 AIIMS and 704 medical colleges are engaged in serving the people. In the last 11 years, more than one lakh new medical seats have been added in the country. You can imagine how much our middle-class children have benefited from this! In these 11 years, the number of I.I.Ts has also increased from 16 to 23, the number of Triple ITs has increased from 09 to 25, and the number of IIMs has increased from 13 to 21. That means today more and more opportunities are being created for students in higher education.
Friends,
Today, at the same pace at which the country is progressing, the lives of the poor and the deprived are also changing. We have provided more than 4 crore concrete houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana. Now our government is going to build 3 crores more houses. We have built more than 12 crore toilets in just eleven years. This has given the right to dignity, cleanliness and security to crores of mothers and sisters of the country.
Friends,
Our economic growth is a big factor behind the pace at which the country is developing today. You see, before 2014, India's total exports had reached 468 billion dollars. Today it has become 824 billion dollars. Earlier we used to import mobiles, but now we have become the top five exporters of mobile handsets. And Bengaluru also has a very big role in this. Before 2014, our electronics exports were around 06 billion dollars. Now this has also reached approximately 38 billion dollars.
Friends,
Eleven years ago, India's automobile exports were around 16 billion dollars. Today it has more than doubled, it has doubled. And India has become the fourth largest exporter of automobiles. These achievements strengthen our resolve for a self-reliant India. We will move forward together and make the country developed.
Friends,
This journey of developed India, New India, will be completed step by step with Digital India. Today we are seeing that with schemes like India AI Mission, India is moving ahead towards global AI leadership. The semiconductor mission is also gaining speed now. India will soon get Made in India chips. Today India has become a global example of low-cost high-tech space missions. That is, India is moving ahead in all the possibilities related to futuristic technology. And, the most special thing about this advancement of India is- Empowerment of the poor! You see, today the scope of digitization in the country has reached every village. More than 50 percent of the world's real time transactions are happening in India through UPI. 50% of the world. With the help of technology, we are reducing the distance between the government and citizens. Today, more than 2200 government services are available on mobile in the country. With the help of Umang app, the common citizen is completing government work while sitting at home. The hassle of government certificates has ended with Digilocker. Now we are also investing in technologies like AI-powered threat detection. It is our endeavor that the benefits of the Digital Revolution in the country reach the last person in the society. And Bengaluru is working actively in this effort.
Friends,
Amidst the current achievements, our next big priority should be- Tech Aatmanirbhar Bharat! Indian tech companies have made their mark all over the world. We have created software and products for the entire world. Now is the time for us to give more priority to India's needs. We have to move ahead more rapidly in developing new products. Today software and apps are being used in every domain, it is very important that India reaches new heights in this. We will have to work to take the lead in the emerging fields as well. We have to further strengthen the presence of Bengaluru and Karnataka in Make in India, in the manufacturing sector. And I urge that our products should be of top quality on the standards of zero defect, zero effect. This means that the products should be defect-free and their manufacturing should not have any negative impact on the environment. I expect that the talent of Karnataka will lead this vision of self-reliant India.
Friends,
Be it the Central Government or the State Government, we all are here to serve the public. We have to take steps together for the betterment of the countrymen. The most important responsibility in this direction is- new reforms! Over the past decade, we have continuously carried forward reforms. For example, the Government of India has passed the Jan Vishwas Bill to decriminalize laws. And now we are going to pass Jan Vishwas 2.0 as well. State governments can also identify laws that have unnecessary criminal provisions and they can be abolished. We are running Mission Karmayogi, so that competency-based training can be provided to government employees. States can also adopt this learning framework for their officers. We have laid great emphasis on the Aspirational Districts Programme and the Aspirational Block Programme. States can similarly identify areas in their states that need special attention. We should also continuously push new reforms at the state government level. I am confident that our joint efforts will take Karnataka to new heights of development. Together we will fulfill the resolve of a developed India. With this sentiment, I once again congratulate all of you for these development projects. Thank you very much!

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
কৰ্ণাটকৰ বেংগালুৰুত একাধিক মেট্ৰ’ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন, উদ্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
10 AUG 2025 4:20PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ।
बेंगळूरु नगरदा आत्मीया नागरिका बंधु-भगिनियरे, निमगेल्ला नन्ना नमस्कारगळु!
কৰ্ণাটকৰ ৰাজ্যপাল থাৱাৰচান্দ গেহলট ডাঙৰীয়া, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী সিদ্দাৰমাইয়া ডাঙৰীয়া, কেন্দ্ৰত মোৰ সতীৰ্থ মনোহৰ লাল খট্টৰ ডাঙৰীয়া, এইচ.ডি. কুমাৰাস্বামী ডাঙৰীয়া, অশ্বিনী বৈষ্ণৱ ডাঙৰীয়া, ভি. সোমান্না ডাঙৰীয়া, সুশ্ৰী শোভা কাৰণ্ডলাজে ডাঙৰীয়াণী, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী ডিকে শিৱকুমাৰ ডাঙৰীয়া, কৰ্ণাটক চৰকাৰৰ মন্ত্ৰী বি সুৰেশ ডাঙৰীয়া, বিৰোধী দলপতি আৰ অশোক ডাঙৰীয়া, সাংসদ তেজস্বী সূৰ্য্য ডাঙৰীয়া, ডাঃ মঞ্জুনাথ ডাঙৰীয়া, বিধায়ক বিজেন্দ্ৰ য়েদিয়ুৰাপ্পা ডাঙৰীয়া আৰু কৰ্ণাটকৰ মোৰ ভাই-ভনীসকল।
কৰ্ণাটকৰ ভূমিত ভৰি দিয়াৰ লগে লগে নিজৰ নিজৰ ভাৱ এটা অনুভৱ হৈছে; ইয়াৰ সংস্কৃতি, ইয়াৰ ৰাইজৰ মৰম আৰু কানাড়া ভাষাৰ মধুৰতাই আমাৰ হৃদয় স্পৰ্শ কৰে। প্ৰথমে বেংগালুৰু চহৰৰ মূল দেৱতা অন্নম্মা থাইৰ চৰণত প্ৰণাম জনাইছোঁ। বহু শতিকাৰ আগতে নদপ্ৰভূ কেম্পেগৌড়া ডাঙৰীয়াই বেংগালুৰু চহৰৰ ভেটি স্থাপন কৰিছিল। তেওঁ পৰম্পৰাৰে বদ্ধমূল এখনি চহৰৰ কল্পনাৰ লগতে চহৰখনে যাতে প্ৰগতিৰ নতুন শিখৰতো আৰোহণ কৰে, তাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। বেংগালুৰুৱে সদায় সেই মনোভাৱক জীয়াই আৰু ইয়াক সংৰক্ষণ কৰি ৰাখিছে তথা আজিও বেংগালুৰুৱে সেই সপোনকেই বাস্তৱায়িত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি বেংগালুৰুৱে এখনি নব্য ভাৰতৰ উত্থানৰ প্ৰতীক হৈ পৰা এখন চহৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। ইয়াৰ আত্মাই দাৰ্শনিক প্ৰজ্ঞাক মূৰ্ত কৰি তুলিছে আৰু ইয়াৰ কাৰ্য্যই প্ৰযুক্তিগত বিশেষজ্ঞতাক প্ৰতিফলিত কৰিছে। বেংগালুৰু এনে এখনি চহৰ, যিয়ে ভাৰতক গৌৰৱেৰে বিশ্ব আইটি মেপত স্থাপিত কৰিছে, বেংগালুৰুৰ সফলতাৰ কাহিনীৰ কৃতিত্বৰ গৰাকী হৈছে ইয়াৰ জনসাধাৰণৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰম আৰু প্ৰতিভা।
বন্ধুসকল,
একবিংশ শতিকাত নগৰ পৰিকল্পনা আৰু নগৰ আন্তঃগাঁথনি আমাৰ চহৰসমূহৰ বাবে অত্যন্ত প্ৰয়োজনীয়। বেংগালুৰুৰ দৰে চহৰসমূহ ভৱিষ্যতৰ বাবে সাজু হ’ব লাগিব। শেহতীয়া বছৰ কেইটাত ভাৰত চৰকাৰে বেংগালুৰুত হাজাৰ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰিছে আৰু আজি এই অভিযানে নতুন গতি লাভ কৰিছে। আজি বেংগালুৰু মেট্ৰ’ৰ ইয়েল্ল’ লাইন উদ্বোধনেৰে মেট্ৰ’ৰ পৰ্য্যায়-৩ ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। লগতে দেশৰ ভিন্ন প্ৰান্ত সংযোগী তিনিখন নতুন বন্দে ভাৰত ৰেলৰ ফ্লেগ অফ কৰা হয়। বেংগালুৰু আৰু বেলাগাভিৰ মাজত বন্দে ভাৰত সেৱা আৰম্ভ হোৱাৰ লগে-লগে বেলাগাভিৰ বাণিজ্য আৰু পৰ্যটনৰ উত্থান ঘটিব। ইয়াৰ উপৰিও নাগপুৰ আৰু পুনেৰ মাজত তথা শ্ৰী মাতা বৈষ্ণো দেৱী কাট্ৰা আৰু অমৃতসৰৰ মাজত বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ৰেলৰ আৰম্ভ কৰা হয়। এই সেৱাসমূহে লাখ-লাখ ভক্তক উপকৃত কৰিব আৰু পৰ্যটনৰ প্ৰসাৰ ঘটাব। এই প্ৰকল্পসমূহ আৰু নতুন বন্দে ভাৰত ৰেল কেইখনৰ বাবে বেংগালুৰু, কৰ্ণাটক আৰু সমগ্ৰ দেশবাসীক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি অপাৰেচন সিন্দুৰৰ পিছত পোন-প্ৰথমবাৰৰ বাবে বেংগালুৰুলৈ আহিছোঁ। অপাৰেচন সিন্দূৰৰ সফলতা, সীমান্তৰ গভীৰতাত সন্ত্ৰাসবাদীৰ আত্মগোপনৰ স্থান ধ্বংসৰ শক্তি আৰু সন্ত্ৰাসবাদীক ৰক্ষা কৰিবলৈ অহা পাকিস্তানক ঘন্টাৰ ভিতৰতে নতশিৰ কৰোঁৱাৰ ক্ষমতা, এইসমূহ সামৰ্থ্যৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ বিশ্বই ভাৰতৰ নতুন মুখখন প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। অপাৰেচন সিন্দূৰৰ সফলতাৰ কাৰণ হৈছে প্ৰযুক্তিৰ শক্তি আৰু প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত মেক ইন ইণ্ডিয়াৰ সামৰ্থ্য। এই সাফল্যত বেংগালুৰু আৰু কৰ্ণাটকৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ উল্লেখযোগ্য বৰঙণিৰ কথা স্বীকাৰ কৰিছোঁ আৰু এই সফলতাত তেওঁলোকৰ এনে ভূমিকাৰ বাবে সকলোকে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
বিশ্বৰ প্ৰধান চহৰসমূহৰ সমান্তৰালভাৱে বেংগালুৰুৱে এতিয়া স্বীকৃতি লাভ কৰিছে। ভাৰতে কেৱল বৈশ্বিক প্ৰতিযোগিতাত অংশগ্ৰহণ কৰাই নহয়, বৰঞ্চ নেতৃত্বও প্ৰদান কৰিব লাগিব। অগ্ৰগতি তেতিয়াহে সাধন হ’ব, যেতিয়া আমাৰ চহৰসমূহ স্মাৰ্ট, দ্ৰুত আৰু কাৰ্য্যক্ষম হ’ব। আধুনিক আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্পসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰে গভীৰভাৱে মনোনিৱেশ কৰিছে। আজি আৰভি ৰোডৰ পৰা বোম্মাচন্দ্ৰালৈ বেংগালুৰু মেট্ৰ’ৰ ইয়েল্ল’ লাইন আৰম্ভ হৈছে, যিয়ে বেংগালুৰুৰ কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ অঞ্চলক সংযুক্ত কৰিব। বাছাৱনাগুডি আৰু ইলেক্ট্ৰনিক চিটিৰ মাজত যাত্ৰাৰ সময় এতিয়া যথেষ্ট হ্ৰাস পাব। ইয়াৰ দ্বাৰা লাখ-লাখ লোকৰ জীৱন-যাপন আৰু কামৰ সহজতা বৃদ্ধি পাব।
বন্ধুসকল,
আজি ইয়েল্ল’ লাইন উদ্বোধনৰ সমান্তৰালভাৱে বেংগালুৰু মেট্ৰ’ৰ তৃতীয় পৰ্য্যায়— অৰ্থাৎ অৰেঞ্জ লাইনৰ— আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। এয়া কাৰ্য্যক্ষম হৈ উঠিলে ইয়েল্ল’ লাইনৰ সৈতে সংগতি ৰাখি অৰেঞ্জ লাইনে ২৫ লাখ যাত্ৰীৰ দৈনিক যাত্ৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত বেংগালুৰুৰ পৰিবহণ ব্যৱস্থা সুদৃঢ় হ’ব আৰু নতুন শিখৰত আৰোহণ কৰিব।
বন্ধুসকল,
বেংগালুৰু মেট্ৰ’ৱে দেশত ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত এক নতুন আৰ্হি প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। ইনফ’ছিছ ফাউণ্ডেচন, বাঅ’কন আৰু ডেল্টা ইলেক্ট্ৰনিক্সৰ দৰে কোম্পানীয়ে কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ মেট্ৰ’ ষ্টেচনৰ বাবে অংশগত ধন আগবঢ়াইছে। চিএছআৰ-ৰ এই অভিনৱ ব্যৱহাৰ কাৰ্য্য প্ৰেৰণাৰ উৎস আৰু কৰ্পৰেট খণ্ডক এনে অৱদানৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
ভাৰত বৰ্তমান বিশ্বৰ দ্ৰুত বৰ্ধমান প্ৰধান অৰ্থনীতি। বিগত এঘাৰ বছৰত ভাৰতৰ অৰ্থনীতি বিশ্বজুৰি ১০ ম স্থানৰ পৰা শীৰ্ষ পাঁচলৈ উন্নীত হৈছে আৰু শীৰ্ষ তিনি অৰ্থনীতিৰ অন্যতম হোৱাৰ দিশত দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। এনে ক্ষীপ্ৰতাৰ কাৰণ স্পষ্ট উদ্দেশ্য আৰু সৎ প্ৰচেষ্টাৰ দ্বাৰা পৰিচালিত “ৰিফৰ্ম, পাৰ্ফম আৰু ট্ৰেন্সফৰ্ম” ৰ মনোভাৱ। ২০১৪ ত মেট্ৰ’ সেৱা মাত্ৰ পাঁচখন চহৰতে সীমাবদ্ধ আছিল। আজি মেট্ৰ’ নেটৱৰ্কৰ ২৪ খন চহৰৰ ১,০০০ কিমি ৰো অধিক দূৰত্বত বিস্তৃতিৰে ভাৰত বিশ্বৰ তৃতীয় সৰ্ববৃহৎ মেট্ৰ’ নেটৱৰ্কসম্পন্ন দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। ২০১৪ ৰ পূৰ্বে মাত্ৰ প্ৰায় ২০ হাজাৰ কিমি ৰেলপথত বিদ্যুৎ সংযোগ আছিল। কিন্তু কেৱল যোৱা এঘাৰ বছৰতে ৪০ হাজাৰ কিমি ৰো অধিক ৰেলপথত বিদ্যুৎ সংযোগ কৰা হৈছে, যিয়ে বহনক্ষম পৰিবহণ ব্যৱস্থাৰ বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত এক উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতিক প্ৰতিফলিত কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ কৃতিত্ব কেৱল ভূমিতে নহয়, বৰঞ্চ আকাশতো দৃশ্যমান হৈছে। ২০১৪ ত ভাৰতত মাত্ৰ ৭৪ টা বিমানবন্দৰ আছিল আৰু আজি এই সংখ্যা ১৬০ ৰো অধিকলৈ বৃদ্ধি পাইছে। জলপথ আন্তঃগাঁথনিৰো উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি সাধন হৈছে। ২০১৪ ত মাত্ৰ তিনিটা ৰাষ্ট্ৰীয় জলপথহে কাৰ্য্যক্ষম হৈ আছিল; এই সংখ্যা এতিয়া ত্ৰিশলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
স্বাস্থ্য আৰু শিক্ষা খণ্ডত ভাৰতৰ উল্লেখযোগ্য অগ্ৰগতি হৈছে। ২০১৪ লৈকে দেশত মাত্ৰ ৭ খন এইমছ আৰু ৩৮৭ খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আছিল, কিন্তু আজি ২২ খন এইমছ আৰু ৭০৪ খন চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ে জনসাধাৰণক সেৱা আগবঢ়াই আছে। বিগত ১১ বছৰত সমগ্ৰ দেশতে এক লাখৰো অধিক নতুন চিকিৎসা পাঠ্যক্ৰমৰ আসনৰ সংযোজন কৰা হৈছে। উক্ত সম্প্ৰসাৰণৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত বৰ্ধিত সুযোগৰ ফলশ্ৰুতিত মধ্যবিত্ত-শ্ৰেণীৰ সন্তানসকল বহুখিনি লাভান্বিত হৈছে। যোৱা ১১ বছৰত আইআইটি ৰ সংখ্যা ১৬ ৰ পৰা ২৩ লৈ, আইআইআইটি ৰ সংখ্যা ৯ ৰ পৰা ২৫ লৈ আৰু আইআইএম ৰ সংখ্যা ১৩ ৰ পৰা ২১ লৈ বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত আজি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে উচ্চ শিক্ষাত যথেষ্ট বেছি সুযোগ লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি ৰাষ্ট্ৰখন দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে দৰিদ্ৰ আৰু প্ৰান্তীয় লোকসকলৰো জীৱন যাত্ৰা একে গতিৰে ৰূপান্তৰিত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত ৪ কোটিৰো অধিক পকী ঘৰৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। চৰকাৰে এতিয়া আৰু ৩ কোটি গৃহ নিৰ্মাণ কৰিবলৈ সাজু হৈছে। মাত্ৰ ১১ বছৰতে সমগ্ৰ দেশতে ১২ কোটিৰো অধিক শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। এই পদক্ষেপে কোটি কোটি মাতৃ ভগ্নীক মৰ্যাদা প্ৰদানেৰে পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতা নিশ্চিত আৰু সুৰক্ষা প্ৰদান কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ উন্নয়নৰ দ্ৰুত গতিক দেশৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশে পৰিচালিত কৰিছে। ২০১৪ ৰ পূৰ্বে ভাৰতৰ মুঠ ৰপ্তানিৰ পৰিমাণ আছিল মাত্ৰ ৪৬৮ বিলিয়ন ডলাৰৰ যদিও আজি এই পৰিমাণ ৮২৪ বিলিয়ন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে। পূৰ্বে ভাৰতে ম’বাইল ফোন আমদানি কৰিছিল, কিন্তু এতিয়া, দেশখনে ম’বাইল হেণ্ডছেটৰ শীৰ্ষ পাঁচ ৰপ্তানিকাৰীৰ অন্যতম দেশ হৈ পৰিছে। এই ৰূপান্তৰত বেংগালুৰুৱে এটি উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰিছে। ২০১৪ ৰ পূৰ্বে ভাৰতৰ ইলেক্ট্ৰনিকছৰ ৰপ্তানিৰ পৰিমাণ প্ৰায় ৬ বিলিয়ন ডলাৰৰ আছিল, যি পৰিমাণ এতিয়া প্ৰায় ৩৮ বিলিয়ন ডলাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
এঘাৰ বছৰ পূৰ্বে ভাৰতৰ অট’ম’বাইলৰ ৰপ্তানিৰ পৰিমাণ প্ৰায় ১৬ বিলিয়ন ডলাৰৰ আছিল। আজি এই পৰিমাণ দুগুণৰো অধিক বৃদ্ধি পাইছে। ইয়াৰ ফলশ্ৰুতিত ভাৰত বিশ্বৰ চতুৰ্থ সৰ্ববৃহৎ অট’ম’বাইলৰ ৰপ্তানিকাৰী দেশ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। এই সাফল্যসমূহে আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ সংকল্পক সুদৃঢ় কৰিছে। আমি একত্ৰিত হৈ ৰাষ্ট্ৰখনক আগুৱাই নিব লাগিব আৰু এখনি উন্নত ভাৰত গঢ়ি তুলিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
ডিজিটেল ইণ্ডিয়াৰ সৈতে হাতে হাত ধৰি এখনি বিকশিত ভাৰতৰ অভিমুখে যাত্ৰা কৰা হৈছে। ইণ্ডিয়া এআই মিছনৰ দৰে পদক্ষেপৰ জৰিয়তে ভাৰত বিশ্ব এআইত নেতৃত্ব প্ৰদানৰ দিশত আগবাঢ়িছে। ছেমিকণ্ডাক্টৰ মিছনেও গতি লাভ কৰিছে আৰু ভাৰতত অতি সোনকালেই নিজা মেড ইন ইণ্ডিয়া চিপ উপলব্ধ হ’ব। ভাৰত কম খৰচী, উচ্চ-প্ৰযুক্তিৰ মহাকাশ অভিযানৰ বিশ্ব নিদৰ্শন হৈ পৰিছে। ভাৰতে ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিৰ সকলো ক্ষেত্ৰতে অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে আৰু এই অগ্ৰগতি লাভ কাৰ্য্যৰ আটাইতকৈ উল্লেখযোগ্য দিশটো হ’ল দৰিদ্ৰসকলৰ সবলীকৰণ। ডিজিটেলাইজেচন এতিয়া দেশৰ প্ৰতিখন গাঁৱত উপনীত হৈছে। ইউপিআই ৰ জৰিয়তে বিশ্বৰ বাস্তৱ সময়ৰ লেনদেনৰ ৫০% ৰো অধিক ভাৰতত সম্পন্ন হৈছে। প্ৰযুক্তিয়ে চৰকাৰ আৰু নাগৰিকৰ মাজৰ ব্যৱধান দূৰ কৰাত সহায় কৰিছে। আজি ২,২০০ ৰো অধিক চৰকাৰী সেৱা ম’বাইল প্লেটফৰ্মত উপলব্ধ। উমাং এপৰ জৰিয়তে নাগৰিকে ঘৰৰ পৰাই চৰকাৰী কাম কাজ সম্পন্ন কৰিব পাৰে, একেদৰে ডিজিলকাৰৰ জৰিয়তে চৰকাৰী চাৰ্টিফিকেটৰ পৰিচালনাৰ সমস্যা নোহোৱা হৈছে। ভাৰতে এতিয়া এআই সৃষ্ট ভাবুকি ধৰা পেলোৱাৰ দৰে প্ৰযুক্তিবিদ্যাত বিনিয়োগ কৰিছে। ডিজিটেল বিপ্লৱৰ সুফল সমাজৰ সকলো ব্যক্তিয়ে লাভ কৰা কাৰ্য্য নিশ্চিত কৰা হৈছে। বেংগালুৰুৱে এই ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰচেষ্টাত সক্ৰিয়ভাৱে অৱদান আগবঢ়াইছে।
বন্ধুসকল,
প্ৰযুক্তিত আত্ম-নিৰ্ভৰ হোৱাটো আমাৰ পৰৱৰ্তী বৃহৎ অগ্ৰাধিকাৰ হ’ব লাগে। ভাৰতীয় টেক কোম্পানীসমূহে সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে চফ্টৱেৰ আৰু সামগ্ৰী বিকশিতকৰণেৰে বিশ্বজুৰি নিজৰ নাম উজলাইছে। এতিয়া ভাৰতৰ নিজৰ প্ৰয়োজনীয়তাক অধিক ব্যাপকভাৱে অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদানৰ সময় আহি পৰিছে আৰু নতুন সামগ্ৰীৰ বিকাশ সাধন কাৰ্য্যক ত্বৰান্বিত কৰিব লাগিব। কিয়নো বিশেষকৈ এতিয়া প্ৰতিটো ডমেইনতে চফ্টৱেৰ আৰু এপ ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। ভাৰতে এই ক্ষেত্ৰত নতুন শিখৰত উপনীত হোৱাটো অতিশয় প্ৰয়োজনীয়। উদীয়মান ক্ষেত্ৰসমূহত নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীভূত প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন আছে। মেক ইন ইণ্ডিয়া আৰু উৎপাদন খণ্ডত বেংগালুৰু আৰু কৰ্ণাটকৰ প্ৰভাৱ বৃদ্ধিৰ প্ৰয়োজনীয়তা গুৰুত্বপূৰ্ণ। ভাৰতৰ সামগ্ৰীসমূহে জিৰ’ ডিফেক্ট, জিৰ’ ইফেক্ট মানদণ্ড অনুসৰণ কৰিব লাগিব, অৰ্থাৎ ইয়াৰ গুণগত মান ত্ৰুটিহীন হ’ব লাগে আৰু পৰিবেশৰ ওপৰত কোনো নেতিবাচক প্ৰভাৱ পৰিব নালাগে। কৰ্ণাটকৰ প্ৰতিভাই আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ নেতৃত্ব প্ৰদান কৰিব বুলি মই আশাবাদী।
বন্ধুসকল,
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰেই হওঁক বা ৰাজ্য চৰকাৰেই হওঁক, সকলো জনসাধাৰণৰ সেৱাৰ প্ৰতি দায়বদ্ধ। নাগৰিকৰ জীৱন যাত্ৰাৰ অগ্ৰগতি সাধনৰ বাবে সহযোগিতামূলক প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰয়োজন আছে। এই দিশত এটা মূল দায়িত্ব হৈছে নতুন সংস্কাৰ সাধন কাৰ্য্য। বিগত দশকত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ ধাৰাবাহিকভাৱে সংস্কাৰ সাধনৰ দিশত আগবাঢ়িছে। আইনক ডিক্ৰিমিনেলাইজেচনৰ বাবে জন বিশ্বাস বিধেয়ক গৃহীত কৰা হৈছে আৰু জন বিশ্বাস ২.০-ৰো প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে। ৰাজ্য চৰকাৰসমূহেও অপ্ৰয়োজনীয় বিধান থকা আইনসমূহ চিনাক্ত কৰি সেইসমূহ নিৰ্মূলৰ দিশত কাম কৰিব লাগে। চৰকাৰী কৰ্মচাৰীসকলক দক্ষতা-ভিত্তিক প্ৰশিক্ষণ প্ৰদানৰ লক্ষ্যৰে মিছন কৰ্মযোগী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ৰাজ্যসমূহে নিজৰ বিষয়াসকলৰ বাবেও এই শিক্ষণ কাঠামো অভিযোজিত কৰিব পাৰে। এনে যৌথ পদক্ষেপেই কৰ্ণাটকক উন্নয়নৰ নতুন শিখৰত আৰোহণ কৰাব। আমি একেলগে এখনি বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী পৰিপূৰণ কৰিম। এই মনোভাৱেৰে মই পুনৰবাৰ এই প্ৰকল্পৰাজিৰ বাবে ৰাজ্যবাসীক অভিনন্দন জনালোঁ।
অশেষ ধন্যবাদ জনালোঁ।