Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the laying of foundation stone, inauguration of various metro projects in Bengaluru, Karnataka
10 AUG 2025 4:20PM by PIB Delhi
Namaskar.
बेंगळूरु नगरदा आत्मीया नागरिका बंधु-भगिनियरे, निमगेल्ला नन्ना नमस्कारगळु!
Karnataka Governor Shri Thaawar Chand Gehlot Ji, Chief Minister Siddaramaiah Ji, my colleagues at the Centre, Manohar Lal Khattar Ji, HD Kumaraswamy Ji, Ashwini Vaishnav Ji, V Somanna Ji, Ms Shobha Ji, Deputy Chief Minister DK Shivakumar Ji, Minister in Karnataka Government, B Suresh Ji, Leader of Opposition R Ashok Ji, MP Tejasvi Surya Ji, Dr Manjunath Ji, MLA Vijayendra Yediyurappa Ji, and my brothers and sisters of Karnataka,
As soon as we step on the land of Karnataka, we feel a sense of belonging; the culture here, the love of the people here and the sweetness of the Kannada language touches our hearts. First of all, I bow down to the feet of Annamma Tai, the presiding deity of Bengaluru city. Centuries ago, Nada-Prabhu Kempegowda ji laid the foundation of Bengaluru city. He envisioned a city that would be connected to its traditions and at the same time touch new heights of progress. Bengaluru has always lived that spirit and always preserved it. And today, Bengaluru is making that dream a reality.
Friends,
We are seeing Bengaluru emerging as a city that has become a symbol of the rise of New India. A city that has philosophy in its soul and technology in its actions. A city that has hoisted India's flag on the global IT map. If there is anyone behind this success story of Bengaluru, it is the people here, your hard work and your talent.
Friends,
Urban planning and urban infrastructure are a huge requirement for our cities in the 21st century. We also have to prepare cities like Bengaluru for the future. In the past, the Government of India has launched schemes worth thousands of crores of rupees for Bengaluru. Today this campaign is gaining new momentum. The Bengaluru Metro Yellow Line has been inaugurated today. The foundation stone of Metro Phase-3 has also been laid. Also, 3 new Vande Bharat trains have been flagged off for different parts of the country. Vande Bharat service has started between Bengaluru and Belagavi. This will boost the business and tourism of Belagavi. Apart from this, Vande Bharat Express has also started between Nagpur to Pune and Shri Mata Vaishno Devi Katra to Amritsar. This will benefit lakhs of devotees and will boost tourism. I congratulate the people of Bengaluru, Karnataka and the country for all these projects and Vande Bharat trains.
Friends,
Today, I have come to Bengaluru for the first time after Operation Sindoor. The entire world has witnessed this image of the new India through the success of the Indian forces in Operation Sindoor, our ability to destroy terrorist hideouts several kilometers across the border and our ability to bring Pakistan, which came to the rescue of the terrorists, to its knees in a matter of hours. A major reason behind this success of Operation Sindoor is the power of our technology and Make in India in defence. And the youth of Bengaluru and Karnataka have also contributed a lot in this. I congratulate all of you for this too today.
Friends,
Today Bengaluru is identified among the big cities of the world. We have to compete globally, and not only that, we have to lead as well. We will move ahead only when our cities are smart, fast and efficient! That is why we are putting so much emphasis on completing projects for modern infrastructure. Today the Yellow Line has started from RV Road to Bommasandra. This will connect many important areas of Bangalore. From Basavana-Gudi to Electronic City, this journey will also take less time now. This will increase the ease of living and ease of working in the lives of millions of people.
Friends,
Today, along with the inauguration of the Yellow Line, we have also laid the foundation stone of Phase-3 i.e. the Orange Line. When this line becomes operational, it will facilitate 25 lakh passengers daily along with the Yellow Line, 25 lakh passengers. This will give a new strength to Bengaluru's transport system, and give it a new height.
Friends,
Bangalore Metro has also given the country a new model of public infrastructure development. Companies like Infosys Foundation, Biocon and Delta Electronics have done part funding for many important stations of Bangalore Metro. This model of using CSR is a great inspiration. I congratulate the corporate sector for this innovative effort.
Friends,
Today India is the fastest growing major economy in the world. In the last 11 years, our economy has reached the top 5 from the 10th position. We are rapidly moving towards becoming a top-3 economy. How did we get this speed? We have gained this speed from the spirit of Reform-Perform-Transform. We have achieved this speed through clear intentions and honest efforts. Remember, in 2014, the metro was limited to only 5 cities. Now twenty-four cities have a Metro network of more than one thousand kilometers. India has now become the country with the third largest Metro network in the world. Before 2014, approximately Twenty thousand kilometers of railway route was electrified, that is, from the time of independence till 2014, in the last 11 years alone, we have electrified more than Forty thousand kilometers of railway route.
Friends,
Water, land, sky, nothing has been left untouched. Friends, not just land, the flag of the country's achievements is also flying high in the sky. Till 2014, there were only 74 airports in India. Now their number has increased to more than 160. The figures of waterways are equally spectacular as well as the accomplishment of sky and the accomplishment of land. In 2014, only 3 national waterways were operational, now this number has increased to 30.
Friends,
The country has also made a big jump in the health and education sectors. Till 2014, there were only 7 AIIMS and 387 medical colleges in our country. Now 22 AIIMS and 704 medical colleges are engaged in serving the people. In the last 11 years, more than one lakh new medical seats have been added in the country. You can imagine how much our middle-class children have benefited from this! In these 11 years, the number of I.I.Ts has also increased from 16 to 23, the number of Triple ITs has increased from 09 to 25, and the number of IIMs has increased from 13 to 21. That means today more and more opportunities are being created for students in higher education.
Friends,
Today, at the same pace at which the country is progressing, the lives of the poor and the deprived are also changing. We have provided more than 4 crore concrete houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana. Now our government is going to build 3 crores more houses. We have built more than 12 crore toilets in just eleven years. This has given the right to dignity, cleanliness and security to crores of mothers and sisters of the country.
Friends,
Our economic growth is a big factor behind the pace at which the country is developing today. You see, before 2014, India's total exports had reached 468 billion dollars. Today it has become 824 billion dollars. Earlier we used to import mobiles, but now we have become the top five exporters of mobile handsets. And Bengaluru also has a very big role in this. Before 2014, our electronics exports were around 06 billion dollars. Now this has also reached approximately 38 billion dollars.
Friends,
Eleven years ago, India's automobile exports were around 16 billion dollars. Today it has more than doubled, it has doubled. And India has become the fourth largest exporter of automobiles. These achievements strengthen our resolve for a self-reliant India. We will move forward together and make the country developed.
Friends,
This journey of developed India, New India, will be completed step by step with Digital India. Today we are seeing that with schemes like India AI Mission, India is moving ahead towards global AI leadership. The semiconductor mission is also gaining speed now. India will soon get Made in India chips. Today India has become a global example of low-cost high-tech space missions. That is, India is moving ahead in all the possibilities related to futuristic technology. And, the most special thing about this advancement of India is- Empowerment of the poor! You see, today the scope of digitization in the country has reached every village. More than 50 percent of the world's real time transactions are happening in India through UPI. 50% of the world. With the help of technology, we are reducing the distance between the government and citizens. Today, more than 2200 government services are available on mobile in the country. With the help of Umang app, the common citizen is completing government work while sitting at home. The hassle of government certificates has ended with Digilocker. Now we are also investing in technologies like AI-powered threat detection. It is our endeavor that the benefits of the Digital Revolution in the country reach the last person in the society. And Bengaluru is working actively in this effort.
Friends,
Amidst the current achievements, our next big priority should be- Tech Aatmanirbhar Bharat! Indian tech companies have made their mark all over the world. We have created software and products for the entire world. Now is the time for us to give more priority to India's needs. We have to move ahead more rapidly in developing new products. Today software and apps are being used in every domain, it is very important that India reaches new heights in this. We will have to work to take the lead in the emerging fields as well. We have to further strengthen the presence of Bengaluru and Karnataka in Make in India, in the manufacturing sector. And I urge that our products should be of top quality on the standards of zero defect, zero effect. This means that the products should be defect-free and their manufacturing should not have any negative impact on the environment. I expect that the talent of Karnataka will lead this vision of self-reliant India.
Friends,
Be it the Central Government or the State Government, we all are here to serve the public. We have to take steps together for the betterment of the countrymen. The most important responsibility in this direction is- new reforms! Over the past decade, we have continuously carried forward reforms. For example, the Government of India has passed the Jan Vishwas Bill to decriminalize laws. And now we are going to pass Jan Vishwas 2.0 as well. State governments can also identify laws that have unnecessary criminal provisions and they can be abolished. We are running Mission Karmayogi, so that competency-based training can be provided to government employees. States can also adopt this learning framework for their officers. We have laid great emphasis on the Aspirational Districts Programme and the Aspirational Block Programme. States can similarly identify areas in their states that need special attention. We should also continuously push new reforms at the state government level. I am confident that our joint efforts will take Karnataka to new heights of development. Together we will fulfill the resolve of a developed India. With this sentiment, I once again congratulate all of you for these development projects. Thank you very much!

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
কর্নাতকাগী বেঙ্গলুরুদা মেত্রো প্রোজেক্ত কয়ামরুম উরেপ-উয়ুং তম্বা, শঙ্গাবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
10 AUG 2025 4:20PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
বেঙ্গলুরু নগরদা আত্মীয়া নাগরিকা বন্ধু-ভগিনিয়রে, নিমগেল্লা নন্না নমস্কারগল্লু
কর্নাতকাগী রাজ্যপাল শ্রী থাওর চান্দ গেহলোত জী, মুখ্য মন্ত্রী সিদ্দরামাইয়া জী, কেন্দ্রগী ঐহাক্কী মরুপশিং, মনোহর লাল খত্তর জী, ঐচ.দি. কুমারস্বামীজী, অশ্বিনী বৈষ্ণব জী, ভি সোমানা জী, মিস শোভা জী, উপ মুখ্য মন্ত্রী দি.কে. শিৱকুমারজী, কর্নাতকা সরকারগী মন্ত্রী, বি. সুরেশজী, ওপোজিসনগী লুচিংবা আর অশোকজী, এম.পি. তেজসবি সুর্য়জী, দোক্তর মঞ্জুনাথজী, এম.এল.এ. বিজয়েন্দ্র য়েদিয়ুরপ্পাজী অমসুং কর্নাতকাগী ঐহাক্কী ইচিল-ইনাওশিং,
কর্নাতকাগী লৈমায়দা ঐখোয়না খোঙ থাংজিল্লকপা মতমদা, মফম অদুগী মীওইশিংগী চৎনবী, নুংশিবা অমসুং কন্নর লোলগী খোইথুম্নবা অসিনা ঐখোয়গী থম্মোয়দা অপেনবা পোকহল্লি। অহানবদা, ঐহাক্না বেঙ্গালুরু সহরগী ঈশ্বর অন্নমা তাইগী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি। চহি চা কয়াগী মমাংদা, নাদা-প্রভু কেম্পেগৌর জীনা বেঙ্গালুরু শহরগী য়ুম্ফম থোনখি। মহাক্না চৎনবীগা মরী লৈনবা অমসুং মতম অমত্তদা চাউখৎপগী অনৌবা থাক্তা য়ৌরকপা সহর অমগী ৱাখল্লোন থমখি। বেঙ্গালুরুনা মতম পুম্নমক্তা মসিগী স্পিরিৎ অসি হিংদুনা লাক্লি, মতম পুম্নমক্তা ঙাক্না চৎলি। অমসুং ঙসি বেঙ্গালুরুনা মসিগী মঙলান অসি মঙফাওনহল্লে।
মরুপশিং,
বেঙ্গলোর অসি অনৌবা ভারতকী হৌরকপগী খুদম অমা ওইরক্লিবা সহর অমা ওইনা ঐখোয়না উবা ফংলি। মসিগী নুংদা ফিলোসোফি অমসুং মসিগী থবকশিংদা তেক্নোলোজী য়াওবা সহর অমা। মালেমগী আই.তি. মেপতা ভারতকী ফিরাল চীংখৎখিবা সহর অমনি। বেঙ্গালুরুগী মায় পাকপগী ৱারী অসিগী মরুমদা কনাগুম্বা অমা লৈরবদি, মসি মফমসিগী মীশিং, অদোমগী কন্না হোৎনজবা অমসুং অদোমগী হৈশিংবশিংনি।
মরুপশিং,
অর্বান প্লানিং অমসুং অর্বান ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি ২১শুবা চহি চাগী ঐখোয়গী সহরশিংগী অচৌবা মথৌ তাবা অমনি। বেঙ্গলোরুম্বা সহরশিং অসি ঐখোয়না তুংলমচৎকীদমক শেম-শাবা তাই। মমাংদা, ভারত সরকারনা বেঙ্গালুরুগীদমক লুপা করোর লিশিং কয়াগী স্কিমশিং হৌদোকখ্রে। ঙসিদি, কেম্পেন অসিনা অনৌবা থৌনা অমা ফংলি। ঙসি বেঙ্গালুরু মেত্রোগী য়েল্লো লাইন শঙ্গাখ্রে। মেত্রো ফেজ-৩গীসু উরেপ উয়ুং তমখ্রে। মসিগা লোয়ননা লৈবাক অসিগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা অনৌবা ভন্দে ভারত ত্রেন অহুম লমথাখ্রে। বেঙ্গালুরু অমসুং বেলগামগী মরক্তা ভন্দে ভারত সর্বিস হৌখ্রে। মসিনা বেলগামদা ললোন-ইতিক অমসুং তুরিজম হেনগৎহনগনি। মসিগী মথক্তা, ভন্দে ভারত এক্সপ্রেসসু নাগপুর অমসুং পুনে অমসুং শ্রী মাতা বৈষ্ণো দেবী কত্রা অমৃতসরগী মরক্তা হৌখ্রে। মসিনা ভক্ত মিলিয়ন কয়াদা কান্নবা পীগনি অমসুং তুরিজমসু হেনগৎহনগনি। মসিগী প্রোজেক্তশিং অমসুং ভন্দে ভারত ত্রেনশিংগীদমক বেঙ্গলোর, কর্নাতকা অমসুং লৈবাক অসিগী মীয়াম্বু ঐনা থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি, ঐহাক ওপরেসন সিন্দরগী মতুংদা অহানবা ওইনা বেঙ্গলোরদা লাক্লি। ওপরেসন সিন্দুরদা ভারতকী লান্মীশিংনা মায় পাকপা, ঙমখৈগী মপান্দা কিলোমিতর কয়া লান্দুনা তেরোরিস্তশিংগী লৈফমশিং থুগাইবগী ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বা অমসুং তেরোরিস্তশিংগী মতেং পাংলিবা পাকিস্তানবু পুং খরগী মনুংদা নোঞ্জহনখিবা ঐখোয়গী তৌবা ঙম্বা অসিনা মালেম পুম্বদা অনৌবা ভারতকী মশক অদু উবা ফংহল্লে। ওপরেসন সিন্দুরগী মায়পাকপগী অচৌবা মরম অমা হায়রগদি ঙাকশেলগী লমদা ঐখোয়গী তেক্নোলোজী অমসুং মেক ইন ইন্দিয়াগী পাঙ্গলনি। অমসুং বেঙ্গালুরু অমসুং কর্নাতকাগী নহারোলশিংনা মসিদা চাউনা তেংবাংলি। মসিগীদমক ঙসি ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, বেঙ্গলোর অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা সহরশিংগী মরক্তা শকখঙনরি। ঐখোয়না মালেমগী থাক্তা চাংদম্নবা তাই, অমসুং মসি খক্তমক নত্তে, ঐখোয়না লুচিংগদবনি। ঐখোয়গী সহরশিং অসি স্মার্ত, খোঙজেল য়াংবা অমসুং মতিক চানা মথৌ পাংথোকপা ওইরবদি ঐখোয়না মাংলোমদা চংশিনবা ঙমগনি! মরম অসিনা ঐখোয়না মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরগী প্রোজেক্তশিং লোইশিনবদা য়াম্না মরুওইবা পীরি। ঙসি আর.ভি. রোদতগী বোমসান্দ্রা ফাওবগী য়েল্লো লাইন হৌদোকখ্রে। মসিনা বেঙ্গলোরগী মরুওইবা মফম কয়াবু শম্নহল্লগনি। বসভানা-গুদিদগী ইলেক্ত্রোনিক সিতী ফাওবগী খোঙচৎ অসিসু মতম য়াম্না চংলরোই। মসিনা মীওই মিলিয়ন কয়াগী পুন্সিদা হিংবদা অমসুং থবক তৌবদা লাইথোকহনগনি।
মরুপশিং,
ঙসি, য়েল্লো লাইন শঙ্গাবগা লোয়ননা, ঐখোয়না ফেজ-৩ হায়বদি ওরেঞ্জ লাইনগীসু উরেপ উয়ুং তমখ্রে। মসিগী লাইন অসি হৌরকপা মতমদা, মসিনা নোংমদা পেসেঞ্জর লাখ ২৫দা য়েল্লো লাইনগা লোয়ননা খুদোংচাবা পীগনি। মসিনা বেঙ্গালুরুগী ত্রান্সপোর্ত সিস্তেমদা অনৌবা শক্তি পীগনি, অনৌবা পনখৈ অমা পীগনি।
মরুপশিং,
বেঙ্গলোর মেত্রোনা লৈবাক অসিদা পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তকী অনৌবা মোদেল অমা পীরি। ইনফোসিস ফাউন্দেসন, বাইওকোন অমসুং দেলতা ইলেক্ত্রোনিক্সকুম্বা কম্পনীশিংনা বেঙ্গলোর মেত্রোগী মরুওইবা স্তেসন কয়াগীদমক শেল থাদখ্রে। সি.এস.আর. শীজিন্নবগী মোদেল অসি য়াম্না ইথিল পীবা অমনি। অনৌবা থৌওং অসিগীদমক কোর্পোরেৎ সেক্তরবু ঐনা থাগৎচরি।
মরুপশিং,
ঙসিদি ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী য়াঙনা চাউখৎলক্লিবা মরুওইবা ইকোনোমী অমা ওইরে। হৌখিবা চহি ১১দা, ঐখোয়গী ইকোনোমী অসি ১০শুবা পোজিসন্দা লৈরম্বা অদুদগী মকোক থংবা ৫দা য়ৌখ্রে। ঐখোয়না খ্বাইদগী ফবা ইকোনোমী অহুমগী মনুংদা অমা ওইনবগী মায়কৈদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি। ঐখোয়না অসিগুম্বা খোঙজেল অসি করম্না ফংবগে? রিফোর্ম-পারফোর্ম-ত্রান্সফোর্মগী স্পিরিৎ অসিদগী ঐখোয়না খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি। ঐখোয়না মসিগী স্পীদ অসি ময়েক শেংবা ৱাখল্লোনশিং অমসুং অচুম্বা হোৎনবশিংদগী ফংলি। নিংশিংবীয়ু, ২০১৪দা, মেত্রো অসি শহর ৫ খক্তদা য়ুম্ফম ওইখি। হৌজিক্তি, শহর ২৪দা কিলোমীতর লিশিং অমদগী হেন্না শাংবা মেত্রো নেৎৱার্ক অমা লৈরি। ভারত অসি হৌজিক্তি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা মেত্রো নেৎৱার্ক লৈবা লৈবাক অমা ওইরে। ২০১৪গী মমাংদা, রেলৱেগী কিলোমিতর লিশিং ২০ রেলৱেগী লম্বীদা ইলেক্ত্রিফিকেসন তৌখি, হায়বদি নীংতম্বা ফংলবা মতমদগী ২০১৪ ফাওবা। হৌখিবা চহি ১১ খক্তদা, ঐখোয়না রেলৱেজকী কিলোমিতর লিশিং ৪০ হেন্না ইলেক্ত্রিফিকেৎ তৌখ্রে।
মরুপশিং,
ঈশিং, কংফাল, নোংথক, করিগুম্বা অমত্তা য়ৌশিন্দবা লৈতে। মরুপশিং, লমখক্তগী নত্তনা লৈবাক অসিগী মায়পাকপগী ফিরালসু ৱাংনা পাইহল্লি। ২০১৪ ফাওবদা ভারত্তা এয়রপোর্ত ৭৪ খক্তমক লৈরম্মি। হৌজিক মখোয়গী মশিং অসি ১৬০ হেনখ্রে। ঈশিং লম্বীগী ফিগরশিং অসি থোংথক, কংফাল অমসুং ঈশিংগী মায় পাকপশিং অদুগা চপ মান্ননা শিংথানিংঙাই ওই। ২০১৪দা, নেস্নেল ৱাতরৱেজ ৩ খক্তমক মথৌ তৌরম্মি, হৌজিক্তি মসিগী মশিং অসি ৩০দা হেনগৎলে।
মরুপশিং,
লৈবাক অসিনা হেল্থ অমসুং এজুকেসন সেক্তরদসু অচৌবা খোঙজং অমা চংশিল্লি। ২০১৪ ফাওবদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা এ.আই.আই.এম.এস. ৭ অমসুং মেদিকেল কোলেজ ৩৮৭ খক্তমক লৈরম্মি। হৌজিক এ.আই.আই.এম.এস. ২২ অমসুং মেদিকেল কোলেজ ৭০৪না মীয়ামগী শেবা তৌরি। হৌখিবা চহি ১১দা, লৈবাক অসিদা অনৌবা মেদিকেল সিৎ লাখ অমা হেন্না হাপচিনখ্রে। ঐখোয়গী মিদল ক্লাসকী অঙাংশিংনা মসিগী কান্নবা কয়া য়াম্না ফংবগে হায়বদু অদোম্না খন্থবীয়ু! চহি ১১ অসিদা, আই.আই.তি.গী মশিং অসি ১৬দগী ২৩দা হেনগৎখ্রে, ত্রিপল আই.তি.গী মশিং অসি ৯দগী ২৫দা হেনগৎখ্রে, অমসুং আই.আই.এম.গী মশিং অসি ১৩দগী ২১দা হেনগৎখ্রে। মসিনা তাকপদি ঙসিদি হায়র এজুকেসনদা মহৈরোইশিংগীদমক্তা খুদোংচাবা কয়া অমা লৈরে হায়বনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি, লৈবাক অসিনা খুমাং চাউশিল্লক্লিবা খোঙজেল অসিগা লোয়ননা লায়রবশিং অমসুং শোত্থরবশিংগী পুন্সিদা অহোংবা লাক্লি। প্রধান মন্ত্রী অৱাস য়োজনাগী মখাদা ঐখোয়না য়ুম করোর ৪ হেন্না ফংহনখ্রে। হৌজিক ঐখোয়গী সরকারনা অহেনবা য়ুম করোর ৩ শাবগী থৌরাং তৌরি। ঐখোয়না চহি ১১ খক্তদা তোইলেৎ করোর ১২ হেন্না শাখ্রে। মসিনা লৈবাক অসিগী ইমা অমসুং ইচিল-ইনাও করোর কয়াদা ইকাই খুম্নবা, লুনানবা অমসুং সেক্যুরিতীগী হক ফংহল্লে।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী শেন্মিৎলোনগী খুমাং চাউশিল্লকপা অসিনা ঙসি লৈবাক অসিনা চাউখৎলক্লিবা অসিগী অচৌবা মরম অমা ওইরি। ২০১৪গী মমাংদা, ভারতকী অপুনবা এক্সপোর্ত অসি দোল্লর বিল্লিয়ন ৪৬৮ য়ৌখি। ঙসিদি মসি দোল্লর বিল্লিয়ন ৮২৪ ওইরে। মমাংদা ঐখোয়না মোবাইলশিং ইম্পোর্ত তৌরম্মি, অদুবু হৌজিক্তি ঐখোয়না মোবাইল হেন্দসেৎশিং এক্সপোর্ত তৌবা মকোক থোংবা লৈবাক মঙাগী মনুং চল্লে। অমসুং বেঙ্গালুরুদসু মসিদা অচৌবা থৌদাং অমা লৈরি। ২০১৪গী মমাংদা, ঐখোয়গী ইলেক্ত্রোনিক্স এক্সপোর্ত অসি চাউরাক্না দোল্লর বিল্লিয়ন ৬ ওইরম্মি। হৌজিক মসিসু চাউরাক্না দোল্লর বিল্লিয়ন ৩৮ য়ৌরে।
মরুপশিং,
চহি ১১গী মমাংদা, ভারতকী ওতোমোবাইল এক্সপোর্ত অসি দোল্লর বিল্লিয়ন ১৬ রোম ওইখি। ঙসিদি মসি শরুক অনি হেনখ্রে। অমসুং ভারত অসি ওতোমোবাইল এক্সপোর্তরদা খ্বাইদগী চাউবা মরিশুবা লৈবাক ওইরে। মসিগী মায়পাকপশিং অসিনা আত্মনির্ভর ভারত অমগী ঐখোয়গী ৱারেপ অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ঐখোয় পুন্না মাংলোমদা চংশিনগনি অমসুং লৈবাক অসিবু চাউখৎহল্লগনি।
মরুপশিং,
চাউখৎলবা ভারত, অনৌবা ভারতকী খোঙচৎ অসি দিজিতেল ইন্দিয়াগী খুত্থাংদা মথং-মথং মপুং ফাহল্লগনি। ঙসি ঐখোয়না ইন্দিয়া এ.আই. মিসনগুম্বা স্কিমশিংগা লোয়ননা ভারতনা মালেমগী এ.আই. লিদরশিপকী মায়কৈদা মাংলোমদা চংশিল্লি। সেমিকন্দক্তর মিসন অসিসু হৌজিক য়াম্না থুনা পাংথোক্লি। ভারতনা অথুবা মতমদা মেদ ইন ইন্দিয়া চিপশিং ফংলগনি। ঙসিদি ভারত অসি মমল হোংবা অৱাংবা তেক্নোলোজীগী স্পেস মিসনগী মালেমগী ওইবা খুদম অমা ওইরে। হায়বদি, ভারতনা ফ্যুচরস্তিক তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবা ওইথোকপা য়াবা পুম্নমক্তা মাংলোমদা চংশিল্লি। অমসুং, ভারতনা মাংলোমদা চংশিল্লিবা অসিগী খ্বাইদগী অখন্নবা ৱাফমদি- লায়রবশিংগী শক্তি লৈহনবা হায়বসিনি! অদোম্না উবা ফংলি, ঙসিদি লৈবাক অসিদা দিজিতেলাইজেসনগী স্কোপ অসি খুঙ্গং খুদিংদা য়ৌরে। মালেমগী রিয়েল তাইম ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী ৫০%দগী হেন্না ভারত্তা য়ু.পি.আই.গী খুত্থাংদা পাংথোক্লি। মালেমগী ৫০%। তেক্নোলোজীগী মতেংগা লোয়ননা ঐখোয়না সরকার অমসুং নাগরিকশিংগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা অদু হন্থহল্লি। ঙসিদি লৈবাক অসিদা সরকারগী সর্বিস ২২০০ হেন্না মোবাইলদা ফংলি। উমং এপকী মতেংগা লোয়ননা, মীচম প্রজাশিংনা মখোয়গী য়ুমদা লৈদুনা সরকারগী থবকশিং মপুং ফাহল্লক্লি। দিজিলোকরনা সরকারগী সর্তিফিকেৎশিংগী ঙাইথোক ঙাইশিনবা তৌবা অদু লৈত্রে। হৌজিক ঐখোয়না এ.আই.না পাৱর তৌবা থ্রেৎ দিতেক্সনগুম্বা তেক্নোলোজীশিংদা শেল থাদরি। লৈবাক অসিদা দিজিতেল রিভোলুসনগী কান্নবশিং অসি খুন্নাইগী লাস্ত মাইল ফাওবা য়ৌহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি। অমসুং বেঙ্গালুরুনা মসিগী খোঙথাং অসিদা থৱায় য়াওনা থবক তৌরি।
মরুপশিং,
হৌজিক ওইরিবা মায়পাকপশিং অসিগী মরক্তা, ঐখোয়গী মথংগী মরুওইবা ৱাফম অসি - তেক আত্মানির্ভর ভারত ওইগদবনি! ভারতকী তেক কম্পনীশিংনা মালেম শীনবা থুংনা মখোয়গী মফম কনখ্রে। ঐখোয়না মালেম পুম্বগীদমক্তা সোফৱেয়র অমসুং প্রদক্তশিং শেম্লে। হৌজিক ভারতকী মথৌ তাবশিংদা অহেনবা প্রাইওরিতি পীবগী মতম ওইরে। ঐখোয়না অনৌবা প্রদক্ত পুথোকপদা খোঙজেল য়াংনা চংশিনবা তাই। ঙসিদি, সোফৱেয়র অমসুং এপশিং অসি লম খুদিংমক্তা শীজিন্নরি। মসিদা ভারতনা অনৌবা অৱাংবা থাক্তা য়ৌহনবা অসি য়াম্না মরু ওই। ঐখোয়না অনৌবা লমশিংদা লুচিংবা ওইনবা হোৎনগদবনি। ঐখোয়না মেক ইন ইন্দিয়াদা বেঙ্গলোর অমসুং কর্নাতকাগী মতিং অসি মেনুফেকচরিং সেক্তরদসু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি। অমসুং ঐহাক্কী হায়জরিবা অসিদি ঐখোয়গী প্রদক্তশিং অসি জিরো দিফেক্ত, জিরো ইফেক্তকী স্তেন্দর্দতা খ্বাইদগী অৱাংবা থাক্কী ওইগদবনি। মসিনা হায়রিবদি, অশোই-অঙাম লৈতবা প্রদক্তশিং ওইগদবনি অমসুং মখোয়গী মেন্যুফেকচরিংনা অকোইবগী ফিভমদা নেগেতিব ইথিল লৈহল্লোইদবনি। কর্নাতকাগী তেলেন্তনা আত্মনির্ভর ভারতকী মীৎয়েং অসি লমজিংগনি হায়না ঐনা আশা তৌই।
মরুপশিং,
সেন্ত্রেল গবর্নমেন্ত ওইগেরা নত্রগা স্তেত গবর্নমেন্ত ওইগেরা, ঐখোয় পুম্নমক্না মীয়ামগী শেবা তৌনবা মফমসিদা লৈ। ঐখোয়না লৈবাক মীয়ামগী য়াইফনবা পুন্না থবক পায়খৎকদবনি। মসিগী মাইকৈ অসিদা খ্বাইদগী মরু ওইবা থৌদাংশিংগী মনুংদা অমা হায়রগদি অনৌবা রিফোর্মশিং অসিনি! হৌখিবা চহি তরা অসিদা ঐখোয়না রিফোর্মশিং লেপ্তনা পাংথোক্লি। খুদম ওইনা হায়রবদা, ভারত সরকারনা আইনশিং অসি দি-ক্রিমিনেলাইজ তৌনবা জন বিশ্বাস বিল পাস তৌখ্রে। অমসুং হৌজিক ঐখোয়না জন বিশ্বাস ২.০সু পাস তৌরগনি। রাজ্য সরকারশিংনা দরকার লৈতবা ক্রিমিনেল প্রোভিজনশিং য়াওবা আইনশিং অদুসু মশক খঙদোকপা ঙম্মী অমসুং মখোয়শিং অদু লৌথোকপা ঙম্মী। ঐখোয়না মিসন কর্ময়োগী পাংথোক্লি হায়বদি সরকারগী এমপ্লোয়ীশিংদা কম্পিতেন্সীদা য়ুম্ফম ওইবা ত্রেনিং পীরি। রাজ্যশিংনা মখোয়গী ওফিসরশিংগীদমক মসিগী লর্নিং ফ্রেমৱার্ক অসিসু শীজিন্নবা য়াই। ঐখোয়না এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত প্রোগ্রাম অমসুং এস্পিরেস্নেল ব্লোক প্রোগ্রামদা অহেনবা মীৎয়েং থম্লি। রাজ্যশিংনা মখোয়গী লমশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং চংবগী মথৌ তাবা লমশিং অসিসু চপ মান্ননা মশক খঙদোকপা য়াই। ঐখোয়না রাজ্য সরকারগী থাক্তা অনৌবা রিফোর্মশিং লেপ্পা লৈতনা পায়খৎকদবনি। ঐখোয়গী পুন্না হোৎনবনা কর্নাতকাবু চাউখৎপগী অনৌবা থাক্তা পুখৎকনি হায়না ঐনা থাজবা থম্লি। ঐখোয় পুন্না চাউখৎলবা ভারত অমগী ৱারেপ অদু মপুং ফাহনগনি। ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ঐহাক্না অমুক্কা হন্না ময়াম পুম্নমকপু চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। হন্না-হন্না থাগৎচরি!