ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମାତା ସୀତାଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ପୁନୌରା ଧାମ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଏହାର ପରିସରର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟର ଭୂମି ପୂଜନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
08 AUG 2025 6:37PM by PIB Bhubaneswar
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ମଧ୍ୟ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ସୀତାମଢୀ-ଦିଲ୍ଲୀ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ
ମାତା ଜାନକୀ ଜନ୍ମ ନେଇଥିବା ପୁନୌରା ଧାମ ମନ୍ଦିର ପରିସରର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ୮୯୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏହି ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି
ମା 'ଜାନକୀଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନରେ ନିର୍ମାଣ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ଏହି ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ହେଉଛି ମିଥିଳା ଉତ୍ଥାନର ଆରମ୍ଭ
ମୋଦୀ ଜୀ ବିଶ୍ୱ ମଞ୍ଚରେ ଏହାର କଳାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରି ମିଥିଳାର ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି
ମିଥିଳା ସଂସ୍କୃତି ସମଗ୍ର ଭାରତର ସଂସ୍କୃତିର ଏକ ଅନନ୍ୟ ରତ୍ନ
ମାତା ସୀତା ଜଣେ ଜଣେ ଆଦର୍ଶ କନ୍ୟା, ଜଣେ ଆଦର୍ଶ ପତ୍ନୀ, ଜଣେ ଆଦର୍ଶ ମାତା ଏବଂ ଜଣେ ଆଦର୍ଶ ରାଜମାତା ଭଳି ସମସ୍ତ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଛନ୍ତି
ମିଥିଳାକୁ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ପୁଣି ଥରେ ଚାଲିଛି
ଗୁଣ୍ଡାମି, ମାଫିଆଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ, ଅପହରଣ ଏବଂ ଅର୍ଥ ବଦଳରେ ଅପରାଧିଙ୍କୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ବ୍ୟତୀତ ବିରୋଧୀମାନେ ମିଥିଳାର ବିକାଶ ପାଇଁ କିଛି କରିନାହାଁନ୍ତି
ବିରୋଧୀ ଦଳ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ଭୋଟ୍ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ବିହାରର ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବେ ନାହିଁ
ଭୋଟର ତାଲିକା ସଂଶୋଧନ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ହେଉନାହିଁ, ଏହା ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁଙ୍କ ସମୟରେ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଏହା ପରେ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା କିନ୍ତୁ କେବେ କୌଣସି ବିରୋଧ ହୋଇନଥିଲା
ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀମାନେ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ହୋଇଥିବାରୁ ବିରୋଧୀମାନେ ଏସ୍. ଆଇ. ଆର୍. କୁ ବିରୋଧ କରୁଛନ୍ତି
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ବିହାରର ସୀତାମଢୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ମାତା ସୀତାଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ପୁନୌରା ଧାମ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ପରିସରର ବ୍ୟାପକ ବିକାଶ ପାଇଁ ଭୂମି ପୂଜନ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ମଧ୍ୟ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସୀତାମଢୀରୁ ଦିଲ୍ଲୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ବିହାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତୀଶ କୁମାରଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ମାତା ଜାନକୀଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ପୁନୌରା ଧାମ ମନ୍ଦିର ପରିସରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କେବଳ ସୀତାମଢୀ, ମିଥିଳା ଏବଂ ବିହାର ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ ତଥା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଶୁଭ ଅବସର। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିହାର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନିତୀଶ କୁମାର କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ପୁନୌରା ଧାମ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ସୀତା ମାତାଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନରେ ଏହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିସରକୁ ବିକଶିତ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଏହା କେବଳ ମିଥିଳା ଏବଂ ବିହାରର ଭକ୍ତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରାୟ ୮୯୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ପୁନୌରା ଧାମରେ ୬୮ ଏକରରୁ ଅଧିକ ଅଞ୍ଚଳରେ ଶକ୍ତିସ୍ବରୂପ ଜଗଜନନୀ ମାତା ଜାନକୀଙ୍କ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ। ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ୧୩୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ମାତା ସୀତାଙ୍କ ବର୍ତ୍ତମାନର ମନ୍ଦିରର ନବୀକରଣ ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ ଏବଂ ୭୨୮ କୋଟି ଟଙ୍କା 'ପରିକ୍ରମା ପଥ' ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଢାଞ୍ଚା ପାଇଁ ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମାତା ସୀତାଙ୍କ ଜୀବନରୁ ମିଳିଥିବା ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ରାମାୟଣର କାହାଣୀକୁ ପରିକ୍ରମା ପଥ, ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ର ବାଟିକା, ଧାର୍ମିକ ଜଳ ଉତ୍ସଗୁଡ଼ିକର ପୁନଃନିର୍ମାଣ, ଧର୍ମଶାଳା, କ୍ୟାଣ୍ଟିନ, ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଗ୍ୟାଲେରୀରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରାଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୩-ଡି ଅନୁଭୂତି ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ଯୁବପିଢ଼ି ଶ୍ରୀ ରାମଚନ୍ଦ୍ର ଜୀଙ୍କ ସହିତ ମାତା ଜାନକୀଙ୍କ ଜୀବନର ସମସ୍ତ ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଘଟଣା ଦେଖିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବେ। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ୫୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ରାମାୟଣ ସର୍କିଟର ବାଲ୍ମିକୀ ନଗରର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ, ୩୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ମଧୁବନିରେ ପୁଲହରର ବିକାଶ, ୨୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ସୀତାମଢୀରେ ପନ୍ଥ ପାକର, ୨୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଅହିଲ୍ୟ ସ୍ପଟ, ୧୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ରାମ ରେକା ଘାଟ ଏବଂ ୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ମୁଙ୍ଗେର ଗୟାରେ ସୀତା କୁଣ୍ଡ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜି ସୀତାମଢୀ-ଦିଲ୍ଲୀ ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନ୍ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ବିହାରରେ ରେଳବାଇର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ୧୧୩୨ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବିହାରରେ ରେଳବାଇ ପାଇଁ ୧୦,୦୬୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମାତା ସୀତା ଏବଂ ଶ୍ରୀ ରାମଙ୍କ ପ୍ରଥମ ସାକ୍ଷାତ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମାତା ସୀତା ଏବଂ ପନ୍ଥ ପାକରଙ୍କ ଶେଷ ବାସସ୍ଥାନ ଲବ-କୁଶଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସମସ୍ତ ସ୍ଥାନକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରି ମାତା ସୀତାଙ୍କ ଜୀବନ କାହାଣୀ ଦେଶର ନାରୀ ଶକ୍ତି ପ୍ରତି ସମର୍ପିତ ହେବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତୀୟ ସଂସ୍କୃତିରେ ମାତା ସୀତାଙ୍କର ଏକ ଅନନ୍ୟ ସ୍ଥାନ ରହିଛି। ମାତା ଜାନକୀ ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଜଣେ ଆଦର୍ଶ ପତ୍ନୀ, ଜଣେ ଆଦର୍ଶ କନ୍ୟା, ଜଣେ ଆଦର୍ଶ ମାତା ଏବଂ ଜଣେ ଆଦର୍ଶ ରାଜମାତା (ରାଣୀ) ଭୂମିକାରେ ଅଭିନୟ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବାଲ୍ମିକୀ ରାମାୟଣ, ମହାଭାରତ, ବୌଦ୍ଧ ଧର୍ମଗ୍ରନ୍ଥ ଏବଂ ଜୈନ ସାହିତ୍ୟ ଭଳି ଆମ ଧର୍ମଗ୍ରନ୍ଥଗୁଡ଼ିକରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଜଣାପଡ଼େ ଯେ ମିଥିଳା ଆମ ସଂସ୍କୃତିରେ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଛି। ମିଥିଳା ଜ୍ଞାନ, ଧର୍ମତତ୍ତ୍ୱ, ଜ୍ୟୋତିଷଶାସ୍ତ୍ର, ସଙ୍ଗୀତ, ସାହିତ୍ୟ, ବ୍ୟାକରଣ, ଭାଷା ଏବଂ ତନ୍ତ୍ର ଜ୍ଞାନର ଏକ ମହାନ ବାସସ୍ଥାନ ହୋଇ ରହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମାତା ଜାନକୀଙ୍କ ଜନ୍ମସ୍ଥାନରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଥିବା ଏହି ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିର ମିଥିଳା ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ବିହାରର ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିକାଶକୁ ଦର୍ଶାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜିଠାରୁ ମିଥିଳାକୁ ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ସମୟରେ ମିଥିଳାକୁ ଅନେକ ଉପାୟରେ ସମ୍ମାନ ଦିଆଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଜୀ ମୈଥିଲୀକୁ ଅଷ୍ଟମ ଅନୁସୂଚୀରେ ସାମିଲ କରିଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୀ ମିଥିଳା କଳାକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରକୁ ନେଇଯାଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମର ସଂସ୍କୃତି ସର୍ବଦା 'ମାତୃ ଶକ୍ତି "(ନାରୀ ଶକ୍ତି) କୁ ସମ୍ମାନ ଦେବା ଏବଂ ଆମେ ଏହି ଦେଶରେ ସର୍ବଦା' ମାତୃ ଶକ୍ତି" କୁ ପୂଜା କରିଛୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଅଯୋଧ୍ୟାରେ ଏକ ଭବ୍ୟ ରାମ ମନ୍ଦିର ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ, କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ କରିଡର ଏବଂ ଉଜ୍ଜୈନରେ ମହାକାଳ କରିଡର ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ଶ୍ରୀ ସୋମନାଥଙ୍କ ମନ୍ଦିର ପୁଣି ଥରେ ସୁନାରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୀ ଅନେକ ଧାର୍ମିକ ସ୍ଥାନର ନବୀକରଣ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀ ଭାରତର ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ପୂର୍ବରୁ ଦେଶରେ ବୋମା ବିସ୍ଫୋରଣ ହେଉଥିଲା ଏବଂ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ବିସ୍ଫୋରଣ କରି ପାକିସ୍ତାନ ପଳାଇ ଯାଉଥିଲେ। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରେ ଆମେ ଉରି ଆକ୍ରମଣ ପରେ ସର୍ଜିକାଲ୍ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ କରିଥିଲୁ, ପୁଲୱାମା ଆକ୍ରମଣ ପରେ ଏୟାର ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ କରିଥିଲୁ ଏବଂ ପହଲଗାମ ଆକ୍ରମଣ ପରେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ଜରିଆରେ ପାକିସ୍ତାନ ଭିତରେ ଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀମାନଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିହ୍ନ କରିଦେଲୁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସଂସଦରେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ‘‘ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର" କୁ ବିରୋଧ କରୁଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଜାଣିବା ଉଚିତ ଯେ ଏହା ହେଉଛି ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜୀଙ୍କ ସରକାର, ଯାହା ଦେଶର ସୁରକ୍ଷାକୁ ଉଲ୍ଲଙ୍ଘନ କରିବାର ଅଧିକାର କାହାକୁ ଦିଏ ନାହିଁ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିହାର ନିର୍ବାଚନ ପୂର୍ବରୁ ସମସ୍ତ ଖବରକାଗଜରେ ଯେଉଁ ଖବର ପ୍ରକାଶ ପାଉଛି ତାହା ହେଉଛି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଇଣ୍ଟେନ୍ସିଭ୍ ରିଭିସନ୍ (ଏସ୍. ଆଇ. ଆର୍.) କରାଯିବା ଉଚିତ କି ନାହିଁ। ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀମାନଙ୍କୁ ଭୋଟର ତାଲିକାରୁ ହଟାଇବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଏବଂ ନିର୍ବାଚନ ଆୟୋଗଙ୍କୁ 'ଏସ୍. ଆଇ. ଆର୍.' କରିବା ବନ୍ଦ କରାଯିବା ଉଚିତ କି ବୋଲି ସେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁମାନେ ବାଂଲାଦେଶରୁ ଭାରତରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଆମ ଯୁବକମାନଙ୍କ ଚାକିରି ଛଡ଼ାଇ ନେଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କୁ ବିରୋଧୀ ଦଳ ବଞ୍ଚାଇବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀଙ୍କ ଭୋଟ୍ ଚାହୁଁଛନ୍ତି କିନ୍ତୁ ବିହାରର ଲୋକମାନେ ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବେ ନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ ରାଜନୀତି ବନ୍ଦ କରିବା ଉଚିତ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭୋଟର ତାଲିକା ସଂଶୋଧନ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ହେଉନାହିଁ, ଏହା ଜବାହରଲାଲ ନେହେରୁଙ୍କ ସମୟରେ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ୨୦୦୩ରେ ମଧ୍ୟ ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ କେବେ କୌଣସି ବିରୋଧ କରାଯାଇ ନଥିଲା। ସେ ସଙ୍କେତ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳ ବାରମ୍ବାର ନିର୍ବାଚନୀ ପରାଜୟକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆଗାମୀ ବିହାର ନିର୍ବାଚନରେ ଏହାର ପରାଜୟର କାରଣ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ପୂର୍ବ-ବ୍ୟାଖ୍ୟା କରୁଥିବା ପରି ମନେ ହେଉଛି।
ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ସମ୍ବିଧାନ ଭାରତରେ ଜନ୍ମ ହୋଇନଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମତଦାନ କରିବାର ଅଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରେ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀମାନେ ଏହି ଦେଶର ନିର୍ବାଚନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଭାଗ ନେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ଏବଂ ବିରୋଧୀମାନେ ଏସ୍. ଆଇ. ଆର୍. କୁ ବିରୋଧ କରୁଛନ୍ତି କାରଣ ଏହିପରି ଅନୁପ୍ରବେଶକାରୀମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଭୋଟ ବ୍ୟାଙ୍କ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବିରୋଧୀ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ମିଥିଳା ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ପାଇଁ ମାଫିଆମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଗୁଣ୍ଡାମି, ଅପହରଣ ଏବଂ ଅର୍ଥ ବଦଳେର ଅପରାଧିଙ୍କୁ ମୁକୁଳାଇବା ବ୍ୟତୀତ ଆଉ କିଛି କରିନାହାନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜୀ ତାଙ୍କ ଗତ ୬ଟି ଗସ୍ତରେ ବିହାରର ବିକାଶ ପାଇଁ ୮୩ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସୀତାମଢୀ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ୫୨୭ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ କଂକ୍ରିଟ୍ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ହେଉଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଏତେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରାଯାଉଛି ଯେ ୨ ବର୍ଷ ପରେ ଯେତେବେଳେ ଏହା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବ, ସେତେବେଳେ ଗୋଟିଏ ବିମାନ ମଧ୍ୟ ଏହା ଉପରେ ଅବତରଣ କରିପାରିବ। ୨୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ସୀତାମଢୀ-ସୁରସାନ୍ଦ-ଜୟନଗର-ନିର୍ମଳୀ ରେଳ ସେକ୍ସନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ଏବଂ ୪୭୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ସୀତାମଢୀ-ଜୟନଗର-ନରାଇଆ ସଡ଼କକୁ ଦୋହରୀକରଣ କରାଯାଉଛି। ବାହାରଗାଓଁରୁ ସୀତାମଢୀ-ସୁରସାନ୍ଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨୦୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି ଏବଂ ୧୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ ୩୧ରେ ଖଗଡ଼ିଆ-ପୁର୍ଣ୍ଣିଆ ସେକ୍ସନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଜୟନଗର, ଦରଭଙ୍ଗା, ନାରକଟିଆଗଞ୍ଜ ଏବଂ ଭିଖାନାର ଡବଲ୍ ଗେଜ୍ ରୂପାନ୍ତରଣ ୧୧୯୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ କରାଯାଉଛି। ୬୨୪ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ସମସ୍ତିପୁର-ଦରଭଙ୍ଗା ଲାଇନକୁ ଦୋହରୀକରଣ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ବିହାରର ୧୦ଟି ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଅମୃତ ଷ୍ଟେସନ କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୀତାମଢୀରୁ ଶିବହର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୫୬୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନୂତନ ଲାଇନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ମୁଜାଫରପୁରରୁ ସୀତାମଢୀ ରେଳ ଲାଇନ ୭୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ମୁଜାଫରପୁର-ସୁଗୋଲୀ ଲାଇନକୁ ୧୪୬୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଦୋହରୀକରଣ କରାଯାଉଛି। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୋଦିଜୀ ମଧ୍ୟ ମାଖନ ବୋର୍ଡ ଗଠନ କରି ମାଖନ ଚାଷୀଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୀତାମଢୀରେ ରିଗା ଚିନି କାରଖାନା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ପଶ୍ଚିମ କୋଶି ନଗର ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଛି। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ୮ଟି ନୂତନ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଆଜି ମାତା ଜାନକୀ ମନ୍ଦିରର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ରୂପରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah performs the Bhoomi Pujan for the comprehensive development of Punaura Dham temple and its complex, the birthplace of Mata Sita in Sitamarhi district of Bihar
Shri Amit Shah also flags off the Sitamarhi - Delhi Amrit Bharat train through video conferencing
The foundation has been laid for the overall development of the Punaura Dham temple complex, where Mata Janaki was born, at a cost of Rs 890 crore
This grand temple which is going to be built at the birthplace of Maa Janaki is the beginning of the rise of Mithila
Modi ji has increased the pride of Mithila by promoting its art on the global platform
The culture of Mithila is a unique jewel of the culture of entire India
Mata Sita has fulfilled all the roles of a woman, an ideal daughter, an ideal wife, an ideal mother and an ideal Raj Mata
The process of making Mithila a centre of learning and culture is once again underway
The opposition has done nothing for the development of Mithila except hooliganism, providing protection to the mafia, kidnapping and ransom
The opposition wants the votes of the infiltrators but the people of Bihar will not accept it
Electoral roll revision is not happening for the first time, it happened during Jawaharlal Nehru and it was done even after that but there was never any protest
The opposition is opposing SIR because the infiltrators are its vote bank
08 AUG 2025 6:37PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah performed the Bhoomi Pujan for the comprehensive development of Punaura Dham temple and complex, the birthplace of Mata Sita in Sitamarhi district of Bihar today. Shri Amit Shah also flagged off the Amrit Bharat train from Sitamarhi to Delhi through video conferencing. Many dignitaries including Bihar Chief Minister Shri Nitish Kumar were present on this occasion.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that today, laying the foundation stone for the development of the Punaura Dham temple complex, the birthplace of Mata Janaki, is a very auspicious occasion not only for Sitamarhi, Mithila and Bihar but also for the entire country and the world. He said that Bihar Chief Minister Shri Nitish Kumar has done the work of developing the Punaura Dham temple and its entire complex at the birthplace of Sita Mata with crores of rupees. This is a matter of joy not only for the devotees of Mithila and Bihar but also for the entire country.
Shri Amit Shah added that the grand temple of Shaktiswarupa Jagatjanani Mata Janaki will be built in Punaura Dham in an area of more than 68 acres at a cost of approximately Rs 890 crore. He said that out of this, Rs 137 crore will be spent on the renovation of the existing temple of Mata Sita and Rs 728 crore will be spent on the ‘Parikrama Path’ and other structures. He said that the life lessons from the life of Mata Sita and the stories of Ramayana will be told in the Parikrama Path, Dhyan Kendra Vatika, reconstruction of religious water sources, Dharamshalas, canteens, medical facilities and digital gallery. He said that through the 3D experience, our young generations will be able to see all the inspiring incidents from the life of Mata Janaki along with Shri Ram Chandra Ji. Shri Amit Shah said that this project will also include development work of Valmiki Nagar of Ramayana Circuit with Rs 52 crore, development of Pulhar in Madhubani with Rs 31 crore, Panth Pakar in Sitamarhi with Rs 24 crore, Ahilya spot with Rs 23 crore, Ram Reka Ghat with Rs 13 crore and Sita Kund in Munger Gaya with Rs 7 crore.
Union Home Minister said that today the Sitamarhi-Delhi Amrit Bharat train has also been started. He added that earlier Rs 1132 crore was spent every year for the development of railways in Bihar, but Prime Minister Shri Narendra Modi ji has spent Rs 10,066 crore for railways in Bihar only in 2025-26.
Shri Amit Shah said that the life story of Mata Sita will be dedicated to the women power of the country by reviving all the places from the first meeting of Mata Sita with Shri Ram to the birthplace of Luv-Kush, the last residing place of Mata Sita and Panth Pakar. He said that Mata Sita has a unique place in the culture of India. Mata Janaki had played the roles as an ideal wife, an ideal daughter, an ideal mother and an ideal Raj Mata (queen) in her life. Shri Amit Shah said that Mithila occupies centre place in our culture as evident from our scriptures like Valmiki Ramayana, Mahabharata, in Buddhist scriptures and in Jain literature. Mithila has been a great abode of knowledge, of theology, astrology, music, literature, grammar, language and tantra knowledge. He said that this grand temple being built on the birthplace of Mata Janaki underscores prosperity and development of Mithila region and Bihar. He said that today, the process of making Mithila a centre of learning and culture is being started from there.
Union Home Minister said that during the Modi government Mithila has been respected in many ways. He said that former Prime Minister Shri Atal Bihari Vajpayee ji had included Maithili in the Eighth Schedule and Prime Minister Modi ji has taken the art of Mithila to the global stage. Shri Shah said that our culture has always been to respect the ‘Maatri Shakti’ (women power) and we have always worshipped ‘Maatri Shakti’ in this country. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi ji built a grand Ram temple in Ayodhya, built the Kashi Vishwanath Corridor and the Mahakal Corridor in Ujjain. Also, the temple of Shri Somnath is being built again of gold and Prime Minister Modi ji has renovated many religious places.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi Ji is committed to the security of India. Earlier there used to be bomb blasts in the country and terrorists used to escape to Pakistan after carrying out the blasts. The Home Minister said that after Modi Ji's government came to power, we did surgical strike after Uri attack, air strike after Pulwama attack and after Pahalgam attack, through Operation Sindoor, we wiped out terrorists deep inside Pakistan. He said that the opposition was against Operation Sindoor in the Parliament but they should know that this is Shri Narendra Modi Ji's government which does not give anyone the right to breach the security of the country.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that before the Bihar elections, the news that is being published in all the newspapers is whether Special Intensive Revision (SIR) should be done or not. He asked the public shouldn’t the infiltrators be removed from the voter list, and should the Election Commission be stopped from conducting ‘SIR’. Shri Shah said that the opposition wants to save those who entered India from Bangladesh and have taken away jobs of our youth. He said that the opposition wants the votes of the infiltrators but the people of Bihar will not accept it. Shri Shah said that the opposition should stop vote-bank politics. He said that electoral roll revision is not happening for the first time, it happened during Jawaharlal Nehru and it was done in 2003 also, but there was never any protest. He hinted that the opposition appears to be pre-emptively explaining to the public the reasons for its anticipated loss in the upcoming Bihar elections, given its repeated electoral defeats.
Home Minister said that our Constitution does not give the right to vote to those who are not born in India. He said that infiltrators should not take part in the electoral process of this country and the opposition is opposing SIR because such infiltrators are their vote bank.
Shri Amit Shah said that the opposition has done nothing for the development of Mithila region except hooliganism providing protection to the mafia, kidnapping and ransom. He said that Prime Minister Modi Ji has given 83 thousand crore rupees for the development of Bihar in his last 6 visits. He said that Sitamarhi's National Highway 527 is being made completely of concrete and it is being made so strong that when it is ready after 2 years, even a plane will be able to land on it. Sitamarhi-Sursand-Jaynagar-Nirmali railway section is being built with Rs 2400 crore, Sitamarhi-Jaynagar-Naraiya road is being doubled with Rs 474 crore. Work is going on for the road from Bahargaon to Sitamarhi-Sursand worth Rs 201 crore and Khagaria-Purnia section is being constructed on National Highway 31 with Rs 1600 crore. Shri Shah said that double gauge conversion of Jaynagar, Darbhanga, Narkatiaganj and Bhikhana is being done with Rs 1193 crore. Samastipur-Darbhanga line is being doubled with Rs 624 crore and 10 railway stations of Bihar are being made Amrit Stations. He said that new line is being built from Sitamarhi to Shivhar at a cost of Rs 567 crore, Muzaffarpur to Sitamarhi railway line is being built with Rs 71 crore, Muzaffarpur-Sugoli line is being doubled with Rs 1465 crore. The Home Minister also said that Modi ji has also done welfare of Makhana farmers by forming Makhana Board. He said that Riga sugar mill has been started in Sitamarhi, financial assistance for Western Kosi Nagar has been approved by the Government of India. Also, 8 new medical colleges have been built and today the biggest work has been accomplished in the form of foundation stone laying of Mata Janaki temple.