অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী DoNER অমসুং কম্ম্যুনিকেসন্স মন্ত্রী, শ্রী জ্যোতিরাদিত্যা এম. সিন্ধিয়ানা অৱাং নোংপোক লমদমদা ইনফ্রাস্ত্রকচর গ্রোথ খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা য়ুনিফাইদ এপরোচ অমা মথৌ তাই ফোংদোকখ্রে
NERদা লোজিস্তিক্স, ইনফ্রাস্ত্রকচর কন্নেক্তিবিতীগী মতাংদা হায়-লেবেল তাস্ক ফোর্সনা কমপ্রিহেন্সিব ইনফ্রাস্ত্রকচর মাস্তরপ্লান শেমলগনি
08 AUG 2025 10:18AM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী কম্ম্যুনিকেসন্স অমসুং অৱাং-নোংপোক লমদমগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রী (DoNER), শ্রী জ্যোতিরাদিত্যা এম. সিন্ধিয়ানা য়ুমশকৈশা (ওগস্ত 6, 2025) নুমিৎতা NERদা লোজিস্তিক্স, ইনফ্রাস্ত্রকচর কন্নেক্তিবিতীগী মতাংদা হায়-লেবেল তাস্ক ফোর্স (HLTF) দা শরুক য়াখি। অসামগী মুখ্য মন্ত্রী, দা. হিমন্তা বিস্ব শর্মানা মীফম অদুগী ময়াই তাংবল লৌখি লোয়ননা অরুনাচল প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী পেমা খাণ্ডু, মিজোরামগী পব্লিক হেল্থ ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রী, প্রোফেসর লালনিলৌমা অমসুং সিক্কিমগী কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রী, শ্রী শেরিং থেন্দুপ বুতিয়া য়াওনা ইকাই খুম্নরবা মেম্বরশিং অমসুং MDoNERগী ওফিসিএলশিংসু শরুক য়াখি।
HLTFকী মীফম অদুনা অৱাং নোংপোক লমদমদা হাইৱেজ, রেলৱেজ, ৱাতরৱেজ, এয়রৱেজ, লোজিস্তিক্স অমসুং দিজিতেল কন্নেক্তিবিতীগী সেক্তরশিংদা লৈরিবা অচৌবা অৱাৎপশিং অদুদা মীৎয়েং থমখি। অসিগুম্বা অৱাৎপা অসি কোকহন্নবা, HLTF মীফমনা কমপ্রিহেন্সিব ইনফ্রাস্ত্রকচর মাস্তরপ্লান অমা শেম্নবা ৱারেপ লৌখি। থৌরাং অসি অৱাং-নোংপোক্কী রাজ্য 8 অমসুং কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিংগা তান্নদুনা শেমগৎকনি, মসিনা লমদম অসিগী চাউখৎ থৌরাংগীদমক্তা পুন্না থবক তৌমিন্নবা ঙমহনগনি।
মীফম অদুদা খন্ন-নৈনখিবা মরুওইবা ৱাফমশিংগী মনুংদা স্তেত-স্পেসিফিক বোতলনেকশিং অমসুং শিংনবশিং মশক খঙদোকপা, মরুওইবা কন্নেক্তিবিতী গেপশিং অমসুং প্রাইওরিতী পীবা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মথৌ তাবশিং, কেপিতেল ফোর্মেশনগীদমক স্তেত বজেৎশিং অমসুং নেস্নেল ইনভেস্তমেন্তশিং পুনশিনবা, অমসুং ২০৪৭ ফাওবদা ভিক্সিৎ NER @ 2047গীদমক রোদমেপ ইমপ্লিমেন্ত তৌবা য়াওরি।
অসামগী মুখ্য মন্ত্রীনা খা-নোংপোক এসিয়াগী গেৎৱে অমা ওইনা অৱাং-নোংপোক লমদমগী স্ত্রেতেজিক ওইবা মরুওইবা অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ২০১৪দগী হৌরগা সরকারনা NERদা ইনফ্রাস্ত্রকচর কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা খোঙথাং কয়া লৌখৎখ্রে, অদুম ওইনমক পোৎলমশিং পুথোক পুশিন তৌবদা য়াম্লবা শেনফম চংবা অসি হৌজিকসু কোকহনবা মথৌ তারিবা মরু ওইবা বোতলনেকশিংগী মনুংদা অমা ওইরি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি কালাদান মল্তিমোদেল ত্রান্সিৎ ত্রান্সপোর্ত প্রোজেক্ত (KMMTTP) গী থবকশিং খোঙজেল য়াংনা পায়খৎলি অমসুং মসিনা NERবু ম্যান্মারগী সিৎৱে পোর্তকা শম্নহল্লগনি।
অরুনাচল প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অরুনাচল প্রদেশকী মফমশিং অসি য়াম্না পাকশন্না শন্দোকপা অমসুং মীশিং য়াম্না তাদবা মরম্না হৌজিক ফাওবদা লম্বীগী কন্নেক্তিবিতী লৈতবা খুঙ্গং কয়া অমা লৈরি। মহাক্না হায়খি মদুদি HLTFনা PMGSY অমসুং ভারত সরকারগী অতোপ্পা মরী লৈনবা স্কিমশিংগী খুত্থাংদা খুঙ্গংশিং অসিদা কন্নেক্তিবিতী ফংহন্নবা হোৎনবা য়াগনি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি হোলোঙ্গী এয়রপোর্তকী এয়র কন্নেক্তিবিতী অসি ফ্লাইৎশিংগী ফ্রিক্বেন্সী অমসুং স্তেত অসিদগী ওপরেৎ তৌরিবা এয়রলাইন ওপরেতরশিংগী মশিং হেনগৎহন্দুনা ফগৎহনবা য়াই। মখা তানা, মহাক্না নীতি আয়োগকী মতুং ইন্না NERগী অপুনবা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক থিঙ্ক-তেঙ্ক অমা ওইনা মথৌ তৌনবা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (NEC) অসি রিওরিয়ন্ত তৌবা মথৌ তাই।
মিজোরমগী পব্লিক হেল্থ ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং রুরেল দিবেলপমেন্ত মন্ত্রীনা NERদা লোজিস্তিক্সকী শেনফম ৱাংখৎলকপগী ৱাফম থমখি। মসিনা মরম ওইদুনা লোকেল প্রদ্যুস অমসুং পোৎলমশিংগী মমল 20% হেনগৎলক্লি। মসিনা মরম ওইদুনা প্রদক্তশিং অসি কম্পিতিতিব ওইদ্রে। রাজ্য অসিদা দিজিতেল কন্নেক্তিবিতী ফগৎহনবগী তঙাইফদবা অদুসু মহাক্না ফোংদোকখি।
সিক্কিমগী কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রী শ্রী শেরিং থেন্দুপ বুতিয়ানা হায়খি মদুদি হৌজিক লৈরিবা NH-10দা অতোপ্পা লম্বী অমা শেমগৎপগী তঙাই ফদবা লৈরি মরমদি চহি খুদিংগী নোং কন্না চুবা অমসুং চীং নীংখাইবা অসিনা NH-10গী লম্বীগী কন্নেক্তিবিতীদা শোকহল্লি। NERদা ক্লাইমেৎ রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী তঙাইফদবা অদু মহাক্না ফোংদোকখি। নেপালগা লোয়ননা ললোন-ইতিক হেনগৎহন্নবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপগী তঙাইফদবা অদু মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি।
ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং কন্নেক্তিবিতীগী মরক্তা লৈরিবা অৱাৎপা অসি কোকহন্নবা কেন্দ্রগী MDoNER মন্ত্রীনা ৱাফম মঙা থমখি: (i) রিজনেল মাস্তর প্লান অমা শেমদুনা NER ইনফ্রাস্ত্রকচর গ্রিদ পুনশিনবা (ii) NERগীদমক মরুওইবা প্রোজেক্তশিংগীদমক মোনিতরিং মেকানিজম অমা শেম্বা (iii) মল্তি মোদেল লোজিতিক পার্ক্কীদমক তোঙান তোঙানবা তেক্স অমসুং অতোপ্পা কনসেসন কয়া পীদুনা পোলিসী প্রমোৎ তৌবা (iv) য়ুম্লোন্নরিবা লৈবাকশিংগা লোয়ননা মালেমগী ললোন-ইতিক হেনগৎহন্নবা ক্রোস-বোর্দর কন্নেক্তিবিতী হেনগৎহনবা (v) দিজিতেল কন্নেক্তিবিতী অমসুং পৱার ত্রান্সমিসন ইনফ্রাস্ত্রকচর হেনগৎহনবা।
NERদা লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত পুম্নমক পি.এম. গতিশক্তি পোর্তেলদা মেপ তৌগদবনি। মসিনা তুংগী প্রোজেক্তশিং হেন্না ফজনা থৌরাং তৌগনি হায়না কেন্দ্রগী MDoNER মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মহাক্না NER রাজ্য পুম্নমক্তা হায়খি মদুদি মথংগী NECগী প্লেনরী সেসনগী মমাংদা লৈবাক শিনবা থুংনা খ্বাইদগী ফবা থবকশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা মন্ত্রালয়না শেম্বা মেত্রিক অদুগী মতুং ইন্না মখোয়না মখোয়গী স্তেত লোজিস্তিক্স পোলিসী অদু অপদেৎ তৌগদবনি। ইন্দস্ত্রীএল ক্লস্তরশিং অসি লমদম অসিগী ইকোনোমিক গ্রোথ খোঙজেল য়াংশিনহন্নবগীদমক NERদা ত্রান্সপোর্ত কোরিদোরশিংগা লোয়ননা শেমগৎপা য়াই।
চহি অসিগী অঙনবা শরুক্তা, কেন্দ্রনা অৱাং-নোংপোক রাজ্যগী মুখ্য মন্ত্রী অমমমনা লুচিংবা, কেন্দ্রগী মন্ত্রী (MDoNER) অমসুং অতোপ্পা রাজ্যশিংগী মুখ্য মন্ত্রী অহুম্না মেম্বর ওইরিবা হায়-লেবেল তাস্ক ফোর্স নিপাল শেমখ্রে। খোঙথাং অসি 2024গী দিসেম্বর 21দা আগরতলাদা পাংথোকখিবা নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিলগী (NEC)গী 72শুবা প্লেনরী সেসনগী মনুংদা য়ানখিবা অদুদগী লাকপনি।
পীরিবশিং অসিদা HLTFশিং শেমখ্রে (1) NERদা স্পোর্তস প্রমোৎ তৌবা; (2) নোর্থ ইস্ত ইকোনোমিক কোরিদোর; (3) NERদা ইনভেস্তমেন্ত প্রমোৎ তৌবা; (4) NERদা লৈরিবা হেন্দলুম অমসুং হেন্দিক্রাফ্ত; (5) NERদা লৈরিবা তুরিজম; (6) NERদা লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, লোজিতিক্স অমসুং কন্নেক্তিবিতী; (7) ভেল্যু চেন অমসুং কৈথেলদা লৈরিবা অৱাৎপশিং কোকহন্নবা এগ্রিকলচর অমসুং হোর্টিকলচর; অমসুং (8) NERদা শঙ্গোম, য়েরুম, ঙা অমসুং শা পুথোকপদা মীপাল তাংদবা ওইহনবা।

Ministry of Development of North-East Region
Union Minister of DoNER and Communications Shri Jyotiraditya M. Scindia Underscores a Unified Approach to Accelerate Infrastructure Growth in Northeastern Region
High-Level Task Force on Logistics, Infrastructure Connectivity in NER to Formulate Comprehensive Infrastructure Masterplan
08 AUG 2025 10:18AM by PIB Delhi
Union Minister of Communications and Development of North Eastern Region (DONER), Shri Jyotiraditya M. Scindia participated in the High-Level Task Force (HLTF) on “Logistics, Infrastructure Connectivity in NER” on Wednesday (6 August, 2025). Chief Minister of Assam, Dr. Himanta Biswa Sarma chaired the meeting with esteemed members including the Chief Minister of Arunachal Pradesh Shri Pema Khandu, Prof. Lalnilawma, Minister of Public Health Engineering & Rural Development of Mizoram, and Shri Tshering Thendup Bhutia, Minister of Commerce & Industries of Sikkim along with officials from MDoNER.
The HLTF meeting focused on critical gaps in the North Eastern Region in the sectors of Highways, Railways, Waterways, Airways, Logistics, and digital connectivity. To bridge these gaps, the HLTF meeting decided to formulate a comprehensive Infrastructure Masterplan. The plan will be developed in consultation with all eight North Eastern States and Central Ministries, ensuring a collaborative approach to regional development.
The key points of discussion during the meeting included identification of state-specific bottlenecks and challenges, critical connectivity gaps and prioritized infrastructure needs, integration of state budgets & national investments for capital formation, and implementation roadmap for Viksit NER @ 2047.
The Chief Minister of Assam, emphasized on the strategic importance of the North Eastern Region as gateway to the Southeast Asia. He highlighted that since 2014, the Government has taken several steps to boost infrastructure connectivity in NER, however the high transportation cost for goods still remains a major bottleneck that needs to be addressed. He further stated that the execution of Kaladan Multimodal Transit Transport Project (KMMTTP) has expedited and it will connect the NER to the Sittwe Port in Myanmar.
The Chief Minister of Arunachal Pradesh highlighted that due to high geographical spread and sparse population distribution in Arunachal Pradesh there are still a large number of villages which are lacking road connectivity. He suggested that the HLTF may explore providing connectivity to these villages through PMGSY and other relevant Government of India schemes. He further stated that the air connectivity to the Hollongi Airport can be enhanced by increasing the frequency of flights and the number of airline operators operating from the State. Further, he stressed the need to reorient North Eastern Council (NEC) to function as a think tank for holistic growth of NER on the lines of NITI Aayog.
The Minister of Public Health Engineering & Rural Development, Mizoram, highlighted the issue of high logistics cost in NER due to which the cost of local produce and commodities increases by more than 20% thereby making these products less competitive. He also outlined the need for improving digital connectivity in the State.
Shri Tshering Thendup Bhutia, Minister of Commerce & Industries, Sikkim, highlighted that an alternate road alignment to the existing NH-10 needs to be developed as the NH-10 road connectivity gets affected every year by torrential rainfall and landslides. He emphasized the need for developing climate resilient infrastructure in NER. He further emphasized the need to develop infrastructure to boost trade with Nepal.
The Union Minister of MDoNER outlined five suggestions for bridging infrastructure and connectivity gaps: (i) Convergence of NER Infrastructure Grid by preparing a regional Master Plan (ii) Establishment of a Monitoring Mechanism for priority projects for the NER (iii) Policy push for Multimodal logistic park by way of offering various tax and other concessions (iv) Boosting cross border connectivity to promote International trade with neighbouring countries (v) Enhancing digital connectivity and power transmission infrastructure.
The Union Minister, MDoNER further added that all the infrastructure projects in the NER should be mapped on the PM GatiShakti Portal for better planning of future projects. He urged all the NER States that they should update their state Logistics Policy as per the metric prepared by the Ministry based on the best practices throughout the country, preferably before the next NEC Plenary Session. The industrial clusters may be developed in the NER along the transport corridors for rapid economic growth of the region.
Earlier this year, the Centre had formed Eight High-Level Task Force, each headed by one of the Chief Ministers of the NE State along, with Union Minister (MDoNER) and three Chief Ministers of other States as members. The initiative stems from a consensus reached during the 72ndPlenary Session of the North Eastern Council (NEC), held on December 21, 2024, at Agartala.
HLTFs have been formed on (1) Promotion of Sports in NER; (2) North East Economic corridor; (3) Investment Promotion in NER; (4) Handlooms & Handicrafts in NER; (5) Tourism in NER; (6) Infrastructure, Logistics’ cost and Connectivity in NER; (7) Agriculture & Horticulture for addressing gaps in value chain and market; and (8) Attaining Self-reliance in milk, eggs, fish and meat production in NER.