Ministry of Development of North-East Region
Union Minister of DoNER and Communications Shri Jyotiraditya M. Scindia Underscores a Unified Approach to Accelerate Infrastructure Growth in Northeastern Region
High-Level Task Force on Logistics, Infrastructure Connectivity in NER to Formulate Comprehensive Infrastructure Masterplan
08 AUG 2025 10:18AM by PIB Delhi
Union Minister of Communications and Development of North Eastern Region (DONER), Shri Jyotiraditya M. Scindia participated in the High-Level Task Force (HLTF) on “Logistics, Infrastructure Connectivity in NER” on Wednesday (6 August, 2025). Chief Minister of Assam, Dr. Himanta Biswa Sarma chaired the meeting with esteemed members including the Chief Minister of Arunachal Pradesh Shri Pema Khandu, Prof. Lalnilawma, Minister of Public Health Engineering & Rural Development of Mizoram, and Shri Tshering Thendup Bhutia, Minister of Commerce & Industries of Sikkim along with officials from MDoNER.
The HLTF meeting focused on critical gaps in the North Eastern Region in the sectors of Highways, Railways, Waterways, Airways, Logistics, and digital connectivity. To bridge these gaps, the HLTF meeting decided to formulate a comprehensive Infrastructure Masterplan. The plan will be developed in consultation with all eight North Eastern States and Central Ministries, ensuring a collaborative approach to regional development.
The key points of discussion during the meeting included identification of state-specific bottlenecks and challenges, critical connectivity gaps and prioritized infrastructure needs, integration of state budgets & national investments for capital formation, and implementation roadmap for Viksit NER @ 2047.
The Chief Minister of Assam, emphasized on the strategic importance of the North Eastern Region as gateway to the Southeast Asia. He highlighted that since 2014, the Government has taken several steps to boost infrastructure connectivity in NER, however the high transportation cost for goods still remains a major bottleneck that needs to be addressed. He further stated that the execution of Kaladan Multimodal Transit Transport Project (KMMTTP) has expedited and it will connect the NER to the Sittwe Port in Myanmar.
The Chief Minister of Arunachal Pradesh highlighted that due to high geographical spread and sparse population distribution in Arunachal Pradesh there are still a large number of villages which are lacking road connectivity. He suggested that the HLTF may explore providing connectivity to these villages through PMGSY and other relevant Government of India schemes. He further stated that the air connectivity to the Hollongi Airport can be enhanced by increasing the frequency of flights and the number of airline operators operating from the State. Further, he stressed the need to reorient North Eastern Council (NEC) to function as a think tank for holistic growth of NER on the lines of NITI Aayog.
The Minister of Public Health Engineering & Rural Development, Mizoram, highlighted the issue of high logistics cost in NER due to which the cost of local produce and commodities increases by more than 20% thereby making these products less competitive. He also outlined the need for improving digital connectivity in the State.
Shri Tshering Thendup Bhutia, Minister of Commerce & Industries, Sikkim, highlighted that an alternate road alignment to the existing NH-10 needs to be developed as the NH-10 road connectivity gets affected every year by torrential rainfall and landslides. He emphasized the need for developing climate resilient infrastructure in NER. He further emphasized the need to develop infrastructure to boost trade with Nepal.
The Union Minister of MDoNER outlined five suggestions for bridging infrastructure and connectivity gaps: (i) Convergence of NER Infrastructure Grid by preparing a regional Master Plan (ii) Establishment of a Monitoring Mechanism for priority projects for the NER (iii) Policy push for Multimodal logistic park by way of offering various tax and other concessions (iv) Boosting cross border connectivity to promote International trade with neighbouring countries (v) Enhancing digital connectivity and power transmission infrastructure.
The Union Minister, MDoNER further added that all the infrastructure projects in the NER should be mapped on the PM GatiShakti Portal for better planning of future projects. He urged all the NER States that they should update their state Logistics Policy as per the metric prepared by the Ministry based on the best practices throughout the country, preferably before the next NEC Plenary Session. The industrial clusters may be developed in the NER along the transport corridors for rapid economic growth of the region.
Earlier this year, the Centre had formed Eight High-Level Task Force, each headed by one of the Chief Ministers of the NE State along, with Union Minister (MDoNER) and three Chief Ministers of other States as members. The initiative stems from a consensus reached during the 72ndPlenary Session of the North Eastern Council (NEC), held on December 21, 2024, at Agartala.
HLTFs have been formed on (1) Promotion of Sports in NER; (2) North East Economic corridor; (3) Investment Promotion in NER; (4) Handlooms & Handicrafts in NER; (5) Tourism in NER; (6) Infrastructure, Logistics’ cost and Connectivity in NER; (7) Agriculture & Horticulture for addressing gaps in value chain and market; and (8) Attaining Self-reliance in milk, eggs, fish and meat production in NER.

पूर्वोत्तर क्षेत्र विकास मन्त्रालय
केन्द्रीय पूर्वोत्तर क्षेत्र विकास तथा सञ्चार मन्त्री श्री ज्योतिरादित्य एम. सिन्धियाले पूर्वोत्तर क्षेत्रमा बुनियादी ढाँचाको विकासमा तीव्रता ल्याउन एकीकृत दृष्टिकोणमाथि दिए जोड़
पूर्वोत्तर क्षेत्रमा रसद र बुनियादी ढाँचाको कनेक्टिभिटी सम्बन्धी उच्च स्तरीय कार्यदलले व्यापक बुनियादी ढाँचा गुरुयोजना तयार गर्नेछ
08 AUG 2025 10:18AM by PIB Gangtok
केन्द्रीय सचार तथा पूर्वोत्तर क्षेत्र विकास मन्त्री श्री ज्योतिरादित्य एम. सिन्धियाले बुधवार (6 अगस्त, 2025) मा पूर्वोत्तर क्षेत्रमा रसद र बुनियादी ढाँचा कनेक्टिभिटीमाथि उच्च स्तरीय कार्यदल (एचएलटीएफ) को बैठकमा भाग लिए। असमका मुख्यमन्त्री डा. हिमन्त विश्व शर्माले अरुणाचल प्रदेशका मुख्यमन्त्री श्री पेमा खाण्डु, मिजोरमका लोक स्वास्थ्य अभियान्त्रिकी तथा ग्रामीण विकास मन्त्री प्रो. लालनीलवमा र सिक्किमका वाणिज्य तथा उद्योग मन्त्री श्री छिरिङ थेण्डुप भोटिया र डोनर मन्त्रालयका अधिकारीहरू सहित सम्मानित सदस्यहरूसँगको बैठकको अध्यक्षता गरे।
एचएलटीएफ बैठकमा राजमार्ग, रेलवे, जलमार्ग, हवाई मार्ग, रसद र डिजिटल कनेक्टिभिटी जस्ता क्षेत्रहरूमा पूर्वोत्तर क्षेत्रमा व्याप्त गम्भीर कमीहरूमाथि ध्यान केन्द्रित गरियो। यी कमीहरूलाई दूर गर्नका लागि एचएलटीएफ बैठकमा एक व्यापक पूर्वाधार गुरुयोजना तयार गर्ने निर्णय लिइयो। यो योजना सबै आठ पूर्वोत्तर राज्यहरू र केन्द्रीय मन्त्रालयहरूसँग परामर्श गरेर विकसित गरिनेछ, जसमा क्षेत्रीय विकासका लागि एक सहयोगात्मक दृष्टिकोण सुनिश्चित हुनेछ।
बैठकको क्रममा चर्चाका प्रमुख बुँदाहरूमा राज्य-विशिष्ट बाधा र चुनौतीहरूको पहिचान, महत्त्वपूर्ण कनेक्टिभिटी कमी र प्राथमिकतामा परेका पूर्वाधार आवश्यकताहरू, पूँजी निर्माणको लागि राज्य बजेट र राष्ट्रिय निवेशको एकीकरण अनि र विकसित एनईआर @ 2047 को कार्यान्वयनको लागि मार्गचित्र सामेल थिए।
असमका मुख्यमन्त्रीले दक्षिणपूर्वी एशियाको प्रवेश द्वारको रूपमा पूर्वोत्तर क्षेत्रको रणनीतिक महत्त्वमाथि जोड दिए। उनले 2014 देखि सरकारले पूर्वोत्तर क्षेत्रमा पूर्वाधार कनेक्टिभिटीलाई बढाउनका लागि धेरै कदम चालेको कुरामा जोड दिए, यद्यपि सामानहरूको उच्च परिवहन लागत अझै पनि एक ठूलो बाधा बनेको छ, जसलाई सम्बोधन गर्न आवश्यक छ। उनले कलादान मल्टिमोडल ट्रान्जिट ट्रान्सपोर्ट प्रोजेक्ट (केएमएमटीटीपी) को कार्यान्वयन तीव्र गतिमा भइरहेको र यसले पूर्वोत्तर क्षेत्रलाई म्यानमारको सित्तवे बन्दरगाहसँग जोड्ने बताए।
अरुणाचल प्रदेशका मुख्यमन्त्रीले के कुरामा प्रकाश पारे भने अरुणाचल प्रदेशमा भौगोलिक विस्तार र विरल जनसङ्ख्या वितरणका कारण अझै पनि धेरै सङ्ख्यामा यस्ता गाउँहरू छन्, जहाँ सडक सम्पर्कको अभाव छ। उनले दिएको सुझाउ अनुसार एचएलटीएफले यी गाउँहरूलाई पीएमजीएसवाई र भारत सरकारका अन्य प्रासङ्गिक योजनाहरूको माध्यमद्वारा सड़क सम्पर्क प्रदान गर्ने दिशामा विचार गर्न सक्छ। उनले अघि भने अनुसार राज्यबाट उडानहरूको आवृत्ति र एयरलाइन अपरेटरहरूको सङ्ख्या बढाएर होलोङ्गी विमानस्थलमा हवाई सम्पर्क बढाउन सकिनेछ। यस अतिरिक्त, उनले नीति आयोगको तर्फबाट पूर्वोत्तर क्षेत्रको समग्र विकासको लागि एक थिङ्क ट्याङ्कको रूपमा काम गर्न हेतु पूर्वोत्तर परिषद् (एनईसी) लाई पुनर्निर्देशित गर्नुपर्ने आवश्यकतामाथि जोड दिए।
मिजोरमका लोक स्वास्थ्य अभियान्त्रिकी तथा ग्रामीण विकास मन्त्रीले पूर्वोत्तर क्षेत्रमा उच्च रसद लागतको मुद्दामाथि प्रकाश पारे, जसको कारण स्थानीय उत्पाद र वस्तुहरूको लागत 20% भन्दा अधिक बढ्छ जसले गर्दा यी उत्पादहरू कम प्रतिस्पर्धी हुन्छन्। उनले राज्यमा डिजिटल कनेक्टिभिटीमा सुधार गर्नुपर्ने आवश्यकतामाथि पनि जोड़ दिए।
सिक्किमका वाणिज्य तथा उद्योग मन्त्री श्री छिरिङ थेण्डुप भोटियाले के कुरामा प्रकाश पारे भने विद्यमान राष्ट्रिय राजमार्ग-10 को लागि एक वैकल्पिक सड़क मार्ग विकसित गर्नुपर्ने आवश्यकता छ, किनभने राष्ट्रिय राजमार्ग-10 को सड़क सम्पर्क हरेक वर्ष मुसलधारे वर्षा र पैह्रोको कारण प्रभावित हुन्छ। उनले पूर्वोत्तर क्षेत्रमा जलवायु परिवर्तनप्रति सजग बुनियादी ढाँचाको विकासको आवश्यकतामाथि जोड दिए। उनले नेपालसँग व्यापारलाई बढ़ावा दिनका लागि बुनियादी ढाँचाको विकास गर्ने आवश्यकतामाथि थप जोड दिए।
केन्द्रीय डोनर मन्त्रालयका मन्त्रीले बुनियादी ढाँचा र कनेक्टिभिटीका कमीहरूलाई दूर गर्नाका लागि पाँच सुझाउहरू प्रस्तुत गरे: (i) क्षेत्रीय गुरुयोजना तयार गरेर एनईआर इन्फ्रास्ट्रक्चर ग्रिडको अभिसरण, (ii) एनईआरको प्राथमिकता भएका परियोजनाहरूको लागि एक निगरानी संयन्त्रको स्थापना, (iii) विभिन्न कर र अन्य छुटहरूको माध्यमद्वारा बहु-मोडल रसद पार्कको लागि नीतिगत प्रोत्साहन, (iv) छिमेकी देशहरूसँग अन्तर्राष्ट्रिय व्यापारलाई बढ़ावा दिनका लागि सीमापार कनेक्टिभिटीलाई बढ़ावा दिने, र (v) डिजिटल कनेक्टिभिटी र विद्युत प्रसारण बुनियादी ढाँचालाई बढाउने।
केन्द्रीय डोनर मन्त्री अघि भने अनुसार भविष्यका परियोजनाहरूको राम्रो योजनाको लागि एनईआरका सबै बुनियादी ढाँचा परियोजनाहरूलाई पीएम गतिशक्ति पोर्टलमा म्याप गरिनुपर्नेछ। उनले सबै एनईआर राज्यहरूलाई आग्रह गरे कि उनीहरूले आफ्नो राज्यमा रसद नीतिलाई मन्त्रालयद्वारा देशभरिमा सर्वोत्तम प्रथाहरूको आधारमा तयार पारिएको मानकहरू अनुसार अधइमानतः अघिल्लो एनईआर पूर्ण सत्रभन्दा पहिला अद्यतन गर्नुपर्छ। क्षेत्रको तीव्र आर्थिक विकासको लागि परिवहन करिडोरहरूका साथ-साथै एनईआरमा औद्योगिक क्लस्टरहरू विकसित गर्न सकिनेछ।
यस वर्षको शुरुआतमा केन्द्रले आठ उच्च स्तरीय कार्यदलको गठन गरेको थियो, जसमध्ये प्रत्येकको नेतृत्व पूर्वोत्तर राज्यका एक मुख्यमन्त्रीले गर्नेछन्, जसमा केन्द्रीय मन्त्री (डोनर मन्त्रालय) र अन्य राज्यका तीन मुख्यमन्त्रीहरू सदस्यको रूपमा रहनेछन्। यो पहल 21 दिसम्बर, 2024 मा अगरतलामा आयोजित पूर्वोत्तर परिषद् (एनईसी) को 72औँ पूर्ण सत्रमा बनेको आम सहमतिबाट उत्पन्न भएको हो।
उच्च स्तरीय कार्यदलको गठन (1) पूर्वोत्तर क्षेत्रमा खेलहरूलाई बढ़ावा दिइने; (2) पूर्वोत्तर आर्थिक करिडोर; (3) पूर्वोत्तर क्षेत्रमा निवेश प्रोत्साहन; (4) पूर्वोत्तर क्षेत्रमा हतकर्घा र हस्तशिल्प; (5) पूर्वोत्तर क्षेत्रमा पर्यटन; (6) पूर्वोत्तर क्षेत्रमा बुनियादी ढाँचा, रसद लागत र कनेक्टिभिटी; (7) मूल्य शृङ्खला र बजारमा रहेका कमीहरूलाई दूर गर्नका लागि कृषि र बागवानी; अनि (8) पूर्वोत्तर क्षेत्रमा दूध, अण्डा, माछा र मासु उत्पादनमा आत्मनिर्भरता प्राप्त गर्नाका लागि गरिएको छ।