ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଦିବସ ଅବସରରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମହିଳା ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
"ହସ୍ତତନ୍ତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ପ୍ରତୀକ; ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନ ସମୟରେ ଏହା ଅହିଂସାତ୍ମକ ସଂଗ୍ରାମର ଏକ ଅସ୍ତ୍ର ମଧ୍ୟ ଥିଲା"-ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ
ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଦକ୍ଷତା ସ୍ଥାନୀୟ କଳା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି
"ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ; ସ୍ୱଦେଶୀ ସାମଗ୍ରୀ କୁ ଆପଣାନ୍ତୁ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଗୌରବକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରନ୍ତୁ’’ ବୋଲି ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ
07 AUG 2025 5:49PM by PIB Bhubaneswar
ଜାତୀୟ ହସ୍ତତନ୍ତ ଦିବସ ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ଏବଂ କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶିବରାଜ ସିଂହ ଚୌହାନ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର କୃଷି ଭବନରୁ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଏସ୍ଏଚଜି) ମହିଳା ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହ ଭର୍ଚୁଆଲ ମାଧ୍ୟମରେ ମତ ବିନିମୟ କରିଥିଲେ। ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଚନ୍ଦ୍ର ଶେଖର ପେମ୍ମାସାନୀ, ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଶୈଳେଶ କୁମାର ସିଂହ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ, ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ଏସ୍ଏଚଜି ମହିଳାମାନେ ଜାତୀୟ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବିକା ମିଶନ (ଏନ୍.ଆର୍.ଏଲ୍.ଏମ୍.) ଯୋଗୁଁ ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ସକାରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ସେମାନଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ବାଣ୍ଟିଥିଲେ। ସେମାନେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମିଶନ କେବଳ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିରତା ପ୍ରଦାନ କରିନଥିଲା ବରଂ ସେମାନଙ୍କର ସାମାଜିକ ସ୍ଥିତିକୁ ମଧ୍ୟ ସୁଦୃଢ଼ କରିଥିଲା।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଥିଲେ ଯେ ମହିଳାମାନେ ଶକ୍ତି ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳତାର ପ୍ରତୀକ ଏବଂ ଏକଦା ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଏକ ଉପକରଣ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବା ହସ୍ତତନ୍ତ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ପ୍ରତୀକ। ସେ ଗ୍ରାମୀଣ କାରିଗରମାନଙ୍କ "ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କଳାତ୍ମକତା" କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ, ଯାହା କେବଳ ଭାରତରେ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଅର୍ଜନ କରିଛି।
ସ୍ଥାନୀୟ କଳା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବାରେ ଏସ୍ଏଚଜି ମହିଳାମାନଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ସୃଷ୍ଟି ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ପରିଚୟର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଏବଂ ଲୋକ ପରମ୍ପରାକୁ ପ୍ରକାଶ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ। ସେ ବଜାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଉଠାଯାଇଥିବା ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ ଏବଂ ଡିଜାଇନ୍-କେନ୍ଦ୍ରିତ ତାଲିମ ସମେତ ଦୃଢ଼ ପଦେକ୍ଷପ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ। ସେ ଏସ୍ଏଚଜି ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ପ୍ରତିଯୋଗିତାରେ ରହିବା ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦର ଉଚ୍ଚ ଗୁଣବତ୍ତା ବଜାୟ ରଖିବା ସକାଶେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ସ୍ୱଦେଶୀ (ଦେଶୀ) ଉତ୍ପାଦକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବା ବାର୍ତ୍ତାକୁ ଦୋହରାଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ମୂଲ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥରେ କୌଣସି ଆପୋଷ ବୁଝାମଣା କରାଯିବ ନାହିଁ। 'ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମ "କୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବେ ନିର୍ମିତ ସାମଗ୍ରୀକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ଲାଗି ସେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ଆର୍ଥିକ ସ୍ୱାଧୀନତା ହାସଲ କରୁଥିବା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ମହିଳାମାନଙ୍କ ବର୍ଦ୍ଧିତ ସଂଖ୍ୟାକୁ ପାଳନ କରି ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ଦେଢ଼ କୋଟିରୁ ଅଧିକ (୧୫ ନିୟୁତ) ମହିଳା 'ଲଖପତି ଦିଦି "(ବାର୍ଷିକ ୧ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଆୟ) ହୋଇଛନ୍ତି। ସରକାର ୨ କୋଟି ମହିଳା ଲକ୍ଷପତି କରିବା ସହିତ ଶୀଘ୍ର ୩ କୋଟିରେ ପହଞ୍ଚିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
YVG1.jpeg)
'ସ୍ୱଦେଶୀ' ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରି ସେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆମ ଜନସଂଖ୍ୟାକୁ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଏବଂ ରକ୍ଷାବନ୍ଧନ ଭଳି ପର୍ବ ସମୟରେ ଭାରତୀୟ ନିର୍ମିତ ଉତ୍ପାଦ କିଣିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ 'ଭୋକାଲ ଫର ଲୋକାଲ "ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଆଗକୁ ନେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଚୌହାନ 'ସ୍ୱଦେଶୀ ଉତ୍ପାଦକୁ ଆପଣେଇବା ଏବଂ ଆମର ଜାତୀୟ ଗୌରବ ବୃଦ୍ଧି କରିବା' ର ସଂକଳ୍ପକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମାପ୍ତ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଏସ୍ଏଚଜି ମହିଳାମାନଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସମର୍ପଣଭାବକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାପିତ ଉତ୍ପାଦ ଷ୍ଟଲଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ।

Ministry of Rural Development
On the occasion of National Handloom Day, Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan holds a virtual interaction with lakhs of Self-Help Group (SHG) women members
“Handloom symbolises self-reliance; it was also a weapon of non-violent struggle during India’s freedom movement” - Shri Shivraj Singh
The remarkable skills of SHG women have helped revive local art and culture, the Minister noted
“Nation first; embrace swadeshi (indigenous goods) and strengthen national pride,” - Shri Shivraj Singh Chouhan urged
07 AUG 2025 5:49PM by PIB Delhi
On the occasion of National Handloom Day, Union Minister for Rural Development and Agriculture & Farmers’ Welfare, Shri Shivraj Singh Chouhan, virtually interacted, from Krishi Bhawan in New Delhi, with lakhs of Self-Help Group (SHG) women members. Minister of State for Rural Development, Dr. Chandra Sekhar Pemmasani, Rural Development Secretary Shri Shailesh Kumar Singh, and other senior officials were also present.
During the event, SHG women from various states shared their experiences, highlighting the positive transformation in their lives due to the National Rural Livelihood Mission (NRLM). They emphasised that the mission not only provided economic stability but also enhanced their social standing.
Shri Chouhan stated that women embody power and creativity, and that handlooms are a symbol of self-reliance, having once served as a tool in India’s non-violent freedom movement. He praised the “remarkable artistry” of rural artisans, which has earned recognition not just in India but across the world.
The Minister applauded the role of SHG women in reviving local art and culture, stating that their creations are a vital part of India’s cultural identity and help express folk traditions. He also acknowledged concerns raised by the women regarding marketing and branding, assuring them of concrete action, including design-focused training. He encouraged SHG members to maintain high product quality to remain competitive.
Shri Chouhan reiterated Prime Minister Narendra Modi’s message advocating adoption of swadeshi (indigenous) products, asserting that no compromises will be made on national interests, even at personal cost. He urged citizens to prioritise ‘Nation First’ and support locally made goods.
Celebrating the growing number of SHG women achieving financial independence, Shri Chouhan shared that over 1.5 crore (15 million) women have become ‘Lakhpati Didis’(earning over ₹1 lakh annually) under the mission. The government is working towards making 2 crore women lakhpatis, with a vision of reaching 3 crore soon.
Reinforcing the ‘Swadeshi’ commitment, he urged citizens to convert our population into strength and purchase Indian-made products during festivals such as Raksha Bandhan. He emphasised the need to advance the ‘Vocal for Local’ movement to strengthen the economy.
The programme concluded with Shri Chouhan affirming the pledge to ‘adopt indigenous products and enhance our national pride’. He also visited product stalls set up by SHG women, appreciating their hard work and dedication.