ग्रामीण विकास मन्त्रालय
राष्ट्रिय हतकर्घा दिवसको अवसरमा केन्द्रीय मन्त्री श्री शिवराज सिंह चौहानले स्वयं सहायता समूह (एसएचजी) का लाखौँ महिला सदस्यहरूसँग भर्चुअल संवाद गरे
हतकर्घा आत्मनिर्भरताको प्रतीक हो; यो भारतको स्वतन्त्रता आन्दोलनको समयमा अहिंसात्मक सङ्घर्षको हतियार पनि थियो - श्री शिवराज सिंह
स्वयं सहायता समूहका महिलाहरूको उल्लेखनीय कौशलले स्थानीय कला र संस्कृतिलाई पुनर्जीवित गर्न मद्दत गरेको छ, मन्त्रीले उल्लेख गरे।
राष्ट्र प्रथम; स्वदेशी स्वदेशी (स्वदेशी वस्तुहरू) लाई अपनाऔँ र राष्ट्रिय गौरवलाई मजबुत बनाऔँ - श्री शिवराज सिंह चौहानले आग्रह गरे
07 AUG 2025 5:49PM by PIB Gangtok
राष्ट्रिय हतकर्घा दिवसको अवसरमा केन्द्रीय ग्रामीण विकास तथा कृषि तथा किसान कल्याण मन्त्री श्री शिवराज सिंह चौहानले नयाँ दिल्लीको कृषि भवनबाट स्वयं सहायता समूह (एसएचजी) का लाखौँ महिला सदस्यहरूसँग भर्चुअल संवाद गरे। ग्रामीण विकास राज्य मन्त्री डा. चन्द्रशेखर पेम्मासानी, ग्रामीण विकास सचिव श्री शैलेश कुमार सिंह र अन्य वरिष्ठ अधिकारीहरू पनि उपस्थित थिए।
कार्यक्रमको अवधि विभिन्न राज्यबाट आएका महिला स्वयं सहायता समूहले राष्ट्रिय ग्रामीण जीविकोपार्जन मिशन (एनएरएलएम) का कारण आफ्नो जीवनमा आएको सकारात्मक परिवर्तनलाई प्रकाश पार्दै आफ्ना अनुभवहरू साझा गरे। उनीहरूले जोड दिए कि यो मिशनले आर्थिक स्थिरता मात्र प्रदान गर्दैन तर उनीहरूको सामाजिक हैसियत पनि बढाउँछ।
श्री चौहानले महिलाहरूले शक्ति र रचनात्मकतालाई मूर्त रूप दिएको बताए र हतकर्घा आत्मनिर्भरताको प्रतीक हो, जुन एक समय भारतको अहिंसात्मक स्वतन्त्रता आन्दोलनमा एक उपकरणको रूपमा काम गर्थ्यो। उनले ग्रामीण कारिगरहरूको उल्लेखनीय कलात्मकताको प्रशंसा गरे, जसले भारतमा मात्र नभई विश्वभर मान्यता प्राप्त गरेको छ।
मन्त्रीले स्थानीय कला र संस्कृतिलाई पुनर्जीवित गर्नमा स्वयं सहायता समूह महिलाहरूको भूमिकाको प्रशंसा गर्दै भने, उनीहरूका सिर्जना भारतको सांस्कृतिक पहिचानको एक महत्त्वपूर्ण भाग हुन् र लोक परम्पराहरू व्यक्त गर्न मद्दत गर्छन्। उनले मार्केटिङ र ब्राण्डिङको बारेमा महिलाहरूले उठाएका चिन्ताहरूलाई पनि स्वीकार गरे अनि तिनलाई डिजाइन-केन्द्रित प्रशिक्षण सहित ठोस कार्यको आश्वासन दिए। उनले स्वयं सहायताा समूह सदस्यहरूलाई प्रतिस्पर्धी रहन उच्च उत्पादन गुणस्तर कायम राख्न प्रोत्साहित गरे।
श्री चौहानले प्रधानमन्त्री नरेन्द्र मोदीको स्वदेशी (स्वदेशी) उत्पादहरू अपनाउने वकालत गर्ने सन्देश दोहोर्‍याउँदै राष्ट्रिय हितमा कुनै सम्झौता गरिने छैन, चाहे निजी मूल्यमा पनि किन नहोस् भनी बताए। उनले नागरिकहरूलाई ‘राष्ट्र प्रथम’ लाई प्राथमिकता दिन र स्थानीय रूपमा बनेका सामानहरूलाई समर्थन गर्न आग्रह गरे।
स्वयं सहायता समूहहरू (एसएचजी) का महिलाहरूको बढ्दो सङ्ख्यालाई वित्तीय स्वतन्त्रता हासिल गर्ने उत्सव मनाउँदै श्री चौहानले बताए, यो मिशन अन्तर्गत 1.5 करोड (15 मिलियन) भन्दा अधिक महिला ‘लखपति दिदी’ (वार्षिक 1 लाखभन्दा बढी कमाउने) बनेका छन्। सरकारले चाँडै 3 करोड पुग्ने लक्ष्यका साथ 2 करोड महिलालाई लखपति बनाउने दिशामा काम गरिरहेको छ।
‘स्वदेशी’ प्रतिबद्धतालाई दोहोराउँदै उनले नागरिकहरूलाई आफ्नो जनसङ्ख्यालाई शक्तिमा परिणत गर्न र रक्षा बन्धन जस्ता चाडपर्वहरूमा भारतीय-निर्मित उत्पादहरू खरिद गर्न आग्रह गरे। उनले अर्थतन्त्रलाई बलियो बनाउन ‘भोकल फर लोकल’ आन्दोलनलाई अगाडि बढाउनुपर्ने आवश्यकतामाथि जोड दिए।
कार्यक्रमको समापन श्री चौहानले ‘स्वदेशी उत्पादहरू अपनाउने र आफ्नो राष्ट्रिय गौरव बढाउने’ सङ्कल्पको साथ भयो। उनले स्वयं सहायता समूहका महिलाहरूले स्थापना गरेका उत्पाद स्टलहरूको पनि भ्रमण गरे, उनीहरूको कडा परिश्रम र समर्पणको सराहना गरे।

Ministry of Rural Development
On the occasion of National Handloom Day, Union Minister Shri Shivraj Singh Chouhan holds a virtual interaction with lakhs of Self-Help Group (SHG) women members
“Handloom symbolises self-reliance; it was also a weapon of non-violent struggle during India’s freedom movement” - Shri Shivraj Singh
The remarkable skills of SHG women have helped revive local art and culture, the Minister noted
“Nation first; embrace swadeshi (indigenous goods) and strengthen national pride,” - Shri Shivraj Singh Chouhan urged
07 AUG 2025 5:49PM by PIB Delhi
On the occasion of National Handloom Day, Union Minister for Rural Development and Agriculture & Farmers’ Welfare, Shri Shivraj Singh Chouhan, virtually interacted, from Krishi Bhawan in New Delhi, with lakhs of Self-Help Group (SHG) women members. Minister of State for Rural Development, Dr. Chandra Sekhar Pemmasani, Rural Development Secretary Shri Shailesh Kumar Singh, and other senior officials were also present.
During the event, SHG women from various states shared their experiences, highlighting the positive transformation in their lives due to the National Rural Livelihood Mission (NRLM). They emphasised that the mission not only provided economic stability but also enhanced their social standing.
Shri Chouhan stated that women embody power and creativity, and that handlooms are a symbol of self-reliance, having once served as a tool in India’s non-violent freedom movement. He praised the “remarkable artistry” of rural artisans, which has earned recognition not just in India but across the world.
The Minister applauded the role of SHG women in reviving local art and culture, stating that their creations are a vital part of India’s cultural identity and help express folk traditions. He also acknowledged concerns raised by the women regarding marketing and branding, assuring them of concrete action, including design-focused training. He encouraged SHG members to maintain high product quality to remain competitive.
Shri Chouhan reiterated Prime Minister Narendra Modi’s message advocating adoption of swadeshi (indigenous) products, asserting that no compromises will be made on national interests, even at personal cost. He urged citizens to prioritise ‘Nation First’ and support locally made goods.
Celebrating the growing number of SHG women achieving financial independence, Shri Chouhan shared that over 1.5 crore (15 million) women have become ‘Lakhpati Didis’(earning over ₹1 lakh annually) under the mission. The government is working towards making 2 crore women lakhpatis, with a vision of reaching 3 crore soon.
Reinforcing the ‘Swadeshi’ commitment, he urged citizens to convert our population into strength and purchase Indian-made products during festivals such as Raksha Bandhan. He emphasised the need to advance the ‘Vocal for Local’ movement to strengthen the economy.
The programme concluded with Shri Chouhan affirming the pledge to ‘adopt indigenous products and enhance our national pride’. He also visited product stalls set up by SHG women, appreciating their hard work and dedication.