ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସଂସଦରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ଦୁଇଟି ଐତିହାସିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ବିଲ୍ ଗୃହୀତ
06 AUG 2025 6:16PM by PIB Bhubaneswar
- ଭାରତର ଆଧୁନିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ସଂସଦରୁ ଦୁଇଗୁଣ ସମର୍ଥନ ମିଳିଛି: ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ
- ଲୋକସଭା ଏକ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ସମନ୍ୱିତ ନୀତି ପାଇଁ ‘ବାଣିଜ୍ୟିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବିଲ୍, ୨୦୨୫ ଗୃହୀତ କରିବା ସହିତ ଭାରତ ସାମୁଦ୍ରିକ ଢାଞ୍ଚାକୁ ଆଧୁନିକ କରିଛି
- ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ଏବଂ ଭାରତର ନୌପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟ ସଭାରେ ‘ସାମୁଦ୍ରିକ ମାଲ୍‌ ପରିବହନ ବିଲ୍ ୨୦୨୫’ ଗୃହୀତ
ଏକ ଐତିହାସିକ ଘଟଣାକ୍ରମରେ, ବୁଧବାର ସଂସଦରେ ଦୁଇଟି ଐତିହାସିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ବିଲ ଗୃହୀତ ହୋଇଛି । ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ଥର ଲାଗି ଏହି ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଲକୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି । ଏହା ଭାରତରେ ଏକ ଆଧୁନିକ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମନ୍ୱିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ନୀତିଗତ ଢାଞ୍ଚା ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛି। ଲୋକସଭା ‘ବାଣିଜ୍ୟିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବିଲ୍, ୨୦୨୫’କୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛି। ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ଆଧୁନିକ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ ଅନୁପାଳିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ସାମୁଦ୍ରିକ ପ୍ରଶାସନକୁ ସୁଗମ କରିବା। ଅନୁରୂପ ଭାବେ ରାଜ୍ୟସଭାରେ ‘ସାମୁଦ୍ରିକ ମାଲ ପରିବହନ ବିଲ୍, ୨୦୨୫ ଗୃହୀତ ହୋଇଛି । ନୂଆ ବିଲ୍ ଶତାଧିକ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଉପନିବେଶବାଦୀ ଯୁଗର ଆଇନ ପରିବର୍ତ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ। ଭାରତର ଜାହାଜ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଲାଗି ଏହି ଆଇନରେ ବ୍ୟାପକ ସଂଶୋଧନ ଓ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟରେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଐତିହାସିକ ଦିନ। ସଂସଦରେ ଦୁଇଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଇନ - ବାଣିଜ୍ୟିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବିଲ୍, ୨୦୨୫ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ମାଲ୍‌ ପରିବହନ ବିଲ୍, ୨୦୨୫କୁ ଅନୁମୋଦନ ମିଳିଛି । ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନୀତିଗତ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟଗତ ଭାବରେ ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଭାବରେ ସମର୍ଥନ କରିଛି। ଆଜି, ଏହି ଦୁଇଟି ବିଲ୍ ପାସ ହେବା ସହିତ ଭାରତର ଆଧୁନିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରୟାସକୁ ସଂସଦରୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ସମର୍ଥନ ମିଳିଛି।
ବାଣିଜ୍ୟିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବିଲ୍, ୨୦୨୫ ଏକ ପ୍ରଗତିଶୀଳ, ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଆଇନ। ଏହା ୧୯୫୮ର ପୁରୁଣା ବାଣିଜ୍ୟିକ ଜାହାଜ ଆଇନ ପରିବର୍ତ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ। ଏହି ବିଲ୍ ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚାକୁ ବିଶ୍ୱ ମାନଦଣ୍ଡ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଦେଶର ସ୍ଥିତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
ଲୋକସଭାରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବିଲ୍, ୨୦୨୫ ଉପସ୍ଥାପନ କରି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ବିଲ୍ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନରେ ଭାରତକୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅଗ୍ରଣୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ନିର୍ଣ୍ଣାୟକ ପଦକ୍ଷେପ। ଏହା ଏକ ପ୍ରଗତିଶୀଳ ଓ ଉନ୍ନତ ଆଇନ, ଯାହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ଚୁକ୍ତିନାମା ଅନୁରୂପ ଏବଂ ପ୍ରମୁଖ ସାମୁଦ୍ରିକ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସକୁ ଏଥିରେ ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି।
ସେ କହିଛନ୍ତି, ଏହି ବିଲ୍ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଆଇନଗତ ସଂସ୍କାରର ଏକ ଅଂଶ, ଯାହା ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୃଢ଼ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସକ୍ଷମ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ ଦକ୍ଷତା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିଛି। ଏକ ଆଧୁନିକ ତଥା ସଂଶୋଧିତ ଢାଞ୍ଚାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ୫୬୧ଟି ଧାରା ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଆଇନ ୧୯୫୮ ଏକ ଭାରୀ, ବିଖଣ୍ଡିତ ଏବଂ ପୁରୁଣା ଆଇନରେ ହୋଇଗଲାଣି। ଏହା ସମସାମୟିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ କରିବାରେ କିମ୍ବା ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ ସଂଗଠନ (ଆଇଏମଓ) ସମ୍ମିଳନୀ ଅଧୀନରେ ଭାରତର ଦାୟିତ୍ୱକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଛି।
ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି, ୧୬ଟି ଭାଗ ଏବଂ ୩୨୫ ଧାରା ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ବିଲ୍, ୨୦୨୫, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ, ସମୁଦ୍ରରେ ସୁରକ୍ଷା ବୃଦ୍ଧି, ଜରୁରୀକାଳୀନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟାରେ ଉନ୍ନତି ଏବଂ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚାକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରେ। ଏହା ଅନୁପାଳନ ବୋଝକୁ ହ୍ରାସ କରେ, ଭାରତୀୟ ଟନେଜକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥାଏ। ସେହିପରି ନାବିକ କଲ୍ୟାଣ ଏବଂ ଜାହାଜ ସୁରକ୍ଷାକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଏ। ଏହି ବିଲ୍ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମ୍ମାନଜନକ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରାଧିକାରରେ ପରିଣତ କରିବା ଏବଂ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥାୟୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ନିବେଶ ଏବଂ ନବସୃଜନକୁ ଆବିଷ୍କାର କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।
ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ରାଜ୍ୟସଭାରେ ଆଜି ସାମୁଦ୍ରିକ ମାଲ ପରିବହନ ବିଲ୍, ୨୦୨୫ ଗୃହୀତ ହୋଇଛି। ଏହା ଗୋଟିଏ ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ଭାରତୀୟ ସମୁଦ୍ର ଦ୍ୱାରା ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ ଆଇନ, ୧୯୨୫କୁ ସ୍ଥାନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ । ନୂତନ ଆଇନ ପୁରୁଣା ଉପନିବେଶବାଦୀ ଯୁଗର ଆଇନଗୁଡ଼ିକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରିବ । ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ ଅନୁକୂଳ ହେବା ସହିତ ଏହା ଭାରତର ଆଇନଗତ ଢାଞ୍ଚାକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସର ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ ପାଲଟିବ।
ଏହି ବିଲ୍ ହେଗ୍-ଭିସବି ନିୟମକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ। ଏହା ଏକ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗୃହୀତ ସାମୁଦ୍ରିକ ମାନକ ଯାହାକୁ ବ୍ରିଟେନ ଭଳି ଦେଶମାନେ ମଧ୍ୟ ଅନୁସରଣ କରନ୍ତି। ଜଟିଳତାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟତାରେ ବଦଳାଇ, ଏହି ଆଇନ ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଆଇନକୁ ସରଳ କରିବ। ମାମଲା ଦାୟର ବିପଦ ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ ସମୁଦ୍ର ପଥରେ ମାଲ ପରିବହନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଓ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହି ବିଲ୍ ରାଜ୍ୟସଭାରେ କେନ୍ଦ୍ର ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଜଳପଥ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶାନ୍ତନୁ ଠାକୁରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆଗତ କରାଯାଇଥିଲା।
ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶାନ୍ତନୁ ଠାକୁର କହିଛନ୍ତି, ସମ୍ବିଧାନ-ପୂର୍ବ ସମୟର ଆଇନକୁ ଉଚ୍ଛେଦ କରି ସେହି ସ୍ଥାନରେ ନୂତନ ଆଇନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବ। ସମସ୍ତ ପ୍ରକାରର ଉପନିବେଶବାଦୀ ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ଏବଂ ସରଳ ଓ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ ଆଇନ ମାଧ୍ୟମରେ ସହଜ ବୁଝାମଣା ତଥା ବ୍ୟବସାୟିକ ସୁଗମତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କର ଏକ ବୃହତ ପଦକ୍ଷେପର ଏହା ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ। ଏହି ବିଲ୍ କେବଳ ଏକ ବୈଧାନିକ ସଂସ୍କାର ନୁହେଁ - ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ପ୍ରଶାସନର ଏକ ବ୍ୟାପକ ଦର୍ଶନକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ। ନୂଆ ବିଲ୍ ଜଟିଳତାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟତା ସହିତ, ପୁରୁଣା ମାନଦଣ୍ଡକୁ ଆଧୁନିକ ମାନଦଣ୍ଡ ସହିତ ଏବଂ ଉପନିବେଶବାଦୀ ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶକୁ ଭବିଷ୍ୟତ-ପ୍ରସ୍ତୁତ ଆଇନ ସହିତ ବଦଳାଇବ।
ଏହି ବିଲ୍ ଭାରତର ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଆଇନକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି ସହିତ ସୁସଙ୍ଗତ କରିବା ଲାଗି ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ। ଏଥିରେ ବ୍ରିଟେନ ସହିତ ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତି (ସିଇଟିଏ) ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହି ଆଇନ ଚଳିତ ବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚ ୨୮ ତାରିଖରେ ଲୋକସଭାରେ ଗୃହୀତ କରାଯାଇଥିଲା। ରାଜ୍ୟସଭା ଆଲୋଚନା ସମୟରେ, ସଦସ୍ୟମାନେ ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା ଓ ଚୋରାଚାଲାଣ ବିପଦ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠାଇଥିଲେ। ବୈଧାନିକ ଏବଂ ପରିଚାଳନାଗତ ସୁରକ୍ଷା ଜରିଆରେ ଏହାର ସମାଧାନ କରାଯାଉଥିବା ସରକାର ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ। ଏହି ବିଲ୍ ସଂସଦର ଉଭୟ ଗୃହରେ ବ୍ୟାପକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମର୍ଥନ ପାଇଥିଲା।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Parliament Passes Two Landmark Maritime Bills in Single Day, a First for Shipping Ministry
“Modi Govt’s Push for India’s Modern Shipping Gets Double Endorsement from Parliament:” Shri Sarbananda Sonowal
India Updates Maritime Framework as Lok Sabha passed the ‘Merchant Shipping Bill, 2025’ for a modern & internationally aligned policy
Rajya Sabha Passes ‘Carriage of Goods by Sea Bill, 2025’ to help Ease of Doing Business and Future-Proof India's Shipping Sector
06 AUG 2025 6:16PM by PIB Delhi
In a historic development, Parliament on Wednesday passed two landmark maritime bills — a first for the Ministry of Ports, Shipping and Waterways (MoPSW) — paving the way for a modern, efficient and globally aligned maritime policy framework in India. The Lok Sabha cleared the ‘Merchant Shipping Bill, 2025’, aimed at streamlining maritime governance with a modern and internationally compliant approach. Meanwhile, the Rajya Sabha passed the ‘Carriage of Goods by Sea Bill, 2025’, replacing a century-old colonial-era law with updated legislation designed to promote ease of doing business and make India’s shipping sector future-ready.
Speaking on the occasion, the Union Minister of Ports, Shipping & Waterways (MoPSW), Shri Sarbananda Sonowal said, “Today is a historic day for all of us at the Ministry. The parliament passed two important legislations — the Merchant Shipping Bill, 2025 and the Carriage of Goods Sea Bill, 2025 — effectively endorsing PM Shri Narendra Modi ji’s vision to modernise India’s maritime sector, both policy wise and action wise. Today, with the passage of the bills, the Modi government’s push for India’s modern shipping gets double endorsement from the Parliament.”
The Merchant Shipping Bill, 2025 — a progressive, future-ready legislation that replaces the outdated Merchant Shipping Act of 1958. The Bill marks a significant step towards aligning India’s maritime legal framework with global standards and strengthening the country’s position as a trusted maritime trade hub.
Introducing the Merchant Shipping Bill, 2025 in the Lok Sabha, the Union Minister, Shri Sarbananda Sonowal said, “This Bill represents a decisive step towards positioning India as a global leader in maritime trade and governance. It is a progressive and advanced legislation, up to date with international maritime conventions and informed by the best practices of leading maritime nations.”
The Bill is part of a series of major legal reforms undertaken over the past 11 years under the leadership of PM Shri Narendra Modi, aimed at enabling robust growth in the shipping and maritime sectors. These reforms have significantly enhanced efficiency, transparency, and global competitiveness. Highlighting the need for an updated framework, the Minister noted that the Merchant Shipping Act, 1958 had become bulky, fragmented, and outdated with 561 sections, failing to address contemporary maritime challenges or fully implement India’s obligations under several key International Maritime Organization (IMO) conventions.
“The Merchant Shipping Bill, 2025, with 16 Parts and 325 clauses, modernises India’s maritime legal framework by aligning with international conventions, enhancing safety at sea, improving emergency response, and ensuring environmental protection. It reduces compliance burdens, promotes Indian tonnage, and prioritises seafarer welfare and ship safety. The Bill aims to make India a globally respected maritime jurisdiction and unlock sustainable growth, investment, and innovation in the sector,” Shri Sarbananda Sonowal further said.
On the other hand, in Rajya Sabha, the Carriage of Goods by Sea Bill, 2025, was passed that repealed a century-old Indian Carriage of Goods by Sea Act, 1925. The new legislation is part of the government’s broader effort to modernise India’s legal framework by eliminating outdated colonial-era laws and aligning with global best practices to improve ease of doing business.
The bill adopts the Hague-Visby Rules, a globally accepted maritime standard also followed by countries like the United Kingdom. By replacing complexity with clarity, the legislation is expected to simplify maritime trade laws, reduce litigation risks, and enhance transparency and commercial efficiency in cargo movement by sea. The bill was introduced by Shri Shantanu Thakur, the Union Minister of State for Ports, Shipping & Waterways (MoPSW) in the Rajya Sabha.
Speaking on the occasion, the Union Minister of State, Shri Shantanu Thakur said, “The repeal of this pre-Constitution era legislation and its replacement with a new legislation is a part of the greater initiative of this Government to rid ourselves of all vestiges of colonial mindset and to ensure ease of understanding and ease of doing business through simple and rationalised laws. This Bill is not merely a statutory reform—it reflects a broader philosophy of governance led by our Prime Minister Shri Narendra Modi ji: to replace complexity with clarity, outdated norms with modern standards, and colonial remnants with forward-looking laws that serve the interests of a resurgent India.”
The bill is a key step in making India’s maritime trade laws future-ready and compatible with international trade agreements, including the Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) with the U.K. The legislation was passed by the Lok Sabha on March 28 this year. During the Rajya Sabha discussion, members raised issues including maritime security and smuggling risks, which the government assured were being addressed through statutory and operational safeguards. The bill received broad bipartisan support in both Houses of Parliament.