রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
ভারতকী রাষ্ট্রপতিনা শ্বছ্চ সরভেক্ষন এৱার্দস য়েন্থোকখ্রে
মমাংঙৈগী পুন্সি মহিংদগী তমদুনা অমোৎপা লোইশিনবগী অনৌবা থবকশিং ফগৎহনগদবনি: রাষ্ট্রপতি মুর্মু
17 JUL 2025 1:58PM by PIB Imphal
ঙসি জুলাই ১৭,২০২৫ দা ন্যু দিল্লিদা হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্স মিনিষ্ট্রিনা শীন্দুনা পাংথোকপা থৌরম অমদা ভারতকী রাষ্ট্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুনা শ্বছ্চ সরভেক্ষন এৱার্দশিং য়েন্থোকখ্রে।
থৌরম অদুদা মীয়ামদা ৱা ঙাংবদা, রাষ্ট্রপতি শ্রীমতি দ্রৌপতি মুর্মুনা হায়খি মদুদি লু-নান্নবা ঐখোয়গী সহরশিংনা পায়খৎলিবা থবকশিং য়েংশিন্নবা অমসুং পুক্নিং থৌগৎনবা শ্বছ্চ সরভেক্ষন অসি মাইপাক্লবা চাংয়েং অমা ওইরে। তোঙান তোঙানবা মরী লৈনবশিং, রাজ্য সরকারশিং, অর্বান বোদিশিং অমসুং মীয়াম করোর ১৪ রোম্না শরুক য়াদুনা ২০২৪ দা মালেমদা খ্বাইদগী চাউবা লু-নানবগী সর্ভে হাওসিং অমসুং অর্বান এফেয়ার্স মিনিষ্ট্রিনা পাংথোকখ্রে।
রাষ্ট্রপতিনা হায়খি ঐখোয়গী চৎনবী অমসুং অধ্যাতিক্কী ৱাখল্লোন্না থায়না মমাংঙৈদগী হৌনা লু-নানবগী থবকশিং পাংথোক্তুনা লাক্লি। ঐখোয়গী য়ুমশিং, লাইশঙশিং অমসুং অকোয়বশিং লু-নান্না থম্বা অসি ঐখোয়গী পুন্সি মহিংগী তৎন থানবা য়াদ্রবা শরুক অমনি। জাতিগী মপা মহাত্মা গান্ধীনা হায়খি “ লু-নানবা অসি ঈশ্বরগী থবকশিংগী হেক মথংদা লৈ”। লাইনিং, অধ্যাতিক অমসুং মীয়ামগী পুন্সিদা লু-নানবা অসি য়াম্না মরুওই হায়না মহাক্না খনখি। রাষ্ট্রপতিনা হায়খি লু-নানবগা মরী লৈনবা থবক শুদুনা মহাক্না মীয়ামগী থবক তৌবা মহাক্কী খোঙচৎ হৌরকখি। নোতিফাইদ এরিয়া কাউন্সিলগী উপ রাষ্ট্রপতি ওইনা মহাক্না নুমিৎ খুদিংগী ৱার্দশিংদা চৎখি অমসুং লু-নানবগী পায়খৎলিবা থবকশিং য়েংশিনখি।
রাষ্ট্রপতিনা হায়খি দরকার ওইবা পোৎলমশিং খক শীজিন্নবা অমসুং থবক অদুগী নত্ত্রগা অতোপ্পা থবকশিংগিদমক পোৎলমশিং অদু অমুক হন্না শীজিন্নদুনা অমোৎপা পুথোকপা হন্থহনবা অসি মতম পুম্নমক্ত ঐখোয়গী পুন্সি মহিংগী শরুক অমা ওইদুনা লাক্লি। খুদম ওইনা, ত্রাইবেলশিংগী মমাংঙৈগী পুন্সি মহিং অসি য়াম্না চম্মী। মখোয়না দরকার ওইবা পোৎলমশিং খজিক্ত শীজিন্নৈ অমসুং নোংজু-নুংশা অমসুং মহৌশাগী অকোয়বা ফিবমগা নুংশিন্না হিংমিন্নৈ অমসুং অতোপ্পা ফুরুপকী মীওইশিংগা হিংমিন্নৈ। মখোয়না মহৌশাদা ফংবা পোৎলমশিং মাংহন্দে। অসিগুম্বা লমচৎ-শাজৎশিং অমসুং চৎনবীশিং ইন্দুনা অমোৎপা লোইশিনবগী অনৌবা থবকশিং ফগৎহনগদবনি।
রাষ্ট্রপতিনা হায়খি অমোৎ-অকায় লোইশিন্নবা থবকশিংদা খ্বাইদগী অহানবা অমসুং মরুওইবা অসি থবক অসি অমোৎপশিং হৌরকফমদা খন্দোকপা অসিনি। মরী লৈনবশিং অমসুং য়ুমথোং খুদিংমক্না মসিগী থবক অসিদা পুক্নিং য়াম্না চঙগদবনি। অমোৎ অমতা লৈতবা লৈকায়শিং অসি অফবা খুদমশিংনি। পুন্সিগী গুন অমা ওইনা মহৈরোয়শিং লু-নান্না হিংনবা পান্দম অমগা লোয়ননা স্কুলগী থাক্ত য়েংশিনবগী থবক পায়খৎলকপা অসি থাগৎনিঙাইনি। মসিনা কান্নবা কয়া পীগনি।
রাষ্ট্রপতিনা হায়খি প্লাস্তিক অমসুং ইলেক্ত্রোনিক অমোৎ-অকায়শিং লোইশিনবা অমসুং পোল্লুসন মাঙজৌননা ঙাকথোকপা অসি অচৌবা শিংনবা অমনি। থবকশিং ফজনা পায়খৎতুনা, ঐখৌয়না লৈবাক অসিদা প্লাস্তিক্না মৈখু থোকহনবা শিংথাবা য়ানা হন্থহনবা ঙমগনি। ২০২২ দা কেন্দ্র সরকারনা অমুক্তং শীজিন্নবা প্লাস্তিক্কী পোৎলম খর শীজিন্নবা থিংখ্রে। চৎন-কাংলোনশিং মপুংফানা ঙাকপা হায়বসি পোৎথোক পুথোক্লিবশিং, ব্রান্দ মপুশিং অমসুং মপান লৈবাকশিংদগী পুশিল্লক্লিবশিং য়াওনা মরী লৈনবা খুদিংমক্কী থৌদাংনি।
রাষ্ট্রপতিনা হায়খি লু-নানবগা মরী লৈনবা থবকশিং অসি শেন-থুম, চৎনবীশিং অমসুং লম্মিৎ-তুমিৎকা মরী লৈনৈ। মপুংফানা কৎথোকপগা লোয়ননা মীওই খুদিংমক্না শ্বাছ্চ ভারত মিসন শরুক য়াগদবনি। অফবা ৱাখল খনবা অমসুং অচেৎপা ৱাশকশিংনা ২০৪৭ দা চাউখৎলবা ভারত অমা ওইদুনা মালেমদা খ্বাইদগী লু-নানবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অমা ওইগনি।

President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA PRESENTS SWACHH SURVEKSHAN AWARDS
MODERN SYSTEMS OF CIRCULARITY COULD BE STRENGTHENED BY LEARNING FROM TRADITIONAL LIFESTYLE: PRESIDENT MURMU
17 JUL 2025 1:58PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu, presented Swachh Survekshan awards at a function organized by the Ministry of Housing and Urban Affairs in New Delhi today (July 17, 2025).
Speaking on the occasion, the President said that Swachh Survekshan has proven to be a successful experiment in assessing and encouraging the efforts made by our cities towards cleanliness. She was pleased to note that the world's largest cleanliness survey was conducted by the Ministry of Housing and Urban Affairs for the year 2024, with participation from various stakeholders, state governments, urban bodies, and approximately 14 crore citizens.
The President said that our cultural and spiritual consciousness has emphasized cleanliness since ancient times. The tradition of keeping our homes, places of worship, and the surroundings clean was an integral part of our lifestyle. Father of the Nation Mahatma Gandhi used to say, "Cleanliness is next to godliness”. He considered cleanliness as the cornerstone of religion, spirituality, and civic life. She said that she had started her journey of public service with work related to cleanliness. As the Vice President of the Notified Area Council, she used to visit wards every day and supervise the cleanliness work.
The President said that minimizing wastage by using minimum resources and re-using them for same purpose or other purpose, has always been the part of our lifestyle. The basic principles of circular economy and systems of reduce-reuse-recycle are modern and widespread forms of our ancient lifestyle. For example, the traditional lifestyle of tribal communities is simple. They use less resources and stay in harmony with the weather and environment, and in partnership with other community members. They do not waste natural resources. The modern systems of circularity could be strengthened by adopting such behaviour and traditions.
The President said that the first and most important step in the waste management value chain is source segregation. All stakeholders and every household need to pay utmost attention to this step. Zero-waste colonies are setting good examples.
The President appreciated the School Level Assessment initiative, started with the objective that students adopt cleanliness as a life value. She said that it would have very beneficial and far-reaching results.
The President said that controlling plastic and electronic waste and preventing pollution caused by them is a big challenge. With proper efforts, we can reduce the country's plastic emissions significantly. The central government banned some items containing single-use plastic in the year 2022. In the same year, the government issued guidelines for Extended Producer Responsibility for plastic packaging. It is the responsibility of all stakeholders, including producers, brand owners, and importers, to ensure that these guidelines are fully followed.
The President said that efforts related to cleanliness have economic aspects, cultural dimensions, and geographical aspects. She expressed confidence that all citizens would participate in the Swachh Bharat Mission with full dedication. She said that with well-thought-out and strong resolutions, the developed India by the year 2047 will be one of the cleanest countries in the world.
Click here to see the President's speech