Cabinet
Cabinet approves the Prime Minister Dhan-Dhaanya Krishi Yojana
Fast tracking development in agriculture and allied sectors in 100 districts
16 JUL 2025 2:47PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today approved the “Prime Minister Dhan-Dhaanya Krishi Yojana” for a period of six years, beginning with 2025-26 to cover 100 districts. Prime Minister Dhan-Dhaanya Krishi Yojana draws inspiration from NITI Aayog’s Aspirational District Programme and first of its kind focusing exclusively on agriculture and allied sectors.
The Scheme aims to enhance agricultural productivity, increase adoption of crop diversification and sustainable agricultural practices, augment post-harvest storage at the panchayat and block levels, improve irrigation facilities and facilitate availability of long-term and short-term credit. It is in pursuance of Budget announcement for 2025-26 to develop 100 districts under “Prime Minister Dhan-Dhaanya Krishi Yojana”. The Scheme will be implemented through convergence of 36 existing schemes across 11 Departments, other State schemes and local partnerships with the private sector.
100 districts will be identified based on three key indicators of low productivity, low cropping intensity, and less credit disbursement. The number of districts in each state/UT will be based on the share of Net Cropped Area and operational holdings. However, a minimum of 1 district will be selected from each state.
Committees will be formed at District, State and National level for effective planning, implementation and monitoring of the Scheme. A District Agriculture and Allied Activities Plan will be finalized by the District Dhan Dhaanya Samiti, which will also have progressive farmers as members. The District Plans will be aligned to the national goals of crop diversification, conservation of water and soil health, self-sufficiency in agriculture and allied sectors as well as expansion of natural and organic farming. Progress of the Scheme in each Dhan-Dhaanya district will be monitored on 117 key Performance Indicators through a dashboard on monthly basis. NITI will also review and guide the district plans. Besides Central Nodal Officers appointed for each district will also review the scheme on a regular basis.
As the targeted outcomes in these 100 districts will improve, the overall average against key performance indicators will rise for the country. The scheme will result in higher productivity, value addition in agriculture and allied sector, local livelihood creation and hence increase domestic production and achieving self-reliance (Atmanirbhar Bharat). As the indicators of these 100 districts improve, the national indicators will automatically show an upward trajectory.

मन्त्रीमण्डल
मन्त्रिपरिषद्ले प्रधानमन्त्री धन-धान्य कृषि योजनालाई मञ्जुरी दियो
100 जिल्लामा कृषि र सम्बद्ध क्षेत्रहरूमा विकासलाई गति दिने
16 JUL 2025 2:47PM by PIB Gangtok
प्रधानमन्त्री श्री नरेन्द्र मोदीको अध्यक्षतामा केन्द्रीय मन्त्रिपरिषद्ले आज 6 वर्षको अवधिको लागि प्रधानमन्त्री धन-धान्य कृषि योजनालाई मञ्जुरी दिएको छ। यो योजना 2025-26 बाट शुरु भएर 100 जिल्लाहरूलाई कवर गर्नेछ। प्रधानमन्त्री धन-धान्य कृषि योजना नीति आयोगको आकांक्षी जिल्ला कार्यक्रमबाट प्रेरणा छ अनि आफ्नै प्रकारको पहिलो योजना हो, जो विशेष रूपमा कृषि र सम्बद्ध क्षेत्रहरूमा केन्द्रित छ।
यो योजनाले कृषि उत्पादकता बढाउने, फसल विविधीकरण र दिगो कृषि अभ्यासहरूलाई अपनाउने, पञ्चायत र ब्लक स्तरमा फसलपछिको भण्डारण क्षमता बढाउने, सिँचाइ सुविधाहरूमा सुधार गर्ने र दीर्घकालीन र अल्पकालिक ऋणको उपलब्धतालाई सुगम बनाउने लक्ष्य राखेको छ। यो 2025-26 को बजेट घोषणाको अनुसरणमा प्रधानमन्त्री धन-धान्य कृषि योजना अन्तर्गत 100 जिल्लाहरूलाई विकसित गर्ने हो। यो योजना 11 विभाग, अन्य राज्य योजनाहरू र निजी क्षेत्रसँगको स्थानीय साझेदारीमा रहेका 36 वटा विद्यमान योजनाहरूको अभिसरणको माध्यमद्वारा कार्यान्वयन गरिनेछ।
कम उत्पादकत्व, कम फसल सघनता र कम ऋण वितरणका तीन प्रमुख सूचकहरूको आधारमा 100 जिल्लाहरूको पहिचान गरिनेछ। प्रत्येक राज्य/केन्द्र शासित प्रदेशमा जिल्लाहरूको सङ्ख्या शुद्ध फसल क्षेत्र र परिचालन खेतीको हिस्सामा आधारित हुनेछ। यद्यपि, प्रत्येक राज्यबाट कम से कमा 1 जिल्लाको चयन गरिनेछ।
योजनाको प्रभावकारी नियोजना, कार्यान्वयन र निगरानीको लागि जिल्ला, राज्य र राष्ट्रिय स्तरमा समितिहरू गठन गरिनेछ। जिल्ला धन-धान्य समितिद्वारा एक जिल्ला कृषि तथा सम्बद्ध गतिविधिहरूको योजनालाई अन्तिम रूप दिइनेछ, जसमा प्रगतिशील किसानहरू पनि सदस्यको रूपमा हुनेछन्। जिल्ला योजनाहरू फसल विविधीकरण, जल एवं मृदा स्वास्थ्य संरक्षण, कृषि र सम्बद्ध क्षेत्रहरूमा आत्मनिर्भरता साथै प्राकृतिक र जैविक खेतीको विस्तारको राष्ट्रिय लक्ष्यहरूसँग अनुरूप हुनेछन्। प्रत्येक धन-धान्य जिल्लामा योजनाको प्रगति मासिक रूपमा ड्यासबोर्डको माध्यमद्वारा 117 प्रमुख निष्पादन सूचकहरूमा अनुगमन गरिनेछ। नीतिले जिल्ला योजनाहरूको समीक्षा र मार्गदर्शन पनि गर्नेछ। यसका साथै प्रत्येक जिल्लाका लागि नियुक्त केन्द्रीय नोडल अधिकारीहरूले पनि नियमित रूपमा योजनाको समीक्षा गर्नेछन्।
जसो-जसो यी 100 जिल्लाहरूमा लक्षित परिणामहरूमा सुधार आउनेछ, देशको लागि प्रमुख निष्पादन सूचकहरूको सन्दर्भमा समग्र औसतमा वृद्धि हुनेछ। यो योजनाको परिणामस्वरूप उत्पादकतामा वृद्धि हुनेछ, कृषि र सम्बद्ध क्षेत्रमा मूल्य अभिवृद्धि हुनेछ, स्थानीय जीविकोपार्जन सिर्जना हुनेछ र यस प्रकार घरेलु उत्पादनमा वृद्धि हुनेछ चछा आत्मनिर्भरता (आत्मनिर्भर भारत) हासिल गर्ने परिणाम दिनेछ। यी 100 जिल्लाका सूचकहरूमा सुधार हुँदै जाँदा राष्ट्रिय सूचकहरूमा पनि स्वतः वृद्धि भएको देखिनेछ।