প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীগী ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোগী সরকারগী খোচত্ত থোকখিবা অপুনবা ৱারোল
05 JUL 2025 9:02AM by PIB Imphal
ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোগী প্রধান মন্ত্রী কমলা পেরসাদ-বিসেসারনা চেবাউ পীবদগী জুলাই ৩-জুলাই ৪, ২০২৫ ফাওবা সরকারগী খোঙচৎ অমদা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোদা চৎখ্রে।
ভারতকী প্রধান মন্ত্রী অমনা চহি ২৬ অসিদা লৈবাক অসিদা চৎপা মরুওইবা খোঙচৎ অসি য়াম্না মরুওইবা, লোয়ননা ১৮৪৫ দা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোদা ভারতমচাশিং খুন্দারকপগী চহি ১৮০ শুবা থৌরমগা মপা চানরে। খোঙচৎ অসিনা সভেত্য অনিগী অচেৎপা মরীশিং, মীগা মীগা লৈনবা মরীশিং অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্ত মতম কয়াগী মমাঙদগী লৈরক্লবা মরুপ-মপাংগী মরীগী য়ুম্ফম অমা থোল্লিবা গনতন্ত্রগী গুনশিং অমুক হন্না চেৎশীনহল্লে।
প্রধান মন্ত্রী কমলা পেরসাদ-বিসেসারনা হন্দক মহাক্কী মীখলদা মাইপাকপদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে অমসুং ভারত অমসুং ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোগী মরক্ত লৈনরিবা মরীশিং ফগৎনবা মহাক্না পাংথোকখিবা থবকশিং থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে।
ভারত অমসুং মালেমগী থাক্ত প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী অখন্নবা লুচিংবগী থবক অসি শকখঙবা উত্তুনা, প্রধান মন্ত্রী মোদীদা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী ৱাংবা মনা-ওর্দর ওফ দি রিপব্লিক ওফ ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগো পীদুনা ইকায়খুম্নবা উৎখ্রে।
লৈবাক অনিনা দরকার ওইবা নাকল অনিগী অমসুং মালেমগী থৌদোক-ৱাথোকশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রী অনিনা য়াম্না কুপ্না খন্নখ্রে। হকশেল, আই.সি.তি, নাৎ, শান্নবা, ললোন-ইতিক, শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনবা, লৌউ-শিংউ, জজতিস, আইনগী থবকশিং, লাইরিক-লাইশু অমসুং স্কিল দিবলপমেন্তগী মতাং য়াওনা হিরম কয়াদা লৈবাক অনিগী মরক্ত লৈনরিবা মরীশিং ফগৎলকপদা লুচিংবা অনিমক্না অপেনবা ফোঙদোকখ্রে।
শান্তি অমসুং সেকুরিতিদা তেরোরিজম্না পীরবা চৈথেং লুচিংবা অনিমক্না খঙজিনখি। মখোয়না অমুক হন্না তেরোরিজম য়াম্না কন্না য়ানিংদবা ফোঙদোকখি। লৈবাক লান্না তেরোরিজমগী থবক পাংথোকপা য়াওনা তেরোরিজমগী থবকশিং অমতা মরম চাদে হায়না মখোয়না লাউথোকখি।
হিদাক-লাংথকশিং, চাউখৎ-থৌরাংগী মতাং পাংনবা, লাইরিক-লাইশু, নাৎকী থৌরমশিং পাংথোকপা, কুতনিতিগী ত্রেনিংশিং অমসুং শান্নবা য়াওনা মরুওইবা হিরমশিংদা মরুওইবা য়ানচেশিং অমসুং এম.ও.য়ুশিং খুৎয়েক পীনবদা মখোয়না তরাম্না ওকখ্রে। নবেম্বর ২০২৪ দা পাংথোকখিবা অনিশুবা ইন্দিয়া-কারিকোম সম্মিৎগী ফলশিং লুচিংবশিংনা অমুক হন্না খন্নখি অমসুং মীফম অদুদা লাউথোকখিবশিং থবক ওইনা য়াংনা পায়খৎনবা ফোঙদোকখি।
দিজিতেলগী লমদা মতেং পাংনবা হেনগৎহন্নিংবগী অপাম্বা লৈবাক অনিনা ফোঙদোক্নখি। ভারতকী মাঙজিল থারিবা দিজিতেল পেমেন্ত প্লেতফোর্ম য়ুনিফাইদ পেমেন্তস ইন্তরফেস( য়ু পি আই) শীজিন্নবা অহানবা কেরিব্বিয়ান লৈবাক ওইবদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগো থাগৎপা ফোঙদোকখি। দিজিলোক্কর, ই-সাইন অমসুং গভর্নমেন্ত ই-মার্কেতপ্লেস (জি ই এম) য়াওনা ভারতকী অনৌবা থবকশিং পায়খৎনবা মখা তানা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হায়না লুচিংবশিংনা য়ানরে। লম রেজিস্তার তৌবগী থবকশিং ফগৎনবা অমসুং দিজিতেল ওইনা পাংথোকপদা ভারতনা মতেং পাংনবা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোনা ভারত্ত হায়জখি। দিজিতেলগী লৈঙাক অমসুং সরকারগী খুদোংচাবশিং ফংহনবা অসিনা পুন্না চাউখৎমিন্নবা, ইন্নোবেসন অমসুং লৈবাক্কী ওইনা চাংদম্নবা ঙম্লিবা অসিগী মতাংদা মখোয়না খন্নখি।
লাইরিক তাকপী-তম্বীবা দিজিতেল ওন্থোক্নবা প্রধান মন্ত্রী কমলা পেরসাদ-বিসেসারগী থবকশিং প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোদা লেপতোপ ২০০০ খুদোল ওইনা পীনবা লাউথোকখি। ভারত সরকারনা পীরিবা তোঙান তোঙানবা স্কোলারশিপশিংগী মখাদা ভারত্ত অৱাংবা থাক্কী মহৈ তম্নবগী খুদোংচাবা লৌনবা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোগী মহৈরোয়শিংগী পুক্নিং চিংশিনখি।
লুচিংবশিংনা লৌউ-শিংউ অমসুং চীঞ্জাক ৱাৎহনদবা অসি অতোপ্পা মরুওইবা হিরম ওইনা খন্নখি। চীঞ্জাক শেম-শানবা অমসুং লীদুনা থম্নবা য়ু.এস দোল্লার মিল্লিয়ন ১ গী এগ্রো-মেছিন্নরিশিং ভারতনা খুদোল ওইনা পীবদা, ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোগী নেসনেল এগ্রিকলচরেল মার্কেতিং এন্দ দিবলপমেন্ত কোর্পোরেসননা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা অহানবা তাঙ্কক্কী মেছিনশিং অচম্বা থৌরম অমদা নেসনেল এগ্রিকলচরেল মার্কেতিং এন্দ দিবলপমেন্ত কোর্পোরেসন্দা খুৎশীন্নখ্রে। মহৌশাগী লৌউ, সমুদ্রগী নাপীদগী হার পুথোকপা অমসুং মিল্লেত থানবগী মতাংদা ভারতনা মতেং পাংগনি হায়না প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লাউথোকখি।
হকশেলগী লমদা, ভারতকী ফার্মাকোপোইসিয়া মশক খঙবগীদমক প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোগী সরকার থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং মসিনা হিদাক-লাংথক্কী লমদা হেন্না মতেং পাংনবা ঙমগনি অমসুং ভারতকী মমল হোংবা অমসুং অফবা জেনেরিক হিদাকশিং ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোগী মীয়াম্না ফংবা হেনগৎলগনি অমসুং ভারত্ত লায়য়েংবগী খুদোংচাবশিং হেনগৎলগনি। লাক্লিবা থা খর অসিদা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোদা লনাই মীওই ৮০০ দা খুৎশেমগী খোঙ-খুৎ হাপ্নবগী কেম্পে অমা পাংথোক্লগনি হায়নসু প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লাউথোকখি। হিদাক-লাংথকশিং অমসুং খুৎলায়শিংগী মথক্ত অনা-লায়য়েংগী লমদা মতেং পাংনগদৌরিবা অসিগীদমক প্রধান মন্ত্রী কমলানা প্রধান মন্ত্রী মোদী থাগৎপা ফোঙদোকখি। ভারত সরকারগী মাইকৈদগী হেমোদাইলাইসিস য়ুনিত ২০ অমসুং সি এম্বুলেন্স অনি মতেং পাংলকপগীদমক প্রধান মন্ত্রী কমলানা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোগী মাইকৈদগী তৌবীমল খঙবা উৎখি।
কুইক ইম্পেক্ত প্রোজেকশিংদা এম.ও.য়ু অমা খুৎয়েক পীনবদা তরাম্না ওকপগা লোয়ননা চাউখৎ-থৌরাংগী লমদা মতেং পাংনবগী মরুওইবা অদু ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোনা ফোঙদোকখি অমসুং মসিনা ভারতকী মতেংগা লোয়ননা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোদা মীয়ামগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং মতম চানা অমসুং ফজনা পায়খৎপা ঙমহনগনি।
কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা মমল য়াম্লবা থৱায়শিং কনবদা ভারতনা লৌখিবা থৌদাংশিং প্রধান মন্ত্রী পেরসাদ-বিসেসারনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোদা ভারতনা য়াংনা মতেং পাংলকখিবা অমসুং কোবদি ভেক্সিনশিং অমসুং মেদিকেলগী খুৎলায়শিং পীরকপদা মহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকখি। মোবাইল হেল্থকিয়ার রোবোতশিং, তেলিমেদিসিন কিতশিং অমসুং খুৎ হাম্নবা স্তেসনশিং পীখিবা য়ু.এস দোল্লর মিল্লিয়ন ১ গী হাল্ত কোবিদ-১৯ প্রোজেক্কী মখাদা ভারতনা মতেং পাংলকপদা মহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকখি।
কোলিএসন ফোর দিজাস্তর রিসিলিয়েন্ত ইনফ্রাষ্ট্রকচর ( সি দি আর আই) অমসুং গ্লোবেল বাইও ফ্যুএল এল্লাইন্স শরুক য়ানবা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোনা ৱারেপ লৌখিবদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা তরাম্না ওকখ্রে। মহৌশানা থোকহনবা অমাং-অতা হন্থহন্নবা ভারতনা পুথোকপা মাঙজৌননা চেকশিনৱা পীনবা থবকশিংদা মখা তানা মতেং পাংনবা হায়না লুচিংবশিংনা য়ানখ্রে। ফোরেন অমসুং করিকোম এফেয়ার্স মিনিস্ত্রি হেদক্বাতরশিংগীদমক রুপতোপ ফোতোভোলতেক (পি ভি) সিস্তেম পীনবা ভারতনা লাউথোকপদা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগো সরকারনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। ৱাখল তানা শীজিন্নবা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াবা পুন্সি মহিং অমা য়োকখৎপা প্রধান মন্ত্রী মোদীগী ‘মিসন লাইফ’ প্রধান মন্ত্রী পেরসাদ-বিসেসারনা থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে। অইং-অশাগী মরমদা ৱাখল তাবা মালেমগী মীয়াম শেমগৎনবা মসি য়াম্না চুনৈ হায়না প্রধান মন্ত্রী কমলানা ফোঙদোকখি।
ভারতনা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোগা লৈনবা মরীদা কেপাসিতি বিল্দিং অসি মরুওইবা য়ুম্বী অমনি হায়না ফোঙদোকখি। লৈবাক অসিগী নহারোলশিং হিরম কয়াদা কেপাসিতি বিল্দিং হেনগৎনবা ভারতনা চহি খুদিংগী আইতেক স্লোত ৮৫ পীবদা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোগী মাইকৈদগী থাগৎপা ফোঙদোকখি। মখোয়গী ওফিসিএলশিং পাকশন্না ত্রেনিং পীনবা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোদা অখঙ-অহৈশিং অমসুং ত্রেন্নরশিং থানিংবগী অপাম্বা ভারতকী মাইকৈদগী ফোঙদোকখি।
ফোরেন্সিক সাইন্স অমসুং ৱায়েন কাংলোনগী লমদা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোগী ওফিসিএলশিং অমসুং পর্সোনেলশিংগী কেপাসিতি বিল্দিংগী মতেং পাংনিংবা অমসুং ভারতকী ত্রেন্নরশিং অমসুং অখঙ-অহৈশিং ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোদা থানিংবগী অপাম্বা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ফোঙদোকখি।
লৈবাক অনিগী ললোন-ইতিক মতেং পাংলিবা লুপশিংগী মরক্ত হকথেংননা থবক তৌমিন্নদুনা লৈবাক অনি ললোন-ইতিক অমসুং শেন থাদবা হেনগৎহনবগী দরকার ওইবা অদু লুচিংবা অনিনা ফোঙদোকখি।
লৈবাক অনিমক ক্রিকেত য়াম্না পামজদুনা লৈবাক অনিগী মরক্ত শান্নবগী অচেৎপা মরীশিং লৈনবদা লুচিংবা অনিনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। ত্রেনিং হেনগৎহন্নবা, তেলেন্ত একচেঞ্জ, ইনফ্রাষ্ট্রকচর শেমগৎপা অমসুং অপুনবা কেপাসিতি বিল্দিংগীদমক শান্নবগী মতেং পাংন্নবা এম.ও.য়ু অমা খুৎয়েক পীনবদা মখোয়না তরাম্না ওকখি। ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোগী নুপী ক্রিকেত শান্নরোয়শিং ভারত্ত ত্রেনিং পীনবগী খুদোংচাবা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা পীখি।
ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোগী পন্দিৎ কাংবু অমা ভারত্ত ত্রেনিং পীনবা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লাউথোকখ্রে। হায়রিবা পন্দিৎশিং অসি ভারত্ত পাংথোকপা ‘গীতা মহোৎসব’ তা শরুক য়াগনি। থবক অসিদা প্রধান মন্ত্রী কমলানা থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং ভারত্ত পাংথোকপা থৌরমশিংগা মপা চাননা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোদা পুন্না গীতা মহোৎসব পাংথোক্নবা ভারতনা পুখৎলকপা ৱাফম মহাক্না শৌগৎখি।
নাৎকী লমদা মতেং পাংনবদা, ১৯৯৭ দা লিংখৎখিবা মহাত্মা গান্ধী ইন্সতিতুৎ ফোর কলচরেল কোওপরেসনগী খুৎথাংদা কলচরেল একচেঞ্জ থৌরমশিং পাংথোকপদা লুচিংবা অনিনা থাগৎপা ফোঙদোকখি। থৌরম অসি ২০২৫-২৮ গী ওইনা মখা চৎথনবা এম.ও.য়ু অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। নৌথোকহল্লবা এম.ও.য়ু অসিগী মখাদা, ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোনা পুং (স্তিল পান) অমসুং অতোপ্পা নাৎশিংগী কলাকারশিং ভারত্ত থারক্কনি। লৈবাক শীনবা থুংনা হিন্দী অমসুং য়োগ য়োকখৎপগীদমক প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোগী সরকার থাগৎপা ফোঙদোকখি। ভারত্তগী য়োগ ত্রেন্নরশিং থারক্নবা অমসুং ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোগী নেসনেল স্কুল করিকুল্লমদা য়োগ য়াওহন্নবা মতেং পাংগনি হয়না প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ফোঙদোকখি।
ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোদা ১৮৪৫ দা অহানবা ওইনা ভারতমচাশিং থুংলখিবগী চহি ১৮০ শুবা কুমওন থৌরম মে ৩০, ২০২৫ দা পাংথোকখিবা অদু প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না নিংশিংখি। কলচরেল তুরিজমগী মফম অমা ওইনা নেলসন আইলেন্দগী মরুওইবা মখোয়না খঙখি অমসুং নেসনেল আর্কাইবশিংদা ভারতমচাশিং থুংলখিবা অমসুং অতোপ্পা রেকোর্দশিং দিজিতেলদা ওন্থোকপগী দরকার ওইবা অদু মখোয়না ফোঙদোকখি। ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোদা লৈরিবা ৬শুবা মীরোলগী ভারতমচাশিংদা ওভরসিজ সিতিজন্সিপ ওফ ইন্দিয়া (ও সি আই) কার্দ পীনাব ভারত সরকারগী ৱারেপ অমসু প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লাউথোকখি।
ৱেস্ত ইন্দিজ য়ুনিভর্সিতিদা হিন্দী অমসুং ইন্দিয়ান স্তদিজগী একাদেমিক চিয়ারশিং অমুক হিঙ্গৎহনবদা প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না তরাম্না ওকখি অমসুং মসিনা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগো অমসুং ভারতকী মরক্ত লাইরিক-লাইশু অমসুং নাৎকী মরীশিং হেন্না ফগৎহনগনি অমসুং থায়নগী লৌশিং অমসুং অয়ুর্বেদগী লৌশিং ফংহনবদা মতেং পাংগনি।
ইন্দিয়া- ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগো পর্লিয়ামেন্তরি ফ্রেন্দসিপ গ্রুপ হিঙ্গৎহনবা, ভারত্ত ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোগী সংসদকী মেম্বরশিং ত্রেনিং পীবা অমসুং লৈবাক অমনা অমদা সংসদকী মীহুৎ কাংবু চাং নাইনা চৎথোক-চৎশিন তৌনবগী তঙাইফদবা অদু লুচিংবা অনিনা খন্নখি।
লুচিংবা অনিনা মালেমগী ওইরক্লিবা ফিবমশিং অমসুং শান্তি, ক্লাইমেত জজতিস অমসুং পুন্না চাউখৎমিন্নবদা থম্লিবা মখোয়গী থাজবা অদু অমুক হন্না ফোঙদোক্নখি অমসুং গ্লোভেল সাউথকী খোল্লাউ হেন্না মশক থোকহনখি। মালেমগী তোঙান তোঙানবা লুপশিংদা লৈবাক অমনা অমবু শৌগৎনবদা মখোয়না থাগৎপা ফোঙদোকখি।
মালেমগী হৌজিক ওইরিবা অচুম্বশিং হেন্না ফজনা মমি তাবা ঙম্নবা য়ু.এন.এস.সি য়াওনা য়ু.এন অমুক হন্না শেমদোকপগী দরকার ওইবা অদু মখোয়না অমুক হন্না ফোঙদোকখি। মালেমগী ওইনা মুক্নবা হেনগৎলক্লিবা অসি য়েংদুনা, ৱারি শানবা অমসুং কুতনিতিগী মাইকৈদা চঙশিন্নবা লুচিংবা অনিমক্না তকশিনখি। য়ু.এন.এস.সিদা ভারতনা লেংদ্রবা মেম্বর অমা ওইবদা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোনা শৌগৎলিবা অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি। ২০২৭-২৮ গী ওইনা য়ু.এন.এস.সিদা নন-পর্মনেন্ত সিত অমা ফংনবা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোনা মীরেপ অমা ওইবদা ভারতনা শৌগৎকনি হায়না ফোঙদোকখি অমসুং ভারতনা ২০২৮-২৯ গী ওইনা মীরেপ অমা ওইবদা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোনা শৌগৎকনি হায়না থাজবা পীখি।
মহাক তরাম্না ওকপগীদমক প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোগী সরকার অমসুং মীয়াম থাগৎপা ফোঙদোকখি। লৈবাক অনিমক্না খুদোংচাগদবা মতম অমদা ভারত্ত লাক্নবা ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোগী প্রধান মন্ত্রী কমলাদা প্রধান মন্ত্রী মোদীনা চেবাউ পীখি। ভারতকী প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগোগী মাইপাক্লবা সরকারগী খোঙচৎ অসিগী ফল মখোয়না য়ানখ্রে অমসুং মসিনা লৈবাক অনিগী মরীশিং অনৌবা যুগ অমদা পুখৎনবা লম্বীশিং শেম্লে। মপাঙ্গল কনবা, কালুপ খুদিংমক কোনশিনবা অমসুং মীৎয়েং শানবা ইন্দিয়া- ত্রিনিদাদ অমসুং তোবাগো মরী অমা লৈহন্নবা থাজবা অমুক হন্না পীনখ্রে।

Prime Minister's Office
Joint Statement on the Official Visit of Prime Minister to The Republic of Trinidad and Tobago
05 JUL 2025 9:02AM by PIB Delhi
The Honourable Prime Minister of the Republic of India, Shri Narendra Modi, paid an Official Visit to the Republic of Trinidad and Tobago from 3 to 4 July 2025 at the invitation of the Honourable Kamla Persad-Bissessar, Prime Minister of the Republic of Trinidad and Tobago.
This landmark visit - the first bilateral visit by an Indian Prime Minister in 26 years, was imbued with profound significance, as it coincided with the 180th anniversary of the arrival of Indian immigrants to Trinidad and Tobago in 1845. It reaffirmed the deep-rooted civilizational ties, vibrant people-to-people linkages, and shared democratic values that form the bedrock of the longstanding friendship between the two nations.
Prime Minister Narendra Modi congratulated Prime Minister Kamla Persad-Bissessar on her recent electoral victory and commended her sterling contributions in the strengthening of the bilateral ties between India and Trinidad and Tobago.
In recognition of Prime Minister Narendra Modi’s exceptional leadership both within India and on the global stage, he was conferred the Order of the Republic of Trinidad and Tobago - the country’s highest national honour.
The two Prime Ministers held comprehensive discussions on a wide range of bilateral, regional and global issues of mutual interest. Both leaders expressed satisfaction at the depth and breadth of the relationship and reaffirmed their resolve to build a broad-based, inclusive, and forward-looking partnership in areas such as health, ICT, culture, sports, trade, economic development, agriculture, justice, legal affairs, education and skill development.
The two leaders acknowledged the common threat posed by terrorism to peace and security. They reiterated their strong condemnation of and resolute opposition to terrorism. They declared that there could be no justification for terrorism, including cross-border terrorism.
They welcomed the signing of important agreements and Memoranda of Understanding (MoUs) in key sectors, including pharmaceuticals, development cooperation, academia, cultural exchange, diplomatic training and sports. The leaders recalled the outcomes of the 2nd India–CARICOM Summit held in November 2024 and committed to accelerating the implementation of initiatives announced therein.
The two countries expressed strong interest in expanding cooperation in the digital domain. Prime Minister Modi congratulated Trinidad and Tobago on becoming the first Caribbean country to adopt Unified Payments Interface (UPI), India’s flagship digital payment platform. They agreed to explore further collaboration in the implementation of India Stack solutions, including DigiLocker, e-Sign, and the Government e-Marketplace (GeM). Trinidad and Tobago requested support from India in digitization and upgradation of the system for state land registration. The leaders also underlined that digital governance and public service delivery can act as enablers of inclusive development, innovation and national competitiveness.
Prime Minister Modi lauded Prime Minister Persad-Bissessar’s ambitious vision of digitizing education and announced a gift of 2000 laptops to support Trinidad and Tobago’s flagship educational programme. Prime Minister Modi also encouraged the students of Trinidad and Tobago to explore higher educational opportunities in India under various scholarship programmes offered by the Government of India.
The leaders identified agriculture and food security as another priority area. India’s gift of agro-machinery worth USD 1 million for food processing and storage, to Trinidad and Tobago’s National Agricultural Marketing and Development Corporation (NAMDEVCO) was appreciated. Prime Minister Modi, during a symbolic ceremony, handed over the first batch of machinery for NAMDEVCO. Prime Minister Modi also offered India’s assistance in areas of natural farming, seaweed-based fertilizers, and millet cultivation.
On healthcare, Prime Minister Modi commended the Government of Trinidad and Tobago for recognizing Indian Pharmacopoeia which will ensure closer collaboration in pharmaceutical sector and improved access for the people of Trinidad and Tobago to quality and affordable generic medicines from India as well as provision of medical treatment in India. He also announced that in the coming months, a prosthetic limb fitment camp for 800 individuals will be organized in Trinidad and Tobago. Prime Minister Kamla Persad-Bissessar thanked Prime Minister Modi for healthcare assistance which will take healthcare cooperation beyond medicines and equipments. She expressed Trinidad and Tobago’s gratitude for the donation of twenty (20) Haemodialysis Units and two (2) Sea ambulances from the Government of India to assist in the provision of better-quality healthcare.
Trinidad and Tobago underscored the value of development cooperation while welcoming the signing of a MoU on Quick Impact Projects, which will enable implementation of community development projects in Trinidad and Tobago in a timely and effective manner with India’s assistance.
Prime Minister Persad-Bissessar commended India’s leading role in saving precious human lives during the difficult times of COVID-19 pandemic. She appreciated India’s quick response and valued supply of Covid vaccines and medical equipment to Trinidad and Tobago. She especially appreciated India’s support under the US$ 1 million ‘HALT (High and Low Technology) in the COVID-19 project’, with supply of mobile healthcare robots, telemedicine kits, and hand hygiene stations.
Prime Minister Modi welcomed Trinidad and Tobago’s decision to join the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI) and the Global Biofuel Alliance, reflecting their shared commitment to climate action, resilience building, and sustainable development. The leaders agreed to explore further collaboration in early warning systems developed by India for disaster risk reduction. The Government of Trinidad and Tobago also appreciated India’s offer of grant to provide a rooftop photovoltaic (PV) system for the headquarters of the Ministry of Foreign and Caricom Affairs. Prime Minister Persad-Bissessar appreciated Prime Minister Modi’s visionary ‘Mission LiFE’ initiative, which promotes a lifestyle of mindful consumption and sustainable living. She acknowledged its relevance in mobilizing global citizens towards climate-conscious behavior.
Capacity building was recognized as an important pillar of India’s partnership with Trinidad and Tobago. The Trinidad and Tobago side appreciated the offering of 85 ITEC slots annually by India in a wide range of areas for capacity building of their youth. The Indian side expressed willingness to send experts and trainers to Trinidad and Tobago for large scale training of their officials.
Prime Minister Modi expressed willingness to support Trinidad and Tobago in building capacities of the officials and personnel of Trinidad and Tobago in the field of forensic science and the justice system, including by sending them to India for training as well as sending trainers and experts from India to Trinidad and Tobago.
Both leaders underscored the need of greater bilateral trade and investment exchanges by encouraging direct channels between the business support organizations of the two countries.
The two leaders celebrated the strong sporting ties between the countries, especially the shared passion for cricket. They welcomed the signing of an MoU on Sports Cooperation to foster training, talent exchange, infrastructure development, and joint capacity building. Prime Minister Modi also reiterated his offer to train aspiring young women cricketers from Trinidad and Tobago in India.
In a culturally significant gesture, Prime Minister Modi announced training for a cohort of Pundits from Trinidad and Tobago in India. These Pundits would also participate in the ‘Geeta Mahotsav’ in India. Prime Minister Kamla Persad-Bissessar expressed her appreciation for this gesture and enthusiastically supported the Indian proposal for jointly celebrating Geeta Mahotsav in Trinidad and Tobago coinciding with the celebrations in India.
On cultural cooperation, both leaders noted the progressive role of the bilateral ‘Programme of Cultural Exchanges’ through which the Mahatma Gandhi Institute for Cultural Cooperation was established in 1997. An MoU was signed to renew this programme for the period 2025-28. Under the renewed MOU, Trinidad and Tobago will send artistes on Percussion (Steel Pan) and other forms of cultural expressions to India to enhance cultural ties with both countries. Prime Minister Modi thanked the Government of Trinidad and Tobago for the promotion of Yoga and Hindi language throughout the country. He offered to send Yoga trainers from India and support inclusion of Yoga in the national school curriculum of Trinidad and Tobago.
Both Prime Ministers recalled that 30 May 2025 marked the 180th anniversary of the arrival in 1845 of the first Indian immigrants to Trinidad and Tobago. They recognized the importance of Nelson Island as a location for Cultural Tourism and the need for Digitisation of Indian Arrival and other Records at the National Archives. Prime Minister Modi also announced a decision of the Government of India to issue Overseas Citizenship of India (OCI) cards up to the sixth generation of the Indian diaspora of Trinidad and Tobago.
Both Prime Ministers welcomed the revival of Academic Chairs in Hindi and Indian studies at the University of the West Indies, which will help deepen academic and cultural linkages between India and Trinidad and Tobago and promote dissemination of the ancient wisdom and heritage of Ayurveda.
Both leaders underscored the need to revive the India-Trinidad and Tobago Parliamentary Friendship Group; training of Trinidad and Tobago Parliamentarians in India; and regular exchange of visits by Parliamentary delegations to each other countries.
Both sides also exchanged views on regional and international developments and reiterated their shared commitment to peace, climate justice, inclusive development, and amplifying the voice of the Global South. They expressed appreciation for the valued mutual support extended in the multilateral forums.
The leaders reaffirmed the need for comprehensive reforms in the United Nations, including expansion of the United Nations Security Council, to better reflect current global realities. While recognizing the rising geopolitical tensions and global conflicts, both leaders called for dialogue and diplomacy as the way forward. Trinidad and Tobago reaffirmed its full support to India for permanent membership of an expanded United Nations Security Council. It was also agreed that India would support Trinidad and Tobago’s candidature for a non-permanent seat on the United Nations Security Council for the period 2027-28; while Trinidad and Tobago would support India’s candidature for the period 2028-29.
Prime Minister Modi expressed his heartfelt appreciation to the Government and people of Trinidad and Tobago for the extraordinary hospitality accorded to him. He extended an invitation to Prime Minister Kamla Persad-Bissessar to visit India at a mutually convenient time. PM Kamla Persad-Bissessar also invited PM Modi to visit Trinidad and Tobago again at mutually convenient time. The leaders agreed that the outcome of the highly successful Official Visit of The Prime Minister of the Republic of India, Shri Narendra Modi to Trinidad and Tobago paves the way for a new era of elevated bilateral relations between both nations and reaffirmed their shared commitment to a strong, inclusive, and forward-looking India–Trinidad and Tobago partnership.