গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে মহাৰাষ্ট্ৰৰ পুনেত পুনা লাইফস্পেচ ইণ্টাৰনেশ্যনেলৰ ভূমি পূজন কৰে
আগন্তুক দিনত ইয়াত নিৰ্মাণ হৈ থকা চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় আৰু গৱেষণা কেন্দ্ৰত ছহাজাৰৰো অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে চিকিৎসা বিজ্ঞানৰ শিক্ষা গ্ৰহণ কৰিব পাৰিব
পুনা লাইফস্পেচ ইণ্টাৰনেশ্যনেলে চিকিৎসা সেৱা, শিক্ষা আৰু চিকিৎসা গৱেষণাৰ কামক এক নতুন দিশ, নতুন পন্থা আৰু নতুন যুগলৈ আগবঢ়াই নিয়াৰ সিদ্ধান্ত লৈছে
বিগত ১১ বছৰত মোদী চৰকাৰে সুচিন্তিত সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰে দেশৰ নাগৰিকৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰাৰ অৰ্থে সকলো ব্যৱস্থা কৰিছে
মোদী চৰকাৰে চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ আসনৰ সংখ্যা দুগুণ কৰি, স্নাতকোত্তৰ আসন ২.৫ গুণ বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে পি এম জন ঔষধি কেন্দ্ৰৰ জৰিয়তে দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে মাত্ৰ ২০% খৰচত ঔষধ উপলব্ধ কৰিছে
04 JUL 2025 7:19PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি মহাৰাষ্ট্ৰৰ পুনেত পুনা লাইফস্পেচ ইণ্টাৰনেশ্যনেলৰ ভূমি পূজন কৰে। এই উপলক্ষে্য আয়োজিত অনুষ্ঠানত মহাৰাষ্ট্ৰৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী একনাথ শিণ্ডে আৰু কেন্দ্ৰীয় সমবায় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত মুৰলীধৰ মোহলকে ধৰি বহু বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।
ভাষণ প্ৰসংগত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সহমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে কয় যে অনাগত দিনত পুনে চহৰৰ লগতে ৰাজ্যৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা ছহাজাৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে নিৰ্মাণ হৈ থকা চিকিৎসা মহাবিদ্যালয় তথা গৱেষণা কেন্দ্ৰত চিকিৎসা বিজ্ঞান অধ্যয়ন কৰিব পাৰিব। তেওঁ কয় যে আগন্তুক সময়ত পুনে আৰু সমগ্ৰ পশ্চিম মহাৰাষ্ট্ৰক সেৱা আগবঢ়াবলৈ ১৪ একৰৰ এই এলেকা উপলব্ধ হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে পি এইচ আৰ চি লাইফ ছায়েন্স অৰ্গানাইজেছনে নতুন দিশ, সতেজ দৃষ্টিভংগী আৰু নতুন যুগৰ সূচনা কৰাৰ দৃষ্টিভংগীৰে ১৪ একৰ মাটিত ১.৪ নিযুত বৰ্গ ফুটৰ নিৰ্মাণ অঞ্চলৰ সৈতে চিকিৎসা সেৱা, শিক্ষা, আৰু চিকিৎসা গৱেষণাক আগুৱাই নিয়াৰ সিদ্ধান্ত লৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে যোৱা ১১ বছৰত নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ চৰকাৰে সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰে ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ স্বাস্থ্য উন্নতি আৰু শক্তিশালী কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে দেশত প্ৰথম ১৫ কোটি শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল আৰু মোদী জীয়ে সৰু ল’ৰা-ছোৱালী আৰু যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ সংস্কৃতি গঢ়ি তোলাৰ বাবে কাম কৰি গৈছিল। তেওঁ কয় যে মোদী জীয়ে যোগ দিৱস আৰম্ভ কৰিছিল , যি শৰীৰ, মন আৰু আত্মাক সুস্থ কৰি ৰখাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয়। তেওঁ কয় যে ফিট ইণ্ডিয়াৰ জৰিয়তে দেশত এক নতুন সংস্কৃতিৰ সৃষ্টি হৈছে। ইয়াৰ লগতে মিছন ইন্দ্ৰধনুশৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশতে নৱজাতকৰ পৰা ১৬ বছৰ বয়সলৈকে শিশুৰ বাবে ভেকচিন সুৰক্ষা বিনামূলীয়াকৈ উপলব্ধ কৰা হৈছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মোদী চৰকাৰে দেশৰ দৰিদ্ৰ লোকক ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে মোদী চৰকাৰে চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ আসন দুগুণ কৰা, লগতে স্নাতকোত্তৰ আসন ডেৰ-দুগুণ বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰী জন ঔষধি কেন্দ্ৰৰ জৰিয়তে দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে মাত্ৰ ২০ শতাংশ মূল্যত ঔষধ উপলব্ধ কৰোৱাইছে । তেওঁ কয় যে ২০১৩-১৪ চনত ভাৰত চৰকাৰৰ স্বাস্থ্য বাজেট আছিল ৩৭ হাজাৰ কোটি টকা আৰু ২০২৫-২৬ চনত মোদী জীয়ে সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰে সেয়া ১ লাখ ৩৭ হাজাৰ কোটি টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছে। তেওঁ কয় যে মোদী চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশতে ৭৩০ টা ইন্টিগ্ৰেটেড পাব্লিক হেল্থ লেব নিৰ্মাণ কৰিছে, একেদৰে ৩৩৮২ টা জনস্বাস্থ্য গোট নিৰ্মাণ কৰাৰ লগতে ৬০২ টা ক্ৰিটিকেল কেয়াৰ বক্স নিৰ্মাণ কৰিছে। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মোদী জীয়ে দেশৰ নাগৰিকৰ স্বাস্থ্য উন্নত কৰাৰ বাবে সুচিন্তিত সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰে এই সকলো পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ কয় যে এক প্ৰকাৰে স্বাস্থ্যসেৱাক স্পৰ্শ কৰা প্ৰতিটো কাৰ্যসূচীৰ প্ৰতি বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে, বিশেষকৈ চিকিৎসা শিক্ষা আৰু গৱেষণাৰ বিষয়ত বিশেষভাবে গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। সমাজখন একত্ৰিত হৈ স্বাস্থ্য সুৰক্ষাৰ বিষয়টোক গণ আন্দোলনলৈ ৰূপান্তৰিত নকৰিলে কোনো চৰকাৰে দেশৰ সকলো নাগৰিককে স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় সুৰক্ষা দিব নোৱাৰে বুলিও তেওঁ কয়।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah performs the Bhoomi Pujan of Poona Lifespace International in Pune, Maharashtra
In the coming days, more than six thousand students will be able to study medical science in the medical college and research center being built here
Poona Lifespace International has decided to take forward the work of medical services, education and medical research with a new direction, new approach and a new era
In the past 11 years, the Modi government has made all the arrangements to improve the health of the citizens of the country with a well-thought-out holistic approach
Modi Government doubled the number seats in medical colleges, increased the post graduate seats by 2.5 times and made medicines available to the poor at only 20% of the cost through PM Jan Aushadhi Kendra
In the previous government, the health budget was Rs 37 thousand crores and in 2025-26, Modi Ji increased it to Rs 1 lakh 37 thousand crores with a holistic view
04 JUL 2025 7:19PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah performed the Bhoomi Pujan of Poona Lifespace International (PHRC) in Pune, Maharashtra today. Many dignitaries including Deputy Chief Minister of Maharashtra Shri Eknath Shinde and Union Minister of State for Cooperation Shri Muralidhar Mohol were present on the occasion.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that in the coming days, six thousand students from across the state along with Pune city will study medical science in the medical college and research center being built. He said that this area of ​​14 acres will be available to serve Pune and entire Western Maharashtra in the coming time. Shri Shah said that PHRC Life Science Organization has decided to advance medical services, education, and medical research over 14 acres with a built-up area of 1.4 million square feet, with the vision of ushering in a new direction, a fresh perspective, and a new era.
Shri Amit Shah said that in the last 11 years, the central government of Narendra Modi started improving and strengthening the health of 140 crore Indians with a holistic approach. He said that first 15 crore toilets were built in the country and Modi ji worked to instill the culture of cleanliness among small children and youth. He said that Modi ji started Yoga Day which is necessary to keep the body, mind and soul healthy. He said that a new culture was created in the country through Fit India. Along with this, under Mission Indradhanush, vaccine protection was made available free of cost to children from newborn to 16 years of age across the country. Shri Shah said that the Modi government provided free treatment of up to Rs 5 lakh to the poor of the country.
Union Home Minister said that the Modi government doubled the medical seats, also increased the post graduate seats by two and a half times and made medicines available to the poor at only 20 percent price through Pradhan Mantri Jan Aushadhi Kendra. He said that in 2013-14, the health budget of the Government of India was Rs 37 thousand crore and in 2025-26, Modi ji increased it to Rs 1 lakh 37 thousand crore with a holistic view. He said that the Modi government built 730 Integrated Public Health Labs across the country, built 3382 Public Health Units and built 602 Critical Care Boxes. Shri Shah said that Modi ji made all these arrangements with a well thought out holistic approach to improve the health of the citizens of the country. He said that in a way, special attention has been given to every program touching health, especially medical education and research in it. He said that unless the society gets united and the feeling of health security does not become a mass movement, no government can protect all the citizens of the country.