Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah unveils the statue of Shrimant Bajirao Peshwa I at the National Defence Academy in Pune, Maharashtra
Prime Minister Shri Narendra Modi is bringing the history of warriors spanning thousands of years to the youth through the mantra of 'Vikas Bhi, Virasat Bhi'
The most appropriate place to install the statue of a valiant warrior like Bajirao Peshwa, who was never defeated throughout his life, is the National Defence Academy
The statue of Bajirao Peshwa installed at NDA will inspire our future soldiers in such a way that no one will dare to challenge India's borders
To preserve ‘Swaraj’, our armed forces and leadership will take every necessary step, and Operation Sindoor is an example of this
Without stopping, without tiring—wherever there were signs of slavery, Shrimant Bajirao Peshwa ignited the lamp of freedom
Bajirao Peshwa fought every battle for the motherland, religion, and ‘Swaraj’, creating an immortal history that no one else could replicate for centuries to come
Chhatrapati Shivaji Maharaj, in his short lifespan, not only established ‘Hindavi Swaraj’ but also instilled the values of ‘Swaraj’ in the hearts of the youth
If the Peshwas had not carried forward the fight for independence started by Shivaji Maharaj for 100 years, the original essence of India would not have been the same as today
The responsibility of building the India envisioned by Shivaji Maharaj lies with 140 crore Indians
04 JUL 2025 4:56PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today unveiled the statue of Shrimant Bajirao Peshwa I in Pune, Maharashtra. On this occasion, Maharashtra Chief Minister Shri Devendra Fadnavis, Deputy Chief Ministers Shri Eknath Shinde and Shri Ajit Pawar, and Union Minister of State for Cooperation Shri Murlidhar Mohol, along with many other dignitaries, were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Prime Minister Shri Narendra Modi has given the mantra of "Vikas Bhi Virasat Bhi," under which it is crucial to make our “thousands years” old culture, its history and the inspiring figures, accessible to our youth and warriors. He said that the land of Pune is the birthplace of the ethos of ‘Swaraj’. Shri Shah stated that in the 17th century, the voice of ‘Swaraj’ emerged from Pune, and when the time came for the people to fight for ‘Swaraj’, against the British, it was Lokmanya Bal Gangadhar Tilak Maharaj who was the first to demand for it. He added that Veer Savarkar from the land of Maharashtra, set an example demonstrating how much one person can do for their country in their lifetime.
Shri Amit Shah said that while many statues of Peshwa Bajirao have been installed across the country, the most fitting place for a memorial for him is the National Defense Academy (NDA) in Pune. He noted that the future leaders of India's three armed forces are trained in the academy. Shri Shah added that if our future soldiers draw inspiration from Bajirao Peshwa and learn from his life, no one would dare to challenge India's borders for ages to come.
Union Home Minister said that some of the principles of the art of warfare are timeless and eternal. He stated that strategy, speed, dedication, patriotism, and the spirit of sacrifice are what lead armies to victory in war. Shri Shah noted that Bajirao Peshwa fought 41 battles in a span of 20 years and emerged victorious in all of them. He added that the NDA Academy is the most fitting place for the statue of a brave warrior like Bajirao Peshwa, who never allowed defeat to come near him throughout his life.
Shri Amit Shah said that with his skills, strategy, and the help of brave companions, Bajirao Peshwa turned many lost battles into victories. He stated that Bajirao Peshwa destroyed the symbols of slavery wherever they existed and lit the lamp of freedom in their place. Shri Shah noted that throughout his 20-year tenure, no one ever saw Bajirao Peshwa dismount from his horse. He added that Bajirao Peshwa undertook the construction of Shaniwarwada, implemented water management systems, and fought against many social evils. The Home Minister said that some people refer to Bajirao Peshwa as a divinely gifted commander, an invincible warrior, and the greatest disciple of Shivaji, Bajirao Peshwa. He emphasized that Bajirao fought all his battles not for himself but for the nation and ‘Swaraj’. Shri Shah concluded that Bajirao Peshwa fought every battle for his motherland, religion, and Swaraj, creating an immortal history that no one will be able to replicate for centuries to come.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that in his short lifespan, Chhatrapati Shivaji Maharaj, not only established Hindavi Swaraj but also instilled the values of Swaraj in the hearts of the youth. He stated that after Shivaji Maharaj, many individuals carried forward his tradition, ensuring that the flame of Swaraj never gets extinguished. Shri Shah added that if the Peshwas had not continued the fight for independence started by Shivaji Maharaj for 100 years, then the original essence of India would not have been the same as today.
Shri Amit Shah said that whenever despair begins to creep into life, the thoughts of young Shivaji Maharaj and Shrimant Bajirao Peshwa come to mind, driving despair far away. He stated that the responsibility of building the India envisioned by Shivaji Maharaj lies with 140 crore Indians. He added that whenever the need arises to preserve Swaraj, our armed forces and leadership will undoubtedly fulfill this duty, with Operation Sindoor being an example of this. Shri Shah said that alongside ‘Swaraj’, creating a great India was also Chhatrapati’s vision—a nation that, by the centenary of independence, stands foremost in every field. He emphasized that there is no better figure in our history than Shrimant Bajirao Peshwa to inspire the effort, dedication, and sacrifice needed to achieve this life goal.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପୁନେଠାରେ ଥିବା ଜାତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏକାଡେମୀରେ ଶ୍ରୀମନ୍ତ ବାଜିରାଓ ପେଶ୍ୱା ପ୍ରଥମଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ 'ବିକାଶ ବି, ବୀରାସତ୍ ବି' ମନ୍ତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ଇତିହାସକୁ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଉଛନ୍ତି
ବାଜିରାଓ ପେଶ୍ୱାଙ୍କ ପରି ଜଣେ ବୀର ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପନ କରିବା ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନ ହେଉଛି ଜାତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏକାଡେମୀ
ଏନଡିଏରେ ସ୍ଥାପିତ ବାଜିରାଓ ପେଶ୍ୱାଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଆମର ଭବିଷ୍ୟତ ସୈନିକମାନଙ୍କୁ ଏପରି ପ୍ରେରଣା ଦେବ ଯଦ୍ବାରା ଭାରତର ସୀମାକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିବାକୁ କେହି ସାହସ କରିବେ ନାହିଁ
'ସ୍ୱରାଜ'କୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା ପାଇଁ, ଆମର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ନେବେ, ଏବଂ ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ
ଯେଉଁଠାରେ ଦାସତ୍ୱର ସଙ୍କେତ ଥିଲା, ସେଠାରେ ନ ଅଟକି, କ୍ଲାନ୍ତ ନ ହୋଇ - ଶ୍ରୀମନ୍ତ ବାଜିରାଓ ପେଶ୍ୱା ସ୍ୱାଧୀନତାର ଦୀପ ପ୍ରଜ୍ୱଳିତ କରିଥିଲେ
ବାଜିରାଓ ପେଶ୍ୱା ମାତୃଭୂମି, ଧର୍ମ ଏବଂ 'ସ୍ୱରାଜ' ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଦ୍ଧ ଲଢ଼ି ଏକ ଅମର ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ ଯାହାର ଅନେକ ଶତାବ୍ଦୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୁନରାବୃତ୍ତି ହୋଇ ପାରିବ ନାହିଁ
ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ, ତାଙ୍କ କ୍ଷୁଦ୍ର ଜୀବନକାଳରେ, କେବଳ 'ହିନ୍ଦବୀ ସ୍ୱରାଜ' ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିନଥିଲେ ବରଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ହୃଦୟରେ 'ସ୍ୱରାଜ'ର ମୂ
04 JUL 2025 4:56PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପୁଣେରେ ଶ୍ରୀମନ୍ତ ବାଜିରାଓ ପେଶ୍ୱା ପ୍ରଥମଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦେବେନ୍ଦ୍ର ଫଡନଭିସ୍, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଏକନାଥ ସିନ୍ଦେ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅଜିତ ପାୱାର, ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ସମବାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୁରଲୀଧର ମୋହୋଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବହୁ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ "ବିକାଶ ବି ବୀରାସତ୍ ବି" ମନ୍ତ୍ର ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଅଧୀନରେ ଆମର "ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ପୁରୁଣା ସଂସ୍କୃତି, ଏହାର ଇତିହାସ ଏବଂ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଗୁଡ଼ିକୁ ଆମ ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ଯୋଦ୍ଧାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଗମ କରିବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୁନେ ଭୂମି 'ସ୍ୱରାଜ'ର ନୀତିର ଜନ୍ମସ୍ଥାନ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ 17 ଶତାବ୍ଦୀରେ ପୁନେରୁ 'ସ୍ୱରାଜ'ର ସ୍ୱର ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନେ ବ୍ରିଟିଶଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ 'ସ୍ୱରାଜ' ପାଇଁ ଲଢ଼ିବାର ସମୟ ଆସିଲା, ସେତେବେଳେ ଲୋକମାନ୍ୟ ବାଳ ଗଙ୍ଗାଧର ତିଲକ ମହାରାଜ ପ୍ରଥମେ ଏହାର ଦାବି କରିଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଭୂମିରୁ ବୀର ସାଭରକର, ଜୀବନକାଳରେ ଦେଶ ପାଇଁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ଏକ ଉଦାହରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶ ସାରା ପେଶୱା ବାଜିରାଓଙ୍କ ଅନେକ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ମାରକୀ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନ ହେଉଛି ପୁଣେରେ ଥିବା ଜାତୀୟ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏକାଡେମୀ (ଏନଡିଏ)। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ତିନି ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ଭବିଷ୍ୟତ ନେତାମାନେ ଏହି ଏକାଡେମୀରେ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ଆମର ଭବିଷ୍ୟତର ସୈନିକମାନେ ବାଜିରାଓ ପେଶୱାଙ୍କଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଆନ୍ତି ଏବଂ ତାଙ୍କ ଜୀବନରୁ ଶିକ୍ଷା ପାଆନ୍ତି, ତେବେ ଆଗାମୀ ଯୁଗ ପାଇଁ କେହି ଭାରତର ସୀମାକୁ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ କରିବାକୁ ସାହସ କରିବେ ନାହିଁ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯୁଦ୍ଧ କଳାର କିଛି ନୀତି କାଳଜୟୀ ଏବଂ ଚିରସ୍ଥାୟୀ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରଣନୀତି, ଗତି, ସମର୍ପଣ, ଦେଶପ୍ରେମ ଏବଂ ବଳିଦାନର ମନୋଭାବ ହିଁ ସେନାବାହିନୀକୁ ଯୁଦ୍ଧରେ ବିଜୟୀ କରାଇଥାଏ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବାଜିରାଓ ପେଶୱା 20 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 41ଟି ଯୁଦ୍ଧ ଲଢ଼ିଥିଲେ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଯୁଦ୍ଧରେ ବିଜୟୀ ହୋଇଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏନଡିଏ ଏକାଡେମୀ ହେଉଛି ବାଜିରାଓ ପେଶ୍ବାଙ୍କ ପରି ଜଣେ ସାହସୀ ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସ୍ଥାନ, ଯିଏ ତାଙ୍କ ଜୀବନ ସାରା କେବେ ପରାଜୟକୁ ତାଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସିବାକୁ ଦେଇନଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ଦକ୍ଷତା, ରଣନୀତି ଏବଂ ସାହସୀ ସାଥୀମାନଙ୍କ ସହାୟତାରେ, ବାଜିରାଓ ପେଶ୍ବା ଅନେକ ହାରିଯାଇଥିବା ଯୁଦ୍ଧକୁ ବିଜୟରେ ପରିଣତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବାଜିରାଓ ପେଶ୍ବା ଯେଉଁଠାରେ ଦାସତ୍ୱର ପ୍ରତୀକ ଥିଲେ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ନଷ୍ଟ କରି ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସେହି ସ୍ଥାନରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଦୀପ ଜାଳିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ 20 ବର୍ଷର କାର୍ଯ୍ୟକାଳ ମଧ୍ୟରେ, କେହି କେବେ ବାଜିରାଓ ପେଶ୍ବାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ଘୋଡାରୁ ଓହ୍ଲାଇବାର ଦେଖି ନଥିଲେ। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ବାଜିରାଓ ପେଶ୍ବା ଶନିବାରୱାଡା ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ, ଜଳ ପରିଚାଳନା ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଅନେକ ସାମାଜିକ କୁସଂସ୍କାର ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼ିଥିଲେ। ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କିଛି ଲୋକ ବାଜିରାଓ ପେଶ୍ବାଙ୍କୁ ଜଣେ ଦିବ୍ୟ ପ୍ରତିଭାଶାଳୀ ସେନାପତି, ଜଣେ ଅଜେୟ ଯୋଦ୍ଧା ଏବଂ ଶିବାଜୀଙ୍କ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଶିଷ୍ୟ ବାଜିରାଓ ପେଶ୍ବା ବୋଲି କୁହନ୍ତି। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବାଜିରାଓ ତାଙ୍କର ସମସ୍ତ ଯୁଦ୍ଧ ନିଜ ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଦେଶ ଏବଂ 'ସ୍ୱରାଜ' ପାଇଁ ଲଢ଼ିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଏହି ସିଦ୍ଧାନ୍ତରେ କହିଥିଲେ ଯେ ବାଜିରାଓ ପେଶ୍ୱା ତାଙ୍କ ମାତୃଭୂମି, ଧର୍ମ ଏବଂ ସ୍ୱରାଜ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁଦ୍ଧରେ ଲଢ଼ିଥିଲେ, ଏକ ଅମର ଇତିହାସ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ ଯାହାକୁ ଆଗାମୀ ଶତାବ୍ଦୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେହି ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିପାରିବେ ନାହିଁ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତାଙ୍କ ସ୍ୱଳ୍ପ ଜୀବନକାଳ ମଧ୍ୟରେ, ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ କେବଳ ହିନ୍ଦବୀ ସ୍ୱରାଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିନଥିଲେ ବରଂ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ହୃଦୟରେ ସ୍ୱରାଜର ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ପରେ, ଅନେକ ବ୍ୟକ୍ତି ତାଙ୍କ ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଥିଲେ, ସ୍ୱରାଜର ଶିଖାକୁ ଲିଭାଇବାକୁ ଦେଇନଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ପେଶ୍ବାମାନେ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମକୁ 100 ବର୍ଷ ଧରି ଜାରି ରଖି ନଥାଆନ୍ତେ, ତେବେ ଭାରତର ମୂଳ ସାର ଆଜି ପରି ନଥାଆନ୍ତା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଜୀବନରେ ନିରାଶା ପଶିବାକୁ ଆରମ୍ଭ କରେ, ସେତେବେଳେ ଯୁବ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଏବଂ ଶ୍ରୀମନ୍ତ ବାଜିରାଓ ପେଶ୍ବାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ମନକୁ ଆସେ, ନିରାଶାକୁ ବହୁ ଦୂରକୁ ନେଇଯାଏ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶିବାଜୀ ମହାରାଜଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପରିକଳ୍ପିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣର ଦାୟିତ୍ୱ 140 କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଉପରେ ରହିଛି। ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ସ୍ୱରାଜକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିବ, ଆମର ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀ ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱ ନିଃସନ୍ଦେହରେ ଏହି କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ପାଳନ କରିବେ, ଅପରେସନ୍ ସିନ୍ଦୂର ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ 'ସ୍ୱରାଜ' ସହିତ, ଏକ ମହାନ ଭାରତ ଗଠନ ମଧ୍ୟ ଛତ୍ରପତିଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଥିଲା - ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ଯାହା ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ଥାନରେ ରହିବ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଜୀବନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପ୍ରୟାସ, ସମର୍ପଣ ଏବଂ ବଳିଦାନକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେବା ପାଇଁ ଆମ ଇତିହାସରେ ଶ୍ରୀମନ୍ତ ବାଜିରାଓ ପେଶ୍ୱାଙ୍କ ଠାରୁ ଉତ୍ତମ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଆଉ କେହି ନାହାନ୍ତି।