খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
দে-এন.আর.এল.এমনা শীন্দুনা শিল্লোংদা চীঞ্জাক, মচি ওইবা চীঞ্জাক অমসুং হকশেলগী মতাংদা নুমিৎ নিনিগী ৱার্কশোপ পাংথোকখ্রে
এস.ঐচ.জিনা লমজিংবা এফ.এন.ঐচ.দব্লিউ মপাঙ্গল কনখৎহনবগী দরকার ওইবগী মতাংদা খন্নখ্রে
03 JUL 2025 11:30AM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী রুরেল দিবলপমেন্ত মিনিস্ত্রিগী দিনদয়াল অন্তয়োদয়া য়োজনা-নেসনেল রুরেল লাইফলিহুদস মিসন্না মেঘালয়গী স্তেৎ রুরেল লাইফলিহুদস মিসনগা খুৎশম্নদুনা “শঙ্গথন, শ্বাস্থ্যা, সমরিধি: ফুদ, ন্যুত্রিসন, হেল্থদা নুপীশিংগী অপুনবা থবক” হায়বা অসিদা জুন ৩০ দগী জুলাই ১, ২০২৫ দা মেঘালয়গী শিল্লোংদা নুমিৎ নিনিগী রিজনেল ৱার্কশোপ অমা পাংথোকখ্রে।
রাজ্যশিংগী মরক্ত অমনা অমদগী তম্নবা অমসুং ভারত শীনবা থুংবগী মীয়ামগী অফবা থবকশিং উৎনবা ৱার্কশোপ অসিনা পান্দম থম্লি। লাইন দিপার্তমেন্তশিং, সি.এস.ওশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎহন্নবা অমসুং মীওই খুদিংমক কোনশিনবা অমসুং তুংকোইনা চৎনবা য়াবা থৌশিলশিং শেম্নবা ৱার্কশোপ অসিনা পান্দম থম্লি।
ৱার্কশোপ অদুদা ভারত সরকারগী হান্নগী সেক্রেতরি শ্রী এন.এন সিনহা, রুরেল দিবলপমেন্ত মিনিস্ত্রগী জোইন্ত সেক্রতরি শ্রীমতি সিমরিতি সারান, আর.দি মেঘালয়গী দিরেক্তর শ্রী সিবে সি সাধু অমসুং এস.আর.এল.এম মেঘালয়গী সি.ই.ও শ্রী রামকৃষ্ণ চিতুরি শরুক য়াখি। রাজ্য ১৬ হায়বদি অন্ধ্র প্রদেস, অরুনাচল প্রদেস, অসাম, গৱা, কর্নাতকা, কেরলা, মনিপুর, মিজোরম, নাগালেন্দ, ওরিসা, সিক্কিম, তামিল নাদু, তেলঙ্গানা, ত্রিপুরা, নোংচুপ বেঙ্গল, অমসুং মেঘালয়গী সেনিয়ার ওফিসিএলশিংশু শরুক য়াখি।
অহানবা নুমিত্ত ইস্ত খাসি হিলস জিলাগী লাইতক্রো অমসুং ভোলাগঞ্জ ব্লোক্ত ফিল্দ ভিজিৎ পাংথোকখি অমসুং দেলিগেদশিংনা মীয়ামগী লুচিংবশিং অমসুং হকশেলগী লমদা থবক তৌরিবা মীওইশিংগা উনখি। দেলিগেদশিংনা তোঙান তোঙানবা শীনফমশিংদা লৈরিবা লাখপতি দিদিশিংগা ৱারি শানখি, নুপীশিংগী বেবি শ্বাৱার দেমোন্সত্রেসনশিং অমসুং এগ্রি-ন্যুত্রিসন গার্দেনশিং য়েংখি। অনিশুবা নুমিত্ত রাজ্যশিংগী এফ.এন.ঐচ.দব্লিউগী থবকশিংগী মতাংদা খন্নখি। এফ.এন.ঐচ.দব্লিউগী থবকশিং, পোৎথোকশিং অমসুং আই.ই.সিগী মচাকশিং উৎপা একজিবিসন অমা পাংথোকখি অমসুং সি.আর.পিশিংনা শন্দোক্না তাকখি অমসুং এস.ঐচ.জিশিং, ফেদেরেসনগী মেম্বরশিং, রাজ্যগী ওফিসিএলশিং অমসুং হিরম অসিগী অখঙ-অহৈশিং অমনা অমদগী তম্নবগী খুদোংচাবা লৌখি। শ্রী এন.এন সিনহানা হায়খি মদুদি বিকসিত ভারতকী পান্দম ফংনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপদগী মীওইবা শেমগৎপনা হেন্না মরুওই।
শ্রীমতি সিমরিতি সারান্না হায়খি মমা অমসুং অঙাংশিংগী হকশেলদা সি.জি.ঐচ.এশিংগী থৌদাং অসি থাগৎনিঙাইনি অমসুং মখোয় পর্পলগী তুপী উপ্পা লান্মীশিংনি। এস.আর.এল.এমশিং শীনবা থুংনা এফ.এন.ঐচ.দব্লিউগী থবকশিং য়েংশিনবা অমসুং মাঙজিল থানবা থবক তৌরিবশিং থৌদাং নাখৈ শেংহনবা অসি য়াম্না মরুওই। শ্রী রামকৃষ্ণ চিতুরিনা হায়খি এস.ঐচ.জিনা চলাইবা হোমশিং অমসুং ভি.ওশিংগী ভি.আর.এফশিং লৈদুআন মীয়াম শরুক য়াবা অনৌবা থবকশিংদা মেঘালয় অওনবা অমা পুরক্লে। এস.এ.এম কেসশিংদা চাদা ৯১ হন্থরে অমসুং মসিনা পুনশিনবা অমসুং লৈকায়গী থবকশিং লুচিংবদা খুদোংচাবা পীরে। শ্রী সিবে সি সাধুনা হায়খি মেঘালয় অসি নুপীশিংনা য়ুমগী মপু ওইরবসু, ৱারেপশিং লৌবদা মতম অয়াম্বদা নুপাশিংনা ঙম্না পাংথোক্লি। এফ.এন.ঐচ.দব্লিউগুম্বা মফমশিংগী খুৎথাংদা নুপীশিংগী রিজার্বেসন অমসুং লৈবাক ঙাকপদা শরুক য়াবা অসি য়াম্না মরুওই।
অসাম এস.আর.এল.এমগী এস.এম.দি শ্রী কুন্তাল মোনিনা হায়খি অসামদা মাতকা ইন্সিলেতরশিং, হিদাক মনা শীজিন্নদবা খুঙ্গংশিংগী থবক অমসুং মমাগী খোমলাং পীথকপগী মতাংদা অনৌবা থবকশিং পায়খৎলে। অসামদা অঙাংশিং নৌনা লুহোংবা চাদা ৮৮ হন্থরে অমসুং মমাশিং শিবগী চাং চাদা ৩৩ দা হন্থরে অমসুং মসি সানজোং সেতু কনভরজেন্স মোদেলদা পুখৎনবা পান্দম থম্লি। ইস্ত খাসি হিলসকী দি.সি শ্রীমতি রোসেতা মেরিনা হায়খি মমা অমসুং অঙাংগী হকশেল ফগৎনবা থবক কয়া পায়খৎলে। মরুওইবা থবকশিংগী মনুংদা খোম্লাং পীথক্নবা খাঙপোকশঙশিং শাবা, এস.ঐচ.জিগী ক্রেচেশিং, এগ্রি-ন্যুত্রিসন গার্দেনশিং অমসুং এস.এ.এম অঙাংশিংদা মতেং পাংবা য়াওরি। হোস্পিতালশিংদা অঙাং উনবা মশিং হেনগৎলকপা অমসুং মমা অমসুং অঙাং শিবা হন্থরকপা উরে। য়ুমশিংদা এগ্রি-ন্যুত্রিসন গার্দেনশিং শেমগৎপা অমসুং এফ.এন.ঐচ.দব্লিউগী মতাংদা ৱাখল তাহন্নবা পায়খৎলিবা থবকশিংগী নুংঙাইরবা ৱারিশিং কম্মুনিতি রিছোর্স পর্সনশিংনা লীখি। কেম্পেনশিং, তম্নবা নমুনাশিং অমসুং অমোৎপা লোইশিনবগী থবকশিংগী খুৎথাংদা মখোয়না মীয়ামগী লমচৎতা অহোংবা পুরকখি অমসুং থবকশিং ফগৎহনখি।
শেন-থুম অমসুং হকশেলগী খুদোংচাবশিং ফংনবা নাগালেন্দগী লাখপতি মোদেলগী মতাংদা খন্ন-নৈখি। তামিল নাদুনা ন্যুত্রি-ইন্তরপ্রাইজশিং, মিল্লেত কেফেশিং, স্কুলগী ন্যুত্রিসনগী থবকশিং অমসুং নুপী হেল্থ ভোলুন্তিয়ারশিংগী খুৎথাংদা হেল্থ দিপার্তমেন্তগা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী মতাংদা উৎখি। ২০৪৭ দা বিকসিত ভারত অমগী পান্দম ফংনবা এস.ঐচ.জিনা পায়খৎলিবা হকশেলগী থবকশিং ত্রিপুরানা উৎখি।
অহলশিং শেন্নবগী মতাংদা পাংথোকপা সেসন অমদা ভারতকী অহল মশিং য়াংনা হেনগৎলক্লিবা অমসুং সোসিএল সেকুরিতিগী তঙাইফদবগী মতাংদা খন্নখি। অহলশিংগী এস.ঐচ.জিশিং, মোবাইল হেল্থ য়ুনিতশিং, চহিগা মরী লৈনবা অনাবশিংগী তেলিমেদিসিন শীজিন্নবগী মোদেল অমা হেল্পএজ ইন্দিয়ানা উৎখি। কেরলা এস.আর.এল.এমনা কে ৪ কিয়ার মোদেল অমসুং হকশেল অমসুং অহলশিং য়েংশিন্নবা থবকশিং ফংহনবগী মতাংদা শান্তৱানম উৎখি। বুদস ইন্সতিতুসনশিংনা ৱাখল মপুংফাদ্রবা মীওইশিংগী লাইরিক-লাইশু তম্বা অমসুং হিংনবা লম্বী পীনবগী মতাংদা থবক পায়খৎলি। স্ত্রাইদ প্রোগ্রাম্না এসিস্তিপ দিভাইন্সশিং শাবা অমসুং মখোয়গী য়াইফ থৌরাংগী অনৌবা থবকশিং পায়খৎলি। এফ.এন.ঐচ.দব্লিউ ২০২৪ দা শেমখিবা এক্সন প্লান অমা রিজনেল ৱার্কশোপ অদুদা খন্নখি। এফ.এন.ঐচ.দব্লিউ পুনশিনবা অমসুং মীয়ামগী খুদোংচাবশিং ফংহনবগী মোদেলশিং অসাম অমসুং কেরলানা উৎখি।

Ministry of Rural Development
DAY-NRLM organizes two-day Regional Workshop on Food, Nutrition and Health at Shillong
Need of Strengthening SHG-led FNHW Interventions Stressed
03 JUL 2025 11:30AM by PIB Delhi
The Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM), Ministry of Rural Development (MoRD), Government of India, in collaboration with the State Rural Livelihoods Mission (SRLM), Meghalaya, organized a two-day Regional Workshop titled “Sangathan, Swasthya, Samriddhi: Women Collective’s Action on Food, Nutrition, Health & WASH (FNHW)” on June 30th and July 1st, 2025 at Shillong, Meghalaya.
The workshop aimed to strengthen SHG-led FNHW interventions, encourage cross-learning among states, and showcase community-driven models from across India. It focused on integrating FNHW activities within the DAY-NRLM framework, fostering partnerships with line departments, Civil Society Organizations and amplifying field insights to shape inclusive and sustainable policies.
The event was graced by Shri N.N. Sinha, Former Secretary, Government of India; Smt. Smriti Sharan, Joint Secretary, Ministry of Rural Development; Shri Sibhy C. Sadhu, Director, C&RD Meghalaya and Shri Ramakrishna Chitturi, CEO, SRLM Meghalaya. Senior officials from MoRD, State Mission Directors, CEOs, COOs, and FNHW State In-Charges, along with CLF leaders and CRPs from 16 states - Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Assam, Goa, Karnataka, Kerala, Manipur, Mizoram, Nagaland, Odisha, Sikkim, Tamil Nadu, Telangana, Tripura, West Bengal, and Meghalaya participated in the workshop.
On the first day, field visits were conducted in Laitkroh and Bholaganj Blocks, East Khasi Hills District, where delegates interacted with CLFs, SHGs, and Community Gender & Health Activists (CGHAs). Participants observed community-run transit homes promoting institutional deliveries, interacted with Lakhpati Didi involved in multiple livelihood activities, visited CLFs showcasing collective solutions to local challenges, Baby shower demonstrations and Agri-Nutrition Gardens led by women collectives, providing firsthand experience of community-based innovations. The second day featured an inaugural session with dignitaries, launch of uniform for CGHAs symbolizing strong visual identity and unified commitment to advancing community health and gender equity, experience-sharing by SRLMs, reflections from CRPs, and a panel discussion on state-specific FNHW initiatives. An exhibition displaying FNHW practices, products and IEC materials curated and explained by CRPs and community leaders enabled rich cross-learning among SHGs, federation cadres, MoRD, state officials, and sector experts. Shri N.N. Sinha emphasized the need to prioritize human development over infrastructure in achieving Viksit Bharat. He lauded SHGs' role in last-mile service delivery and behavioural change and called for increased investment in preventive health, especially for vulnerable groups.
Smt. Smriti Sharan commended CGHAs as “warriors in purple capes,” highlighting their leadership in maternal and child health. She stressed the importance of convergence, frontline role clarity, and scaling FNHW efforts across SRLMs. Shri Ramakrishna Chitturi spoke of Meghalaya’s journey from crisis to transformation through community-led innovations like SHG-run transit homes and VO-managed VRFs. He attributed a 91 percent decline in SAM cases to consistent convergence and local leadership. Shri Sibhy C. Sadhu noted that while Meghalaya is matrilineal, decision-making often remains male-dominated. He underlined the importance of women’s reservations and participation in governance through platforms like FNHW. Shri Kuntal Moni Sarmah Bordoloi, SMD, Assam SRLM, shared Assam’s Dasasutra-based strategy built on SHG-led capacity building, SBCC, and convergence. He highlighted innovations such as matka incinerators, tobacco-free village drives and breastfeeding corners. Assam reported an 88% reduction in child marriage and a 33 percent drop in maternal mortality and aims to scale its Sanjog Setu convergence model.
Smti. Rosetta Mary Kurbah, Deputy Commissioner, East Khasi Hills, shared the district’s decentralized and convergent model for improving maternal and child health. Key initiatives included breastfeeding huts, SHG-run crèches, Agri-Nutrition Gardens, and targeted support to SAM children. Notable progress was seen in increased institutional deliveries and reduced maternal and infant deaths. Community Resource Persons (CRPs) shared inspiring stories of leading FNHW awareness, strengthening VHSNCs, and promoting Agri-Nutri Gardens across SHG households. Through local campaigns, school-based learning models, and partnerships on waste management, they are driving behavioural change and improving service uptake. Their efforts reflect how SHG-led initiatives are creating healthier, more empowered, and climate- conscious communities.
The SRLM panel discussion emphasized how integrating FNHW within SHG-led livelihoods ensures both economic and health gains, as seen in Nagaland’s Lakhpati model. Tamil Nadu showcased nutri-enterprises, millet cafes, school nutrition programs, and convergence with health departments through women health volunteers. Tripura underlined SHG-driven health promotion, preventive care, and grassroots coordination as vital to achieving Viksit Bharat by 2047.
A session on elderly care highlighted India’s rapidly aging rural population and the urgent need for social security. HelpAge India presented a community-led pyramid model using Elderly SHGs, mobile health units, and telemedicine to ensure age-specific, dignified care and inclusion. Kerala SRLM shared Kudumbashree’s experience in implementing care economy models like K4 Care and Saantwanam, which create dignified jobs in health and elder care. BUDS institutions, in convergence with LSGIs, support education and livelihoods for the intellectually disabled. The STRIDE program develops assistive devices, and new initiatives were also presented to deepen care and inclusion efforts. An action plan emerging from the National Conclave on FNHW 2024 shaped through national consultations and regional workshops was discussed. Deliberations focused on embedding FNHW priorities into institutional planning, capacity building, and community platforms. States such as Assam and Kerala shared compelling models of FNHW integration and care service delivery.