ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ତେଲଙ୍ଗାନାର ନିଜାମାବାଦରେ ଜାତୀୟ ହଳଦୀ ବୋର୍ଡର ମୁଖ୍ୟାଳୟକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜାତୀୟ ହଳଦୀ ବୋର୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ସାରା ଦେଶରେ, ବିଶେଷକରି ତେଲଙ୍ଗାନାର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ହଳଦୀ ଚାଷୀଙ୍କ ୪୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଦାବି ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି
ହଳଦୀ ରପ୍ତାନୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ରପ୍ତାନି ଲିମିଟେଡ (ଏନସିଇଏଲ) ଏବଂ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଜୈବିକ ଲିମିଟେଡ (ଏନସିଓଏଲ) ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି
ଜାତୀୟ ହଳଦୀ ବୋର୍ଡ ଗଠନ ହେବା ପରେ ନିଜାମାବାଦର ହଳଦୀ ୩ ରୁ ୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରେ ପହଞ୍ଚିବ
ହଳଦୀ ଚାଷୀ ଏବେ ମଧ୍ୟସ୍ଥିଙ୍କ କବଳରୁ ମୁକ୍ତ ହେବେ ଏବଂ ଜାତୀୟ ହଳଦୀ ବୋର୍ଡ ହଳଦୀ ପ୍ୟାକେଜିଂ, ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ, ବିପ୍ପଣନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବ
ମୋଦୀ ସରକାର ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ସହିତ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ହଳଦୀ ରପ୍ତାନିରେ ଏକ ବିଲିୟନ ଡଲାର ହାସଲ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି
ଚଳିତ ବର୍ଷ କୃଷକମାନେ ହଳଦୀ ପାଇଁ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୧୮,୦୦୦ ରୁ ୧୯,୦୦୦ ଟଙ୍କା ପାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଗାମୀ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୃଷକମାନେ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ଅତିରିକ୍ତ ୧୦୦୦ ଟଙ୍କା ପାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ
ହଳଦୀ ହେଉଛି ଆଣ୍ଟି-ଭାଇରାଲ୍, ଆଣ୍ଟି-କ୍ୟାନସର, ଏବଂ ଆଣ୍ଟି-ଇନଫ୍ଲାମେଟୋରୀ ଏବଂ ଏହାର ଔଷଧୀୟ ଗୁଣ ହେତୁ ଏହା ଏକ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ଔଷଧ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଜଣାଶୁଣା
29 JUN 2025 7:09PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ତେଲଙ୍ଗାନାର ନିଜାମାବାଦରେ ଜାତୀୟ ହଳଦୀ ବୋର୍ଡର ମୁଖ୍ୟାଳୟକୁ ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର କୋଇଲା ଏବଂ ଖଣି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜି. କିଶନ ରେଡ୍ଡୀ, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ବନ୍ଦୀ ସଞ୍ଜୟ କୁମାର ଏବଂ ଅନ୍ୟ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଜାତୀୟ ହଳଦୀ ବୋର୍ଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରି ସାରା ଦେଶରେ, ବିଶେଷ କରି ତେଲଙ୍ଗାନାର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ହଳଦୀ ଚାଷୀଙ୍କ ୪୦ ବର୍ଷ ପୁରୁଣା ଦାବି ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସାରା ଦେଶରେ, ବିଶେଷକରି ତେଲଙ୍ଗାନା ଏବଂ ନିଜାମାବାଦର ହଳଦୀ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଆଜି ପୂରଣ ହେଉଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ନିଜାମାବାଦ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ହଳଦୀର ରାଜଧାନୀ ଭାବେ ପରିଚିତ ଏବଂ ଏଠାକାର କୃଷକମାନେ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ହଳଦୀ ଚାଷ କରିଆସୁଛନ୍ତି, ତଥାପି ଏହା ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିନାହିଁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାତୀୟ ହଳଦୀ ବୋର୍ଡ ଗଠନ ହେବା ସହିତ ନିଜାମାବାଦର ହଳଦୀ ଆଗାମୀ ରୁ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରେ ପହଞ୍ଚିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଥରେ ଜାତୀୟ ହଳଦୀ ବୋର୍ଡ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପରେ ହଳଦୀ ଚାଷୀ ମଧ୍ୟସ୍ଥିଙ୍କ ପ୍ରଭାବରୁ ମୁକ୍ତ ହେବେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ ହଳଦୀ ବୋର୍ଡ ହଳଦୀ ପ୍ୟାକେଜିଂ, ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ, ବିପ୍ପଣନ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ହଳଦୀ ହେଉଛି ଆଣ୍ଟି-ଭାଇରାଲ୍, ଆଣ୍ଟି-କ୍ୟାନସର ଏବଂ ଆଣ୍ଟି-ଇନଫ୍ଲାମେଟୋରୀ ଏବଂ ଏହାର ଔଷଧୀୟ ଗୁଣ ହେତୁ ଏହା ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଏକ ଚମତ୍କାର ଔଷଧ ଭାବେ ଜଣାଶୁଣା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହଳଦୀ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଔଷଧ, ଏବଂ ଅଳ୍ପ ପରିମାଣର ଖାଇବା ଦ୍ୱାରା ଏକାସାଙ୍ଗରେ ମାନବ ଶରୀରରୁ ଏକାଧିକ ରୋଗ ଦୂର ହୋଇପାରିବ। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଜିଆଇ-ଟ୍ୟାଗ ହୋଇଥିବା ଜୈବିକ ହଳଦୀର ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବିପଣନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସରକାର ୨୦୩୦ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ହଳଦୀ ରପ୍ତାନୀରେ ଏକ ବିଲିୟନ ଡଲାର ହାସଲ କରିବା ଲାଗି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସମସ୍ତ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜାତୀୟ ହଳଦୀ ବୋର୍ଡ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ଯେ ହଳଦୀର ସର୍ବାଧିକ ମୂଲ୍ୟ ଏହାର କୃଷକମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବ, ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବଜାରରେ ହଳଦୀର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ବଜାରରେ ଭାରତୀୟ ହଳଦୀର ଔଷଧୀୟ ଗୁଣକୁ ପ୍ରଚାର କରିବ। ଏହା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ ଯେ ଭାରତୀୟ ହଳଦୀର ଗୁଣବତ୍ତା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ମାନଦଣ୍ଡ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ପୂରଣ କରୁଛି, ଉପଯୁକ୍ତ ପ୍ୟାକେଜିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରୁଛି, ଏବଂ ରପ୍ତାନି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ କୌଣସି ବାଧାବିଘ୍ନକୁ ଏଡ଼ାଇବା ପାଇଁ କିପରି ହଳଦୀ ଅମଳ କରାଯିବ ସେ ବିଷୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଏବଂ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ହଳଦୀର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଲାଭ ଉପରେ ଗବେଷଣା ଏବଂ ବିକାଶ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହେବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ତେଲଙ୍ଗାନାର ନିଜାମାବାଦ, ଜଗତିଆଲ୍, ନିର୍ମଳ ଏବଂ କାମାରେଡ୍ଡି ଜିଲ୍ଲା ଭାରତର ସର୍ବାଧିକ ହଳଦୀ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଥିବା ଜିଲ୍ଲା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୫ ମସିହାରେ, ହଳଦୀ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ହଳଦୀ ପାଇଁ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୧୮,୦୦୦ ରୁ ୧୯,୦୦୦ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟ ମିଳିଥିଲା, ଏବଂ ଆଗାମୀ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ଅତିରିକ୍ତ ୧୦୦୦ ଟଙ୍କା ପାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୩-୨୪ ରେ, ଭାରତରେ ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ହଳଦୀ ଚାଷ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ୧୦.୭୪ ଲକ୍ଷ ଟନ ଉତ୍ପାଦନ ହୋଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ରପ୍ତାନି ସହିତ ଜଡ଼ିତ କୃଷକମାନଙ୍କ ଲାଭ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ରପ୍ତାନି ଲିମିଟେଡ ଏବଂ ଜୈବିକ ଚାଷରେ ନିୟୋଜିତ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ସମବାୟ ଜୈବିକ ଲିମିଟେଡ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଛନ୍ତି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ତାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିବାର ଏକ ସଂସ୍କୃତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ୨୦୨୩ ରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଆଜି ପୂରଣ ହୋଇଛି।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah inaugurates the headquarters of the National Turmeric Board in Nizamabad, Telangana
Prime Minister Shri Narendra Modi has fulfilled the 40-year-old demand of millions of turmeric farmers across the country, especially in Telangana, by establishing the National Turmeric Board
Prime Minister Modi has established the National Cooperative Exports Limited (NCEL) and the National Cooperative Organics Limited (NCOL) to promote the export of turmeric
With the formation of the National Turmeric Board, Nizamabad's turmeric will reach many countries in the world within 3-4 years
Turmeric farmers will now be free from middlemen, and the National Turmeric Board will establish a complete chain for turmeric packaging, branding, marketing, and export
The Modi government has set a target of achieving one billion dollars in turmeric exports by 2030, with all necessary preparations already in place
This year, farmers received ₹18,000 to ₹19,000 per quintal for turmeric, and efforts will be made to ensure farmers get an additional ₹6,000-7,000 per quintal in the next three years
Turmeric is anti-viral, anti-cancer, and anti-inflammatory, and due to its medicinal properties, it is known worldwide as a wonder drug
29 JUN 2025 7:09PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today inaugurated the headquarters of the National Turmeric Board in Nizamabad, Telangana. On this occasion, Union Minister of Coal and Mines Shri G. Kishan Reddy, Union Minister of State for Home Shri Bandi Sanjay Kumar, and several other dignitaries were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah stated that Prime Minister Shri Narendra Modi has fulfilled the 40-year-old demand of millions of turmeric farmers across the country, especially in Telangana, by establishing the National Turmeric Board. He said that the promise made by the Prime Minister to turmeric farmers across the country, particularly in Telangana and Nizamabad, is being fulfilled today. He noted that Nizamabad has been known as the turmeric capital for decades, and farmers here have been cultivating turmeric for centuries, yet it has not reached global markets. Shri Shah added that with the formation of the National Turmeric Board, Nizamabad's turmeric will reach many countries in the world within the next 3-4 years.
Shri Amit Shah said that once the National Turmeric Board begins functioning formally, turmeric farmers will be freed from the influence of middlemen. He said that the National Turmeric Board will establish a complete chain for turmeric packaging, branding, marketing, and export. He highlighted that turmeric is anti-viral, anti-cancer, and anti-inflammatory, and due to its medicinal properties, it is known worldwide as a wonder drug. He added that turmeric is a remarkable medicine, and consuming even a small amount can eliminate multiple diseases from the human body simultaneously. He further noted that the production and marketing of GI-tagged organic turmeric have also been initiated.
Union Home Minister stated that the Government of India has set a target of achieving one billion dollars in turmeric exports by 2030 and all necessary preparations already in place. He said that the National Turmeric Board will work to ensure that the maximum value of turmeric reaches its farmers, promote the consumption of turmeric in international markets, and publicize the medicinal properties of Indian turmeric in potential markets. It will also ensure that the quality and safety standards of Indian turmeric meet global benchmarks, arrange appropriate packaging, and provide training and skill development to farmers on how to harvest turmeric to avoid any export-related obstacles. Shri Shah added that research and development on the health benefits of turmeric will be conducted to showcase it to the world.
Shri Amit Shah stated that Nizamabad, Jagtial, Nirmal, and Kamareddy districts in Telangana are among the top turmeric-producing districts in India. He mentioned that in 2025, turmeric farmers received a price of 18,000 to 19,000 rupees per quintal for turmeric, and efforts will be made to ensure farmers receive an additional 6,000-7,000 rupees per quintal in the next three years. Shri Shah noted that in 2023-24, turmeric was cultivated on 3 lakh hectares of land in India, resulting in a production of 10.74 lakh tonnes. He added that Prime Minister Modi has established National Cooperative Exports Limited to benefit farmers involved in exports and National Cooperative Organics Limited for those engaged in organic farming. He emphasized that Prime Minister Modi has fostered a culture of fulfilling promises during his tenure, and the promise made in 2023 has been fulfilled today.