সিবিল এবিয়েসন মন্ত্রালয়
এয়র ইন্দিয়া ফ্লাইৎ AI-171গী ব্লেক বোক্সশিংদগী দেতা রিকোভরী তৌখিবা অমসুং চৎথখিবা একজামিনেসনগী স্তেতস রিপোর্ত
26 JUN 2025 1:17PM by PIB Imphal
ICAO চিকাগো কনভেন্সন (1944) দা খুৎয়েক পীরবা লৈবাক অমা ওইনা ভারতনা ICAOগী এনেক্সর 13 অমসুং এয়রক্রাফ্ত (ইনভেস্তিগেসন ওফ এক্সিদেন্তস এন্দ ইন্সদেন্তস) রুলস, 2গী 2017 মতুং ইন্না এয়রক্রাফ্ত এক্সিদেন্তশিং থিজিল্লি। এয়রক্রাফ্ত এক্সিদেন্ত ইনভেস্তিগেসন ব্যুরো (AAIB) অসি অসিগুম্বা ইনভেস্তিগেসনশিং অসিগীদমক খল্লবা ওথোরিতী অমনি।
এয়র ইন্দিয়া ফ্লাইৎ AI-171গী লাইবক থিবা থৌদোক অদুগী মতুংদা AAIBনা অথুবা মতমদা থিজিনবা হৌখি অমসুং পীরিবা চৎন-কাংলোনশিং অদুগী মতুং ইন্না 2025গী জুন 13দা মল্তিদিসিপ্লিনরী তীম অমা শেমখি। ইন্তর্নেস্নেল প্রোতোকোলগী মতুং ইন্না শেম্বা তীম অসি DG AAIBনা লুচিংখি অমসুং মসিগী মনুংদা ইনভেস্তিগেসনগী মথৌ তাবগী মতুং ইন্না এভিএসন মেদিসিনগী স্পিসিএলিস্ত অমা, ATC ওফিসর অমা অমসুং মেন্যুফেকচর অমসুং দিজাইনগী লম (USA)দগী গভর্নমেন্ত ইনভেস্তিগেসতিব এজেন্সী অমা ওইরিবা, নেস্নেল ত্রান্সপোর্তেসন সেফতী বোর্দ (NTSB) গী মীহুৎশিং য়াওরি।
ব্লেক বোক্সশিং রিকোভরী তৌবা অমসুং হেন্দল তৌবা
কোকপিৎ ভোইস রেকোর্দর (CVR) অমসুং ফ্লাইৎ দেতা রেকোর্দর (FDR) অনিমক অসি রিকোভর তৌবা ঙমখি- অমনা জুন 13, 2025দা ক্রাস সাইৎ অদুগী বিলদিং অমগী মথক্তগী ফংবা ঙমখি অদুগা অতোপ্পা অমনা জুন 16, 2025দা অতেক অকাই মরক্তগী ফংবা ঙমখি। মখোয়গী সেক্যুর হেন্দলিং, স্তোরেজ, অমসুং ত্রান্সপোর্ত তৌনবগীদমক স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যুরশিং পীখি। দিভাইসশিং অসি অহমাদাবাদতা পুং 24 পুলিস প্রোতেক্সন অমসুং CCTV সর্ভিলেন্স মখাদা থমখি।
মতুং তারকপদা, ব্লেক বোক্সশিং অসি অহমাদাবাদতগী দিল্লীদা IAFকী এয়রক্রাফ্তদা মপুং ফানা ঙাকশেলগা লোয়ননা জুন 24, 2025দা পুরকখি। ফ্রন্ত ব্লেক বোক্স অসি DG, AAIBগা লোয়ননা দিল্লীগী AAIB লেবতা জুন 24, 2025গী অয়ুক নুংথিল পুং 2:00 তাবদা য়ৌখি। রিয়র ব্লেক বোক্স অসি অনিশুবা AAIBগী তীম অমনা পুরকখি অমসুং জুন 24, 2025গী নুমিদাং ৱাইরম পুং 05:15দা দিল্লীগী AAIB লেবতা য়ৌখি।
দেতা এক্সত্রেক্সন অমসুং হৌজিক লৈরিবা স্তেতস
AAIB অমসুং NTSBগী তেক্নিকেল মেম্বরশিংগা লোয়ননা DG AAIBনা লুচিংবা তীম্না জুন 24, 2025গী নুমিদাংৱাইরমদা দেতা এক্সত্রেক্সন প্রোসেস হৌখি। ফ্রন্ত ব্লেক বোক্সতগী ক্রাশ প্রোতেক্সন মোদ্যুল (CPM) অসি সেফ ওইনা রিত্রাইব তৌবা ঙমখি, অমসুং জুন 25, 2025দা, মেমোরি মোদ্যুল অদু মায় পাক্না এক্সেস তৌখি অমসুং মসিগী দেতা অসি AAIB লেবতা দাউনলোদ তৌখি।
CVR অমসুং FDRগী দেতা নৈনবা হৌরে। থৌওংশিং অসিনা এক্সিদেন্ত থোকখিবগী থৌওংশিংগী সিক্বেন্স শেমগৎনবা অমসুং এভিএসন সেফতী হেনগৎহন্নবা অমসুং তুংদা থোকহল্লকপা থৌদোকশিং থিংনবা থৌদাং লৌরিবা ফেক্তরশিং মশক খঙদোক্নবা পান্দম থম্লি।
এক্সন পুম্নমক অসি মতম চানা লৌখৎতুনা দোমেস্তিক আইনশিং অমসুং ইন্তর্নেস্নেল ওইবা থৌদাংশিং মপুং ফানা ঙাকপগা লোয়ননা পাংথোক্লি।

Ministry of Civil Aviation
Status Report on recovery and examination of data from Black Boxes – Air India Flight AI-171
26 JUN 2025 1:17PM by PIB Delhi
India, as a signatory to the ICAO Chicago Convention (1944), investigates aircraft accidents in accordance with ICAO Annex 13 and the Aircraft (Investigation of Accidents and Incidents) Rules, 2017. The Aircraft Accident Investigation Bureau (AAIB) is the designated authority for such investigations.
Following the unfortunate accident involving Air India Flight AI-171, the AAIB promptly initiated an investigation and constituted a multidisciplinary team on 13 June 2025, in line with prescribed norms. The team, constituted as per international protocol, is led by DG AAIB, and includes an aviation medicine specialist, an ATC officer, and representatives from National Transportation Safety Board (NTSB) which is government investigative agency from the state of manufacture and design, (USA), as required for such investigations.
Recovery and Handling of Black Boxes
Both the Cockpit Voice Recorders (CVR) and Flight Data Recorders (FDR) were recovered—one from a rooftop of the building at the crash site on 13 June, 2025 and the other from the debris on 16 June, 2025. Standard Operating Procedures were issued for their secure handling, storage, and transportation. The devices were kept under 24x7 police protection and CCTV surveillance in Ahmedabad.
Subsequently, the black boxes were brought from Ahmedabad to Delhi by IAF aircraft with full security on 24 June, 2025. The front black box arrived AAIB Lab, Delhi with the DG, AAIB at 1400 hrs on 24 June, 2025. The rear black box was brought by a second AAIB team and reached AAIB Lab, Delhi at 1715 hrs on 24 June, 2025.
Data Extraction and Current Status
On the evening of 24 June 2025, the team led by DG AAIB with technical members from AAIB and NTSB began the data extraction process. The Crash Protection Module (CPM) from the front black box was safely retrieved, and on 25 June, 2025, the memory module was successfully accessed and its data downloaded at the AAIB Lab.
The analysis of CVR and FDR data is underway. These efforts aim to reconstruct the sequence of events leading to the accident and identify contributing factors to enhance aviation safety and prevent future occurrences.
All actions have been taken in full compliance with domestic laws and international obligations in a time bound manner.