গৃহ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় দপ্তৰৰ মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে আজি নতুন দিল্লীত “৫০ বছৰীয়া জৰুৰীকালীন” বিষয়ক কাৰ্যসূচীত ভাষণ দিয়ে
চৰকাৰ এখন একনায়কত্ববাদী হ’লে দেশখনে কেনে ভয়ংকৰ পৰিণতি ভোগ কৰিবলগীয়া হয়, সেয়া চিন্তা কৰিয়েই মোদী জীয়ে ‘সংবিধান হত্যা দিৱস ’ক স্মৰণ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল, সেয়া জৰুৰীকালীন অৱস্থা নাছিল, বৰঞ্চ তেতিয়াৰ শাসকীয় দলৰ ‘অন্যয়কাল’ আছিল৷
‘জৰুৰীকালীন অৱস্থা’ পৰিস্থিতি আৰু বাধ্যবাধকতাৰ পৰিণতি নহয় , বৰঞ্চ একনায়কত্ববাদী মানসিকতা তথা ক্ষমতালিপ্সাৰ প্ৰতিফলন আছিল
বহুদলীয় গণতন্ত্ৰক একদলীয় একনায়কত্ববাদলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ ষড়যন্ত্ৰৰ আৰম্ভণি আছিল ‘জৰুৰীকালীন অৱস্থা’
যেতিয়া এজন ব্যক্তিৰ ভিতৰত লুকাই থকা একনায়কত্ববাদী স্বৰূপটো ওলাই পৰে , তেতিয়া কেৱল জৰুৰীকালীন অৱস্থা জাপি দিয়া হয়, আমাৰ যুৱ প্ৰজন্মৰ বাবে এই ইতিহাস জনাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ কথা
24 JUN 2025 9:42PM by PIB Guwahati
আজি নতুন দিল্লীত শ্যামা প্ৰসাদ মুখাৰ্জী ট্ৰাষ্টে আয়োজন কৰা “৫০ বছৰীয়া জৰুৰীকালীন” অৱস্থা বিষয়ক কাৰ্যসূচীত কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে ভাষণ দিয়ে। এই উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত বহু বিশিষ্ট ব্যক্তি উপস্থিত থাকে।https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/image001YR99.jpg
জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ ৫০ বছৰীয়া জয়ন্তী উপলক্ষে আয়োজন কৰা কাৰ্যসূচীত ভাষণ দি কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত অমিত শ্বাহে কয় যে যেতিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২৪ চনৰ ১১ জুলাইত প্ৰতি বছৰে ২৫ জুন তাৰিখক ‘সংবিধান হত্যা দিৱস’ হিচাপে স্মৰণ কৰা হ’ব বুলি সিদ্ধান্ত লৈছিল, তেতিয়াই প্ৰশ্ন উত্থাপন হৈছিল যে ৫০ বছৰ পূৰ্বে ঘটা এটা ঘটনাৰ কথা ক’লে আজি কি লাভ হ’ব। শ্ৰী শ্বাহে কয়, মোদী জীয়ে ‘সংবিধান হত্যা দিৱস’ ক স্মৰণ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছিল যাতে দেশখনে সদায় মনত ৰাখিব পাৰে যে এখন চৰকাৰ একনায়কত্ববাদী হ’লে দেশখনে কেনে ভয়ংকৰ পৰিণতিৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হয়। তেওঁ কয় যে যেতিয়া যিকোনো ভাল বা বেয়া জাতীয় অনুষ্ঠানৰ ৫০ বছৰ সম্পূৰ্ণ হয় তেতিয়া ইয়াৰ স্মৃতি সামাজিক জীৱনত ম্লান হৈ পৰে । কিন্তু গণতন্ত্ৰৰ ভেটি জোকাৰি যোৱা জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ দৰে ঘটনাক লৈ যদি সমাজৰ স্মৃতি ম্লান হৈ পৰে, তেন্তে যিকোনো গণতান্ত্ৰিক দেশৰ বাবে ই এক ডাঙৰ বিপদ। কাৰণ গণতন্ত্ৰ আৰু একনায়কত্ববাদ দুটা ভিন্ন কথা । তেওঁ কয় যে মনৰ আৱেগবোৰ আচলতে মানুহৰ স্বভাৱৰ আৱেগৰ প্ৰকাশ , যিবোৰে দেশ আৰু সমাজৰ সন্মুখত প্ৰত্যাহ্বান হিচাপে থিয় দিব পাৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ভাৰতক বিশ্বত গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ হিচাপে গণ্য কৰা হয়। ভাৰতত গণতন্ত্ৰ কেৱল সংবিধানৰ আত্মা নহয়, বৰঞ্চ সংবিধান নিৰ্মাতাসকলে সংবিধানত সন্নিৱিষ্ট কৰা শব্দৰ জড়িয়তে জনতাৰ মনৰ কথা প্ৰতিফলিত কৰিছে, এয়াই আমাৰ জাতীয় চৰিত্ৰ।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ সময়ত যিকোনো সচেতন নাগৰিকে তেনে অৱস্থা হয়তো ভাল পোৱা নাছিল। কোনেও প্ৰত্যাহ্বান জনাব নোৱাৰে বুলি ভ্ৰমত বন্দী হৈ থকা সকল, জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ পিছত অনুষ্ঠিত হোৱা নিৰ্বাচনত পৰাজিত হোৱাৰ পিছতে সকলো কথা স্পষ্ট হৈছিল। তেতিয়াই স্বাধীনতাৰ পিছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে অকংগ্ৰেছী চৰকাৰ গঠন হোৱা বুলিও তেওঁ কয়। তেওঁ কয় যে জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ ৫০ বছৰ পূৰ্ণ হ’লেও আজিও কোটি কোটি ভাৰতীয়ৰ হৃদয়ৰ ঘাঁ আগৰ দৰেই হৈ আছে। তেওঁ কয় যে সেয়া জৰুৰীকালীন অৱস্থা নাছিল, বৰঞ্চ তেতিয়াৰ শাসকীয় দলৰ এক অনন্যকালহে আছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমাৰ সংবিধান প্ৰস্তুত কৰিবলৈ ২ বছৰ ১১ বছৰ ১৮ দিন লাগিছিল, ১৩ খন কমিটি গঠন হৈছিল, ১৬৫ দিনত ১১ টা অধিবেশন অনুষ্ঠিত হৈছিল। সংবিধানৰ বিভিন্ন বিধানৰ বিষয়ে দীঘলীয়াকৈ আলোচনা কৰা হৈছিল। ১১০০ ঘণ্টা ৩২ মিনিটৰ আলোচনা আছিল সেয়া । সাতজনীয়া খচৰা সমিতিখনে ইয়াক চূড়ান্ত ৰূপ দিছিল । তেওঁ কয় যে বিশ্বৰ সকলো গণতন্ত্ৰৰ সংবিধানতকৈ অধিক আলোচনা, ত্যাগ আৰু তপস্যাৰে যি সংবিধান প্ৰস্তুত কৰা হৈছিল, সেই সংবিধান মন্ত্ৰীসভাৰ নিৰ্দেশত এক মিনিটতে নাকচ কৰা হৈছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ১৯৭৫ চনৰ ২৪ জুনৰ নিশাটো স্বাধীন ভাৰতৰ ইতিহাসৰ আটাইতকৈ দীঘলীয়া নিশা । কাৰণ ইয়াৰ পিছৰ পুৱাটো ২১ মাহৰ পিছত আহিছিল আৰু ই আটাইতকৈ চুটি ৰাতিও আছিল, কাৰণ সেই নিশা ২ বছৰ ১১ মাহ ১৮ দিনৰ অশুভ কচৰৎ ক্ষন্তেকতে বাতিল কৰা হৈছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে গণতান্ত্ৰিক দেশৰ বহুদলীয় গণতন্ত্ৰক এজন ব্যক্তিৰ একনায়কত্ববাদলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ ষড়যন্ত্ৰৰ নামেই হৈছে জৰুৰীকালীন অৱস্থা। তেওঁ কয় যে ‘জৰুৰীকালীন অৱস্থা’ পৰিস্থিতি আৰু বাধ্যবাধকতাৰ ফল নহয়, বৰঞ্চ একনায়কত্ববাদী মানসিকতা তথা ক্ষমতাৰ ক্ষুধাৰ এক প্ৰতিফলন ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে জৰুৰীকালীন সময়ত সংবিধানৰ আত্মাক ভৰিৰে মোহাৰি জনসাধাৰণৰ আদেশৰ ভিত্তিত গঠন কৰা চৰকাৰসমূহ নিশাৰ ভিতৰতে উফৰাই পেলোৱা হৈছিল। দেশৰ জনসাধাৰণ আৰু বিশেষকৈ নৱপ্ৰজন্মই কেতিয়াও পাহৰিব নালাগে যে যেতিয়া এজন ব্যক্তিৰ একনায়কত্ববাদী চৰিত্ৰ পোহৰলৈ আহে তেতিয়া কেনে অৱস্থা হয়। তেওঁ কয় - আজি মই সংবিধানকলৈ উদ্বিগ্ন সকলক সুধিছো জৰুৰীকালীন অৱস্থা ঘোষণাৰ পূৰ্বে সংসদৰ সন্মতি লোৱা হৈছিল নেকি, কেবিনেট বৈঠক আহ্বান কৰা হৈছিল নেকি, দেশবাসী আৰু বিৰোধীক আস্থাত লোৱা হৈছিল নেকি? গণতন্ত্ৰৰ ৰক্ষকৰ ভূমিকা পালন কৰাৰ পৰিৱৰ্তে গণতন্ত্ৰৰ ধ্বংসকাৰী হিচাপে কাম কৰা একেটা দলৰ লগত জড়িত আজিৰ এইসকল লোক বুলিও তেওঁ কয়।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জাতিটোৰ নিৰাপত্তাৰ দোহাই দি জৰুৰীকালীন অৱস্থা জাৰি কৰা হৈছিল যদিও ইয়াৰ মূল কাৰণ আছিল ক্ষমতা হস্তগত কৰি ৰখা। তেওঁ কয় যে তেতিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সংবিধানৰ বিভিন্ন ধাৰা ব্যৱহাৰ কৰি সংবিধানক হত্যা কৰিছিল আৰু দেশখনক দীঘলীয়া জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ মাজলৈ ঠেলি দিছিল। তেওঁ কয় যে কেইবাটাও ঘটনা আৰু প্ৰতিবাদ তথা আন্দোলনে সংখ্যাগৰিষ্ঠতাৰে নিৰ্বাচিত চৰকাৰৰ চকী আৰু ভেটি কঁপাই তুলিছিল । দেশৰ সুৰক্ষাৰ প্ৰতি কোনো বাহ্যিক বা আভ্যন্তৰীণ ভাবুকি অহা নাছিল। আচলতে সেই সময়ত জনসাধাৰণ সচেতন হৈ পৰিছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে লগতে কয় যে তেতিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৩৫২ অনুচ্ছেদৰ অপব্যৱহাৰ কৰি জৰুৰীকালীন অৱস্থা জাপি দি ১ লাখ ১০ হাজাৰ বিৰোধী ৰাজনৈতিক দলৰ নেতাক জেলত ভৰাইছিল। তেনে দলৰ কৰ্মী, সাংবাদিক, বিদ্ৰোহী ছাত্ৰ নেতা আৰু বিভিন্ন সৃষ্টিশীল কামত নিয়োজিত লোকসকলকো কাৰাগাৰত ভৰোৱা হৈছিল। বিধায়িনী দল, কাৰ্যবাহী, ন্যায়পালিকা, সংবাদ মাধ্যম, শিল্পী আৰু সাধাৰণ জনতাই এই ঘটনাত স্তম্ভিত হৈ পৰিছিল। এক কথাত সমগ্ৰ দেশ কাৰাগাৰলৈ পৰিণত হৈছিল । তেওঁ কয় যে সংবিধানৰ অপব্যৱহাৰ এনেদৰে কৰা হৈছিল যে ভাৰতীয় গণতন্ত্ৰই সদায় দুঃস্বপ্নৰ দৰে সেইবোৰ কথা মনত ৰাখিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ সময়ত চিন্তা, কলম আৰু বিৰোধীক কাৰাগাৰত ভৰাই থোৱা হৈছিল। জৰুৰীকালীন সময়ত সংবিধানত ইমান সংশোধনী কৰা হৈছিল যে ইয়াক সংবিধানৰ ‘মিনি সংস্কৰণ’ বুলি কোৱা হৈছিল। প্ৰস্তাৱনা সলনি কৰা হৈছিল , ১৪ নং অনুচ্ছেদ সলনি কৰা হৈছিল, ৭টা সূচী সলনি কৰা হৈছিল আৰু ৪০টা ভিন্ন দফাৰ পৰিৱৰ্তন কৰা হৈছিল । নতুন অনুচ্ছেদ সংযোজন হৈছিল , নতুন ধাৰা সন্নিৱিষ্ট হৈছিল , ৪২ নং সাংবিধানিক সংশোধনে আনকি সংবিধানৰ মৌলিক গাঁথনিও সলনি কৰিছিল, ন্যায়পালিকাৰ বিচলিত হৈছিল । শ্ৰী শ্বাহে কয় যে সংবিধান সংশোধনীৰ ৬৯ নং ধাৰাৰ জড়িয়তে উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ ক্ষমতাও কাঢ়ি নিয়া হৈছিল । গণতান্ত্ৰিক অধিকাৰ বিলুপ্ত কৰি সংস্থাসমূহৰ অপব্যৱহাৰ এনেদৰে কৰা হৈছিল যে ভাৰতীয় সমাজ, দেশ আৰু এই দেশৰ জনসাধাৰণে সেইবোৰ কথা কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰে। তেওঁ কয় যে সেই কাৰণেই প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে সংবিধান হত্যাক স্মৰণ কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে জৰুৰীকালীন সময়ত এক কোটিতকৈ অধিক বন্ধ্যাকৰণ কৰা হৈছিল। জনপ্ৰিয় কণ্ঠশিল্পী কিশোৰ কুমাৰৰ কণ্ঠ অল ইণ্ডিয়া ৰেডিঅ’ত সম্প্ৰচাৰ হোৱাত বাধা দিয়া হৈছিল। বিভিন্ন মতাদৰ্শৰ অস্তিত্বই গণতন্ত্ৰৰ আধাৰ বুলি ভবা দেশৰ সকলো ৰাজনৈতিক দলৰ বাবে এয়া এক শিক্ষা আছিল। মতাদৰ্শ যিয়েই নহওক কিয়, পথ যিয়েই নহওক কিয়, শেষত আমাৰ লক্ষ্য হ’ব লাগে দেশখনক মহান কৰি তোলা। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে দেশখন কেতিয়াও এনেদৰে সৃষ্টি কৰিব নোৱাৰি যে সকলোৱে একে মতাদৰ্শৰ ভিত্তিত কাম কৰিব, একেজন নেতাৰ নেতৃত্বত কাম কৰিব । এনে মানসিকতাৰ আমাৰ সংবিধানৰ মৌলিক মনোভাৱৰ সৈতে মিল নাই।
কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰীয়ে কয় যে সংবিধানে গণতন্ত্ৰৰ মনোভাৱক দৃঢ় কৰিছে। আইনগতভাৱে সেই কথা প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে। সংবিধানে আমাৰ মানুহৰ মনত গণতন্ত্ৰৰ মনোভাৱ প্ৰতিষ্ঠা কৰি আইনী ভাষাতইয়াক প্ৰকাশ কৰিছে। ভাৰতৰ জনসাধাৰণ স্বভাৱতে গণতান্ত্ৰিক মনৰ। আমি বিভিন্ন ধাৰণা, ভিন্ন মতাদৰ্শ আৰু ভিন্ন মতামতক সন্মান কৰা মানুহ। এয়াই আমাৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰৰ সংস্কৃতি, সেইবাবেই আমি ভাৰতক গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ বুলি গণ্য কৰোঁ। ইতিহাসৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা চালে গণতন্ত্ৰৰ প্ৰথম জন্ম হৈছিল আমাৰ দেশতে আৰু সৰ্পঞ্চৰ ধাৰণা এই দেশৰ পৰাই আহিছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আমাৰ গণতন্ত্ৰৰ ভেটি ইমানেই গভীৰ যে যদি কোনো একনায়কত্ববাদীয়ে যদি এই ভেটিটো জোকাৰিবলৈ চেষ্টা কৰে তেন্তে তেওঁ নিজৰ ভৱিষ্যত ধ্বংস কৰাৰ বাহিৰে একো কৰিব নোৱাৰিব। তেওঁ কয় যে আজি জৰুৰীকালীন অৱস্থা জাপি দিয়াৰ জঘন্য কাৰ্যক গৰিহণা দিয়াৰ দিন আৰু যুৱক-যুৱতীসকলে ভৱিষ্যতৰ বাবে গণতন্ত্ৰ ৰক্ষাৰ সংকল্প গ্ৰহণৰ দিন। তেওঁ কয় যে দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলে শ্বাহ আয়োগৰ প্ৰতিবেদন পঢ়িব লাগিব। ভৱিষ্যতে যদি কাৰোবাৰ মনলৈ একনায়কত্ববাদী চিন্তা আহে, তেন্তে ইয়াৰ বিপৰীতে জয় প্ৰকাশ নাৰায়ণৰ দৰে নেতা হোৱাৰ উৎসাহৰ সৃষ্টি হ’ব । সেই প্ৰতিবেদনেও সকলোকে এটা পথ দেখুৱাব। তেওঁ কয় যে সংবিধানৰ মনোভাৱ ৰক্ষা কৰাটো জনসাধাৰণৰ দায়িত্ব। এই মনোভাৱক লৈ ধেমালি কৰা সকলক শাস্তি দিয়াটোও জনসাধাৰণৰেই দায়িত্ব।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addresses the “50 years of Emergency” programme in New Delhi today
Modi ji decided to commemorate 'Samvidhan Hatya Diwas' so that the country remembers how the country has to suffer terrible consequences when a government becomes dictatorial, that was not an emergency, but the 'Anyayakaal' of the then ruling party
‘Emergency’ is not a product of circumstances and compulsion but a product of dictatorial mentality and hunger for power
'Emergency' was the beginning of the conspiracy to convert multiparty democracy into one-party dictatorship
When the dictatorial nature hidden inside a person comes out, then only emergency is imposed, it is important for our young generation to know this history
The night before the Emergency was the longest night after independence, because its morning came 21 months later, when the country's democracy was revived again
The foundation of India's democracy is so deep, that if any dictator tries to shake this foundation, he will achieve nothing except ruining his future
Emergency - when thoughts, pen and opposition were put in prison
During the Emergency, so many amendments were made in the Constitution that it was called a 'mini version' of the Constitution
Emergency declared journalists as antisocial, students as instigators, even social workers became a threat to the country and the public became slave to the dictator
Today those who are lament for the Constitution belong to that party which instead of becoming the protector of democracy, worked to become the destroyer of democracy
The main reason for the emergency was hunger for power, there was no external threat to the country, nor was there any internal crisis, the threat was only to the chair of the then Prime Minister
If the society's memory is blurred about an incident like the Emergency that shook the foundation of democracy, then there is a huge threat for a democratic country
During the Emergency, the Constitution was misused in a way that Indian democracy will always remember it like a nightmare
24 JUN 2025 9:42PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah addressed the “50 Years of Emergency” programme organized by Shyama Prasad Mukherjee Trust in New Delhi today. Many dignitaries were present on the occasion.
Addressing the program organized on the eve of the 50th anniversary of the Emergency, Union Home Minister Shri Amit Shah said that when Prime Minister Shri Narendra Modi decided on 11 July 2024 that every year 25 June will be commemorated as 'SamvidhanHatya Diwas', then the question arose that what will be achieved today by talking about an incident that happened 50 years ago. Shri Shah said, Modi Ji decided to commemorate ‘'SamvidhanHatya Diwas' so that the country can always remember how the country has to suffer terrible consequences when a government becomes dictatorial. He said that when 50 years of any good or bad national event are completed, its memory becomes blurred in social life and if the memory of the society is blurred about an incident like Emergency which shook the foundation of democracy, then it is a big danger for any democratic country, because democracy and dictatorship are two emotions of the mind, which need not be associated with any person. He said that the emotions of the mind are actually the emotions of human nature, which can emerge again and come as a challenge in front of the country and society.
Shri Amit Shah said that India is considered the mother of democracy in the world. Democracy in India is not just the spirit of the Constitution, rather the Constitution makers have interpreted the spirit of the people in the form of words contained in the Constitution and this is our national character.
Union Home Minister Shri Amit Shah said that he is sure that any sensible citizen who lived during the Emergency would not have liked it. He said that those who were illusioned that no one can challenge them, were defeated in the elections held after the Emergency and a non-Congress government was formed for the first time after independence. He said that even though it has been 50 years since the Emergency, but even today the wound in the hearts of crores of Indians is as fresh as it was during the Emergency. He said that said that it was not an emergency but the 'ananykal’ of the then ruling party.
Shri Amit Shah said that it took 2 years 11 years and 18 days to make our constitution, 13 committees were formed, 11 sessions were held in 165 days. Various provisions of the constitution were discussed at length. There was a discussion of 1100 hours and 32 minutes. The drafting committee of seven members gave it its final shape. He said that the constitution which was made with more discussions, sacrifices and penance than the constitutions of all the democracies in the world, was rejected in a minute by the order of the kitchen cabinet. Shri Shah said that the night of 24 June 1975 was the longest night in the history of independent India because its morning came after 21 months and it was also the shortest night, because that night the exercise of 2 years 11 months and 18 days was cancelled in a moment.
Union Home Minister said that Emergency is the name of the conspiracy to convert the multi-party democracy of a democratic country into dictatorship of one person, which was strongly opposed by many people at that time even at the cost of personal loss. He said that 'emergency' is not a result of circumstances and compulsion but is a product of dictatorial mentality and hunger for power.
Shri Amit Shah said during emergency the governments formed on the basis of people's mandate were toppled overnight by trampling the spirit of the constitution. The people of the country and especially the young generation should never forget what happens when the dictatorial qualities of a person come to the fore. He said that today I ask those who invoke the constitution whether the consent of the Parliament was taken before declaring the emergency, whether a cabinet meeting was called, whether the countrymen and the opposition were taken into confidence. He said that these are the people associated with the same party who instead of playing the role of protector of democracy, acted as destroyers of democracy.
Union Home Minister said that the emergency was imposed citing the security of the nation, but its main reason was to ensuring protection of power. He said that the then Prime Minister murdered the Constitution by using the different sections of the Constitution and threw the country into a long Emergency. He said that a number of incidents and protests and movements had shaken the chairs and foundations of the government elected by majority. There was neither any external nor any internal threat to the security of the country. In fact, the public had become aware.
Shri Amit Shah said that the then Prime Minister misused Article 352 to impose emergency and put 1 lakh 10 thousand opposition political leaders in jail. Activists, independent editors, reporters, dissatisfied student leaders and people engaged in various creative works were also put in jail. The legislature, executive, judiciary, press and media, artists and the general public watched this incident in shock and the whole country turned into a prison. He said that the Constitution was misused in such a way that Indian democracy will always remember like a nightmare.
Union Home Minister said that during the Emergency, thoughts, pen and opposition were put in prison. So many amendments were made in the Constitution during the Emergency that it was called a 'mini version' of the Constitution. The preamble was changed, Article 14 was changed, 7 schedules were changed and changes were made in 40 different clauses. New articles were added, new sections were inserted, the 42nd Constitutional Amendment even changed the basic structure of the Constitution, the judiciary was upset because those who gave justice in the judiciary had earlier made it favorable to them. Shri Shah said that the 69th section of the Constitutional Amendment also took away the powers of the Supreme Court. Democratic rights were abolished and agencies were misused in such a way that Indian society, this country and the people of this country can never forget. He said that this is why the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi has decided to commemorated Constitution Hatya Diwas. He said that it should remain in the memory of the whole country that when a person elected democratically becomes a dictator, then how the country has to suffer adverse consequences.
Shri Amit Shah said that more than one crore sterilizations were done during the Emergency. The voice of popular singer Kishore Kumar was stopped from being broadcast on All India Radio. He said that this is a lesson for all the political parties of the country that the existence of different ideologies is the basis of democracy. Whatever the ideology, whatever the path, ultimately our aim should be to make the country great. Shri Shah said that the country can never be created in such a way that everyone will work on the basis of the same ideology, will work under the leadership of the same leader and I am the only one right and no one has the right to even vote. Such a mentality does not match the basic spirit of our Constitution.
Union Home Minister said that the Constitution has sharpened the spirit of democracy, expressed it and established it legally. The Constitution has established the spirit of democracy in the minds of our people and expressed it in legal language. The people of India are democratic minded by nature. We are people who respect different ideas, different ideologies and different opinions. This is our culture of thousands of years, that is why we consider India as the mother of democracy. If we look at it from the perspective of history, democracy was first born in our country and the idea of Sarpanch came from this country.
Shri Amit Shah said that the foundation of our democracy is so deep that if any dictator tries to shake this foundation, he will be able to do nothing but ruin his future. He said that today is the day to condemn the heinous act of imposing emergency and for the youth to take up the torch of protecting democracy for the future. He said that the youth of the country must read the report of the Shah Commission. If in the future dictatorial thoughts come to anyone's mind, then this will create an enthusiasm to become a leader like Jai Prakash Narayan and that report will also show a path. He said that it is the responsibility of the public to protect the spirit of the Constitution. It is also the responsibility of the public to punish those who play with this spirit.