ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଏବଂ ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବାର୍ତ୍ତାଳାପର ଶତବାର୍ଷିକୀ ସମାରୋହ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
24 JUN 2025 1:25PM by PIB Bhubaneswar
ବ୍ରହ୍ମଋଷି ସ୍ୱାମୀ ସଚ୍ଚିଦାନନ୍ଦ ଜୀ, ଶ୍ରୀମତ ସ୍ୱାମୀ ଶୁଭଙ୍ଗା-ନନ୍ଦା ଜୀ, ସ୍ୱାମୀ ଶାରଦାନନ୍ଦ ଜୀ, ସମସ୍ତ ପୂଜ୍ୟ ସନ୍ଥ ଗଣ, ସରକାରରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଜର୍ଜ କୁରିୟନ ଜୀ, ସଂସଦରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ଅଡ଼ୁର ପ୍ରକାଶ ଜୀ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ବରିଷ୍ଠ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି, ଭଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ।
ପିନ୍ନେ ଏନେଡେ ଏଲ୍ଲା, ପ୍ରିୟପେଟ୍ଟୁ ମଲାୟାଲି ସହୋଦରି ସହୋଦରନନ ମାର୍କୁ, ଏନେଡେ ବିନୀତମାୟ ନମସ୍କାରମ୍।
ଆଜି ଏହି ପରିସରରେ ଦେଶର ଇତିହାସରେ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଘଟଣାର ସ୍ମରଣ କରିବାର ସାକ୍ଷୀ ହେଉଛି। ଏକ ଏମିତି ଐତିହାସିକ ଘଟଣା, ଯାହା କେବଳ ଆମର ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ପ୍ରଦାନ କରି ନ ଥିଲା ବରଂ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏବଂ ଏକ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ଦୃଢ଼ ଅର୍ଥ ମଧ୍ୟ ଦେଇଥିଲା। 100 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଏବଂ ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ସେହି ସାକ୍ଷାତ ଆଜି ମଧ୍ୟ ସେତିକି ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ। 100 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେଉଁ ବୈଠକ ହୋଇଥିଲା, ତାହା ଆଜି ମଧ୍ୟ ସାମାଜିକ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଏବଂ ବିକଶିତ ଭାରତର ସାମୂହିକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ ଶକ୍ତିର ଏକ ବଡ଼ ଉତ୍ସ ହୋଇ ରହିଛି। ଏହି ଐତିହାସିକ ଅବସରରେ ମୁଁ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ପାଦତଳେ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ମୁଁ ଗାନ୍ଧୀଜୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରୁଛି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ଆଦର୍ଶ ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସମ୍ପଦ। ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଦେଶ ଓ ସମାଜର ସେବା କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଏକ ଦୀପସ୍ତମ୍ଭ ସଦୃଶ । ସମାଜର ଶୋଷିତ, ଶୋଷିତ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗଙ୍କ ସହ ମୋର କି ପ୍ରକାର ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି, ତାହା ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି। ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆଜି ମଧ୍ୟ, ଯେତେବେଳେ ବି ମୁଁ ସମାଜର ଉତ୍ପୀଡ଼ିତ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ବଡ଼ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଉଛି, ତେଣୁ ମୁଁ ଗୁରୁଦେବଙ୍କୁ ନିଶ୍ଚିତ ମନେ ପକାଉଛି। 100 ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ସେହି ସାମାଜିକ ସ୍ଥିତି, ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ଦାସତ୍ୱ କାରଣରୁ ଯେଉଁ ବିକୃତି ଘଟିଥିଲା, ସେହି ସମୟରେ ଲୋକମାନେ ସେହି କୁପ୍ରଥା ବିରୋଧରେ କଥା ହେବାକୁ ଭୟ କରୁଥିଲେ। କିନ୍ତୁ, ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ବିରୋଧୀଙ୍କ କଥା ଚିନ୍ତା କରୁନଥିଲେ, ସେ ଅସୁବିଧାକୁ ଭୟ କରୁନଥିଲେ, କାରଣ ସେ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟ ଏବଂ ସମାନତାରେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଥିଲେ। ସେ ସତ୍ୟ, ସେବା ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟରେ ବିଶ୍ୱାସ କରନ୍ତି। ଏହି ପ୍ରେରଣା ଆମକୁ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ’ର ମାର୍ଗ ଦେଖାଇଥାଏ। ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ଆମକୁ ଏପରି ଏକ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କରିବାର ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଯେଉଁଠି ଶେଷ ସ୍ଥାନରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ହିଁ ଆମର ପ୍ରଥମ ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ।
ସାଥିମାନେ,
ଶିବଗିରି ମଠ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଲୋକମାନେ ଏବଂ ସନ୍ଥମାନେ ମଧ୍ୟ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଏବଂ ଶିବଗିରି ମଠ ଉପରେ ମୋର କେତେ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି। ମୁଁ ଭାଷା ବୁଝିପାରିଲି ନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ପୂଜ୍ୟ ସଚ୍ଚିଦାନନ୍ଦ ଜୀ ଯାହା କହୁଥିଲେ, ସେ ସବୁ ପୁରୁଣା କଥା ମନେ ପକାଇ ଦେଉଥିଲେ। ଏବଂ ମୁଁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଥିଲି ଯେ ଆପଣ ବହୁତ ଭାବପ୍ରବଣ ହୋଇଯାଉଛନ୍ତି ଏବଂ ସେହି ସମସ୍ତ ଜିନିଷ ଉପରେ ତାଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେଉଛନ୍ତି। ଏବଂ ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୁଁ ଭାଗ୍ୟବାନ ଯେ ମଠର ପୂଜ୍ୟ ସନ୍ଥମାନେ ସର୍ବଦା ମୋତେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ନେହ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ମୋର ମନେ ଅଛି, 2013 ମସିହାରେ, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି, ଯେତେବେଳେ କେଦାରନାଥରେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଆସିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଶିବଗିରି ମଠର ଅନେକ ପୂଜ୍ୟ ସନ୍ଥ ସେଠାରେ ଅଟକି ରହିଥିଲେ, କିଛି ଭକ୍ତ ମଧ୍ୟ ଫସି ରହିଥିଲେ। ଶିବଗିରି ମଠ ସେଠାରେ ଫସି ରହିଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ଉଦ୍ଧାର କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗ କରି ନ ଥିଲା। ପ୍ରକାଶ ଜୀ, କିଛି କଥା ନାହିଁ। ମୁଁ ଏକ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି, ଶିବଗିରି ମଠ ମୋତେ ଆଦେଶ ଦେଲା ଏବଂ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ସେବକ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କଲା। ଏବଂ ଭଗବାନଙ୍କ କୃପା ଦ୍ୱାରା, ମୁଁ ସମସ୍ତ ସନ୍ଥ ଏବଂ ସନ୍ନ୍ୟାସୀମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ଆଣିବାରେ ସକ୍ଷମ ହେଲି।
ସାଥିମାନେ,
ତଥାପି, କଠିନ ସମୟରେ, ଆମର ପ୍ରଥମ ଧ୍ୟାନ ସେହି ଦିଗକୁ ଯାଇଥାଏ, ଯାହାକୁ ଆମେ ନିଜର ବୋଲି ବିବେଚନା କରୁ, ଯାହା ଉପରେ ଆମେ ଅନୁଭବ କରୁ ଯେ ଆମର ଅଧିକାର ଅଛି। ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆପଣ ମୋତେ ନିଜର ବୋଲି ବିବେଚନା କରନ୍ତି। ଶିବଗିରି ମଠର ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ସହିତ ଏହି ଆପଣାପଣରୁ ଅଧିକ ଆତ୍ମିକ ସୁଖର କଥା ମୋ ପାଇଁ ଆଉ କ’ଣ ହୋଇପାରେ ?
ସାଥିମାନେ,
କାଶୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ସହିତ ମୋର ମଧ୍ୟ ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି। ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ବର୍କଲା ଦକ୍ଷିଣର କାଶୀ ଭାବେ ମଧ୍ୟ ଜଣାଶୁଣା। ଏବଂ କାଶୀ ଉତ୍ତର ହେଉ କିମ୍ବା ଦକ୍ଷିଣ, ମୋ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାଶୀ ମୋର କାଶୀ।
ସାଥିମାନେ,
ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପରମ୍ପରା, ଏହାର ଋଷି ଏବଂ ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ପରମ୍ପରା ବିଷୟରେ ଜାଣିବାର ଏବଂ ତା’ର ନିକଟତର ହେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଛି। ଏହା ଭାରତର ବିଶେଷତ୍ୱ ଯେ ଯେତେବେଳେ ବି ଆମ ଦେଶ ସମସ୍ୟାର ଘୂର୍ଣ୍ଣିବଳୟରେ ଫସିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଦେଶର କୌଣସି ନା କୌଣସି କୋଣରେ କୌଣସି ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ ଜନ୍ମ ନେଇ ସମାଜକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ଦେଖାଇଥାଏ। କେତେକ ସମାଜର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତି। କେତେକ ସାମାଜିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଏପରି ଜଣେ ମହାନ ସନ୍ଥ ଥିଲେ। 'ନିଭ୍ରୁତି ପଞ୍ଚକମ୍’ ଏବଂ ‘ଆତ୍ମୋପବେଶ ଶତକମ୍’ ଭଳି ତାଙ୍କର ରଚନାଗୁଡ଼ିକ ଅଦ୍ୱୈତ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର ଯେକୌଣସି ଛାତ୍ରଙ୍କ ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶକ ସଦୃଶ ଅଟେ।
ସାଥିମାନେ,
ଯୋଗ ଏବଂ ବେଦାନ୍ତ, ସାଧନା ଏବଂ ମୁକ୍ତି ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ବିଷୟ ଥିଲା। କିନ୍ତୁ, ସେ ଜାଣିଥିଲେ ଯେ ଖରାପ ଅଭ୍ୟାସରେ ଫସି ରହିଥିବା ସମାଜର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଉନ୍ନତି କେବଳ ଏହାର ସାମାଜିକ ଉନ୍ନତି ଦ୍ୱାରା ସମ୍ଭବ ହେବ। ସେଥିପାଇଁ ସେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାକୁ ସାମାଜିକ ସଂସ୍କାର ଏବଂ ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣର ମାଧ୍ୟମ କରିଥିଲେ। ଏବଂ ଗାନ୍ଧୀଜୀ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ଏଭଳି ପ୍ରୟାସରୁ ପ୍ରେରଣା ପାଇଥିଲେ ଏବଂ ତାଙ୍କଠାରୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ। ଗୁରୁଦେବ ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋରଙ୍କ ଭଳି ବିଦ୍ୱାନମାନେ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନାରୁ ଉପକୃତ ହୋଇଥିଲେ।
ସାଥିମାନେ,
ଥରେ କେହି ଜଣେ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ଆତ୍ମୋପଦେଶ ଶତକମ୍ ରମଣ ମହର୍ଷି ଜୀଙ୍କୁ ଶୁଣାଇଥିଲେ । ଏହା ଶୁଣିବା ପରେ ରମଣ ମହର୍ଷି କହିଥିଲେ-"ଅବର୍ ଏଲ୍ଲମ୍ ତେରିଞ୍ଜଭର୍"। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି-ସେ ସବୁକିଛି ଜାଣିଛନ୍ତି ! ଏବଂ ସେହି ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ବିଦେଶୀ ଚିନ୍ତାଧାରାର ପ୍ରଭାବରେ ଭାରତୀୟ ସଭ୍ୟତା, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଦର୍ଶନକୁ ଅବମାନନା କରିବା ପାଇଁ ଷଡଯନ୍ତ୍ର କରାଯାଇଥିଲା, ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଆମକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରାଇଥିଲେ ଯେ ଦୋଷ ଆମର ମୂଳ ପରମ୍ପରାରେ ନାହିଁ। ଆମକୁ ଆମର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାକୁ ପ୍ରକୃତ ଅର୍ଥରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଆମେମାନେ ମଣିଷମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଶ୍ରୀନାରାୟଣ ଏବଂ ଜୀବମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଶିବଙ୍କୁ ଦେଖୁଥିବା ଲୋକ ଅଛନ୍ତି। ଆମେ ଦ୍ୱୈତରେ ଅଦ୍ୱୈତତା ଦେଖିଥାଉ ଆମେ ପାର୍ଥକ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଅଣ-ପାର୍ଥକ୍ୟ ଦେଖୁ। ବିବିଧତାରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଏକତା ଦେଖିବାକୁ ପାଉଛୁ।
ସାଥିମାନେ,
ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ମନ୍ତ୍ର ଥିଲା-"ଓରୁ ଜାତି, ଓରୁ ମତମ୍, ଓରୁ ଦୈବମ୍, ମନୁଶ୍ୟନୁ’। ‘ତାହା ହେଉଛି, ସମସ୍ତ ମାନବତାର ଏକତା, ସମସ୍ତ ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରାଣୀଙ୍କ ଏକତା! ଏହି ବିଚାର ହିଁ ଭାରତର ଜୀବନ ସଂସ୍କୃତିର ମୂଳ ଅଟେ, ଏହାର ମୂଳଦୁଆ ଅଟେ । ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣ ଭାବନା ସହିତ ସେହି ବିଚାରକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛି। ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ, ନିକଟରେ ଆମେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନ କରିଛୁ। ଏଥର ଯୋଗ ଦିବସର ବିଷୟବସ୍ତୁ ଥିଲା-'ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ "। ତାହା ହେଉଛି, ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ, ଗୋଟିଏ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ! ଏହା ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ବିଶ୍ୱ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ 'ଏକ ବିଶ୍ୱ, ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ "ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଆଜି ଭାରତ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ଦିଗରେ 'ଏକ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ଗ୍ରୀଡ "ଭଳି ବୈଶ୍ୱିକ ଆନ୍ଦୋଳନର ମଧ୍ୟ ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛି। ଆପଣମାନଙ୍କର ମନେଥିବ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତ 2023ରେ ଜି-20 ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମେ ଏହାର ବିଷୟବସ୍ତୁ 'ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ପରିବାର, ଏକ ଭବିଷ୍ୟତ "ରଖିଥିଲୁ। 'ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍ "ର ଭାବନା ଆମର ଏହି ପ୍ରୟାସ ସହିତ ଜଡ଼ିତ। ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ଭଳି ସନ୍ଥମାନଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ଏହା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଯୋଡି ହୋଇ ରହିଛି ।
ସାଥିମାନେ,
ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଏଭଳି ଏକ ସମାଜର ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲେ- ଯାହା ଭେଦଭାବ ମୁକ୍ତ ହେବ। ମୁଁ ସନ୍ତୁଷ୍ଟ ଯେ ଆଜି ଦେଶ ଏକ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସହିତ ଅନୁସରଣ କରୁଛି ଏବଂ ଭେଦଭାବର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୁଯୋଗକୁ ଶେଷ କରୁଛି। କିନ୍ତୁ ଆପଣ ମନେ ପକାନ୍ତୁ, 10-11 ବର୍ଷ ପୂର୍ବର ଅବସ୍ଥାକୁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ପରେ ମଧ୍ୟ କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ଜୀବନ ବଞ୍ଚିବାକୁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଥିଲେ? କୋଟି କୋଟି ପରିବାରର ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ଛାତ ମଧ୍ୟ ନଥିଲା! ଲକ୍ଷ-ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପାନୀୟ ଜଳ ନଥିଲା, ଛୋଟ-ଛୋଟ ରୋଗ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା କରିବାର କୌଣସି ବିକଳ୍ପ ନଥିଲା, ଯଦି କୌଣସି ଗମ୍ଭୀର ରୋଗ ହୁଏ, ଜୀବନ ବଞ୍ଚାଇବାର କୌଣସି ଉପାୟ ନ ଥିଲା, କୋଟି କୋଟି ଗରିବ, ଦଳିତ, ଆଦିବାସୀ, ମହିଳାମାନେ ମୌଳିକ ମାନବୀୟ ମର୍ଯ୍ୟାଦାରୁ ବଞ୍ଚିତ ହେଉଥିଲେ ଏବଂ ଏହି କୋଟି-କୋଟି ଲୋକ, ଏତେ ପିଢ଼ି ଧରି ଏଭଳି ଅସୁବିଧାରେ ରହୁଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ଏକ ଉନ୍ନତ ଜୀବନର ଆଶା ମଧ୍ୟ ମରିଯାଇଥିଲା। ଏବେ ଦେଶର ଏତେ ବଡ଼ ଜନସଂଖ୍ୟା ଏତେ ଯନ୍ତ୍ରଣା ଦାୟକଏବଂ ନିରାଶାରେ ଥିଲା; ସେତେବେଳେ ଦେଶ କିପରି ପ୍ରଗତି କରିପାରିବ? ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ, ଆମେ ସର୍ବ ପ୍ରଥମେ ସରକାରଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାରେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ସୃଷ୍ଟି କଲୁ! ଆମେ ସେବାକୁ ଆମର ସଂକଳ୍ପ କରିଦେଲୁ! ଏହାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ, ଆମେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କୋଟି କୋଟି ଗରିବ-ଦଳିତ-ପୀଡ଼ିତ-ଶୋଷିତ-ବଞ୍ଚିତ ପରିବାରକୁ ପକ୍କା ଘର ଯୋଗାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛୁ। ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ସ୍ଥାୟୀ ଘର ଦେବା। ଏବଂ ଏହି ଘର କେବଳ ଇଟା ଏବଂ ସିମେଣ୍ଟରେ ନିର୍ମିତ ଏକ ଢାଞ୍ଚା ନୁହେଁ, ଏହା ଏକ ଘରର ଧାରଣାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ସମସ୍ତ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ଅଛି | ଆମେ ଚାରି କାନ୍ଥ ଥିବା କୋଠା ପ୍ରଦାନ କରୁନାହୁଁ; ଆମେ ଏକ ଘର ପ୍ରଦାନ କରୁ ଯାହା ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସଂକଳ୍ପରେ ପରିଣତ କରିଥାଏ |
ସେଥିପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଘରେ ଗ୍ୟାସ୍, ବିଜୁଳି, ଶୌଚାଳୟ ଭଳି ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୁବିଧା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଉଛି। ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ପାଣି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି। ଏଭଳି ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ, ଯେଉଁଠି ସରକାର କେବେ ପହଞ୍ଚି ପାରିନଥିଲେ, ଆଜି ସେଠାରେ ବିକାଶର ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପହଞ୍ଚୁଛି। ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ, ବିଶେଷ କରି ସର୍ବାଧିକ ପଛୁଆ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ, ଆମେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନମନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଆଜି ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରର ଚିତ୍ର ବଦଳୁଛି। ଏହାର ପରିଣାମ ହେଉଛି ଯେ ସମାଜର ଶେଷ ସ୍ତରରେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଆଶା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ସେ କେବଳ ନିଜ ଜୀବନକୁ ବଦଳାଇ ଦେଉନାହାନ୍ତି, ବରଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ତାଙ୍କର ଦୃଢ଼ ଭୂମିକା ମଧ୍ୟ ଦେଖୁଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ସର୍ବଦା ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଥିଲେ। ଆମ ସରକାର ମହିଳା ନେତୃତ୍ୱାଧୀନ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ମଧ୍ୟ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି। ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏତେ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ଆମ ଦେଶରେ ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳ ଥିଲା ଯେଉଁଠାରେ ମହିଳାଙ୍କ ପ୍ରବେଶ ଉପରେ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ଲଗାଯାଇଥିଲା। ଆମେ ଏହି ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକୁ ହଟାଇ ଦେଇଛୁ, ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ନୂଆ-ନୂଆ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକାର ମିଳିଛି, ଆଜି ଝିଅମାନେ କ୍ରୀଡ଼ାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ମହାକାଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦେଶକୁ ଗୌରବ ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବର୍ଗ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଯୋଗଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଭଳି ଅଭିଯାନ, ପରିବେଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଅଭିଯାନ, ଅମୃତ ସରୋବର ନିର୍ମାଣ, ବାଜରା ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ, ଆମେ ଜନ ଭାଗିଦାରୀ ଭାବନା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ, ଆମେ 140 କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଶକ୍ତିକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ।
ସାଥିମାନେ,
ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ କହୁଥିଲେ-ବିଦ୍ୟା କୋଣ୍ଡ ପ୍ରବୁଦ୍ଧର ଆଭୁକା ସଙ୍ଗଠନାକୋଣ୍ଡ ଶକ୍ତିର ଆଭୁକା, ପ୍ରୟତ୍ନମ କୋଣ୍ଡ ସମ୍ପନ୍ନାର ଆଭୁକା।” ଅର୍ଥାତ୍, "ଶିକ୍ଷା ମାଧ୍ୟମରେ ଜ୍ଞାନ, ସଂଗଠନ ମାଧ୍ୟମରେ ଶକ୍ତି, ଶିଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ସମୃଦ୍ଧି"। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ସେ ନିଜେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇଥିଲେ। ଗୁରୁଜୀ ଶିବଗିରିରେ ହିଁ ଶାରଦା ମଠ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ। ମା ସରସ୍ୱତୀଙ୍କୁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏହି ମଠ ଏହି ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଦାନ କରେ ଯେ ଶିକ୍ଷା ବଞ୍ଚିତମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତି ଏବଂ ମୁକ୍ତିର ମାଧ୍ୟମ ହେବ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଗୁରୁଦେବଙ୍କ ସେହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକ ଆଜି ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହେଉଛି। ଦେଶର ଅନେକ ସହରରେ ଗୁରୁଦେବଙ୍କ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ସଂସ୍କୃତିକ ମିଶନ ମାନବତାର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜି ଆମେ ଦେଶର ନୀତି ଏବଂ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ଶିକ୍ଷା, ସଂଗଠନ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଗତି ମାଧ୍ୟମରେ ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣର ଏହି ଦୂରଦୃଷ୍ଟିର ସ୍ପଷ୍ଟ ଛାପ ଦେଖିପାରୁଛୁ। ଏତେ ଦଶନ୍ଧି ପରେ, ଆମେ ଦେଶରେ ଏକ ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଲାଗୁ କରିଛୁ। ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି କେବଳ ଶିକ୍ଷାକୁ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ସମାବେଶୀ କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ମାତୃଭାଷାରେ ଅଧ୍ୟୟନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରେ। ପଛୁଆ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ବର୍ଗଙ୍କୁ ଏହାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଲାଭ ମିଳୁଛି।
ସାଥିମାନେ,
ବିଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଆମେ ଦେଶରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ନୂଆ ଆଇଆଇଟି, ଆଇଆଇଏମ୍, ଏମ୍ସ୍ ଭଳି ସଂସ୍ଥା. ଖୋଲାଯାଇଛି, ଯେତିକି ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ବିଗତ 60 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଖୋଲାଯାଇ ନଥିଲା। ଏହାଦ୍ୱାରା ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷାରେ ଗରିବ ଏବଂ ବଞ୍ଚିତ ଯୁବକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ଗତ 10 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳରେ 400ରୁ ଅଧିକ ଏକଲବ୍ୟ ଆବାସିକ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଖୋଲାଯାଇଛି। ଅନେକ ପିଢ଼ି ଧରି ଶିକ୍ଷାରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିବା ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ପିଲାମାନେ ଏବେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛନ୍ତି।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମେ ଶିକ୍ଷାକୁ କୌଶଳ ଏବଂ ସୁଯୋଗ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଯୋଡ଼ିଛୁ। ସ୍କିଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଭଳି ଅଭିଯାନ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରୁଛି। ଦେଶର ଔଦ୍ୟୋଗିକ ପ୍ରଗତି, ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବଡ଼ ଧରଣର ସଂସ୍କାର, ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା, ଷ୍ଟାଣ୍ଡଅପ୍ ଯୋଜନା, ଏସବୁ ଦ୍ୱାରା ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଉପକୃତ ହେଉଛନ୍ତି।
ସାଥିମାନେ,
ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତ ଚାହୁଁଥିଲେ। ଭାରତର ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଆମକୁ ଆର୍ଥିକ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଆଜି ଦେଶ ଏହି ମାର୍ଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି। ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବା ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ନିକଟରେ ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଦେଖିଲା ଯେ ଭାରତ କେତେ ସକ୍ଷମ। ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଭାରତର କଠୋର ନୀତିକୁ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଦେଇଛି। ଆମେ ଦେଖାଇ ଦେଇଛୁ ଯେ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ରକ୍ତପାତ କରୁଥିବା ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ସ୍ଥାନ ସୁରକ୍ଷିତ ନୁହେଁ।
ସାଥିମାନେ,
ଆଜିର ଭାରତ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ଯାହା ସମ୍ଭବ, ଯାହା ଠିକ୍, ସେହି ଅନୁସାରେ ପଦକ୍ଷେପ ନେଉଛି। ଆଜି, ସାମରିକ ଆବଶ୍ୟକତା ପାଇଁ ବିଦେଶ ଉପରେ ଭାରତର ନିର୍ଭରଶୀଳତା ମଧ୍ୟ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଉଛି। ଆମେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ହେଉଛୁ। ଏବଂ ଆମେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ପ୍ରଭାବ ଦେଖିଛୁ। ଆମ ସେନା ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ସହିତ ଶତ୍ରୁକୁ 22 ମିନିଟରେ ଆତ୍ମସମର୍ପଣ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥିଲା। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ହେବ।
ସାଥିମାନେ,
ଦେଶର ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ, ଆମକୁ ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ଶିକ୍ଷାକୁ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଇବାକୁ ହେବ। ଆମ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏହି ଦିଗରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆମେ ଶିବଗିରି ସର୍କିଟର ନିର୍ମାଣ କରି ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ଜୀବନ ସହିତ ଜଡିତ ତୀର୍ଥସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଡ଼ୁଛୁ। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ତାଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ତାଙ୍କର ଶିକ୍ଷା ଅମୃତକାଳ ଦିଗରେ ଆମ ଯାତ୍ରାରେ ଦେଶକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଜାରି ରଖିବ। ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଶି ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା । ଶ୍ରୀ ନାରାୟଣ ଗୁରୁଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଉପରେ ରହିଥାଉ, ଏହି କାମନା ସହିତ ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଶିବଗିରି ମଠର ସମସ୍ତ ସନ୍ଥଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି। ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ-ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ! ନମସ୍କାର!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Centenary Celebration Meeting of Conversation between Sree Narayana Guru & Gandhi Ji
24 JUN 2025 1:25PM by PIB Delhi
Brahmarishi Swami Sachchidananda Ji, Srimath Swami Shubhanga-Nanda Ji, Swami Sharadananda Ji, all the revered saints, my colleague in the government Shri George Kurian Ji, my colleague in Parliament Shri Adoor Prakash Ji, all other senior dignitaries, ladies and gentlemen.
पिन्ने एनडे ऐल्ला, प्रियपेट्ट मलयाली सहोदिरि सहोदरन मार्कु, एनडे विनीतमाय नमस्कारम्।
Today this complex is witnessing an unprecedented event in the history of the country. A historic event that not only gave a new direction to our freedom movement but also gave concrete meaning to the goal of freedom and the dream of an independent India. That meeting of Sre Narayan Guru and Mahatma Gandhi 100 years ago is equally inspiring and relevant even today. That meeting which took place 100 years ago, remains a great source of energy for social harmony and for the collective goals of a developed India even today. On this historic occasion, I bow down to the feet of Sree Narayan Guru. I also pay my tribute to Gandhiji.
Brothers and sisters,
The ideals of Sree Narayan Guru are a great asset for the entire humanity. Sree Narayana Guru is like a lighthouse for those who work with the resolve to serve the country and society. You all know what kind of relationship I have with the exploited, oppressed and deprived sections of the society. And that is why even today, whenever I take big decisions for the oppressed and deprived section of the society, I definitely remember Gurudev. The social conditions of 100 years ago, the distortions that came about due to centuries of slavery, people were afraid to speak against those evils in those times. But Sree Narayan Guru did not care about the opposition, he was not afraid of difficulties, because he believed in harmony and equality. He believed in truth, service and harmony. This inspiration shows us the path of 'Sabka Saath, Sabka Vikas'. This belief gives us the strength to build an India where the person standing at the last rung is our first priority.
Friends,
The people and saints associated with the Shivagiri Math also know how much faith I have in Sree Narayan Guru and the Shivagiri Math. I was not able to understand the language, but the things that Pujya Sachchidananda ji was telling, he was remembering all the old things. And I was also seeing that you were getting very emotional and connecting with him on all those things. And I am fortunate that the revered saints of the Math have always given me their affection. I remember, in 2013, when I was the Chief Minister of Gujarat, when natural calamity struck Kedarnath, many revered saints of Shivagiri Math were stuck there, some devotees were also stuck. Shivagiri Math did not contact the Indian government for the safe evacuation of people trapped there. Prakash Ji, don't mind. I was the Chief Minister of a state, Shivagiri Math ordered me and trusted this servant to do this work. And by the grace of God, I was able to bring all the saints and devotees safely.
Friends,
Anyway, in difficult times, our first attention goes towards that which we consider our own, on which we feel we have a right. And I am happy that you consider me your own. What could be more spiritually pleasing to me than this closeness with the saints of Shivagiri Math?
Friends,
I also have a relationship with all of you through Kashi. Varkala has also been known as Kashi of the South for centuries. And whether the Kashi is of the North or the South, for me every Kashi is my Kashi.
Friends,
I have had the good fortune of knowing and living closely the spiritual tradition of India, the legacy of its sages and saints. It is the specialty of India that whenever our country gets caught in the whirlpool of problems, some great personality is born in some corner of the country and shows a new direction to the society. Some work for the spiritual upliftment of the society. Some give impetus to social reforms in the social sector. Sree Narayan Guru was one such great saint. His works like ‘निवृत्ति पंचकम्’and ‘आत्मोपदेश शतकम्’ are like a guide for any student of Advaita and spirituality.
Friends,
Yoga and Vedanta, Sadhana and Mukti were the main subjects of Sree Narayan Guru. But he knew that the spiritual upliftment of a society trapped in evil practices would be possible only through its social upliftment. Therefore, he made spirituality a medium of social reform and social welfare. And Gandhiji also got inspiration from such efforts of Sree Narayan Guru and took guidance from him. Scholars like Gurudev Rabindranath Tagore also benefited from discussions with Sree Narayan Guru.
Friends,
Once someone recited Sree Narayan Guru's आत्मोपदेश शतकम् to Ramana Maharishi. After listening to it, Ramana Maharishi said- "अवर एल्लाम तेरीन्जवर"। That means- He knows everything! And at a time when conspiracies were being hatched to degrade Indian civilisation, culture and philosophy under the influence of foreign ideas, Sree Narayan Guru made us realise that the fault was not in our original tradition. We need to imbibe our spirituality in the true sense. We are people who see SreeNarayan in human, Shiva in living beings. We see non-duality in duality. We see non-difference even in difference. We see unity even in diversity.
Friends,
You all know that Sree Narayan Guru's mantra was- “ओरु जाति, ओरु मतम्, ओरु दैवम्, मनुष्यनु।” That is, unity of entire humanity, unity of all living beings! This idea is the root of India's life culture, its foundation. Today India is expanding that idea with the spirit of global welfare. You see, just recently we celebrated International Yoga Day. This time the theme of Yoga Day was- Yoga for One Earth, One Health. That is, one earth, one health! Even before this, India has started initiatives like One World, One Health for global welfare. Today, India is also leading global movements like One Sun, One Earth, One Grid in the direction of sustainable development. You will remember, when India hosted the G-20 Summit in 2023, we had kept its theme as "One Earth, One Family, One Future". The spirit of 'Vasudhaiva Kutumbakam' is associated with these efforts of ours. The inspiration of saints like Sree Narayan Guru is associated with it.
Friends,
Sree Narayan Guru had envisioned a society that is free from discrimination! I am satisfied that today the country is following a saturation approach and eliminating every scope for discrimination. But remember the situation 10-11 years ago, what kind of life were crores of countrymen forced to live even after so many decades of independence? Crores of families did not even have a roof over their heads! There was no clean drinking water in lakhs of villages, there was no option to get treatment even for minor illnesses, if a serious disease occurred, there was no way to save life, crores of poor, Dalit, tribal, women were deprived of basic human dignity! And, these crores of people were living in such difficulties for so many generations that even the hope of a better life had died in their minds. How could the country progress when such a large population of the country was in such pain and despair? And so, we first instilled sensitivity into the government's thinking! We made service our resolution! As a result of this, we have been able to provide concrete houses to crores of poor-Dalit-suffering-exploited-deprived families under the Pradhan Mantri Awas Yojana. Our goal is to give every poor person his permanent house. And this house is not just a structure made of brick and cement, it embodies the concept of a house and has all the essential facilities. We don't provide a building with four walls; we provide a home that transforms dreams into resolutions. That is why every facility like gas, electricity, toilet is being ensured in the houses under PM Awas Yojana. Water is being supplied to every house under Jal Jeevan Mission. In such tribal areas, where the government never reached, today the guarantee of development is reaching there. Among the tribals, especially the most backward tribals, we have started PM JanMan Yojana for them. Due to this, the image of many areas is changing today. The result of this is that new hope has arisen even in the person standing at the last rung of the society. He is not only changing his life, but he is also seeing his strong role in nation building.
Friends,
Sree Narayan Guru had always emphasized on women empowerment. Our government is also moving ahead with the mantra of Women Led Development. Even after so many years of independence, there were many areas in our country where entry of women was banned. We removed these restrictions, women got rights in new areas, today daughters are bringing glory to the country in every field from sports to space. Today every section, every class of the society is contributing with confidence to the dream of a developed India. Campaigns like Swachh Bharat Mission, environment related campaigns, construction of Amrit Sarovar, awareness campaigns about millets, we are moving ahead with the spirit of public participation, we are moving ahead with the strength of 140 crore countrymen.
Friends,
Sree Narayan Guru used to say- विद्या कोंड प्रब्बुद्धर आवुका संगठना कोंड शक्तर आवुका, प्रयत्नम कोंड संपन्नार आवुका"। That is, "Enlightenment through education, Strength through organization, Prosperity through industry". He himself laid the foundation of important institutions to realize this vision. Guruji established Sharada Math in Shivagiri itself. This Math, dedicated to Maa Sarasvati, gives the message that education will be the medium of upliftment and liberation for the deprived. I am happy that those efforts of Gurudev are continuously expanding even today. Gurudev Centers and Sri Narayan Cultural Mission are working for the welfare of humanity in many cities of the country.
Friends,
Today we can see the clear imprint of this vision of social welfare through education, organization and industrial progress in the policies and decisions of the country. After so many decades, we have implemented a new National Education Policy in the country. The new education policy not only makes education modern and inclusive, but also promotes studying in mother tongue. The backward and deprived sections are getting the biggest benefit from this.
Friends,
In the last decade, we have opened so many new IITs, IIMs, AIIMS in the country, as many were not opened in the last 60 years after independence. Due to this, new opportunities have opened up for poor and deprived youth in higher education. In the last 10 years, more than 400 Eklavya residential schools have been opened in tribal areas. The children of tribal communities who were deprived of education for many generations are now moving ahead.
Brothers and sisters,
We have directly linked education to skills and opportunities. Missions like Skill India are making the youth of the country self-reliant. The country's industrial progress, major reforms in the private sector, Mudra Yojana, Standup Yojana, all these are benefiting the Dalit, backward and tribal communities the most.
Friends,
Sree Narayana Guru wanted a strong India. For the empowerment of India, we have to be ahead in every aspect, economic, social and defence. Today the country is moving on this path. India is rapidly moving towards becoming the world's third largest economy. Recently the world has also seen what India is capable of. Operation Sindoor has made India's tough policy against terrorism absolutely clear to the world. We have shown that no place is safe for terrorists who shed the blood of Indians.
Friends,
Today's India takes steps according to whatever is possible and right in the national interest. Today, India's dependence on foreign countries for military needs is also constantly decreasing. We are becoming self-reliant in the defence sector. And we have seen its effect during Operation Sindoor as well. Our forces forced the enemy to surrender in 22 minutes with weapons made in India. I am confident that in the times to come, made in India weapons will be famous all over the world.
Friends,
To fulfil the resolutions of the country, we have to spread the teachings of Sree Narayan Guru to the masses. Our government is also working actively in this direction. We are connecting the pilgrimage places associated with the life of Sree Narayana Guru by creating Shivagiri Circuit. I am confident that his blessings and teachings will continue to guide the nation in our journey towards Amritkaal. Together, we will fulfil the dream of a developed India. With the wish that the blessings of Sree Narayana Guru may remain upon all of us, I once again bow to all the saints of Shivagiri Math. Thank you very much to all of you! Namaskaram!