ଆୟୁଷ
ସାରା ଭାରତରେ ଯୋଗ ମହାକୁମ୍ଭ ଅନୁଷ୍ଠିତ: ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୫ ପାଇଁ ବିଶାଳ ଆୟୋଜନ
18 JUN 2025 4:57PM by PIB Bhubaneswar
18.06.2025 : ଦେଶ ୨୧ ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ ରେ ୧୧ଶ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (ଆଇଡିୱାଇ) ପାଇଁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ କାଉଣ୍ଟଡାଉନରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଥିବା ସମୟରେ, ଯୋଗ ମହାକୁମ୍ଭ ମାଧ୍ୟମରେ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ଯୋଗ ଉତ୍ସବର ଏକ ଲହରୀ ଖେଳିଯାଇଛି। ଏହି ଜାତୀୟ ଆନ୍ଦୋଳନର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇ, ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ହାର୍ଟଫୁଲନେସ୍ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ର, ଆରକେ ପୁରମରେ ଏକ ତିନି ଦିନିଆ ଯୋଗ ମହାକୁମ୍ଭ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ହାର୍ଟଫୁଲନେସ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ସହଯୋଗରେ କଣ୍ଟେନର୍ କର୍ପୋରେସନ୍ ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (କନକର) ଏବଂ ମୋରାରଜୀ ଦେଶାଇ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଯୋଗ (ଏମଡିଏନଆଇୱା) ଦ୍ୱାରା ଏହାର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ସୁସ୍ଥତା ଅଧିବେଶନ ଏବଂ ମନନଶୀଳତା ଏବଂ ସାମୁଦାୟିକ କଲ୍ୟାଣ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ରହିଛି।
ଏକ ନୁକ୍କଡ ନାଟକ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏହି ପ୍ରୟାସକୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ନେଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଯୋଗ ଉତ୍ସାହୀମାନେ ଦୈନନ୍ଦିନ ଜୀବନରେ ଯୋଗର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ, ଶାରୀରିକ ନମନୀୟତା ଠାରୁ ମାନସିକ ଶାନ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାର ଲାଭ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ଜୀବନଶୈଳୀ ପାଇଁ ଯୋଗ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଦର୍ଶକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥିଲେ।
ଜୁନ୍ ୧୫ ତାରିଖରେ ଲଦାଖର ଉଚ୍ଚ ଭୂଖଣ୍ଡରେ ଆଉ ଏକ ଐତିହାସିକ ଯୋଗ ମହାକୁମ୍ଭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଲଦାଖରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଏବଂ ଧ୍ୟାନ ମହୋତ୍ସବ (ଆଇଏଫୱାଇଏମ) ୨୦୨୫ ପୂର୍ବରୁ ପାଙ୍ଗୋଙ୍ଗ ହ୍ରଦ (୧୩,୦୦୦+ ଫୁଟ), ନୁବ୍ରା ଉପତ୍ୟକା, ସିନ୍ଧୁ ଘାଟ ଏବଂ ଏମଆଇଏମସି ଦେବଚନ କ୍ୟାମ୍ପସ ଭଳି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟଜନକ ସ୍ଥାନରେ ଯୋଗକୁ ଆଣି ବିଶ୍ୱ ଏବଂ ଜାତୀୟ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିସାରିଛି। ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ, ମହାବୋଧି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ର (ଏମଆଇଏମସି), ଲଦାଖର କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପ୍ରଶାସନ, ଏଲଏଏଚଡିସି ଲେହ ଏବଂ ସହଯୋଗୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି ମହୋତ୍ସବ ଚଳିତ ବର୍ଷର ଥିମ୍ - "ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ" ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପରିପ୍ରକାଶ।
ଦ୍ୱିତୀୟ ଯୋଗ ମହାକୁମ୍ଭ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଜୁନ୍ ୧୫ ତାରିଖରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ନୋଏଡାରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ଅରହମ୍ ଧ୍ୟାନ ଯୋଗ ସେକ୍ଟର ୫୦, ନୋଏଡାରେ ଏହାର ଯୋଗ ମହାକୁମ୍ଭ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ସେକ୍ଟର ୭୮, ବେଦ ବନ ପାର୍କରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ପରିବାରକୁ ହରିତ୍ ଯୋଗ ଅଧିବେଶନ, ପ୍ରବନ୍ଧ ଏବଂ ବିତର୍କ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ତଥା ପାରସ୍ପରିକ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଏକତ୍ରିତ କରିଥିଲା। ୨୧ ଜୁନ୍ ରେ ସେକ୍ଟର ୩୩ଏ ସ୍ଥିତ ଶିବାଲିକ୍ ପାର୍କରେ ସେମାନଙ୍କର ଆଗାମୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଯୋଗ ସଙ୍ଗମ ଉତ୍ସବ ସହିତ ସମନ୍ୱିତ ହେବ। ଅରହମ୍ ଧ୍ୟାନ ଯୋଗ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସମାନ୍ତରାଳ ଅଧିବେଶନ ମଧ୍ୟ ପରିଚାଳନା କରୁଛି, ଯାହା ଆଇଡିୱାଇ ୨୦୨୫ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି।
ଲଦାଖର ଉଚ୍ଚ ଶିଖରରୁ ଦିଲ୍ଲୀର ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ନୋଏଡାର ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ସ୍ଥାନୀୟ ପାର୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଯୋଗ ମହାକୁମ୍ଭ ୨୦୨୫ ଭାରତର ଯୋଗିକ ଐତିହ୍ୟର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଉତ୍ସବ ଭାବରେ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି। ସମଗ୍ର ଭୌଗୋଳିକ କ୍ଷେତ୍ରର ଅଧିବାସୀ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଗ ଏକ ସନ୍ତୁଳିତ ଜୀବନ ଯାପନ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରେରଣା ଦିଏ। ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲା ରହିଛି। ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଯୋଗକୁ ଜୀବନର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।

AYUSH
Yoga Maha Kumbh Unfolds Across India: A Panoramic Prelude to the International Day of Yoga 2025
18 JUN 2025 4:57PM by PIB Delhi
As the nation enters the final countdown to the 11th International Day of Yoga (IDY) on 21st June 2025, a wave of yogic celebration is sweeping across India under the banner of Yoga Maha Kumbh. Leading this national movement, a three-day Yoga Maha Kumbh commenced today in New Delhi at the Heartfulness Meditation Centre, RK Puram. Organized by the Container Corporation of India (CONCOR) and Morarji Desai National Institute of Yoga (MDNIY), in collaboration with the Heartfulness Institute. The event features yoga demonstrations, wellness sessions, and cultural performances focusing on mindfulness and community well-being.
A vibrant Nukkad Natak performance added a dynamic dimension to the initiative, where yoga enthusiasts highlighted yoga's significance in everyday life, showcasing its benefits from physical flexibility to mental calmness and inspiring the audience to adopt yoga for a balanced lifestyle.
Another landmark Yoga Maha Kumbh event began in Ladakh on June 15 in the rarefied air of Ladakh’s high-altitude terrain. The International Festival of Yoga and Meditation (IFYM) 2025 in Ladakh has already captivated global and national attention by bringing yoga to awe-inspiring locations such as Pangong Lake (13,000+ ft), Nubra Valley, Sindhu Ghat, and the MIMC Devachan Campus. Jointly organised by the Ministry of Ayush, Mahabodhi International Meditation Centre (MIMC), UT Administration of Ladakh, LAHDC Leh, and allied institutions, the festival is a powerful expression of this year’s theme—“Yoga for One Earth, One Health.”
The second Yoga Maha Kumbh event also started on June 15 in Noida, Uttar Pradesh. Arham Dhyan Yog launched its Yoga Maha Kumbh in Sector 50, Noida. The event brought together youth and families for Harit Yoga sessions, essay and debate competitions, and interactive engagements at Ved Van Park, Sector 78. Their upcoming event on 21st June at Shivalik Park in Sector 33A, will align with the nationwide Yoga Sangam celebrations. Arham Dhyan Yog is also conducting parallel sessions globally, further amplifying the IDY 2025 movement.
From the high peaks of Ladakh to the cultural centres of Delhi and the vibrant local parks of Noida, Yoga Maha Kumbh 2025 is unfolding as a powerful and inclusive celebration of India’s yogic heritage. As communities across geographies unite in breath and balance, these events reaffirm yoga’s universal appeal and India’s leadership in shaping a healthier, more harmonious world. All events are open to the public. Citizens are encouraged to participate and embrace yoga as a way of life.