ଆୟୁଷ
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ୨୦୨୫ ମସିହା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ବିଶାଖାପାଟଣା
ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ
15 JUN 2025 1:26PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (IDY)ର ଦଶନ୍ଧି ପାଳନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିବା ବେଳେ, ୧୧ତମ ସଂସ୍କରଣ ପାଇଁ ଜାତୀୟ ଆୟୋଜକ ଭାବରେ ମନୋନୀତ ବିଶାଖାପାଟଣା ସହରରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ ବ୍ୟାପକ କ୍ଷେତ୍ର ପରିଦର୍ଶନ ଏବଂ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହି ସମୀକ୍ଷା ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ଆସିଛି ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ତ୍ରୂଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୋଗକୁ ପହଞ୍ଚାଇବା ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁଁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି ।
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ବୈଦ୍ୟ ରାଜେଶ କୋଟେଚା ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ କେ. ବିଜୟାନନ୍ଦଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ତ୍ରୂଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ହୋଇଥିବା ଯାଞ୍ଚରେ ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ ସୁଶ୍ରୀ ମୋନାଲିସା ଦାଶ, ଜିଲ୍ଲା କଲେକ୍ଟର ଏମ୍.ଏନ୍. ହରେନଧିର ପ୍ରସାଦଙ୍କ ଭଳି ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ନଗର ଯୋଜନା, ଆୟୁଷ ଏବଂ ଭିଏମ୍ଆରଡିଏ ସମେତ ପ୍ରମୁଖ ବିଭାଗର ମୁଖ୍ୟମାନେ ସାମିଲ ଥିଲେ । ମୁଖ୍ୟ ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ - ଆରକେ ବିଚ୍, ଋଷିକଣ୍ଡା ବିଚ୍, ଆନ୍ଧ୍ର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଏବଂ ଜିଆଇଟିଏଏମ୍ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ - ସେମାନଙ୍କର ସାମୂହିକ ପରିଦର୍ଶନ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପରିକଳ୍ପନା ଏବଂ ଗମ୍ଭୀରତାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲା । ଏହି ସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ମୁଖ୍ୟ ଯୋଗ ପ୍ରଦର୍ଶନର ଆୟୋଜନ କରିବ ନାହିଁ ବରଂ ଏହା ସାଂସ୍କୃତିକ, ଶିକ୍ଷାଗତ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟଗତ ସୁସ୍ଥତା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ, ଯାହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଯୋଗକୁ ଏକ ଲୋକ-କେନ୍ଦ୍ରିକ ଆନ୍ଦୋଳନ ଭାବରେ ପରିଗଣିତ ହେବା ସହିତ ପ୍ରତିଧ୍ୱନିତ ହେବ ।
ସମୀକ୍ଷା ସମୟରେ, ଆନ୍ତଃବିଭାଗୀୟ ସମନ୍ୱୟ, ଗତିଶୀଳତା ରଣନୀତି, ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରୋଟୋକଲ୍ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ସମନ୍ୱୟ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା । ଯୋଗକୁ ଏକ ଗଣ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ କରିବାର ଜାତୀୟ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ସହିତ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ସମନ୍ୱିତ ହେବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଭାଗୀଦାରୀ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଅଧିକାରୀମାନେ ସମୀକ୍ଷା କରିଥିଲେ ଯେ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ କିପରି ସହଯୋଗର ଭାବନାରେ ଏକାଠି ହେଉଛନ୍ତି, ଯାହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ଯେ ଯୋଗ ସାମୂହିକ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଅନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଏକତ୍ର କରିବା ଉଚିତ ।
ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶର ପ୍ରୟାସର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ହେଉଛି ଅଗ୍ରଣୀ "ଯୋଗାଧ୍ର" ପଦକ୍ଷେପ, ଯାହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରାଜ୍ୟ ସାରା ଦୁଇ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଗକୁ ଏକ ଦୈନ୍ୟନ୍ଦିନ ଅଭ୍ୟାସରେ ପରିଣତ କରିବା । ସମାଜକୁ ବ୍ୟାପକ ପରିମାଣରେ ସଂଗଠିତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଯୋଗାନ୍ଧ୍ରରେ ଗଣ ସଚେତନତା ଅଭିଯାନ, ସ୍କୁଲ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ ଯୋଗ ଶିବିର ଏବଂ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଯୋଗ ଅଭ୍ୟାସକାରୀଙ୍କ ଏକ ପ୍ରମାଣିତ ପୁଲ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟବଦ୍ଧ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ରାଜ୍ୟ ସାରା ଏକ ଲକ୍ଷ ସ୍ଥାନରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପାଳନର ଯୋଜନା ଏବଂ କେବଳ ବିଶାଖାପାଟଣାରେ ପାଞ୍ଚ ଲକ୍ଷ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ଆଶା ସହିତ, ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗକୁ ପ୍ରକୃତରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ସୁଗମ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ପ୍ରତିଫଳନ ।
ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ନେତୃତ୍ୱକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି କହିଛି ଯେ ରାଜ୍ୟର ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ସ୍କେଲ ଏବଂ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ସମ୍ପୃକ୍ତି ମଡେଲ ଭାରତୀୟ ପରମ୍ପରାରେ ମୂଳ ଏକ ବିଶ୍ୱ ସୁସ୍ଥତା ଅଭିଯାନ ଭାବରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର ବିକଶିତ ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି । ଜୁନ୍ ମାସ ୨୧ ତାରିଖ ପାଖେଇ ଆସିବା ସହିତ, ବିଶାଖାପାଟଣା ଯୋଗ କିପରି ସମ୍ପ୍ରଦାୟଗୁଡ଼ିକୁ ଯୋଡିପାରିବ, ବିକାଶ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବ ଏବଂ "ଏକ ପୃଥିବୀ, ଏକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ" ପ୍ରତି ଭାରତର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିପାରିବ ତାହା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିଛି ।

AYUSH
Visakhapatnam Readies for IDY 2025: Senior Officials Conduct Key Review Meeting
15 JUN 2025 1:26PM by PIB Hyderabad
As India prepares to mark a decade of the International Day of Yoga (IDY), the city of Visakhapatnam—chosen as the national host for the 11th edition—witnessed a comprehensive field visit and high-level review meeting by senior officials from the Ministry of Ayush and the Government of Andhra Pradesh. The review comes at a time when preparations are gaining momentum across the country, driven by the Prime Minister’s clarion call to take yoga to the person at the last mile.
The inspection at ground level, led by Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, Ministry of Ayush, and Shri K. Vijayanand, Special Chief Secretary, Government of Andhra Pradesh, included senior officials such as Ms. Monalisa Dash, Joint Secretary, Ministry of Ayush, District Collector M.N. Harendhira Prasad, and heads of key departments including Health, Urban Planning, Ayush, and VMRDA. Their joint visit to main sites—RK Beach, Rishikonda Beach, Andhra University and GITAM University—underscored the scale and seriousness with which the event is being planned. These venues will not only host the main yoga demonstration but will also serve as centers for cultural, educational, and wellness activities, resonating with the Prime Minister’s vision of yoga as a people-centric movement.
During the review, detailed discussions were held on inter-departmental coordination, mobilization strategies, security protocols, and cultural integration. Special emphasis was laid on the preparedness of infrastructure and public participation, ensuring that every logistical aspect aligns with the national ambition of making yoga a mass movement. Officials reviewed how various departments are coming together in a spirit of collaboration, echoing the PM’s vision that yoga should unite institutions and communities in the service of collective well-being.
At the heart of Andhra Pradesh’s efforts is the pioneering “Yogandhra” initiative, which aims to transform yoga into a daily practice for more than two crore citizens across the state. Designed to mobilize communities at scale, Yogandhra includes mass awareness drives, yoga camps in schools and universities, and a targeted plan to create a certified pool of 20 lakh yoga practitioners. With IDY celebrations planned at one lakh locations across the state, and five lakh participants expected in Visakhapatnam alone, the initiative is a powerful embodiment of the Prime Minister’s appeal to make yoga truly inclusive, accessible, and transformative.
The Ministry of Ayush lauded the proactive leadership of the Government of Andhra Pradesh, stating that the state’s ambitious scale and grassroots engagement model reflect the evolving spirit of IDY as a global wellness campaign rooted in Indian tradition. As June 21 approaches, Visakhapatnam stands ready to showcase how yoga can bridge communities, enhance well-being, and reflect India’s commitment to “Yoga for One Earth, One Health.”