Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, distributes appointment letters to 60,244 Civil Police Constables of Uttar Pradesh Police in Lucknow
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, police forces across the country are being modernized
No bribery, no recommendation slips, no favoritism, no casteism - the recruitment of 60,244 youth purely on the basis of merit is a major achievement of Uttar Pradesh government
Newly appointed police personnel will move forward with the three core mantras of service, security, and sensitivity, and will establish the rule of law in UP
Through various welfare schemes, PM Modi has brought new light into the lives of the backward, Dalits, and tribal communities in the country
Naxalism, which had spread across 11 states, has now been confined to only 3 districts under the Modi government; entire country will be Naxal-free by March 2026
PM Modi’s leadership and the precise strike capability of the armed forces have razed terror bases to the ground from where terrorists once roared and used to give interviews - this marks the beginning of a new era of a strong India
The meaning of police should be - strictness against goons and mafias, and a messiah like presence for the poor, Dalits, backward, and tribal communities
15 JUN 2025 5:16PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, today distributed appointment letters to 60,244 Civil Police Constables of Uttar Pradesh Police in Lucknow, Uttar Pradesh. On this occasion, several dignitaries, including Uttar Pradesh Chief Minister Shri Yogi Adityanath, were present.
In his address, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, said that today more than 60,000 youth are going to become an integral part of the largest police force in India. He said that the Uttar Pradesh Police is the largest police force in the entire country, but for some years in the past, the law and order situation was deteriorating. He said that in 2017, Shri Yogi Adityanath became the Chief Minister of the state, and the Uttar Pradesh Police once again began to move forward on the path of achieving new heights.
Union Home Minister said that with the Prime Minister Shri Narendra Modi assuming leadership of the country, the modernization of police forces began in the country, but in Uttar Pradesh, this process started three years later. He said that from 2014 to 2017, no reform process of the Government of India was visible in Uttar Pradesh, but after Yogi Ji became the Chief Minister in 2017, the reform process in the Uttar Pradesh Police also began. He said that the recruitment of these 60,244 youths has been carried out with complete transparency in a fair manner. Shri Shah said that out of a total of 48 lakh applications, the selection of more than 60,000 youths has been accomplished purely on merit basis without any influence of bribe, political influence, recommendations, caste, or corruption.
GNZX.JPG)
Shri Amit Shah said that among those selected youth, over 12,000 are young women, and seeing their confidence, enthusiasm, and joy on their faces brings great satisfaction. He said that the reservation provisions made by the Modi government for women are being implemented in Uttar Pradesh with 100% adherence. He said that these youths are becoming a part of the Uttar Pradesh Police at a time when the state is moving towards reformation. He said that these youths are joining the UP Police during the Amrit Kaal. He said that by 2047, our country will be number one in every field in the world, and Uttar Pradesh will have the biggest contribution in that. He said that whether it is the industrial sector, education, law and order, infrastructure development, electricity and piped water supply to every village and household — in every field, under the leadership of Prime Minister Modi, Yogi Ji has successfully implemented schemes at the grassroots level to bring about the change. He said that now it is the responsibility of these youths to make Uttar Pradesh not only developed but also secure.
JFRA.JPG)
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that earlier, recruitments used to take place based on caste, but today, technology has empowered everyone, enabling the appointment of these youths with complete transparency. He said that today, cameras, control rooms, command centres, PCR-1 units, and more than 150 mobile FSL units are working to deliver justice to people, and it is the responsibility of these youths to take this forward. He said that these youths should move ahead with the mantra of security, service, and sensitivity. Shri Shah said that today, over 60,000 youth are joining the country’s largest police force, which has a strength of 4 lakh personnel. He said that there should be fear of the police in the minds of goons and mafias, while the poor, Dalits, backward classes, and tribals should see police personnel as messiahs.
Union Home Minister Shri Amit Shah stated that with the implementation of the Bharatiya Nyaya Sanhita, Bharatiya Nagarik Suraksha Sanhita, and Bharatiya Sakshya Adhiniyam, a situation will arise in the next five years where justice will be delivered within three years from the filing of any FIR up to the Supreme Court. He said that arrangements are being made to advance justice based on technology, integrating facilities like NAFIS, CCTNS, ICJS, and forensic science. Shri Shah noted that Uttar Pradesh, once considered a hub of riots, has now become completely riot-free, and this tradition must be carried forward by the youth. He emphasized that today, Uttar Pradesh is governed by justice, and not by the diktats of goons, criminals no longer are extended VIP treatment, and all young people must uphold these systems. He added that Prime Minister Modi has worked to advance the country over the past 11 years, and now the youth must lay the foundation for a developed India by 2047.
Union Home Minister stated that in the last 11 years of Prime Minister Modi's governance, 250 million people have risen above the poverty line, and 600 million people have been provided with gas cylinders, toilets, tap water, electricity, 5 kg of free grains, free healthcare up to ₹5 lakh, and ₹6,000 annually for every farmer. He said that through these efforts, Prime Minister Modi has brought a new light to the lives of the backward, Dalits, and tribals. He noted that in 2014, the Indian economy was ranked 11th globally, and today it stands at the fourth position. Shri Shah stated that by 2027, India will become the world’s third-largest economy. He said that Prime Minister Modi has provided opportunities to every Indian youth through the New Education Policy, connecting roads to cities, building over 150 airports, establishing metro rail networks in more than 143 cities, and equipping the youth with computers to take the country forward.
Shri Amit Shah said that in the 11 years of Prime Minister Shri Narendra Modi’s governance, the country has become safer. He noted that Naxalism, which once spread across 11 states, is now confined to just three districts. He reiterated that by March 31, 2026, India will be completely free from Naxalism. He said that during the previous government’s tenure, terrorist attacks were frequent in the country.
Under Prime Minister Modi’s governance, Pakistan carried out three nefarious attacks in Uri, Pulwama, and Poonch. Shri Shah stated that the Modi government responded to Uri attack with a surgical strike, to Pulwama attack with an airstrike, and to Poonch attack with Operation Sindoor, destroying the terrorists’ headquarters. He said that through Operation Sindoor, Prime Minister Modi sent a message to the world that the blood of Indians shall not be spilled, and anyone who dares to do so will face severe punishment. The Home Minister added that the precise striking capability of our brave soldiers has razed terrorist hideouts to the ground, marking the beginning of a strong new India.
Union Home Minister said that in the field of space, India has been able to reach that part of the moon where no one in the world had reached before, and Prime Minister Modi named that place the Shivshakti Point, sending a message of our country to the entire world. He said that the Modi government has honored the country’s women power and worked to revive several cultural aspects. Shri Shah noted that Ram Lalla is now enshrined in a grand temple in Ayodhya, the Kashi Vishwanath Corridor has been built, the Somnath Temple is being transformed into a temple of gold, triple talaq has been abolished, and Uttarakhand has become the first state with a Uniform Civil Code under Prime Minister Modi’s governance. He added that Prime Minister Modi has worked to curb corruption under the guise of the Waqf Board by enacting strict Waqf laws.
Shri Amit Shah said that today, over 60,000 youth are joining the country’s largest police force, which has a strength of 4 lakh. He emphasized that goons and mafia should fear the police, while the poor, Dalits, backward, and tribals should see police personnel as their saviours.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ପୋଲିସର ୬୦,୨୪୪ଜଣ କନଷ୍ଟେବଳଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସାରା ଦେଶରେ ପୁଲିସ ବାହିନୀର ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି
କୌଣସି ଲାଞ୍ଚ ନାହିଁ, କୌଣସି ସୁପାରିସ ପତ୍ର ନାହିଁ, କୌଣସି ପକ୍ଷପାତିତା ନାହିଁ, କୌଣସି ଜାତିବାଦ ନାହିଁ-କେବଳ ଯୋଗ୍ୟତା ଆଧାରରେ ୬୦,୨୪୪ ଯୁବକଙ୍କର ନିଯୁକ୍ତି ହେଉଛି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସଫଳତା
ନବ ନିଯୁକ୍ତ ପୋଲିସ କର୍ମଚାରୀ ସେବା, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତା ଭଳି ତିନୋଟି ମୁଖ୍ୟ ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ ଏବଂ ୟୁପିରେ ଆଇନର ଶାସନ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବେ
ବିଭିନ୍ନ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦେଶର ପଛୁଆ, ଦଳିତ ଏବଂ ଆଦିବାସୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଜୀବନରେ ନୂତନ ଆଲୋକ ଆଣିଛନ୍ତି
୧୧ଟି ରାଜ୍ୟରେ ବ୍ୟାପିଥିବା ନକ୍ସଲବାଦ ଏବେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଅଧୀନରେ କେବଳ ୩ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ସୀମିତ ରହିଛି; ୨୦୨୬ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ମାସ ସୁଦ୍ଧା ସମଗ୍ର ଦେଶ ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ ହୋଇଯିବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ବାହିନୀର ସଠିକ୍ ଆକ୍ରମଣ କ୍ଷମତା ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଆଡ୍ଡା ଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଇଛି ଯେଉଁଠାରୁ ଆତଙ୍କବାଦୀମାନେ ଗର୍ଜନ କରୁଥିଲେ ଏବଂ ସାକ୍ଷାତକାର ଦେଉଥିଲେ-ଏହା ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଭାରତର ଏକ ନୂତନ ଯୁଗର ଆରମ୍ଭକୁ ଚିହ୍ନିତ କରେ
ପୋଲିସର ଅର୍ଥ ହେବ-ଗୁଣ୍ଡା ଏବଂ ମାଫିଆଙ୍କ ବିରୋଧରେ କଠୋରତା ଏବଂ ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛ
15 JUN 2025 5:16PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ପୋଲିସର ୬୦,୨୪୪ ଜଣ ସିଭିଲ ପୋଲିସ କନଷ୍ଟେବଳଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତି ପତ୍ର ବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥଙ୍କ ସମେତ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ୬୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଭାରତର ସର୍ବବୃହତ ପୁଲିସ ବାହିନୀର ଏକ ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଙ୍ଗ ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ପୁଲିସ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସର୍ବବୃହତ୍ ପୁଲିସ ବାହିନୀ, କିନ୍ତୁ ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିସ୍ଥିତି ଖରାପ ହେଉଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୭ ରେ ଶ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲେ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ପୋଲିସ ପୁଣିଥରେ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ହାସଲ କରିବା ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଦେଶର ନେତୃତ୍ୱ ଗ୍ରହଣ କରିବା ସହିତ ଦେଶରେ ପୋଲିସ ବାହିନୀର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ତିନି ବର୍ଷ ପରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ରୁ ୨୦୧୭ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ କୌଣସି ସଂସ୍କାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିନଥିଲା, କିନ୍ତୁ ୨୦୧୭ରେ ଯୋଗୀ ଜୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହେବା ପରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ପୋଲିସରେ ମଧ୍ୟ ସଂସ୍କାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ୬୦,୨୪୪ ଯୁବକମାନଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ନିରପେକ୍ଷ ଢଙ୍ଗରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ସହ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଟ ୪୮ ଲକ୍ଷ ଆବେଦନ ମଧ୍ୟରୁ ୬୦,୦୦୦ ଅଧିକ ଯୁବକଙ୍କ ଚୟନ କେବଳ ଯୋଗ୍ୟତା ଆଧାରରେ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଲାଞ୍ଚ, ରାଜନୈତିକ ପ୍ରଭାବ, ସୁପାରିଶ, ଜାତି କିମ୍ବା ଦୁର୍ନୀତିର କୌଣସି ପ୍ରଭାବ ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମନୋନୀତ ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୧୨,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯୁବତୀ ଅଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଖୁସି ସେମାନଙ୍କ ମୁହଁରେ ଦେଖି ବହୁତ ସନ୍ତୋଷ ମିଳିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ୧୦୦% ପାଳନ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଯୁବକମାନେ ଏପରି ଏକ ସମୟରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ପୋଲିସର ଅଂଶବିଶେଷ ହେଉଛନ୍ତି ଯେତେବେଳେ ରାଜ୍ୟ ସଂସ୍କାର ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୭ ରୁ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୋଗୀଜୀ ଏବଂ ୨୦୧୪ ରୁ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଜୀଙ୍କ ଯାତ୍ରା ଭାରତ ପାଇଁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ସମୟ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅମୃତ କାଳ ଅବସରରେ ଏହି ଯୁବକମାନେ ୟୁପି ପୋଲିସରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଆମ ଦେଶ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ନମ୍ବର ସ୍ଥାନରେ ପହଞ୍ଚିବ ଏବଂ ଏଥିରେ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶର ସର୍ବାଧିକ ଯୋଗଦାନ ରହିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ, ଶିକ୍ଷା ହେଉ, ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ହେଉ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ଘରକୁ ବିଦ୍ୟୁତ ଏବଂ ପାଇପ ଯୋଗେ ଜଳ ଯୋଗାଣ ହେଉ-ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଯୋଗୀ ଜୀ ସଫଳତାପୂର୍ବକ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ପାଇଁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏବେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶକୁ କେବଳ ବିକଶିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବା ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଜାତି ଆଧାରରେ ନିଯୁକ୍ତି ହେଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିଛି, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ସହ ଏହି ଯୁବକମାନଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି କ୍ୟାମେରା, କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ରୁମ୍, କମାଣ୍ଡ ସେଣ୍ଟର, ପିସିଆର-୧ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ ଏଫ୍ଏସ୍ଏଲ୍ ୟୁନିଟ୍ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନ୍ୟାୟ ଦେବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ଏବଂ ଏହାକୁ ଆଗକୁ ନେବା ଏହି ଯୁବକମାନଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଯୁବକମାନେ ସୁରକ୍ଷା, ସେବା ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ମନ୍ତ୍ର ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ୬୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ୍ ପୁଲିସ ବାହିନୀରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ ୪ ଲକ୍ଷ କର୍ମଚାରୀ ଅଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଗୁଣ୍ଡାମାନେ ଏବଂ ମାଫିଆମାନଙ୍କ ମନରେ ପୁଲିସର ଭୟ ରହିବା ଉଚିତ, ଯେତେବେଳେ କି ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଏବଂ ଆଦିବାସୀମାନେ ପୁଲିସ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ମସୀହା ଭାବେ ଦେଖିବା ଉଚିତ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା, ଭାରତୀୟ ନାଗରିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂହିତା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ସାକ୍ଷୀ ଅଧିନିୟମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏପରି ଏକ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଯେଉଁଠାରେ ସୁପ୍ରିମକୋର୍ଟରେ କୌଣସି ଏଫ୍.ଆଇ.ଆର୍ ଦାଖଲ ହେବାର ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ନାଫିସ୍, ସିସିଟିଏନ୍ଏସ୍, ଆଇସିଜେଏସ୍ ଏବଂ ଫରେନସିକ୍ ବିଜ୍ଞାନ ଭଳି ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ସମନ୍ୱିତ କରି ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଆଧାରରେ ନ୍ୟାୟ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଉଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏକଦା ଦଙ୍ଗାର କେନ୍ଦ୍ର ବୋଲି ବିବେଚନା କରାଯାଉଥିବା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଦଙ୍ଗା ମୁକ୍ତ ହୋଇଯାଇଛି ଏବଂ ଏହି ପରମ୍ପରାକୁ ଯୁବକମାନେ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ନ୍ୟାୟ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ, ଗୁଣ୍ଡାମାନଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦ୍ୱାରା ନୁହେଁ, ଅପରାଧୀମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଭିଆଇପି ଭଳି ବ୍ୟବହାର ଦିଆଯାଉ ନାହିଁ, ଏବଂ ସମସ୍ତ ଯୁବକ ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ଧରି ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ୨୦୪୭ ସୁଦ୍ଧା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବା ଆବଶ୍ୟକ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷର ଶାସନ କାଳରେ ୨୫ କୋଟି ଲୋକ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ସୀମାରେଖା ଉପରକୁ ଉଠିଛନ୍ତି ଏବଂ ୬୦ କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ଗ୍ୟାସ୍ ସିଲିଣ୍ଡର୍, ଶୌଚାଳୟ, ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି, ବିଦ୍ୟୁତ, ୫ କିଲୋଗ୍ରାମ ମାଗଣା ଶସ୍ୟ, ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ ୬୦୦୦ ଟଙ୍କା ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ପଛୁଆ, ଦଳିତ ଏବଂ ଆଦିବାସୀଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏକ ନୂତନ ଆଲୋକ ଆଣିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ୧୧ତମ ସ୍ଥାନରେ ଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଏହା ଚତୁର୍ଥ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୭ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିଣତ ହେବ। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ସହରକୁ ରାସ୍ତା ସଂଯୋଗ କରିବା, ୧୫୦ ରୁ ଅଧିକ ବିମାନବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କରିବା, ୧୪୩ ରୁ ଅଧିକ ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ଏବଂ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେବା ପାଇଁ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କମ୍ପ୍ୟୁଟରରେ ସଜ୍ଜିତ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ୧୧ ବର୍ଷର ଶାସନ କାଳରେ ଦେଶ ଅଧିକ ସୁରକ୍ଷିତ ହୋଇପାରିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏକଦା ୧୧ଟି ରାଜ୍ୟରେ ବ୍ୟାପିଥିବା ନକ୍ସଲବାଦ ଏବେ କେବଳ ତିନୋଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ସୀମିତ ରହିଛି। ସେ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୬ ମସିହା ମାର୍ଚ୍ଚ ୩୧ ସୁଦ୍ଧା ଭାରତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ନକ୍ସଲବାଦ ମୁକ୍ତ ହୋଇଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବ ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳରେ ଦେଶରେ ବାରମ୍ବାର ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆକ୍ରମଣ ହେଉଥିଲା।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଶାସନ କାଳରେ ପାକିସ୍ତାନ ଉରି, ପୁଲୱାମା ଏବଂ ପୁଞ୍ଚରେ ତିନୋଟି ଘୃଣ୍ୟ ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଉରି ଆକ୍ରମଣର ଜବାବ ସର୍ଜିକାଲ୍ ଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍, ପୁଲୱାମା ଆକ୍ରମଣର ଜବାବ ଏୟାରଷ୍ଟ୍ରାଇକ୍ ଏବଂ ପୁଞ୍ଚ୍ ଆକ୍ରମଣର ଜବାବ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ଜରିଆରେ ଦେଇଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ମୁଖ୍ୟାଳୟ ଧ୍ୱଂସ ହୋଇଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅପରେସନ ସିନ୍ଦୁର ଜରିଆରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ପଠାଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ରକ୍ତ ବୋହିବାକୁ ଦିଆଯିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଯିଏ ଏପରି କରିବାର ସାହସ କରିବ ସେ କଠୋର ଦଣ୍ଡ ଭୋଗିବ। ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମର ସାହସୀ ସୈନିକମାନଙ୍କ ସଠିକ୍ ଆକ୍ରମଣ କ୍ଷମତା ଆତଙ୍କବାଦୀ ଆଡ୍ଡା ଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଇଛି, ଯାହା ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ନୂତନ ଭାରତର ଆରମ୍ଭକୁ ଚିହ୍ନିତ କରେ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଚନ୍ଦ୍ରର ସେହି ଅଂଶରେ ପହଞ୍ଚିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି ଯେଉଁଠାରେ ପୂର୍ବରୁ ବିଶ୍ୱରେ କେହି ପହଞ୍ଚି ନଥିଲେ ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସେହି ସ୍ଥାନକୁ ଶିବଶକ୍ତି ପଏଣ୍ଟ ନାମ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଆମ ଦେଶର ବାର୍ତ୍ତା ପଠାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଦେଶର ନାରୀ ଶକ୍ତିକୁ ସମ୍ମାନିତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅନେକ ସାଂସ୍କୃତିକ ଦିଗକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅଯୋଧ୍ୟାର ଏକ ଭବ୍ୟ ମନ୍ଦିରରେ ରାମ ଲଲ୍ଲାଙ୍କୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି, କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ କରିଡର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରକୁ ସୁନାର ମନ୍ଦିରରେ ପରିଣତ କରାଯାଉଛି, ତିନି ତଲାକ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ଶାସନ କାଳରେ ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ ପ୍ରଥମ ରାଜ୍ୟ ଭାବେ ଏକ ସମାନ ନାଗରିକ ସଂହିତା ଲାଗୁ କରିଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କଠୋର ୱାକଫ ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରି ୱାକଫ ବୋର୍ଡର ଛଦ୍ମବେଶ ଦୁର୍ନୀତି ରୋକିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ୬୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଦେଶର ସର୍ବବୃହତ ପୁଲିସ ବାହିନୀରେ ଯୋଗ ଦେଉଛନ୍ତି, ଯାହାର କ୍ଷମତା ୪ ଲକ୍ଷ ରହିଛି। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଗୁଣ୍ଡାମାନେ ଏବଂ ମାଫିଆମାନେ ପୁଲିସକୁ ଭୟ କରିବା ଉଚିତ, ଯେତେବେଳେ କି ଗରିବ, ଦଳିତ, ପଛୁଆ ଏବଂ ଆଦିବାସୀମାନେ ପୁଲିସ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ତ୍ରାଣକର୍ତ୍ତା ଭାବେ ଦେଖିବା ଉଚିତ।