ଆୟୁଷ
ଆସନ୍ତାକାଲି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ଯୋଗ କନେକ୍ଟ ୨୦୨୫ : ‘ଏକ ପୃଥିବୀ ଏକ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯୋଗ’ ଉପରେ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ
ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଏକ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଯୋଗଦେବେ
ଏକ ଦଶନ୍ଧିରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଏକ ଅଧ୍ୟୟନ ରିପୋର୍ଟ - 'ଯୋଗ ପ୍ରଭାବ' ଆସନ୍ତାକାଲି ଉନ୍ମୋଚନ ହେବ
13 JUN 2025 3:12PM by PIB Bhubaneswar
୧୧ତମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପୂର୍ବରୁ କେନ୍ଦ୍ର ଆୟୁଷ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୧୪ ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ବିଜ୍ଞାନ ଭବନରେ ଯୋଗ କନେକ୍ଟ ନାମକ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଭାରତ ଏବଂ ବିଦେଶର ଜଣାଶୁଣା ଯୋଗ ଗୁରୁ, ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରକ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବିଶେଷଜ୍ଞ, ବ୍ୟବସାୟ ଜଗତର ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ବ, ଗବେଷକ ଏବଂ ଉଭୟ ଭାରତ ଓ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଇନଫ୍ଲୁଏନ୍ସର ଯୋଗଦେବେ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଦେଶରେ ଯୋଗର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଗବେଷଣା ସଂସ୍ଥା, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସା ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ସିସିଆରଓ୍ବାଇଏନ)ର ସଂଯୋଜନାରେ ଆୟୋଜନ ହେଉଛି। ଯୋଗ କନେକ୍ଟ ସମ୍ମିଳନୀ ଏକ ହାଇବ୍ରିଡ୍ ଫର୍ମାଟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ଯେଉଁଥିରେ ପ୍ରମୁଖ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା ସମୁଦାୟର ସଦସ୍ୟମାନେ ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ମୋଡରେ ଯୋଗ ଦେବେ ଏବଂ ଏକ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବରେ ଯୋଗ ଦେବେ। ବାହାରିନ୍, ଆମେରିକା, ୟୁକେ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ କୋରିଆ ସମେତ ଚାରୋଟିରୁ ଅଧିକ ଦେଶରୁ ଯୋଗ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଗବେଷଣା ଏବଂ ସୁସ୍ଥତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ସେମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଭାରତର ଯୋଗ ଆନ୍ଦୋଳନର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରେ।
ସମ୍ମିଳନୀରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ଚିକିତ୍ସା ଗବେଷଣା ପରିଷଦ ଦ୍ୱାରା ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଧ୍ୟୟନ, 'ଯୋଗ ପ୍ରଭାବ' ରିପୋର୍ଟ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚନ ହେବ। ସାରା ଦେଶରେ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପଦକ୍ଷେପର ପହଞ୍ଚ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ମୂଲ୍ୟବାନ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଏହି ରିପୋର୍ଟ ଶିକ୍ଷାବିତ୍, ଗବେଷକ ଏବଂ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପେସାଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବେଶ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ।
ଏହା ସହିତ, ତିନୋଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପୁସ୍ତିକା ଓ ରିପୋର୍ଟ ଉନ୍ମୋଚିତ ହେବ ଯାହା ହେଉଛି:
ଏକ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗର ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଇ-ପୁସ୍ତକ
ଯୋଗ ଗବେଷଣାର ସାଇଣ୍ଟୋମେଟ୍ରିକ୍ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଉପରେ ରିପୋର୍ଟ
ଭାରତୀୟ ବୃକ୍ଷ ବୈଭବମ୍: ଭାରତୀୟ ଦେଶୀୟ ବୃକ୍ଷର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତାକୁ ଦର୍ଶାଉଥିବା ଏକ ସଚିତ୍ର ପୁସ୍ତିକା
ସମ୍ମିଳନୀରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଉପରେ ଅଧିବେଶନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ:
କ. ଅଣ-ସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ନିବାରଣ ପାଇଁ ଯୋଗ
ଖ. ସାଧାରଣ ଯୋଗ ନିୟମ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସର ପ୍ରଭାବ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନର ଅଧ୍ୟୟନ
ଗ. ଯୋଗ କୌଶଳ: ନବସୃଜନକାରୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥାପନା
ଘ. ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଯୋଗ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ
ଙ. ଯୋଗ ଏବଂ ଏହାର ପ୍ରୟୋଗ
ଚ. ଯୋଗ ଏବଂ ଜୀବନର ବିଭିନ୍ନ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ମହିଳା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ
ଛ. ଯୋଗ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶିଳ୍ପ
ଯୋଗ ସଂଯୋଗ ସମ୍ମିଳନୀର ମୁଖ୍ୟ ଆକର୍ଷଣ ହେବ ସ୍ୱାମୀ ବାବା ରାମଦେବ, ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ବାଳକୃଷ୍ଣ, ଶ୍ରୀ ଏଚ୍.ଆର୍. ନାଗେନ୍ଦ୍ର, ଭିକ୍ଷୁ ସଂଘସେନା ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଭାରତ ଭୂଷଣଙ୍କ ପରି ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଯୋଗାଚାର୍ଯ୍ୟମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ।
‘ଯୋଗ କନେକ୍ଟ’ ଯୋଗର ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କୁ ଏକାଠି କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଅନନ୍ୟ ସୁଯୋଗ ହେବ। ଏହା ଭାରତର ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଯୋଗ ଆନ୍ଦୋଳନର ଦଶ ବର୍ଷ ପୂରଣକୁ ଚିହ୍ନିତ କରେ ଯାହା ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ୨୧ ଜୁନକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରିବା ସହିତ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା। ୟୁନେସ୍କୋ ମଧ୍ୟ ଯୋଗକୁ ବିଶ୍ୱକୁ ଭାରତର ଉପହାର ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଇଛି। ଏପରି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱ ସହିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ସନ୍ତୁଳନ ଏବଂ ଏକତାର ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଚାର କରିବାରେ ଲାଗିଛି।

AYUSH
Yoga Connect 2025: A Hybrid Global Summit on 'Yoga for One Earth, One Health' to be held tomorrow in New Delhi
Over 1,000 participants along with virtual attendees from leading international yoga institutions and wellness communities from around the World to unite
‘Yoga Prabhava’ Report- Impact study of International Day of Yoga over the decade to be released tomorrow
13 JUN 2025 3:12PM by PIB Delhi
The Ministry of Ayush will host ‘Yoga Connect’, a hybrid global summit, on 14th June 2025 at Vigyan Bhawan, New Delhi, as a key lead-up event to the 11th International Day of Yoga (IDY). The summit will bring together a distinguished gathering of yoga gurus, policymakers, health experts, business leaders, researchers, and global influencers, both from India and abroad.
The event is being coordinated by the Central Council for Research in Yoga and Naturopathy (CCRYN), the apex research body in the field of Yoga. ‘Yoga Connect’ will follow a hybrid format, bringing together over 1,000 in-person participants along with virtual attendees from leading international yoga institutions and wellness communities. Experts from more than four countries, including Bahrain, the United States, the United Kingdom, and South Korea, will join the summit. Each is a distinguished figure in their respective fields of yoga, healthcare, research, or wellness, highlighting the global significance of India’s yoga movement.
A major highlight of the summit will be the release of the ‘Yoga Prabhava’ report-a nationwide study conducted by CCRYN assessing the impact of IDY over the past decade. This report will be of significant relevance to academicians, researchers, and public health professionals, as it will provide valuable insights into the reach, effectiveness, and transformative impact of IDY initiatives across the country.
In addition, three significant knowledge products will be unveiled:
• Decadal Impact of Yoga (E-book)
• Report on Scientometric Analysis of Yoga Research
• Bhartiya Vriksha Vaibhavam: An Illustrative booklet highlighting the significance of native Indian trees and their relevance
The summit will include different thematic sessions covering:
1. Yoga for the Prevention of Non-Communicable Diseases
2. Studies on the Common Yoga Protocol and Impact Assessment of IDY
3. Yoga-Tech: Innovators Presentation
4. Vision of Yoga for All
5. Yoga and its applications
6. Yoga and Women’s Health Across Life Stages
7. Yoga Commerce and Industry
A key highlight of Yoga Connect will be the participation of several luminaries from the field of yoga, including Swami Baba Ramdevji, Acharya BalaKrishnaji, HR Nagendraji, His Holiness Bikkhu Sanghasena, and Sri Bharath Bhushanji.
‘Yoga Connect’ is an opportunity to bring together people who are shaping the future of yoga. It marks ten years of India’s global yoga movement, which began when the United Nations declared June 21 as the International Day of Yoga in 2014. Yoga was also recognised by UNESCO as India’s gift to the world. Through events like this, India continues to share the message of health, balance, and unity with the world.