Ministry of Labour & Employment
Efforts of Modi Government Pave Way for Historic Expansion in Social Protection Coverage in India in Last 11 years
ILO Acknowledges Tremendous Surge in India’s Social Protection Coverage from 19 percent in 2015 to 64.3 percent in 2025, Publishes the Same on its Dashboard
The Increase Marks the Fastest Expansion in Social Protection Coverage Worldwide
India Now Ranks Second in World, Provides Social Protection Coverage to More Than 94 Crore Citizens as per ILO
DG ILO Praises India’s Focused Welfare Policies for the Poor under PM Modi’s Leadership
11 JUN 2025 1:05PM by PIB Delhi
Guided by the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi of achieving ‘Sabka Saath, Sabka Vikas’, India has achieved a historic milestone in the realm of social protection coverage, recording one of the most significant expansions globally. According to the latest data from the International Labour Organization’s (ILO) ILOSTAT database, India’s social security coverage has increased from 19% in 2015 to 64.3% in 2025, an unprecedented 45 percentage point surge over the past decade.
While holding a bilateral discussion with the Director General, ILO, Mr. Gilbert F. Houngbo on the sidelines of the International Labour Conference (ILC), Union Minister of Labour & Employment and Youth Affairs & Sports, Dr. Mansukh Mandaviya highlighted the pro-poor and labour welfare schemes undertaken by the Modi Government over the past 11 years.
Union Minister also apprised DG ILO about the national-level Social Protection Data Pooling Exercise that has been carried out by the Government in collaboration with the International Labour Organisation.
Recognising these efforts, ILO acknowledged India’s achievement and officially published on its dashboard that 64.3% of India’s population, i.e. over 94 crore people, are now covered under at least one social protection benefit. In 2015, this figure was just 19%.
In terms of beneficiary count, India now ranks second in the world, providing social protection to around 94 crore citizens. DG ILO praised India’s focused welfare policies for the poor and labour class under Prime Minister Narendra Modi’s leadership.
ILO’s Criteria for Scheme Consideration for each country include that the scheme should be legislatively backed, in cash and be active, and verified time series data of last three years has to be provided.
Speaking from Geneva, Dr. Mandaviya said, “This remarkable achievement stands as a testament to the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi and the relentless efforts of the Government in building an inclusive and rights-based social protection ecosystem. The increase marks the fastest expansion in social protection coverage worldwide, reflecting the Government's unwavering commitment to “Antyodaya” i.e., empowering the last mile and fulfilling the promise of leaving no one behind”.
It is important to note that the present figure reflects only Phase I of the data pooling exercise. This phase focused on beneficiary data of Central sector schemes and women-centric schemes in selected 8 States. With Phase II and further consolidation underway, it is expected that India’s total social protection coverage will soon surpass the 100-crore mark upon verification of additional schemes by the ILO.
India is also the first country globally to update its 2025 social protection coverage data in the ILOSTAT database, reinforcing its leadership in digital governance and transparency in welfare systems.
Moreover, the increase in Social Protection Coverage will further strengthen India’s global engagements, particularly in finalising Social Security Agreements (SSAs) with developed nations. These agreements will ensure the portability of social protection benefits for Indian professionals working overseas, while offering partner countries the transparency required for mutual recognition frameworks. This will further bolster India's position in trade and labour mobility negotiations by showcasing a credible and robust social protection regime.
Dr. Mandaviya is leading an Indian delegation to Geneva, Switzerland, from 10th to 12th June 2025 to participate in the 113th session of the International Labour Conference (ILC) of the ILO.

ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁଁ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷରେ ଭାରତରେ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭରେଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବିସ୍ତାର ହୋଇଛି
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶ୍ରମ ସଂଗଠନ (ଆଇଏଲଓ) ଭାରତର ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭରେଜରେ ଏକ ବଡ଼ ବୃଦ୍ଧି ରେକର୍ଡ କରିଛି, ଯାହାକି ୨୦୧୫ରେ ୧୯ ପ୍ରତିଶତରୁ ୨୦୨୫ରେ ୬୪.୩ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ନିଜର ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡରେ ପ୍ରକାଶ କରିଛି
ଏହି ବୃଦ୍ଧି ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭରେଜର ଦ୍ରୁତତମ ପ୍ରସାରକୁ ଦର୍ଶାଉଛି
ଆଇଏଲଓ ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତ ଏବେ ୯୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭରେଜ ପ୍ରଦାନ କରି ବିଶ୍ୱରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଅଛି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତର ଗରିବ କେନ୍ଦ୍ରିତ କଲ୍ୟାଣ ନୀତିକୁ ଆଇଏଲଓ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ପ୍ରଶଂସା
11 JUN 2025 1:05PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ 'ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ' ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ, ଭାରତ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭରେଜ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସବୁଠାରୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସା ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶ୍ରମ ସଂଗଠନ (ଆଇଏଲଓ)ର ଆଇଏଲଓଷ୍ଟାଟ୍ ଡାଟାବେସର ସଦ୍ୟତମ ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ, ଭାରତର ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭରେଜ ୨୦୧୫ ରେ ୧୯ ପ୍ରତିଶତରୁ ୨୦୨୫ ରେ ୬୪.୩ ପ୍ରତିଶତକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାର ଆକଳନ କରାଯାଇଛି, ଯାହାକି ଗତ ଦଶନ୍ଧିରେ ୪୫ ପ୍ରତିଶତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିଛି
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶ୍ରମ ସମ୍ମିଳନୀ (ଆଇଏଲସି) ସମୟରେ ଆଇଏଲଓ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ଗିଲବର୍ଟ ଏଫ୍. ହଙ୍ଗବୋଙ୍କ ସହ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା କରିବା ସମୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ଶ୍ରମ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡଭୀୟ ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିବା ଦାରିଦ୍ର୍ୟ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଏବଂ ଶ୍ରମିକ କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ।
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଆଇଏଲଓ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶ୍ରମ ସଂଗଠନ ସହଯୋଗିତାରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ କରାଯାଉଥିବା ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ ଅଭିଯାନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ।
ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରି, ଆଇଏଲଓ ଭାରତର ସଫଳତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛି ଏବଂ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭାବରେ ଏହାର ଡ୍ୟାସବୋର୍ଡରେ ପ୍ରକାଶ କରିଛି ଯେ ଭାରତର ଜନସଂଖ୍ୟାର ୬୪.୩ ପ୍ରତିଶତ, ଅର୍ଥାତ୍ ୯୪ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଲୋକ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଲାଭରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ୨୦୧୫ରେ, ଏହି ସଂଖ୍ୟା ମାତ୍ର ୧୯ ପ୍ରତିଶତ ଥିଲା।
ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ ୯୪ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରୁଛିହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଶ୍ୱରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଅଛି। ଆଇଏଲଓ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଗରିବ ଏବଂ ଶ୍ରମିକ ବର୍ଗ ପାଇଁ ଭାରତର କେନ୍ଦ୍ରିତ କଲ୍ୟାଣ ନୀତିକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶର ଏକ ଯୋଜନାକୁ ବିଚାରକୁ ନେବା ପାଇଁ ଆଇଏଲଓର ମାନଦଣ୍ଡ ହେଉଛି ଯୋଜନାଟି ଆଇନଗତ ଭାବରେ ସମର୍ଥିତ, ନଗଦ-ଆଧାରିତ ଏବଂ ଗତ ତିନି ବର୍ଷର ସକ୍ରିୟ ଏବଂ ଯାଞ୍ଚ କରାଯାଇଥିବା ସମୟ ଶୃଙ୍ଖଳା ତଥ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଥିବ।
ଜେନେଭାରୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭୀୟ କହିଛନ୍ତି, "ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଫଳତା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ନେତୃତ୍ୱ ଏବଂ ଏକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିମୂଳକ ଏବଂ ଅଧିକାର-ଭିତ୍ତିକ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଇକୋସିଷ୍ଟମ ଗଠନରେ ସରକାରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସର ପ୍ରମାଣ। ଏହି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭରେଜର ଦ୍ରୁତତମ ସଂପ୍ରସାରଣକୁ ପ୍ରତିନିଧିତ୍ୱ କରେ, ଯାହା "ଅନ୍ତ୍ୟୋଦୟ" ଅର୍ଥାତ୍ ସମାଜର ଶେଷ ବ୍ୟକ୍ତିକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ କାହାକୁ ପଛରେ ନ ପକାଇବା ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିବା ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ଅଟଳ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।"
ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ତଥ୍ୟ କେବଳ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଡାଟା ପୁଲିଂକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ। ଏହି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଚୟନିତ ୮ ଟି ରାଜ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ଯୋଜନା ଏବଂ ମହିଳା-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଯୋଜନାର ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ତଥ୍ୟ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଥିଲା। ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଡାଟା ପୁଲିଂ ଏବଂ ଏକୀକରଣ ଜାରି ରହିଥିବାବେଳେ, ଆଶା କରାଯାଉଛି ଯେ ଆଇଏଲଓ ଦ୍ୱାରା ଅତିରିକ୍ତ ଯୋଜନାର ବୈଧତା ପରେ ଭାରତର ମୋଟ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭରେଜ୍ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ୧୦୦ କୋଟି ସୀମା ଅତିକ୍ରମ କରିବ।
ଭାରତ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପ୍ରଥମ ଦେଶ ଯିଏ ଆଇଏଲଓଷ୍ଟାଟ୍ ଡାଟାବେସରେ ଏହାର ୨୦୨୫ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭରେଜ୍ ତଥ୍ୟକୁ ଅପଡେଟ୍ କରିଛି, ଯାହାଦ୍ବାରା ଡିଜିଟାଲ୍ ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସ୍ୱଚ୍ଛତାରେ ଏହାର ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ଥିତିକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି।
ଏହା ସହିତ, ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭରେଜ ବୃଦ୍ଧି ଦ୍ୱାରା, ବିଶେଷକରି ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଚୁକ୍ତିନାମା (ଏସଏସଏ) ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମ୍ପର୍କ ଆହୁରି ମଜବୁତ ହେବ। ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମାଗୁଡ଼ିକ ବିଦେଶରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ଭାରତୀୟ ପେସାଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ଲାଭର ପୋର୍ଟେବିଲିଟି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ, ଏବଂ ଏକ ପାରସ୍ପରିକ ସ୍ୱୀକୃତି ଢାଞ୍ଚା ପାଇଁ ଅଂଶୀଦାର ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହା ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ସହିତ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ଶ୍ରମ ଗତିଶୀଳତା ଆଲୋଚନାରେ ଭାରତର ସ୍ଥିତିକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ।
ଡକ୍ଟର ମାଣ୍ଡଭୀୟ ୧୦ରୁ ୧୨ ଜୁନ୍ ୨୦୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱିଜରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଜେନେଭାରେ ଆୟୋଜିତ ଆଇଏଲଓର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଶ୍ରମ ସମ୍ମିଳନୀ (ଆଇଏଲସି)ର ୧୧୩ତମ ଅଧିବେଶନରେ ଯୋଗଦେବା ପାଇଁ ଏକ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି।