ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଅଧିନରେ ସେବା, ସୁଶାସନ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣର ୧୧ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିଛି ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
09 JUN 2025 5:16PM by PIB Bhubaneswar
ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମ୍ଓଏମ୍ଏ) ଆଜି ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ଯାତ୍ରାକୁ ସ୍ମରଣ କରି ସେବା, ସୁଶାସନ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣର ୧୧ ବର୍ଷକୁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ପାଳନ କରିଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଚନ୍ଦ୍ର ଶେଖର କୁମାର ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏମଓଏମଏ ଏବଂ ଏହାର ଅନୁବନ୍ଧିତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ।
- ଏହି ଉତ୍ସବ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ସମାବେଶୀତା ଏବଂ ପ୍ରଭାବୀ ସେବା ପ୍ରଦାନ ପ୍ରତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରି ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ହାସଲ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରମୁଖ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲା, ଯେପରିକି :
- ଡିଜିଟାଇଜେସନ୍ ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା : ସମସ୍ତ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଯୋଜନାଗୁଡିକ ବର୍ତ୍ତମାନ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପୋର୍ଟାଲ୍ ମାଧ୍ୟମରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କିମ୍ବା ପରିଚାଳିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଉପଲବ୍ଧତା ନିଶ୍ଚିତ କରେ ।
- ତୃତୀୟ ପକ୍ଷ ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ଅଡିଟ୍ : ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ ବଜାୟ ରଖିବା ଏବଂ ପ୍ରଭାବଶୀଳତା ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ସମସ୍ତ ଯୋଜନାର ତୃତୀୟ ପକ୍ଷ ସମୀକ୍ଷା ଏବଂ ଅଡିଟ୍ କଡାକଡି ଭାବେ ପରିଚାଳିତ ହୁଏ ।
- ସମାବେଶୀ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ : ରାଜ୍ୟ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ମୂଲ୍ୟବାନ ନିବେଶକୁ ନୀତିଗତ ଢାଞ୍ଚାରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା କ୍ଷେତ୍ରସ୍ତରରେ ବାସ୍ତବତାର ସମାଧାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇପାରିବ।
- ୱାକଫ ସଂଶୋଧନ ଆଇନ, ୨୦୨୫: ଯୁଗ୍ମ ସଂସଦୀୟ କମିଟି (ଜେପିସି) ଦ୍ୱାରା ବ୍ୟାପକ ବିଚାରବିମର୍ଶ ପରେ, ଐତିହାସିକ ୱାକଫ ସଂଶୋଧନ ଆଇନକୁ ଅଧିସୂଚିତ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ୱାକଫ ପ୍ରଶାସନ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ କଲ୍ୟାଣକୁ ମଜବୁତ କରିଥିଲା।
- ୟୁଏମ୍ଇଇଡି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ : ଜୁନ୍ ୬, ୨୦୨୫ ରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ୟୁଏମ୍ଇଇଡି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲା, ଯାହା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ଯାହା କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ କରିବା ଏବଂ ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କରାଯାଇଛି।
- ୱାକଫ ଅଧିନିୟମ ଅଧୀନରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ନିୟମ : ଏହି ଅଧିନିୟମ ଅଧୀନରେ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ନିୟମ ପ୍ରଣୟନ ଏକ ଉନ୍ନତ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଛି, ଯାହା ଏହି ଆଇନର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ଆହୁରି ମଜବୁତ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଚନ୍ଦ୍ର ଶେଖର କୁମାର ସଂଖ୍ୟାଲଘୁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ମିଶନରେ ମୌଳିକ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ଏହି ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସମାବେଶୀ ବିକାଶ ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହୋଇ, ବିକଶିତ ଭାରତ @୨୦୪୭ ର ପରିକଳ୍ପନା ଦିଗରେ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଲାଗି ସେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଂକଳ୍ପକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।
୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଏବଂ ନ୍ୟାୟସଙ୍ଗତ ଭାରତକୁ ବାସ୍ତବ ରୂପ ଦେବା ଦିଗରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୃଦୟର ସହିତ ଯୋଗଦାନ କରିବା ଲାଗି ଅଧିକାରୀ ଏବଂ କର୍ମଚାରୀମାନେ ସାମୂହିକ ଭାବେ ଶପଥ ସହିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସମାପନ ହୋଇଥିଲା।

Ministry of Minority Affairs
Ministry of Minority Affairs Celebrates 11 Years of Seva, Good Governance & Welfare under Modi Government
09 JUN 2025 5:16PM by PIB Delhi
The Ministry of Minority Affairs (MoMA) today marked a special occasion celebrating 11 years of Seva, Good Governance & Welfare, commemorating the transformative journey of the Modi Government. The event was chaired by Secretary Dr. Chandra Shekhar Kumar and attended by senior officials from MoMA and its affiliated bodies.
The celebration highlighted key milestones achieved during this period, underscoring the Ministry’s commitment to transparency, inclusivity, and effective service delivery, such as:
• Digitization and Transparency: All ministry schemes are now executed or administered through dedicated portals, ensuring complete transparency and accessibility for beneficiaries.
• Third-Party Review & Audit: Rigorous third-party reviews and audits are conducted for all schemes to maintain accountability and improve effectiveness.
• Inclusive Policy Making: States and stakeholders have been actively involved, with their valuable inputs incorporated into policy frameworks to ensure ground realities are addressed.
• Waqf Amendment Act, 2025: Following extensive deliberations by the Joint Parliamentary Committee (JPC), the landmark Waqf Amendment Act was notified, strengthening Waqf governance and community welfare.
• Launch of UMEED Central Portal: On June 6, 2025, the Ministry launched the UMEED Central Portal, a pivotal digital platform aimed at streamlining welfare schemes and empowering minority communities.
• Central Rules under the Waqf Act: The formulation of Central Rules under the Act is at an advanced stage, expected to further bolster the implementation of the legislation.
Secretary Dr. Chandra Shekhar Kumar highlighted these achievements as foundational steps in the Ministry’s mission to uplift minority communities. He reiterated the Ministry’s resolve to work diligently towards the vision of ViksitBharat@2047, pledging continued dedication to inclusive development.
The event concluded with officials and employees collectively taking an oath to contribute wholeheartedly to realizing a prosperous and equitable India by 2047.