गृह मामिला मन्त्रालय
जनसङ्ख्या गणना-2027 दुई चरणमा जातिहरूको गणनासँगै आयोजित गरिनेछ
जनसङ्ख्या गणना - 2027 को लागि सन्दर्भ मिति मार्च, 2027 को पहिलो दिन 00:00 बजी हुनेछ
केन्द्र शासित प्रदेश लद्दाख र केन्द्र शासित प्रदेश जम्मू-कश्मीर र हिमाचल प्रदेश र उत्तराखण्ड राज्यका गैर-समकालिक हिउँले घेरिएका क्षेत्रहरूको लागि सन्दर्भ मिति अक्टोबर, 2026 को पहिलो दिनको 00:00 बजी हुनेछ
04 JUN 2025 5:30PM by PIB Gangtok
जातिहरूकोको गणनासँगै जनसङ्ख्या गणना - 2027 दुई चरणमा आयोजन गर्ने निर्णय गरिएको छ। जनसङ्ख्या जनगणना - 2027 को लागि सन्दर्भ मिति मार्च, 2027 को पहिलो दिन 00:00 बजी हुनेछ। केन्द्र शासित प्रदेश लद्दाख र जम्मू-कश्मीर अनि हिमाचल प्रदेश र उत्तराखण्ड राज्यहरूको गैर-समकालिक हिउँले घेरिएका क्षेत्रहरूको लागि सन्दर्भ मिति अक्टोबर, 2026 को पहिलो दिन 00:00 बजी हुनेछ। उपरोक्त उल्लिखिति सन्दर्भ मितिहरूसँग जनसङ्ख्या जनगणना आयोजन गर्ने उद्देश्यको लागि अधिसूचना जनगणना अधिनियम 1948 को धारा 3 को प्रावधान अनुसार 16.06.2025 मा आधिकारिक राजपत्रमा प्रकाशित गरिनेछ।
भारतको जनगणना जनगणना अधिनियम, 1948 र जनगणना नियम, 1990 को प्रावधान अन्तर्गत गरिन्छ। भारतको पछिल्लो जनगणना 2011 मा दुई चरणमा आयोजित गरिएको थियो, अर्थात् i) चरण I - घर सूचीकरण (एचएलओ) (1 अप्रेलदेखि 30 सेप्टेम्बर 2010) र (ii) चरण II - जनसङ्ख्या गणना (पीई) (09 फरवरीदेखि 28 फरवरी 2011) सन्दर्भ मिति सहित - मार्च 2011 को पहिलो दिनको 00:00 बजी, जम्मू र कश्मीर, उत्तराखण्ड र हिमाचल प्रदेशका हिउँले छाडिएका गैर-समकालिक क्षेत्रहरूलाई छोड़ेर, जसको लागि यो 11 देखि 30 सेप्टेम्बर 2010 को बीचमा सञ्चालन गरिएको थियो जसको सन्दर्भ मिति अक्टोबर 2010 को पहिलो दिनको 00:00 बजी थियो।
जनगणना 2021 पनि दुई चरणमा आयोजित गर्ने प्रस्ताव गरिएको थियो, जसरी अप्रेल - सेप्टेम्बर 2020 मा पहिलो चरण र फरवरी 2021 मा दोस्रो चरण आयोजित गर्ने प्रस्ताव गरिएको थियो। 2021 मा आयोजित गरिएको जनगणनाको पहिलो चरणको लागि सबै तयारी पूरा भइसकेका थिए र केही राज्य/केन्द्रशासित प्रदेशहरूमा 1अप्रेल, 2020 बाट फिल्ड वर्क शुरु गर्ने तालिका थियो। यद्यपि, देशभरि कोभिड-19 महामारीको प्रकोपका कारण जनगणनाको काम स्थगित गरिएको थियो।

Ministry of Home Affairs
Population Census-2027 to be conducted in two phases along with enumeration of castes
The reference date for Population Census - 2027 will be 00:00 hours of the first day of March, 2027
For the Union Territory of Ladakh and the non-synchronous snow-bound areas of the UT of Jammu and Kashmir and States of Himachal Pradesh and Uttarakhand, the reference date will be 00.00 hours of the first day of October, 2026
04 JUN 2025 5:30PM by PIB Delhi
It has been decided to conduct Population Census-2027 in two phases along with enumeration of castes. The reference date for Population Census - 2027 will be 00:00 hours of the first day of March, 2027. For the Union Territory of Ladakh and the non-synchronous snow-bound areas of the UT of Jammu and Kashmir and States of Himachal Pradesh and Uttarakhand, the reference date will be 00.00 hours of the first day of October, 2026. The notification for intent of conducting Population Census with the above reference dates will be published in the official gazette tentatively on 16.06.2025, as per provision of section 3 of Census Act 1948.
The Census of India is conducted under the provisions of the Census Act, 1948 and the Census Rules, 1990. The last Census of India was conducted in 2011 in two phases, namely i) Phase I – House Listing (HLO) (1 April to 30 September 2010) and (ii) Phase II – Population Enumeration (PE) (09 February to 28 February 2011) with reference date - 00:00 hours of the first day of March 2011, except for snow-bound non-synchronous areas of Jammu and Kashmir, Uttarakhand and Himachal Pradesh for which it was conducted during 11 to 30 September 2010 with reference date as 00.00 hours of the first day of October 2010.
Census 2021 was also proposed to be conducted in two phases in a similar manner with phase I during April-September 2020 and second phase in February 2021. All the preparations for the first phase of the Census to be conducted in 2021 were completed and field work was scheduled to begin in some States/UTs from April 1, 2020. However, due to the outbreak of COVID-19 pandemic across the country, the census work was postponed.