প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
মধ্য প্ৰদেশৰ ভূপালত লোকমাতা দেৱী অহিল্যা বাই হোলকাৰৰ ৩০০ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী উপলক্ষে মহিলা সশক্তিকৰণ মহাসমিলনত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে
ভূপালত একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, আধাৰশিলা স্থাপন প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
লোকমাতা দেৱী অহিল্যবাই হোলকাৰৰ নামটোৱে আমাক শ্ৰদ্ধাৰে ভৰাই তোলে, তেওঁৰ মহান ব্যক্তিত্বৰ বিষয়ে ক’বলৈ শব্দৰ অভাৱঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতৰ ঐতিহ্যৰ এগৰাকী মহান ৰক্ষক আছিল দেৱী অহিল্যাবাইঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
মাতা অহিল্যাবাই জাতি গঠনত আমাৰ নাৰী শক্তিৰ অমূল্য অৱদানৰ প্ৰতীকঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ চৰকাৰে মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগীক উন্নয়নৰ আধাৰ হিচাপে গঢ়ি তুলিছেঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
31 MAY 2025 2:05PM by PIB Guwahati
আজি মধ্যপ্ৰদেশৰ ভূপালত লোকমাতা দেৱী অহিল্য বাই হোলকাৰৰ ৩০০ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তী উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে লোকমাতা দেৱী অহিল্যবাই মহিলা শক্তিকৰণ মহাসভাত ভাষণ প্ৰদান কৰে। ভূপালত একাধিক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে। অনুষ্ঠানত ভাষণ দি তেওঁ ‘মা ভাৰতী’ক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনোৱাৰ লগতে ভাৰতৰ মহিলাসকলৰ শক্তিক স্বীকাৰ কৰি আৰম্ভ কৰে। অনুষ্ঠানটোক আশীৰ্বাদ দিবলৈ অহা ভগ্নী-কন্যাসকলৰ বৃহৎ সমাৱেশৰ বাবে তেওঁ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰি তেওঁলোকৰ উপস্থিতিৰ বাবে তেওঁ সন্মানিত অনুভৱ কৰা বুলি উল্লেখ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে আজি লোকমাতা দেৱী অহিল্যবাই হোলকাৰৰ ৩০০ বছৰীয়া জন্ম জয়ন্তী উপলক্ষে ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ৰ বাবে প্ৰেৰণা যোগোৱাৰ উপলক্ষে আৰু জাতি নিৰ্মাণৰ কীৰ্তিচিহ্নস্বৰূপ প্ৰচেষ্টাত অৰিহণা যোগোৱাৰ এক মুহূৰ্ত। দেৱী অহিল্যাবাইৰ উদ্ধৃতি দি তেওঁ পুনৰ কয় যে প্ৰকৃত শাসন মানে জনসাধাৰণৰ সেৱা কৰা আৰু তেওঁলোকৰ জীৱন উন্নত কৰা। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে আজিৰ কাৰ্যসূচীয়ে তেওঁৰ দৃষ্টিভংগীক মূৰ্ত কৰি তুলিছে আৰু তেওঁৰ আদৰ্শক আগুৱাই লৈ গৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ইন্দোৰ মেট্ৰ’ মুকলি কৰাৰ লগতে দতিয়া আৰু সতনাৰ বাবে বিমান সংযোগ সংযোজনৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে এই প্ৰকল্পসমূহে মধ্যপ্ৰদেশৰ আন্তঃগাঁথনি বৃদ্ধি কৰিব, উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰিব, আৰু নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। উপস্থিত সকলোকে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। লোকমাতা দেৱী অহিল্যবাই হোলকাৰৰ নাম শুনি গভীৰ শ্ৰদ্ধা প্ৰকাশ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁৰ উল্লেখযোগ্য ব্যক্তিত্বৰ বৰ্ণনাত শব্দৰ অভাৱ। তেওঁ জোৰ দি কয় যে দেৱী অহিল্যাবাইয়ে দৃঢ় ইচ্ছাশক্তি আৰু দৃঢ়তাৰ শক্তিৰ প্ৰতীক, যিয়ে প্ৰমাণ কৰে যে পৰিস্থিতি যিমানেই প্ৰতিকূল নহওক কিয়, পৰিৱৰ্তনশীল ফলাফল লাভ কৰিব পৰা যায়। ইতিহাসৰ ওপৰত চিন্তা-চৰ্চা কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে ডেৰ-তিনি শতিকাৰ আগতে যেতিয়া জাতিটোক অত্যাচাৰৰ শিকলিৰে বান্ধি ৰখা হৈছিল, তেতিয়া এনে অসাধাৰণ কৃতিত্ব সাধন কৰাটো—ইমান গভীৰ যে প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্মই আলোচনা কৰিয়েই আছে— কোনো সহজ কাম নাছিল।
লোকমাতা অহিল্যবাই হোলকৰে কেতিয়াও ঐশ্বৰিক সেৱা আৰু জনসাধাৰণৰ সেৱাৰ মাজত পাৰ্থক্য কৰা নাছিল বুলি আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে তেওঁ সদায় শিৱ লিংগক লগত লৈ যোৱা বুলি জনা যায়, যিয়ে তেওঁৰ গভীৰ ভক্তিৰ ইংগিত দিয়ে। তেওঁৰ সময়ৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ কথা চিন্তা কৰি তেওঁ জোৰ দি কয় যে এনে যুগত ৰাষ্ট্ৰৰ নেতৃত্ব দিয়াটো কাঁইটৰ মুকুট পিন্ধাৰ সৈতে মিল আছে। তথাপিও লোকমাতা অহিল্যাবাইয়ে নিজৰ ৰাজ্যৰ সমৃদ্ধিৰ বাবে এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰিলে, দৰিদ্ৰ লোককো সবলীকৰণৰ বাবে নিজকে উৎসৰ্গা কৰিলে। “লোকমাতা অহিল্যাবাই ভাৰতৰ ঐতিহ্যৰ এক মহান ৰক্ষক আছিল”, শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰি কয় যে যি সময়ত দেশৰ সংস্কৃতি, মন্দিৰ, তীৰ্থস্থান আক্ৰমণৰ সন্মুখীন হৈছিল, সেই সময়ত তেওঁ সেইবোৰ সংৰক্ষণৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছিল। তেওঁ কাশী বিশ্বনাথকে ধৰি সমগ্ৰ দেশৰ অসংখ্য মন্দিৰৰ পুনৰুদ্ধাৰৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁৰ অৱদানৰ ওপৰত মন্তব্য কৰে। তেওঁ লোকমাতা অহিল্যবাইয়ে বিস্তৃত উন্নয়নমূলক কাম হাতত লোৱা ঠিক নগৰ বাৰাণসীতে সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ পোৱাৰ সৌভাগ্য প্ৰকাশ কৰে।
“মাতা অহিল্যাবাইয়ে দৰিদ্ৰ আৰু প্ৰান্তীয় লোকৰ কল্যাণক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া এক আদৰ্শ শাসন আৰ্হি ৰূপায়ণ কৰিছিল”, শ্ৰী মোদীয়ে আণ্ডাৰলাইন কৰি কয় যে তেওঁ নিয়োগ আৰু উদ্যোগীকৰণ বৃদ্ধিৰ বাবে অসংখ্য পদক্ষেপ আৰম্ভ কৰিছিল। কৃষি, বনজ উৎপাদনৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি কুটিৰ উদ্যোগ, আৰু হস্তশিল্পক তেওঁ সক্ৰিয়ভাৱে প্ৰচাৰ কৰিছিল। কৃষি উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধিৰ বাবে তাই সৰু সৰু খাল নিৰ্মাণ কৰিছিল আৰু পানী সংৰক্ষণৰ ব্যাপক প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছিল, প্ৰায় ২৫০-৩০০ বছৰ আগতে অসংখ্য পুখুৰী নিৰ্মাণ কৰিছিল। কৃষকৰ আয় বৃদ্ধি আৰু শস্যৰ বৈচিত্ৰ্যক প্ৰসাৰিত কৰিবলৈ কপাহ আৰু মছলা খেতিক উৎসাহিত কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে জনজাতীয় সম্প্ৰদায় আৰু যাযাবৰী গোটৰ বাবে তেওঁৰ দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, তেওঁলোকৰ জীৱিকাৰ বাবে অব্যৱহৃত মাটিত কৃষি পৰিকল্পনাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী এগৰাকী জনজাতীয় মহিলাৰ নিৰ্দেশনাত কাম কৰাটো তেওঁৰ সৌভাগ্যৰ কথা। দ্ৰৌপদী মুৰ্মু। তেওঁ বস্ত্ৰ খণ্ডলৈ দেৱী অহিল্যাবাইৰ অৱদানক স্বীকাৰ কৰে, বিশ্ববিখ্যাত মহেশ্বৰী শাৰীসমূহৰ বাবে নতুন উদ্যোগ স্থাপন কৰি দেশৰ শিপিনীসকলক যথেষ্ট উপকৃত কৰা। তেওঁ বৰ্ণনা কৰিছিল যে দেৱী অহিল্যাবাইয়ে প্ৰায় ২৫০-৩০০ বছৰ আগতে গুজৰাটৰ জুনাগড়ৰ পৰা কেইটামান শাৰী বোৱা পৰিয়ালক একে কাম আৰম্ভ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছিল। “ছোৱালীৰ বিবাহৰ বাবে নূন্যতম বয়স বৃদ্ধি, মহিলাৰ সম্পত্তিৰ অধিকাৰ সুৰক্ষিত কৰা, আৰু বিধৱাৰ পুনৰ বিবাহক সমৰ্থন কৰাকে ধৰি তেওঁৰ উল্লেখযোগ্য সামাজিক সংস্কাৰৰ বাবে দেৱী অহিল্যবাই হোলকাৰক সদায় স্মৰণীয় হৈ থাকিব— যিবোৰ বিষয় তেওঁৰ সময়ত আলোচনা কৰাটোও কঠিন আছিল”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ জোৰ দি কয় যে সমাজৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ মাজতো দেৱী অহিল্যাবাইয়ে এই প্ৰগতিশীল সংস্কাৰসমূহক তীব্ৰ সমৰ্থন আগবঢ়াইছিল। মালৱা সেনাবাহিনীত বিশেষ মহিলা ইউনিট গঠন কৰি গাঁৱে-ভূঞে মহিলা সুৰক্ষা গোট স্থাপন কৰি সুৰক্ষা আৰু সৱলীকৰণ নিশ্চিত কৰিছিল। “মাতা অহিল্যাবাই ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণত নাৰীৰ অমূল্য অৱদানৰ প্ৰতীক হিচাপে থিয় দিছে”, শ্ৰী মোদীয়ে তেওঁক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাই মন্তব্য কৰে, সকলোৰে ওপৰত তেওঁৰ অবিৰত আশীৰ্বাদৰ বাবে প্ৰাৰ্থনা আগবঢ়ায়।
দেৱী অহিল্যাবাই হোলকাৰৰ প্ৰেৰণাদায়ক বক্তব্যৰ কথা মনত পেলাই, লাভ কৰা সকলো বস্তু জনসাধাৰণৰ ওচৰত ঋণী, যিটো পৰিশোধ কৰিব লাগিব, সেই কথাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰি কয় যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰে তেওঁৰ মূল্যবোধৰ সৈতে সংগতি ৰাখি কাম কৰি আছে, শাসনৰ মন্ত্ৰ হিচাপে ‘নাগৰিক দেৱো ভৱ’ৰ নীতি ৰক্ষা কৰি। তেওঁ জোৰ দি কয় যে মহিলা নেতৃত্বাধীন উন্নয়নৰ দৃষ্টিভংগীক জাতিটোৰ প্ৰগতিৰ মূলতে ৰখা হৈছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে চৰকাৰী প্ৰতিটো ডাঙৰ পদক্ষেপ মাতৃ, ভগ্নী, আৰু কন্যাক সবলীকৰণৰ ওপৰত কেন্দ্ৰিত। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে দৰিদ্ৰ লোকৰ বাবে চাৰি কোটি ঘৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, য’ত সংখ্যাগৰিষ্ঠতা মহিলাৰ নামত পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে এই মহিলাসকলৰ বহুতৰে বাবে প্ৰথমবাৰৰ বাবে তেওঁলোকৰ নাম সম্পত্তিৰ মালিকীস্বত্বৰ সৈতে জড়িত হৈ পৰিছে, যিয়ে এক ঐতিহাসিক পৰিৱৰ্তন চিহ্নিত কৰিছে য’ত সমগ্ৰ দেশৰ কোটি কোটি মহিলা প্ৰথমবাৰৰ বাবে গৃহস্বত্বাধিকাৰী হৈছে।
মহিলাসকলে সন্মুখীন হোৱা অসুবিধাসমূহ দূৰ কৰি চৰকাৰে প্ৰতিটো ঘৰলৈ টেপ সংযোগৰ জৰিয়তে পানী যোগান সুনিশ্চিত কৰি আছে বুলি গুৰুত্ব দি শ্ৰী মোদীয়ে আলোকপাত কৰে যে পূৰ্বে কোটি কোটি মহিলাৰ অত্যাৱশ্যকীয় সা-সুবিধা যেনে বিদ্যুৎ, এল পি জি গেছ, আৰু শৌচাগাৰৰ সুবিধা নাছিল। এই জটিল সুবিধাসমূহ এতিয়া চৰকাৰে আগবঢ়াইছে, যাৰ ফলত গ্ৰাম্য আৰু আৰ্থিকভাৱে বঞ্চিত পৰিয়ালসমূহৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ জীৱন যথেষ্ট উন্নত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে পূৰ্বে বহু মহিলাই নিজৰ স্বাস্থ্যজনিত সমস্যা লুকুৱাবলৈ বাধ্য হৈছিল, প্ৰায়ে আৰ্থিক চিন্তাৰ বাবে গৰ্ভাৱস্থাত চিকিৎসালয় ভ্ৰমণৰ পৰা আঁতৰি আছিল। তেওঁ জোৰ দি কয় যে আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ জৰিয়তে এই বোজা লাঘৱ হৈছে, যাৰ ফলত তেওঁলোকে চিকিৎসালয়ত ৫ লাখ পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে শিক্ষা আৰু স্বাস্থ্যসেৱাৰ সমান্তৰালভাৱে মহিলা সবলীকৰণৰ বাবে আৰ্থিক স্বাধীনতা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। তেওঁ লক্ষ্য কৰিছিল যে যেতিয়া এগৰাকী নাৰীৰ নিজৰ উপাৰ্জন থাকে, তেতিয়া তেওঁৰ আত্মসন্মান বাঢ়ি যায়, আৰু ঘৰুৱা সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ লগত তেওঁৰ জড়িততা শক্তিশালী হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মহিলাসকলক অৰ্থনৈতিকভাৱে সবলীকৰণৰ বাবে বিগত ১১ বছৰে চৰকাৰে চলোৱা অবিৰত প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে ২০১৪ চনৰ আগতে ৩০ কোটিৰো অধিক মহিলাৰ বেংক একাউণ্ট নাছিল। চৰকাৰে তেওঁলোকৰ বাবে জনধনৰ একাউণ্ট খোলাৰ সুবিধা কৰি দিলে, য’ত এতিয়া বিভিন্ন আঁচনিৰ ধন পোনপটীয়াকৈ হস্তান্তৰ কৰা হৈছে।
তেওঁ মন্তব্য কৰে যে সমগ্ৰ গ্ৰাম্য আৰু চহৰ অঞ্চলৰ মহিলাসকল ক্ৰমান্বয়ে কৰ্ম আৰু আত্মনিয়োগৰ ক্ষেত্ৰত নিয়োজিত হৈছে, যাৰ সহায়ত জামিনবিহীন ঋণ প্ৰদান কৰা মুদ্ৰা যোজনাই। “মুদ্ৰাৰ ৭৫%তকৈ অধিক হিতাধিকাৰী মহিলা”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ ওপৰত এই পদক্ষেপৰ প্ৰভাৱ প্ৰদৰ্শন কৰি কয়।
সমগ্ৰ দেশতে বৃহৎ সংখ্যক কন্যাই বিজ্ঞানী, চিকিৎসক, অভিযন্তা, পাইলট হিচাপে কেৰিয়াৰ গঢ়ি তোলাৰ কথা আঁত ধৰি শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে বিজ্ঞান আৰু গণিত শিক্ষাত ছোৱালীৰ নামভৰ্তি ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে। “আজি আমাৰ সকলো ডাঙৰ মহাকাশ অভিযানত বৃহৎ সংখ্যক মহিলা বিজ্ঞানীয়ে কাম কৰি আছে”, চন্দ্ৰযান-৩ অভিযানত ১০০ৰো অধিক মহিলা বিজ্ঞানী আৰু অভিযন্তাই অৰিহণা যোগোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়। তেওঁ আৰু ষ্টাৰ্টআপ খণ্ডত মহিলাসকলৰ উল্লেখযোগ্য অৱদানৰ ওপৰত মন্তব্য কৰি আঙুলিয়াই দিয়ে যে ভাৰতৰ প্ৰায় ৪৫% ষ্টাৰ্টআপত কমেও এগৰাকী মহিলা পৰিচালক হিচাপে আছে আৰু এই সংখ্যা বৃদ্ধি পাইয়েই আছে। নীতি নিৰ্ধাৰণত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ বাবে চৰকাৰৰ দায়বদ্ধতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ বিগত দশকত গ্ৰহণ কৰা প্ৰগতিশীল পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ভাৰতত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এগৰাকী পূৰ্ণকালীন মহিলা প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী আৰু এগৰাকী মহিলা বিত্তমন্ত্ৰী আছে। তেওঁ আৰু জোৰ দি কয় যে পঞ্চায়তৰ পৰা সংসদলৈ মহিলাৰ প্ৰতিনিধিত্ব ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে, বৰ্তমান ৭৫ গৰাকী মহিলাই সংসদৰ সদস্য হিচাপে কাৰ্যনিৰ্বাহ কৰি আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই অংশগ্ৰহণ আৰু অধিক বৃদ্ধিৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি নাৰী শক্তি বন্দন অধিনিয়ামত এই দৃষ্টিভংগীক মূৰ্ত কৰি তোলাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।তেওঁ মন্তব্য কৰে যে এই আইনখন বছৰ বছৰ ধৰি পলমৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হৈছিল যদিও চৰকাৰে ইয়াৰ গৃহীত হোৱাটো সফলতাৰে নিশ্চিত কৰি সংসদ আৰু বিধানসভাত মহিলাৰ সংৰক্ষণক কঠিন কৰি তুলিছিল। তেওঁ পুনৰ দৃঢ়তাৰে কয় যে তেওঁলোকৰ চৰকাৰে প্ৰতিটো স্তৰতে আৰু প্ৰতিটো খণ্ডতে মহিলাক সবল কৰি তুলিছে।
“ভাৰত এখন গভীৰ শিপাই থকা সংস্কৃতি আৰু পৰম্পৰাৰ দেশ, য’ত সেন্দুৰে নাৰী শক্তিৰ প্ৰতীক”, শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে ভগৱান ৰাম ভক্তিত নিমগ্ন ভগৱান হনুমানেও নিজকে সেন্দুৰেৰে শোভা বঢ়াইছিল, আৰু ইয়াক শক্তি পূজাৰ অনুষ্ঠানত আগবঢ়োৱা হয়। সেন্দুৰ এতিয়া ভাৰতৰ শৌৰ্য্যৰ প্ৰতীক হৈ পৰিছে। পহলগামত সংঘটিত আক্ৰমণৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে সন্ত্ৰাসবাদীয়ে ভাৰতীয়ৰ তেজ বোৱাই দিয়াই নহয়, জাতিটোৰ সাংস্কৃতিক নীতি-নিয়মকো আঘাত কৰি সমাজখনক বিভাজিত কৰাৰ চেষ্টা চলাইছিল। আটাইতকৈ তাৎপৰ্যপূৰ্ণ কথাটো হ’ল তেওঁলোকে ভাৰতৰ নাৰী শক্তিক প্ৰত্যাহ্বান জনাইছিল আৰু এই প্ৰত্যাহ্বান সন্ত্ৰাসবাদী আৰু তেওঁলোকৰ হেণ্ডলাৰৰ বাবে মাৰাত্মক বুলি প্ৰমাণিত হৈছিল। “অপাৰেচন সিন্দুৰ হৈছে ভাৰতৰ ইতিহাসৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ আৰু সফল সন্ত্ৰাসবাদ বিৰোধী অভিযান”, শ্ৰী মোদীয়ে জোৰ দি কয় যে যিবোৰ স্থানত পাকিস্তানৰ বাহিনীয়ে কেতিয়াও ব্যৱস্থা লোৱাৰ আশা কৰা নাছিল, সেইবোৰ স্থানত ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীয়ে সন্ত্ৰাসবাদী ঘাটি ভাঙি পেলাইছিল। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে অপাৰেচন সেন্দুৰে এটা স্পষ্ট বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিছে যে সন্ত্ৰাসবাদৰ জৰিয়তে প্ৰক্সি যুদ্ধ সহ্য কৰা নহ’ব। তেওঁ জোৰ দি কয় যে ভাৰতে কেৱল নিজৰ ভূখণ্ডৰ ভিতৰত ভাবুকি দূৰ কৰাই নহয়, সন্ত্ৰাসবাদীক সমৰ্থন কৰাসকলেও গধুৰ মূল্য দিয়াটো নিশ্চিত কৰিব। “প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই এতিয়া একে আৱেগ প্ৰতিধ্বনিত কৰিছে, গুলী গুলিয়ালে আৰ্টিলাৰীৰ গোলাৰ সন্মুখীন হ’ব লাগিব”, শ্ৰী মোদীয়ে কয়।
“অপাৰেচন সিন্দুৰ ভাৰতৰ নাৰী শক্তিৰ শক্তি আৰু বীৰত্বৰ প্ৰমাণ হিচাপে থিয় দিছে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয়। তেওঁ এই অভিযানত সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনীয়ে লোৱা গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক আলোকপাত কৰি জম্মুৰ পৰা পঞ্জাৱ, ৰাজস্থান, আৰু গুজৰাটলৈকে উল্লেখযোগ্য সংখ্যক বি এছ এফৰ মহিলা জোৱান সন্মুখৰ লাইনত থকাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ সীমা অতিক্ৰম কৰি গুলীচালনাৰ প্ৰতি তেওঁলোকৰ দৃঢ় সঁহাৰি আৰু কমাণ্ড আৰু কণ্ট্ৰল চেণ্টাৰৰ লগতে শত্ৰুৰ স্থান নিৰ্মূল কৰাত তেওঁলোকৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণৰ প্ৰশংসা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ কন্যাসকলৰ সামৰ্থ্য বিশ্বই প্ৰত্যক্ষ কৰি আছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে বিগত দশকত চৰকাৰে নিৰাপত্তা বাহিনীত মহিলাৰ ভূমিকা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কেইবাটাও ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে যে সৈনিক বিদ্যালয়ৰ দুৱাৰ ছোৱালীৰ বাবে মুকলি কৰা হৈছে, যিটোৱে এক ঐতিহাসিক পদক্ষেপৰ চিন স্বৰূপ। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনত নেশ্যনেল কেডেট কৰ্পছৰ (এনচিচি) কেডেটৰ মাত্ৰ ২৫%হে মহিলা আছিল, আনহাতে আজি তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণ ৫০%ৰ দিশে বৃদ্ধি পাইছে। ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা একাডেমী (এন ডি এ)ৰ পৰা মহিলা কেডেটৰ প্ৰথমটো গোট অজ্ঞান হৈ পৰাৰ লগে লগে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মুহূৰ্ত উদযাপন কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে মহিলাসকলে এতিয়া সেনা, নৌসেনা, আৰু বায়ুসেনাৰ ফৰৱাৰ্ড পদত সেৱা আগবঢ়াইছে। তেওঁ আৰু আলোকপাত কৰে যে মহিলা বিষয়াসকলে যুদ্ধ বিমানৰ পৰা আৰম্ভ কৰি আই এন এছ বিক্ৰান্ত যুদ্ধজাহাজলৈকে নিজৰ সাহস আৰু নেতৃত্ব প্ৰদৰ্শন কৰি ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা বাহিনীত তেওঁলোকৰ ক্ৰমবৰ্ধমান ভূমিকা প্ৰদৰ্শন কৰিছে।
ভাৰতীয় নৌসেনাৰ মহিলাসকলে শেহতীয়াকৈ কৰা সাহস প্ৰদৰ্শনৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি নৱিকাসাগৰ পৰিক্ৰমাৰ উল্লেখ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে দুগৰাকী সাহসী মহিলা বিষয়াই প্ৰায় ২৫০ দিনীয়া সামুদ্ৰিক যাত্ৰা সম্পূৰ্ণ কৰিছিল, সমগ্ৰ বিশ্ব প্ৰদক্ষিণ কৰিছিল। তেওঁ কেৱল বতাহৰ দ্বাৰা চালিত পালতোলা নাও ব্যৱহাৰ কৰি হাজাৰ হাজাৰ কিলোমিটাৰ দূৰত্ব অতিক্ৰম কৰাৰ উল্লেখযোগ্য কৃতিত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল, সাগৰত দীৰ্ঘদিন ধৰি স্থলভাগৰ দৃষ্টিগোচৰ নোহোৱাকৈয়ে সহ্য কৰিছিল। তেওঁ নিজৰ দৃঢ়তা প্ৰদৰ্শন কৰি তেওঁলোকে অতিক্ৰম কৰা ভয়াৱহ বতৰ আৰু ধুমুহাক স্বীকাৰ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে তেওঁলোকৰ এই কৃতিত্ব ভাৰতৰ কন্যাসকলে ভয়ংকৰ প্ৰত্যাহ্বানকো জয় কৰাৰ ক্ষমতাৰ প্ৰমাণ। তেওঁ জাতিটোক সুৰক্ষা দিয়াৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁলোকৰ ক্ৰমবৰ্ধমান ভূমিকাক আলোকপাত কৰে, সেয়া নক্সাল বিৰোধী অভিযানতেই হওক বা সীমা অতিক্ৰম কৰি ভাবুকি প্ৰতিহত কৰাতেই হওক। দেৱী অহিল্যাবাইৰ ভূমিৰ পৰা তেওঁ পুনৰবাৰ ভাৰতৰ নাৰী শক্তিৰ শক্তি আৰু দৃঢ়তাক প্ৰণাম জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জোৰ দি কয় যে তেওঁৰ ৰাজত্বকালত দেৱী অহিল্যাবাইয়ে কেৱল উন্নয়নৰ উন্নতি কৰাই নহয়, ভাৰতৰ ঐতিহ্যও সংৰক্ষণ কৰিছিল। তেওঁ আলোকপাত কৰে যে আধুনিক ভাৰতেও সাংস্কৃতিক সংৰক্ষণৰ সৈতে প্ৰগতিৰ ভাৰসাম্য ৰক্ষা কৰি একে পথেই অনুসৰণ কৰি আছে। তেওঁ আজিৰ কাৰ্যসূচীক উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰি আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে দেশৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। মধ্যপ্ৰদেশে প্ৰথম মেট্ৰ’ সেৱা লাভ কৰা বুলি উল্লেখ কৰি এক উল্লেখযোগ্য মাইলৰ খুঁটি হিচাপে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে ইতিমধ্যে স্বচ্ছতাৰ বাবে বিশ্বজুৰি স্বীকৃতি পোৱা ইন্দোৰ এতিয়া ইয়াৰ মেট্ৰ’ৰ দ্বাৰাও চিনাক্ত হ’ব। তেওঁ লগতে কয় যে ভোপালত মেট্ৰ’ নিৰ্মাণৰ কামো দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে শেহতীয়াকৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাটলাম-নগদা পথ চাৰিটা লাইনলৈ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে অনুমোদন জনাইছে, যাৰ ফলত ৰে’লৰ চলাচল বৃদ্ধিত সুবিধা হয় আৰু যানজঁট হ্ৰাস পায়। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁ ইন্দোৰ-মানমাদ ৰে’ল প্ৰকল্পত চৰকাৰে অনুমোদন জনোৱাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, যিয়ে অঞ্চলটোৰ সংযোগ আৰু আন্তঃগাঁথনি আৰু অধিক বৃদ্ধি কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ঘোষণা কৰে যে দতিয়া আৰু সতনাক এতিয়া দেশৰ বিমান ভ্ৰমণ নেটৱৰ্কত একত্ৰিত কৰা হৈছে, যাৰ ফলত সমগ্ৰ বুণ্ডেলখণ্ড আৰু বিন্ধ্যা অঞ্চলৰ সংযোগ উন্নত হৈছে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে এই উন্নয়নে মা পিতাম্বৰা, মা শৰ্দা দেৱী, আৰু পূজনীয় চিত্ৰকূট ধাম আদি পবিত্ৰ স্থানলৈ সহজে প্ৰৱেশৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব।
“ভাৰত ইতিহাসৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ মুহূৰ্তত থিয় দিছে, য’ত জাতিটোৱে একেলগে নিজৰ নিৰাপত্তা, শক্তি, আৰু সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ ওপৰত কাম কৰিব লাগিব”, শ্ৰী মোদীয়ে বৰ্ধিত প্ৰচেষ্টাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি উচ্চাৰণ কৰি কয় আৰু দেশৰ ভৱিষ্যত গঢ় দিয়াত মাত্ৰুশক্তিৰ—ভাৰতৰ মাতৃ, ভগ্নী আৰু কন্যাসকলৰ—উল্লেখযোগ্য ভূমিকাক আলোকপাত কৰে। ৰাণী লক্ষ্মীবাই, ৰাণী দুৰ্গাৱতী, ৰাণী কমলাপতি, অৱন্তিবাই লোধি, কিত্তুৰ ৰাণী চেন্নম্মা, ৰাণী গাইডিনলিউ, ভেলু নাচিয়াৰ, আৰু সাবিত্ৰীবাই ফুলে আদি মহান মহিলা নেত্ৰীসকলৰ উত্তৰাধিকাৰৰ সমান্তৰালভাৱে তেওঁ লোকমাতা অহিল্যবাইৰ প্ৰেৰণা আমন্ত্ৰণ জনায়। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই প্ৰতিটো নামেই জাতিটোক গৌৰৱেৰে ভৰাই তোলে। লোকমাতা অহিল্যাবাইৰ ৩০০ সংখ্যক জন্ম জয়ন্তীয়ে প্ৰজন্ম প্ৰজন্মক অনুপ্ৰাণিত কৰি যাব বুলি আশা প্ৰকাশ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে আগন্তুক শতিকাসমূহৰ বাবে এটা সাশক্ত ভাৰতৰ ভেটি সুদৃঢ় কৰিবলৈ জাতিটোক আহ্বান জনাই সামৰণি মাৰে। এই অনুষ্ঠানত মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী মংগুভাই ছগনভাই পেটেল, মধ্যপ্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীযুত মোহন যাদৱৰ লগতে অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল উপস্থিত থাকে।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Mahila Sashaktikaran Mahasammelan on the occasion of 300th birth anniversary of Lokmata Devi Ahilya Bai Holkar in Bhopal, Madhya Pradesh
PM inaugurates, lays foundation stone of multiple development projects in Bhopal
The name of Lokmata Devi Ahilyabai Holkar fills us with reverence, Words fall short to speak about her great personality: PM
Devi Ahilyabai was a great guardian of India's heritage: PM
Mata Ahilyabai is a symbol of invaluable contribution of our women power in nation building: PM
Our government is making the vision of women-led development the axis of development: PM
The Namo Drone Didi campaign is encouraging the rural women, increasing their income: PM
Today, a large number of women scientists are working in all our major space missions: PM
Operation Sindoor has also become a symbol of the strength of our women power: PM
31 MAY 2025 2:05PM by PIB Delhi
On the occasion of the 300th birth anniversary of Lokmata Devi Ahilya Bai Holkar, Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Lokmata Devi Ahilyabai Mahila Sashaktikaran Mahasammelan in Bhopal, Madhya Pradesh today. He also inaugurated and laid the foundation stone of multiple development projects in Bhopal. Speaking at the event, he began by paying tribute to ‘Maa Bharati’ and acknowledging the strength of India’s women. He expressed gratitude for the large gathering of sisters and daughters who had come to bless the event, stating that he felt honored by their presence. The Prime Minister highlighted that today marks the 300th birth anniversary of Lokmata Devi Ahilyabai Holkar, an occasion of inspiration for 140 crore Indians and a moment to contribute to the monumental efforts of nation-building. Quoting Devi Ahilyabai, he reiterated that true governance means serving the people and improving their lives. He remarked that today’s program embodies her vision and carries forward her ideals. The Prime Minister noted the launch of the Indore Metro, along with the addition of air connectivity for Datia and Satna. He emphasized that these projects will enhance infrastructure in Madhya Pradesh, accelerate development, and create new employment opportunities. He extended his congratulations to all present.
Expressing deep reverence upon hearing the name of Lokmata Devi Ahilyabai Holkar, Shri Modi stated that words fall short in describing her remarkable personality. He underscored that Devi Ahilyabai symbolizes the power of strong will and determination, demonstrating that no matter how adverse the circumstances, transformative outcomes can be achieved. Reflecting on history, Shri Modi highlighted that two-and-a-half to three centuries ago, when the nation was shackled by oppression, accomplishing such extraordinary feats—so profound that generations continue to discuss them—was no easy task.
Highlighting that Lokmata Ahilyabai Holkar never distinguished between service to the divine and service to the people, the Prime Minister noted that she was known to always carry a Shiva Lingam with her, signifying her deep devotion. Reflecting on the challenges of her time, he emphasized that leading a state during such an era was akin to wearing a crown of thorns. Yet, Lokmata Ahilyabai provided a new direction for her state's prosperity, dedicating herself to empowering even the poorest. “Lokmata Ahilyabai was a great guardian of India's heritage”, said Shri Modi, mentioning that at a time when the country's culture, temples, and pilgrimage sites were under attack, she took on the responsibility of preserving them. He remarked on her contribution to the restoration of numerous temples across the country, including Kashi Vishwanath. He expressed his privilege in being granted the opportunity to serve in the very city, Varanasi, where Lokmata Ahilyabai had undertaken extensive development work.
“Mata Ahilyabai implemented an exemplary governance model that prioritized the welfare of the poor and marginalized”, underlined Shri Modi, noting that she launched numerous initiatives to boost employment and entrepreneurship. She actively promoted agriculture, cottage industries based on forest produce, and handicrafts. To enhance agricultural productivity, she developed small canals and undertook extensive water conservation efforts, constructing numerous ponds around 250-300 years ago. She encouraged cotton and spice farming to increase farmers' income and promote crop diversity. Shri Modi emphasized her vision for tribal communities and nomadic groups, facilitating agricultural plans on unused land to support their livelihoods. Shri Modi said that it was his privilege to work under the direction of a tribal woman who is the President of India, Smt. Draupadi Murmu. He acknowledged Devi Ahilyabai’s contribution to the textile sector, establishing new industries for the world-renowned Maheshwari sarees, significantly benefiting the country’s weavers. He narrated that Devi Ahilyabai had invited a few saree weaving families from Junagarh, Gujarat to start the same around 250-300 years ago.
“Devi Ahilyabai Holkar will always be remembered for her significant social reforms including advocacy for raising the minimum age for girls’ marriage, securing women’s right to property, and supporting widows' remarriage—issues that were difficult to even discuss in her time”, said Shri Modi. He emphasized that despite societal challenges, Devi Ahilyabai strongly backed these progressive reforms. She also formed a special women’s unit in the Malwa army and established women's safety groups in villages, ensuring protection and empowerment. “Mata Ahilyabai stands as a symbol of the invaluable contribution of women in nation-building”, remarked Shri Modi, paying respects to her, offering his prayers for her continued blessings upon all.
Recalling an inspiring statement by Devi Ahilyabai Holkar, emphasizing that everything received is a debt owed to the people, which must be repaid, the Prime Minister highlighted that their government is working in alignment with her values, upholding the principle of ‘Nagarik Devo Bhava’ as the mantra of governance. He underscored that the vision of women-led development is being placed at the core of the nation’s progress. He stressed that every major government initiative is centered around empowering mothers, sisters, and daughters. The Prime Minister noted that four crore homes have been built for the underprivileged, with a majority registered in the names of women. He pointed out that for many of these women, it is the first time their names have been associated with property ownership, marking a historic shift where crores of women across the country have become homeowners for the first time.
Emphasizing that the government is ensuring water supply through tap connections to every household, alleviating difficulties faced by women, Shri Modi highlighted that previously, crores of women lacked access to essential amenities such as electricity, LPG gas, and toilets. These critical facilities have now been provided by the government, significantly improving the lives of mothers and sisters in rural and economically disadvantaged families.
The Prime Minister highlighted that earlier, many women were compelled to conceal their health issues, often avoiding hospital visits during pregnancy due to financial concerns. He emphasized that the Ayushman Bharat scheme has alleviated this burden, enabling them to receive free treatment up to ₹5 lakh in hospitals. He stressed that alongside education and healthcare, financial independence is critical for women’s empowerment. He noted that when a woman has her own income, her self-respect grows, and her involvement in household decision-making strengthens. The Prime Minister underscored the government’s continuous efforts over the past 11 years to economically empower women. He pointed out that before 2014, over 30 crore women did not have a bank account. The government facilitated the opening of Jan Dhan accounts for them, where funds from various schemes are now being directly transferred. He remarked that women across rural and urban areas are increasingly engaged in work and self-employment, supported by the Mudra Yojana, which provides collateral-free loans. “More than 75% of Mudra’s beneficiaries are women”, said the Prime Minister, demonstrating the initiative’s impact on financial inclusion.
Emphasising that 10 crore women across the country are now part of self-help groups, actively creating new sources of income with substantial financial support from the government, Shri Modi underscored the commitment to empowering 3 crore women as Lakhpati Didis and expressed satisfaction that more than 1.5 crore women have already achieved this milestone. He noted the role of Bank Sakhis, who are connecting people with banking services in villages, and emphasized the government's initiative to establish Bima Sakhis, stressing that women and daughters are now playing a significant role in expanding insurance coverage nationwide.
The Prime Minister highlighted that there was a time when women were kept away from emerging technologies. He emphasized that the country has moved beyond that era, ensuring that women actively participate in technological advancements and stated that the government is committed to enabling women and daughters to take leadership roles in modern technology. He pointed to the drone revolution in agriculture, underscoring that rural women are leading this transformation. “Namo Drone Didi initiative is boosting the confidence of rural women and enhancing their income opportunities and creating a unique identity for them”, remarked the Prime Minister.
Underlining that a large number of daughters across the country are pursuing careers as scientists, doctors, engineers, and pilots, Shri Modi emphasized that the enrollment of girls in science and mathematics education is steadily increasing. “Today, a large number of women scientists are working in all our major space missions”, said Shri Modi, mentioning that over 100 women scientists and engineers contributed to the Chandrayaan-3 mission. He further remarked on the remarkable contributions of women in the startup sector, pointing out that nearly 45% of startups in India have at least one woman as a director and this number continues to rise.
Emphasising the government’s commitment to increasing women's participation in policymaking, the Prime Minister highlighted the progressive steps taken over the past decade to achieve this goal. He noted that for the first time, India has had a full-time woman Defence Minister and a woman Finance Minister. He further emphasized that the representation of women from panchayats to Parliament has steadily increased, with 75 women currently serving as Members of Parliament. The Prime Minister stressed the importance of further enhancing this participation, underscoring that the Nari Shakti Vandan Adhiniyam embodies this vision. He remarked that while this legislation faced delays for years, the government successfully ensured its passage, solidifying women's reservation in Parliament and legislative assemblies. He reaffirmed that their government is empowering women at every level and in every sector.
“India is a land of deep-rooted culture and traditions, where sindoor symbolizes feminine strength”, emphasised Shri Modi, mentioning that even Lord Hanuman, immersed in devotion to Lord Ram, adorned himself with sindoor, and it is offered in shakti puja rituals. “Sindoor has now become a symbol of India's valor”, said Shri Modi.
Referring to the attack in Pahalgam, he stated that the terrorists not only shed the blood of Indians but also struck at the nation’s cultural ethos and attempted to divide society. Most significantly, they challenged India's Nari Shakti and this challenge proved fatal for the terrorists and their handlers. “Operation Sindoor is India's largest and most successful counter-terrorism operation in history”, emphasised Shri Modi, highlighting that at locations where Pakistan’s forces never anticipated action, Indian armed forces dismantled terrorist bases. He remarked that Operation Sindoor has sent a clear message that proxy wars through terrorism will not be tolerated. He stressed that India will not only eliminate threats within its territory but will also ensure a heavy price is paid by those supporting terrorists. “Every Indian now echoes the same sentiment, if you fire bullets, you will face artillery shells”, said Shri Modi.
“Operation Sindoor stands as a testament to the strength and valor of India’s Nari Shakti”, stressed the Prime Minister. He highlighted the crucial role played by the Border Security Force (BSF) in this operation, noting that from Jammu to Punjab, Rajasthan, and Gujarat, a significant number of BSF women personnel were at the frontlines. He commended their resolute response to cross-border firing and their active participation in command and control centers, as well as in eliminating enemy positions. The Prime Minister remarked that the world is witnessing the capability of India’s daughters in national defense. He emphasized that over the past decade, the government has undertaken several measures to strengthen women's role in security forces. He pointed out that the doors of Sainik Schools have been opened for girls, marking a historic step. He noted that in 2014, only 25% of National Cadet Corps (NCC) cadets were female, whereas today, their participation is increasing towards 50%. The Prime Minister celebrated a landmark moment as the first batch of women cadets passed out from the National Defence Academy (NDA). He emphasized that women are now serving at forward positions in the Army, Navy, and Air Force. He further highlighted that women officers are showcasing their courage and leadership from fighter jets to the INS Vikrant warship, demonstrating their growing role in India’s defense forces.
Highlighting a recent demonstration of courage by the women of the Indian Navy, referencing the Navika Sagar Parikrama, Shri Modi noted that two brave women officers completed a nearly 250-day maritime journey, circumnavigating the globe. He emphasized the remarkable feat of covering thousands of kilometers using a sailboat powered solely by wind, enduring prolonged periods at sea without sight of land. He acknowledged the severe weather conditions and storms they overcame, showcasing their resilience. Shri Modi remarked that their achievement is a testament to the ability of India’s daughters to conquer even the most formidable challenges. He underscored their growing role in safeguarding the nation, whether in anti-Naxal operations or countering cross-border threats. From the land of Devi Ahilyabai, he once again saluted the strength and determination of India’s Nari Shakti.
The Prime Minister emphasized that during her reign, Devi Ahilyabai not only advanced development but also preserved India’s heritage. He underscored that modern India is following the same path, balancing progress with cultural preservation. He highlighted the nation’s commitment to accelerating infrastructure development, citing today’s program as an example. Noting that Madhya Pradesh has received its first metro service, marking a significant milestone, the Prime Minister remarked that Indore, already recognized globally for its cleanliness, will now be identified by its metro as well. He added metro construction in Bhopal is also progressing rapidly. The Prime Minister noted that the central government recently approved the expansion of the Ratlam-Nagda route to four lines, facilitating increased train movement and reducing congestion. Additionally, he highlighted the government’s approval of the Indore-Manmad rail project, further enhancing connectivity and infrastructure in the region. The Prime Minister announced that Datia and Satna have now been integrated into the country’s air travel network, improving connectivity across the Bundelkhand and Vindhya regions. He emphasized that this development will facilitate easier access to sacred sites such as Maa Pitambara, Maa Sharda Devi, and the revered Chitrakoot Dham.
“India stands at a pivotal moment in history, where the nation must work simultaneously on its security, strength, and cultural heritage”, exclaimed Shri Modi, stressing the importance of increased efforts and highlighted the significant role of Matrushakti—India’s mothers, sisters, and daughters—in shaping the country’s future. He invoked the inspiration of Lokmata Ahilyabai, alongside the legacy of great women leaders such as Rani Lakshmibai, Rani Durgavati, Rani Kamalapati, Avantibai Lodhi, Kittur Rani Chennamma, Rani Gaidinliu, Velu Nachiyar, and Savitribai Phule. He noted that each of these names fills the nation with pride. Expressing hope that the 300th birth anniversary of Lokmata Ahilyabai will continue to inspire generations, Shri Modi concluded by urging the nation to strengthen the foundations of a Sashakt Bharat for the centuries to come.
The Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Chhaganbhai Patel, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Mohan Yadav were present among other dignitaries at the event.
Background
Prime Minister participated in Lokmata Devi Ahilyabai Mahila Sashaktikaran Mahasammelan and released a commemorative postage stamp and a special coin dedicated to Lokmata Devi Ahilyabai. The Rs 300 coin will feature a portrait of Ahilyabai Holkar. He also presented the National Devi Ahilyabai Award to a woman artist for contribution in tribal, folk, and traditional arts.
In a major boost to last mile air connectivity, Prime Minister inaugurated Datia and Satna airports, opening new opportunities for industry, tourism, education, and healthcare in the Vindhya region.
In line with his commitment to improve travel infrastructure in the cities, Prime Minister inaugurated passenger services on the Super Priority Corridor of the Yellow Line of Indore Metro. It is expected to reduce traffic and pollution while offering a comfortable commute to passengers.
Prime Minister transferred the first installment for the construction of 1,271 Atal Gram Sushasan Bhawans worth over Rs 480 crore. These buildings will provide permanent infrastructure to gram panchayats, helping them manage administrative functions, conduct meetings, and maintain records more efficiently.