ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିକଶିତ କୃଷି ସଂକଳ୍ପ ଅଭିଯାନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ପରୀକ୍ଷାଗାରରୁ କ୍ଷେତକୁ ଯାଇ ଚାଷ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ପୂର୍ବରୁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିବେ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଏହି ଅଭିଯାନ ଭାରତୀୟ କୃଷିକୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ମୁଖ୍ୟ ଆଧାର କରିବା ଲାଗି ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଭାରତ କେବଳ ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣକାରୀ ଭାବେ ମଧ୍ୟ ଉଭା ହେବା ଉଚିତ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବିକଶିତ କୃଷି ସଂକଳ୍ପ ଅଭିଯାନ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକୀକରଣକୁ ଆଗେଇ ନେଉଥିବା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଗତିର ନୂତନ ମାର୍ଗ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
29 MAY 2025 7:45PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ବିକଶିତ କୃଷି ସଂକଳ୍ପ ଅଭିଯାନକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ କୃଷି ବିକାଶକୁ ସହାୟତା କରିବା ଲାଗି ଏକ ଅନନ୍ୟ ପ୍ରୟାସ ଭାବେ ବିକଶିତ କୃଷି ସଂକଳ୍ପ ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ମୌସୁମୀ ଋତୁ ପାଖେଇ ଆସୁଥିବା ବେଳେ ଏବଂ ଖରିଫ ଋତୁ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଆରମ୍ଭ ହେବା ସହିତ ଆଗାମୀ ୧୨ ରୁ ୧୫ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ, ବିଶେଷଜ୍ଞ, ଅଧିକାରୀ ଏବଂ ପ୍ରଗତିଶୀଳ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନେଇ ଗଠିତ ୨୦୦୦ ଦଳ ୭୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଜିଲ୍ଲାରେ ଯାତ୍ରା କରିବେ ଏବଂ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୃଷକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବେ। ଭାରତର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ସେହି ସମସ୍ତ କୃଷକ ଏବଂ ଏହି ଦଳର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ।
କୃଷି ପାରମ୍ପରିକ ଭାବେ ରାଜ୍ୟର ଏକ ବିଷୟ ହୋଇ ରହିଛି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଥିବା ସମୟ ସହିତ ଭାରତର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତୀୟ କୃଷକମାନେ ରେକର୍ଡ ଉତ୍ପାଦନ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ଶସ୍ୟ ଭଣ୍ଡାର ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ବଜାର ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତା ପସନ୍ଦ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ସେ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କୃଷକମାନଙ୍କ ସହଯୋଗରେ କୃଷି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆଧୁନିକ ସଂସ୍କାର ଆଣିବା ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଦଳଗୁଡ଼ିକ ପରୀକ୍ଷାଗାରରୁ ଅନ୍ୟ ପରୀକ୍ଷାଗାରକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହେବେ, କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ତଥ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ କୃଷି ଜ୍ଞାନରେ ସଜ୍ଜିତ କରିବେ। ଖରିଫ ଋତୁ ଆରମ୍ଭ ହେବା ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଦଳଗୁଡ଼ିକ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରହିବେ ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଭାରତର କୃଷି ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଗବେଷଣା ଅଗ୍ରଗତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଯେଉଁମାନେ ନୂତନ କୌଶଳ ସହିତ ସଫଳତାର ସହ ପରୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଚିତ୍ତାକର୍ଷକ ଉତ୍ପାଦନ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କୃଷି ଫଳାଫଳ ଉପରେ ସେମାନଙ୍କର ସକାରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଗତିଶୀଳ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା ଏବଂ ସଫଳ କୃଷି ପଦ୍ଧତି ବ୍ୟାପକ କୃଷକ ସମ୍ପ୍ରଦାୟଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା ସୁନିଶ୍ଚିତ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରୟାସ ଜାରି ରହିଥିବାବେଳେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ନୂତନ ଶକ୍ତି ସହିତ ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। "ବିକଶିତ କୃଷି ସଂକଳ୍ପ ଅଭିଯାନ ଏହି ଜ୍ଞାନର ବ୍ୟବଧାନକୁ ଦୂର କରିବା ପାଇଁ ଏକ ମୂଲ୍ୟବାନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ, ଯାହା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କୃଷି ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଉପକୃତ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଥାଏ", ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଭାରତର କୃଷି ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ଯେଉଁଥିରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଉଚିତ ମୂଲ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା, କୃଷି ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଜାତୀୟ ଆବଶ୍ୟକତା ସହିତ ଫସଲ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଯୋଡ଼ିବା ଭଳି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବା, ସର୍ବନିମ୍ନ ଜଳ ବ୍ୟବହାର ସହିତ ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା, କ୍ଷତିକାରକ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥରୁ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ରକ୍ଷା କରିବା, କୃଷି କୌଶଳର ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିକୁ କ୍ଷେତକୁ ନେବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖକରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ "ଭାରତ କେବଳ ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ ବରଂ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଖାଦ୍ୟ ଯୋଗାଣକାରୀ ଭାବରେ ମଧ୍ୟ ଉଭା ହେବା ଉଚିତ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଗତ ୧୦-୧୧ ବର୍ଷ ଧରି ସରକାର ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୟାସ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ କୃଷକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହେଉଥିବା ଆଧୁନିକ ପ୍ରଗତି ସମ୍ପର୍କରେ ସେମାନେ ଭଲ ଭାବେ ଅବଗତ ହେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ।
ପାରମ୍ପରିକ କୃଷି ବ୍ୟତୀତ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅତିରିକ୍ତ ଆୟର ଉତ୍ସ ପ୍ରଦାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କ୍ଷେତ ସୀମାରେ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ସ୍ଥାପନ ଅତିରିକ୍ତ ରାଜସ୍ୱ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ। ସେ ମିଠା ବିପ୍ଳବର ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ମହୁମାଛି ପାଳନ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଲାଭାନ୍ୱିତ କରୁଛି ଏବଂ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ସାମିଲ କରିବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ବିସ୍ତାର କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। କୃଷି ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶକୁ ଶକ୍ତିରେ ପରିଣତ କରିବା, ବର୍ଜ୍ୟକୁ ସମ୍ପଦରେ ପରିଣତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। 'ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ" ଚାଷ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରିବା ଏବଂ କୃଷିଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଦୁଗ୍ଧ ଦେଉନଥିବା ଗୋରୁମାନେ ମଧ୍ୟ ଏବେ ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଯୋଗଦାନ କରୁଛନ୍ତି, ଯାହା ଆୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ସର୍ବାଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଲାଭ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ନବସୃଜନଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ବ୍ୟାପକ କୃଷକ ସଚେତନତା ପାଇଁ ସେ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ।
"ଭାରତର କୃଷି ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ମୂଳଦୁଆ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ମିଶନର ବିଶାଳତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପରିଦର୍ଶନରେ ଆସିଥିବା ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ସହିତ ସକ୍ରିୟ ଭାବେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରିବା ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବାନ ଅନ୍ତର୍ଦୃଷ୍ଟି ଖୋଜିବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଏବଂ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ମିଶନର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ନିୟମିତ ସରକାରୀ କାର୍ଯ୍ୟଠାରୁ ଆଗକୁ ଯାଇ ଜାତୀୟ ସେବାର ଭାବନାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। କୃଷକମାନଙ୍କ ମୂଲ୍ୟବାନ ପରାମର୍ଶକୁ ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ କରିବା ସହିତ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେବାକୁ ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ, "ବିକଶିତ କୃଷି ସଂକଳ୍ପ ଅଭିଯାନ ଭାରତର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଗତିର ନୂତନ ମାର୍ଗ ଉନ୍ମୁକ୍ତ କରିବ, କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକୀକରଣକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବ" ବୋଲି କହିବା ସହିତ ସମସ୍ତ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇ ତାଙ୍କର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରିଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Viksit Krishi Sankalp Abhiyan
Under this campaign our team of scientists will go from lab to land providing information about modern agriculture to farmers with all the data to help the farmers before the season starts: PM
This campaign resolves to make Indian agriculture the mainstay of Viksit Bharat: PM
India must not only fulfill its own needs but also emerge as a global food supplier: PM
Viksit Krishi Sankalp Abhiyan will open new avenues of progress for farmers driving modernization in agriculture: PM
29 MAY 2025 7:45PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Viksit Krishi Sankalp Abhiyan via videoconferencing today. Delivering his remarks on the occasion, he remarked that the launch of the Viksit Krishi Sankalp Abhiyan as a significant initiative for farmers and an unique effort to support agricultural development. The Prime Minister highlighted that as the monsoon approaches and preparations for the Kharif season begin, over the next 12 to 15 days, 2000 teams consisting of scientists, experts, officials, and progressive farmers will travel across 700+ districts and reach millions of farmers across villages. He extended his best wishes to all farmers and participants in these teams, acknowledging their dedication to strengthening India's agricultural sector.
Highlighting that agriculture has traditionally been a state subject, with each state formulating policies and taking initiatives for farmers' welfare, Shri Modi emphasised that however with rapidly changing times, India's agricultural sector also requires significant transformation. He remarked that Indian farmers have achieved record production, filling grain reserves, but the market dynamics and consumer preferences are evolving. He asserted that it is imperative to bring modern reforms to agricultural systems in collaboration with states and farmers. Shri Modi noted that under this campaign, scientific teams will transition from lab to land, bringing comprehensive data to farmers and equipping them with advanced agricultural knowledge. He emphasized that these teams will stand ready to assist farmers before the Kharif season begins.
Underlining the significant research advancements made by India's agricultural scientists over the decades, emphasizing their positive impact on farming outcomes, the Prime Minister praised progressive farmers who have successfully experimented with new techniques, achieving impressive yields. Underscoring the importance of ensuring that scientific research and successful farming practices reach the broader farming community, the Prime Minister noted that while efforts have been ongoing, there is now a need to accelerate these initiatives with renewed energy. “Viksit Krishi Sankalp Abhiyan presents a valuable opportunity to bridge this knowledge gap, enabling farmers to benefit from cutting-edge agricultural insights”, the Prime Minister stated.
Shri Modi emphasized that for a Viksit Bharat, India's agriculture must also evolve, highlighting several key focus areas of the central government aimed at transforming the agricultural sector. He outlined critical issues, including ensuring fair prices for farmers' produce, strengthening the agricultural economy, and aligning crop production with national requirements. “India must not only fulfill its own needs but also emerge as a global food supplier”, stated Shri Modi, remarking that tackling climate change challenges, enhancing grain production with minimal water use, protecting soil health from harmful chemicals, modernising the farming techniques and taking science and technology to the fields are essential. He emphasized that over the last 10-11 years, the government has undertaken extensive efforts in these areas. He urged all participants in the campaign to maximize farmer awareness, ensuring they are well-informed about modern agricultural advancements.
Stressing the importance of providing farmers with additional sources of income beyond traditional agriculture, the Prime Minister highlighted key initiatives aimed at expanding opportunities for farmers. He remarked that installing solar panels along field boundaries can generate additional revenue. He noted the impact of the Sweet Revolution, stating that beekeeping is benefiting farmers and must be expanded to involve more participants. The Prime Minister also stressed the need to convert agricultural residues into energy, transforming waste into wealth. He highlighted the significance of identifying suitable areas for cultivating ‘Shri Anna’ and enhancing value addition in agricultural products. Prime Minister further pointed out that even non-milking cattle are now contributing to the economy through the Gobardhan Yojana, which creates income-generating opportunities. He called for widespread farmer awareness about these innovations to ensure maximum participation and benefits.
“India's agriculture must become a cornerstone of a developed India”, emphasised Shri Modi underscoring the magnitude of this mission. He urged farmers to actively engage with visiting scientists, encouraging them to ask questions and seek valuable insights. Shri Modi called upon scientists and officials to recognize the significance of their mission, stating that their commitment must go beyond routine government work and reflect a spirit of national service. He urged them to address farmers' queries comprehensively while also documenting their valuable suggestions. “Viksit Krishi Sankalp Abhiyan will open new avenues of progress for India's farmers, driving modernization in agriculture”, declared Shri Modi and concluded by extending his best wishes to all the stakeholders.