Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi addresses the Viksit Krishi Sankalp Abhiyan
Under this campaign our team of scientists will go from lab to land providing information about modern agriculture to farmers with all the data to help the farmers before the season starts: PM
This campaign resolves to make Indian agriculture the mainstay of Viksit Bharat: PM
India must not only fulfill its own needs but also emerge as a global food supplier: PM
Viksit Krishi Sankalp Abhiyan will open new avenues of progress for farmers driving modernization in agriculture: PM
29 MAY 2025 7:45PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the Viksit Krishi Sankalp Abhiyan via videoconferencing today. Delivering his remarks on the occasion, he remarked that the launch of the Viksit Krishi Sankalp Abhiyan as a significant initiative for farmers and an unique effort to support agricultural development. The Prime Minister highlighted that as the monsoon approaches and preparations for the Kharif season begin, over the next 12 to 15 days, 2000 teams consisting of scientists, experts, officials, and progressive farmers will travel across 700+ districts and reach millions of farmers across villages. He extended his best wishes to all farmers and participants in these teams, acknowledging their dedication to strengthening India's agricultural sector.
Highlighting that agriculture has traditionally been a state subject, with each state formulating policies and taking initiatives for farmers' welfare, Shri Modi emphasised that however with rapidly changing times, India's agricultural sector also requires significant transformation. He remarked that Indian farmers have achieved record production, filling grain reserves, but the market dynamics and consumer preferences are evolving. He asserted that it is imperative to bring modern reforms to agricultural systems in collaboration with states and farmers. Shri Modi noted that under this campaign, scientific teams will transition from lab to land, bringing comprehensive data to farmers and equipping them with advanced agricultural knowledge. He emphasized that these teams will stand ready to assist farmers before the Kharif season begins.
Underlining the significant research advancements made by India's agricultural scientists over the decades, emphasizing their positive impact on farming outcomes, the Prime Minister praised progressive farmers who have successfully experimented with new techniques, achieving impressive yields. Underscoring the importance of ensuring that scientific research and successful farming practices reach the broader farming community, the Prime Minister noted that while efforts have been ongoing, there is now a need to accelerate these initiatives with renewed energy. “Viksit Krishi Sankalp Abhiyan presents a valuable opportunity to bridge this knowledge gap, enabling farmers to benefit from cutting-edge agricultural insights”, the Prime Minister stated.
Shri Modi emphasized that for a Viksit Bharat, India's agriculture must also evolve, highlighting several key focus areas of the central government aimed at transforming the agricultural sector. He outlined critical issues, including ensuring fair prices for farmers' produce, strengthening the agricultural economy, and aligning crop production with national requirements. “India must not only fulfill its own needs but also emerge as a global food supplier”, stated Shri Modi, remarking that tackling climate change challenges, enhancing grain production with minimal water use, protecting soil health from harmful chemicals, modernising the farming techniques and taking science and technology to the fields are essential. He emphasized that over the last 10-11 years, the government has undertaken extensive efforts in these areas. He urged all participants in the campaign to maximize farmer awareness, ensuring they are well-informed about modern agricultural advancements.
Stressing the importance of providing farmers with additional sources of income beyond traditional agriculture, the Prime Minister highlighted key initiatives aimed at expanding opportunities for farmers. He remarked that installing solar panels along field boundaries can generate additional revenue. He noted the impact of the Sweet Revolution, stating that beekeeping is benefiting farmers and must be expanded to involve more participants. The Prime Minister also stressed the need to convert agricultural residues into energy, transforming waste into wealth. He highlighted the significance of identifying suitable areas for cultivating ‘Shri Anna’ and enhancing value addition in agricultural products. Prime Minister further pointed out that even non-milking cattle are now contributing to the economy through the Gobardhan Yojana, which creates income-generating opportunities. He called for widespread farmer awareness about these innovations to ensure maximum participation and benefits.
“India's agriculture must become a cornerstone of a developed India”, emphasised Shri Modi underscoring the magnitude of this mission. He urged farmers to actively engage with visiting scientists, encouraging them to ask questions and seek valuable insights. Shri Modi called upon scientists and officials to recognize the significance of their mission, stating that their commitment must go beyond routine government work and reflect a spirit of national service. He urged them to address farmers' queries comprehensively while also documenting their valuable suggestions. “Viksit Krishi Sankalp Abhiyan will open new avenues of progress for India's farmers, driving modernization in agriculture”, declared Shri Modi and concluded by extending his best wishes to all the stakeholders.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিকশিত কৃষি সংকল্প অভিযানৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
এই অভিযানৰ অধীনত আমাৰ বিজ্ঞানীৰ দলটোৱে লেবৰ পৰা পথাৰলৈ গৈ কৃষকসকলক আধুনিক কৃষিৰ বিষয়ে তথ্য প্ৰদান কৰি সকলো তথ্যৰে কৃষকসকলক ঋতু আৰম্ভ হোৱাৰ আগতেই সহায় কৰিবঃ প্ৰধানমন্ত্ৰী
এই অভিযানে ভাৰতীয় কৃষিক বিকশিত ভাৰতৰ মূল ভেটি হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সংকল্প লয়: প্ৰধানমন্ত্ৰী
ভাৰতে কেৱল নিজৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাই নহয়, বৈশ্বিক খাদ্য যোগানকাৰী হিচাপেও আত্মপ্ৰকাশ কৰিব লাগিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
কৃষিক্ষেত্ৰত আধুনিকীকৰণক আগুৱাই নিয়া কৃষকসকলৰ বাবে বিকশিত কৃষি সংকল্প অভিযানে প্ৰগতিৰ নতুন পথ মুকলি কৰিব: প্ৰধানমন্ত্ৰী
29 MAY 2025 7:45PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে বিকশিত কৃষি সংকল্প অভিযানৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়ায়। এই উপলক্ষে ভাষণত তেওঁ কৃষকৰ বাবে এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ আৰু কৃষি উন্নয়নত সহায়ৰ বাবে এক অনন্য প্ৰচেষ্টা হিচাপে বিকশিত কৃষি সংকল্প অভিযান আৰম্ভ কৰা বুলি মন্তব্য কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে বাৰিষা ওচৰ চাপি অহাৰ লগে লগে আৰু খাৰিফ বতৰৰ প্ৰস্তুতি আৰম্ভ হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত অহা ১২ৰ পৰা ১৫ দিনত বিজ্ঞানী, বিশেষজ্ঞ, বিষয়া আৰু প্ৰগতিশীল কৃষকৰে গঠিত ২০০০ দলে ৭০০তকৈ অধিক জিলা ভ্ৰমণ কৰি গাঁৱৰ লাখ লাখ কৃষকৰ কাষ চাপিব। ভাৰতৰ কৃষি খণ্ডক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ নিষ্ঠা স্বীকাৰ কৰি তেওঁ এই দলসমূহৰ সকলো কৃষক আৰু অংশগ্ৰহণকাৰীলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
কৃষি পৰম্পৰাগতভাৱে এটা ৰাজ্যিক বিষয় হৈ আহিছে, প্ৰতিখন ৰাজ্যই কৃষকৰ কল্যাণৰ বাবে নীতি প্ৰণয়ন কৰি উদ্যোগ গ্ৰহণ কৰি আহিছে বুলি আলোকপাত কৰি শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে অৱশ্যে দ্ৰুতগতিত পৰিৱৰ্তিত সময়ৰ লগে লগে ভাৰতৰ কৃষি খণ্ডতো উল্লেখযোগ্য পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰয়োজন। তেওঁ কয় যে ভাৰতীয় কৃষকসকলে অভিলেখ সৃষ্টি কৰিছে, শস্যৰ মজুত পূৰণ কৰিছে, কিন্তু বজাৰৰ গতিশীলতা আৰু গ্ৰাহকৰ পছন্দৰ বিকাশ ঘটিছে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে ৰাজ্য আৰু কৃষকৰ সহযোগত কৃষি ব্যৱস্থাত আধুনিক সংস্কাৰ অনাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। শ্ৰী মোদীয়ে উল্লেখ কৰে যে এই অভিযানৰ অধীনত বৈজ্ঞানিক দলসমূহে লেবৰ পৰা পথাৰলৈ গৈ কৃষকসকলৰ মাজলৈ বিস্তৃত তথ্য আনি তেওঁলোকক উন্নত কৃষি জ্ঞানেৰে সজ্জিত কৰিব। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে খাৰিফ শস্যৰ বতৰ আৰম্ভ হোৱাৰ পূৰ্বে এই দলসমূহে কৃষকসকলক সহায় কৰিবলৈ সাজু হৈ থাকিব।
ভাৰতৰ কৃষি বিজ্ঞানীসকলে দশক দশক ধৰি কৰা উল্লেখযোগ্য গৱেষণামূলক অগ্ৰগতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি, কৃষিৰ ফলাফলত ইয়াৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নতুন কৌশলৰ সৈতে সফলতাৰে পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰি, আকৰ্ষণীয় উৎপাদন লাভ কৰা প্ৰগতিশীল কৃষকসকলক প্ৰশংসা কৰে। বৈজ্ঞানিক গৱেষণা আৰু সফল কৃষি পদ্ধতি যাতে বহল কৃষক সমাজৰ মাজলৈ যায় তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰচেষ্টা অব্যাহত থাকিলেও এতিয়া এই পদক্ষেপসমূহ নবীকৃত শক্তিৰে ত্বৰান্বিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আহি পৰিছে। “বিকশিত কৃষি সংকল্প অভিযানে এই জ্ঞানৰ ব্যৱধান দূৰ কৰাৰ এক মূল্যৱান সুযোগ উপস্থাপন কৰিছে, যাৰ ফলত কৃষকসকলে অত্যাধুনিক কৃষি অন্তৰ্দৃষ্টিৰ দ্বাৰা উপকৃত হ’ব পাৰে”, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়।
শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে বিকশিত ভাৰতৰ বাবে ভাৰতৰ কৃষিও বিকশিত হ’ব লাগিব, কৃষি খণ্ডৰ পৰিৱৰ্তনৰ লক্ষ্যৰে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ কেইবাটাও মূল কেন্দ্ৰবিন্দু ক্ষেত্ৰৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ কৃষকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ উচিত মূল্য নিশ্চিত কৰা, কৃষি অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰা, শস্য উৎপাদনক ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰয়োজনীয়তাৰ সৈতে মিল ৰখাকে ধৰি জটিল বিষয়সমূহৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰে। জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰা, ন্যূনতম পানী ব্যৱহাৰেৰে শস্য উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা, ক্ষতিকাৰক ৰাসায়নিক পদাৰ্থৰ পৰা মাটিৰ স্বাস্থ্য সুৰক্ষিত কৰা, কৃষি কৌশল আধুনিকীকৰণ কৰা আৰু বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিক পথাৰলৈ লৈ যোৱা আদি অতি প্ৰয়োজনীয় বুলি সদৰি কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয়, “ভাৰতে কেৱল নিজৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰাই নহয় বৰঞ্চ বিশ্ব যোগানকাৰী হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে বিগত ১০-১১ বছৰত চৰকাৰে এই ক্ষেত্ৰসমূহত ব্যাপক প্ৰচেষ্টা হাতত লৈছে। তেওঁ অভিযানত অংশগ্ৰহণ কৰা সকলোকে কৃষকৰ সজাগতা সৰ্বাধিক কৰিবলৈ আহ্বান জনায়, তেওঁলোকে আধুনিক কৃষি উন্নতিৰ বিষয়ে ভালদৰে অৱগত হোৱাটো নিশ্চিত কৰে।
পৰম্পৰাগত কৃষিৰ বাহিৰেও কৃষকসকলক অতিৰিক্ত আয়ৰ উৎস প্ৰদানৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত জোৰ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৃষকৰ সুযোগ সম্প্ৰসাৰণৰ লক্ষ্যৰে মূল পদক্ষেপসমূহৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে ক্ষেত্ৰৰ সীমাত সৌৰ পেনেল স্থাপন কৰিলে অতিৰিক্ত ৰাজহ আহিব পাৰে। তেওঁ মিঠা বিপ্লৱৰ প্ৰভাৱৰ কথা উল্লেখ কৰি কয় যে মৌপালনে কৃষকসকলক উপকৃত কৰিছে আৰু ইয়াক সম্প্ৰসাৰণ কৰি অধিক অংশগ্ৰহণকাৰীক জড়িত কৰিব লাগিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কৃষিৰ অৱশিষ্টক শক্তিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, যাতে আৱৰ্জনা সম্পদলৈ ৰূপান্তৰিত হয়। তেওঁ ‘শ্ৰী অন্ন’ খেতিৰ বাবে উপযুক্ত অঞ্চল চিনাক্তকৰণ আৰু কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ মূল্য সংযোজন বৃদ্ধিৰ তাৎপৰ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে আঙুলিয়াই দিয়ে যে গাখীৰ নিদিয়া গৰুও এতিয়া গোবৰ্ধন যোজনাৰ জৰিয়তে অৰ্থনীতিলৈ অৰিহণা যোগাইছে, যাৰ ফলত আয়ৰ সুযোগ সৃষ্টি হৈছে। তেওঁ এই উদ্ভাৱনসমূহৰ বিষয়ে কৃষকসকলক ব্যাপক সজাগতাৰ আহ্বান জনাইছে যাতে সৰ্বাধিক অংশগ্ৰহণ আৰু লাভালাভ নিশ্চিত হয়।
“ভাৰতৰ কৃষি উন্নত ভাৰতৰ মূল আধাৰ হ’ব লাগিব”, এই অভিযানৰ পৰিসৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। তেওঁ কৃষকসকলক দৰ্শনাৰ্থী বিজ্ঞানীসকলৰ সৈতে সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হ’বলৈ আহ্বান জনায়, তেওঁলোকক প্ৰশ্ন সুধিবলৈ আৰু মূল্যৱান অন্তৰ্দৃষ্টি বিচাৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে বিজ্ঞানী আৰু বিষয়াসকলক তেওঁলোকৰ অভিযানৰ তাৎপৰ্য স্বীকাৰ কৰিবলৈ আহ্বান জনাই কয় যে তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতি নিয়মীয়া চৰকাৰী কামৰ বাহিৰলৈ যাব লাগিব আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সেৱাৰ মনোভাৱ প্ৰতিফলিত কৰিব লাগিব। তেওঁ কৃষকৰ প্ৰশ্নসমূহ ব্যাপকভাৱে সম্বোধন কৰাৰ লগতে তেওঁলোকৰ মূল্যৱান পৰামৰ্শসমূহৰ নথিভুক্ত কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। “বিকশিত কৃষি সংকল্প অভিযানে ভাৰতৰ কৃষকসকলৰ বাবে প্ৰগতিৰ নতুন পথ মুকলি কৰিব, কৃষিক্ষেত্ৰত আধুনিকীকৰণক আগুৱাই নিব”, শ্ৰী মোদীয়ে ঘোষণা কৰি সকলো অংশীদাৰলৈ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰি ভাষণ সামৰে।